فهرست مطالب

پویش در آموزش علوم انسانی - پیاپی 23 (تابستان 1400)

مجله پویش در آموزش علوم انسانی
پیاپی 23 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین حسن زاده ویائی*، سمیه نوایی صفحات 1-14
    پژوهش حاضر، با هدف « شناسایی ابعاد برنامه درسی مغفول دوره ابتدایی » با روش کیفی و بصورت توصیفی - تحلیلی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل، کلیه اساتید و متخصصان برنامه درسی دانشگاه های دولتی شهر تهران بودند. نمونه آماری پژوهش شامل، 10نفر از اساتید و متخصصان برنامه درسی دانشگاه های دولتی شهر تهران بودند که با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته با اساتید و متخصصان برنامه درسی استفاده شده است و تا مرحله اشباع ادامه داشت تا ابعاد، کارکردها و حوزه های مغفول شناسایی گردد. نتایج پژوهش نشان داد که در برنامه درسی دوره ابتدایی مولفه هایی عمدا یا سهوا حذف شده است که به زعم اساتید و متخصصان برنامه درسی، مولفه هایی نظیر؛ آموزش محیط زیست، مهارت های زندگی، تربیت شهروندی، چندفرهنگی، سوادرایانه ای، اقتصاد، دموکراسی و حقوق بشر، هویت ملی، آموزش تعامل و گفت و گوی تمدن ها، فرهنگ مطالعه و کتاب خوانی در برنامه های درسی دوره ابتدایی مغفول واقع شده اند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی مغفول، دوره ابتدایی، طراحی، برنامه درسی، مصاحبه نیمه ساختاریافته
  • صدیقه کاظمی* صفحات 15-37
    پژوهش حاضر در صدد بررسی دو مفهوم هوش و فرهنگ و تعاملات بین آن دو بوده است. در این راستا، تعریف دو مفهوم هوش و فرهنگ به عنوان دو سازه اساسی در این مطالعه، با روش تحلیلی - توصیفی و با استفاده از مقالات و کتاب های مرتبط با موضوع و جستجو در پایگاه فارسی اطلاعات جهاد دانشگاهی و کتب روانشناسی تربیتی فارسی(از سال 1389 تا 1398 هجری شمسی) و جستجو در پایگاه داده گوگل اسکولار و ساینس دایرکت (از سال 1995 تا 2020 میلادی)و ایجاد یک فهرست اولیه از مقاله ها و کتب مرتبط آغاز شد و مقالات فارسی و انگلیسی و کتاب ها مطالعه و در صورت ارتباط وثیق با موضوع در فهرست اصلی منابع و مقالات مورد استفاده قرار گرفتند.در منابع انگلیسی زبان، مقالات و آثار اشترنبرگ به جهت برخورداری از دسته بندی نظریه های هوش به دو دسته صریح و ضمنی و توجه به ابعاد مختلف ارتباط هوش و فرهنگ جزو منابع اصلی تحلیل بررسی و در این مقاله مورد استناد قرار گرفته اند. نظریات ضمنی که حاوی پنداشت افراد فرهنگ های گوناگون از هوش است، به استناد یافته های پژوهشی مورد تحلیل قرار گرفته است. افزون بر این، نظریه نسبیت و جبر زبانی ورف در رابطه با روشن نمودن برخی ابعاد زبان به عنوان ابزار تاثیرگذار فرهنگ بر هوش و شناخت افراد، تشریح شده و در بین این مباحث از گزاره های مرتبط موجود در کتب فارسی روان شناسی تربیتی و یافته های موجود در مقالات فارسی و انگلیسی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: هوش، فرهنگ، شناخت، یادگیری
  • ستاره موسوی* صفحات 39-56

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین برنامه ریزی مسیر شغلی و ابعاد صلاحیتهای حرفه ای(آموزشی و پژوهشی) در میان معلمان اصفهان انجام شده است. روش پژوهش توصیفی - پیمایشی بوده، جامعه آماری شامل 1969 نفر از معلمان ناحیه های 1، 3 و 4 اصفهان بود که تعداد 170 نفر به عنوان نمونه مورد مطالعه از طریق فرمول حجم نمونه کرجسی و مورگان و به صورت نمونه گیری متناسب با حجم انتخاب شده اند. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه استاندارد برنامه ریزی مسیر شغلی بر پایه مدل شاین و پرسشنامه صلاحیتهای حرفه ای بر پایه دیدگاه بویر وهمکاران(1994) استفاده شد. برای سنجش میزان پایایی از ضریب آلفا کرونباخ در یک مطالعه مقدماتی روی یک نمونه 40 نفری، پرسشنامه برنامه ریزی مسیر شغلی 881%=α و پرسشنامه ابعاد شناختی توانمندسازی 862%=α بدست آمد. داده های تحقیق پس از جمع آوری بر اساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از تحلیل مانوا و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که:1- بین تمام مولفه های برنامه ریزی مسیر شغلی و کل ابعاد صلاحیتهای حرفه ای رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. 2- مولفه های های شایستگی فنی - کارکردی، خودمختاری، امنیت و ثبات، خلاقیت و کارآفرینی، خدمت و از خود گذشتگی ایثار، چالش محض و سبک زندگی می توانند به طور مثبت و معنی دار ابعاد صلاحیتهای حرفه ای پژوهش، انتشار دانش(تدریس، تلفیق دانش و کاربرد دانش را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مسیر شغلی، صلاحیتهای حرفه ای، معلمان، تدریس، پژوهش
  • قاسم قریب* صفحات 57-70
    جغرافیای تاریخی اصطلاحی است که در دو دانش جغرافیا و تاریخ به کار می رود اما جغرافی دانان و مورخان تلقی یکسان از آن ندارند. پژوهشگران عرصه جغرافیا با توجه به تعریف خود از جغرافیای تاریخی مشغول انجام تحقیقاتی هستند که از حیث موضوع، هدف و نتیجه با آنچه مورخان از جغرافیای تاریخی انتظار دارند بسیار متفاوت است. مبانی نظری و روش-شناسی پژوهش در جغرافیای تاریخی برای جغرافی دانان امری واضح است، در حالی که مورخان با وجود پژوهش و آموزش در این حوزه مطالعاتی، درگیر آنارشی روشی هستند؛ به گونه ای که بسیاری از تحقیقاتی که نام جغرافیای تاریخی را بر خود نهاده اند در شمار تاریخ محلی محسوب می شوند. مساله پژوهش پیش رو بازتعریف جغرافیای تاریخی بر مبنای تلقی مورخان و مقایسه میان رشته ای آن با تلقی جغرافی دانان از این حوزه معرفتی است تا بر این اساس بتوان یک روش پژوهش و آموزش منسجم جغرافیای تاریخی از منظر دانش تاریخ ارایه داد. این مقاله کوشیده است با روش تحلیلی، یک چهارچوب نظری معین برای حوزه مطالعاتی جغرافیای تاریخی در رشته تاریخ تبیین و پیشنهاد نماید. نتیجه این بررسی نشان می دهد که با عنایت به پژوهش هایی که در حوزه دانش تاریخی به نگارش درآمده اند و عنوان جغرافیای تاریخی بر خود نهاده اند؛ می توان آن ها را به دو سطح «توصیفی» و «تحلیلی» تقسیم نمود و روش تحقیق و تدریس در هریک از گونه های مزبور را صورت بندی کرد.
    کلیدواژگان: جغرافیا، روش پژوهش و آموزش، جغرافیای تاریخی توصیفی، جغرافیای تاریخی تحلیلی
  • نصیبه عبدی پور، پرویز جمشیدی مهر* صفحات 71-84
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش معلم به عنوان رکن اساسی نظام آموزشی کشور در تحقق سبک زندگی ایرانی اسلامی متناسب با اقتصاد مقاومتی است. بدون شک یکی از مهم ترین جنبه های زندگی مردم یک کشور حوزه اقتصاد می باشد. اقتصاد کشور ما مانند خیلی از کشورهای در حال توسعه وابستگی زیادی به درآمدهای رانتیری دارد و به دلیل همین وابستگی و عدم توجه کافی به سایر بخش های مولد جامعه باعث شده که هرگاه این درآمدها به هر نحوی کاهش یابد، فشار زیادی بر مردم و اقتصاد کشور ایجاد شود. از حوزه های مهم در اقتصاد خانواده ها و سبک زندگی آنها هستند. روش مورد استفاده نظریه یادگیری اجتماعی بندورا می باشد که بر این باور است افراد در موقعیت های اجتماعی از طریق مشاهده رفتار دیگران سریع تر یاد می گیرند. وی اعتقاد دارد ما از انواع مختلف الگوها نه فقط از الگوهای زنده، بلکه از طریق الگوهای نمادین مانند تلویزیون، کتاب و... نیز در حال آموختن هستیم. امروزه با گسترش جهانی شدن در ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و تکنولوژی شاهد تغییرات چشمگیر در جوامع مختلف هستیم. از مهمترین پیامدهای این هجوم، ترویج مصرف گرایی با پشتوانه تبلیغات وسیع می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که الگو گرفتن از افراد و نمادهای مختلف توسط دانش آموزان در شکل گیری سبک زندگی آنان تاثیر گذار هست. همچنین جایگاه و نقش معلم در آگاهی دادن و الگو شدن برای دانش آموزان به منظور سرمشق گیری از سبک زندگی ایرانی اسلامی بسیار حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، معلم، تبلیغات، مصرف گرایی، اقتصاد مقاومتی
  • فرشته گلیان* صفحات 85-96
    از مهمترین نیازهای هر جامعه، دارا بودن شهروندانی اندیشمند و کارآمد در زمینه های مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی است. حاصل شدن این مهم، منوط بر ایجاد توانایی ساخت دانش توسط افراد جامعه و نیز توسعه مهارت هایی همچون تفکر انتقادی، خود رهبری، خلاقیت و نوآوری، کاوشگری و پرسشگری آنها است که آن نیز در گرو خلق نظام آموزش و پرورش با رویکرد پژوهش محوری است. از این رو، هدف این مطالعه، مروری بر تاثیر آموزش علوم با استفاده از روش کاوشگری بر ساخت دانش و توسعه مهارت های ذکر شده در فراگیران است. روش این مطالعه از نوع مروری بود و در بخش مقالات چاپ شده در خارج از کشور با گردآوری چهل مقاله از پایگاه های ساینس دایرکت، گوگل اسکولار و اسکوپوس، و در بخش مقالات داخلی از پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران و پرتال جامع علوم انسانی استفاده شد. مرور منابع جمع آوری شده نشان داد آموزش علوم با روش کاوشگری، بواسطه فعال بودن فراگیران در حین آموزش و در پی آن، ایجاد توانایی حل مسئله در آنها، منجر به کشف و ساخت دانش عمیق توسط فراگیران می گردد و همچنین بر تقویت مهارت هایی چون تفکر انتقادی، خودرهبری، خلاقیت، کاوشگری و پرسشگری آنها تاثیر مثبت دارد. در نتیجه، با استفاده از روش کاوشگری در آموزش علوم، فراگیران به شهروندانی کارآمد در جهت پیشبرد هر چه بهتر جامعه تبدیل می شوند و برای نیل به این هدف مهم، می بایست نظام های آموزشی از رویکرد آموزش محوری به سمت رویکردهای پژوهش محوری حرکت کنند.
    کلیدواژگان: رویکرد کاوشگری، تفکر انتقادی، آموزش علوم، پژوهش محوری، پرسشگری
|
  • Hosein Hasanzadeh Vayaiee *, Somaieh Navaie Pages 1-14
    The present study was a qualitative study that was conducted with the aim of "identifying the dimensions of the neglected elementary school curriculum" by descriptive-analytical method. The statistical population of the study included all professors and curriculum specialists of public universities in Tehran and 10 professors and curriculum specialists of public universities in Tehran who had neglected articles and writings in the field of curriculum were selected using purposive sampling. To collect the data, semi-structured interviews with professors and curriculum specialists up to the stage of theoretical saturation were used to determine the dimensions, functions and areas missed in the elementary school. The results showed that in the elementary school curriculum, components such as; Environmental education, life skills, civic education, multiculturalism, literacy, economics, democracy, human rights, national identity, education of dialogue and dialogue of civilizations, culture of reading and reading have been intentionally or unintentionally omitted And has been neglected.
    Keywords: Null Curriculum, primary school, designing, curriculum, Semi-structured interviews
  • Sedighe Kazemi * Pages 15-37
    The present study seeks to investigate the two concepts of intelligence and culture and the interactions between these two. In this regard, the two concepts of intelligence and culture were defined as two basic structures. This study was performed by analytical-descriptive method. An initial list of Persian articles and books was created by searching in the SID (from 2010 to 2020) And on the Google Scholar and Science Direct database (from 1995 to 2020). In the following, articles and books related to the subject were selected in the secondary list. In English-language sources, Sternberg's articles and works are among the main sources of analysis and culture in order to enjoy the categorization of intelligence theories into two categories, explicit and implicit, and attention to various aspects of the relationship between intelligence and culture. Implicit theories, which include the assumptions of people of different cultures of intelligence, have been analyzed based on research findings. In addition, Whorf's theory of relativity and linguistic algebra in explaining some aspects of language has been described as an influential tool of culture on people's intelligence and cognition, and among these topics are related statements in Persian books on educational psychology and findings.
    Keywords: intelligence, culture, cognition, learning
  • Setareh Mousavi * Pages 39-56

    The aim of this study was to investigate the relationship between career path planning and the dimensions of professional competencies (educational and research) among teachers in Isfahan. The research method was descriptive-survey. The statistical population included 1969 teachers in districts 1, 3 and 4 of Isfahan. 170 people were selected as the sample through Krejcie and Morgan sample size formula and by proportional sampling. To collect research data, two standard career path planning questionnaires based on Shine model and a professional qualifications questionnaire based on Boyer et al. (1994) were used. To measure the reliability of Cronbach's alpha coefficient in a pilot study on a sample of 40 people, career path planning questionnaire was α = 881% and cognitive dimension of empowerment questionnaire was α = 862%. Research data were collected based on research hypotheses and analyzed using MANOVA analysis and multiple regression analysis. The results showed that: 1- There is a positive and significant relationship between all components of career path planning and all dimensions of professional competencies. 2- The components of technical-functional competence, autonomy, security and stability, creativity and entrepreneurship, service and self-sacrifice, pure challenge and lifestyle can positively and meaningfully the dimensions of professional competencies of research, dissemination of knowledge ( Anticipate teaching, knowledge integration, and knowledge application.

    Keywords: Career planning, Professional qualifications, Teachers, Teaching, Research
  • Ghasem Gharib * Pages 57-70
    Historical geography is a common term among geographers and historians that does not have the same definition. Geographers, according to their own definition of historical geography, carry out research on which subject, purpose and outcome are different from what the historians expect. Theoretical foundations and geopolitical methodology are clear for geographers, while historians have an anarchy in the same domain in terms of definition and methodology. Therefore, many of the research that holds the title of historical geography are in fact local history. This article seeks to provide a clear definition of historical geography, so that it can propose a research method for it. Historical geography in the history can be investigated at two levels of descriptive and analytical. At the first level, the subject of research is the study of developments in political boundaries over time and reestablishment of human geography in the past. While old-fashioned geographic research focused only on natural geography in past times and human settlements. At the analytical level, historical geography includes examining how geographic conditions affect the human development of the past.
    Keywords: Historical geography, Methodology, Descriptive Historical Geography, Analytical Historical Geography
  • Nasibeh Abdipour, Parviz Jamshidimehr * Pages 71-84
    The purpose of this study is to investigate the role of teachers as an essential element of the country's educational system in realizing the Iranian-Islamic lifestyle appropriate to the resistance economy. Undoubtedly, one of the most important aspects of the life of the people of a country is the economy. Our economy, like many developing countries, is highly dependent on rentier incomes, and because of this dependence and lack of attention to other productive sectors of society, whenever these incomes decrease in any way, puts a lot of pressure on the people and the country's economy. To be created. They are one of the most important areas in the economy of families and their lifestyle. The method used is Bandura's social learning theory, which believes that people in social situations learn faster by observing the behavior of others. He believes that we are learning from different types of patterns not only from living patterns, but also through symbolic patterns such as television, books, and so on. Today, with the spread of globalization in the political, economic, cultural, social and technological dimensions, we are witnessing significant changes in different societies. One of the most important consequences of this onslaught is the promotion of consumerism with the backing of widespread propaganda. Findings of this study show that modeling different people and symbols by students is effective in shaping their lifestyle. Also, the position and role of the teacher in informing and setting an example for students in order to emulate the Iranian-Islamic
    Keywords: LifestyleLifestyle, Teacher, propaganda, consumerism, resistance economics
  • Fereshteh Golian * Pages 85-96
    One of the most important needs of any society is to have thoughtful and efficient citizens in various social, political, cultural and economic fields. Achieving this important depends on the ability of people in the community to build knowledge and the development of skills such as critical thinking, self-leadership, creativity and innovation, inquiry and questioning, which also depends on creating an education system with a research-oriented approach. Therefore, the purpose of this study is to review the effect of Inquiry Based Science Education methods on knowledge construction and development of skills mentioned in learners. The method of this study was review. In the section of articles published abroad, by collecting forty articles, the databases of Science Direct, Google Scholar and Scopus were used, and in the section of domestic articles, the database of Scientific Information Database, Iran Research Institute for Information Science and Technology and the Institute for Humanities and Cultural Studies were used. A review of the collected resources showed that Inquiry Based Science Education method, by activating learners during training and subsequently, creating problem-solving ability in them, leads to the discovery and construction of deep knowledge by learners and also strengthens skills such as critical thinking, self-direction, creativity, inquiry and questioning have a positive effect. As a result, by using the Inquiry Based Science Education, learners become effective citizens in order to better advance society, and to achieve this important goal, educational systems must move from an education-oriented approach to a research-oriented approach.
    Keywords: Inquiry approach, Critical Thinking, science education, Research-oriented, Questioning