فهرست مطالب

سیاست پژوهی ایرانی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1400)

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود بهارلو*، مجید عباسی، گارینه کشیشیان سیرکی، علی آدمی صفحات 7-40
    هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای دولت و برنامه های توسعه اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران و مالزی است. شناخت ارکان قدرت و دولت و شاخصه های آن در جمهوری اسلامی ایران و مالزی، شناخت شباهت ها و تفاوت های عوامل پیشرفت و توسعه در ایران و مالزی، شناخت الگوی توسعه مالزی دوره ماهاتیر محمد و جمهوری اسلامی ایران و ارایه راهبردهای مناسب جهت توسعه و پیشرفت بیشتر در جمهوری اسلامی ایران از جمله دیگر اهداف این پژوهش می باشد. روش پژوهش، تحلیلی- مقایسه ای بوده و نتایج نشان داد جمهوری اسلامی ایران در دوران هاشمی رفسنجانی (1368 تا 1376) با اجرای اولین برنامه 5 ساله توسعه و با تاکید بر سیاست باز اقتصادی، بیشتر توسعه اقتصادی کشور با توجه اندک به مسایل اجتماعی- فرهنگی را مدنظر داشت و سید محمد خاتمی (1376-1384) ضمن گسترش روابط با کشورهای خارجی، بیشتر توسعه سیاسی و تقویت نهادهای مدنی را در داخل مورد توجه قرار داد. در هر دو دوره، برنامه به صورت دقیق اجرایی نشد و بخش هایی از آن متناسب با گفتمان دولت ها اجرا گردید. اما مالزی در دوره زمامداری ماهاتیر محمد اولا با الگو قرار دادن ژاپن و کره جنوبی و با تکیه بر سیاست نگرش به شرق، ثانیا ایجاد یک قدرت بوروکراتیک مشروع و دولت کاملا رشد یافته که معیار سنجش و اعتبار و شایستگی آن در متخصصان و دانشمندان سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آن بود، ثالثا با برنامه ریزی دقیق و تعهد به اجرای برنامه و رابعا توسعه روابط با کشورهای همسایه و قدرت های بزرگ مانند آمریکا با هدف جذب سرمایه های خارجی، موفق شد تا رشد و توسعه اقتصادی خود را به بهترین وجه ممکن دنبال کند.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، سیاست خارجی توسعه گرا، مالزی، جمهوری اسلامی ایران
  • محمدرضا عبدالله نسب*، مقصود رنجبر صفحات 41-56

    هدف پژوهش حاضر تبیین مفهوم آزادی در اندیشه آیت الله بهشتی، براساس مدل مک کالوم است. بنابراین، سوال اصلی پژوهش این است که با توجه به اینکه در اندیشه شهید بهشتی آزادی دارای دو بعد درونی و بیرونی است، نگرش وی به آزادی، براساس مولفه های سه گانه مدل مک کالوم (فاعل، مانع و هدف) چگونه قابل تحلیل است؟ پژوهش بر این فرضیه استوار می باشد که شهید بهشتی با اینکه برآزادی درونی بیش از آزادی بیرونی اهمیت می دهد، ولی در عین حال سعی می کند آزادی درونی را به مثابه مقدمه ای برای آزادی بیرونی تحلیل کند و رابطه دوسویه آزادی درونی و اجتماعی را برقرار کند. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که خاستگاه نگرش شهید بهشتی به عناصر مدل کالوم تحت الشعاع اولویتی است که ایشان به آزادی درونی می دهد. شهید بهشتی در سه مولفه مذکور، برخلاف تعریف اندیشمندان غربی از آزادی که اعتنایی به خاستگاه درونی آزادی ندارند، به بعد درونی آزادی توجه ویژه ای دارد و همین امر موجب می شود که نتوان مراد وی از آزادی را رهیافت مدرن از آزادی ترسیم کرد.

    کلیدواژگان: آیت الله بهشتی، آزادی درونی، آزادی بیرونی، مدل مک کالوم
  • سجاد پناهی، علی محسنی* صفحات 57-74
    هدف پژوهش حاضر تبیین نقش کلیدی ولی فقیه برای هدایت جامعه اسلامی مردم سالار می باشد. در این راستا، سوال اصلی پژوهش این است که آیا نظریه امت و امامت شهید بهشتی توانسته جایگاه و موقعیت ولایت فقیه را با رعایت حق تعیین سرنوشت برای مردم تبیین نماید؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که شهید بهشتی به عنوان مروج اندیشه دینی توانست آزادی الهی را تحت عنوان آرمان مهم انقلاب اسلامی ایران در تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و در قالب حقوق الهی ملت مهندسی نموده و در سلک یک نرم افزار کارآمد در زندگی اجتماعی و محور اصلی اعمال قدرت اسلامی- ایرانی قرار دهد. از آنجایی که مکاتب مادی بویژه مکتب لیبرالیسم با شعار آزادی فردی و اجتماعی، مردم و خواص را به سوی خود می کشاند و طرفدارانی هم در بین اعضاء غرب گرای مجلس خبرگان تدوین قانون اساسی داشت، شهید بهشتی با پشتیبانی مبانی اسلامی، آبشخور فکری مکتب لیبرالیسم را مورد انتقاد قرار داد و پرده از شعاری و ظاهری بودن آزادی در مکتب لیبرالیسم برداشته و آن را فاقد ریشه و منشاء الهی می دانست و این را یک ضعف و نقص برای این مکتب مادی تلقی می کرد. ایشان معتقد بود آزادی، منشاء الهی داشته و با آگاهی مطلق به منصه ظهور می نشیند.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، امت، امامت، قانون اساسی، مردم سالاری، شهید بهشتی، آزادی
  • سید حاتم مهدوی نور*، حسین حاجی پور، عیسی مولوی وردنجانی صفحات 75-94
    هدف پژوهش حاضر بررسی مدل قانون گذاری دین و شریعت اسلامی برای اداره جامعه، براساس نظریه ادراکات اعتباری علامه طباطبایی است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که دین اسلام در بخش نیازهای متغیر انسان به جای وضع قانون ثابت، اصولی را مطرح کرده که اسلام شناسان می توانند با آینده پژوهی به آینده های ممکن علم پیدا کرده، آینده مطلوب دینی را برای وصول انتخاب نمایند و در چارچوب آن اصول، متناسب با شرایط مکان و زمان برای ساخت آینده مطلوب، قوانین و ساختارهای مناسب، هدایت بخش و سعادت آفرین وضع کنند و این قوانین ممکن است از یک مکان به مکان دیگر و از زمانی به زمان دیگر تفاوت داشته باشند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، دین، علوم اعتباری، علامه طباطبائی
  • سکینه جعفری فر، محمد ترابی*، علی محسنی مشتقین صفحات 95-116
    هدف پژوهش حاضر پاسخ به این پرسش اصلی است که راهکارهای موثر برای تحقق اهداف تربیت سیاسی، منطبق بر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش کدامند؟ در این پژوهش از روش آمیخته (کیفی، کمی) با هدف آینده پژوهی از طریق تکنیک دلفی که دارای ساختار پیش بینی و زایش ایده است، استفاده گردید. نتایج نشان داد افزایش انگیزه و آگاهی فرهنگیان، برای خدمت مطلوب و مشارکت موثر در مسیر اجرای اهداف اجتماعی- سیاسی سند تحول و ارتقاء شایستگی هایی نظیر رعایت قانون، مسئولیت پذیری، مشارکت اجتماعی و سیاسی و پاسداشت ارزش های اجتماعی در جهت شکل گیری جامعه صالح و پیشرفت مداوم آن براساس نظام معیار اسلامی باید در دستور کار قرار گیرد. لذا، باید مدیریت آموزش سیاسی و مهارت آموزی در راستای تعامل شایسته با نهاد دولت و سایر نهادهای مدنی و سیاسی و مواجهه خردمندانه با تحولات اجتماعی و بهره مندی از راهبردی تربیتی، هوشمندانه و فرصت آفرین به منظور ارایه مدل برنامه درسی و دانش سیاسی و پرورش بینش و افزایش قدرت تفکر سیاسی انتقادی و تحلیل گری و ارتقای انگیزش و تقویت توان مشارکت و همگرایی دانش آموزان در امور اجتماعی- سیاسی در یک روند تدریجی، مستمر و نظام مند حرکت کند.
    کلیدواژگان: تربیت سیاسی، آینده پژوهی، تربیت اجتماعی، دانش آموزان، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش
  • حمیدرضا معمری، خدایار مرتضوی* صفحات 117-140
    هدف پژوهش حاضر تبیین نوع نگاه افلاطون به جهان زندگی و حیات است، آنجا که این فیلسوف با اتکاء به اصولی ثابت، صحبت از غایت حیات می کند و به زبان استادش سقراط، سخن می گوید و سعادت را به عنوان غایت الغایات مطرح می کند. سوال اصلی پژوهش این است که آیا میان اندیشه سیاسی و اندیشه اخلاقی افلاطون ارتباطی وجود دارد؟ نقطه ی اشتراک این ارتباط چیست؟ روش پژوهش تفسیری انتقادی بوده و نتایج نشان داد همانطور که اخلاق و سیاست در فلسفه سیاسی کلاسیک، پیوندی عمیق دارند، مفهوم سعادت به خصوص در اخلاق غایت محور کلاسیک، نیز حلقه وصل اخلاق و سیاست است.
    کلیدواژگان: افلاطون، سعادت، فضیلت، معرفت، اخلاق، سیاست، سقراط
  • رضا هاشمی ماد، جواد ادبی فیروزجاه*، رضا صابونچی، حسین علیمحمدی صفحات 141-165
    هدف پژوهش حاضر بررسی هوش سیاسی مدیران تربیت بدنی دانشگاه های آزاد اسلامی می‎باشد. روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری تحقیق، کلیه مدیران تربیت بدنی دانشگاه های آزاد اسلامی کشور هستند که تعداد آنها بالغ بر 95 نفر است. ابزار اندازه گیری تحقیق، پرسشنامه هوش سیاسی (ISIS) بود. روایی پرسشنامه مورد تایید تعدادی از متخصصان مدیریت ورزشی قرار گرفت و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ برای پرسشنامه های هوش سیاسی برابر 906/0 محاسبه گردید. نتایج آزمون معادلات ساختاری پژوهش نشان داد که مولفه های بازی های اجتماعی، شخصیت سیاسی، پویایی قدرت، صداقت آشکار و تسخیر احساسات، همگی بر عملکرد هوش سیاسی مدیران تربیت بدنی دانشگاه های آزاد اسلامی کشور تاثیر مثبت و معناداری دارند. با توجه به نتایج پژوهش به نظر می رسد به کارگیری و استفاده از هوش سیاسی جهت مواجه درست با تغییرات و تصمیم گیری صحیح مدیران تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی و استفاده مناسب از فرصت ها اجتناب ناپذیر است. از این رو برخورداری مدیران تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی از هوش سیاسی جهت موفقیت آنها ضروری است.
    کلیدواژگان: هوش، هوش سیاسی، مدیران، تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی
|
  • Mahmood Baharloo *, Majid Abbasi, Garineh Keshishyan Siraki, Ali Adami Pages 7-40
    The purpose of this study is to compare the government and economic development programs in the Islamic Republic of Iran and Malaysia. Understanding the pillars of power and government and its characteristics in the Islamic Republic of Iran and Malaysia, recognizing the similarities and differences between the factors of progress and development in Iran and Malaysia, understanding the Malaysian development model of Mahathir Mohammad and the Islamic Republic of Iran and providing appropriate strategies for further development and progress in the Republic Islamic Iran are of the other objectives of this research.The research method was analytical-comparative and the results showed that the Islamic Republic of Iran during Hashemi Rafsanjani (1989-1997) with the implementation of the first 5-year development plan and with the emphasis on open economic policy, mostly considered the economic development of the country, but less attention was paid to socio-cultural issues; and Seyyed Mohammad Khatami (2005-2007) while expanding relations with foreign countries, focused more on political development and strengthening of civil institutions inside the country. In both periods, the program was not implemented precisely and parts of it were implemented in accordance with the discourse of governments.But Malaysia during the reign of Mahathir Mohamad succeeded in pursuing its economic growth and development in the best possible way due to: first, following Japan and South Korea models and relying on the policy of having an attitude to the East, and second, creating a legitimate bureaucratic power and a fully developed government, which is measured by the credibility of political experts and scholars. Third, with precise planning and commitment to the program, and fourth, developing relations with neighboring countries and major powers such as the United States to attract foreign investment.
    Keywords: Economic Development, Developmental Foreign Policy, Malaysia, Islamic Republic of Iran
  • Mohammadreza Abdolahnasab *, Maghsoud Ranjbar Pages 41-56

    The purpose of the present study is to explain the concept of freedom in the ideology of Āyatullāh Bihishtī based on MacCallum model. Thus, with respect to the fact that freedom in the ideology of Shahīd Bihishtī is of two inner and outer aspects, the main research question investigates how his attitude to freedom is analyzed based on the triplet criteria in McCallum model (actor, obstacle, and objective). This research relies on the hypothesis that although Shahīd Bihishtī pays more attention to inner freedom than outer freedom, he nevertheless attempts to analyze the former as an introduction to the latter and thereby making a bilateral tie between them. The method of study is descriptive analysis and the results showed that his approach to the elements of McCallum model is under the influence of his priority to inner freedom. Contrary to the western thinkers whose definition of freedom has no regard for the internal source of freedom, Shahīd Bihishtī in the three aforementioned criteria pays special attention to the inner aspect of freedom and thus his purpose of freedom is not classified just within the modern approach to freedom.

    Keywords: Āyatullāh Bihishtī, inner freedom, outer freedom, MacCallum Model
  • Sajjad Panahi, Ali Mohseni * Pages 57-74
    The purpose of the present study is to explain the key role of Wialī-i Faqīh (Islamic jurist) in guiding a democratic Islamic society. In this regard, the main research question is whether Shahīd Bihishtī’s Ummat and Imāmat theory could have explained the position of Wilāyat-i Faqīh with respect to people’s right to choose their own destiny. The method of study is descriptive analysis and the results showed that Shahīd Bihishtī as a propagator of religious thought could design divine freedom as the important goal of Iran’s Islamic revolution in compiling the constitution of the Islamic Republic of Iran and within the framework of the nation’s divine rights, and then he implemented that as an efficient software in social life and the main axis of Iranian-Islamic power execution. Since materialistic schools especially liberalism, with the slogan of individual and social freedom, attract public and elite as it also had some fans among the western members of the Assembly of Experts who compiled the constitution, Shahīd Bihishtī supporting the Islamic principles criticized the intellectual resource of liberalism and revealed the superficial nature of freedom in liberalism and he regarded that without any divine origin or source and considered it as a drawback and shortfall for this materialistic school. He believed that freedom has a Godly source and is manifested with absolute awareness.
    Keywords: Wilāyat-i Faqīh (Guardianship of the Islamic Jurisprudent), Ummat (Nation), Constitution, democracy, Shahīd Bihishtī, freedom
  • Seyed Hatam Mahdavi Nour *, Hossein Hajipour, Isa Molavi Vardanjani Pages 75-94
    The purpose of the present study is to survey legislation model in Islamic religion and Sharī’at to manage society based on the theory of constructional perceptions by Allāmah Tabātabā’ī. The method of study is descriptive analysis and the results showed that in terms of a human’s changing needs, Islam instead of a fixed law, has raised some principles by which Islamic scholars can gain awareness about the possible future and choose the optimal religious future. Within the framework of these principles and in line with time and place conditions, they can legislate proper, guiding, and felicity laws and structures to make a favorable future. These laws may differ from one place and time to another.
    Keywords: Futurology, Religion, Constructional Perceptions, Allāmah Tabātabā’ī
  • Sakineh Jafarifar, Mohamad Torabi *, Ali Mohseni Pages 95-116
    The purpose of the present research is to answer to this main question that what are the effective guidelines for the realization of the purposes of political training based on the Fundamental Transformation Document of Education (FTDE)? A mixed (qualitative-quantitative) method was used in this study with the purpose of futurology through the Delphi technique relying on prediction and forecasting structure. The results showed that increasing the motivation and awareness of teachers for optimal service and effective participation in implanting the social-political objectives of Transformation Document (TD) as well as improving qualifications such as observing the law, responsibility, social-political participation, and respecting social values in line with the formation of a decent society and its continual development based on Islamic criterion should be taken into account. Therefore, the management of political training and skill learning should move on in line with proper cooperation with the government and other civil and political institutions, wise approach to social transformations and making use of training and intelligent guidelines that create opportunities to provide the curriculum and political knowledge and insight as well as increasing the capability for political thinking and analysis, improving the motivation, and boosting the participation of the students in social-political activities throughout a gradual, ongoing, and systematic process.
    Keywords: Political Training, Futurology, social training, Students, Fundamental Transformation Document of Education (FTDE)
  • Hamidreza Moameri, Khodayar Mortazavi * Pages 117-140
    The purpose of the present study is to explain Plato’s perspective to the world of living and life, as this philosopher relying on some fixed principles, speaks about the purpose of life and in his master’s words, introduces human felicity as Ghayat al-Ghayat (the goal of goals). The main research question is if there is a relationship between Plato’s political and moral ideology and what is their commonality? The method of this research is interpretive-analytical and the results showed that as there is a deep relationship between morality and politics in classic political philosophy, felicity especially in the classic theological morality, interrelates politics and morality together.
    Keywords: Plato, Felicity, virtue, Insight, Morality, Politics, Socrates
  • Reza Hashemi Mad, Javad Adabi Firozjah *, Reza Sabonchi, Hosein Alimohamadi Pages 141-165
    The purpose of the present study is to survey the political intelligence of physical education directors at Islamic Āzād universities.  The method of study is descriptive correlational and the population of research includes all physical education directors at Islamic Āzād universities in the country whose number reached to 95. The measurement tool in the research was a political intelligence questionnaire (ISIS). The validity of the questionnaire was confirmed by a number of experts in sport management and its reliability was calculated by Cronbach alpha for political intelligence questionnaires to be 0.906. The results of constructional equation tests showed that some indices including social plays, political character, power mobility, open honesty, and emotion control have a positive and significant impact on the performance of political intelligence among physical education directors at Islamic Āzād university in the country. According to the obtained results, it seems that using political intelligence for the appropriate handling of changes, proper decision-making, and suitable use of opportunities are inevitable for the above directors. Therefore, having political intelligence is essential for their success.
    Keywords: Intelligence, Political Intelligence, Directors, physical education, Islamic Āzād University