فهرست مطالب

فصلنامه بیهوشی و درد
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هادی اسمخانی اکبری نژاد*، ماهک نقی زاده علمداری صفحات 1-18

    مقدمه :

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با درمان راه حل محور کوتاه مدت بر خودکارآمدی درد و تاب آوری دانش آموزان دختر مبتلا به سردرد مزمن بود.

    روش ها

    روش پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دختر مبتلا به سردرد مزمن دوره متوسطه دوم مدارس شهر تبریز در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند. 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. گروه های آزمایشی، درمان مختص گروه خود را به ترتیب در 8 و 6 جلسه دریافت کردند. تجزیه و تحلیل یافته ها از طریق آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام گرفت.

    یافته ها

    در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای خودکارآمدی درد (72/4±10/29) و برای تاب آوری (05/5±20/43)، در درمان راه حل محور کوتاه مدت برای خودکارآمدی درد (76/4±60/27) و برای تاب آوری (39/4±30/42)، و در گروه کنترل برای خودکارآمدی درد (47/4±00/29) و برای تاب آوری (66/5±40/42) بود. هر دو درمان در مقایسه با گروه کنترل، خودکارآمدی درد و تاب آوری بیماران را در پس آزمون افزایش دادند (001/0>p). در مرحله پیگیری، اثر این دو درمان بر خودکارآمدی درد و تاب آوری ماندگار بود (001/0>p). تاثیر این دو درمان بر خودکارآمدی درد و تاب آوری در مراحل پس آزمون و پیگیری یکسان بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    این دو درمان ممکن است با کاهش فاجعه آمیزکردن سردرد و در نتیجه کاهش اضطراب و ترس مرتبط با درد، در کاهش شدت سردرد و از این رو در افزایش خودکارآمدی درد و تاب آوری دانش آموزان دختر مبتلا به سردرد مزمن موثر باشند و می توانند راهبرد پیشگیرانه مفیدی تلقی شوند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان راه حل محور کوتاه مدت، خودکارآمدی درد، تاب آوری، سردرد مزمن
  • سمانه طاهری زاده، علی اکبر ثمری*، قاسم آهی صفحات 19-31
    زمینه و هدف

    دردهای مزمن و به ویژه دردهای عضلانی اسکلتی شیوع بالایی دارند و می توانند ابعاد کیفیت زندگی و سلامتی بیمار و اطرافیان آن ها را تحت تاثیر قرار دهند؛ بنابراین پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه سیستم بازداری رفتاری با ادراک درد با در نظر گرفتن نقش میانجی فاجعه سازی و حمایت اجتماعی ادراک شده در افراد مبتلا به نشانگان درد مزمن صورت گرفت. 

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی همبستگی تعداد 270 نفر بیمار مبتلا به روش در دسترس انتخاب شدند و با پرسشنامه های استاندارد نظام های مغزی رفتاری ویلسون و گری (2003)، ادراک درد شده ون کورف (1990)، فاجعه سازی درد سالیوان و همکاران (1995) و حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکارانش (1998) را تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده در نرم افزارهای آماری SPSS20 و PLS3 با روش های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. 

    یافته ها

    یافته ها نشان داد  فاجعه سازی و حمایت اجتماعی ادراک شده به طور معناداری رابطه بین سیستم بازداری رفتاری را با دردادراک شده میانجیگری می کند. بین سیستم بازداری رفتاری با دردادراک شده رابطه معنادار مستقیم وجود داشت (05/0<P). 

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه اهمیت نقش واسطه متغیرهای روانی و اجتماعی را در کنار درد ادراک شده نشان می دهد و نشان دهنده این موضوع است که تاثیر متغیرهای مختلف بر شدت درد یک رابطه خطی نیست.

    کلیدواژگان: سیستم های مغزی رفتاری، درد، فاجعه سازی، حمایت اجتماعی
  • حبیبه فرخی* صفحات 32-40
    مقدمه

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان مبتنی برپذیرش وتعهد و طرحواره درمانی بر شدت  درد و تنظیم هیجانی در بیماران تحت جراحی ستون فقرات  بود.

    روش پژوهش:

    این پژوهش ازنوع نیمه آزمایشی وباطرح پیش آزمون وپس آزمون با گروه کنترل وپیگیری دوماهه است. 96بیمارواجد ملاک های ورودی باروش نمونه گیری در دسترس ازبین بیماران مردکه تحت جراحی یکی ازانواع جراحی ستون فقرات قرارگرفته اند،انتخاب به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرارگرفتند برای تجزیه وتحلیل داده هااز آزمون آماری تحلیل کواریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج پژوهش حاکی ازآن اثربخشی هردو مدل درمانی برشدت دردوتنظیم هیجانی بیماران جراحی ستون فقرات است.

    نتیجه گیری

    برحسب نتایج حاصل ازاین پژوهش طرحواره درمانی  با تمرکز بر چالشها و شناختها ودرمان پذیرش و تعهد با ایجاد تغییر مثبت ومناسب می تواند در بیماران تحت جراحی  مورد استفاده قرارگیرد.

    کلیدواژگان: بیماران تحت جراحی ستون فقرات، تنظیم هیجانی، ‎ ‎شدت درد، ‎ ‎درمان‎ ‎ مبتنی‎ ‎ بر‎ ‎پذیرش ‎ ‎و‎ ‎تهعد و ‎ ‎طرحواره درمانی، ‎ ‎
  • مسعود محسنی*، نسیم نیکوبخت صفحات 41-48
    زمینه

    هزینه درمان شکستگی مفصل ران بسیار زیاد است ، به ویژه در کشورهایی مانند ایران که پیر شدن جمعیت و منابع مالی محدود انتخاب روش بیهوشی برای جراحی شکستگی مفصل ران را برای متخصص بیهوشی سخت میکند. این مطالعه به صورت  گذشته نگر برای ارزیابی تاثیر بیهوشی منطقه ای (نورواگزیال) در مقابل بیهوشی عمومی بر طول مدت بستری در بیمارستان و هزینه بستری شدن در یک بیمارستان دانشگاهی در بین بیماران در طی 4 سال بررسی شد.

    روش ها

    سوابق پزشکی 751 بیماربزرگسال را که تحت عمل جراحی گردن اینتر تروکانتریک  یا  شکستگی گردن فمور قرار گرفتند بین سال های 2008 تا 2012 در بیمارستان اموزشی درمانی حضرت رسول اکرم واقع در تهران ، ایران.بررسی کردیم. اطلاعات مربوط به روزهای اقامت در بیمارستان و کل هزینه های بستری و همچنین مشخصات جمعیتی بیماران بر اساس نوع بیهوشی مورد بررسی قرار گرفت. منابع  پایگاه داده  های الکترونیکی بیمارستان بود.

    یافته ها

    بیهوشی نورواکزیال در بیماران با جراحی شکستگی اینترتروکانتریک با بستری کمتر در بیمارستان و هزینه های کمتر همراه بود.البته این مزیت ها در بیهوشی نورواگزیال نسبت به بیهوشی عمومی در بیماران با شکستگی گردن ران از نظر آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    بیهوشی نورواگزیال به منظور کنترل دقیق درد بعد از عمل ممکن است دوره بستری شدن را کاهش دهد وهزینه های درمان شکستگی مفصل ران را خصوصا در مورد بیمارانی که دچار شکستگی اینترتروکانتریک هستند ، ببیشتر کاهش دهد

    کلیدواژگان: بیهوشی عمومی، بیهوشی نورواگزیال، انالیزاقتصادی، شکستگی مفصل ران
  • الهام کاظمینی، صدیقه رضایی دهنوی*، زهرا منتجبیان صفحات 49-61

    زمینه و هدف:

     هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر ادراک درد افراد مبتلا به سردرد مزمن تنشی در سه شاخص (دفعات، مدت و شدت) بود. 

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را  کلیه بیماران مبتلا به بیماری سردرد مزمن تنشی که  به مطب های خصوصی متخصصان مغز و اعصاب  و بیمارستانی در شهرستان شهرضا در سال 1398 مراجعه کردند، تشکیل دادند. به همین منظور تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) قرار گرفتند. سپس به گروه آزمایش 8 جلسه ی 90 دقیقه ای روان درمانی مثبت نگر آموزش داده شد. ابزار اندازه گیری شامل چک لیست روزنگار سردرد بلانچارد (1992) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد روان درمانی مثبت نگر به طور معناداری باعث کاهش ادراک درد افراد مبتلا به سر درد مزمن تنشی گردید.

    نتیجه گیری

    روان درمان مثبت نگر در کاهش ادراک درد افراد مبتلا به سر درد مزمن تنشی موثر است.

    کلیدواژگان: روان درمان مثبت نگر، ادراک درد، سردرد مزمن تنشی
  • مریم تفنگ چی، زهره رئیسی*، امیر قمرانی، حسن رضایی جمالویی صفحات 62-77
    زمینه و هدف

    بر اساس مطالعات انجام شده یکی از عوامل مهم در تجربه سردرد افراد گرایش آنها به خود انتقادگری است. لذا کشف عوامل محافظتی به منظور تعدیل این گرایش می تواند یکی از اهداف مهم تحقیقات در حوزه روانشناسی سلامت باشد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی مدل ساختاری رابطه شفقت به خود و خود انتقادی در افراد مبتلا به سردرد بود.

    مواد و روش ها

    بدین این منظور، تعداد 110 زن مبتلا به سردردهای تنشی مراجعه کننده به کلینیک های اعصاب روان و مراکز تخصصی سردرد شهر اصفهان به صورت هدفمند انتخاب و پرسشنامه های خود انتقادی و شفقت به خود روی آنان اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل ارایه شده برازش خوبی با داده های تحقیق داشت، به طوری که بین شفقت به خود و خود انتقادگری (مدل 1) در زنان مبتلا به سردردهای تنشی رابطه علی معکوس وجود داشت. همچنین و بین مولفه های مثبت شفقت به خود (مهربانی به خود، تجارب مشترک انسانی و ذهن آگاهی) و خود انتقادی رابطه منفی و بین مولفه های منفی شفقت به خود (قضاوت کردن، انزوا، همانندسازی افراطی)  با خود انتقادی (مدل 2) رابطه مثبت وجود داشت. در نتیجه یافته ها مدل پژوهشی تحقیق را تایید کردند.

    نتیجه گیری

    بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق می توان گفت که شفقت خود می تواند به عنوان یک عامل محافظتی روی خود انتقادگری زنان مبتلا به سردردهای تنشی نقش مهمی ایفا نماید.

    کلیدواژگان: خود انتقادی، شفقت به خود، سردردهای تنشی، مدل معادلات ساختاری
  • علی خلفی*، نوشین سروی سرمیدانی، رضا آخوند زاده، مریم دستور پور، ساجده غبیشاوی، شادی شهبازی صفحات 78-91
    زمینه و هدف

    تبادل و به اشتراک گذاری اطلاعات در داخل تیم بیهوشی از اهمیت بالایی در جهت حفظ ایمنی بیمار برخوردار است و نیاز به هماهنگی و همکاری دقیق بین اعضای تیم دارد. این مطالعه با هدف معرفی و ارایه ی یک چک لیست قبل از القای بیهوشی و بررسی تاثیر آن بر بهبود عملکرد بالینی تیم بیهوشی و کیفیت ایمنی بیمار انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی از نوع پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه آماری پژوهش شامل 100 تیم بیهوشی در چهار مرکز درمانی آموزشی اهواز شامل متخصص و کارشناس بیهوشی بود که بصورت در دسترس انتخاب و بطور تصادفی به دو گروه مداخله (n=50) و کنترل (n=50) تخصیص یافتند. پس از به کار گیری چک لیست طراحی شده قبل از القای بیهوشی در گروه مداخله، جمع آوری داده ها توسط پرسشنامه نگرش ایمنی بیمار SAQ که توسط خود شرکت کنندگان تکمیل شد انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین امتیاز نگرش ایمنی در گروه مداخله  (01/4) از گروه کنترل (91/3) بصورت معنی داری بیشتر بود (012/0=P). 2/80 درصد از پاسخ دهندگان در گروه مداخله بیان کردند که استفاده از چک لیست آسان بود، در حالی که تنها 8/19 درصد از آنها استفاده از چک لیست را زمانبر دانستند. اکثریت موافق بودند که استفاده از چک لیست منجر به ارتقای ایمنی اتاق عمل، بهبود ارتباطات و پیشگیری از اشتباهات در اتاق عمل شد (2/80، 8/84 و 6/78 درصد).  

    نتیجه گیری

    استفاده از مداخله ی چک لیست منجر به ارتقای عملکرد بالینی تیمی و ایمنی محیط اتاق عمل می شود و می تواند نقش ارزنده ای در ارتقا سلامت بیماران و بهره وری بیشتر عملکرد کارکنان بیهوشی گردد.

    کلیدواژگان: چک لیست، بیهوشی، ایمنی بیمار، کار گروهی
  • فاطمه آقاکشی زاده*، امیر لطافتکار صفحات 92-103
    زمینه و هدف

    سندرم درد پاتلوفمورال یکی از شایع ترین اختلالات اسکلتی عضلانی می باشد و با عوامل بیومکانیکی اندام تحتانی مرتبط می باشد. هدف مطالعه حاضر، مقایسه تاثیر تمرینات تقویتی ران و زانو به همراه دستورالعمل تمرکز خارجی بر کینماتیک افراد دارای سندرم پاتلوفمورال می باشد.

    مواد و روش ها

    50 مرد و زن مبتلا به سندرم پاتلوفمورال (18 تا 45 سال) در این تحقیق شرکت کردند. افراد در دو گروه تجربی (25= n) و کنترل (25= n) تقسیم شدند. ارزیابی کینماتیک راه رفتن افراد به وسیله دوربین فیلمبرداری به صورت دو بعدی صورت گرفت. سپس افراد در گروه کنترل تمرینات تقویتی ران و زانو و در گروه تجربی تمرینات تقویتی ران و زانو به همراه تمرکز خارجی را به مدت شش هفته انجام دادند. آزمونهای آماری تی وابسته و مستقل جهت تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون های آماری نشان داد که افزودن دستورالعمل تمرکز خارجی بر تمرینات تقویتی ران و زانو بر کینماتیک اندام تحتانی افراد دارای سندرم پاتلوفمورال تاثیر داشته و به طور معناداری باعث بهبود کینماتیک اندام تحتانی شده است (05/0≤p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرینات تقویتی ران و زانو به همراه تمرکز خارجی در بهبود کینماتیک افراد موثرتر از تمریناتی می باشد،که صرفا بر تقویت عضلات ران و زانو تمرکز دارند.

    کلیدواژگان: سندرم درد پاتلوفمورال، تمرینات تقویتی، بازخورد، کینماتیک اندام تحتانی
  • نعیمه محب*، هاله ناسی زاده، شعله لیوارجانی، جلیل باباپور خیرالدین، زهرا موسوی صفحات 104-120
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی دو روش طرحواره درمانی هیجانی و رفتار درمانگری دیالکتیکی برشدت درد ادراک شده، و محدودیت عملکرد درد در مبتلایان به اختلال سردرد تنشی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، از نوع نیمه تجربی بود که در قالب طرح پیش آزمون - پس آزمون- پیگیری دو ماهه انجام شد. بدین منظور از بین 68 بیمار ارجاعی از مراکز درد دانشگاه های علوم پزشکی تبریز, تعداد30 بیمار که دارای تشخیص روانپزشکی سر درد تنشی بوده اند به صورت هدفمند انتخاب شده، و به شکل تصادفی ساده در دو گروه مداخله هریک با تعداد 15 نفر قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها هردو گروه پرسشنامه های چندوجهی درد وست هیون- ییل1 (WHYMPI) را به عنوان پیش آزمون تکمیل نموده و پس از اتمام 12 جلسه درمان طرحواره محور هیجانی، و 10 جلسه رفتاردرمانی دیالکتیکی درهر دوگروه مداخله، مجددا پرسشنامه های مذکور به عنوان پس آزمون، و پیگیری دو ماه هاجرا گردیدند. درآزمون فرضیه های تحقیق، روش تحلیل آماری واریانس مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS بر روی گروه های مداخله انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نمایانگر این موضوع بود که بر اساس نتایج تحلیل آماری واریانس مکرر، دو مداخله رفتار درمانگری دیالکتیکی و طرحواره درمانی هیجانی، در دوبخش پس آزمون و پیگیری دوماهه، بر درد در مبتلایان به سر دردهای تنشی موثر بودند (p=0.001)، و بعلاوه، نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی بیانگر این بود که درمان طرحواره محور هیجانی، تاثیر بیشتری نسبت به رفتاردرمانگری دیالکتیکی در کاهش درد در مبتلایان به سر دردهای تنشی دارد (p=0.001).

    نتیجه گیری

     نتایج از تاثیر دو روش درمانی طرحواره رمانی هیجانی و رفتار درمانگری دیالکتیکی حمایت می کند و توجه به این دو روش درمانی برای افراد مبتلا به سر دردهای تنشی از اهمیت خاصی برخوردار است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: طرحواره درمانی هیجانی، رفتاردرمانی هیجانی، سر درد تنشی، کیفیت خواب
  • نورالله جاودانه*، نازنین کامرانی فراز صفحات 121-136
    هدف

    گردن درد یکی از مشکلات شایع در جوامع انسانی است. در اتیولوژی گردن درد، فاکتورهای زیادی دخیل هستند و مشکلات شناختی ‏مرتبط با درد، از مهمترین عوامل دخیل برای گردن مزمن درد غیر اختصاصی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شش هفته تمرینات شناختی ‏عملکردی بر شدت درد، ناتوانی و ترس از حرکت افراد دارای گردن درد مزمن غیراختصاصی انجام شد.‏

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی به صورت پیش آزمون_ پس آزمون با یک گروه مداخله و یک گروه کنترل بود. 24 بیمار مبتلا به گردن درد مزمن، به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تمرینات شناختی عملکردی (12 = n) ‏و کنترل (12 = n) تقسیم شدند. ارزیابی متغیرهای شدت درد، ناتوانی و ترس از حرکت، قبل و بلافاصله بعد از شش هفته تمرینات شناختی، به ترتیب به ‏وسیله مقیاس بصری درد ، پرسشنامه ناتوانی گردن و پرسشنامه ترس از حرکت تمپا  از دو گروه مداخله و کنترل ‏ صورت گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های ‏واریانس با اندازه گیری تکراری‏ و ‏تی زوجی‏ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت‎.‎

    یافته ها

    در مقایسه دو گروه بعد از درمان، تفاوت معنی داری در شدت درد (001/0 ‏P≤‎‏)، شاخص ناتوانی (001/0 ‏P≤‎‏) و ترس از حرکت (001/0 ‏P≤‎‏) مشاهده شد، به طوری که در گروه مداخله در تمام ‏فاکتورها کاهش معنی داری مشاهده شد‏‎.‎‏ همچنین نتایج آزمون تی زوجی نشان داد که در گروه مداخله در پیش و پس آزمون ‏در تمام متغیرها تفاوت معنی داری وجود دارد‎ ‎‏(001/0 ‏P≤‎‏)‏‎ ‎‏ ولی برای گروه کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد.‏

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که مداخله تمرینات شناختی عملکردی ‏باعث بهبود درد، ناتوانی و ترس از درد و حرکت در افراد دارای گردن درد مزمن می شود، بنابراین پیشنهاد می شود که تمرینات شناختی عملکردی، به عنوان یک روش مکمل در بهبود افراد دارای گردن درد مزمن غیراختصاصی مورد استفاده قرار گیرد.‏

    کلیدواژگان: گردن درد مزمن، ناتوانی، ترس از حرکت، تمرینات شناختی عملکردی
|
  • Hadi Akbarinejhad*, Mahak Naghizadeh Alamdari Pages 1-18
    Introduction

    The aim of the present study was to compare the efficacy of ACT with STSFT on pain self-efficacy and resilience of female students with chronic headache.

    Methods

    The method of this study was semi-experimental with pre-test, post-test and follow up with the control group. The population of the study consisted of female students with chronic headache in the secondary school of Tabriz in the academic year 2019-2020. In total, 30 people, They were selected by using simple random sampling and randomly divided into three groups. The experimental groups received their group-specific treatment in 8 and 6 sessions, respectively. Analysis of findings through repeated measures analysis of variance & Bonferroni post hoc test.

    Results

    In the pretest, mean and standard deviation of ACT for pain self-efficacy was (29/10±4/72) & for resilience was (43/20±5/05); in STSFT for for pain self-efficacy was (27/60±4/76) & for resilience was (42/30±4/39); and in the control group for pain self-efficacy was (29/00±4/47) & for resilience was (42/40±5/66). Both treatments compared to the control group, increased pain self-efficacy and resilience in patient after the test (p<0.001). In the follow-up phase, the effect of these two treatments on pain self-efficacy and resilience was lasting (p<0.001). The effect of these two treatments on pain self-efficacy and resilience at posttest and follow-up was not different (p>0.05).

    Conclusion

    These two therapies may reduce the severity of the headache by reducing catastrophic headaches and thus reduce anxiety and fear associated with pain, thus increasing the pain  self-efficacy and resilience of female students with chronic headaches and can be considered a useful preventive strategy.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Short-term Solution-focused Therapy, pain self-efficacy, Resilience, Chronic Headache
  • Samaneh Taherizadeh, Aliakbar Samari*, Ghasem Ahi Pages 19-31
    Introduction

    Chronic pain, especially skeletal muscle pain, is very common and can affect the quality of life and health of the patient and families; Therefore, the present study was conducted to investigate the relationship between behavioral inhibition system and pain perception by mediating role of pain catastrophe and perceived social support in people with chronic pain syndrome. 

    Materials and Methods

    in this descriptive correlational study, 270 patients were selected through convenience method and assessed with standard questionnaires of behavioral brain systems Wilson and Gray (2003), Van Korf (1990) pain perception, Sullivan et al pain catastrophizing scale(1995), the perceived social support of Zinat et al. (1998). The collected data were analyzed in SPSS20 and PLS3 statistical software using descriptive and inferential statistical methods. 

    Results

     Findings showed that pain catastrophic and perceived social support significantly mediate the relationship between behavioral inhibition system with perceived pain. There was a significant direct relationship between behavioral inhibition system and perceived pain (P <0.05). 

    Conclusion

    This finding shows the importance of the role of mediating  psychosocial variables in perception of pain and indicates that the effect of different variables on pain intensity to pain is not a linear relationship.

    Keywords: Behavioral Brain Systems, Pain, Catastrophe, Social Support
  • Habibeh Farokhi* Pages 32-40
    Objective

    The  aim  of this   study was to compare the effectiveness of  acceptance and   commitment  therapy   And   schema   therapy   on   pain intensity     and   emotion  regulation  in spinal column surgery patients    suffering   from pain in   milad hospital. 

    Method

    In this semi-experimental  study  with  pretest-posttest  control group  design  was used, 96peopel who were given a diagnosis  of about them ,were assigned to two experimental and control groups. this  study  was to analyze the data from the test   ANCOVA.

    Results

    Results   showed   that    acceptance   and  commitment  therapy   and   schema therapy    based on  reducing amount pain and  emotion management.

    Conclusion

    The results revealed that  schema  therapy   focuses on the challenge  and  cognitive  and    acceptance  and  commitment   therapy   focuses on the change  process to create positive change  and  appropriate  in patients  with pain and  surgery  used.

    Keywords: ‎: Acceptance, commitment therapy, Emotion Regulation, Schema therapy Spinal ‎column surgery patients, Pain Intensity.‎
  • Masood Mohseni*, Nasim Nikoubakht Pages 41-48
    Background

    The economic burden of the treatment of hip fracture would be enormous, especially in countries like Iran with an aging population and limited financial resources. The choice of anesthetic technique for hip fracture surgery is controversial. We conducted this retrospective 4 year study to evaluate the effect of regional versus general anesthesia on the length of hospital stay and the cost of hospitalization in an academic governmental setting.

    Methods

    We reviewed the medical records of 751 adult patients who underwent a surgery for intertrochanteric or femoral neck fracture since 2008 to 2012 in a University hospital located in Tehran, Iran. Data regarding days of hospital stay and total direct hospitalization costs as well as patients’ demographics were analyzed based on the type of planned anesthesia. The source of data collection was local electronic database.

    Results

    Neuraxial anesthesia was associated with less hospital stay and costs in patients with intertrochanteric fracture surgery. The advantage of neuraxial over general anesthesia was not statistically significant in patients with femoral neck fracture.

    Conclusions

    Neuraxial anesthesia followed by meticulous postoperative pain control may reduce the hospitalization period and costs of hip fracture treatment. This is especially true for the patients with intertrochanteric fracture.

    Keywords: Anesthesia, General anesthesia, neuraxial anesthesia, Economic, Hip Fracture
  • Elham Kazemainy, Sedigheh Rezai Dehnavi*, Montajabian Pages 49-61
    Aims and background

    The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of positive  psychotherapy on the perception of pain in people with chronic tension headaches.

     Methods and Materials: 

    The experimental method was semi-experimental with pre-test-post-test design with control group. The statistical population of the study consisted of all patients with chronic tension headache referred to the private clinics of neurologists and a hospital in Shahreza city in 2018. For this purpose, 30 people were selected by targeted sampling method (according to research criteria)  and were placed  randomly in two experimental and control groups (15 experimental group and 15 control group). The experimental group was trained 8 positive 90-minute sessions of positive psychotherapy. The measuring instrument included a daily checklist of Blanchardchr headache (1992). Univariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that positive psychotherapy significantly reduced pain perception in people with chronic tension headache.

    Conclusion

    It can be concluded that positive psychotherapy is effective in reducing the pain perception of people with chronic tension headaches

    Keywords: Positive Psychotherapy, Pain Perception, Chronic Tension Headache
  • Maryam Tofangchi, Zohreh Raeisi*, Ghamarani Amir, Rezaei Hasan Pages 62-77
    Aims and background

    As shown in many studies, one of the most important reasons for headaches in individuals is their tendency to self-criticism. Discovering some protective factors in order to moderate this tendency, thus, can be one of the important goals of health psychology research. Therefore, the current study aimed at investigating the relationship between self-compassion and self-criticism in women suffering from tension headaches using structural equation modeling.

    Material & Methods

    To do so, 110 women with tension-type headaches were selected through purposeful sampling from psychiatric and neurological clinics and specialized headache centers in Isfahan, and were asked to respond to self-compassion and self-criticism questionnaires. The collected data were analyzed using the structural equation modeling (SEM) on Amos and SPSS software programs.

    Findings

    The results revealed that the presented model fitted the data well. There were negative relationships between positive components of self-compassion (self-kindness, common human humanity, and mindfulness) and self-criticism. On the other hand, there were positive relationships between the negative components of self-compassion (self-judgment, isolation, and over-identification) and self-criticism. The findings showed the research model was appropriately presented.

    Conclusions‌:

     Therefore, based on the results obtained from the present research, it can be concluded that self-compassion as a protective factor can have a significant impact on self-criticism in women with tension-type headaches.

    Keywords: self-criticism, self-compassion, tension-type headache, structural equation modeling
  • Ali Khalafi*, Nooshin Sarvi Sarmeydani, Reza Akhondzadeh, Maryam Dastoorpour, Sajedeh Ghobeishavi, Shadi Shahbazi Pages 78-91
    Background

    Exchanging and sharing information within the anesthesia team is very important to maintain patient safety and requires close coordination and cooperation between team members. The aim of this study was to introduce and present a checklist before induction of anesthesia and to evaluate its effect on improving the clinical performance of the anesthesia team and the quality of patient safety.

    Methods

    This quasi-experimental study was a post-test with a control group. The statistical sample of the study included anesthesia teams in four educational centers of Ahvaz, including anesthesiologists and experts who were selected by convenience sampling and randomly assigned to two groups of intervention (n = 50) and control (n = 50). After applying the designed checklist before induction of anesthesia in the intervention group, data collection was performed by the Patient Safety Attitude Questionnaire completed by the participants themselves.

    Results

    The results showed that the mean score of safety attitude in the intervention group (4.01) was significantly higher than the control group (3.91) (P=0.012). 80.2% of the respondents in the intervention group stated that using the checklist was easy, while only 19.8% of them considered using the checklist to be time consuming. The majority agreed that the use of checklists improved operating room safety, communication and prevented errors in the operating rooms (80.2%, 84.8% and 78.6%).

    Conclusion

    The use of checklist intervention leads to improved team clinical performance and safety of the operating room environment and can play a valuable role in promoting patient health and greater productivity of anesthesia staff.

    Keywords: Checklist, anesthesia, patient safety, teamwork
  • Fatemeh Aghakeshizadeh*, Amir Letafatkar Pages 92-103
    Aims and Background

    Patellofemoral pain syndrome is one of the most common musculoskeletal disorders, and is related to biomechanical factors of the lower extremities. The purpose of this study was to compare the effect of hip and knee strengthening with internal instruction exercises on pain and dynamic knee valgus in patients with Patellofemoral pain syndrom.

    Materials and Methods

    50 men and women with Patellofemoral pain syndrom (18 to 45 years) participated in this study. Subjects were assigned to experimental (n = 25) and control (n = 25) groups. Evaluation of gait kinematics was conducted using two-dimensional video camera. Subjects in the control group received hip and knee strengthening exercises and in the experimental group performed hip and knee strengthening with external instruction exercise for six weeks. Independent and dependent T-tests were used for statistical analysis.

    Findings

    The results of the statistical tests showed that addition of external focus instruction on hip and knee strengthening exercises affected the lower extremity kinematics of Patellofemoral pain syndrom subjects and significantly improved the lower extremity kinematics (p≤0. 05).

    Conclusion

    Hip and knee strengthening with external instructions exercises seem to be more effective in improving gait kinematics than exercises that focus solely on strengthening the hip and knee muscles.

    Keywords: Patellofemoral pain syndrome, Strengthening exercises, Feedback, Lower extremity kinematics
  • Naeimeh Moheb*, HALEH NASIZADEH, Shole Livarjani, Jalil Baba Pour Kheirodin, Zahra Moosavi Pages 104-120
    Background

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of dialectical behavioral therapy and emotional schema therapy on pain severity and performance limitation in people who suffering of tension headache.

    Methods

     The present study was a quasi- experimental design that conducted in the form of pretest-posttest-2mounths follow up. In this study, 68 patients with chronic tension headache who were refered from pain specific clinic of imam reza hospital (tabriz medical university), and 30th of them with psychiatric recognition of tension headache were selected with purposive sampling method, they were randomly assigned to two experimental groups (15 students per group). The participantes in the two groups completed the Multidimentional Pain Inventury (West Haven- Yale, 1985)  as the pretest, posttest, and 2 months follow-up. Twelve sessions of group emotional schema therapy, and Ten sessions of group Dalectical Behavioral therapy were held for the participants in the experimental groups. The collected data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and Repeated measures analysis.

    Results

    Based on the results of repeated meajure analysis in posttest and follow- up, it was found that both emotional schema therapy, and dialectical behavior therapy were effective on pain severity and performance limitation in patients with chronic tension headache (p=0.001). In addition, Bonferroni post hoc test  results showed that emotional schema therapy had a greater effect on pain severity and performance limitatation than dialectical behavior therapy among people who suffering of tension headache (p=0.001).

    Conclusion

    training of this therapeutic approach is recommended as an effective interventional method in reducing pain severity and performance limitation in people who suffering of tension headache.

    Keywords: Emotional schema therapy, Dialectical behavior therapy, pain severity, performance limitation
  • Norollah Javdaneh*, Nazanin Kamrani Faraz Pages 121-136
    Purpose

    Neck pain is one of the most common problems in human societies. There are many factors involved in the etiology of neck pain, and cognitive problems related to pain are among the most important factors involved for non-specific neck pain. ‎The aim of this study was to investigate the effect of six weeks of functional cognitive training on the pain intensity, disability and Kinesiophobia in people with non-specific chronic neck pain.

    Methods

    The present study was a clinical trial study with one intervention group and one control group. In this clinical trial study, 24 patients with chronic neck pain were randomly divided into two ‎groups of Cognitive Functional Exercise (n=12) and Control (n=12). ‎‎ The variables of pain intensity, disability and Kinesiophobia ‎ were evaluated before and immediately after six weeks of cognitive exercises by Visual Analog Scale, neck disability questionnaire and Tampa Scale of Kinesiophobia, respectively. Data were analyzed using Repeated Measures ANOVA and paired t-test. ‎

    Results

    Comparing the two groups after treatment, there was a significant difference in pain intensity (P = 0.001), disability index (P = 0.001) and Tampa Scale of Kinesiophobia (P = 0.001) was observed, so that in the intervention group in all factors a significant decrease was observed. Also, the results of the T-pair test showed that there is a significant difference in the group of intervention before and after the test in all variables (P = 0.001). But there was no significant difference for the control group.

    Conclusion

    The findings showed that the intervention of functional cognitive exercises improves pain, disability and Kinesiophobia in people with chronic neck pain, so it is suggested that functional cognitive exercises can be used as a complementary method in improving individuals with non-specific chronic neck pain.

    Keywords: Chronic neck pain, disability, fear of movement, functional cognitive exercises