فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال هجدهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/06
  • تعداد عناوین: 24
|
  • مژگان مغاره عابد، مریم آزادی*، مریم دهقان صفحه 1
    زمینه و هدف

    تکنسین های فوریت پزشکی به دلیل مواجهه با شرایط اورژانسی بیشتر در معرض استرس شغلی قرار می گیرند. لذا پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، به شیوه گروهی بر کیفیت زندگی و استرس شغلی تکنسین های فوریت پزشکی انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه تکنسین های فوریت پزشکی شهر اصفهان در سال 1398 تشکیل داده بودند که از این تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و بر اساس ملاک های ورود به پژوهش، و به شیوه تصادفی در دو گروه 15 نفری کنترل و آزمایش به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. گروه آزمایش مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن اگاهی 8 جلسه 120 دقیقه ای، هر هفته یک جلسه اجرا شد. ابزار پژوهش پرسشنامه کیفیت زندگی وار، کاسینسکی و کلر (1996) و مقیاس استرس شغلی کاهن، ولف، کویین، اسنوک و روزنتال (1964) بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به افرایش میانگین نمرات کیفیت زندگی تکنسین های فوریت پزشکی در گروه آزمایش نسبت به کنترل شد (05/0P< ،77/55F=). همچنین نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به کاهش میانگین نمرات استرس شغلی (05/0P< ،70/12F=) در تکنسین های فوریت پزشکی شد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج پژوهش، آموزش مهارت های کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی با ترغیب افراد به تمرین مکرر و توجه متمرکز روی جسم و ذهن، می تواند تکنسین های فوریت پزشکی را از اشتغال ذهنی با افکار تهدیدی و نگرانی در مورد عملکرد شغلی رها سازد و در افزایش کیفیت زندگی آنان موثر باشد.

    کلیدواژگان: برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، استرس شغلی و تکنسین فوریت پزشکی
  • رضا پوربابکی، سجاد سمیعی، منیره خادم، صبا کلانتری، زهرا بیگ زاده، سید جمال الدین شاه طاهری* صفحه 2
    زمینه و هدف

    اخیرا، جامعه علمی توجه فزاینده ای نسبت به تهدیدات سلامتی ایجاد شده ناشی از آلاینده های محیطی، شامل آفت کش ها از جمله کلرپیریفوس داشته است، و بنابراین یافتن راهکارهای موثر برای درمان و پیشگیری از اثرات نامطلوب ناشی از مواجهه با این ترکیبات مورد نیاز بوده و استفاده از ترکیبات مختلف موجود در گیاهان از جمله ترکیبات عمدتا پلی فنولی توجه بسیاری را به خود معطوف داشته است. کبد یکی از اندام های هدف برای این آفت کش بوده و اختلال در عملکرد مناسب این اندام پیامدهای جدی برای سلامتی در پی دارد. هدف از مطالعه مروری حاضر بررسی احتمال استفاده از محصولات غذایی سرشار از ترکیبات پلی فنولی به عنوان یک استراتژی برای حفاظت و درمان در برابر سمیت کبدی ناشی از کلرپیریفوس می باشد.

    روش بررسی

    جهت انجام این مطالعه کلید واژه ها در پایگاه های داده ای مانند Web of Science،  Medline، Elsevier، ScienceDirect،Scopus  و PubMed مورد جستجو قرار گرفتند. کلمات کلیدی مورد بررسی شامل آنتی اکسیدان، ترکیبات فعال زیستی، ترکیبات فعال بیولوژیکی، استرس اکسیداتیو، کلرپیریفوس/CPF، سمیت کبدی، مواد معدنی، درمان، اثر حفاظتی، پلی فنول ها و ویتامین ها بود. مقالات تحقیقاتی که به زبان انگلیسی و فارسی در این پایگاه های اطلاعاتی منتشر شده بودند از سال 1960 تا سال 2021 مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    در مطالعات ورودی مکانیسم سمیت کلرپیریفوس بر روی بافت کبد و همچنین بررسی مواد آنتی اکسیدانی به منظور حفاظت در برابر آسیب کبدی ناشی از کلرپیریفوس پرداخته شد. به نظر میرسد مواد تشکیل دهنده کاکتوس، چای سبز و همچنین کورکومین میتوانند در پیشگیری و درمان آسیب های کبدی موثر باشند. در حالی که عصاره های عسل، کویرستین، روغن رازیانه و کاکوتی میتوانند در درمان آسیب های ناشی از کلرپیریفوس موثر باشند.

    نتیجه گیری

    تحقیقات تجربی نشان داده اند که پلی فنول ها به صورت غیر مستقیم می توانند باعث کاهش جذب گوارشی کلرپیریفوس و تجمع این سم در کبد شده و نتیجتا باعث جلوگیری از القا استرس اکسیداتیو شوند. قابل ذکر است که ترکیبات پلی فنول میتوانند نقش موثری در کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از کلرپیریفوس در سایر اندام ها ایفا کنند.

    کلیدواژگان: کلرپیریفوس، کبد، سمیت کبدی، اثر حفاظتی، استرس اکسیداتیو، آنتی اکسیدان
  • امیر عباسی گرمارودی، سجاد مظفری*، مهشید بهرامی، هادی علیمرادی صفحه 3
    مقدمه

    سالانه بیماران زیادی در بخش های مختلف بیمارستان به دلیل خطای انسانی جان خود را از دست می دهند. از اهداف مهم در زمینه خطاهای انسانی مرتبط با مراقبت های بالینی، شناسایی و پیشگیری از وقوع  اثرات زیان بار ناشی از این گونه خطاها است. یکی از رویکردهای پیشگیرانه به منظور جلوگیری از خطاهای انسانی، شناخت و تجزیه و تحلیل آن ها است. هدف از این مطالعه بررسی کلیه فرایندهای مراقبت های بالینی بخش مراقبت های ویژه، شناسایی خطاهای انسانی و اولویت بندی وظایف و خطاهای موجود در این بخش می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی و در سه مرحله انجام شد. در مرحله اول  شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی با استفاده از رویکرد SHERPA صورت گرفت و فراوانی هر یک از خطاهای انسانی در بخش مراقبت های ویژه قلب مشخص گردید، در مرحله دوم، معیارها و فاکتورهای موثر بر وقوع خطای انسانی در بخش CCU به روش دلفی تعیین شدند، نهایتا در مرحله سوم با فرایند تحلیل سلسه مراتبی، اولویت بندی معیارها و وظایفی که بیشترین فراوانی بروز خطا را داشتند صورت گرفت. SPSS.24 و Expert choice.11 ​​دو نرم افزاری هستند که برای تجزیه و تحلیل داده ها در این مطالعه استفاده شده اند.

    یافته ها

    از میان 116 خطاهای شناسایی شده به کمک SHERPA مشخص شد که بیشترین و کمترین درصد خطاهای شناسایی شده از کل خطاها به ترتیب مربوط به خطای عملکردی (% 1/68) و انتخابی(% 58/2) می باشد. نتایج راندهای مختلف دلفی نشان داد معیارهای مهارت، تجربه، تجهیزات، زمان انجام کار و بار کاری مهم ترین عوامل موثر بر رخداد خطاهای انسانی در بخش مراقبت های ویژه قلب در بیمارستان ها هستند. معیار تجربه و مهارت به ترتیب با وزن 278/0 و 272/0 بیشترین اهمیت و معیار تجهیزات با وزن 087/0 پایین ترین اهمیت را از میان معیارهای موثر در بروز خطای انسانی در بخش CCU نشان داد. در میان خطاهای عملکردی وظیفه بیرون کشیدن ترشحات راه های هوایی با وزن 125/0 بیشترین ارجحیت را در میان 16 وظیفه به خود اختصاص داد. در خطا نوع بازیابی، وظیفه شناسایی اطلاعات دارو (زمان، تاریخ، دز و فرم مصرف و...) با وزن 054/0 بالاترین رتبه و معیارهای تجربه و بارکاری به ترتیب با وزن های 018/0 و 01/0 بیشترین اهمیت را داشتند.

    نتیجه گیری: 

    در بخش مراقبت های ویژه قلب، خطاهای عملکردی و بازبینی در وظایف حیاتی مثل انجام به موقع احیای قلبی و ریوی، تعیین دز دارو و تزریق صحیح دارو، بیشترین فراوانی را دارد. بنابراین طراحی و اجرای اقدامات کنترلی نظیر آموزش های دوره ای طرز صحیح چگونگی انجام کار، تهیه چک لیست های نظارتی و... با محوریت رفتار انسانی در فرآیندهای مختلف کاری جهت حذف یا کاهش میزان خطاهای شناسایی شده در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: SHERPA، خطای انسانی، CCU، بیمارستان، تحلیل سلسله مراتبی
  • سجاد مظفری*، کمال الدین عابدی، امیر عباسی گرمارودی صفحه 4
    مقدمه

    شرایط اضطراری شامل حوادث و بلایای طبیعی، وقوع اپیدمی و یا هر رخداد انسانی که به صورت ناگهانی ممکن است ایجاد شده و منجر به وضعیتی گردد که برطرف کردن آن نیاز به اقدامات فوری و فوق العاده می باشد. هدف از مطالعه حاضر سنجش میزان آمادگی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان از دیدگاه مهندسی رزیلینس به وسیله یک پرسشنامه محقق ساخته و اعتبار سنجی شده می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، جمع آوری اطلاعات از طریق یک پرسش نامه محقق ساخته متشکل از شش مورد از شاخص های رزیلینسی (شامل تعهد مدیریت، فرهنگ صحیح، فرهنگ آموختن، ابهام، آمادگی و انعطاف پذیری)، استفاده شد. نمونه گیری های لازم برای جامعه ی پژوهشی موردنظر، به روش تصادفی طبقه ای و با در نظر داشتن معیارهای ورود به مطالعه صورت گرفت.

    یافته ها:

     مقادیر نرخ روایی و شاخص روایی محتوا به ترتیب 97/0 و 78/0 برآورد گردید، هم چنین پایایی آن از طریق محاسبه آلفا کرونباخ، 98/0 را به خود اختصاص داد. میزان رزیلینسی چهار بیمارستان موردمطالعه 60 درصد نمره کامل و یا به عبارتی با نمره 310 در محدوده متوسط رو به بالا (510-307) قرار گرفت. در این مطالعه میان سطح رزیلینسی با سن، سابقه کاری و سطح تحصیلات ارتباط قویو معنادار (001/0>P) وجود داشت. (65/0 = r :سن، 69/0 = r :سابقه کاری، 53/0 = r سطح تحصیلات).

    نتیجه گیری:

     ارتقا وضعیت موجود مدیران باید برنامه ها و دستورالعمل هایی در راستای مدیریت بحران، آموزش و مانور در زمینه های تریاژ، درمان، فرماندهی حادثه و آلودگی زدایی تدوین نموده و افزایش ظرفیت های بیمارستانی برای پاسخ به شرایط اضطراری و تقویت شاخص های ساختاری و غیر ساختاری در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهندسی رزیلنس، آمادگی، شرایط اضطراری، بیمارستان
  • موسی جباری، احمد علی بابایی، امیر کاوسی، مهرنوش رضوان جاه* صفحه 5
    مقدمه

    مخازن یکی از تاسیسات مخاطره آمیز مهم صنایع فرآیندی ازجمله پالایشگاه ها هستند که برای ذخیره سازی نفت خام و فرآورده های نفتی گوناگون مورداستفاده قرار می گیرند. وجود مخازن متعدد محتوی حجم بالایی از مواد قابل اشتعال در مجاورت یکدیگر، محوطه استقرار آن ها را نسبت به وقوع حوادث زنجیره ای ناشی از حریق آسیب پذیر می سازد؛ بنابراین مدیریت ریسک مخازن تنها با تجزیه و تحلیل حوادث مربوط به آن ها به صورت منفرد و با صرف نظر از احتمال وقوع سناریوهای زنجیره ای میان مخازن کافی نخواهد بود. به همین جهت، مطالعه حاضر به تحلیل آسیب پذیری مخازن یکی از پالایشگاه های کشور نسبت به حوادث زنجیره ای ناشی از حریق پرداخته است. هدف از تحلیل آسیب پذیری در این پژوهش تعیین مخازن دارای بیش ترین پتانسیل راه اندازی و گسترش حوادث زنجیره ای به منظور مدیریت ریسک این حوادث است.

    روش کار

    در این مطالعه از نظریه گراف و شاخص های مرکزیت برای مدل سازی سناریوهای زنجیره ای و تحلیل آسیب پذیری مخازن استفاده شد. مخازن موردمطالعه به صورت گره های گراف و احتمال گسترش حادثه میان آن ها به صورت کمان های گراف مدل سازی شدند. برای محاسبه کمی مولفه های آسیب پذیری مخازن نسبت به حوادث زنجیره ای (پتانسیل گسترش حوادث زنجیره ای میان مخازن، پتانسیل راه اندازی حوادث زنجیره ای، پتانسیل تاثیرپذیری از سایر مخازن هنگام وقوع حوادث زنجیره ای، پتانسیل تاثیرگذاری بر سایر مخازن و تاثیرپذیری از آن ها به صورت توام هنگام وقوع حوادث زنجیره ای) به ترتیب از شاخص های بینیت، مرکزیت نزدیکی خارجی، نزدیکی داخلی و نزدیکی کل گره های متناظر مخازن استفاده شد. برای مدل سازی پیامد سناریو حوادث و محاسبه میزان تشعشع حرارتی که در اثر وقوع حریق در هر مخزن به مخازن مجاور آن می رسد، از نرم افزار مدل سازی پیامد ALOHA استفاده شد. برای مدل سازی گراف و محاسبه شاخص های مرکزیت گره ها، نرم افزار آماری R و بسته igraph مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها: 

    مخازن هدف مربوط به سناریو حریق در هر مخزن مشخص گردیدند و سناریوهای زنجیره ای محتمل در مخازن به صورت یک گراف جهت دار مدل سازی شدند. مخازن بر اساس مقدار شاخص های مرکزیت گره های متناظر آن ها رتبه بندی و با یکدیگر مقایسه شدند. مخزن دارای بالاترین مقدار شاخص بینیت (3036/0) به عنوان مخزن دارای بیش ترین پتانسیل گسترش حوادث زنجیره ای میان مخازن، مخزن دارای بالاترین شاخص نزدیکی خارجی (7660/1) به عنوان مخزن دارای بیش ترین پتانسیل راه اندازی حوادث زنجیره ای و مخزن دارای بالاترین شاخص نزدیکی داخلی (9185/1) به عنوان مخزن دارای بیش ترین پتانسیل تاثیرپذیری از مخازن دیگر هنگام حوادث زنجیره ای تعیین شدند. همچنین بر اساس شاخص نزدیکی کل، محتمل ترین توالی درگیر شدن مخازن در حریق های زنجیره ای مشخص گردید.

    نتیجه گیری: 

    رویکرد نظریه گراف امکان مدل سازی گرافیکی سناریوهای زنجیره ای میان مخازن و تعیین آسیب پذیرترین مخازن ازنظر پتانسیل راه اندازی و گسترش حوادث زنجیره ای را فراهم می کند. نتایج حاصل از تحلیل آسیب پذیری با استفاده از شاخص های گراف می توانند درزمینه مدیریت ریسک حوادث زنجیره ای مورداستفاده قرار گیرند و آسیب پذیرترین مخازن برای اختصاص اقدامات حفاظتی مانند موانع ایمنی فعال و غیرفعال در اولویت قرار گیرند. با استفاده از شاخص های مرکزیت گراف همچنین می توان میزان کاهش آسیب پذیری مجموعه مخازن به واسطه پیاده سازی موانع ایمنی را محاسبه کرده و از این طریق راهکارهای اختصاص بهینه اقدامات حفاظتی را مشخص نمود.

    کلیدواژگان: حوادث زنجیره ای، تحلیل آسیب پذیری، نظریه گراف، حفاظت در برابر حریق
  • مهناز صلحی، سید فهیم ایراندوست، میترا ابوالفتحی* صفحه 6
    مقدمه

    امروزه حمل و نقل نقش مهم و زیربنایی بر رشد اقتصادی جامعه دارد. تقریبا نیم میلیون نفر در ایران شغل رانندگی را به عنوان حرفه اصلی خود برگزیده و نقش اساسی در حمل و نقل کالا و مسافر را در کشور دارند. یکی از مهمترین روش های حمل و نقل کالا، حمل و نقل زمینی با استفاده از کامیون های باربری در جاده ها می باشد. در شغل رانندگی نیز همانند سایر مشاغل، ریسک فاکتورهای متعددی وجود دارد که ممکن است سلامت رانندگان را به دلیل مواجه با عوامل زیان آور شغلی تهدید کند. یکی از نگرانی های شاغلین، خطرات محیط کار می باشد که ممکن است روی کیفیت زندگی آنان اثر بگذارد. کیفیت زندگی یعنی دریافت های شخصی فرد از جایگاه زندگیش با توجه به فرهنگ و نظام ارزشی جامعه. در شغل رانندگی فاکتورهای متعددی وجود دارد که کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این مطالعه تعیین وضعیت کیفیت زندگی در رانندگان کامیون های باربری شهر کرمانشاه در سال 1394 و تعیین رابطه آن با مشخصات فردی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی، 258 راننده کامیون باربری شهر کرمانشاه به روش نمونه گیری غیر احتمال و در دسترس مورد مطالعه قرارگرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات فرم کوتاه بررسی کیفیت زندگی (SF12) بود. اطلاعات دموگرافیک رانندگان نیز در فرم مشخصات جمع آوری گردید. پس از کسب تاییدیه اخلاق، ضمن اطمینان دادن به افراد تحت مطالعه در جهت محرمانه ماندن اطلاعات شخصی و اختیار برای ترک جلسه، نسبت به اخذ رضایت آگاهانه از آنان اقدام شد. پرسشنامه توسط کارشناس آموزش دیده از طریق مصاحبه با رانندگان تکمیل شد تا احتمال اشتباه در پاسخگویی به حد امکان کاهش یابد. داده ها در نرم افزار SPSS  نسخه 20 وارد و با استفاه از شاخص های توصیفی و آزمون های تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    حدود 82 درصد رانندگان مورد بررسی متاهل و حدود 53 درصد نیز تحصیلات زیردیپلم داشتند. میانگین و انحراف معیار کیفیت زندگی کل 8/4±5/38 بود و 7/66 درصد از شرکت کنندگان از کیفیت زندگی خوبی برخوردار بودند. کیفیت زندگی 6/32 درصد از رانندگان کامیون های باربری متوسط بود و تنها 8/0 درصد از آنها کیفیت زندگی ضعیف داشتند. در بین ابعاد کیفیت زندگی کمترین نمره میانگین مربوط به بعد روابط اجتماعی 7/2±5/19 و بیشترین نمره مربوط به بعد سلامت روانی 4/3±1/21 بود. میانگین نمره بعد سلامت محیط زندگی 3/4±7/20 و بعد سلامت جسمانی 9/1±3/17 بود. بین میانگین نمره کیفیت زندگی بر حسب وضعیت تاهل (042/0=P)، سن (032/0=P)، فعالیت ورزشی (002/0=P) و سابقه بیماری گوارشی افراد (013/0=P) تفاوت معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد وضعیت کیفیت زندگی در بیش از نیمی از رانندگان کامیون های باربری شهر کرمانشاه مناسب است اما حدود 33 درصد از این رانندگان کیفیت زندگی متوسط یا نامناسبی دارند و با اتخاذ سیاست های جدید و انجام مداخلات ارتقایی در این زمینه می توان سطح کیفیت زندگی آنان را ارتقاء داد. پیشنهاد می شود مداخلات ارتقایی برای بهبود وضع کیفیت زندگی این رانندگان با توجه به وضعیت تاهل، سن، فعالیت ورزشی و سابقه بیماری گوارشی طراحی شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، رانندگان کامیون، سلامت جسمانی، سلامت روانی، روابط اجتماعی، سلامت محیط زندگی
  • زینب رسولی کهکی*، رضا کاظمی، اکرم سادات جعفری رودبندی صفحه 7
    مقدمه

    وب سایت ها در حال تبدیل شدن به کلید بقای سازمان در رقابت جهانی هستند. در این میان وب سایت های دانشگاهی به عنوان محل ضروری برای انعکاس فعالیت های آموزشی و پژوهشی به شمارمی روند و باید ساختار معینی برای پاسخ گویی به نیازهای کاربران داشته باشند در غیر اینصورت کاربران تحت تاثیر طراحی و پیچیدگی سامانه می توانند دچار فشار روانی شوند. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط کاربردپذیری سامانه  مدیریت پژوهش (پژوهشیار) دانشگاه علوم پزشکی شیراز و بار کاری ذهنی وارد برکاربران در سه وظیفه ارسال، داوری و نظارت بر طرح های تحقیقاتی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی توصیفی - تحلیلی، 35 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها سه پرسشنامه شاخص بارکاری ناسا، مقیاس کاربردپذیری سیستم و پرسشنامه نیلسون جهت بررسی بارکاری ذهنی و کاربردپذیری بودند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار 21spss  انجام شد.

    یافته ها

    سابقه خدمت شرکت کنندگان بین 1 تا 20سال و  %60 از آنها خانم بودند. نمره پرسشنامه مقیاس کاربردپذیری سیستم در هر سه وظیفه، پایین تر و مساوی 50 بود. میانگین نمره کلی پرسشنامه بار کاری ناسا هم  8/49 بدست آمد و بر اساس آن کارایی بیشترین امتیاز و تلاش فیزیکی کمترین امتیاز را به خود اختصاص داد. ارتباط شاخص ناسا تی ال ایکس و عدد نهایی مقیاس کاربردپذیری سیستم رابطه معنی دار و منفی بدست آمد (001/0 < p). با استفاده از پرسشنامه نیلسون مشخص شد که اصلاح بعد انعطاف پذیری و کارایی لازم است در اولویت طراحی مجدد سامانه قرار بگیرد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که با افزایش کاربردپذیری سامانه، میزان بار کاری کاهش خواهد یافت. پیشنهاد می شود که در طراحی سامانه های نرم افزاری به کاربردپذیری به عنوان یک ویژگی مهم در بهبود تعامل انسان-کامپیوتر توجه شود.

    کلیدواژگان: بارکاری ذهنی، سامانه، مقیاس کاربردپذیری، تعامل انسان-کامپیوتر
  • عبدالحکیم باتجربه رودی، محسن محمدنیا احمدی*، مهدی مقرنسی صفحه 8
    زمینه و هدف

    کار در معدن یک شغل قدیمی محسوب شده و به عنوان یک کار دشوار و آسیب زا شناخته می شود. نقص عملکرد ریه (از نوع تحدیدی) یکی از مشکلات عمده کارگرانی است که در معرض آلودگی شغلی قرار دارند. توانبخشی ریوی یکی از مداخله های درمانی مشخص در بیماری های انسدادی ریوی از جمله بیماری مزمن انسدادی ریوی  محسوب می شود که منجر به بهبود تحمل فعالیت ورزشی، کیفیت زندگی شده و بستری در بیمارستان را نیز کاهش می دهد. با توجه به وجود مستندات اندک، درباره فواید برنامه توانبخشی ورزشی در مبتلایان به ناراحتی تحدیدی ریه، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر 12 هفته تمرین تناوبی با متوسط بر شاخص های اساسی عملکرد ریوی مبتلایان به بیماری تحدیدی ریوی شاغل در محیط آلوده معدن سنگ آهن بود. این پژوهش به صورت نوع نیمه تجربی و به روش میدانی و با طرح پیش آزمون -پس آزمون اجرا شد.

    روش بررسی

    بدین منظور، از میان 600 کارگر شاغل در معدن آهن سنگ آهن پس از انجام آزمایش های اولیه (تست اعتیاد و اسپیرومتری)، تعداد  30 بیمار مبتلا به بیماری تحدیدی ریه (درجه متوسط (70 < FVC>50)؛ میانگین سنی (2/4±3/30 سال)؛ قدی (7/7±1/175 سانتی متر)؛ وزنی (2/14±2/78 کیلوگرم)؛ شاخص توده بدنی (5/4±5/25) انتخاب شدند. در شروع مطالعه، پیش آزمون های مربوط به شاخص های ریوی (1FEV، FVC و  FVC/1FEV) و عملکردی (آزمون حداکثر سرعت هوازی)، میزان درک تلاش و همچنین اندازه گیری های مربوط به قد، وزن و BMI آزمودنی ها انجام شد. سپس آزمودنی ها به دو گروه تمرین تناوبی با شدت متوسط (با 60-85 درصد حداکثر سرعت هوازی) و کنترل تقسیم شدند. طول مدت مطالعه، 12 هفته (3 جلسه در هفته) در نظر گرفته شد. در این مدت، کل زمان پیموده شده در گروه 1 و 2، بطور پیشرونده ای از 10 به 32 دقیقه افزایش یافت. همه بیماران تحقیق را به پایان رساندند و به تحلیل نهایی راه یافتند. در پایان مطالعه، پیش آزمون های مربوط به شاخص های ریوی (1FEV، FVC و FVC/1FEV) و عملکردی (میزان درک تلاش و آزمون حداکثر سرعت هوازی (MAS)) انجام و برای تحلیل آماری نهایی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پیش آزمون و پس آزمون در گروه های مطالعه پس از 12 هفته تمرین تناوبی با شدت متوسط و همچنین مقایسه بین گروه ها در هر یک شاخص های مورد نظر از آزمون t مستقل استفاده و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در شروع مطالعه، دو گروه به لحاظ ویژگی های فیزیولوژیکی و تن سنجی تفاوتی نداشتند. بعد از مطالعه 12 هفته ای، نتایج حاکی از افزایش معنی دار (001/0=p) شاخص های عملکرد ریوی (FVC و 1FEV) پس از دوره تمرینی در گروه تجربی بود. میانگین مسافت پیموده شده در آزمون MAS نیز با افزایش (0001/0=p) همراه بود. میزان درک تلاش (RPE) نیز بطور معنی داری کاهش یافت (0001/0=p).

    نتیجه گیری

    این تحقیق جز معدود تحقیقاتی است که تاثیر تمرین تناوبی با شدت متوسط بر شاخص های عملکرد ریوی، قلبی تنفسی و شاخص درک از تلاش کارگران بیمار مبتلا به بیماری تحدیدی ریوی شاغل در محیط آلوده معدن سنگ آهن را بررسی نموده است. براساس نتایج، استفاده از تمرین تناوبی با شدت متوسط در بهبود شاخص های عملکرد ریوی کارگران مبتلا به بیماری تحدیدی ریوی، موثر بود و می توان از این نوع تمرین در سایر مشاغل در معرض آلودگی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بیماری تحدیدی ریه، محیط آلوده، تمرین تناوبی، ظرفیت حیاتی اجباری، حجم بازدمی اجباری
  • فاطمه فصیح رامندی، محمدجواد جعفری، اصغر صدیق زاده*، سهیلا خداکریم، حسین یوسفی صفحه 9
    مقدمه

    استفاده از تحرک الکتریکی ذراتی که در میدان الکتریکی قرار می گیرند بعنوان اساس کار دسته ای از تجهیزات اندازه گیری و طبقه بندی ذرات همواره مورد توجه بوده است. از جمله این تجهیزات می توان به سیستم های تحلیل گر دیفرانسیلی تحرک الکتریکی ذرات اشاره کرد. با استفاده از سیستم های DMA تعیین اندازه، غلظت عددی و طبقه بندی آیروسل ها امکان پذیر است. این مطالعه با هدف طراحی و ساخت سیستم طبقه بندی ذرات آیروسل با استفاده از ویژگی تحرک الکتریکی در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی و در سازمان انرژی اتمی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 97-1396 انجام گرفت. به منظور طراحی و ساخت سیستم DMA از مبانی نظری حاکم بر شرایط عملیاتی سیستم DMA، نرم افزار FORTRAN و برنامه Excel-2016 استفاده شد. نقشه های فنی قطعات تشکیل دهنده سیستم DMA و چیدمان آزمایشگاهی با استفاده از نرم افزار SOLIDWORKS-2017 ترسیم شد. به منظور بررسی عملکرد سیستم DMA، مجموعه ای از تجهیزات آزمایشگاهی شامل، مولد ذرات، شمارنده ذرات، منبع تغذیه ولتاژ بالا و سیستم تامین جریان هوای پاک و خشک استفاده شد. پس از کالیبراسیون تجهیزات مورد استفاده، آزمایشات با تغییر شدت میدان الکتریکی در داخل سیستم جهت بررسی عملکرد آن در طبقه بندی و توزیع اندازه ذرات، انجام گرفت. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و Excel-2016 انجام شد.

    یافته ها

    طول ناحیه طبقه بندی، قطر الکترود مرکزی و بیرونی این DMA بترتیب برابر با 160، 20 و 55 میلیمتر بود. الکترود بیرونی از جنس فولاد ضد زنگ و الکترود مرکزی از جنس مس بود. نتایج حاصل از بررسی کارایی سیستم DMA، نشان داد که کارایی آن در طبقه بندی ذرات در محدوده 9/71 تا 4/92 درصد به ترتیب برای ذرات در دامنه 600-500 و 350-300 نانومتر می باشد. نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد در هر ولتاژ معینی، ذرات خروجی از سیستم DMA در دامنه بسیار کوچکی، حداکثر مقدار را داشته و از سایر ذرات بیشتر است. به عبارت دیگر، سیستم DMA در هر ولتاژ معین برای سایر ذارت مانند فیلتر عمل کرده و از دریافت و عبور آنها جلوگیری می کند، اما در همین حال به دامنه خاصی از ذرات اجازه خروج می دهد. به این ترتیب هر دامنه از اندازه ذرات در یک ولتاژ خاصی با حداکثر کارایی از سیستم DMA خارج شدند، بطوریکه این سیستم ذرات 300-260 نانومتر و ذرات بزرگ تر از 2 میکرون را به ترتیب در ولتاژ 3 و 5/9 کیلوولت تفکیک می نماید.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر به توصیف سیستم تحلیل گر دیفرانسیلی تحرک الکتریکی جهت طبقه بندی و تعیین توزیع اندازه ذرات پرداخته است. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سیستم DMA ساخته شده کارایی بالایی در تعیین توزیع اندازه ذرات در ابعاد 260 نانومتر تا 2 میکرون دارد. در این سیستم با دانستن پیک ولتاژ برای یک اندازه خاص از ذرات، می توان توزیع اندازه ذرات مجهول را تعیین نمود. کارایی خوب و دامنه وسیع توزیع اندازه ذرات از قابلیت های DMA طراحی شده در این مطالعه می باشد.

    کلیدواژگان: طبقه بندی ذرات، تحرک الکتریکی، DMA، آئروسل
  • سید احسان سمائی، حسن اصیلیان مهابادی*، سید محمد موسوی، علی خوانین، محمد فریدن صفحه 10
    مقدمه

    استفاده از الیاف طبیعی با توجه به ویژگی های بارز زیست محیطی و خواص بالای فیزیکی، مکانیکی و جذب صوت، سبب تغییرات اساسی در ساخت انواع کامپوزیت های آکوستیکی شده است. امروزه تجزیه و تحلیل رفتار آکوستیکی این دسته ازکامپوزیت ها تحت عنوان "کامپوزیت های سبز" با توجه به عملکرد نوین آن ها در زمینه های جذب صوتی، بیش از پیش مورد توجه محققان قرار گرفته است. در همین راستا این مطالعه با هدف بهینه سازی و مدل سازی جذب صوتی در کامپوزیت های الیاف طبیعی یوکا با استفاده از رویکرد بهینه سازی و مدل سازی ریاضی انجام گرفت.

    روش کار: 

    در این مطالعه تجربی-مقطعی، جهت ساخت کامپوزیت های آکوستیکی طبیعی از روش اصلاح آلکالینی به عنوان یکی از روش های متداول در اصلاح شیمیایی و یک فرایند کمکی جهت کاهش قطر الیاف استفاده شد. دو پارامتر اساسی در اصلاح آلکالینی، پارامترهای مقدار سدیم هیدروکسید (نسبت درصد وزنی به حجمی)  و مدت زمان غوطه وری (ساعت) می باشد. در این مطالعه طراحی آزمایشات و تعیین مقدار بهینه این دو پارامتر جهت بهبود جذب صوتی توسط روش طرح فاکتوریل و با استفاده از نرم افزار Design Expert11 و آزمون آماری آنالیز واریانس انجام شد. در این مطالعه ضریب جذب صوتی (تحت زاویه نرمال) به منظور بررسی رفتار کامپوزیت طبیعی الیاف یوکا در طول فرآیند اصلاح آلکالینی توسط لوله ی امپدانس و براساس روش تابع انتقال و استاندارد ISO10534-2 اندازه گیری شد، همچنین بررسی کاربردپذیری مدل های تحلیلی دلانی- بازلی  (Delany-Bazley) و میکی (Miki) برای پیش بینی جذب صوتی در کامپوزیت های طبیعی توسط کدنویسی فرمول ها در نرم افزار متلب انجام شد.

    یافته ها

    بهینه سازی فرآیند اصلاح آلکالینی جهت دستیابی به  شاخص میانگین ضریب جذب صوتی (SAA) بیشینه، زمانی اتفاق می افتد که مقدار سدیم هیدروکسید و زمان غوطه وری به ترتیب 5 درصد و 8 ساعت انتخاب شود. همچنین پاسخ های پیش بینی شده (شاخص SAA)  در شرایط بهینه، مقدار 557/0 محاسبه شد که با پاسخ های آزمون های تاییدی مطابقت دارد. نتایج مقایسه ضریب جذب صوتی کامپوزیت های طبیعی یوکا نشان داد که در تمامی فرکانس های یک سوم اکتاو باند، ضریب جذب صوتی در کامپوزیت اصلاح شده در شرایط بهینه، بیشتر از کامپوزیت خام (اصلاح نشده) بود. همچنین اصلاح آلکالینی کامپوزیت در شرایط بهینه سبب افزایش 92/18 درصدی شاخص SAA در مقایسه  کامپوزیت خام شد. از طرفی  تطابق مناسبی بین نتایج  مدل های پیش بینی کننده ضریب جذب صوتی در کامپوزیت طبیعی یوکا در شرایط بهینه و کامپوزیت خام، با نتایج تجربی در محدوده فرکانسی پایین  و میانی یک سوم اکتاوباند برقرارشد.

    نتیجه گیری

    اصلاح آلکالینی در شرایط بهینه، جهت بهبود خواص آکوستیکی کامپوزیت های طبیعی موثر واقع شده است و این فرآیند با توجه به مزایای برجسته الیاف طبیعی و افزایش استفاده از این دسته از الیاف به عنوان تقویت کننده خواص مکانیکی در کامپوزیت های هیبریدی چندمنظوره، روشی مناسبی برای بهبود سازگاری بین الیاف طبیعی و ماتریس پلیمری و همچنین بهبود خواص آکوستیکی و  کلی کامپوزیت های هیبریدی تلقی می شود.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، مدل های تحلیلی، جذب صوتی، کامپوزیت، الیاف طبیعی
  • فریده گل بابایی، مجید حبیبی محرز، رسول یاراحمدی، اصغر صدیق زاده، حمزه محمدی، سمیه فرهنگ دهقان* صفحه 11
    مقدمه

    نانو الیاف به خودی خود نرم و شکننده است و در تلاش برای حمایت خوب ساختاری معمولا بر روی یک زیرلایه سفت نشانده می شوند. با این حال، یکی از چالش های عمده در ساختارهای اینچنینی، چسبندگی خوب لایه نانوالیاف بر روی زیرلایه است که در این خصوص پردازش پلاسما به عنوان یک روش پاک و سازگار با محیط زیست برای اصلاح سطح تلقی می گردد . مطالعه حاضر به مقایسه عملکرد  فیلتراسیون نانوالیاف هیبریدی پلی آکریلونیتریل (PAN) و نانوذرات اکسید منیزیم (MgO) ساده و پردازش شده با پلاسما در حذف  ذرات ریز از جریان هوا می پردازد.

    روش بررسی

    نانوالیاف از محلول wt % 16 متشکل از پلیمر پلی آکریلونیتریل، نانوذرات اکسید منیزیم  (با نسبت 3:1) و حلال  N، N-دی متیل فرمامید توسط تکنیک الکتروریسی تولید گردیدند. سطح رویی بخش از نانوالیاف تولیدی تحت پردازش پلاسمای سرد با منبع تغذیه فرکانس رادیویی (56/13 مگاهرتز با توان 20 وات) ، گاز تشکیل دهنده آرگون و فشار عملیاتی 2/0 تور قرار گرفتند. آزمون کارایی اولیه در حذف عددی ذرات مطابق استاندارد ISO 29463 و EN 779 انجام گرفت.  افت فشار و فاکتور کیفیت برای مدیاهای تولیدی تعیین گردید. با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، مطالعات ریخت شناسی الیاف و تعیین قطر الیاف صورت گرفت. از الگوریتم های تجزیه و تحلیل تصاویر  SEMاز طریق نرم افزار MATLAB  برای محاسبه درصد تخلخل مدیاها استفاده شد. به منظور تایید حضور نانوذرات اکسید منیزیم در نانوالیاف PAN/MgO الگوی پراش ایکس (XRD از آنها تهیه شد.

    یافته ها:

     نانوالیاف PAN/MgO ساده از قطر الیاف (56/65±38/221 نانومتر) کوچکتری برخوردار بود و انجام پردازش پلاسما باعث افزایش قطر الیاف (62/72±07/295 نانومتر)  شده است. از نظر ریخت شناسی، هر دو نوع نانوالیاف دانه دار و میزان تخلخل سطحی نانوالیاف PAN/MgO ساده و پردازش شده به ترتیب 41 و 48 درصد بود. نتایج ارزیابی عملکرد مدیاهای تولیدی در حذف عددی ذرات نشان داد که میانگین کارایی اولیه مدیای ساده و پردازش شده به ترتیب 07/6±37/90 و 86/8±60/73 درصد برای جمع آوری ذرات 10 تا 1000 نانومتری محاسبه گردید. حداقل میانگین کارایی (%60/81) و حداکثر میانگین کارایی (%89/97)  مدیای ساده به ترتیب مربوط به سایز ذره 8/101 نانومتر و 900 نانومتر بود.  حداقل میانگین کارایی (%57/51) و حداکثر میانگین کارایی (%25/99) مدیای پردازش شده به ترتیب مربوط به سایز ذره 8/101 نانومتر و 900 نانومتر بود.  میانگین افت فشار اولیه مدیای ساده و پردازش شده در سرعت سطحی آزمون به ترتیب 11/3±22/78 و  33/2±00/22 پاسکال و میانگین فاکتور کیفیت آنها برای جمع آوری ذرات 10 تا 1000 نانومتری به ترتیب برابر 029/0 و  060/0 (پاسکال/1) تعیین شد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، بیشترین درصد کارایی فیلتراسیون و کمترین میزان افت فشار به ترتیب برای مدیای PAN/ MgO ساده و پردازش شده بدست آمد. با این حال بالاترین فاکتور کیفیت متعلق به مدیای پردازش شده بود. با انجام پردازش پلاسما اگرچه کارایی جمع آوری ذرات کاهش پیدا کرد ولی با کاهش چشمگیر افت فشار مدیا در نهایت فاکتور کیفیت نسبت به مدیای ساده میزان قابل توجه تری را بدست آورد.

    کلیدواژگان: فیلتراسیون، نانوالیاف، پردازش پلاسما، عملکرد، نانوذرات
  • زهره هاشمی*، تقی شاهجویی صفحه 12
    مقدمه

    پژوهش حاضر به تعیین رابطه سندرم شناختی- توجهی با استرس شغلی شاغلین در معرض حوادث شغلی شرکت فولادسازی اصفهان پرداخته است.  

    روش بررسی

    تحقیق حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد که در سال 1398 بر روی کارگران خط تولید در معرض حادثه در شرکت تولید فولاد در شهر اصفهان انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارگران شاغل در شرکت تولید فولاد شهر اصفهان بودند که با توجه به حجم جامعه با استفاده از جدول کرجسی- مورگان به صورت نمونه گیری تصادفی ساده 234 نفر از کارگران به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس سندرم شناختی- توجهی CAS-1 و پرسشنامه استرس شغلی استاینمتز (Steinmetz) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-18 و آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.  

    یافته ها

    یافته های به دست آمده از پژوهش نشان داد بین متغیر سندرم شناختی- توجهی و استرس شغلی، همبستگی مثبت و معنادار (01/0>, p 94/0 r=) وجود دارد. همچنین F مشاهده شده معنادار بود (0001/0 >p) که نشان دهنده معنادار بودن پیش بینی  است و 88 درصد از واریانس مربوط به سندرم شناختی- توجهی به وسیله استرس شغلی تبیین می شود. ضرایب رگرسیون نشان می دهد که متغیر استرس شغلی (01/0 p< ,49/42t=) می تواند واریانس سندرم شناختی- توجهی را به صورت معنادار پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    سندرم شناختی- توجهی یکی از عوامل موثر بر میزان استرس شغلی در شاغلین می باشد که در حیطه بهزیستی روانی افراد شاغل باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سندرم شناختی- توجهی، استرس شغلی، کارکنان شاغل، حوادث شغلی
  • رضا پوربابکی، منیره خادم، سجاد سمیعی، فاطمه امیرخانلو، سید جمال الدین شاه طاهری* صفحه 13
    زمینه و هدف

    کلرپیریفوس یکی از پر مصرف ترین سموم ارگانوفسفره است که به طور عمومی در دنیا استفاده می شود. این سم علاوه بر مهار آنزیم کولین استراز، در القاء استرس اکسیداتیو و افزایش اکسیدآن ها نیز نقش دارد. از طرفی عصاره گیاه رزماری یک ماده آنتی اکسیدانی است و نقش محافظت کننده ای در برابر رادیکال های آزاد ایفاء می کند. بنابراین هدف از انجام این مطالعه، بررسی پیشگیری از آسیب کبدی ناشی از مواجهه با سم تجاری کلرپیریفوس در نتیجه مصرف عصاره رزماری به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی این گیاه می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه از 30 راس موش صحرایی نر نژاد ویستار با محدوده وزنی 200-220 گرم استفاده شد. در ابتدا حیوانات به طور تصادفی به پنج گروه (هر گروه 6 سر) تقسیم شدند. پنج گروه شش تایی شامل، گروه کنترل تیمار با آب مقطر به صورت تزریق درون صفاقی، گروه مواجهه با کلرپیریفوس به صورت تزریق درون صفاقی (دوز mg/kg 5/13)، گروه مواجهه با عصاره رزماری به صورت خوراکی و توسط گاواژ (غلظت mg/kg100)، گروه مواجهه توام با سم به صورت تزریق درون صفاقی (دوز mg/kg 5/13)و رزماری به صورت خوراکی و توسط گاواژ (غلظت mg/kg 100) ، گروه مواجهه همزمان سم به صورت تزریق درون صفاقی و رزماری به صورت خوراکی و توسط گاواژ (غلظت mg/kg 200 خوراکی)، به عنوان گروه های مورد مطالعه انتخاب شدند. بعد از 30 روز متوالی، موش ها وزن و کشته شدند و بافت کبد جهت بررسی های هیستوپاتولوژی و تغییرات سطح مالون دی آلدیید و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز مورد بررسی قرار گرفت. جهت سنجش سطح مالون دی آلدیید، دستگاه الایزا ریدر مدل بیوتیک بر روی طول موج 535 نانومتر و جهت سنجش سطح فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز، دستگاه بر روی طول موج 412 نانومتر تنظیم شد. سپس داده های حاصل توسط نرم افزار آماری SPSS 22 و روش آزمون آنالیز واریانس یک طرفه One-way ANOVA و به دنبال آزمون آماری Tukey مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفتند و تفاوت میانگین ها در سطح P<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    طبق تست های آماری گروه مواجهه یافته با عصاره رزماری نتایج مشابه گروه کنترل یافت شد اما در گروه مواجهه یافته با کلرپیریفوس این سم به طور معنی داری باعث تغییر در میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و مالون دی آلدیید نسبت به گروه کنترل و همچنین آسیب هایی از جمله آشفتگی در چیدمان سلول ها، افزایش فضای سینوزوییدها، نکروز سلول های کبدی و ادم سیاهرگ مرکزی در بافت کبد می شود در حالیکه مواجهه همزمان با کلرپیریفوس و عصاره رزماری به طور معنی داری باعث بهبود فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و سطح مالون دی آلدیید و  همچنین کاهش آسیب ناشی از کلرپیریفوس می گردد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج فوق به نظر می رسد که سم کلرپیریفوس به واسطه تولید رادیکال های آزاد، تنش اکسیداتیو و تضعیف دفاع آنتی اکسیدانی باعث آسیب سلولی و تغییرات ساختاری در بافت کبد موش های صحرایی می شود. درحالی که عصاره رزماری به دلیل دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدان باعث افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی، کاهش میزان پراکسیداسیون لیپیدی و محافظت در برابر آسیب کبدی ناشی از ماده سمی کلرپیریفوس می گردد.

    کلیدواژگان: کلرپیریفوس، استرس اکسیداتیو، رزماری، سمیت کبدی، آنتی اکسیدان
  • مرضیه عباسی نیا، امید کلات پور، مجید معتمدزاده، علیرضا سلطانیان، ایرج محمدفام*، محمد گنجی پور، لیلا خدابنده لو صفحه 14
    زمینه و هدف

    شرایط اضطراری و بحران آسیب ها و هزینه های زیادی را بر صنایع و جوامع تحمیل می کنند. مدیریت شرایط اضطراری نقش مهمی در پیشگیری از خسارات و آسیب ها دارد. این مطالعه با هدف استفاده از تحلیل شبکه های اجتماعی جهت ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت شرایط اضطراری در یک صنعت پتروشیمی انجام شد.

    روش بررسی

    شرایط اضطراری مورد مطالعه نشت هیدروژن در واحد الفین در یک مجتمع پتروشیمی بود. جهت بررسی عملکرد تیم واکنش در شرایط اضطراری، از تحلیل شبکه های اجتماعی استفاده شد. جهت جمع آوری اطلاعات از مصاحبه و سناریوهای شرایط اضطراری استفاده شد. معیارهای تحلیل شبکه های اجتماعی در این مطالعه عبارت بودند از درجه مرکزیت[1]، مرکزیت بینیت[2] و مرکزیت نزدیکی[3] و چگالی. جهت تحلیل شبکه های اجتماعی از نرم افزار Gephi (0.9.1) استفاده شد.

    یافته ها

    شاخص چگالی شبکه برابر 0.108 بود به این معنی که تنها 8/10% از کل ارتباطات ممکن بین اعضای تیم مدیریت شرایط اضطراری برقرار شده است که نشان دهنده گسستگی زیاد میان اعضا و انسجام پایین شبکه است. این امر می تواند منجر به عدم هماهنگی و گاهی هرج و مرج در شرایط اضطراری شده و عملکرد تیم ها را کاهش دهد.

    نتیجه گیری

    بکارگیری روش تحلیل شبکه های اجتماعی به مدیران و تصمیم گیرندگان کمک می کند نقاط ضعف و قوت تیم واکنش در شرایط اضطراری را شناسایی کرده و علاوه بر تمرکز بر روی افراد، بر روابط بین تیم ها و تعاملات و همچنین هماهنگی آنها نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، تحلیل شبکه های اجتماعی، شرایط اضطراری
  • طاهره اسکندری، مصطفی میرزایی علی آبادی، ایرج محمدفام* صفحه 15
    زمینه و هدف

    صنایع فرآیندی به خاطر مواد شیمیایی مخاطره آمیز، تعداد بالای پرسنل و پیچیدگی زیاد فرآیندها جز سیستم های پیچیده طبقه بندی می گردند. به همین دلیل، تعیین معیاری برای تصمیم گیری و اولویت بندی مخاطرات ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر باهدف ارایه یک رویکرد جامع و کمی تحلیل ریسک انفجار با استفاده از ادغام رویکردهای نوین شبکه بیزین و تیوری فازی در یک صنعت فرآیندی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه نشت گاز از دستگاه کمپرسور به عنوان سناریو اصلی جهت ارزیابی ریسک احتمالی انفجار انتخاب شد. برای آنالیز علت - پیامد سناریو از روش پاپیونی، جهت کاهش عدم قطعیت در کمی سازی احتمال رویدادهای پایه از رویکرد فازی و تعیین نوع و نحوه روابط علل موثر در بروز حادثه فاجعه بار از شبکه بیزین استفاده شد.

    یافته ها:

     تحلیل نشت گاز کمپرسور با استفاده از روش پاپیونی، 24 رویداد پایه ای و 11 رویداد میانی منجر به وقوع نشت گاز را شناسایی کرد. با توجه به عملکرد موانع ایمنی یعنی شکست یا عملکرد مورد انتظار، نشت گاز منجر به 9 پیامد نهایی شامل انفجار و آتش سوزی می شد.

    نتیجه گیری: 

     نتایج مطالعه نشان داد که بر اساس تحلیل شبکه بیزین فازی، نقص در فیلترینگ به عنوان مهم ترین عامل در وقوع نشت گاز کمپرسور شناسایی گردید. بنابراین در طراحی استراتژی های پیشگیرانه و کنترلی وقوع حوادث برنامه مدیریت ریسک، توجه به این رویدادهای ریشه ای شناسایی شده باید در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنالیز ریسک، انفجار، آنالیز پاپیونی، شبکه فازی - بیزین
  • مریم رضاپور، سعید صفری*، علی حسین کشاورزی صفحه 16
    زمینه و هدف

    یکی از مسایل مطرح مهم در صنایع، ایمنی محیط کار برای حفاظت از جان انسان ها و حراست از سرمایه گذاری هاست. حوادث کاری منجر بهآسیب دیدن کارکنان و تحت تاثیر قرار دادن عملیات کسب وکاربه دلایل مختلف از جمله غیبت از کار، از دست دادن بهره وری و افزایش هزینه های تولید می شوند.یکی از صنایع پر خطر شناخته شده در دنیا صنعت برق است، به طوری که به عنوان پنجمین صنعت پرخطردر دنیا شناخته شده است. هدف از این تحقیق، شناسایی و سطح بندی عوامل موثر بر عملکرد ایمنی در شرکت های توزیع نیروی برق و تعیین ارتباط بین آن ها بوده است.

    روش بررسی

    در اولین گام بر اساس مرور مطالعات پیشین 14 شاخص موثر بر ایمنی در شرکت های توزیع نیروی برق شناسایی گردید. برای طبقه بندی این شاخص ها، دسته بندی های مختلفی در تحقیقات متعدد ارایه شده است؛ پس از مطالعه و بررسی آن ها شاخص های عملکرد ایمنی در شرکت های توزیع نیروی برق در سه بعد سازمانی، فنی و انسانی طبقه بندی گردیدند. در گام بعد از ترکیب روش های DEMATELو ISMبه منظور سطح بندی و تحلیل ارتباط بین شاخص های ایمنی استفاده شد. به این ترتیب که در ابتدا پرسشنامه دیمتل به منظور تعیین ارتباط بین شاخص ها به کار گرفته شد. با استفاده از این پرسشنامه، ارتباطات منطقی بین شاخص ها کمی سازی و درجه اثرگذاری، اثر پذیری، مرکزیت و علیت بین شاخص ها محاسبه شد پس از آن با به کار گیری روش ISMیک مدل سلسله مراتبی از شاخص های سطح بندی شده تشکیل و نمودار MICMACبر اساس قدرت نفوذ و وابستگی شاخص ها ترسیم گردید. بر اساس مدل به دست آمده ارتباطات میان شاخص ها به طور نظام مند مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که در مدل سلسله مراتبی سطح بندی شاخص ها، شاخص های ایمنی در شرکت های توزیع نیروی برق در چهار سطح جای داده شدند. در بالاترین سطح (سطح چهارم)، دو شاخص تعهد مدیریت عالی، و استاندارد ها، قوانین و مقررات ایمنی قرار گرفتند. به همین دلیل نسبت به سایر شاخص ها نقش علی دارند و زمینه ساز آن ها هستند. از سوی دیگر این دو شاخص در نمودار MICMAC در گروه شاخص های نفوذی قرار گرفتند؛ به این معنا که دارای بیشترین قدرت نفوذ و اثر گذاری بر سایر شاخص های ایمنی هستند. بنابراین شایسته است که مدیران و مسیولان مربوطه در شرکت های توزیع نیروی برق در مساله ایمنی نسبت به این دو مهم توجه ویژه ای داشته باشند. شاخص تجزیه و تحلیل حوادث در سطح پایین تر (سطح سوم) قرار گرفت؛ این شاخص به نوبه خود زمینه ساز شاخص‏های سطح زیرین خود یعنی دو شاخص ممیزی ایمنی و کنترل و نظارت می باشد. شناسایی و کنترل ریسک، مدیریت پیمانکاران و تامین کنندگان، تجهیزات حفاظت فردی، بهداشت و کمک های اولیه، پاسخ اضطراری، آموزش ایمنی، ارتباطات، درک نیاز ها و انتظارات کارکنان و سایر طرف های ذینفع، و توسعه فرهنگ ایمنی؛ شاخص هایی هستند که در پایین ترین سطح قرار گرفتند. این شاخص ها به شدت اثر پذیر هستند و نسبت به سایرین نقش معلول دارند.

    نتیجه گیری

    این مقاله با معرفی شاخص های موثر بر عملکرد ایمنی در شرکت های توزیع نیروی برق و بررسی روابط بین آن ها، علاوه بر مبنای نظری، پیشنهادهای کاربردی برای جلوگیری از حوادث و بهبود ایمنی در شرکت های توزیع نیروی برق ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: شاخص های عملکرد ایمنی، دیمتل، مدلسازی ساختاری تفسیری، شرکت های توزیع نیروی برق
  • علی مرادی، خالد رحمانی*، مریم نجفی، صلاح الدین زینی، مازیار مرادی صفحه 17
    زمینه و هدف

    عابران پیاده در میان کاربران جاده‌ای به‌ عنوان آسیب‌پذیرترین گروه محسوب می‌شوند. ایجاد تجهیزات ایمنی و اجرای راهکارهای موثر در گذرگاه‌های عرضی موجب افزایش ایمنی عابر پیاده خواهد شد. براساس اطلاعات سازمان پزشکی قانونی کشور 76 نفر در معابر درون شهری استان همدان در طی سال 1396 در اثر حوادث رانندگی جان خود را از دست داده اند. در استان همدان عابران پیاده یکی از مهمترین گروه های در معرض خطر حوادث رانندگی می باشند و مطالعه و اولویت بندی معیارهای ارتقاء ایمنی رفت و آمد عابران می تواند برنامه ریزان و تصمیم گیران را در ایجاد محیطی امن برای رفت و آمد عابران کمک کند. این مطالعه با هدف شناسایی و اولویت بندی معیارهای ایمنی عابران پیاده در معابر درون شهری استان همدان مبتنی بر تصمیم گیری چند معیاره به روش تاپسیس فازی طراحی و انجام شد.

    روش بررسی

    در این پژوهش توصیفی و تحلیلی با استفاده از روش تاپسیس فازی روند منطقی و سیستماتیک برای توسعه مدل بهینه تحت هر یک از معیارهای انتخابی تهیه شد. برای دستیابی به عوامل خطر تاثیرگذار در ارایه مدل لازم، ابتدا معیارها توسط خبرگان از میان فهرست مبسوط معیارهای عملکردی تعیین شد و سپس با توجه به وجود معیارهای کلیدی در ارتباط با ایمنی عابران پیاده با کمک معیارهای SMART، از نسبت وزن دهی و تعیین وزن معیارهای مورد مطالعه جهت رتبه بندی معیارها استفاده شد.

    یافته‌ها

    تجزیه و تحلیلهای فازی نشان داد، از نظر شرکت کنندگان مطالعه، ایجاد گذرگاه های غیر همسطح در تقاطع ها، ایجاد مسیرهای امن در اطراف مدارس، محدود کردن دسترسی عابران به بزرگراه ها، ایجاد محل‌های عبور کنترل‌شده در مناطق پرخطر و آموزش و ارتقاء فرهنگ ترافیک در جامعه از طریق رسانه های جمعی به ترتیب مهمترین معیارهای کلیدی ارتقاء ایمنی عابران پیاده می باشند.

    نتیجه‌گیری

    این مطالعه نشان داد، معیارهای لازم و دارای اهمیت جهت ارتقاء ایمنی عابران پیاده حیطه های مختلف عوامل انسانی، محیطی و وسیله نقلیه را شامل می شوند. در این میان عوامل انسانی و رفتار عابران نقش مهمی دارد. اولویت بندی معیارهای ایمنی عابران به سیاست گذاران و مدیران جهت مدیریت عوامل موثر در تصادفات عابران پیاده کمک می کند.

    کلیدواژگان: تکنیک تاپسیس فازی، شاخص، ایمنی، عابران پیاده
  • مرضیه صادقیان، سرور شکاری زاده، زهرا محمدی* صفحه 18
    مقدمه

    پایش مداوم وضعیت عملکرد اپراتور، از مهم ترین موضوعات مورد بحث در سیستم های انسان- ماشین است و روش های داده کاوی به عنوان ابزاری مناسب برای ارایه مدل های ارزیابی وضعیت عملکرد محسوب می شوند. با این حال، تاکنون تحقیق جامعی در مورد استفاده از روش های داده کاوی در این زمینه انجام نشده است. بنابراین مقاله حاضر با هدف مرور سیستماتیک بررسی نقش و اهمیت روش های داده کاوی جهت پایش وضعیت عملکرد اپراتور در سیستم های انسان- ماشین انجام شد.

    روش بررسی

    86 مقاله منتشر شده مربوط به ارزیابی وضعیت عملکرد اپراتور در پنج پایگاه داده بررسی شد. کلیه مقالات در چهار گروه مربوط به وضعیت عملکرد اپراتور، سه سیستم ایمنی بحرانی و سه نوع تکنیک داده کاوی تحلیل گردید. همچنین سنجش وضعیت عملکردی اپراتور نیز از طریق روش های اندازه گیری فیزیکی، اندازه گیری های فیزیولوژیکی- روانی، روش های اندازه گیری شاخص های عملکرد وظیفه و روش های گزارش دهی یا قضاوت ذهنی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    اکثر مدل های داده کاوی مربوط به حوزه حمل و نقل جاده ای و هوایی بودند که عمدتا بر خستگی و شاخص های عملکرد وظیفه متمرکز می باشند. در بین روش های داده کاوی نیز، مدل های ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی بیشترین کاربرد را داشتند. نتایج نشان داد که از بین وضعیت های عملکردی، مدل های خستگی بالاترین تعداد مطالعات را به خود اختصاص داده که در آن ها عمدتا از اندازه گیری های فیزیکی استفاده گردیده است، در حالی که بیشترین روش اندازه گیری در مدل های بار کاری ذهنی و شاخص های عملکرد، مربوط به اندازه گیری های فیزیولوژیکی- روانی بود.

    نتیجه گیری

    ارزیابی جامع روش های داده کاوی ارایه شده و همچنین پارامترهای مورد استفاده در این مدل ها برای بررسی وضعیت عملکرد اپراتور، سبب شناسایی خلاء تحقیقاتی در این حوزه و انجام مطالعات گسترده تر در جهت بهبود عملکرد انسان خواهد شد.

    کلیدواژگان: سیستم انسان- ماشین، داده کاوی، وضعیت عملکرد اپراتور
  • فخرالدین قاسمی، محمد کردستانی، ایرج محمدفام* صفحه 19
    مقدمه

    ارزیابی ریسک مهم‌ترین ابزار جهت شناسایی ریسک‌های غیرقابل‌قبول و پیشگیری از حوادث مربوطه می‌باشد. هدف این مطالعه ارزیابی ریسک مخازن پالایش گاز ایلام با استفاده از شاخص خطر وزن شده ایمنی به عنوان یک روش کمی ارزیابی ریسک می باشد.

    روش بررسی

    شاخص خطر وزن شده ایمنی دارای دو بخش شاخص خطر بالقوه (B) و شاخص کنترل خطر (A) است. بخش اول شامل خطرات حریق و انفجار (B1) و خطر رهایش مواد سمی (B2) است که پس از محاسبه جرایم آن‌ها، عدد بزرگ‌تر به عنوان شاخص خطر بالقوه انتخاب می شود. جهت تعیین فاکتور A انواع لایه های حفاظتی موجود ارزیابی می شوند. با تقسیم عدد بزرگ‌تر بین B1 و B2 بر A شاخص خطر وزن شده ایمنی محاسبه می‌گردد. بالا بودن مقدار این شاخص نشان دهنده بالاتر بودن ریسک واحد مورد بحث می‌باشد.

    یافته‌ها

    مقدار B1 برای مخازن اتمسفری و کروی به ترتیب 31/347 و 16/269 و مقدار B2 برای این مخازن به ترتیب 48/97 و 34/169 محاسبه گردید. مقدار A برای مخازن اتمسفری و کروی برابر با 31/84 تعیین گردید. در بین پارامترهای اثرگذار بر A، طرح مدیریت بحران و قابلیت اطمینان تجهیزات مورداستفاده دارای کمترین مقدار بودند. شاخص خطر وزن شده ایمنی برای مخازن کروی و استوانه ای به ترتیب برابر 1925/3 و 1993/4 محاسبه شد که نشان دهنده خطر متوسط می‌باشد.

    نتیجه گیری

    در مقایسه با سایر تکنیک های مشابه، شاخص خطر وزن شده ایمنی رویکردی سریع جهت ارزیابی ریسک و اولویت بندی اقدامات اصلاحی در صنایع نفت و گاز است.

    کلیدواژگان: مخازن ذخیره گاز، پالایشگاه گاز، شاخص وزن شده ایمنی، SWeHI
  • هیرو کاله، مصطفی پویاکیان*، کورش اعتماد، علیرضا ابوالحسین صفحه 20
    زمینه و هدف

    ساختمان‌ها، انسان و اموال را درون خود نگهداشته و در مقابل تهدیدات و آسیب های گوناگون محافظت می کند. آگاهی از وضعیت ایمنی ساختمان ها می تواند جلوی بسیاری از حوادث و خسارات را بگیرد. هدف از این تحقیق ارایه الگوریتم رتبه بندی ایمنی ساختمان های اداری در حال بهره برداری به منظور ارایه ابزاری جهت پیش آگاهی از وضعیت ایمنی این نوع ساختمانهاست.

    روش کار

    در این مطالعه ابتدا فاکتورهای موثر بر ایمنی ساختمان های اداری بر اساس مرور منابع و مقررات ملی ساختمان ایران تعیین شدند. سپس چک لیست طراحی، روان سنجی و با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) وزن دهی شد. سپس الگوریتم رتبه بندی ایمنی ساختمان های اداری بر اساس روابط درونی معیارها تهیه گردید. در مرحله بعدی ابزار ارایه شده برای ارزیابی سطح ایمنی ساختمان اداری دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی بکاربرده شد.

    یافته ها

    چک لیست 42 آیتمی بر اساس سه معیار اصلی دخیل در ایمنی ساختمان طراحی و شاخص های روان سنجی آن در حد قابل قبول ارزیابی شد. معیارهای اصلی شامل معیارهای "فنی- خدماتی"، "معماری" و "مدیریتی" به ترتیب وزن های موضعی 549/0، 313/0 و136/0 را در ایمنی ساختمان کسب کردند. الگوریتم رتبه بندی ایمنی ساختمان بر اساس نتایج به دست آمده از وزن دهی معیارها و درخت تصمیم ساخته شد. شاخص ارزیابی ایمنی ساختمان در 5 رتبه از خیلی خوب تا خیلی ضعیف تعیین گردید. نتایج ارزیابی ایمنی ساختمان اداری دانشگاه با استفاده از الگوریتم و فرمول ارایه شده نشان داد که نمره ایمنی آن 27/13 ‌بوده و در محدوده سطح ایمنی متوسط قرار دارد.

    نتیجه گیری

    اهمیت و وزن معیارهای اثرگذار بر ایمنی ساختمان یکسان نیست. از میان آیتم های استخراج شده، مقررات و عناصر مرتبط با ایمنی راه های خروج و اطفاء حریق بیشترین وزن و تاثیر را در نمره ایمنی ساختمان های اداری در حال بهره برداری به خود اختصاص داده اند. بیشترین عدم انطباق ها در بازرسی از ایمنی ساختمان در معیارهای فنی-خدماتی و معماری دیده می شوند.

    کلیدواژگان: الگوریتم رتبه بندی، ایمنی ساختمان، وزن دهی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، ساختمان اداری
  • شهناز طباطبایی، مصطفی حسنوند* صفحه 21
    مقدمه

    کارکنان بانک اغلب در معرض حرکات تکراری، پوسچر نامطلوب و کار با دست هستند، بعلاوه با مشکلات روانی- اجتماعی ناشی از کار نیز مواجه می باشند. از این رو، مطالعه ای با هدف بررسی وضعیت ارگونومیک ایستگاه های کار و ارتباط آن با شیوع اختلالات اندام های فوقانی و عوامل روانی- اجتماعی در کارکنان بانک های استان لرستان انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی- همبستگی، و از نوع کاربردی بود. جامعه آماری شامل 900 نفر از کارکنان بانک های استان لرستان بودند که 275 نفر از آنها با روش نمونه گیری خوشه ای طبقه ای به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند.. از پرسشنامه های دموگرافیک، چک لیست ارزیابی ارگونومیکی اداری مبتنی بر چک لیست(OSHA)، نوردیک، و عوامل روانی – اجتماعی (هرسی و گلداسمیت، 1980) استفاده شد. داده ها با آزمونهای t و رگرسیون چندگانه و از طریق نرم افزار SPSS23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    شایع ترین اختلالات اندام های فوقانی در گردن (5.61 %) و شانه (8.53 %) کارکنان مشاهده شد. وضعیت روانی – اجتماعی کارکنان کمی بالاتر از حد متوسط بود. تفاوت معناداریα ≤ 0.01) (در عوامل روانی - اجتماعی که بر اساس ارزیابی کارکنان از شرایط فیزیکی و روانی محیط کارشان بود، مشاهده شد. بین شاخص های کل ارگونومیک با اختلالات اندام های فوقانی و بین عوامل روانی – اجتماعی با این اختلالات ارتباط منفی و معنا‌دار (p≤0.001) وجود داشت.

    نتیجه گیری

    وضعیت روانی- اجتماعی کارکنان بانک در سطح متوسط است. گرچه، مدیران می بایست شناخت بیشتری از نیازهای کارکنان بدست آورند. علاوه بر این، کارکنان نیاز به ادراک حمایت اجتماعی، انگیزش و بازخورد از سوی سرپرستان دارند تا بتوانند بطور کارآمد، فعالیت کنند.

    کلیدواژگان: ایستگاه کار ارگونومیک، اختلالات اندام های فوقانی، عوامل روانی- اجتماعی، کارکنان بانک
  • فائزه زینتی، مریم نیک پور، آرام تیرگر* صفحه 22
    مقدمه

    دانشجویان رشته پزشکی در دوره کارورزی خود ناگزیرند بخشی از آموزش و خدمات خود را در ساعات شب، به‌صورت شیفت‌های طولانی مدت و نوبت‌کاری کسب یا ارایه کنند. نوبت کاری می تواند به سلامت انسان آسیب رساند. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط نوبت‌کاری با سبک زندگی دانشجویان پزشکی مقطع کارورزی به صورت آینده‌نگر طراحی شد.

    روش‌ بررسی

    این مطالعه به صورت آینده‌نگر (کوهورت) در میان دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد. دانشجویان ورودی سال 1391 پرسشنامه سبک زندگی LSQ (Life Style Questionnaire) ایرانی شده دارای 10 بعد را تکمیل کردند. نمونه گیری به صورت سرشماری انجام شد. در ابتدا 92 دانشجویی که سال آخر دوره کارآموزی خود را می‌گذراندند، پرسشنامه‌های پژوهش را تکمیل نمودند. سپس مجددا 9 ماه بعد همین پرسشنامه در اختیار این دانشجویان (6 ماه بعد از دوره کارورزی) آنان قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS ویرایش 16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    میانگین سنی دانشجویان 114/1±23 سال بود. از 92 دانشجو، 61 نفر (67%) دختر و 31 نفر (33%) پسر و 21 درصد از دانشجویان متاهل بودند.. نتایج مطالعه نشان داد که نوبت‌کاری منجر به کاهش معنی دار نمره کلی سبک زندگی در کارورزان پزشکی به اندازه 12 واحد شد (001/0>P). بیشترین کاهش مربوط به مولفه سلامت جسمانی بود (001/0>P). همچنین نوبت‌کاری منجر به کاهش انجام فعالیت‌های ورزشی و توجه به تندرستی (001/0>P)، کاهش توجه به وضعیت تغذیه و کنترل وزن (003/0>P) و کاهش توجه به پیشگیری از بیماری‌ها (001/0>P) به‌طور معناداری شده است. شایان ذکر است که نویت کاری سلامت روان‌شناختی، معنوی و اجتماعی کارورزان را به‌طور معناداری کاهش داد (004/0>P ،003/0>P ، 018/0>P)، منجر به افزایش استفاده از داروها و مواد مخدر در کارورزان پزشکی شده است (035/0>P) و توجه به سلامت محیطی را در کارورزان به‌طور معنی‌داری کاهش داده است (001/0>P)؛ اما نتوانسته منجر به افزایش میزان حوادث در بین کارورزان شود (314/0>P). در این مطالعه ارتباط معناداری میان متغیرهای جمعیت شناختی و سبک زندگی یافت نشد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نوبت کاری با کاهش میانگین نمرات سبک زندگی در کارورزان پزشکی ارتباط دارد. از این رو آموزش دانشجویان پزشکی در رابطه با ارتقاء سبک زندگی و اثرات و راه‌های مقابله با مشکلات نوبت‌کاری به همراه اجرای برنامه‌ریزی صحیح الگوی نوبت‌کاری توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، دانشجویان پزشکی، نوبت کاری
  • جمشید رحیمی، علی طاهری نیا* صفحه 23
    مقدمه

    تنفس شایعترین راه ورود آلاینده های شیمیایی به خصوص مواد شوینده در محیطهای کار به داخل بدن است. اغلب بیماریهای حاد و مزمن ریوی می توانند در اثر استنشاق آلاینده های شغلی ایجاد شوند. آلاینده های هوابرد شغلی و مخصوصا گاز ها و بخارات شیمیایی می توانند در افراد مختلف به علت تفاوت های فردی بیماری های ریوی متفاوتی را ایجاد نمایند. مسمومیت مزمن و حاد با شوینده ها از مشکلات عمده کشورهای در حال توسعه است و همچنین مسمومیت با برخی ترکیبات شوینده در کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای توسعه یافته است. آب اکسیژنه به دلیل اکسید کنندگی دارای خاصیت ضدعفونی، ضدویروسی و ضدقارچ می باشد. مواجهه مزمن با این ماده سبب سرفه، تنگی نفس، ادم ریوی و برونشیت می شود.کارگران مسیول نظافت کارخانه لبنیات، هنگام نظافت سالن تولید جهت ضد عفونی کردن سالن از آب اکسیژنه استفاده می کنند. هدف از اجرای این طرح یافتن میزان و نوع مواجهه کارگران با آب اکسیژنه و همچنین تاثیر مواجهه طولانی مدت آلاینده و بروز عوارض مزمن بر سیستم تنفسی کارگران مسیول نظافت به عنوان افراد مواجهه یافته در صنعت لبنیات می باشد.

    روش کار

    مطالعه به صورت مورد شاهدی با جامعه آماری کارگران یک کارخانه لبنیات انجام شد.10نفر از کارگران به عنوان گروه مورد در مواجهه با آب اکسیژنه و 20 نفر از کارگران به عنوان گروه شاهد جهت افزایش قدرت مطالعه دو برابر درنظر گرفته شدند. تمام افراد نمونه دارای سابقه کاری حداقل 4 سال و شاغل در بخش تولید بودند. معیار خروج از مطالعه کم بودن سابقه شغلی، استعمال دخانیات به هرشکل، داشتن سوابق بیماری های دستگاه تنفسی و همچنین نداشتن شرط سنی 50-30 سال بود. نمونه برداری از آلاینده معلق در هوا با متد استاندارد انجام شد و میزان مواجهه افراد با آلاینده برحسب نمونه های هوا در سطح سالن مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان سابقه کار و ساعات مواجهه روزانه افراد ثبت شد. با اسپیرومتری و تست غربالگری به کمک پزشک و با تعیین توان تنفسی، افراد نمونه دارای مشکل ریوی تعیین شدند.

    نتایج

    گروه های مورد و شاهد دارای میانگین سنی برابر بوده و برای گروه مورد میزان مواجهه بالاتر از حد مجاز بود. با انجام آنالیز آماری و محاسبه OR، شانس ابتلای افراد شاغل در این کارگاه به بیماری ریوی تحدیدی در مواجهه با H2O2 به میزان 25/2 بار (با فاصله اطمینان (CI) محدوده 76/10-12/2) بیش از افراد بدون مواجهه می باشد. تفاوت معنی داری بین افراد مواجهه یافته و بدون مواجهه در بروز بیماری ریوی تحدیدی وجود دارد که نشانگر تاثیر مواجهه بر روی شانس ابتلا شدن به بیماری ریوی می باشد.

    بحث

    بروز علایم تنفسی تحدیدی در کارگران در معرض مواجهه نسبت به کارگران بدون مواجهه افزایش پیدا کرده است. مواجهه کارگران شاغل در کارگاه به صورت مداوم و با غلظت های بالاتر از حد مجاز می باشد. کارگران در معرض مواجهه با پر اکسید هیدروژن در معرض خطر بیشتری از ابتلا به اختلال عملکرد تحدیدی ریه هستند، اما علت اصلی این که مواجهه چگونه می تواند بر سیستم تنفسی اثر بگذارند نامشخص است. فاکتورهای سابقه و مصرف سیگار نیز به عنوان عوامل موثر در ایجاد بیماری نقش داشته اند.

    کلیدواژگان: آب اکسیژنه، بیماری شغلی، بیماری ریوی
  • جلیل درخشان، مجید معتمدزاده، پیام حیدری، رستم گلمحمدی، محمد بابامیری*، مریم فرهادیان صفحه 24
    زمینه و هدف

    صدا یکی از موثرترین عوامل برون‌زاد تاثیرگذار بر مکانیزم های پردازشی مغز انسان است که نقش عمده‌ای در بروز خطاهای انسانی و حوادث شغلی دارند. صدای کم فرکانس از مهم‌ترین منابع مولد صدا در محیط است و حتی در ترازهای پایین آزاردهنده بوده و عملکرد شناختی افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. برخی از تفاوت‌های فردی مانند تیپ شخصیتی، دست برتری، روان رنجور خویی و حساسیت فردی عوامل موثر در تاثیر صدا بر عملکردهای شناختی هستند. هدف این تحقیق بررسی اثر تیپ شخصیتی بر عملکردهای شناختی در سه موقعیت قبل و حین و بعد مواجهه با صدای فرکانس پایین می‌باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع علوم پایه تجربی می‌باشد. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان بودند به روش نمونه گیری هدفمند (60 نفر برونگرا و 60 نفر درون‌گرا) انتخاب و به مطالعه وارد شدند. کلیه آزمایش‌ها در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی همدان و در یک اتاق با شرایط آکوستیکی و فیزیکی کنترل‌شده در اسفندماه سال 1396 صورت گرفت. برای تعیین تیپ شخصیتی از پرسشنامه شخصیت آیزنگ استفاده شد. با شبیه‌سازی محیط واقعی هر یک از افراد موردمطالعه درشدت صوت متداول در صنعت (50 و 70 دسی‌بل) به مدت 40 دقیقه در معرض مواجهه قرار گرفتند. هر یک از افراد موردمطالعه در سه موقعیت قبل و حین و بعد از مواجهه با استفاده از آزمون عملکرد پیوسته دیداری شنیداری عملکردهای شناختی افراد موردبررسی قرار گرفت. شرایط محیطی در شرایط آسایش حرارتی و معادل با دمای تر گوی‌سان 18 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 50 درصد بدون وجود جریان هوای مزاحم ثابت نگاه داشته شد. همچنین با استفاده از لامپ‌های فلورسنت و هالوژن روشنایی 500 لوکس با سطح درخشندگی مطلوب سطوح تامین و در طول انجام تمامی آزمایش‌ها ثابت نگاه داشته شد. در این مطالعه از صدای ضبط‌شده سیستم تهویه صنعتی در محیط کار استفاده شد که با استفاده از نرم‌افزار Cool edit Program در باند فرکانسی مدنظر ویرایش گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر موردبررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد 94/23 با انحراف معیار 25/3 بود. توزیع افراد مورد آزمایش ازنظر جنس، یکنواخت بودند و 85 درصد از آن‌ها را مجردان و بقیه را متاهلین تشکیل می‌دادند. بیشتر شرکت‌کنندگان این مطالعه از رشته‌های علوم بهداشتی و مقطع تحصیلی 80 درصد آن‌ها نیز کارشناسی بود. نتایج نشان داد با عملکردهای شناختی افراد برون‌گرا و درون‌گرا در سه موقعیت قبل و حین و بعد از مواجهه با صدا متفاوت می‌باشد. نتایج حاکی از این بود که درون‌گرایان در موقعیت قبل مواجهه و برون‌گرایان در شرایط حین مواجهه عملکرد بهتری داشتند. همچنین با افزایش تراز صوت از 45 به 65 دسی‌بل بین عملکردهای شناختی افراد برون‌گرا و درون‌گرا تفاوت معناداری وجود دارد (05/0p<) به‌طوری‌که با افزایش تراز صوت عملکردهای شناختی افراد برون‌گرا بهبود پیدا می‌کند. یافته‌های پژوهش حاضر همچنین ارتباط معناداری را بین صدا و جنس نشان داد.

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های پژوهش حاضر شواهد مطلوبی در جهت تفاوت درون‌گرایان و برون‌گرایان در گرایش به محرک‌های محیطی فراهم آورد، نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که مواجهه با صدا فرکانس پایین در مولفه‌های عملکردهای شناختی شرکت کنندگان تاثیرگذار بود و همچنین بین افزایش تراز صوت و مولفه های عملکردهای شناختی با تیپ شخصیتی رابطه معناداری وجود دارد. حین مواجهه با صدا افراد برون‌گرا مولفه‌های عملکردهای شناختی بالاتری داشتند. عملکرد بهتر درون‌گرایان در شرایط بعد مواجهه نشان از اجتناب آنان از تحریک و گرایش آن‌ها به سکوت یک موضوع فطری و ژنتیکی می‌باشد. بر این اساس در پست‌های کاری و وظایف شغلی حساس که نیازمند استفاده از عملکردهای شناختی هستند اثر تیپ شخصیتی افراد باید مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: صدای فرکانس پایین، عملکرد شناختی، برون گرایی، درون گرایی
|
  • Mozhgan Moghareabed, Maryam Azadi*, Maryam Dehghan Page 1
    Background and Objectives

    Emergency medical technicians experience more job stress due to being exposed to emergency conditions. The present study was conducted to determine the efficiency of group mindfulness-based stress reduction program on quality of life and job stress among emergency medical technicians.

    Method

    The research method was quasi-experimental. The statistical population was all emergency medical technicians in Isfahan in 2019 of whom 30 were selected using convenience sampling and given the inclusion criteria, they were divided into case (n=15) and control groups (n=15). The case group received mindfulness-based stress reduction training and the control group received no interventions. MBSR therapy was conducted in 8 sessions of 120 minutes once a week. The research instruments were the Quality of Life Scale developed by Ware, Kosinski and Keller (1996) and the Job Stress Scale developed by Kahn, Wolf, Quinn, Snook and Rosenthal (1964). Data were analyzed in SPSS 23.

    Findings

    Results of ANOVA showed that mindfulness-based stress reduction caused an increase in the mean score of quality of life among emergency medical technicians in the case group compared to the control (P<0.05, F=55.77). In addition, results of ANCOVA indicated that mindfulness-based stress reduction reduced mean score of job stress in emergency medical technicians (P<0.05, F=12.70).

    Conclusion

    Given the results of the study, Teaching mindfulness-based stress reduction skills by encouraging people to practice them frequently, and focusing on body and mind, can help emergency medical technicians get rid of preoccupation with threatening thoughts and worries about job performance and increase their quality of life.

    Keywords: Mindfulness-Based Stress Reduction, Quality of Life, Job Stress, Emergency Medical Technicians
  • Reza Pourbabaki, Sajjad Samiei, Monireh Khadem, Saba Kalantari, Zahra Beigzadeh, Seyed Jamaleddin Shahtaheri* Page 2
    Introduction

    Recently, the growing attention of the scientific community has been focused on the threat to health created by environmental pollutants, including pesticides such as chlorpyrifos (CPF), and on the need of finding effective ways to treat and prevent the unfavorable health effects of exposure to them. Particularly promising for CPF, and thus arousing the greatest interest, is the possibility of using various ingredients present in plants, including mainly polyphenol compounds. As the liver is one of the organs for this pesticide and disturbances in the proper functioning of this organ have serious consequences for health, the aim of the present review was to discuss the possibility of using polyphenol‐rich food products as the strategy for the protection against this xenobiotic hepatotoxicity and treatment of this pesticide‐induced liver damage.

    Methods

    A comprehensive search was performed in various databases using specific keywords such as "biologically active compounds", "antioxidants", "Chlorpyrifos/CPF", "environmental exposure", "health effects", "hepatotoxicity", "liver damage", "mechanisms of Chlorpyrifos/CPF action", "oxidative stress", "preventive strategies", "polyphenols", "protection", "risk for health", and "treatment".

    Results and Conclusion

    Due to the ability and the strong antioxidative potential of polyphenols, as well as their abundance in dietary products, it seems to be of high importance to consider the possibility of using polyphenols as potential preventive and therapeutic agents against CPF hepatotoxicity, determined by its strong pro‐oxidative properties. Although most of the data on the effectiveness of polyphenols comes from studies in animals, the fact that some of them are derived from experimental models reflecting human exposure to this pesticide allows us to assume that some polyphenol food products may be promising protective effect against CPF hepatotoxicity in humans.

    Keywords: chlorpyrifos, liver, hepatotoxicity, protective effect, oxidative stress, antioxidants
  • Amir Abbasi Garmaroudi, Sajjad Mozaffari*, Mahshid Bahrami, Hadi Alimoradi Page 3
    Introduction

    Every year, many patients in different wards of the hospital die due to human error. One of the important aims in the field of human errors related to clinical care is to identify and prevent the occurrence of harmful effects caused by such errors. One of the preventive approaches in order to prevent human errors is to recognize and analyze them. The purpose of this study is to investigate all clinical care processes in the coronary care unit, identify human errors and prioritize the tasks and errors in this section.

    Methods and Materials:

     This descriptive-analytical study was performed cross-sectional in three stages. In the first stage, human errors were identified and evaluated using the SHERPA approach and the frequency of each human error in the CCU was determined. In the second stage, the criteria and factors affecting the occurrence of human error in the CCU were determined by Delphi method. Finally, in the third stage, with the Analytic hierarchy process, the criteria and tasks that had the highest frequency of errors were prioritized. SPSS.24 and Expert choice.11 are two software that used to analyze data in this study.

    Results

    Among the 116 identified errors with SHERPA, the highest percentages of errors identified from the total errors were related to the functional error (68.1%) and lowest percentages related to selective errors (2.58%) respectively. The results of different Delphi rounds showed that the factor of skill, experience, equipment, work time and workload are the most important factors which affecting the occurrence of human errors in the CCU. By pair comparison of this factors, we founded that experience and skill of nurses, with a weight of 0.278 and 0.272, have the most important and factor of equipment with a weight of 0.087, had the lowest important among the five effective factors for incidence of human error in the CCU. The task of extracting airway discharge with a weight of 0.125 was the most preferred among 16 tasks, in other words task of extracting airway discharge was the most risk of error in functional error. Factor of experience and skill as the most important factor in the occurrence of functional error. In the error type of recovery, the task of identifying drug information (time, date, dose and dosage form, etc.) with a weight of 0.054 was the highest rank in this type of error. The factor of experience and loading with weights of 0.018 and 0.01 were the most important, respectively in this type.

    Conclusion

    In the coronary care unit, functional and revisions errors in the vital tasks such as cardiopulmonary resuscitation, dose adjustment, and proper drug injection were the most common. Therefore, design and implementation of control measures such as periodic training on how to do the job properly, preparation of checklists with a focus on human behavior in different job processes recommended to eliminate or reduce the amount of identified errors in the hospitalchr('39')s CCU.

    Keywords: SHERPA, Human error, CCU, Hospital, Analytic hierarchy process
  • Sajjad Mozaffari*, Kamal AdDin Abedi, Amir Abbasi Garmaroudi Page 4
    Introduction

     This study aimed to assess the preparedness of educational hospitals of Kurdistan University of Medical Sciences using a self-designed questionnaire that measures the six factors of resiliency.

    Methods and Materials:

     In this descriptive-analytical study, data collection was performed through a self-designed questionnaire covering six factors of resilience engineering, the validity and reliability of that were examined using CVR, CVI and alpha Cronbach. Data collection using a questionnaire by stratified sampling from four hospitals and data analysis was performed with SPSS.24. 

    Results

     Reliability analysis shows that the alpha coefficient (α = 0.98) has excellent internal consistency, and CVI and CVR were estimated at 0.78 and 0.97, respectively. From 1211 people of survey population by considering inclusion study criteria, 118 persons were randomly selected through stratified sampling. The results of the questionnaire analysis revealed that the average factor score (SD) as follows: Correct culture 42.54 (2.98), learning culture 72.69 (3.45), awareness and opacity 34.61 (3.5) were assessed with the highest score. The management commitment 25.66 (2.85) and preparedness factor 119.93 (5.8) were in the range of moderate, and the flexibility factor was 14.64 (2.12). The results of correlation show that there is a positive and significant strong relationship between hospital resiliency and demographic characteristics (age: r = 0.65, years of experience: r = 0.69, level of education; r = 0.53, P-value < 0.001.

    Conclusion

     Years of work experience and level of education play an essential role in increasing the resiliency of hospitals. Should give training and maneuvering in triage, treatment, accident command, and decontamination priority.

    Keywords: Emergencies condition, Hospital, Preparedness, Resilience Engineering
  • Mousa Jabbari, Ahmad Alibabaei, Amir Kavousi, Mehrnoosh Rezvanjah* Page 5
    Introduction

    Tank farms are vulnerable to fire-induced domino effects due to the high amount of flammable materials. The present study tries to analyze the vulnerability of the crude oil tanks in one of the refineries of Iran to domino fires. The purpose of vulnerability analysis is to determine the tanks with the greatest potential to initiate and propagate domino effects in order to manage the risk of domino fires.

    Methods and Materials: 

    Graph theory and centrality measures (betweenness and closeness) were used to model domino scenarios and analyze the vulnerability of tanks to domino effects. ALOHA consequence modeling software was used to model the consequences of the accident scenarios. R-statistical software and igraph package were used to model the graph and calculate centrality measures.

    Results

    The possible domino scenarios in the tanks were modeled as a directed graph and the tanks were ranked based on the value of betweenness, out-closeness and in-closeness of their respective nodes (which represent the potential for the propagation of domino effects, potential for initiating domino effects and potential to be affected by other tanks during domino effects respectively). Also, based on all-closeness measure, the most probable sequence of tank involvement in a domino fire was determined.

    Conclusion

    Using graph theory allows the graphical modeling of domino scenarios and determining the most vulnerable tanks in domino scenarios. The results of vulnerability analysis using graph metrics can be used in the field of domino effects risk management and the most vulnerable tanks can be prioritized to assign protection measures

    Keywords: Domino effects, Vulnerability analysis, Graph theory, Fire protection
  • Mahnaz Solhi, Seyyed Fahim Irandoost, Mitra Abolfathi* Page 6
    Introduction

    The quality of life means the individualchr('39')s receipts from his place of residence considering the culture and value system of the community, which is influenced by the goals, expectations and standards sought. There are several factors in driving a car that affects driverschr('39') quality of life. The purpose of this study was to determine the quality of life of truck drivers in Kermanshah city in 2015 and determine its relationship with personal characteristics.

    Methods and Materials: 

    In this cross-sectional descriptive-analytic study, 258 drivers were randomly selected. The data collection tool was a short form of quality of life questionnaire (SF12). Demographic data was also collected in the profile form. Data were entered into SPSS-20 and analyzed using descriptive statistical indices and inferential statistics.

    Results

    The mean and standard deviation of life quality were 38.5±4.3. 66.7 percent of the participants in the research had a good quality of life. Among the dimensions of quality of life, the lowest mean score was related to social health (19.5±2.7) and the highest score was mental health (21.1±3.4). There was a significant difference between the mean score of quality of life in terms of marital status (P=0.042), age (P=032), physical activity (P=0.002) and history of gastrointestinal diseases (P=0.013).

    Conclusion

    The status of quality of life in more than half of the surveyed truck drivers was in good condition. But about 33% of these drivers had a modest or inferior quality of life. Planning for promotion interventions is recommended to improve the quality of life of these drivers.

    Keywords: Quality of life, truck drivers, physical health, mental health, social health, environmental health
  • Zeinab Rasouli Kahaki*, Reza Kazemi, Akram Sadat Jafari Roodbandi Page 7
    Introduction

    Web sites are becoming the key for organizational survival in the global competition. Meanwhile university websites are considered as a necessary position for reflection of research activities and they must have a structure to respond to needs of users. Otherwise, users can be suffered of mental pressure due to the design and complexity of the system.  The purpose of this study was to evaluate relationship between Research Centers system usability of Shiraz University of Medical Sciences and userschr('39') mental workload in three tasks of sending, reviewing and supervision of research projects.

    Methods

    In this descriptive-analytic cross-sectional study, 35 faculty members of Shiraz University of Medical Sciences participated. The data were collected by three questionnaires:  NASA-TLX, System Usability Scale and Nilsson for evaluating mental workload and usability. Data analysis was done through 21spss.

    Results

    60% of participants were women. The SUS for all three tasks was lower and equal to 50. The average total score of NASA-TLX was 49.8 and based on it, the highest and lowest scores were related to the performance and physical effort. The relationship between the NASA TLX index and the final score of SUS was significant (p <0.001). Using Nilssonchr('39')s questionnaire, it was found that it is necessary to modify the flexibility dimension and efficiency in the system redesign.

    Conclusion

    The results showed that by increasing the usability of the system, the workload will be reduced. It is suggested that consideration be given to usability in the design of software systems as an important feature in improving human-computer interaction.

    Keywords: Mental workload, system, usability scale, human-computer interaction
  • Abdolhakim Batajrobeh Rudi, Mohsen Mohammadnia Ahmadi*, Mehdi Mogharnasi Page 8
    Introduction

    Impaired lung function (Restricted) is the one of major problems in those workers that are exposed to occupational dust. As regards, evidence of the benefit of pulmonary rehabilitation in restrictive lung disease is limited. Forever, the purpose of this study was to investigate the effect of 12 weeks of moderate intensity periodic exercises on the basic parameters of pulmonary function in practitioner patients with Restrictive pulmonary disease (RLD) working in polluted environment of Iron ore mine.

    Methodology

    To do this 30 patients with restrictive pulmonary disease (average degree), were selected from workers of Sangan Iron mine in Khaf city and randomly divided into two groups: 1) periodic exercise with moderate intensity and 2) control. The study period was 12 weeks (3 sessions per week). During this period, the travelled Time, increased progressively from 10 to 32 minutes. At the beginning and end of the study, pulmonary indices (FEV1 and FVC) and functional (Test for maximum aerobic speed (MAS)) as well as Rate of Perceived Exertion (RPE) was performed and used for final statistical Analysis.

    Result

    The results showed the respiratory parameters (FEV1 and FVC) in groups 1 significantly increased (p˂0.001). Moreover, mean travelled distance in MAS test significantly increased in experimental group (P<0.0001). Rate of Perceived Exertion (RPE) also decreased significantly after intervention period.

    Conclusion

    Based on our research results, the moderate intensity periodic exercises improved the cardio-pulmonary performance indicators of RLD workers. Also this protocol can be used in another jobs exposed with pollution

    Keywords: Restrictive pulmonary disease (RLD), polluted environment, Interval Training, Forced Vital Capacity, Forced Expiratory Volume
  • Fatemeh Fasih Ramandi, MohammadJavad Jafari, Asghar Sadighzadeh*, Soheila Khodakarim, Hossein Yousefi Page 9
    Introduction

    The application of particles’ electrical mobility in the electric field has always been an important concern, as the functional basis of a number of particle measuring and classification instrumentations. The objective of this study was to design and construct an aerosol particles classification system using electrical mobility feature in laboratory scale.

    Methodology

    This laboratory experimental study was carried out in collaboration with the Atomic Energy Organization of Iran and Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The theoretical principles governing the development of the DMAs, the FORTRAN programming software and the Excel-2016 program were used in design and construction of the DMA system. The technical drawings of the constituent parts of the DMA and laboratory layout were carried out using SOLIDWORKS-2017 software. The laboratory instrumentation including the particle generator, particle counter, dry and clean air supply system and high voltage power supply were prepared in order to study the performance of the DMA system.

    Results

    The length of classification area, the diameter of the central and outer electrodes were 160, 20 and 55 mm, respectively. The efficiency of the proposed DMA in particle classification was in the range of 71.9 - 92.4 % for particles in the range of 500 - 600 nm and 300 - 350 nm, respectively. Each range of particle size leave the equipment with maximum efficiency at a specific voltage.

    Conclusion

    By knowing the peak voltage for a particular particle size, the size distribution of the unknown particles can be determined by this device. The good performance and wide range of particle size distribution are the capabilities of the proposed DMA in this study.

    Keywords: Particle Classification, Electrical Mobility, DMA, Aerosol, Particle Size, Distribution
  • Seyed Ehsan Samaei, Hasan Asilian Mahabadi*, Seyyed Mohammad Mousavi, Ali Khavanin, Mohammad Faridan Page 10
    Introduction

    Nowadays, the acoustic behavior analysis of natural fibers composites has received increasing attention by researchers. In this regard, the present study aimed to optimize and model the sound absorption behavior of composites made of Yucca Gloriosa (YG) fiber via using a mathematical modeling approach.

    Methodology

    In this experimental cross-sectional study, in order to fabricate the natural acoustic composites, the alkaline treatment of the fibers was employed. In this study, the design of experiments and determination of the optimum amount of alkaline treatment parameters (NaOH concentration and immersion time) to improve the sound absorption was performed by Response Surface Methodology (RSM).  Moreover, the sound absorption coefficient (SAC) of YG fiber was measured by an impedance tube system (ISO10534-2 standard). The applicability of Delany-Bazley (DB) and Miki analytical models for predicting the sound absorption coefficients of the natural composites by coding formulas in MATLAB software was investigated as well.

    Result

    Comparison of the obtained SAC showed that this value of optimized was higher than untreated composite at all frequencies, and the sound absorption average (SAA) index increased by 18.92%, particularly when compared to the raw composites. Also, good agreement was found between the results from the empirical models and the experimental results in the low and mid-frequency range of one-third octave band.

    Conclusion

    the optimization of alkaline treatment and prediction of SAC by empirical model, with regard to the prominent benefits of natural fibers and the wide use of these fibers, is considered as an acceptable strategy for acoustic applications (industries and buildings).

    Keywords: optimization, empirical models, sound absorption, composite, Yucca natural fiber
  • Farideh Golbabaei, Majid Habibi Mohraz, Rasoul Yarahmadi, Asghar Sadighzadeh, Hamzeh Mohammadi, Somayeh Farhang Dehghan* Page 11
    Introduction

    The present study aimed to compare the filtration performance between neat hybrid electrospun nanofibers consisting of polyacrylonitrile (PAN) polymer and magnesium oxide (MgO) nanoparticles and plasma treated ones in removing fine particles from the air stream.

    Methodology

    The upper surface of the nanofibers were processed by cold-plasma with a radio frequency power supply (13.56 MHz with a power of 20 watts), argon gas and operating pressure of 0.2 torr. Initial efficiency tests for numerical removal of particles have been done in accordance with standards ISO 29463 and EN 779. Pressure drop and quality factor were determined for the fabricated media. In order to confirm the presence of magnesium oxide nanoparticles in the nanofibers, X-ray diffraction pattern (XRD) was prepared. Analysis algorithms of SEM images were used to calculate the porosity of filters using MATLAB software.

    Result

    The mean initial efficiency of neat and plasma-treated media was 90.77 ± 6.7 % and 73.66 ± 8.86 % for collecting particles from 10 to 1000 nm, respectively. The initial mean pressure drop of the neat and treated media at the test face velocity was 78.22 ± 3.11 pa and 22.00 ± 2.33 pa, respectively, and their mean quality factor for collecting 10 to 1000 nm particles was 0.029 and 0.010 (Pascal/1), respectively.

    Conclusion

    By performing plasma treatment, collection efficiency of particle decreased, but with a significant decrease in pressure drop, so neat media ultimately presented the higher score of quality factor than treated one

    Keywords: Filtration, nanofiber, plasma-treated, performance, nanoparticle
  • Zohreh Hashemi*, Taghi Shahjoee Page 12
    Introduction

    The present study has determined the relationship between cognitive-attention syndrome and job stress of employees exposed to occupational accidents in Isfahan Steel Company.

    Methodology

    The method of the present study is cross-sectional that was performed in 2019 on production line workers exposed to accidents in the steel production company in Isfahan. The statistical population of the study included all workers working in Isfahan Steel Production Company. According to the size of the population, 234 workers were selected as a sample by simple random sampling using Krejcie-Morgan table. The CAS-1 Cognitive- attention Syndrome Scale and Steinmetz Job Stress Questionnaire were used to collect data. SPSS-18 software and Pearson correlation coefficient test and multiple regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    Based on the research findings, there is a positive and significant correlation between cognitive-attention syndrome and job stress (r = 0.094, p <0.01). In addition, the results of regression analysis showed that job stress has a significant role (p <0.01) in predicting employeeschr('39') cognitive-attention syndrome. Regression coefficients showed that the job stress variable can significantly predict 88% of the variance of cognitive-attention syndrome (p <0.01). Regression coefficients show that the variable of job stress (p <0.01, t = 42.49) can significantly predict the variance of cognitive-attention syndrome

    Conclusion

    Cognitive-attention syndrome is one of the factors affecting the level of job stress in employees that should be considered in the field of psychological well-being of employed people.

    Keywords: Cognitive-Attention Syndrome, Occupational Stress, Employees
  • Reza Pourbabaki, Monireh Khadem, Sajjad Samiei, Fatemeh Amirkhanloo, Seyed Jamaleddin Shahtaheri* Page 13
    Introduction

    Chlorpyrifos is a worldwide used organophosphorus pesticide. In addition to controlling the cholinesterase enzyme, this toxicant also theatres significant role in oxidative stress and augmented oxidants.  Whereas, extracted rosemary is an antioxidant and plays a protective role against free radicals. Therefore, the object of this study was to investigate the reduction of liver damage caused by chlorpyrifos through the effect of rosemary extract on the oxidative stress of this pesticide.                      

    Methods and Materials:

     In this study, 30 male Wistar Rats, weighing 200-220 g were used. The animals (Rats)were randomly divided into five groups, each group containing six rats for further comparison; Group І: served as control, Group П: the Chlorpyrifos exposure group (13.5 mg / kg single dose), Group Ш: the group exposed to Rosemary extract (100 mg / kg), Group ІV: the exposure group with the toxicant (13.5 mg / kg dose) and Rosemary (100 mg / kg concentration), Group V: simultaneous exposure of toxicant and rosemary (200 mg / kg oral dose). After 30 days, the Rats were weighed, killed and the liver tissue was histologically examined and changes in MDA and GPx were reviewed.

    Results

    The results of statistical tests showed that Chlorpyrifos significantly damaged the liver tissue and altered the activity of glutathione peroxidase and malondialdehyde compared to the control group, as well as the simultaneous exposure to CPF and rosemary extract can significantly make modifications to GPx and MDA levels and mitigate the CPF damage.

    Conclusion

    According to the results, rosemary extract can reduce the oxidative stress caused by Chlorpyrifos and this plant can be used to treat poisoning caused by this toxic pesticide.

    Keywords: Chlorpyrifos, Oxidative stress, Rosemary, Liver toxicity, Antioxidant
  • Marzieh Abbassinia, Omid Kalatpour, Majid Motamedzade, Alireza Soltanian, Iraj Mohammadfam*, Mohammad Ganjipour, Leila Khodabandehloo Page 14

    Since emergencies are often unpredictable, organizations need to be prepared to overcome the threats. In addition to emergency teams, coordination and preparedness also is very important in responding to emergencies. This study aimed to use social network analysis to improve the performance of an emergency management system in the petrochemical industry. The studied emergency was hydrogen leak from the cylinder joints in the olefin unit. Social Network Analysis (SNA) was used to evaluate the emergency team’s response. To collect the required information, emergency scenarios, questionnaires, and interviews with experts and specialists were used. Gephi software version 0.9.1 was used to analyze the social network data of this study. The findings of this study indicate a high disruption between members and low network density, the network density index was 0.108 which represents a significant gap between the members and the low coherence of the network. Meaning that only 10.8% of all possible connections between members of emergency management members were established. Low density leads to inconsistency and leads to lack of cooperation and poor performance in emergency management. The average degree showed that the manager of operations was the most influence on the network. The social network analysis approach helps managers and decision makers identify the strengths and weaknesses of an emergency response team, and focus on the interactions and relationships between teams and, as well as their coordination. Also, to achieve optimal coordination in emergency response, it is necessary to consider specific plans and instructions, and identification the tasks.

    Keywords: Crisis Management, Social Network Analysis, Emergencies
  • Tahere Eskandari, Mostafa Mirzaei, Iraj Mohammadfam* Page 15
    INTRODUCTION

    Process industries are categorized as complex systems due to the hazardous materials, large number of employees and the complexity of the processes. For this reason it is necessary, it is necessary to design an appropriate risk assessment system to control and manage the risks associated with such places. Therefore, the purpose of this study is to provide a comprehensive and quantitative risk analysis of the explosion using the integration of modern approaches of Bayesian Networks and fuzzy theory in a process industry.

    METHODS AND MATERIALS:

     In this study, compressor gas leakage was selected as the scenario to evaluate the probabilistic risk of explosion. For cause-consequence analysis of selected scenario and reduce uncertainty of the occurrence of basic events probability, Bow-Tie method and  fuzzy logic approach was used respectively.

    RESULTS

    The compressor gas leak analysis detected by using the Bow-Tie method, 24 basic events and 11 intermediate events.With regard to the performance of safety barriers, ie success and failure of these safety barriers led to the determination of 9 consequences that included a flash fire, jet fire, and the vapor cloud explosion and release of materials.

    CONCLUSION

    The results of this study showed that, based on fuzzy Bayesian network analysis, filtering failure was identified as the most effective basic event in the occurrence of gas compressor leakage. Therefore, in designing preventive and control strategies for the occurrence of Risk Management Accidents, attention should be paid to these root events.

    Keywords: Risk Analysis, explosion, Bow-Tie Analysis, Fuzzy-Bayesian Network
  • Maryam Rezapour, Saeed Safari *, Alihossein Keshavarzi Page 16
    Background and Aim

    Workplace safety and protecting human resources and other resources is an important concern in the industry. Workplace accidents leads to damages to employeesand affect business operations for a variety of reasons, including absenteeism, loss of productivity, and increased production costs.One of the most dangerous industries in the world is the electric power industry, and electric power has been identified as the fifth factor in terms of work accidents.The purpose of this study is to identify and classify the factors affecting safety in power distribution companies and determine the relationship between them.

    Methods

    Based on previous studies, 14 indicators affecting safety were identified in three dimensions: organizational, technical and human. Using the questionnaire, the rational relationship between the indicators is quantified and then by combining DEMATEL and ISM, the influencing degree, influenced degree, centrality and causality between the indicators calculated. In order to systematically analyze the relationship between the indicators, a hierarchical model was drawn using ISM method; and based on the power of influence and dependence of indicators, MICMAC diagram was drawn. According to the resultant model, relationship between indicators were analyzed systematically.

    Results

    Top management commitment and safety standards, rules and regulations indicators have the most power to influence other indicators and have a causal role; risk identification and control, contractor and supplier management, incident analysis, safety audit, Personal protective equipment, control and supervision, health and first aid, emergency response, safety training, communication, understanding the needs and expectations of employees and other stakeholders, and developing a safety culture are effective indicators.

    Conclusion

    This paper in addition to introduction of theoretical basisfor safety influencing indicators in power distribution companies and investigating their relationships, has proposed practical suggestions to prevent accidents and improve safety in power distribution companies.

    Keywords: Safety indicators, Dematel, Interpretive Structural Modeling, Power Distribution Companies
  • Ali Moradi, Khaled Rahmani *, Maryam Najafi, Salahdien Zeini, Maziyar Moradi Page 17
    Introduction

    Studying and prioritizing the criteria to improve the safety of pedestrian traffic can help planners and decision makers to create a safe environment for pedestrians. This study was designed and carried out to identify and prioritize the safety criteria of pedestrians thoroughfares of Hamadan province based on multi-criteria decision making by fuzzy TOPSIS method.

    Methods and Materials

    In this study, a logical and systematic process was run using fuzzy TOPSIS method to develop an optimal model under each of the selected criteria. The study was carried out during 2018-2019. To determine the risk factors related to the modeling, first the indicators were determined by the panel of experts pannel from an extensive list of functional indicators. Then, using SMART criteria of weighting proportion and weighing indicators were used to rank the i indicators among identified indicators related to pedestrian safety.

    Results

    A total of 50 people, with a mean and standard deviation of age 42.68 and 0.83 years, participated in this study. The fuzzy analysis showed that according to the view of study participants, creating uneven crossings at intersections, creating safe paths around schools, restricting pedestrian access to highways, creating controlled crossings in high-risk areas, and education and promotion of the traffic culture in the community through mass media are the most important key criteria for promoting pedestrian safety, respectively.

    Conclusion

    This study revealed that the necessary and important criteria for improving the safety of pedestrians include various areas of human, environmental, and vehicle factors.

    Keywords: Fuzzy TOPSIS technique, Index, Safety, Pedestrians
  • Marzieh Sadeghian, Soroor Shekarizadeh, Zahra MohammadiFoumani * Page 18
    Introduction

    Continuous monitoring of operator functional state is one of the most important topics and data mining methods are considered as a suitable tool for providing performance evaluation models. However, there has been no comprehensive study on the use of data mining methods in this field so far, and in so doing, the aim of the present article was to systematically review the role and importance of data mining methods to monitor the operator functional state in human-machine systems.

    Methods and Materials

    A total of 86 published articles evaluated operator functional state were reviewed in five databases. All articles were analyzed in four groups related to operator functional state, three critical safety systems, and three types of data mining techniques. The operator functional state was also assessed through methods of physical measurement, psychophysiological measurement, task-performance indicators, and subjective judgment.

    Results

    Most of the data mining models were related to the field of road and air transportation, which are mainly focused on fatigue and task-performance indicators. Support vector machine and neural network models were the most frequently used data mining methods. The results showed that most studies were performed on fatigue models, among the functional states where mainly physical measurements were used; however, to psychophysiological measurements were the most frequently measurement method applied to mental workload models and task performance indicators.

    Conclusion

    A comprehensive evaluation of data mining methods and the parameters used in these models to assess the operator functional state will identify research gaps in this area and conduct more extensive studies to improve human performance.

    Keywords: Human-machine system, Data Mining, Operator functional state
  • Fakhradin Ghasemi, Mohammad Kurdestani, Iraj MohammadFam * Page 19
    Background and aims

    risk assessment is the most important tool for identifying unacceptable risks and preventing accident from occurring. In this study, the Safety Weighted Hazard Index (SWeHI) was used for assessing the risks associated with the storage tanks of the Ilam gas refinery company.

    Methods

    SWeHI has two parts to be determined: the potential hazard index (B) and the hazard control index (A). B can come into two forms: the fire and explosion hazards (B1) and toxic release hazard (B2). Both these forms should be computed separately and the higher one will be considered as B. For calculating A, all protection layers in place are assessed and quantified. SWeHI is calculated by dividing B by A.

    Results

    B1 values for atmospheric and spherical tanks were 347.31 and 269.16, and B2 values were 97.48 and 169.34, respectively. A value for all tanks was 84.31. Among factors affecting A, emergency management plan and the reliability of equipment were the most challenging ones. SWeHI grand scores were 3.1925 and 4.1993 for spherical and atmospheric tanks, respectively.

    Conclusion

    Compared to other similar indices, SWeHI is a more quick and straightforward technique for risk assessment and remedial measures prioritization in oil and gas industries.

    Keywords: Gas storage tanks, Ilam Gas Refining Company, Safety Weighted Index, SWeHI
  • Hiro Kaleh, Mostafa Pouyakian *, Kourosh Etemad, Alireza Abouhossein Page 20
    BACKGROUND AND POURPOSE

    The need to ensure safety and security is one of the most critical priorities for humans. Awareness of the safety status of buildings can prevent many accidents and damages. This study aimed to provide an algorithm for ranking the safety of institutional buildings to implement a tool to predict institutional buildings’ safety status in operation.

    METHODES

    In this study a checklist was designed. In the next step, checklist items were weighted using the Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) method. Then, the safety rating algorithm of institutional buildings was developed based on the internal relationships of criteria. In the next stage, the tools provided for the institutional building of Shahid Beheshti University of Medical Sciences were used, and its level of safety was assessed.

    RESULTS

    A 42-item checklist was designed based on three main criteria. Three main criteria including the "technical-service," "architectural," and "managerial" criteria gained local weights of 0.549, 0.313, and 0.136, respectively. The ranking algorithm of building safety was based on the results of weighting criteria and decision tree. Safety score of building was calibrated in a five points level from very good to very weak level. The results of safety assessment of institutional building of university using the proposed algorithm and formula showed a safety score of 13.27 and in moderate safety level.

    CONCLUSION

    The importance and weight of the criteria affecting the safety of the building are not the same. The items related to emergency exits and firefighting had the most impact on the safety score of in operation building. Most of the non-compliances in building safety inspection are seen in technical-service and architectural criteria.

    Keywords: Ranking Algorithm, Building Safety, Weighting, fuzzy analysis hierarchy process, office building
  • Shahnaz Tabatabaei, Mostafa Hasanvand * Page 21
    Introduction

    The staff of bank are often on the exposure of repeated movements, awkward posture and working by hand also, they encounter with psychosocial problems at workplace. Therefore, this research conducted with the aim of study of Ergonomic workstations and its relationship with prevalence of upper limbs disorders and psychosocial factors in the staff of Lorestan province banks.

    Methods and Materials

    This was a practical and descriptive- correlative research. The statistical population consisted of 900 employees of banks in Lorestan province, with a sample of 275 who were selected by stratified cluster sampling. Data was collected by these questionnaires: Demographic; Ergonomic Checklist of Occupational Safety and Health Administration (OSHA); Nordic (Kuorinka,1987); and Psychosocial Factors (Hersey and Goldsmith 1980). To analysis of data (t-test and multiple regression) were used by SPSS23.

    Results

    The highest prevalence of upper limbs disorders observed in the neck (61.5%) and the shoulder (53.8%). The mean of psychosocial factors in the staff of Lorestan province banks was found to be a little more than average. It was found to be significant difference between means of sample group in psychosocial factors with respect of their evaluation of physical and mental work condition (α ≤ 0.01). There was a significant and negative correlation between all ergonomic indexes with upper limbs disorders and psychosocial factors with these disorders(p≤0.01).

    Conclusion

    Psychosocial situation of the staff is in the average. However, managers should be aware of the needs of the staff. Furthermore, the staff need to perceive social support, motivation, and feedback from their supervisors to work efficiently.

    Keywords: Ergonomic workstation, Upper limbs disorders, Psychosocial factors, Bank staff
  • Faezeh Zinati, Maryam Nikpour, Aram Tirgar * Page 22
    Introduction

    Students studying medicine are forced to present or get some of their education and services during night time as long shift work. Shift wok can be harm to human health. The aims of this study determine the relation between shiftwork and medical student's life style as cohorts study.

    Methods and materials

    This cohort study was conducted among medical students of Babol University of medical science. Medical students, who entered in 2012, completed Life Style Questionnaire (LSQ). This Questionnaire has 10 domains and is matching the Iranian culture. Sampling was performed by census. At first 92 students passing their last year of externship filled in the research questionnaire. Then after nine months (six months after internship) they were given the same questionnaire again. Data was analyzed with SPSS version 25 software.

    Results

    The mean of age student was 23 ±11.14 years. Of the 92 students, 61 (67%) were girls and 31 (33%) were boys and 21 percent of students were married. The results of the study showed that shift work reduced the overall lifestyle score of medical interns of 12 point (p< 0.001). The major reduction was for physical health (p<0/001). Internship was led the reduction of sport activity, attention to the good health (p<0/001), attention to good nourishing, controlling the weight (p=0/003), and reduction of attention to prevention of disease (p<0/001) meaningfully. It was worth noting that the shift work reduced the psychological, moral and social health of the interns meaningfully (p=0/004, p=0/003, p<0/018 respectively). Also medical students have been led to use drugs (p=0/035), and intern’s attention to environmental health have been reduced meaningfully (p<0/001); but it can’t lead to increase rate of events among interns (p=0/314). In his study we weren’t found any meaningful relation between demographic variables and life style.

    Discussion

    Shift works in medical interns associated with the reduction of mean of lifestyle scores. Therefore improving life style and teaching the medical students about effects and ways of confront shift work problems in comparing with performing true schedule of shift work pattern is recommended.

    Keywords: Medical student, Shift work, Life style
  • Jamshid Rahimi, Ali Taheri nia * Page 23
    Introduction

    Breathing is the most common way of entering chemicals, especially detergents, into work places. Most acute and chronic pneumoconiosis can caused by inhalation of occupational pollutants. Occupational aerosol pollutants, especially gases and chemical vapors, can cause various pulmonary diseases due to individual difference. Chronic and acute poisoning by detergents is a major problem in developing countries and poisoning with some detergent compounds is common in these countries more than developed countries. The toxic effects of exposure by detergent on various organs had been studied. However the major route of exposure to these compounds is the inhalation, it have not been studied comprehensively acute and chronic respiratory effects of occupational exposure to these compounds. Or results for respiratory effects contradictory have been reported. Hydrogen peroxide is a toxic and irritating liquid that has antiseptic, antiviral and antifungal properties due to oxidizing. Hydrogen peroxide used to clean packaging equipment of dairy and fruit juice. The procedure of these equipment is immersion to the hydrogen peroxide. Hydrogen peroxide can stimulate the respiratory system. Repeated exposure by this combination may lead to bronchitis, cough, sputum and dyspnea. Long-term exposure sometimes cause disappear pigmentation and burning sensation in skin. Higher concentrations of hydrogen peroxide can cause red rash and blisters. Inhalation of this substance may cause sore throat, abdominal pain, nausea and vomiting. Hydrogen peroxide released into the environment initially vaporizes and gradually decomposes into water and oxygen. Cleaning workers at the dairy Industry use hydrogen peroxide to clean the salon. Dairy workers have reported occupational disorders such as asthma, chronic obstructive pulmonary disease, hypertensive pneumonia, chronic bronchitis, and cancer. It is not found comprehensive study on effective exposure and exposure conditions, individual parameters and other confounding factors, that show what proportion of exposure can lead to respiratory disorder in exposed workers. The purpose of this study is finding amount and type of workers exposure to hydrogen peroxide, also long time effect of pollutants exposure and the adverse effects on the respiratory system of cleaning workers in the dairy industry.

    Methods

    Study was planned as a case-control study. Statistical population is workers in a dairy factory. 10 workers was considered as case group exposed to hydrogen peroxide and 20 workers as control group. All sample subjects had a minimum of 4 years working experience in their work places. Exclusion criteria were low work experience, smoking, respiratory disease, and age less than 30 and more than 50 years. Hydrogen peroxide was sampled by OSHA VI-6 standard methods. In this method the sample is collected using a midget fritted-glass bubbler containing 15mL TiOSO4. Used an air sampling pump at flow rate of 1.0 L/min. The pump properly calibrated so that the volume of air sampled determined accurately from the flow rate and time. After sampling for analyte extraction samples transferred to the spectrophotometer vials. Absorption measured at 410 nm by spectrophotometer. And measured using a spectrophotometer. From the calibration curve of the standard samples, the amount of contaminants in the sampled analytes determined. Demographic questionnaire used to collect information such as age, work experience, underlying disease, hereditary disease and smoking. To obtain the disorder of respiratory system used a Vitalograph Compact spirometer. All subjects evaluated by spirometric tests under the assistance of a physician. This test determined the respiratory ability of the subjects. Performance respiratory system evaluated by pulmonary volumes and capacities according to the physician opinion. The investigations performed in this study determined lung force vital capacity (FVC) and the forced expiratory vital capacity in the first second (FEV1). The FEV1 / FVC ratio measured and determined for all subjects in case and control groups. If this ratio was above 75%, respiratory function was correct. If the ratio is less than 75% the subject had a respiratory complication. If the ratio was above 75% but FVC was less than 80 % the subject had a respiratory complication. The results of questionnaire, spirometry and medical examinations analyzed by statistical tests. Comparisons between means and nonparametric tests were performed to compare the differences between the means of the case and control groups. Oddchr('39')s ratio calculated and analyzed for both groups, respiratory health and disease in both groups to make sure the confidence interval results.

    Results

    The case group mean age was 46.6±6.9 and control group 42±5. Comparison of age mean in two groups with definite variance test, it concluded that the mean age of both groups was equal (95% Confidence). Interfering factors were ineffective according to exclusion criteria, because the underlying and hereditary diseases eliminated in both case and control groups. By measuring the exposure levels, if exposure exceeds the 8-hour limit (1ppm) it was identified as exposed sample and otherwise unexposed. Spirometery test showed 6 workers of case group and 8 workers of control group had disorder. The ratio of disorder workers and without disorder in case and control group was 1.5, 0.67. By statistical analysis and calculating Odds Ratio, the chance ofcomplicating in this workplace by H2O2 exposure workers were 2.25 times greater than unexposed. Considering to confidence interval 2.12-10.76 and OR, it could be said that hydrogen peroxide exposure in the population issignificantly caused respiratory disorder (95% confidence). According to the results in the 4-13 year work experience category, the relationship between exposure and respiratory system disorder was significant and strong. In other words, more work experience would had fewer side effects. In the category 13-21 years, this relationship was not detected. There was a significant relationship in the categorization of the age group of 21 to 30 years, but due to the extent of trust gap, this result cannot be generalized to society. There is also a significant relationship between smokings in study groups, but due to the wide range of confidence intervals, this result is not generalizable to the society and only in case group as a positive factor affecting deliberate pulmonary disorder

    Discussion

    According to the results of this study, the incidence of restricted respiratory symptoms in exposed workers has increased compared to unexposed workers. Result of this study is similar to other studies which conducted in the field of chronic respiratory symptoms. Respiratory system is primary target organism for all inhalable toxins, function of respiratory system was affected by exposure to hydrogen peroxide by inhalation. Long-term exposure to lower levels of pollutants in the workplace may result in chronic disorders such as chronic bronchitis, fibrosis, and lung cancer. Exposure to high concentration of hydrogen peroxide (7 ppm) stimulates the upper respiratory system. Other symptoms, such as headaches, nausea and diarrhea have been observed among exposed workers. No other respiratory symptoms have been studied in workers in this study. Workers exposed constantly higher concentrations of hydrogen peroxide in work place. The concentration of other pollutants in this plant has not been studied, but it can predicted that exposure to this substance alone in different ways will lead to respiratory disorder. The results also show that workers exposed to hydrogen peroxide are at risk of respiratory disorder. According to the findings of this study, the cause of lung function defects is unclear when exposed to hydrogen peroxide. Different studies have shown that exposure increases production of anionic superoxide in pulmonary arteries. However, it can partially stated that the lung diseases are caused by parenchymal lung disease or neuromuscular disorders. The workers in this study did not use appropriate personal protective equipment at work place. Therefore, hydrogen peroxide uptake may occur by any of the inhalation, dermal or even oral ingestion pathways, and cannot be presented the role of either of these pathways in respiratory disorder. Presence of smokers in the study, it is not possible to comment correctly on the extent to which each of these variables has an impact on development of pulmonary morbidity. One of the limitations of this study was simultaneous exposure to several factors such as hydrogen peroxide and smoking in workers, the respiratory disorder deficits cannot be attributed to exposure to one or a combination of several factors.Another limitation of the study was that the respiratory disease in workers diagnosed by spirometry. According to the studies, the last diagnosis of respiratory disorders will be made by plethysmography that was not possible in this study. It was recommended to determine respiratory disorder in exposed workers, that respiratory function tests be performed, especially when workerschr('39') respiratory disorders was increased or when expose with high concentration contamination.

    Keywords: Hydrogen peroxide, occupational disease, pulmonary disease
  • Jalil Derakhshan, Majid Motamedzade, Payam Haydari, Rostam Golmohammadi, Mohammad Babmiri *, Maryam Farhadyan Page 24
    Background and Aim

    Sound is one of the most influential exogenous factors affecting the processing mechanisms of the human brain that play a major role in the occurrence of human errors and occupational accidents. Low-frequency noise is one of the most important sources of noise in the environment, and even at low levels it is annoying and affects people's cognitive performance. Some of the individual differences, such as personality type, hand superiority, neuroticism, and individual sensitivity are factors that influence the effect of sound on cognitive functions. The purpose of this study was to investigate the effect of personality type on cognitive functioning in three situations before, during and after exposure to low frequency noise.

    Methods

    The present study is an empirical basic science. The study population was students of Hamadan University of Medical Sciences through purposive sampling (60 extroverted and 60 introverted). All experiments were performed in the Faculty of Health of Hamadan University of Medical Sciences in a room with controlled acoustic and physical conditions in March, 2016. Eiseng personality questionnaire was used to determine personality type. Simulating the real-world environment of each of the subjects in the industry were exposed to the most intense noise in the industry (50 and 70 dB) for 40 minutes. Each of the subjects underwent cognitive performance in three positions before and during and after the exposure using continuous audiovisual performance test. Environmental conditions were maintained under conditions of thermal comfort and equivalent to a humidified temperature of 18 ° C and relative humidity of 50% without disturbing airflow. Also using fluorescent lamps and halogen lamps of 500 lux with optimum luminance levels were provided and kept constant during all tests. In this study, the recording of industrial ventilation in the workplace was performed using the Cool edit Program software in the frequency band. It is a powerful software for generating sound at different frequencies, especially low frequency sound. When playing the sound, the sound pressure equivalent to the ear of the test subjects was measured and in the sitting position. The sound meter used in this study is SVANTEK Model 971 manufactured by Polish-American Company, which operates according to IEC 61672, which has the capability of analyzing 1/1 and 1/8 octaves. The speakers used in this study are spherical-shaped speakers with a SWA-100 amplifier to amplify the sound at low frequencies that produce a sound similar to the workplace. After each step, the groups were replaced to eliminate the noise exposure effect and to avoid cumulative fatigue in the second level, a 24-hour interval was considered. Data were analyzed by SPSS 20 software and repeated measure ANOVA.

    Results

    The mean age of the subjects was 23.94 with a standard deviation of 3.25. The distribution of the test subjects was gender uniform and 85% of them were single and the rest were married. Most of the participants in this study were undergraduates of health sciences and 80% of them. The results showed that the cognitive functions of extroverted and introverted individuals were different in the three situations before, during and after exposure to noise. The results indicated that introverts in the pre-exposure condition and extroverts performed better in the exposure conditions. Also, with increasing sound level from 45 to 65 dB, there was a significant difference (p <0.05) between extroverted and introverted individuals 'cognitive functions, which improves extroverted individuals' cognitive functions. The findings also showed a significant relationship between sound and sex.

    Conclusion

    The findings of the present study provide good evidence for the difference between introversion and extroversion in the tendency to environmental stimuli. The results of this study show that exposure to low frequency noise was influential in the components of participants' cognitive functions There is a significant relationship between the increase in sound level and the components of cognitive functioning with personality type. When exposed to noise, extroverts had higher cognitive performance components. The better performance of introverts in later exposure situations indicates their avoidance of stimulation and their tendency to silence a natural and genetic issue. Accordingly, the effects of personality type should be taken into account in job posts and sensitive occupational tasks that require the use of cognitive functions.

    Keywords: Low Frequency Noise, Cognitive Function, Extraversion, Introversion