فهرست مطالب

جامعه شناسی کاربردی - سال سی و دوم شماره 2 (پیاپی 82، تابستان 1400)

فصلنامه جامعه شناسی کاربردی
سال سی و دوم شماره 2 (پیاپی 82، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حجیه بی بی رازقی نصرآباد*، میمنت حسینی چاوشی، محمدجلال عباسی شوازی صفحات 1-28

    اخیرا در تحقیقاتی که در بسیاری از کشورها برای تبیین باروری انجام شده، تقسیم کار جنسیتی بعنوان یک چالش اساسی و مهم مطرح است. در این مطالعه تاثیر تقسیم کار و نگرش های جنسیتی بر فاصله تولد اول تا دوم آزمون می گردد. حجم نمونه، 363 زن 49-15 ساله دارای همسر و یک فرزند شهر تهران است به منظور برآورد تابع بقاء تک فرزندی تکنیک کاپلان مایر و برای شناسایی تاثیر نگرش و تقسیم کار جنسیتی بر روی فاصله تولد دوم، به برازش مدل های بقاء شامل مدل مخاطره متناسب کاکس، نمایی، وایبل، گومپرتز، لگ نرمال، لگ لجستیک و گامای تعمیم یافته پرداخته شد و برای در نظر گرفتن وابستگی در زمان های بقا، مدل شکنندگی مشترک با توزیع گاما آزمون گردید. بر اساس ملاک آکاییک، مدل گامای تعمیم یافته به عنوان مناسبترین مدل انتخاب و نتایج ارایه شد. نتایج نشان داد میانه فاصله تولد اول تا دوم 84 ماه است. نتایج مدل گامای تعمیم یافته نشان داد مشارکت مردان در کارهای داخل خانه تاثیر معنی داری بر فاصله تولد اول تا تولد دوم ندارد. اما داشتن نگرش جنسیتی مدرن و عدم مشارکت مردان در امور مربوط به فرزندان، فاصله تولد اول تا دوم را افزایش می دهد. لذا ضمن تلاش برای رسیدن به یک اقتصاد پایدار و چشم انداز خوش بینانه برای آینده، سیاست های افزایش جمعیت و سیاستهای دوستدار خانواده باید چارچوب وسیعی از ارزش های فرهنگی را در برگیرند که با حمایت از افزایش مشارکت مردان در امور داخل خانه، کاهش نابرابری جنسیتی مانع تاخیر بیشتر تولد دوم و افزایش باروری به سطح جانشینی شوند.

    کلیدواژگان: فاصله موالید، تک فرزندی، باروری پایین، نگرش جنسیتی، تقسیم کار
  • هادی تیموری*، علی صفری، افشین جهانبازی گوجانی، زهرا بابااحمدی میلانی صفحات 29-48

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر معنویت در محیط کار بر هویت سازمانی با نقش میانجی رفتار انحرافی و سلامت سازمانی انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن را مدیران و کارشناسان شرکت گاز استان اصفهان تشکیل داده اند که از بین 1532 نفر از مدیران و کارشناسان این شرکت 243 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای متناسب با حجم نمونه انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گرد آوری شد. در این پژوهش برای سنجش روایی از روش روایی محتوایی و سازه و برای سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است، که نتایج حاکی از روایی و پایایی قابل قبول است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 وAMOS20 انجام شد. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که معنویت در محیط کار تاثیر معنادار و مثبت بر هویت سازمانی (B=0/57) و سلامت سازمانی (B= 0/14) دارد و بر رفتار انحرافی تاثیر معنادار و معکوس (B=-0/19) دارد. همچنین رفتار انحرافی و سلامت سازمانی بر هویت سازمانی به ترتیب با ضریب B=-0/19 و B=0/33 تاثیر معنادار دارد. میانجی گری رفتار انحرافی در تاثیر معنویت در محیط کار بر هویت سازمانی مورد تایید قرار گرفت اما میانجی گری سلامت سازمانی در تاثیر معنویت در محیط کار بر هویت سازمانی مورد تایید قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: معنویت در محیط کار، هویت سازمانی، رفتار انحرافی، سلامت سازمانی
  • اسفندیار غفاری نسب*، رعنا محمدتقی نژاد اصفهانی صفحات 49-70

    هدف از این مقاله، تامل انتقادی در باب زندگی روزمره زنان، از خلال مطالعه تجربه کافه نشینی می باشد که چگونه این امر باعث تغییر در بازتعریف زنانگی شده-است. میشل دوسرتو چارچوب مفهومی مناسبی را برای درک تولید فضای شهری و تجربه آن از طریق فعالیت های روزمره ساکنان یک شهر ارایه می دهد. روش -شناسی مورد استفاده تحقیق، مردم نگاری انتقادی می باشد؛ داده های پژوهش شامل طیف گسترده ای از مشاهدات غیرمستقیم و مشارکتی، یادداشت های میدانی، مصاحبه های ساخت نیافته است که با استفاده از تحلیل تماتیک، سه مقوله مرکزی(کافه به مثابه مکان سوم، زنانگی به مثابه تعارض و تجربه زنانگی جدید در فضا) بدست آمد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که حضور زنان (چه مصرف کننده و چه تولیدکننده ی فضا) در کافه ها باعث شکل گیری عاملیت انتخاب و کنشگری بیشتری در آن ها شده است و تجربه های رهایی بخشی را بدست آوردند که تعریف ایشان را از زنانگی سنتی به چالش می کشد. خوانش دوسرتویی این بررسی نشان می دهد که زنان در فضاهای عمومی به عنوان یک کنشگر فعال حاضر می شوند و به نوعی به مدیریت فضا می پردازند؛ آن ها فعالانه در برساخته شدن فضا و هویت جدیدشان سهم دارند و در پی مطالبه گری خود از حق برابری در شهر هستند.

    کلیدواژگان: تجربه، زنانگی، کافه، فضای جنسیتی، مصرف
  • حسین احمدی، رضا همتی* صفحات 71-90

    ارتباط بین نوع رژیم سیاسی و نظام آموزشی از مدت ها پیش موردتوجه محققان بوده است، در این مورد حداقل چهار دیدگاه رقیب قابل طرح است: آموزش به عنوان پیش شرط دموکراسی، خدمات آموزشی در دولت های دموکراتیک، ارتباط بازتولیدی، و ارتباط کاذب بین آموزش و دموکراسی ناشی از زیربنای اقتصادی. هدف مقاله حاضر آزمون هر یک از این دیدگاه ها با استفاده از داده های بین کشوری است. روش مورد استفاده در پژوهش حاضر از نوع تحلیل ثانویه داده های گردآوری شده برای 180 کشور در بازه زمانی 1970 تا 2018 بود. به طور کلی نتایج نشان داد بین نوع رژیم سیاسی و شاخص های آموزشی ارتباط وجود دارد، و در این میان تاثیر دموکراسی بر آموزش بیشتر است. از طرف دیگر، نقش واسطه ای نابرابری طبقاتی به تنهایی تایید نگردید، لیکن این متغیر در کنار متغیرهای دیگر نظیر نسبت دانش آموز به معلم و دانش آموزان محروم از تحصیل تاثیر معنی داری در ارتباط بین دموکراسی و آموزش دارد.

    کلیدواژگان: آموزش، دموکراسی، رژیم سیاسی، نابرابری، نابرابری آموزشی
  • پروانه شاطری، صادق صالحی*، رضا علی محسنی، منصور شریفی صفحات 91-128

    مقدمه :

    امروزه، مسایل محیط زیستی، زندگی انسان ها در جهان و از جمله ایران را تحت تاثیر قرار داده است. مسایلی که عمدتا، نتیجه استفاده و برخورد نامناسب انسان با محیط زیست و از جمله به صورت استفاده نادرست و بی رویه از انرژی های فسیلی است. برای دست یابی به توسعه پایدار، آگاهی از شیوه های صحیح استفاده از منابع طبیعی و برخورد غیرانتفاعی با محیط زیست، و همچنین راه های حفاظت از آن می بایست مورد توجه قرار گیرد. با توجه به این که رویکردهای جدید توسعه بر ضرورت مشارکت همه افراد و گروه های مختلف جامعه تاکید دارند، نقش سازمان های مردم نهاد محیط زیستی در دستیابی به اهداف فوق و حفاظت از محیط زیست، و کاهش آسیب پذیری بسیار حایز اهمیت است. هدف این پژوهش تحلیل راهبردهای سازمان های مردم نهاد محیط زیستی در برنامه های سازگاری با تغییرات آب و هوا و انرژی می باشد.

    مواد و روش ها

    رویکرد این پژوهش تفسیرگرایی است و با استفاده از نظریه زمینه ای انجام شده است. مشارکت کنندگان این تحقیق با استفاده از نمونه گیری هدفمند و در قالب نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند که بر این اساس، تعداد 16 نفر از اعضای سازمان های غیردولتی محیط زیستی شهر تهران در سال 1398 برگزیده شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با استفاده از مراحل کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مفاهیم حاصل از کدگذاری، ذیل خرده مقوله ها و مقوله ها قرار گرفت و مدل پارادایمی استخراج شده، در چهار بخش شامل: شرایط علی، شرایط مداخله گر، استراتژی ها و پیامدها می باشد که حول پدیده مرکزی شکل گرفت.

    کلیدواژگان: انرژی، سازمان های غیردولتی، محیط زیست، مشارکت اجتماعی، نظریه زمینه ای
  • اسماعیل بلالی*، خدیجه مخدومی صفحات 129-150

    جدایی گزینی فضایی طبقات اجتماعی اغلب توامان با جدایی گزینی اجتماعی است. بدان معنا که الگوهای رفتار اجتماعی نیز متناسب با جدایی گزینی فضایی طبقاتی تغییر می کند. هدف از این پژوهش مقایسه ی الگوهای ازدواج زنان در مناطق بالا و پایین شهر همدان است. فرض بر این است که منطقه (تجلی جدایی گزینی طبقاتی) با الگوهای ازدواج ارتباط دارد. در این پژوهش از نظریه های جغرافیای اجتماعی معطوف به کنش ورلن، نظریه قومی-فرهنگی و همانندی مشخصه ها استفاده شده است .جمعیت مورد مطالعه شامل زنان متاهل مناطق بالا و پایین شهر همدان است و حجم نمونه ی مورد بررسی 325 نفر می باشد که از طریق فرمول کوکران و بعد از پیش برآورد صفت در جامعه برآورد شده است. روش نمونه گیری نیز، نمونه گیری طبقه ای است . نتایج تحقیق حاضر نشان داد میانگین سن ازدواج در مناطق پایین شهر کمتر از مناطق بالای شهر بوده است (اختلاف حدود 7 سال). در زمینه الگوی ارتباط قبل از ازدواج، تفاوت قابل ملاحظه ای میان این دو منطقه وجود نداشت. الگوی ازدواج خویشاوندی و انطباق قومیتی زوجین نیز در مناطق پایین شهر بیشتر بوده است. معیارهای اقتصادی ازدواج در مناطق بالای شهر دارای اهمیت بیشتری بوده است. همچنین الگوی سنی و اهمیت معیارها بر حسب پایگاه اقتصادی اجتماعی خانواده در زمان ازدواج، دارای تفاوت معنادار بود. الگوی سنی، قومی و معیارهای ازدواج بر حسب قومیت، دارای تفاوت معنادار بود. نتایج نشان می دهد جدایی گزینی های فضایی در برخی موارد با جدایی گزینی های اجتماعی همپوشانی دارند.

    کلیدواژگان: الگوهای ازدواج، بالای شهر، پایین شهر، قومیت، پایگاه اقتصادی-اجتماعی خانواده
  • مهری شاه زیدی، خدیجه سفیری*، حسین ایمانی جاجرمی صفحات 151-173

    مطابق ادعای ایده پردازان جامعه ایرانی مشارکت اجتماعی یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین مسایل توسعه ایران است. اگر گام نخست نهادینه کردن مشارکت را تمرین آن بدانیم، باید بپذیریم که کودکان بهترین گروهی هستند که می توانند مشارکت را تمرین کنند و در خانواده و جامعه اشاعه دهند. از این رو، این پژوهش به مبحث مشارکت کودکان پرداخته است و در یک فرایند پژوهشی اقدام پژوهانه کنش های مشارکتی/ غیرمشارکتی کودکان را در فعالیت های عملی بررسی کرده است. چهارچوب مشارکت، محله سنبلستان اصفهان و زمینه انتخاب شده برای مشارکت، محیط زیست محله است. داده های این پژوهش در چهارچوب روش اقدام پژوهی از طریق مشاهده و مصاحبه با 14 کودک دختر در خلال انجام 8 فعالیت علمی به دست آمد و از طریق روش تحلیل مضمون تحلیل شد. یافته ها حاکی از آن است که این کودکان در 3 مرحله ورود، اجرا، و اتمام فعالیت عملی تمایل دارند که در قالب یک جمع قرار بگیرند ولی به صورت انفرادی عمل کنند. پژوهشگران این وضعیت را «جمع طلبی غیرمشارکتی» نام نهاده اند. معنادار نبودن مشارکت برای کودکان، نبود الگوهای مشارکتی در خانه و مدرسه، مرزبندی های پررنگ جنسیتی در خانواده ها، و ناتوانی در قدرشناسی بخشی از دلایلی هستند که کودکان نمی توانند عملکرد مطلوبی در یک فعالیت مشارکتی داشته باشند. البته، یافته های این پژوهش که در طول بیش از یکسال کار با کودکان به دست آمده است نشان از آن دارد که استمرار در تمرین مشارکت بسیاری از موانع بر سر راه کار مشارکتی مانند اصرار بر آشناگزینی، عدم مسئولیت پذیری، ناتوانی در ارزیابی سهم و... را تخفیف می دهد.

    کلیدواژگان: مشارکت، عملکرد مشارکتی، مشارکت کودکان، محیط زیست، محله
|
  • Hajiieh Bibi Razeghi Nasrabad *, Meimanat Hosseini Chavoshi, MohammadJalal Abbasi Shavazi Pages 1-28

    In recent research in many countries to explain low fertility, gender role attitudes and role division has been a major challenge. In this study, the effect of gender division of labor and attitudes on second birth interval in Tehran is investigated. The sample comprise of 363 married women aged 15-49 years old and having one child. The Kaplan-Meier test was used to determine the second birth interval, and to identify the effect of attitude and gender division of labor on its, survival models including Cox proportional, exponential, Weibel, Gompertz, Log Normal Logl Logistic and Gamma Generalized models were fitted. In order to consider the dependence on survival times, a common fragility model with gamma distribution was tested. Based on the Akaik criterion, the generalized gamma model was selected as the most appropriate model. Results showed that the median time of first birth to second birth was 84 months. The results of the generalized gamma model showed that the participation of men in domestic work had no significant effect on the second birth interval. But having a modern gender attitude and the lack of participation of men in child affairs increases the second birth interval. Therefore, while striving for a sustainable economy and an optimistic outlook for the future, population-building policies and family-friendly policies must embrace a broad framework of cultural values that support men's participation in domestic affairs and reduce gender inequality, thereby preventing Further delay second birth and increase fertility to replacement level.

    Keywords: Birth Interval, one-child, Low fertility, Gender Role Attitudes, Role Division
  • Hadi Teimouri *, Ali Safari, Afshin Jahanbazi Goujani, Zahra Babaahmadi Milani Pages 29-48

    The purpose of this study was to investigate the the impact of spirituality in the workplace on organization identity with mediating role of organizational health and deviant behavior. This research was an applied research in respect to its purpose and correlational descriptive in respect to its methodology. The statistical population consists of managers and experts of Isfahan Gas Company. Among 1532 Managers and experts of this company, 243 people using the method Random sampling was selected proportional to the sample size. To assess the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha was used and the reliability of all criteria was higher than 0.6, and therefore, the reliability of the questionnaire was confirmed To assess the validity of the questionnaire, structural validity and confirmatory factor analysis were used. For analyzing data, the way of SPSS20 and AMOS20 software was used. The results of this researched showed that spirituality in the workplace is significant on organizational identity (B=0/57), deviant behavior (B= -0/19) and organizational health (B=0/14). Deviant behavior and organizational health have a significant effect on organizational identity (B=-0/12 & B=0/33). The mediation of deviant behavior in the impact of spirituality in the workplace was confirmed on organizational identity, but organizational health mediation in the impact of spirituality in the workplace on organizational identity was not approved.

    Keywords: Spirituality in the Workplace, Organizational Identity, Organizational Health, deviant behavior
  • Esfandiar Ghafarinasab *, Raana Mohammadtaghi nejad Esfahani Pages 49-70

    The purpose of this article is to critically reflect on the daily lives of women by studying how the cafe experience has changed the redefinition of femininity. Michel De Certeau provides a good conceptual framework for understanding the production of urban space and its experience through the daily activities of the inhabitants of a city. The methodology used in the research is critical ethnography; Research data include a wide range of indirect and participatory observations, field notes, and unstructured interviews using thematic analysis, three central categories (cafe as a third place, femininity as conflict, and the experience of new femininity in space) was obtained. The results of the study indicate that the presence of women (both consumers and producers of space) in cafes has led to the formation of more agency and activism in them and gained liberating experiences that define them from traditional femininity to it challenges. A two-sided reading of this study shows that women are present in public spaces as active actors and somehow manage space; they are actively involved in building their new space and identity, and are seeking their claim to equality in the city.

    Keywords: experience, Femininity, Café, Gender space, Consumption
  • Hossein Ahmadi, Reza Hemati * Pages 71-90

    Scholars have long considered the relationship between democracy and the educational system at least in four rival perspectives: education as a prerequisite for democracy, educational services in democratic governments, reproductive communication, and the false relation between education and democracy arising from economic infrastructure. The purpose of this article is to test these forms using inter-country data. The method used in the present study is the secondary analysis of data collected for 180 countries between 1970 and 2018. Generally, the results showed that there is a significant relationship between democracy and educational indicators, but the effect of democracy on education is more considerable and have more explanatory power. The mediating role of class inequality alone was not confirmed, but this variable along with other variables such as student-teacher ratio and students out of school rate had a significant effect on the relationship between democracy and education. Finally, implications for further research are discussed

    Keywords: Education, Democracy, Inequality, Educational Inequality
  • Parvane Shateri, Sadegh Salehi *, Reza Ali Mohseni, Masour Sharifi Pages 91-128
    Introduction

    Today, environmental issues have affected human life in the world, including Iran. Problems that are mainly the result of human use and improper treatment of the environment, including the improper use of fossil fuels. In order to achieve sustainable development, knowledge of the correct ways of using natural resources and non-profit treatment of the environment, as well as ways to protect it must be considered. Given that new development approaches emphasize the need for the participation of all individuals and different groups in society, the role of environmental non-governmental organizations in achieving these goals and protecting the environment, and reducing vulnerability is very important. The purpose of this study is to analyze the strategies of environmental Non-Governmental Organizations in climate change and energy adaptation programs.

    Materials and Methods

    The approach of this research is interpretive and has been done using contextual theory. Participants in this study were selected using purposive sampling in the form of snowball sampling, based on which 16 members of environmental non-governmental organizations in Tehran in 1398 were selected. Data were collected using semi-structured interviews and analyzed using open, axial and selective coding steps. The concepts of coding were subdivided into subcategories and categories, and the extracted paradigm model is divided into four parts: causal conditions, intervening conditions, strategies, and consequences that formed around the central phenomenon.

    Keywords: Non-governmental organization, Environment, Social Participation, grounded Theory
  • Esmaeel Balali *, Khadijeh Makhdoomi Pages 129-150

    Geographic and social isolation affect many human behaviors while each social and spatial texture demands behaviors matched with their space needs. The main objective of this study is to compare patterns in the upper and lower areas of the city of Hamedan. Our assumption was that area through intermediate variables such as ethnicity and socio-economic database on marriage patterns affect the family and social geography of the theory is focused on the action Verlaine, ethno-cultural theory and similar characteristics have been used. The study population consisted of married women living in up and low areas of Hamedan and sample volume is 325. Sampling method is stratified. The results showed that the average age of marriage in the city's downtown area is less than the same record of upper area (almost 7 years difference). In the context of the relationship before marriage, there was no difference significantly between the two regions. Pattern matching ethnic kinship and marriage couples in downtown areas were higher. Economic criteria marriage in the upper areas of the city is more important. The results also showed a pattern of age, kinship, ethnic and importance of the criteria on the basis of place of residence which at the time of marriage was a significant difference. Also of importance criteria in terms of age and socio-economic status of the family at the time of marriage, the difference was not significant. Age, ethnic, and marriage patterns had meaningful difference in terms of ethnicity.

    Keywords: Patterns of marriage, uptown, down town, Ethnicity, social, economic status of family
  • Mehri Shahzeidi, Khadijeh Safiri *, Hossein Imani Jajarmi Pages 151-173

    According to the ideologues of the Iranian society, the social participation is one of the most important and influential problem in the development of Iran. If the first step in institutionalizing participation is to practice, we must accept that children are the best group that can practice and spread participation culture in the family and community. Therefore, this study has deal with the issue of children's participation and in action research process has examined the children's participatory / non-participatory actions. The framework of participation is Sanbolestan neighborhood in Esfahan and the selected field for participation is the environment of the neighborhood. The data of this study were obtained in the framework of the action research method through observation and interview with 14 girls during 8 participatory activities and were analyzed through the thematic analysis method. Findings indicate that these children in the three stages of entering, performing, and completing participatory activities tend to be in a group but act individually. Researchers have called these situation as "non-participatory collectivism." Lack of meaningful participation for children, lack of participatory patterns at home and school, strong gender boundaries in families, and inability to appreciate are some of the reasons why children cannot perform well in a participatory activity. Of course, the findings of this study, which have been obtained during more than a year of working with children, show that the continuation of participation decrease many obstacles of participatory solutions such as insistence on familiarity, irresponsibility, inability to evaluate the share and etc.

    Keywords: participation, participation performance, children participation, Environment, neighborhood