فهرست مطالب

مطالعات حقوقی - سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مصطفی السان*، لیلا نجفی زاده، یوسف مولائی صفحات 1-25

    برخلاف داوری تجاری بین المللی که در آن موضوع شناسایی رای داوری به عنوان مقدمه اجرای رای به طور صریح مطرح شده، در داوری داخلی این امر به طور مستقل و در قالب ماده ای خاص از قوانین مرتبط با اجرای آرای داوری داخلی نیامده است؛ بنابراین این بحث مطرح می شود که آیا اساسا شناسایی، مقدمه اجرای چنین آرایی محسوب می شود یا اینکه دادگاه موظف است در صورتی که رای داوری توسط دادگاه صالح ابطال نشده باشد، در هر حال آن را اجرا کند و نمی تواند به جهت مغایرت با قوانین آمره یا نظم عمومی از اجرای چنین رایی خودداری کند. در حقوق ایران، موضع ماده 489 ق.آ.د.م نسبت به این موضوع روشن نبوده و در رویه قضایی نیز در مورد اینکه شناسایی لازمه اجرا است یا خیر، اختلاف نظر وجود دارد. حال آنکه در حقوق استرالیا به جهت مشابهت قواعد حاکم بر شناسایی آرای داوری داخلی با آرای داوری بین المللی، این اشکال و اختلاف وجود ندارد. هدف این مقاله نگاهی به شناسایی و اجرای رای داوری داخلی در حقوق ایران و حقوق استرالیا و ارایه راهکارهای کاربردی برای نظام حقوقی ایران است. پرسش اصلی مقاله این است که آیا مرحله ای به نام شناسایی رای داوری قبل از اجرای آن، در داوری داخلی نیز قابل تصور است یا خیر؟ در این مقاله فرضیه این است که مرحله شناسایی رای داوری وجود داشته و آثار متعددی را پیش از اجرا و در فرایند اجرای آرای داوری دارد.

    کلیدواژگان: اجرای رای، حقوق استرالیا، شناسایی، رای داوری داخلی، مطالعه تطبیقی
  • بابک باصری*، محمدرضا ویژه صفحات 27-51

    احیای قراردادگرایی کانت می تواند مبنایی برای تحول حقوق اداری مدرن و بازتاب ارزش های جهان شمول در ساخت نظم اداری، به ویژه در دوران جهانی شدن و نفوذ آن در قلمرو حقوق اداری باشد. درک جهان شمولی حقوق اداری مستلزم فهم عدالت اداری است. اما عدالت اداری کماکان مفهومی مناقشه برانگیز است که چشم انداز حقوق اداری نوین را مبهم ساخته است. این مقاله در پی پاسخ به پرسشی در باب زمینه پیدایش عدالت اداری در جامعه ای قرارداد-بنیاد با روشی توصیفی- تحلیلی است که محملی مناسب برای بسط و تسری ارزش های فوق در حوزه حقوق اداری باشد. لذا مفروض آن این است که عدالت اداری پدیداری انضمامی است که تنها در بافت حقوقی قابل ادراک نیست؛ به این معنا که زمینه پیدایش عدالت اداری در دولت مدرن محصول هم نشینی منفعت عمومی و قراردادگرایی است. این مفهوم از عدالت اداری متمایز از مفهوم باستانی عدالت در دولت های کلاسیک است. در این بافت، عدالت اداری مفهومی است که بر دو پایه قرارداد و منفعت عمومی استوار است که تحولات اجتماعی و اراده عمومی را با ساختار حقوقی متناسب و هماهنگ می سازد و درواقع این هم نشینی نقطه عزیمت عدالت اداری است که با پیدایش دولت های مدرن بوروکراتیک بسترهای آن فراهم شده است. مهم ترین اثر آن نیز، رسیدن به ساختاری منظم و منسجم در قالب بوروکراسی و تامین کننده نظم اداری و تظلم خواهی در بعد شکلی و توزیع عادلانه امکانات از طریق حقوق اداری است و در بعد ماهوی نیز تثبیت حق ثمره آن است.

    کلیدواژگان: تعادل حق و منفعت، حق، عدالت اداری، قراردادگرایی، منفعت عمومی
  • حمیدرضا رستمی* صفحات 53-88

    داوری به دلیل مزیت هایی که نسبت به رسیدگی های قضایی دارد، یکی از سازوکارهای مهم حل اختلاف در دعاوی تجاری بین المللی قلمداد می شود و یکی از مهم ترین این مزیت ها که اساس و جوهر داوری را تشکیل می دهد، اصل حاکمیت اراده است؛ بدیهی است که اصل حاکمیت اراده در مواردی که با نظم عمومی و قواعد آمره برخورد کند، توان اجرایی نداشته و باید قواعد آمره مقدم داشته شود. مفهوم نظم عمومی و قواعد آمره در داوری تجاری بین المللی با چنین مفهومی در رسیدگی قضایی در حقوق داخلی و حتی با داوری داخلی متفاوت است. دایره نظم عمومی و قواعد آمره در رابطه با داوری داخلی، تنگ تر می شود و آزادی عملکرد بیشتری برای نهاد داوری در نظر گرفته می شود. با این حال، بررسی میزان این تاثیرگذاری و شناسایی قواعد آمره و اینکه تفاوت های بین قواعد امری در داوری داخلی و داوری بین المللی چیست؟ امری مهم قلمداد می شود. در این مقاله به بررسی میزان و قلمرو تاثیرگذاری قواعد آمره بر داوری های تجاری بین المللی خواهیم پرداخت. هدف این مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی نگارش شده، نخست، تعیین حوزه هایی است که قواعد امری با اصول داوری در تعارض هستند. هدف بعدی نیز بررسی روش هایی است که در نظام حقوقی ایران، آلمان، انگلیس و ایالات متحده امریکا برای حل این تعارض به کار گرفته می شوند. مقاله به این نتیجه رسیده که قلمرو قواعد آمره در داوری داخلی بسیار گسترده تر از چنین قلمرویی در داوری بین المللی است.

    کلیدواژگان: تعادل حق و منفعت، حق، عدالت اداری، قراردادگرایی، منفعت عمومی
  • سمیه سعیدی*، محمد مهدی الشریف، سید محسن قائم فرد صفحات 89-116

    هرچند ماده 12 قانون مسئولیت مدنی در باب مسئولیت مدنی کارفرما اقتباسی همراه با تصرف از قانون تعهدات سوییس است و مسئولیت به این شکل در حقوق سنتی ایران و فقه بی سابقه است، اما اغلب نویسندگان حقوقی ایران در تحلیل و توجیه این ماده همچون بیشتر مسایل مسئولیت مدنی، از حقوق فرانسه الهام گرفته و برای آن مبانی همچون نظریه خطر و تقصیر مفروض را در نظر گرفته اند. با وجود این، بسیاری از نویسندگان حقوقی ایران در تعیین مبنای این ماده کوشیده اند آن را به قواعد عمومی مسئولیت مدنی بازگردانده و آن را با مبانی فقهی مسئولیت مدنی آشتی دهند. مهم ترین ابزاری که برای توجیه مسئولیت کارفرما در قبال عمل کارگر به آن استناد شده، قاعده سبب اقوا از مباشر است. سوالی که در اینجا مطرح می شود آن است که تعیین مبنای سبب اقوا از مباشر برای ماده مذکور صحیح است یا خیر؟ این مقاله با استفاده از روش تحقیق کتابخانه ای به این نتیجه می رسد که جز در برخی موارد بسیار محدود، این قاعده نمی تواند از عهده توجیه مسئولیت کارفرما و انتساب زیان به وی برآید. از همین رو، رویه قضایی در جبران خسارات جسمانی از عمل به ماده 12 سرباز زده و اغلب کارگر را بر اساس مواد قانون مجازات اسلامی به پرداخت دیه و ارش محکوم می کند. با توجه به یگانگی معیارهای سببیت و استناد عرفی در خسارات مالی و جسمانی، اعتقاد به بقا ماده در مورد خسارات مالی و نسخ آن در مورد خسارات جسمانی، تناقض آمیز است.

    کلیدواژگان: سبب، کارفرما، کارگر، مباشر، مسئولیت مدنی
  • فضه سلیمی*، حانیه ذاکری نیا صفحات 117-145
    به طور معمول قصد و هدف مشترک طرفین قرارداد اجرای کامل مفاد آن است. برای جلوگیری از نقض قرارداد و تحقق خواست مشترک طرفین، ضمانت اجراهای متعددی وجود دارد که یکی از آن ها پیش بینی مبلغ معینی در قرارداد به عنوان خسارت مقطوع است. هدف از این پژوهش بررسی اثر این ضمانت اجرا در قواعد عام و رقابتی است. در این راستا به بررسی ماهیت و آثار حقوقی این روش پرداخته شده تا به این سوال اصلی پاسخ دهد که ماهیت و آثار حقوقی خسارت مقطوع در نظام های حقوقی مورد تطبیق چیست و کدام نگرش با عدالت معاوضی و هدف قراردادی سازگاری بیشتری دارد؟ در کنار قواعد عام، در قواعد رقابتی اعمال رویه های ضد رقابتی تعادل نسبی قدرت میان طرفین قرارداد را بر هم می زنند. بر اساس یافته های این پژوهش، اثر گنجاندن این ضمانت اجرا مطابق قواعد عام، سه رویکرد است: اعمال و اجرای مطلق- مانند حقوق ایران و حقوق فرانسه قبل از اصلاحات سال 1975؛ بطلان شرط - در صورت کیفری بودن آن - در نظام حقوق عرفی و اعمال و اجرای خسارت مقطوع با امکان تعدیل آن در خصوص شروط نامعقول و گزاف (اصول UNIDROIT، PECL و حقوق فرانسه پس از اصلاحات سال 1975). از دیگر سوی، قواعد رقابتی بدون هرگونه اغماض در مواجهه با شروط غیرمنصفانه، به اعمال ضمانت اجراهای مختلف ازجمله اعلام فسخ یا بطلان قرارداد و یا دستور به توقف اجرا رویه و رفتار خلاف قواعد رقابتی روی آورده است.
    کلیدواژگان: تعدیل، خسارت مقطوع، شرط غیرمنصفانه، شرط کیفری، موقعیت مسلط
  • سید نورالله شاهرخی*، حبیب الله رحیمی صفحات 147-181

    جستجو در تالیف های پیرامون مسئولیت مدنی نشان می دهد امروزه قول مشهور حقوقدانان بر این است که اصلی تحت عنوان اصل جبران همه خسارات وجود دارد که به موجب آن پس از وقوع ضرر به عنوان یکی از ارکان تحقق مسئولیت مدنی، آن ضرر صرف نظر از نوع آن، در صورت جمع دو رکن دیگر مسئولیت (رابطه سببیت و فعل زیان بار) باید جبران شود و نیاز به نص قانونی خاص برای تجویز جبران خسارت در هر مورد وجود ندارد. سوال اصلی مقاله حاضر این است که آیا می توان قایل به جود چنین اصلی در حوزه مبانی فلسفی وحدت گرا در مسئولیت مدنی شد؟ هدف مقاله، بررسی همین امر است. رویه قضایی محاکم در این خصوص، مضطرب است. علیرغم شهرت این اصل بین حقوقدانان، ادعای نویسندگان مقاله حاضر این است که جستجو در مبانی فلسفی و اهداف عمده مطرح در حقوق مسئولیت مدنی به روشنی نشان می دهد هیچ نظریه ای وجود ندارد که مقتضای آن، اصل جبران همه خسارات باشد. فقط از یک نظریه یعنی نظریه جبران خسارت چنین برداشتی ممکن است صورت بگیرد که آن برداشت هم در معرض انتقادهای بنیادین قرار گرفته و امروزه هوادار چندانی در میان فیلسوفان این حوزه ندارد. بر اساس یافته های مقاله حاضر، به نظر می رسد اعتقاد به چنین اصلی، هم از بعد عملی ناممکن و باعث کاهش کارایی مسئولیت مدنی در مهندسی فعالیت های اجتماعی می شود و هم از بعد نظری، فاقد مبنای استدلالی است. پیشنهاد می شود استناد به چنین اصلی به عنوان راهنمایی که در موارد سکوت قانون باید مورد عمل قرار بگیرد از ادبیات مسئولیت مدنی ایران حذف شود.

    کلیدواژگان: اصل جبران همه خسارات، بازدارندگی بهینه، عدالت اصلاحی، عدالت توزیعی، مبانی فلسفی وحدت گرای مسئولیت مدنی
  • مریم صادقی، علیرضا فصیحی زاده* صفحات 183-220
    آیین دادرسی مدنی اگرچه در زمره حقوق شکلی است، از حقوق ماهوی تاثیر می پذیرد. بر اساس لزوم انطباق مقررات دادرسی با شرع، تاثیر قواعد فقهی بر قواعد دادرسی اجتناب ناپذیر است. یکی از این قواعد، «تلازم اذن به شیء با اذن به لوازم آن» است. مسئله این است که این قاعده ماهوی چگونه بر دادرسی در امور مدنی تاثیر می گذارد. این پژوهش با تحلیل حقوقی و فقهی به تاثیر این قاعده بر سه موضوع تعیین خواسته، تحقق اعتبار امر مختوم و صلاحیت دادگاه می پردازد. نتیجه پژوهش در مورد تعیین خواسته، آن است که ذیل عنوان نظریه خواسته ضمنی، دادگاه با رعایت اصل تناظر، باید به خواسته و لوازمش توامان رسیدگی کند. تاثیر قاعده بر اعتبار امر مختوم، پذیرش شمول این اعتبار نسبت به اسباب موجهه حکم همچون منطوق آن است. در مورد صلاحیت ذاتی، نتیجه آن است که دادگاه خانواده علاوه بر صلاحیت رسیدگی به موضوعات خانوادگی، صلاحیت دارد به لوازم و توابع آن موضوعات هم رسیدگی کند تا به این وسیله راهبردی برای تحقق اهداف اصل دهم قانون اساسی مبنی بر پاسداری از قداست خانواده و استواری روابط خانوادگی ارایه شود.
    کلیدواژگان: دادرسی مدنی، قاعده تلازم اذن، قواعد شکلی، قواعد ماهوی
  • کوثر شکریان کوکنده، سید ابراهیم قدسی* صفحات 221-251

    قانون گذار ایران همسو با اندیشه های سیاست جنایی مشارکتی ، حمایت سازمان های مردم نهاد (سمن ها) از بزه دیدگان آسیب پذیر را نیز پذیرفته است. این گروه ها به واسطه شرایط فیزیکی و اجتماعی در برابر جرم آسیب پذیرترند و نیازمند حمایت ویژه هستند. برای تحقق این هدف در ماده 66 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 به سمن ها اجازه حمایت از بزه دیدگان در رسیدگی کیفری ، از طریق اعلام جرم و شرکت در دادرسی داده شده است. مقاله حاضر نیز با هدف بررسی کارکرد سمن ها به دنبال پاسخ به این پرسش است که آیا سمن ها کارایی لازم در حمایت از بزه دیدگان را دارند. یافته ها نشان می دهند که تدابیر حمایتی مذکور ، با چالش هایی روبه رو هستند ؛ فقدان معیار ارزیابی سمن ها ، محدودیت مداخله آن ها و بی اطلاعی قضات سبب می شود تا بهره مندی خوبی از آن ها به عمل نیاید. علاوه بر این، سمن ها دارای ماهیت حقوقی ضعیفی بوده و اغلب مستقلانه عمل می کنند ، با رسانه های جمعی همکاری نداشته و غالبا فاقد تخصص هستند. همچنین از اعتماد دولت و مردم و وضعیت مالی خوبی برخوردار نیستند. از این روز لازم است هم در قانون گذاری تدابیری اندیشیده شود و هم به قضات آموزش های لازم در این خصوص داده شود. همچنین باید تلاش شود تا سمن ها جایگاه اجتماعی خوبی در جامعه پیدا کرده، با درآمدزایی وابستگی خود را کاهش داده و بهتر بتوانند از افراد آسیب پذیر حمایت کنند.

    کلیدواژگان: بزه دیدگان آسیب پذیر، چالش ها، دعوای کیفری، سازمان های مردم نهاد
  • پرهام مهرآرام* صفحات 253-286
    کانت با محوریت دادن به آزادی در تعریف «حق سخت» و کنار گذاشتن مفهوم سنتی «سعادت» از حقوق، نقش پررنگی در پیدایش مفهوم مدرن حق ایفا کرده است. درعین حال، باور او به پیشینی بودن بنیان حق (در تمایز با پوزیتیویسم) فهم موضع او را درباره پیوند میان حق و اخلاق دشوار کرده است. اگر الزام (اخلاقی) را محور متافیزیک اخلاق او بدانیم، هواداران آموزه وابستگی به حضور این مفهوم در تعریف حق و هواداران آموزه ناوابستگی به غیبت آن باور دارند. در میان گروه دوم سه اندیشمند بسیار نامدارند: ابینگهوس، آلن وود و مارکوس ویلاشک. ابینگهوس، با بی نیاز دانستن نظریه حق کانت از آزادی درونی، آن را از فلسفه فرارونده مستقل می داند. آلن وود الزام اخلاقی را تنها به منظر اتیکی حقوق و نه حق سخت، نسبت می دهد. ویلاشک نیز با طرح مفهوم «متناقض نمای امرهای قضایی»، همچنین تحلیل دقیق مفهوم کانتی ضرورت، الگوی دینامیک حق، اثبات ممکن نبودن استنتاج اعمال اجبار از امر مطلق مبانی متافیزیک اخلاق و ناممکن بودن ایجاد تعارض میان اراده و گزینش در فلسفه حق کانت پیچیده ترین دفاع از موضع ناوابستگی را مطرح کرده است. اینک این پرسش مطرح می شود که پیروان این آموزه تا چه اندازه در طرح نظریه ی خود کامیاب بوده اند؟ این مقاله می کوشد در ضمن شرح تلاش آنان، به ویژه ویلاشک، در تفسیر ابهام ها و ناسازگاری های متنی متافیزیک اخلاق، کاستی های این آموزه را نشان دهد.
    کلیدواژگان: اصل جهانشمول حق، امر مطلق، حق سخت، کانت، متناقض نمای امرهای قضایی، نظریه ناوابستگی
  • آیت مولائی* صفحات 287-321

    هرچند در نظام حقوقی ایران نهادی حقوقی با عنوان «قرارداد اداری» مورد شناسایی قرار نگرفته است و علی رغم تلاش حقوقدانان حقوق عمومی، چنین مسیری ره به جای مطلوبی نبرده است، اما به نظر می رسد که در ایران در سایه الزام های دولت مدرن، برخی از قراردادهای اداری، در اینجا مشخصا قراردادهای اجباری از دهه های گذشته شکل گرفته و نوید تاسیس حقوقی را می دهد که در سنت رومن-ژرمن به «قرارداد اداری» معروف اند. نوشتار حاضر با درک چنین اهمیتی به این سوال پاسخ داده است: زمینه ها و معضلات تولد قراردادهای اداری از طریق قراردادهای اجباری در نظام ایران چیست؟ در پاسخ به این سوال با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی این نتایج به دست آمده است: نخست، قراردادهای اجباری در ایران در موارد زیادی، از حیث کارکرد همانند قرارداد اداری هستند؛ دوم، در اثر حدوث چنین وضعیتی می توان به شناسایی و تاسیس حقوقی قراردادهای اداری در ایران امیدوار بود و از این طریق از سردرگمی حاکم بر فضای کنونی رها شد؛ سوم، علی رغم ریل گذاری قانون گذار برای تولد قراردادهای اداری در ایران، موانع زیادی پیش روی این نهاد حقوقی در ایران وجود دارد؛ چهارم، نقطه ثقل موانع مذکور، در نگاه شورای نگهبان به امر قرارداد است.

    کلیدواژگان: قرارداد اجباری، قرارداد اداری، تفسیر خصوصی گرا از قرارداد، شورای نگهبان
|
  • Mostafa Elsan *, Leila Najafizadeh, Yousef Molaei Pages 1-25

    Unlike international commercial arbitration, where the issue of recognition has been explicitly considered as necessary requirement of arbitral award enforcement, in domestic arbitration there is no specific provision about recognition in the Act relating to the enforcement of internal arbitral awards. Therefore it is debated whether recognition is essentially a requirement to the enforcement of such awards or if the court is bound to enforce arbitral award if it is not revoked by the competent court and cannot refuse to enforce such award in contravention of obligatory rules or public order. In Iranian law, the position of Article 489 of Civil Procedure Code is not clear and there is a disagreement in the judicial process as to whether recognition is necessary for enforcement. While in Australian law, because of similarity between rules governing the recognition of domestic arbitration with international arbitration, there is no discussion in this matter. This article examines the recognition and enforcement of domestic arbitral awards in Iranian and Australian law and provides practical solutions for our country's legal system. The purpose of this paper is to recognition and enforcement of internal arbitration in Iranian law and Australian law and to provide practical solutions for the Iranian legal system.

    Keywords: Australian Law, Comparative study, Domestic Arbitration Awards, Enforcement, Recognition
  • Babak Baseri *, Mohammareza Vizheh Pages 27-51

    Reviving the Kant`s contractualism is able to foundation for evolving the modern administrative law and reflecting the universal values in construction of administrative order, especially in ages that globalization has been affecting on administrative law scope. Developing the judicial review on administrative acts, administrative trial and values of good governance are the most famous indication of emerging of universal administrative law system. This article seeks to answer a question about how to construct and combine the concept of administrative justice of the contract-foundation with a descriptive-analytical method, which seems to be a suitable context for the development of the above values in the field of administrative law. Administrative justice is a concrete phenomenon that cannot be found only in the legal context. In other words, the emergence of administrative justice in the modern state is the product of the coexistence of public interest and contractism. This concept of administrative justice is distinct from the ancient concept of justice in classical states. In this context, administrative justice is a concept based on social contract and public interest that harmonizes social developments and public will with the legal structure. In fact, this coexistence is the starting point of administrative justice with the emergence of the government.

    Keywords: Balance of Right, Interest, public interest, contractualism, Right, administrative justice concept
  • HamidReza Rostami* Pages 53-88

    Preemptory Norms and International Commercial Arbitrations; A Comparative Study in Iran, Germany, the UK, and the US Legal Systems Hamidreza Rostami Abstract Arbitration is regarded as one the most preferable ways of the pacific settlement of disputes in international commercial claims due to the advantages it has over judicial resorts. One of the most important feature of arbitration, inter alia, is the authority of the will principle. However, it must be noted that this principle would be balanced in cases of contradiction to the ordre public and Jus cogens. In these cases, it is the preemptory norm which would prevail. To the extent these norms affect the principle and the recognition of these norms are of a high importance in the arbitral processes. This essay will focus on the scope and extent preemptory norms have effects on international commercial arbitrations.

    Keywords: International Commercial Arbitration, Preemptory Norms, Complementary Norms, Applicable law, Arbitrability
  • MohammadMahdi Alsharif, Sayyed Mohsen Ghaemfard Pages 89-116

    Article 12 of the civil liability act is adapted from the law of obligations of Swiss and this kind of responsibility is unprecedented in traditional iranian law and jurisprudence. But most iranian legal writers are inspired by French law to analyze this article and they have stated the basics such as the theory of risk and assumed fault for it. Many iranian legal writers have tried to refer the basis of this responsibility to civil liability rules. The most important rule used to justify the employer's responsibility is the rule of ‘ sababe aghva az mobasher’. But the fact is that, except in some cases very limited, this rule can not be able to justify the employer's liability. For this reason, the judiciary has refused to comply with Article 12 in compensation for physical damage. Regarding the uniqueness of the criterion of causality and customary citation in financial and physical damages belief in abrogation of article 12 on physical damage and its survival in financial losses is controversial.

    Keywords: Civil liability, Employer, Worker, Cause, Mobasher
  • Fezzeh Salimi *, Hanieh Zakerinia Pages 117-145
    Normally, the common intention and goal of the parties to the contract is the full implementation of its provisions. To prevent breach of contract and fulfill the common will of the parties, there are several performance guarantees that One of them is the provision of a certain amount in the contract as a liquidated damages. The purpose of this study is to investigate the effect of this performance guarantee on general and competitive rules. In this regard, the nature and legal effects of this method have been studied to answer this main question that What is the nature and legal effects of liquidated damages in applicable legal systems, and which approach is more compatible with reciprocal justice and the purpose of the contract? In addition to the general rules, in competitive rules, the application of anti-competitive practices upsets the relative balance of power between the parties to the contract.The effect of including this performance guarantee in accordance with the general rules is three approaches: Absolute application - such as Iranian law and French law before the 1975 reforms; The invalidity of the condition - in the system of common law and the application and execution of partial damages with the possibility of adjusting it to unreasonable and exaggerated conditions (UNIDROIT principles, PECL and French law after the 1975 amendments).
    Keywords: Liquidated Damages, Penal Clause, Unfair Condition, Adjustment, Dominant position
  • Seyed Noorolah Shahrokhi *, Habibollah Rahimi Pages 147-181

    The study of Iranians’ tort related writings explicates that most of the top jurists believe that there is a maxim called “the principle of full compensation”. Provided that the other two requirements of liability (causation and harmful act) exist, this principle states that all damages, regardless of their type, should be compensated without any need for a specific law prescribing the liability to compensate that kind of damage. Case law is in doubt on how to react to this principle and has since taken two different approaches. Contrary to popular belief, however, our search in the philosophical foundations (and also in the main goals of tort law) shows that there is no theory that stays adamant about compensating all kinds of damages in any circumstances. From only one theory we can infer such a principle, but because of some major defects in this conclusion, it has been widely criticized by tort law philosophers.It seems that the belief in such a principle (of full compensation) is not acceptable neither practically nor theoretically; it is unfeasible in practicality and reduces the power of tort law in organizing and arranging different kinds of social activities, and it is theoretically unsubstantiated. In this article, I propound this idea that invoking this principle should be avoided by our jurists, and as well as our courts.

    Keywords: The Principle of Full Compensation, optimal deterrence, Corrective Justice, Distributive Justice, monist philosophical foundations of tort law
  • Maryam Sadeghi, Alireza Fasihizadeh * Pages 183-220
    Although civil procedure is part of formal law, it is influenced by substantive law. Due to the need for conformity of the rules of procedure with the Sharia (Islamic Law), jurisprudential rules inevitably affect the rules of procedure. One of these rules is the "Rule of Correlation of Permission with its Components". The question is how this substantive rule affects the proceedings in civil matters. Using the legal and jurisprudential analysis, this study investigates the effect of this rule on the three issues of claim determination, the realization of the validity of the sealed matter, and the jurisdiction of the court. The result of the study on claim determination is that under the implicit claim theory, the court must, based on the principle of correspondence, consider both the claim and its components. The result of the study on validity of the sealed matter is that acceptance of the inclusion of this validity in relation to the justifying causes of the sentence is like its spoken ones. In the case of inherent jurisdiction, it is concluded that the family court has jurisdiction not only over family matters but also over the components and consequences of those matters, thereby providing a strategy for achieving the goals of Article 10 of the Constitution, namely protection of family sanctity and stability of family relationships.
    Keywords: Civil procedure, Permission Correlation Rule, Substantive rules, Formal rules
  • Kosar Shokriyan Kookandeh, Seyed Ebrahim Ghodsi * Pages 221-251

    In line with the ideas of participatory criminal policy, the Iranian legislature has accepted the support of non-governmental organizations (NGOs) for vulnerable victims in Article 66 of the Criminal Procedure Code of 2013 and allowed the NGOs to protect these victims in criminal proceedings by declaring a crime and participating in the trial. The present article also aims to investigate the function of NGOs by answering the question of whether NGOs have the necessary efficiency in supporting vulnerable victims. Findings show that these support measures face challenges; the lack of criteria for evaluating the cases, the limitation of their intervention, and the ignorance of the judges cause them not to be used well. In addition, the NGOs have a weak legal nature and often operate independently, do not cooperate with the mass media, and often lack expertise. They also lack the trust of the government and the people and the good financial situation. From this day on, it is necessary to think of measures both in the legislation and to give the necessary training to the judges in this regard. Efforts should also be made to ensure that NGOs have a good social status in society, reduce their dependence by generating income, and be better able to support vulnerable people.

    Keywords: Vulnerable Victims, Challenges, Criminal proceedings, NGOs
  • Parham Mehraram * Pages 253-286
    Kant’s theory of right is one of the most significant theories, which distinguishes between right and morality by giving pivotal role to the concept of freedom concerning the definition of “strict right” and removing the concepts of “perfection” and “happiness” from it. However, his emphasis on the Metaphysics of morals distinguishes his position from positivism, leading to some challenging discussions about the relation of morality and right. Accordingly, this makes the coherent interpretation of the theory impossible. Considering the concept of (moral) obligation as a core concept of Kant’s metaphysics of morals, we can categorize Kant specialists into two main groups: a) The dependentists, who believe that the strict right implies the concept of obligation and b) independentists who think otherwise. Amongst second groups, three thinkers are most famous: Ebbinghaus, one of the pioneers of the theory; Allen Wood, a radical American philosopher and Marcus Willaschek, who suggests the most sophisticated version of theory by proposing the idea of the paradox of juridical imperatives. Furthermore, Willaschek makes an attempt to analyze the concept of coercion, impossibility of derivation of coercion from categorical imperative and impossibility of conflict between Wilkür and Wille in Kant’s theory of right in order to prove his interpretation. The present essay aims to introduce the independence doctrine, especially willaschek’s interpretation, to Iranian scholars.
    Keywords: Categorical Imperative, Doctrine of Independence, Kant, Strict Right, The Paradox of Juridical Imperatives, Universal Principle of Right
  • Ayat Mulaee * Pages 287-321

    However, in the Iranian legal system, a legal entity called "administrative contract" has not been identified and despite the efforts of public law jurists, such a path has not gone well. But it seems that in Iran, in the shadow of the requirements of the modern state, some of the administrative contracts here, specifically the mandatory ones, have been in place for decades, and promise to establish a law known in the Roman-German tradition as an "administrative contract." The present article answers this question by understanding such importance: What are the grounds and problems of the birth of administrative contracts through compulsory contracts in the Iranian system? In response to this question, using the research method descriptive-analytical, these results have been obtained. First; Compulsory contracts in Iran are, in many cases, functionally the same as administrative contracts. Second; Due to the occurrence of such a situation, one can hope for the legal recognition and establishment of administrative contracts in Iran and in this way it got rid of the confusion that prevails in the current atmosphere.Third; Despite the legislature's railing for the birth of administrative contracts in Iran, there are many obstacles in front of this legal institution in Iran. Fourth; The focus of these obstacles is in the view of the Guardian Council on the issue of the contract.

    Keywords: Administrative Contracts, Compulsory Contracts, the Guardian Council, Private Interpretation of the Contract