فهرست مطالب

مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی - پیاپی 42 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی
پیاپی 42 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/27
  • تعداد عناوین: 15
|
  • احد بنار*، علی رضائیان، عزیزالله معماریانی، علی معینی صفحات 7-42
    مدیریت علمی در سازمان نیازمند طراحی الگوی مناسب سیاست گذاری است تا سازمان بتواند با اتخاذ تصمیماتی با حداقل خطا و استفاده هوشمندانه از داده ها به اهدافش دست یابد. عدم وجود الگوی مناسب و هوشمند در این زمینه، عدم تصمیم گیری های به موقع و مناسب، عدم وجود فرایند های سیاست گذاری مبتنی بر شواهد و دور شدن سازمان ها از وظایف حاکمیتی خود، اهم دلایلی است که نیاز سازمان ها علی الخصوص وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را به طراحی یک الگوی مناسب در این زمینه مشخص می نماید. هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی سیاست گذاری در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به صورت کلان و تفصیلی است. در واقع به دنبال پاسخگویی به سوال تحقیق یعنی"الگوی مناسب فرایند سیاست گذاری در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری چگونه است؟" هستیم. برای این منظور ابتدا جهت طراحی الگوی کلان، با بهره گیری از رویکرد پژوهش اکتشافی و استفاده از روش تحقیق کیفی و راهبرد تیوری برخاسته از داده ها، اطلاعات لازم جمع آوری و پس از تجزیه تحلیل با کمک گراندد تیوری، الگوی کلان سیاست گذاری طراحی شد. سپس، الگوی تفصیلی با استفاده از روش تجزیه و تحلیل ساخت یافته (SSADM) مورد طراحی قرار گرفت و اسناد بالادستی و شواهد، تعیین چشم انداز، ماموریت و سیاست ها، تعیین اهداف کلان و استراتژیک، طراحی مدل و ارزیابی اهداف کلان و استراتژیک، تعریف اهداف کمی و عملیاتی، طراحی مدل و ارزیابی اهداف کمی و عملیاتی و انتخاب و تعیین اهداف کمی و عملیاتی به عنوان اجزای شش گانه الگوی طراحی شده، تعیین و تبیین شدند. در نهایت نیز کیفیت الگوی طراحی شده با روش های علمی مورد ارزیابی و اعتبارسنجی قرار گرفته و تایید شدند.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، هوش تجاری، هوشمندی، طراحی الگو، سازمان هوشمند
  • علی بیاضی، اسدالله کردناییج*، سید حمید خداداد حسینی، حسن دانایی فرد صفحات 43-76

    هرچند شواهد نشان می دهد حاکمیت تفکر استراتژیک در سازمان ها منجر به «توسعه ظرفیت های سازمان»، «کسب نتایج مالی پایدار» و «بهبود جایگاه سازمان در محیط» می شود، لیکن مرور مطالعات حوزه تفکر استراتژیک نشان گر نیاز به دسته بندی جامع تر و دقیق تری از عوامل پیشران این نوع از تفکر در سازمان ها می باشد. بر این اساس با اعتقاد بر اینکه عوامل متعددی بر تفکراستراتژیک تاثیرگذار هستند، طی مطالعه حاضر تلاش شد تا با بکارگیری استراتژی نظریه داده بنیاد چندگانه (MGT)، به پیکربندی مدلی برای تبیین پیشران های تفکراستراتژیک پرداخته شود. تحلیل داده های حاصل از مرور نظام مند مطالعات مرتبط در بازه زمانی 40 سال اخیر و مصاحبه با 27 نفر از خبرگان که با ترکیب روش های نمونه گیری هدفمند قضاوتی و روش گلوله برفی انتخاب شدند؛ منجر به توسعه مدلی شد که پیشران های تفکر استراتژیک را در قالب در سه گروه عوامل سازمانی، عوامل فردی و عوامل محیطی مفهوم پردازی می کند. به منظور اعتبارسنجی نتایج و همچنین ارزیابی مدل از منظر «قابل فهم بودن»، «جامع بودن»، «کاربردی بودن» و «نوآوری»؛ طی دو مرحله متوالی به نظرسنجی از خبرگان پرداخته شدکه نتایج این پیمایش ها نیز نشان از اعتبار نتایج اکتسابی و مناسب ارزیابی شدن مدل نهایی با توجه به چهار معیار مذکور دارد.

    کلیدواژگان: استراتژی، تفکر استراتژیک، پیشران، مرور نظام مند، نظریه داده بنیاد چندگانه
  • محسن بیوک* صفحات 77-102

    برخی از نقاط ناآرام سیاسی روی کره زمین، به عنوان حایل میان قدرت های بزرگ تر عمل کرده اند. این گونه کشورها چنانچه نسبت به کشورهای دیگر به ویژه همسایگان از قدرت کمتری برخوردار باشند، به کشوری حایل تبدیل می شوند. فضای جغرافیایی آن ها دارای ارزش های ژیوپلیتیکی است و جاذبه کشش بازیگران سیاسی منطقه ای و فرا منطقه ای را دارند. هر فضای حایل دارای کارکردهایی در ابعاد خارجی و داخلی است. این کارکردها از درجات اهمیت برخوردار است و در شرایط زمانی و مکانی می توانند در نقش های متفاوت، ظاهر شوند. دولت ها در کشورهای حایل از وضعیت ناپایداری برخوردارند. گاه این وضعیت از سوی قدرت های حایل ساز صورت می گیرد، گاه از درون کشور حایل.حمله ایالات متحده در سال 2003 به عراق موجب شد این کشور از رده کشورهای بازیگر و موثر در منطقه خارج شود. با سقوط نظام بعثی و خلا قدرت ناشی از آن، کشور عراق به موقعیت حایل تغییر یافت. قرار گرفتن عراق در موقعیت حایل و کارکردهای آن، پیامدهای متفاوت و بغرنجی را در دو دهه گذشته برای کشور عراق داشته است.هدف اصلی مقاله که به روش توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای انجام شده، این است که با بررسی کارکردهای داخلی و خارجی دولت حایل عراق، نقش دولت حایل را در ثبات سیاسی عراق تبیین نماید. نتایج پژوهش نشان می دهد که موقعیت حایل و کارکردهای آن منجر به چالش های متعدد شده و درنتیجه، محیط امنیتی عراق، آسیب پذیر، شکننده و حساس شده و همواره بستر مناسبی برای ایجاد تنش های سیاسی و به تبع آن بی ثباتی سیاسی و به مخاطره افتادن امنیت ملی عراق شده است.

    کلیدواژگان: دولت حائل، عراق، ثبات سیاسی، قدرت های حائل ساز
  • سهیلا پورجاوید، بهمن خسروی پور*، امیرحسین علی بیگی صفحات 103-128

    این پژوهش کیفی با هدف طراحی الگوی چابکی سازمانی در آموزش عالی کشاورزی ایران انجام شد. داده ها با مصاحبه نیمه ساختارمند با 20 تن از متخصصان و صاحب نظران آموزش عالی کشاورزی دارای تجربه ی مدیریتی در سمت های ستاره دار دانشگاهی و به روش نمونه گیری هدفمند جمع آوری گردید. به منظور طراحی مدل چابکی دانشگاهی از نظریه داده بنیاده استفاده شد. مراحل استخراج تیوری و فرایند کدگذاری توسط نرم افزار MAXqda18، انجام شد. در مرحله کدگذاری باز، 1054 مفهوم و گزاره معنادار و 123 مفاهیم متناظر از آن استخراج شد. در مرحله کدگذاری محوری 22 خرده مقوله از مفاهیم متناظر بیرون کشیده شد. پس از بررسی دقیق تر، در کدگذاری انتخابی 6 مقوله ی شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، هسته، راهبردها و پیامدهای چابکی سازمانی در آموزش عالی کشاورزی با خرده مقولات تغییرات در انتظارات مشتریان و دولت، تغییرات فناورانه و رقابت پذیری دانشگاه ها (شرایط علی)، موانع درون و برون سازمانی چابکی (شرایط زمینه ای)، ساختار منعطف، نیروی کار چابک، بهبود مستمر، فرهنگ تغییر، فناوری اطلاعات و روابط، موثر دانشگاه با محیط (شرایط مداخله گر)، هوشمندی و تسلط بر تغییر، سرعت و انعطاف پذیری در مواجهه با تغییرات، پاسخگویی، دانش بنیان و نوآور بودن دانشگاه (مقوله هسته) ، بهره گیری از ظرفیت ها و پتانسیل های دانشگاه ها و توانمند سازی دانشگاه ها به منظور ارتقای چابکی دانشگاهی (راهبرد)، تولید فارغ التحصیلان توانمند و با صلاحیت و دانش و خدمات مورد نیاز جامعه (پیامد)، به دست آمد و نهایتا مدل مفهومی پژوهش بر اساس آن استخراج شد. یافته های این پژوهش برای دست یابی به توانایی مدیران برای تصمیم گیری در آموزش عالی کشاورزی ضروری است.

    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، دانشگاه چابک، الگوی چابکی دانشگاهی، آموزش عالی کشاورزی
  • عباس خسروی*، علی محمد احمدوند صفحات 129-156
    در این مقاله فرایند تهیه ره نگاشت دفاعی بررسی شده است. این کار با توجه به اهمیت ره نگاشت و لزوم شناخت و رفع چالش های تهیه ره نگاشت انجام شده است. برای گردآوری داده ها که داده هایی آمیخته هستند از روش تشکیل پنل های تخصصی، پرسش نامه، و مصاحبه استفاده شده است. این داده ها با مبنای اثبات گرایی و پارادایم انتقادی و با راهبرد موردی تحلیل شده اند. جامعه آماری داده ها و همچنین جامعه خبرگان جامعه حداکثری است که قاعدتا در افزایش روایی و پایایی داده ها تاثیرگذار است. تحلیل نتایج نشان می دهد کارآمدی اسناد تهیه ره نگاشت صنایع دفاعی کمتر از حد میانگین است (4/2 از 5). در آسیب شناسی فرایند تهیه ره نگاشت از مجموع حدود 80 عنوان مطرح شده، 66 عنوان دارای روایی مناسب بودند که به 17مضمون، 10 مضمون کلیدی، و 4 مضمون پایه دسته بندی شدند. این تحلیل نشان می دهد چالش های تهیه ره نگاشت در صنایع دفاعی به ترتیب در ابعاد مدیریت (با وزن 66%)، ذی نفعان (با وزن 18%)، اطلاعات (با وزن 10%)، و کارکنان (با وزن 6%) قرار می گیرند. همچنین ضعف در سیاست گذاری (با وزن 13%) مهم ترین چالش تهیه ره نگاشت در صنایع دفاعی است. با رویکردی روایت پژوهی، روند رشد چالش ها در طول یک دهه نیز بررسی شده است که نشان از ماندگای حداکثری چالش ها و ظهور چالش های جدید دارد. در انتهای این مقاله برای بهبود دستاوردهای تهیه ره نگاشت برای سه رویکرد کوتاه مدت، میان مدت، و بلندمدت پیشنهاد ارایه شده است که بیشتر بر دو محور تمرکز دارد: 1) توجه به سیاست گذاری و بهبود اسناد بالادست؛ 2) توجه و تمرکز بر انسجام ذی نفعان کلیدی در تهیه ره نگاشت.
    کلیدواژگان: ره نگاشت، چالش، صنعت دفاعی، الگوی شناخت
  • رشید خلف زاده*، حسین ابراهیمی، محمد علمی صفحات 157-190

    یکی از شاخص های در سیاست گذاری در منطقه شمال غرب، تهیه برآورد از وضعیت تعامل حاکمیت با اقوام ساکن در این منطقه است. این تعامل در قالب سیاست های قومی تبلور می یابد. ازاین رو هدف محققین بر این است که سیاستگذاری در نظام ج.ا.ا در قبال قوم کرد را مورد بررسی علمی قرار دهند. محققان به دنبال پاسخگویی به این سوال هستند که در دهه اخیر چه سیاست قومی توسط حکومت، در خصوص قوم ایرانی کرد در منطقه شمال غرب اعمال شده است؟ فرضیه نیز اینگونه مطرح گردیده است که: «سیاست های قومی اتخاذ شده در منطقه شمال غرب وحدت در کثرت بوده است». برای پاسخگویی به سوال پژوهش و فرضیات آن، ضمن استفاده از منابع کتابخانه ای و روش موردی - زمینه ای، پرسشنامه ای متشکل از19 سوال با نظر خبرگان تهیه گردید. جامعه آماری این پژوهش را200 نفر ازکارشناسان امنیتی و سیاسی مستقر در منطقه شمال غرب تشکیل داده اند که با استفاده از فرمول کوکران131 نفر از آنان به عنوان حجم نمونه پژوهش انتخاب شدند. درنهایت بعد از جمع آوری وتحلیل اطلاعات مشخص گردید که سیاست اتخاذشده در منطقه شمال غرب، ج.ا.ا در قبال قوم کرد سیاست وحدت در کثرت با گرایش به کثرت گرایی بوده است.

    کلیدواژگان: اقوام ایرانی کرد، سیاستگذاری اقوام ایرانی، همانندسازی، کثرت گرایی، وحدت در کثرت
  • علیرضا محمدی، ابوالفضل دانایی*، محمد زرگر صفحات 191-220
    در چند دهه اخیر محققان در تلاش بوده اند تا با مطالعات بین رشته ای به درک صحیحی از کارکرد رسانه در جنگ نرم و عملیات روانی دست یابند. جنگ نرم بدون استفاده از قدرت سخت به دنبال از پای درآوردن اندیشه و تفکر جامعه هدف و عملیات روانی، تلاش های برنامه ریزی شده ای برای تاثیرگذاری بر نگرش و رفتار و همراه سازی تفکرات مخاطبان هدف است. امروزه رسانه با توجه به ماهیت آگاهی بخشی و انتقال اطلاعات ، به عنوان اصلی ترین بستر عملیات روانی شناخته می شود.پژوهش حاضر از نوع توصیفی- کاربردی بوده که با استفاده از روش داده بنیاد و با استفاده از نرم افزار Maxqda، پس از مطالعات کتابخانه ای، استخراج وکدگذاری داده ها و همچنین مصاحبه عمیق و تخصصی با خبرگان به منظور استخراج الگوی عملیات روانی رسانه ای انجام گردیده است. جامعه آماری شامل 10 نفر از کارشناسان خبره سازمان های نظامی و رسانه ای و متخصص درزمینه ی جنگ نرم و عملیات روانی و رسانه بوده است که در فرآیندهای کدگذاری، طبقه بندی مفاهیم، شناسایی مولفه ها و ابعاد و استخراج الگوی اولیه مشارکت داشته اند. یافته های تحقیق نشان داد که فرآیند جنگ روانی و عملیات روانی رسانه ای شامل طیف متنوعی از مولفه ها و ابعاد تاثیرگذار است که از جمله می توان به: روش ها، رسانه های ارتباطی،جامعه هدف،رویکردها، اهداف ، زمینه ها و پیامدهای آن اشاره کرد.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، عملیات روانی رسانه ای، تکنیک های رسانه ای، داده بنیاد
  • مصطفی ساوه درودی* صفحات 221-246

    این مقاله با این عنوان که تهدیدات امنیتی نظام ج.ا.ا در گام دوم انقلاب اسلامی کدام است و راه کار مقابله با آن چیست؟ تلاش خواهد کرد تا با رویکرد متن محوری به تحلیل محتوای متن بیانیه گام دوم از منظر مقام معظم رهبری پرداخته وبا استخراج مهمترین تهدیدات امنیتی نظام ج.ا.ا، راه کار مقابله با تهدیدات امنیتی را نیز از درون متن استخراج نماید. از این رو فرضیه این مقاله با تحلیل متن به دست خواهد آمد. نوع تحقیق بنیادی و از نظر موضوع کاربردی است.روش گردآوری اسنادی و تحلیل محتوای متن محور است. یافته های تحقیق نشان می دهد تهدیدات امنیتی نظام ج.ا.ا با استخراج روندها و پیشران های تاثیرگذار در بروز تهدیدات امنیتی در دو حوزه داخلی و خارجی پیرامون هفت محور اشاره شده در بیانیه قابل استخراج بوده و راه کار مقابله نیز با استناد به توصیه های رهبری در هر کدام از این هفت محور قرار دارد. کلید واژه- ؛ تهدیدات امنیتی؛ دشمن؛ روندها، پیشران ها، گام دوم

    کلیدواژگان: تهدیدات امنیتی، دشمن، روندها، پیشران ها، گام دوم
  • حمیده عباسی*، کرم الله دانشفرد صفحات 247-270
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضردر زمینه خط مشی گذاری عمومی می باشد و هدف از این پژوهش طراحی و ارایه مدل مشارکت شهروندان در مرحله اول خط مشی گذاری عمومی (شناسایی مسایل عمومی) است.

    روش

    این تحقیق ازنظر هدف ، اکتشافی است و از نظر روش ، تلفیقی از روش های کیفی و کمی (آمیخته اکتشافی) است . در مرحله اول به کمک روش کیفی از نوع تحلیل محتوا، اطلاعات از منابع مکتوب و الکترونیکی در حوزه موضوع پژوهش جمع آوری شدند و در مرحله دوم ، به منظور تعیین ابعاد ، مولفه ها و شاخص های مشارکت شهروندان در در مرحله اول خط مشی گذاری عمومی ، از تکنیک دلفی استفاده شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با کمک نرم افزارهای spss24و smart pls تجزیه و تحلیل شدند. و سازه الگو طبق تجزیه و تحلیل های به عمل آمده ، به تایید رسید. در مجموع این تحقیق الگوی جدیدی برای مشارکت شهروندان در مرحله اول خط مشی گذاری عمومی (شناسایی مسایل عمومی) معرفی کرده است .

    کلیدواژگان: مشارکت شهروندان، خط مشی گذاری عمومی، مسائل عمومی
  • محمدحسین عزیزی*، عیسی امینی صفحات 271-294

    ماموریت بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا نه تنها حفظ وضع موجود بلکه بهبود اوضاع اقتصادی و اجتماعی در آسیا و فراتر از آن، از طریق سرمایه گذاری در حوزه زیرساخت های پایدار و سایر بخش های مولد و در نتیجه بهبود وضعیت بازار، خدمات، ارتباطات و در نهایت احیای جاده استراتژیک ابریشم می باشد. دولت ایران طی یک تصمیم راهبردی به موجب ماده واحده قانون عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا مصوب 3/6/1395 با پذیرش اساسنامه این بانک به عضویت آن درامد. نکته حایز اهمیت این قانون محدویت هایی می باشد که از منظر حقوقی و راهبردی قابل بحث است. حسب تبصره 2 قانون عضویت ایران در بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا رعایت اصول 77 ام و 139 ام قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حسب مورد برای اصلاح اساسنامه بانک یادشده موضوع ماده 53 و ارجاع به داوری موضوع ماده 55 الزامی است. اینکه آیا اصولا درج چنین شروطی مجاز است یا خیر و نیز اعتبار این محدودیت تا چه میزان می باشد و در صورت بروز اختلاف آیا دیوان منتخب مقید به این شرط است یا خیر که به لحاظ راهبردی با ابهاماتی روبرو است.

    کلیدواژگان: بانک های توسعه محور چند جانبه، حق شرط راهبردی، داوری، اصل 139 قانون اساسی، اصل 77 قانون اساسی
  • زهرا غلامی*، یوسفعلی زیاری صفحات 295-324

    همواره از گردشگری پزشکی به عنوان مسافرت گردشگران به منظور بهره برداری از خدمات پزشکی به کشورهای دیگر یاد می شود. در طی سال های اخیر به خصوص در کشورهای در حال توسعه ، گردشگری پزشکی به عنوان تجارت مهم تبدیل شده است . گردشگری پزشکی در کشورها درآمدزایی اقتصادی،توسعه تولید ناخالص ملی،افزایش اشتغال زایی،جلوگیری از فرار مغزها و بهبود زیرساخت ها را به همراه داشته است. کشور ایران نیز با توجه به ارزانی خدمات پزشکی آن نسبت به سایر کشورها ، وجود نیروهای متخصص و پزشکی مدرن ، از ظرفیت های قابل توجهی در این زمینه بر خوردار است . اما وجود معضلات و مسایلی مانند ضعف برنامه ریزی ، ضعف های مدیریتی و سایر عوامل سبب شده که گردشگری پزشکی در ایران از جایگاه خوبی برخوردار نباشد . لذا در پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف از نوع کاربردی به تحلیل موانع توسعه گردشگری پزشکی (مطالعه موردی:منطقه 6 تهران) پرداخته شده است . جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه صاحب نظران ، کارمندان و اساتید دانشگاه حوزه پزشکی و توریسم تشکیل می دهند که حجم نمونه آن بر اساس مدل کوکران تعداد 40 نظر مشخص شد.نتایج یافته ها بر اساس آزمون میانگین و آزمون دوجمله ای در نرم افزار spss مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایج نشان داد که در مجموع موانع اقتصادی و زیرساختی تاثیر گذاری بیشتری در عدم توسعه گردشگری پزشکی منطقه 6 تهران ایفا می کنند و موانع سیاسی نیز کمترین نقش را در راستای توسعه گردشگری پزشکی منطقه 6 تهران ایفا می نمایند.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، توسعه گردشگری، خدمات پزشکی، منطقه 6 تهران
  • داود فیاضی*، ناصر پورصادق صفحات 325-352
    مجمع تشخیص مصلحت نظام نهادی سیاست گذار و از ابتکارهای ماندگار امام خمینی (رضوان الله) است که سیاست گذاری، تشخیص مصلحت و رفع معضلات و بن بست شکنی در نظام در مقابل نیازهای جدید را بر عهده دارد. مسئله اساسی این تحقیق، شناسایی، تحلیل و دسته بندی ارکان جهت ساز «دکترین»، «اهداف»، «سیاست ها» در اندیشه امام خامنه ای (مدظله العالی) در الگوی راهبردی اداره امور مجمع تشخیص می باشد. این تحقیق کاربردی و توسعه ای بوده و از لحاظ روشی از دسته پژوهش های آمیخته بوده که از روش تحقیق کیفی نظریه مبنایی استفاده می شود و محتوای اندیشه و فرمایشات امام خامنه ای (مدظله العالی) در اداره امور مجمع، در قالب کدهای باز، محوری و انتخابی تدوین و ابعاد، مولفه ها و شاخص های ارکان جهت ساز الگوی راهبردی اداره امور مجمع استخراج می گردد. جامعه آماری شامل کلیه اسناد و مدارک بالادستی مرتبط با اندیشه ها، آرا، نظریات، رهنمودها و تدابیر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) است که بدون نمونه گیری و به صورت تمام شماری است. بر اساس نتایج تحقیق، ارکان جهت ساز اداره امور مجمع تشخیص مصلحت در اندیشه ایشان عبارت اند از دکترین در قالب مجمع، عامل بن بست شکنی و افزایش کارایی نظام، اهداف شامل هدف مستشاری در قالب مجمع مستشار عالی رهبری، هدف مستقل شامل تشخیص مصالح در مجمع و هدف تفویضی شامل نظارت و سیاست ها شامل الزام کارایی مجمع با تقویت کارشناسی و چابکی ساختار و الزام برای فعال بودن اعضا دسته بندی می شوند.
    کلیدواژگان: مجمع تشخیص مصلحت، امام خامنه ای (مدظله العالی)، مصلحت، قانون اساسی، الگوی راهبردی، اداره امور، ارکان جهت ساز
  • فتح الله کلانتری* صفحات 353-382
    عوامل ژیوپلیتیکی به 7 دسته (طبیعی، انسانی و فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، نظامی، و علم و فناوری، زیست محیطی) تقسیم می گردند. در این مقاله فقط عوال انسانی و فرهنگی بررسی می-شود. هر عامل انسانی و فرهنگی که در تعامل با قدرت در سیاست مورد استفاده قرار گیرد، عامل ژیوپلیتیکی است. ژیوپلیتیک سیاستی است که دیکته می کند و سپس راهبرد دفاعی بر مبنای آن تدوین می گردد. این مقاله فقط عوامل ژیوپلیتیکی انسانی و فرهنگی را در چارچوب جغرافیا، سیاست و قدرت که بر راهبرد دفاعی ج.ا.ایران در برابر تهدیدهای نظامی امنیتی تاثیرگذار باشند را بررسی می نماید. این پژوهش به روش زمینه ای موردی انجام گردیده و از نوع کاربردی می-باشد، روش جمع آوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای بوده و جامعه نمونه 73 نفر، که با استفاده از روش های تحلیل خبرگی، تحلیل شده است. هدف از آن دستیابی به نقش عوامل ژیوپلیتیکی انسانی و فرهنگی بر راهبرد دفاعی ج.ا.ایران از مبداء سرزمینی کشور عراق می باشد. نتایج تحقیق حکایت از آن دارد که 18 عامل ژیوپلیتیکی انسانی و فرهنگی در قالب بسترهای قوت زا، فرصت آفرین، ضعف ساز و تهدیدزا بر راهبرد دفاعی ج.ا.ایران موثر هستند. علایق مشترک انسانی و فرهنگی به ترتیب اولولیت در عراق عبارتند از: نژاد- ملیت- قومیت و مذهب. در ایران عبارتند از: مذهب- انقلابی گری- ملیت- قومیت. ترتیب اولویت علایق مشترک ایران و عراق همسان نمی باشد، ج.ا.ایران دولت سازی را در عراق خوب انجام داده اما در حوزه ملت سازی عراق موفق عمل نکرده است، به همین دلیل بین دو ملت ایران و عراق شکاف ایجاد شده است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، راهبرد دفاعی، تهدیدات، عوامل انسانی و فرهنگی
  • سجاد امیدی*، ابوالحسن مجتهد سلیمانی، محمد رسایی صفحات 383-414
    تجسس ، یافتن اطلاع از طریق غیرمعمول است که طرف مقابل نمی خواهد آشکار گردد . با بررسی منابع فقهی حکومتی شیعه درزمینه تجسس، (آیات،سنت معتبر عملیه معصومین و قواعد فقهی) این منابع به دودسته تقسیم می شوند. دسته اول که مبتنی بر دیدگاه حرمت انسان هستند بر حرمت و غیرمجاز بودن تجسس از مسلمانان دلالت می نمایند و دسته دوم که مبتنی بر قاعده مصلحت، قاعده اضطرار و قاعده حفظ نظام هستند بر پایه آیات و روایات و سیره عملی معصومین (ع) و قواعد فقهی بر جواز و برخی موارد بر لزوم تجسس دلالت می نمایند. پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی به دنبال پاسخ به این پرسش اصلی است که با توجه به اهمیت حدود و ثغور تجسس از منظر نظامی -امنیتی، مرزهای مجاز و غیرمجاز تجسس از منظر فقه حکومتی چه بوده و بر این اساس نتیجه گرفته است که با توجه به این که تجسس با چهار قصد انجام می گردد
    کلیدواژگان: تجسس، فقه حکومتی، مصلحت، اضطرار، حفظ نظام
  • احسان تقی پور، فرامرز نصری*، محمد یزدان شناس، سهراب صادق صفحات 415-442

    هدف از انجام این تحقیق ارایه مدل ترکیبی جهت ارزیابی و رتبه بندی ریسک شرکت های دانش بنیان دریایی می باشد.این تحقیق از منظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی می باشد.در این تحقیق از نظرات 7 نفر از مدیران عامل با تجربه شرکت های دانش بنیان دریایی به عنوان خبره استفاده و ساختار شکست ریسک برای این شرکت ها در سه سطح تعریف گردید. سپس با استفاده از تکنیک دیماتل اهمیت دسته های ریسک و وزن آن ها تعیین شد. در مرحله بعد معیارهای ارزیابی ریسک مشخص و تعریف گردید که بر اساس روش تابع زیان تاگوچی، هر ریسک در هر معیار مورد ارزیابی قرار گرفت و امتیاز زیان آن ها محاسبه گردید. در نهایت از ضرب وزن دسته های ریسک در میانگین زیان ریسک ها در معیارها، امتیاز نهایی (موزون) زیان محاسبه و بر اساس آن ریسک ها رتبه بندی شد. نتایج نشان می دهد دسته های ریسک «سیاسی و حقوقی» و «آموزش» از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و بر سایر دسته های ریسک تاثیرگذارند. همچنین ریسک های «مشکلات انتقال تکنولوژی جدید»، «ناکارآمدی تکنولوژی موجود»، «فقدان تخصص و مهارت لازم در منابع انسانی»، «تحریم های بین المللی» و... به ترتیب مهمترین ریسک ها ارزیابی گردید.

    کلیدواژگان: شناسایی، ارزیابی و رتبه بندی ریسک، شرکت های دانش بنیان دریایی
|
  • Ahad Banar *, Ali Rezaeian, Azizollah Memariani, Ali Moeini Pages 7-42
    Scientific management in organizations requires careful design of the appropriate policy model that can best drive the organization to its goals. Therefore, designing a policy model to make decisions with minimum error and intelligent use of data is inevitable. Lack of a smart or systematic model or lack of a system in place, lack of timely and appropriate decision making, lack of evidence-based policymaking processes, departures from governance tasks and addressing or drowning in operational and ongoing work. There are reasons why organizations, especially the Ministry of Science, Research and Technology, need to design an appropriate model for this purpose. The purpose of the present study is to design an appropriate policy Framework in the Ministry of Science, Research and Technology in a macro and detailed manner. In fact, this research seeks to answer the research question, "What is the appropriate Framework of policymaking process at the Ministry of Science, Research and Technology?" Is. For this purpose, first, to design a macro Framework, using an exploratory research approach, and using qualitative research method and Grounded theory strategy, the necessary data were collected and then analyzed by Grounded Theory, macro policy Framework Designed at the Ministry of Science, Research and Technology.Then, the detailed policy model in the Ministry of Science, Research and Technology was analyzed and designed using the Structured Analysis Method (SSADM). The quality of the designed patterns was evaluated and validated by scientific methods and Confirmed. finally the six components were identified and explained
    Keywords: Policy Making, Business Intelligence, Intelligence, Framework Design, Intelligent Organization
  • Ali Bayazi, Asadollah Kordnaeij *, Seyyed Hamid Khodadad Hossaini, Hasan Hasan Danaee Fard Pages 43-76

    However, evidence shows that strategic thinking leads to "developing organizational capacities", "achieving sustainable financial results," and "improving the status of the organization in the environment"; Analysis of studies in the field of strategic thinking indicates the need for a more comprehensive and precise categorization of the drivers of this type of thinking in organizations. Based on this and believing that many factors affect strategic thinking, in this paper, we tried to use multi grounded theory (MGT) to configure a comprehensive model for explaining the drivers of strategic thinking. Analysis of the data from the systematic review of related studies over the last 40 years and interviews with 27 experts that selected through a combination of purposive and snowball sampling methods, led to development a model which categories strategic thinking drivers in three groups: Organizational factors(Including the strategic behavior of top managers, the organizational structure, the systematic training of strategic issues, effective compensation of strategic services, participatory culture, active engagement with stakeholders bodies, the formation of a strategic think-tank, the existence of a proper process of strategic management, the presence of talented employees, the Efficient information system and strategic organizational atmosphere), individual factors and environmental factors. in order to validate the results and evaluate the model from the perspective of "understandability", "comprehensiveness", "applicability" and "innovation”, surveys of experts were conducted over two sequential stages. Result of surveys verified the validity of the acquired results and appropriateness of the final model according to the four mentioned criteria.

    Keywords: Strategy, Strategic Thinking, drivers of strategic thinking, multi grounded theory, systematic review”
  • Mohsen Biuck * Pages 77-102

    Some political unrest regions in the planet have acted as buffer between great powers. Such countries become buffer states if they have less power in comparison to other countries, especially their neighbors. The geographical space of these countries is geopolitically valuable and has attractions for regional and trans-regional political actors. The atmosphere of each buffer includes external and internal functions with degrees of importance that could emerge at different roles based on the temporal and spatial conditions. The governments of buffer countries are so fragile and unstable. Sometimes this situation is done by the great powers and sometimes from within the buffer state country. The 2003 invasion of Iraq by the United States discredited Iraq as a strong and effective country in the region. After the fall of the Baathist regime, Iraq became a buffer state, resulted in different and complicated consequences for the country in the last two decades.The main purpose of this study, which has been carried out based on descriptive-analytical method and library resources, is to evaluate the role of buffer state in the political stability of Iraq; by investigating its internal and external functions. Findings indicate that the situation of buffer state and its functions has led to numerous challenges, and as a result, the security atmosphere of Iraq has been vulnerable, fragile and sensitive that provides a suitable platform for the birth of political tensions, and consequently, political instability and endangering the national security of Iraq.

    Keywords: buffer state, Iraq, political stability, surrounding powers
  • Soheila Pourjavid, Bahman Khosravipour *, Amirhossein Alibaygi Pages 103-128

    The present study aimed to design an organizational agility model in Iranian agricultural higher education. semi-structured interviews were performed to the collected data. The statistical population consisted of 20 agricultural higher education specialists and experts with managerial experience in starred academic positions. The grounded theory methodology was applied to construct the hypothesis through inductive qualitative data. In the open coding stage, 1054 meaningful concepts and propositions and 123 corresponding concepts, were extracted. Also, in the axial coding stage, 22 subcategories were extracted from the corresponding concepts In the selective coding, six categories of causal, interfering, background, core, strategies and consequences of organizational agility in agricultural higher education, With subcategories of intelligence and mastery of change, speed and flexibility in the face of change, accountability, knowledge base and innovation of the university (core category), changes in customer and government expectations, technological changes and competitiveness of universities (causal conditions), obstacles inside and outside the organization agility (background conditions), flexible structure, agile workforce, continuous improvement, culture of change, information and communication technology, effective university with environment (interfering conditions), using the capacities and potentials of universities and empowering universities to promote academic agility (strategy), and production of capable and qualified graduates with the knowledge and services required by society (consequences) were achieved and finally, the research conceptual model was offered. The results of present study are essential for achieving the ability of managers to make decisions in agricultural higher education.

    Keywords: organizational agility, agile university, academic agility model, higher agricultural education
  • Abbas Khosravi *, Alimohammad Ahmadvand Pages 129-156
    In this article, the process of roadmapping has been pathologies. This work has been done due to importance of roadmapping and the need to understand and address the challenge of providing the map. For data collection, which is mixed data, specialized panels, questionnaires, and interviews have been used. These data are analyzed with the basis of positivism and critical paradigm and with case-by-case strategy. The statistical society of the data as well as the community of community experts is the maximum. The analysis of the results shows that the efficiency of the roadmapping documentation is less than the average. These analyzes show that the challenges in the roadmapping are in management dimensions (66% weight), stakeholders (18% weight), information (10% weight), and employees (6% weight) respectively. This analysis also shows that the challenge of policy weakness (13%) is the most important challenge in the roadmapping. With an approach to storytelling, this challenges of growing over the course of a decade has been explored, that indicates some of challenges are remained, and some of new challenges has been emergence too. At the end of this paper, suggestions have been made to improve the achievements in roadmapping in three, short, medium, and long term approaches, focusing more on two axes: (1) focusing on policies and improvements to upstream documents; (2) focusing on coherence Key stakeholders in the production of information.
    Keywords: roadmapping, challenges, defensive field, pattern
  • Rashid Khalafzadeh *, Hussein Ebrahimi, Mohammad Elmi Pages 157-190

    One of the most influential indicators in policy making in the northwestern region is to estimate the status of the interaction of sovereignty with the ethnic groups in the region. This interaction crystallizes in the form of ethnic politics. Ethnic policies can affect the various dimensions of security-especially its social dimension-dealing with identity issues. Therefore, the researchers' concern was placed on a scholarly study of the ethnic of the Islamic Republic of Iran in the northwestern region. In this research, the researchers are seeking to answer the question of what has been the ethnic policy of the Islamic Republic of Iran in the North West region during the last decade? The research hypothesis is also stated that: "Ethnic policies adopted in the northwest region of unity have been multiplied. To answer the research question and its hypotheses, a questionnaire consisting of 19 questions was provided by experts using library resources and case-based methodology. The statistical population of this study was 200 of the officials and experts of security and politics based in the northwest region. Using Cochran formula, 131 of them were selected as the sample size. Finally, after collecting and analyzing information, it became clear that the policy adopted in the northwest region of the of the Islamic Republic of Iran towards the people of Kurdish politics was unity in plurality with a tendency towards pluralism

    Keywords: ethnic politic, kordish ethnic, Assimilation, pluralism, unity in diversity)
  • Alireza Mohammadi, Abolfazl Danaei *, Mohammad Zargar Pages 191-220
    In recent decades, researchers have sought to gain a better understanding of the role of the media in soft warfare and psychological operations through interdisciplinary studies. Soft warfare without the use of hard power seeks to eliminate the thinking and thinking of the target community and psychological operations, planned efforts to influence the attitudes and behavior and to accompany the thinking of the target audience. Today, the media, due to the nature of awareness and information transfer, is known as the main platform for psychological operations. The present study is a descriptive-applied type that uses the data method of the foundation and Maxqda software, after library studies, Data extraction and coding as well as in-depth and specialized interviews with experts have been done in order to extract the pattern of psychological and media operations. The statistical population consisted of 10 experts in military and media organizations and experts in the field of soft warfare and psychological operations and the media who were involved in the processes of coding, classifying concepts, identifying components and dimensions, and extracting the initial pattern of participation. Have had. The research findings showed that the process of psychological warfare and psychological media operations include a diverse range of components and effective dimensions, including: methods, communication media, target community, approaches, goals, He pointed out its contexts and consequences.
    Keywords: Soft Warfare, Media Psychological Operations, Media Techniques, grounded theory
  • Mostafa Savehdoroudi * Pages 221-246

    the text.The statement of the second step, as one of the most important upstream documents of the Islamic Republic of Iran, describing the past forty years of the revolution, is an attempt to draw the road map of the Islamic Republic of Iran to enter the second period of the Islamic Revolution. The purpose of this article is to enumerate the most important security threats of the Islamic Republic of Iran, citing this statement. Based on this, the research question is entitled "What are the security threats of the Islamic Republic of Iran in the second step of the Islamic Revolution and what is the solution to deal with it?" It will try to analyze the content of the statement with a text-oriented approach and, by extracting the most important security threats of the Islamic Republic of Iran, it will also extract a way to deal with security threats from within the text. Therefore, the hypothesis of this article will be obtained by analyzing the text.

    Keywords: - Security Threats, Enemy, Processes, Prophecies, Step Two
  • Hamideh Abbasi *, Karamollah Daneshfard Pages 247-270
    Background and purpose

    The present research is in the field of public policy. The purpose of this research is to design and present a model of citizen participation in the first stage of public policy (public affairs identification). This research is exploratory in terms of purpose.

    Method

    The methodology is a combination of qualitative and quantitative methods (Exploratory mix). In the first stage, through qualitative method of content analysis, information was collected from written and electronic sources in the field of research and secondly, in order to determine the dimensions, components and indicators of citizen participation in the first stage of public policy making. , Delphi technique was used.

    Findings and Conclusion

    Data analysis was analyzed using spss24 and smart pls software. And the structure of the pattern was confirmed according to the analysis. In sum, this research has introduced a new model for citizen participation in the first phase of public policy (public policy identification).

    Keywords: citizen participation, Public policy, public issues
  • MohammadHossein Azizi *, Eisa Amini Pages 271-294

    Asian Infrastructure Investment Bank is a multilateral development bank; Headquartered in Beijing; The bank's mission is not only to preserve the status que but also improve social and economic situation in Asia and beyond, thus enhancing the market, services, communications, and ultimately the revitalization of the Silk Road. The Government of Iran also became a member of the Bank by virtue of the single-clause bill of the Law on the Membership of the Government of the Islamic Republic of Iran, by accepting the Articles of Agreement of the bank,. The important point of this law is its limitations, which are debatable from a legal point of view. Pursuant to Note 2 of the Law on Iran Membership in the Asian Infrastructure Investment Bank, observance of article (77) and (139) of Constitutional law of the Islamic Republic of Iran, as the case may be, In order to amend the Bank's Articles of Agreement, the subject of Article 53 and to refer to the arbitration subject to Article 53 is required. There are ambiguities as to whether such a condition is in principle permissible or not, as well as the validity of this restriction, and in the event of a dispute whether the court is bound by this condition or not. This article deals with these issues in a Descriptive Analytics manner. The results show that this restriction cannot be invalidated, but if the arbitration appeal is not approved in accordance with domestic law, dispute resolution may face serious challenges.

    Keywords: Multilateral Development Banks (MDBs), Strategic reserve, Arbitration, Article 139 of Constitutional law, Article 77 of Constitutional law
  • Zahra Gholami *, Yoosefali Ziari Pages 295-324

    Medical tourism is always referred to as the travel of tourists in order to benefit from medical services to other countries. In recent years, especially in developing countries, medical tourism has become an important trade. Medical tourism in countries has generated economic income, expanded GDP, increased employment, prevented brain drain, and improved infrastructure. Iran also has significant capacities in this field due to the cheapness of its medical services compared to other countries, the existence of specialized and modern medical forces. However, the existence of problems and issues such as poor planning, managerial weaknesses and other factors have caused medical tourism in Iran is not in a good position. (Case study: District 6 of Tehran) is discussed. The statistical population of the present study consists of all experts, staff and professors of the University of Medicine and Tourism. The sample size was determined based on the Cochran model of 40 opinions. The results were evaluated based on mean test and binomial test in SPSS software. The results showed that in general, economic and infrastructural barriers play a greater role in the lack of development of medical tourism in District 6 of Tehran and political barriers also play the least role in the development of medical tourism in District 6 of Tehran

    Keywords: Medical tourism, tourism development, medical services, District 6 of Tehran
  • Davood Fayyazi *, Naser Poursadeq Pages 325-352
  • Fathollah Kalantari * Pages 353-382
  • Sajjad Omidi *, Abulhasan Mojtahaed Soleimani, Mohammd Rasaeiee Pages 383-414
    Today, two categories of rules of respect for privacy of individuals as a symbol of individual freedoms and investigations as necessary by the government as a symbol of sovereign power as a controversial arena between supporters and opponents of each of them. Considering that after the victory of the Islamic Revolution of Iran, the protection of the Islamic system has been encountered by a variety of internal security and military security clashes by the state authorities, so the search is necessary for this purpose if necessary.By studying Shiite jurisprudential sources in the field of investigation, (verses, narrations, practices of the infallibles and the rules of jurisprudence), these resources are divided into two categories. The first category denotes the sanctity and unlawfulness of the investigation of the Muslims, and the second part of the verses, traditions and practices of the infallibles (as) and jurisprudential rules refer to the permission and in some cases the need for inquiry. The present study is a descriptive-analytical study and it can be concluded that considering the fact that the investigation is carried out with four intentions
    Keywords: Investigation, Islamic Governmental Jurisprudence, expediency
  • Ehsan Taghipour, Faramarz Nasri *, Mohammad Yazdanshenas, Sohrab Sadegh Pages 415-442

    The purpose of this research is to present a hybrid model for assessing and ranking the risk of maritime knowledge companies. Maritime knowledge bases were defined as expert use and risk breakdown structure for these companies at three levels. Then, the importance of risk categories and their weight was determined using dimatel technique. In the next step, risk assessment criteria were defined and according to Taguchi's loss function method, each risk was evaluated in each criterion and their loss score was calculated. Finally, by multiplying the risk categories by the average risk loss in the criteria, the final (weighted) loss score was calculated and the risks were ranked accordingly. The results show that "political and legal" and "education" risk categories are more important and affect other risk categories. The risks of “new technology transfer problems”, “inadequate technology inefficiency”, “lack of expertise and expertise in human resources”, “international sanctions” and so on were assessed as the most important risks.

    Keywords: Identification, Risk Assessment, Rating, Marine Knowledge Companies