فهرست مطالب

شناخت اجتماعی - پیاپی 19 (بهار و تابستان 1400)

نشریه شناخت اجتماعی
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرضیه مرتضی زاده، زهره رافضی*، حسین اسکندری صفحات 9-25

    انعطاف پذیری شناختی یکی از مولفه های اساسی کارکردهای اجرایی است که نه تنها بر بهبود کیفیت روابط اجتماعی و سازگاری افراد اثر می گذارد بلکه از کیفیت روابط اجتماعی (طرد، پذیرش) اثر می پذیرد با این حال چگونگی تاثیر کیفیت روابط اجتماعی بر انعطاف پذیری شناختی مشخص نیست، از این رو لازم بود تا پژوهشی در این باره انجام شود، بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی اثر طرد اجتماعی با پذیرش اجتماعی بر انعطاف پذیری شناختی انجام شد. روش این پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش تمام افراد بزرگسال با میانگین سنی 25.74 و تحصیلات کارشناسی بودند که از میان آن ها 60 نفر که ملاک های ورود به نمونه را داشتند به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه پذیرش اجتماعی، طرد اجتماعی و کنترل قرار گرفتند. ابتدا آزمودنی ها به آزمون ویسکانسین (شاهقلیان و همکاران، 1390) پاسخ دادند؛ سپس با انجام بازی پرتاب توپ مجازی (ویلیامز، چانگ ، چویی،2000)، طرد اجتماعی و پذیرش اجتماعی به دو گروه آزمایش القا شد. پس از آن، جهت بررسی اثر القای آزمایشی، گروه های آزمایشی به پرسشنامه ی تهدید نیازهای بنیادین ویلیامز (2001) و عاطفه ی مثبت و منفی واتسن، کلارک و تلگن (1988) پاسخ دادند. در نهایت، آزمون ویسکانسین مجددا بر روی سه گروه اجرا شد. داده های پژوهش، با استفاده از آزمون های واریانس یک راهه و تحلیل کواریانس چند متغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد. یافته های این پژوهش نشان داد که طرد اجتماعی باعث کاهش انعطاف پذیری شناختی در افراد می شود (01/0= P) و پذیرش اجتماعی تاحدودی سبب افزایش انعطاف پذیری شناختی شد (01/0= p). با توجه به اثر منفی طرد اجتماعی بر انعطاف پذیری شناختی و اهمیت این مولفه در کارکردهای شناختی سطح بالا، ضرورت دارد که جهت ارتقای انعطاف پذیری شناختی به بهبود کیفیت روابط اجتماعی افراد نیز توجه کرد.

    کلیدواژگان: القای آزمایشی، طرد اجتماعی، پذیرش اجتماعی، انعطاف پذیری شناختی
  • ابوالقاسم یعقوبی*، سحر محمدی، محمدرضا ذوقی پایدار، مهران فرهادی صفحات 26-43

    رفتار جامعه پسند، از سازه هایی است که در روانشناسی اجتماعی به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است و می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد. از این رو، هدف این پژوهش تدوین مدل ساختاری تبیین رفتار جامعه پسند بر اساس انگیزه تعلق، حساسیت به طرد با میانجیگری اعتماد اجتماعی در دانشجویان بود. روش پژوهش همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش همه دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که نمونه ای به حجم 400 تن با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی از میان آنان انتخاب شد. ابزار استفاده شده در این پژوهش شامل مقیاس رفتار جامعه پسند کاپررا و همکاران (2005)، مقیاس اعتماد اجتماعی صفاری نیا و شریف (1389)، مقیاس انگیزه تعلق، کوادرادو و همکاران (2016) و مقیاس حساسیت طردشدگی، داونی و فولدمن (1996) بود. نتایج نشان داد مدل مفهومی تدوین شده با داده ها برازش مناسبی داشت. نتایج روابط ساختاری مدل نشان داد که انگیزه تعلق و حساسیت طرد شدگی بر اعتماد اجتماعی (01/0  <p) و رفتار جامعه پسند (01/0 <p) اثر مستقیم و معناداری دارند. همچنین، اعتماد اجتماعی نیز بر رفتار جامعه پسند اثر مستقیم و معناداری داشت (01/0  <p). نتایج روابط غیرمستقیم نشان داد که انگیزه تعلق و حساسیت طردشدگی با میانجی گری اعتماد اجتماعی بر رفتار جامعه پسند اثر معناداری دارد (01/0  <p). بر اساس نتایج انگیزه تعلق و حساسیت به طرد بر اعتماد و رفتارهای جامعه پسند موثر هستند. از این رو، با تدوین برنامه- هایی جهت آموزش و افزایش انگیزه تعلق و کاهش حساسیت به طرد در افراد، می توان انتظار بهبود رفتارهای جامعه پسند را در آنان داشت.

    کلیدواژگان: رفتار جامعه پسند، انگیزه تعلق، حساسیت طردشدگی، اعتماداجتماعی
  • پوراندخت نیرومند*، مهناز علی اکبری، محمد اورکی صفحات 44-79

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی افشای هیجانی نوشتاری بر زودانگیختگی، پرخاشگری وسختی تنظیم هیجانی سه نوجوان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای در چارچوب یک طرح تجربی تک آزمودنی خط پایه چندگانه بود. سه نوجوان براساس تشخیص مبتنی بر چهارمین ویرایش مقیاس درجه بندی سوانسون، نولان و پلهام، 5DSM و ایشنباخ، انتخاب شدند. بمنظور سنجش پرخاشگری، زودانگیختگی و دشواری تنظیم هیجانی، پرسشنامه های پرخاشگری باس و پری (1992)، پنج عاملی زودانگیختگی لینهام و همکاران (2001)، و تنظیم هیجانی رویمر و گراتز (2004) در مراحل خط پایه، جلسات مداخله و پیگیری توسط آزمودنی ها تکمیل شدند. مقدار اندازه اثر پرخاشگری مقیاس باس و پری بر حسب شاخص کوهن برای آزمودنی های اول تا سوم به ترتیب برابر با 56/0، 41/0 و 47/0 و میزان بهبودی پس از مداخله 45، 35 و 49%و مرحله پیگیری با 47، 41 و 50% است. مقدار اندازه اثرزودانگیختگی مقیاس پنج عاملی، بر حسب شاخص کوهن برای سه آزمودنی به ترتیب برابر با 40/0، 53/0 و 52/0 و میزان بهبودی پس از مداخله 47، 52 و 47%و مرحله پیگیری 47، 51 و 50% است. مقدار اندازه اثر دشواری تنظیم هیجان، بر حسب شاخص کوهن برای سه آزمودنی به ترتیب برابر با 41/0، 38/0 و 37/0 و میزان بهبودی پس از مداخله با 35، 44 و 37% و مرحله پیگیری با 37، 41 و 35% است. نتایج تحقیق نشان داد راهبرد افشای نوشتاری هیجان می تواند در مداخلات روانشناختی برای کاهش پرخاشگری، تکانشگری و سختی تنظیم هیجانی نوجوانان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افشای هیجانی نوشتاری، پرخاشگری، زودانگیختگی، تنظیم هیجان، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • فرین صیدی*، حسین زارع، مجید صفاری نیا، نصرالله عرفانی صفحات 80-98

    خیانت زناشویی یک مشکل پیچیده عاطفی، اجتماعی، خانوادگی، حقوقی و اخلاقی است که پیامد های ناخوشایندی به دنبال دارد. توان تحمل پریشانی ناشی از خیانت زناشویی می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد. هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل رابطه بین سرمایه روانشناختی و بخشایش با تحمل پریشانی، به واسطه گری انعطاف پذیری شناختی و ادراک استرس بود. این پژوهش همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل تمامی زنان و مردان متاهل دچار خیانت زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده شهر تهران در نیمه دوم سال 1398 بودند که از بین آنها 215 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شده و به پرسشنامه های تحمل پریشانی، بخشایش، ادراک استرس، سرمایه روان شناختی و انعطاف پذیری شناختی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار (SPSS) نسخه 22 و تحلیل ساختاری گشتاوری (AMOS) با محاسبه شاخص های برازندگی، تحلیل شد. نتایج حاصل از شاخص های برازندگی، بیانگر برازش مدل پیشنهادی بعد از کنترل همپوشی بین دو متغیر بود. نتایج تحلیل معادلات ساختاری و رگرسیون حاکی از معناداری ضرایب مسیر مستقیم بین متغیرها در مدل نهایی بود. بر طبق مسیر اول، نقش واسطه ای انعطاف پذیری شناختی در رابطه بین سرمایه روان شناختی و بخشایش با تحمل پریشانی زوجین مشخص شد. اما در مسیر دوم مشخص شد که متغیر ادراک استرس نقش تعدیل کننده اثر مثبت بخشایش و سرمایه های روانشناختی بر تحمل پریشانی را دارد. بر اساس این نتایج می توان نتیجه گرفته که اگرچه سرمایه های روانشناختی و بخشایش اثر مستقیم بر تحمل پریشانی زوجین دچار خیانت زناشویی، دارند. اما در این میان، انعطاف پذیری بالا، نقش تسهیل کننده و در مقابل بالا بودن استرس ادراک شده نقش تعدیل کننده دارد که بر اساس تفاوت نقش این متغیرها می توان گفت انعطاف پذیری شناختی و ادراک استرس نقش های متفاوتی بر تحمل پریشانی دارند.

    کلیدواژگان: بخشایش، انعطاف پذیری شناختی، ادراک استرس، سرمایه روان شناختی، تحمل پریشانی
  • کوروش سلیمانی، فرامرز سهرابی*، مهدی کلانتری صفحات 99-118

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثر خستگی ذهنی و آگاهی از موقعیت بر عملکرد شناختی خلبانان خطوط هوایی با توجه به نقش تعدیل کننده منابع استرس انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه خلبانان غیرنظامی مرد شاغل در شرکت های هواپیمایی ایران در سال 1398 بود. 320 خلبان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه اصلی در تحلیل شرکت کردند. شرکت کنندگان به پرسشنامه سنجش چندبعدی خستگی ذهنی، مقیاس رتبه بندی آگاهی از موقعیت و پرسشنامه استرس شغلی پاسخ دادند و عملکرد شناختی آن ها بر اساس داده های محیط شبیه سازی ارزیابی شد. داده ها با استفاده ار روش همبستگی پیرسون، آزمون بوت استرپ و نمودار اثرات تعاملی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که استرس می تواند اثر خستگی ذهنی بر عملکرد تصمیم گیری خلبان و اثر آگاهی از موقعیت بر عملکرد توجه اجرایی را تعدیل کند. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که خستگی ذهنی، آگاهی از موقعیت و منابع استرس می توانند در تعامل با هم عملکرد شناختی خلبانان خطوط هوایی ایران را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: عملکرد شناختی، خستگی ذهنی، آگاهی از موقعیت، منابع استرس، خلبانان خطوط هوایی
  • شهناز فرجی، مژگان آگاه هریس*، حسین شیبانی صفحات 119-134

    مقدمه:

     رضایت زناشویی اصل تداوم بخش یک پیوند زوجی است و شناسایی مداخلات موثر در تقویت آن حایز اهمیت است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اجتناب شناختی و رضایت زناشویی زنان با مشکلات زناشویی انجام شد.

    روش پژوهش:

     حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مراجعه کننده مراجعه کننده به مرکز خدمات روانشناسی مشاوره طلوع سلامت در منطقه 3 شهر تهران در سال 1398 بود. از این بین تعداد 32 نفر به روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس ملاک های ورود به مطالعه انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند (16 نفر در هر گروه). گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بود از پرسشنامه اجتناب شناختی سکستون و داگاس و مقیاس سازگاری زناشویی اسپانیر. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و از طریق آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش اجتناب شناختی و افزایش رضایت زناشویی زنان دارای مشکلات زناشویی اثربخش است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج می توان در طراحی برنامه های مرتبط با ارتقای سلامت خانواده و روابط زوجین از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان مداخله ای موثر در بهبود اجتناب شناختی و رضایت زناشویی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، زنان، رضایت زناشویی، اجتناب شناختی
  • مجید برادران*، فرزانه رنجبر نوشری صفحات 135-148
    مقدمه

    هدف اساسی پژوهش حاضر نقش انعطاف پذیری شناختی و سبک دلبستگی در شناخت اجتماعی دانشجویان بود.

    روش

    جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز رشت که در سال سال تحصیلی 99-1398مشغول تحصیل بودند، می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 309 دانشجو انتخاب شدند. داده ها به وسیله شاخص های ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال ، 2010)، سبک دلبستگی (هازن و شیور، 1987) و شناخت اجتماعی دانشجویان (نجاتی، کمری و جعفری، 1397) را تکمیل نمودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین شناخت اجتماعی دانشجویان با انعطاف پذیری شناختی و سبک دلبستگی ایمن همبستگی مثبت معنادار و با سبک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا همبستگی منفی معنادار وجود دارد (05/0 <p). همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد که انعطاف پذیری شناختی 49/0 و سبک دلبستگی اجتماعی02/0 واریانس شناخت اجتماعی دانشجویان را به طور معناداری پیش بینی نمودند (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که انعطاف پذیری شناختی و سبک دلبستگی در شناخت اجتماعی دانشجویان نقش تعیین کننده ای دارند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، سبک دلبستگی، شناخت اجتماعی
  • منصوره حاج حسینی*، عابد مهدوی، مریم محمدی صفحات 149-164

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی اثر آموزش گروهی مبتنی بر طرحواره بر بهزیستی روان‏شناختی و تمایزیافتگی خود دانشجویان دختر انجام پذیرفت. پژوهش از نوع آزمایشی و در چارچوب طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون_پس آزمون با گروه گواه اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر کارشناسی 18 تا 21 سال ساکن در خوابگاه چمران تهران در سال 1396 بود که از بین آن‎ها 30 نفر به صورت نمونه‎ دردسترس انتخاب گردیده و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. جهت گرداوری اطلاعات در این پژوهش از پرسشنامه بهزیستی روان‏شناختی (PWBS) و پرسشنامه خودمتمایزسازی اسکورون و اسمیت (2003) استفاده شد و مطابق با طرح، آزمودنی‎ها در دو مرحله قبل و بعد از اجرای آموزش گروهی به سنجش درآمدند. برنامه اجرایی به مدت 11 جلسه آموزش گروهی 90 دقیقه‎ای برای گروه آزمایش اجرا شد اما گروه گواه، آموزشی دریافت نکرد. جهت تحلیل داده‏ها از تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شده و یافته ‎ها حاکی از آن بود که طرحواره درمانی باعث افزایش معنادار بهزیستی روان‏شناختی و شش مولفه آن یعنی پذیرش خود، ارتباط مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط بر محیط، هدف مندی در زندگی و رشد شخصی شده است. همچنین این برنامه منجر به تفاوت معنادار گروه ازمایشی نسبت به گروه گواه در خودمتمایز یافتگی شد. نتیجه پژوهش تایید کننده اثربخشی طرحواره درمانی در اصلاح طرحواره های ناسازگار بوده و قادر است جوانان دانشجو را در حفظ استقلال و تنظیم هیجان و رفتار خود یاری نماید. این برنامه همچنین به واسطه تقویت تسلط افراد بر طرحواره های خود در بهبود شاخصه های بهزیستی روان شناختی آنها موثر بوده و می تواند به عنوان الگویی ثمربخش در مشاوره روان شناختی دانشجویان مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: آموزش گروهی، رویکرد مبتنی بر طرحواره، بهزیستی روان‎شناختی، تمایزیافتگی خود، دانشجویان دختر
  • کامران شیوندی چلیچه*، فرزانه مصطفایی صفحات 165-177

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل تاثیرگذار بر کاهش تحریفات شناختی ناشی از پاندمی کووید 19 تدوین شده است. پژوهش حاضر از جهت هدف، پژوهش کاربردی و از حیث ماهیت، توصیفی همبستگی می‌باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی افراد ساکن در شهر کرج بوده است و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر محاسبه گردید. نمونه‌گیری به صورت هدفمند و در گام بعدی به صورت داوطلبانه و اینترنتی صورت گرفت. داده‌ها در نرم‌افزار SPSS تحلیل شد. به منظور گرد آوری داده‌ها از مقیاس تحریف شناختی اوزتورک و حمامچی (2004)، سلامت معنوی پالوتزین و الیسون (1983) و پرسشنامه پژوهشگر ساخته اعتماد، صبر و همزیستی مسالمت-آمیز استفاده شد. نتایج پژوهش با استفاده از رگرسیون چند متغیره بر اساس آزمون آنوا نشان داد که اعتماد، سلامت معنوی و همزیستی مسالمت آمیز تاثیر مثبت بر کاهش تحریف شناختی داشتند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که صبر بر کاهش تحریف شناختی اثرگذار نمی‌باشد.

    کلیدواژگان: تحریف شناختی، پاندمی، کووید 19
  • فرشته حسنی، احمد علی پور *، مجید صفاری نیا، علی رضا آقایوسفی صفحات 169-186

    پژوهش حاضر، با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مهارت‌های اجتماعی و بازی درمانی شناختی-رفتاری بر شناخت اجتماعی (سازگاری اجتماعی و پذیرش اجتماعی) کودکان بیش‌فعال انجام شد. روش پژوهش نیمه‌آزمایشی با پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل تمامی کودکان بیش‌فعال پیش‌دبستانی شهر تهران بود که در سال تحصیلی 1400-1399 در مراکز پیش‌دبستانی این شهرستان مشغول تحصیل بودند. بدین منظور، 75 کودک بیش‌فعال به روش نمونه‌گیری هدفمند از بین کودکان بیش‌فعال پیش‌دبستانی منطقه بهارستان تهران انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 25 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش اول آموزش مهارت‌های اجتماعی و گروه آزمایش دوم بازی درمانی شناختی-رفتاری مورد مداخله قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه کانرز والدین، مقیاس سازگاری کودکان و پرسشنامه پذیرش اجتماعی بود. داده‌های به دست آمده، با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد که هر دو روش آموزش مهارت‌های اجتماعی و بازی درمانی شناختی-رفتاری بر سازگاری اجتماعی و پذیرش اجتماعی کودکان بیش‌فعال اثرگذار بوده است و تاثیر درمان بازی درمانی شناختی- رفتاری در افزایش سازگاری و پذیرش کودکان، بیشتر از درمان آموزش مهارت‌های اجتماعی بوده است. به نظر می‌رسد آموزش مهارت‌های اجتماعی و بازی درمانی شناختی-رفتاری، هر دو در تحول شناخت اجتماعی کودکان بیش‌فعال موثر هستند و می‌توان از آن‌ها در مداخلات بالینی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: شناخت اجتماعی، سازگاری اجتماعی، پذیرش اجتماعی، آموزش مهارت های اجتماعی، بازی درمانی شناختی-رفتاری و کودکان بیش فعال
  • سپیده صفیری حسن آبادی، صدیقه رضایی دهنوی *، محمودرضا شاهسواری صفحات 197-210
    مقدمه

    استیگما مجموعه ای از نگرشهای پیش داورانه و رفتارهای تبعیض آمیز می باشد که باعث می شود شخص حامل برچسب خاص، از مقبولیت کامل اجتماعی محروم شود. این پژوهش با هدف بررسی استیگمای وابستگان در بستگان درجه یک و درجه دو افراد ناتوان صورت گرفته است.

    روش

    طرح پژوهش توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش، تمام بستگان درجه یک و درجه دو افراد ناتوانی را شامل می شد که تحت پوشش سازمان بهزیستی و یا مراکز بهداشت شهرستان مبارکه اصفهان بوده، و در پاییز سال 1398 در این شهرستان ساکن بودند. از این جامعه آماری تعداد 300 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از نمونه گیری، مقیاس استیگمای وابستگان ساخته چانگ و همکاران (2015) برای بررسی استیگما استفاده شد.

    یافته ها

    بر طبق نتایج بدست آمده از مدل رگرسیون؛ درجه فامیلی، علت ناتوانی و سطح تحصیلات به طور معناداری در پیش بینی استیگمای وابستگان سهم داشتند.

    نتیجه گیری

    وابستگی خانوادگی درجه یک، تحصیلات پایین تر و ناتوانی نوع اولیه(مادرزاد) از عوامل مربوط به افزایش خطر استیگمای وابستگان افراد ناتوان است.

    کلیدواژگان: استیگما، استیگمای وابستگان، ناتوانی
  • حبیبه خاتون قبادی، طیبه شریفی *، احمد غضنفری، مریم چرامی صفحات 211-237
    مقدمه

    پایین بودن خودکارآمدی و پرخاشگری در همه فرهنگ‌ها دیده می‌شود و از شایع‌ترین مشکلات در دانش‌آموزان هستند که موجب ناراحتی و پریشانی دیگران شده و بهداشت روانی جامعه را مختل می‌کنند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش گروهی مدیریت خشم و توانمندسازی روانی-اجتماعی بر پرخاشگری و خودکارآمدی اجتماعی بود.

    روش

    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 2 ماهه بود. در این پژوهش جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش‌آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 125110 نفر دختر بودند و با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد 90 نفر از آنان انتخاب و در سه گروه (هر گروه 30 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه‌های آزمایش تحت هر کدام 12 جلسه 90 دقیقه‌ای آموزش مدیریت خشم و آموزش توانمندسازی روانی-اجتماعی قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ‌گونه مداخله‏ای دریافت نکردند و در لیست انتظار باقی ماندند. از پرسشنامه پرخاشگری و خودکارآمدی اجتماعی به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه ‌و تحلیل اطلاعات به ‌دست‌آمده از اجرای پرسشنامه‌‌ها از طریق نرم ‏افزار SPSS نسخه 24 با تحلیل واریانس با اندازه‏گیری مکرر انجام شد.

    یافته‏ ها

    نتایج نشان داد هر دو درمان مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر کاهش پرخاشگری و افزایش خودکارآمدی اجتماعی دانش‌آموزان اعمال کردند (05/0>P). افزون بر این نتایج نشان دهنده آن بود که آموزش گروهی مدیریت خشم اثربخش‌تر از گروه توانمندی روانی-اجتماعی در کاهش پرخاشگری و افزایش خودکارآمدی اجتماعی بود(05/0>P).

    نتیجه‌گیری

    می‌توان نتیجه‌گیری کرد که، آموزش مدیریت خشم و توانمندی روانی-اجتماعی را به عنوان ابزارهای حمایتی و موثر جهت کاهش پرخاشگری و افزایش خودکارآمدی اجتماعی به شمار آورد و از آن به ‌ویژه برای نوجوانان سود جست.کلیدواژه ها: مدیریت خشم، توانمندسازی روانی-اجتماعی، رفتارهای جامعهپسند، سازگاری اجتماعی.

    کلیدواژگان: مدیریت خشم، توانمندسازی روانی-اجتماعی، رفتارهای جامعه پسند، سازگاری اجتماعی
|
  • Marzieh Mortezazadeh, Zohreh Rafezi *, Hossein Eskandari Pages 9-25

    Cognitive flexibility is one of the basic components of executive functions that not only improves the quality of social relations and adaptation of individuals but also affects the quality of social relations (rejection, acceptance). However, how the quality of social relations affect Cognitive flexibility is not clear, therefor the present study was conducted to compare the effect of social exclusion with social acceptance on cognitive flexibility. The method of this research was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population of this study was all adults with a mean age of 25.74 and undergraduate education, from which 60 people who met the inclusion criteria were selected and randomly divided into three groups of social acceptance, social exclusion and control. First, the subjects answered the Wisconsin test (Shahgholian et al., 2011); Then, by playing the virtual ball tossing game (Williams, Chang, Choi, 2000), social exclusion and social acceptance were induced in the two experimental groups. Then, to evaluate the effect of experimental induction, the experimental groups answered the basic needs threat scale of Williams (2001) and the positive and negative Affect scale of Watson, Clark and Tellegen (1988). Finally, the Wisconsin test was performed again in three groups. Research data were analyzed using one-way analysis of variance, multivariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc test. Findings of this study showed that social exclusion reduces cognitive flexibility in individuals (P = 0.01) and social acceptance enhances cognitive flexibility (p = 0.01). Considering the negative effect of social exclusion on cognitive flexibility and the importance of this component in high-level cognitive functions, it is necessary to pay attention to improving the quality of individuals' social relations in order to promote cognitive flexibility.

    Keywords: Experimental induction, Social exclusion, social acceptance, Cognitive Flexibility
  • Abolghasem Yaghobi *, Sahar Mohammadi, MohammadReza Zofgi Paidar, Mehran Farhadi Pages 26-43

    Prosocial behavior is one of the structures that has been seriously considered in social psychology and can be influenced by various factors. Hence, the purpose of this study was develop a structural model to explain prosocial behaviors based on affiliation motivation and sensitivity to rejection mediated by social trust. The research method was correlational and structural equation modeling. The statistical population of the study was all students of Bu Ali Sina University in the academic year 1399-1400, that 387 people was selected by random cluster sampling. The instruments used in this study was include scales of Caprara et al. (2005) prosocial behavior, Saffarinia & Sharif (2010) social trust, affiliation motivation of Cuadrado et al. (2016) and Danny and Foldman (1996) rejection sensitivity. The results showed that the conceptual model developed had a good fit with the data. The results of structural relationships of the model showed that affiliation motivation and rejection sensitivity have a direct and significant effect on social trust (p <0.01) and prosocial behavior (p <0.01). Also, social trust had a direct and significant effect on prosocial behavior (p <0.01). The results of indirect relationships showed that affiliation motivation and rejection sensitivity mediated by social trust have a significant effect on prosocial behavior (p <0.01). Based on the results, the affiliation motivation and the sensitivity to rejection affect social trust and prosocial behaviors. Therefore, by developing programs to educate and increase affiliation motivation and reduce sensitivity to rejection in individuals, we can expect improvement in their prosocial behaviors.

    Keywords: Prosocial Behavior, Affiliation Motivation, Rejection Sensitivity, social trust
  • Pourandokht Niroumand *, Mahnaz Ali Akbari Dehkordi, Mohammad Oraki Pages 44-79

    The aim of study was conducted to assess the effectiveness of WED impulsivity and aggression in adolescents with ODD. current study was conducted using a single subject experimental design. diagnosis of ODD according to the SNAP-IV ,Scale DSM5, Eisenbach. In order to assess aggression and impulsivity and difficulty in emotion regulation, Bass & Perry Aggression(1992) and Five Factors of impulsivity by Linham et al (2001) and Roemer and Graz(2004) ER were completed by participants at the beginning and during intervention sessions. The magnitude of the effect of aggression on the Bass and Perry scale according to the Cohen index for the first to third participants was 0,56, 0,41 and 0,47respectively. The rate of recovery after the intervention was 45, 35 and 49% and the follow-up stage was 47,41and 50%. The magnitude of the effect of the five-factor scale, according to the Cohen index for three participants is equal to0,40, 0,53 and 0,52 respectively, and the rate of recovery after the intervention was 47, 52 and 47% .the follow-up stage was 47,51 and 50%.The magnitude of the effect of difficulty in regulating emotion, according to the Cohen index for three subjects is equal to 0,41, 0,38 and 0,37, respectively.The rate of recovery after the intervention was 35,44 and 37% and the follow-up stage was 37, 41 and 35%. Reduction in aggression and impulsivity dimensions. The results showed that WED of emotion can be useful in psychological interventions based on reducing aggression, impulsivity and difficulty in emotional regulation of adolescents with ODD.

    Keywords: written emotional disclosure, oppositional defiant disorder, Impulsivity, Aggression
  • Farin Saydi *, Hosein Zare, Majid Safarinia, Nasrolah Erfani Pages 80-98

    Infidelity is a complex emotional, social, family, legal, and moral problem followed by adverse consequences. The ability to tolerate the infidelity-induced distress can be influenced by a variety of factors. According to these varieties, the aim of the present study was to investigate the mediating role of cognitive flexibility and stress perception in the relationship between psychological capital and forgiveness with distress tolerance in couples. The method of present study was a correlational study of structural equation type. which between them 215 person were selected by random cluster sampling method. They completed the distress tolerance, psychological capital, and Forgiveness and stress perception questionnaires. Data were analyzed by using SPSS-22 software and analysis of indexes fitness in moment structures (AMOS). The results were supported the fitness of the proposed model after control of overlap between two variables. The results of structural equation analysis and regression indicated to the significance coefficients of direct path in the final model. Also According to the first path, the mediate role of the cognitive flexibility was identified in the relationship between psychological capital and forgiveness with distress tolerance in couples. But in the second path, it was found that the stress perception variable has a modulating role in the positive effect of forgiveness and psychological capital on distress tolerance. Based on these results, it can be concluded that although psychological capital and forgiveness have a positive direct effect on distress tolerance in couples the suffering of marital infidelity. But in the meanwhile, having high cognitive flexibility has a facilitating role and in contrast to high perceived stress has a moderating role that according to this difference in the role of these variables, it can be said that cognitive flexibility and stress perception have different roles on distress tolerance

    Keywords: : forgiveness, Cognitive Flexibility, stress perception, Psychological Capital, Distress tolerance
  • Koroush Soleimani, Faramarz Sohrabi *, Mehdi Kalantari Pages 99-118

    The purpose of this study was to evaluate the effect of mental fatigue and situational awareness on the cognitive performance of Iranian airline pilots according to the moderating role of sources of stress. The method of the present study was correlation and the statistical population of all male civilian pilots working in Iranian airlines in 2019. 320 pilots participated in the analysis using the convenience sampling method as the main sample. Participants responded to a Multidimensional Fatigue Inventory, Situational Awareness Rating Technique, and Occupational Stress Inventory, and their cognitive performance was assessed based on simulation environment data. Data were analyzed using Pearson correlation, Bootstrap test and interactive effects diagram. The results showed that stress can moderate the effect of mental fatigue on pilot decision-making performance and the effect of situational awareness on executive attention performance. Based on the findings of the present study, it can be concluded that mental fatigue, situational awareness and sources of stress can interact to predict the cognitive performance of Iranian Airlines pilots.

    Keywords: : cognitive performance, mental fatigue, situational awareness, Sources of stress, airlines pilots
  • Shahnaz Faraji, Mojgan Agahheris *, Hossein Sheybani Pages 119-134
    Introduction

    Marital satisfaction is the principle of continuity of a marital bond and it is important to identify effective interventions to strengthen it. Therefore, the present study was conducted with the aim of the effectiveness of acceptance and commitment therapy on cognitive avoidance and marital satisfaction of women with marital problems.

    Method

    The present study was a quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. The statistical population included all women who referred to Tolooesalamat psychological and counseling center in Tehran in 1398. Among them, 32 people were selected by purposive sampling method based on the inclusion criteria and randomly assigned to the experimental and control groups (16 people in each group). The experimental group underwent 8 sessions of 90-minute acceptance and commitment therapy. Data collection tools were Sexton and Dougas Cognitive Avoidance Questionnaire and Spanier Dyadic Adjustment Scale. Data were analyzed using SPSS-21 software through univariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment therapy is effective in reducing cognitive avoidance and increasing marital satisfaction of women with marital problems (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results, in designing programs related to promoting family health and marital relationships, acceptance and commitment based therapy can be used as an effective intervention in improving cognitive avoidance and marital satisfaction.

    Keywords: Acceptance, Commitment, Women, marital satisfaction, cognitive avoidance
  • Majid Baradaran *, Farzaneh Ranjbar Noushari Pages 135-148
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the role of cognitive flexibility and attachment style as predictors of student social cognition.

    Method

    statistical population was comprised of all students in Payame Noor University of rasht city who have been studying between 2019-2020. Using cluster sampling method, a group of 309 students were selected. Data were analyzed by correlation coefficient and regression analysis. The participants completed the items of Cognitive Flexibility Inventory (Dennis & Vander Wal, 2010), attachment styles questionnaire (Hazan & Shaver, 1987) and student social cognition questionnaire (Nejati, Kamari & Jafari, 2018).

    Results

    Results showed that there were a significant positive correlation between cognitive flexibility and secure attachment with social cognition and significant negative correlation between avoidant and ambivalent attachment with social cognition. Also, regression analysis showed that cognitive flexibility 0.49 and avoidant attachment style 0.02 significantly predict student social cognition (p < 0.05).

    Conclusion

    The findings of this research indicated that cognitive flexibility and attachment style have basic role in student social cognition.

    Keywords: Cognitive Flexibility, Attachment style, social cognition
  • Mansoureh Hajhosseini *, Abed Mahdavi, Maryam Mohammadi Pages 149-164

    The aim of this study was to identify the effect of group education based on schema therapy on psychological well-being and differentiation of female students. The study was carried out in a quasi-experimental design with pretest-posttest and control group. The statistical population of the study included all female students from 18 to 21 years of residence in Chamran dormitory of Tehran in 2018 which were selected from among them, 30 were randomly available and replaced by accident in two groups of experimental and control. In order to collect data, we used psychological well-being questionnaire (PWBS) and differentiation Skron and Smith Questionnaire (2003) and measured in accordance with the plan, the subjects in two stages before and after the implementation of group education. The treatment program was performed for 11 sessions of 90-minute group training for experimental groups but the control group did not receive any training. Data were analyzed using multivariate analysis of variance and the findings indicated that schema therapy significantly increased psychological well-being and six components i.e. self-acceptance, positive relationship with others, autonomy, mastery of the environment, the goal of life and personal development. The program also led to a significant difference in the testable group compared to the control group in self-differentiation. The result was confirmed by the effectiveness of schema therapy in modifying maladaptive schemas and enabling young students to help maintain independence and regulate their emotion and behavior. This program has also been effective in improving the dominance of individuals on their own schemas in improvement of their psychological well-being and can be used as a fruitful model in the students ' psychological counseling.

    Keywords: Group Education, Schema-Based Approach, psychological well-being, Differentiation of Self, female students
  • Kamran Shivandi Chelicheh *, farzaneh mostafaei Pages 165-177

    The aim of this study was to identify the factors that affecting the reduction of cognitive distortions caused by Covid-19 pandemic. In terms of purpose this research is applied, and in terms of nature is descriptive-correlational. The statistical population of this study includes all people living in city of Karaj and the sample size was calculated 384 based on Cochran formula. Sampling was done purposefully and in the next step it was done voluntarily and online. Data were analyzed in SPSS software. In order to collect data, Ozturk and Hammaci (2004) Cognitive Distortion Scale, Palutzian and Ellison (1983) Spiritual Health Scale and the researcher-made questionnaire of trust, patience and peaceful coexistence were used. The results of the study using multivariate regression based on ANOVA test showed that trust, spiritual health and peaceful coexistence had a positive effect on reducing cognitive distortion. The results also showed that patience could not reduce cognitive distortion.

    Keywords: Cognitive Distortion, Pandemic, Covid-19
  • Fereshteh Hassani, Ahmad Alipour *, Majid Saffarinia, Ali Reza Agha Yousefi Pages 169-186

    The aim of this study was to compare the effectiveness of social skills training and cognitive-behavioral play therapy on Social Cognition (social adjustment and social acceptance) of hyperactive children. The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up with the control group. The statistical population of the present study was all inactive preschool children in Tehran who were studying in preschool centers of this city in the academic year 2020-2021. For this purpose, 75 inactive children were selected by purposive sampling from among the inactive preschool children referred to Baharestan area school and were randomly divided into two experimental groups and one control group (25 people in each group). The first experimental group of social skills training and the second experimental group of cognitive-behavioral play therapy will be intervened. The instruments used in this study were Conner’s Parents Rating scale, Child Adjustment Scale and Social Acceptance Questionnaire. The data obtained using analysis of covariance showed that both social skills training methods and cognitive-behavioral play therapy had an effect on social adjustment and social acceptance of hyperactive children and the effect of cognitive-behavioral play therapy treatment on increasing children's adjustment and acceptance was more than skills training treatment. It has been social. It seems that social skills training and cognitive-behavioral play therapy are both effective in the development of social cognition in hyperactive children and can be used in clinical interventions.

    Keywords: social cognition, social adjustment, social acceptance, social skills training, cognitive-behavioral play therapy andinactive children
  • Sepideh Safiri Hassan Abadi, Sepide Safiri Hasanabadi *, Mahmoud Reza shahsavari Pages 197-210
    Introduction

    Stigma is a set of prejudicial attitudes and discriminatory behaviors that makes the carrier of special label deprived of full social acceptance.The purpose of this study was study affiliate stigma in first and second degree relatives of people with disabilities.

    Method

    The research design was descriptive and causal-comparative. The statistical population of the study included all first and second degree relatives of disabled people who were be served by the Welfare Organization or health centers of Mobarakeh city of Isfahan, and lived in this city in the fall of 2019. From this statistical population, 300 people were selected using purposive sampling. The Affiliate Stigma Scale developed by Chang et al. (2015) was used to assess stigma.

    Results

    According to the results of the regression model; Familial degree, cause of disability and level of education significantly contributed to the prediction affiliate stigma.

    conclusions

    First-degree family relation, lower education level and congenital disability are related factors for increased risk for affiliate stigma

    Keywords: stigma, affilliate stigma, Disability
  • habibeh khaton ghobadi, Tayebeh Sharifi *, Ahmad Ghazanfari, Maryam Chorami Pages 211-237
    Objective

    Low self-efficacy and aggression are found in all cultures and are the most common kind of problems in students, which cause discomfort and distress in others; thus, they disrupt the mental health of the community. This study aims to investigate the comparison of effectiveness of group training anger management and psycho-social empowerment on aggression and social self-efficacy.

    Method

    This experimental study was conducted with a pretest-posttest design with control group and follow-up two month. The statistical population of this study included all the female students high school Tehran city to 125110 people were in year academic 2020-2021 and 90 female students by convenience sampling were considered as the sample size in two experimental groups and on group control (each group of 30 female students). The experimental groups underwent group training anger management and psycho-social empowerment (12 sessions 90 minutes in each training), but the control group received no training and remained in the waiting list. To collect data aggression questionnaire and adolescents social self-efficacy scale. Data analysis was performed using SPSS-24 software in two sections: descriptive and inferential (analysis of variance with repeated measures and Bonferroni).

    Results

    The results of the study showed that both types of treatment in post-test and follow up had a significant effect on reducing aggression and increasing social self-efficacy of female high school students (p < 0.05). In addition, the results showed that group anger management training was more effective than psycho-social empowerment group in reducing aggression and increasing social self-efficacy (p < 0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that, anger training anger management and psycho-social empowerment can be considered as a supportive and effective tool for reducing aggression and increasing social self-efficacy and used for adolescents in particular.

    Keywords: group training anger management, psycho-social empowerment, prosocial behaviors, social adjustment