فهرست مطالب

مدیریت سرمایه اجتماعی - سال هشتم شماره 2 (تابستان 1400)

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد صابری مجد، محمد ادیبی مهر*، حسن زارعی متین صفحات 181-207
    مقدمه

    بررسی موضوع ارزش های فرهنگی به منزله سرمایه ای اجتماعی از مسایل مهم ملی و فراملی به حساب می آید. این ارزش های فرهنگی در جوامع دینی نیازمند سرمایه گذاری و تقویت بنیان های فرهنگ دینی است. بهترین دوران برای تثبیت فرهنگ دینی و تبدیل آن به سرمایه اجتماعی مطلوب دوران کودکی (آغاز تولد تا چهارده سالگی) است. این دوران فرصتی بسیار مناسب برای تثبیت هنجارها و ارزش های فرهنگی و اجتماعی است. در این میان آموزه های دینی برای تثبیت فرهنگ دینی در دوران کودکی قابلیت ارایه روش های روزآمد را دارد تا به وسیله آن توسعه پایدار سرمایه اجتماعی محقق شود.

    روش تحقیق:

     پژوهش حاضر به اعتبار ماهیت پژوهشی توصیفی تحلیلی است و به لحاظ نوع پژوهش بنیادی به شمار می آید. از این رو، همه اطلاعات مرتبط با موضوع با ابزارهای سنجش کتابخانه ای و اسنادی گردآوری شد و سپس روش تجزیه وتحلیل کیفی و عقلی به کار رفت.

    نتایج

    آموزه های دینی برای تثبیت فرهنگ دینی در دوران کودکی پنج شیوه را مبتنی بر فطرت ارایه می دهد: شیوه ارایه الگو (الگودهی، الگوزدایی)، شیوه پاداش معنوی از سوی والدین که منجر به رشد عاطفی اجتماعی می شود، شیوه تنبیه غیربدنی با در نظر گرفتن اهداف تربیتی، شیوه کنترل مداری برای تثبیت فرایند تربیت اجتماعی و عدم انحراف اجتماعی با توسعه در مفهوم کنترلگر، شیوه آموزش مهارت های اجتماعی (شامل نوع دوستی، رعایت حقوق دیگران، وفای به عهد، فروتنی، بردباری، راستگویی، حیا و عفاف).

    کلیدواژگان: تربیت اجتماعی، توسعه پایدار، دوران کودکی، سرمایه اجتماعی، فرهنگ دینی
  • شبنم محجوب روش، کرم الله دانش فرد*، ناصر میرسپاسی صفحات 209-233

    سرمایه اجتماعی‎ در‎ رشد‎ سازمان ها‎ نقشی‎ تعیین کننده‎ ایفا‎ می کند. واقعیت‎ این‎ است‎ که‎ این‎ موضوع در‎ سازمان‎ های ‏دولتی‎، با‎ وجود‎ اهمیت زیاد،‎ مغفول‎ مانده‎ است. هدف از این پژوهش طراحی الگوی نقش دولت در ارتقای سرمایه اجتماعی با رویکرد ‏خلق ارزش عمومی در سازمان های دولتی ایران بود. این تحقیق با رویکرد آمیخته انجام گرفت و از روش تیوری داده بنیاد و ‏مدل سازی معادلات ساختاری برای طراحی الگوی تحقیق و اعتبارسنجی آن استفاده شد. به منظور گردآوری داده های تحقیق، از 15 نفر از خبرگان دانشگاهی و 14 نفر از مدیران بخش دولتی مصاحبه عمیق به عمل آمد و پس از 3 مرحله کدگذاری مدل پارادایمی داده بنیاد تشکیل شد. در نهایت، مدل تحقیق با روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS بر اساس نظرات 260 نفر از مدیران و متخصصان در سازمان های دولتی اعتبارسنجی شد. یافته ها نشان داد سرمایه اجتماعی در سازمان های دولتی 5 بعد دارد؛ شامل سرمایه اجتماعی رابطه ای، سرمایه اجتماعی شناختی، سرمایه اجتماعی معنوی (ارزشی)، سرمایه اجتماعی ساختاری، سرمایه اجتماعی رفتاری. همچنین، برای ارتقای سرمایه اجتماعی در سازمان های دولتی راهبردهایی در سه سطح مدیریتی و سازمانی و فراسازمانی می توان در پیش گرفت. یافته های اعتبارسنجی نشان داد مدل تحقیق از برازش مناسبی برخوردار است و مقادیر ضریب تعیین برای متغیر سرمایه اجتماعی 527/0، برای متغیر راهبردها 875/0، و برای متغیر پیامدها 563/0 محاسبه شد. همچنین نتایج نشان داد دولت نقش زیادی در ارتقای سرمایه اجتماعی در سازمان های دولتی دارد که می تواند به خلق ارزش برای جامعه و مشتریان منجر شود.

    کلیدواژگان: ارزش عمومی، تئوری داده بنیاد، سازمان های دولتی، سرمایه اجتماعی، نقش دولت
  • سید مجتبی حسینی فرد*، طاهره فیضی، مسعود گرامی پور صفحات 235-260

    اگر بپذیریم سازمان یک سیستم باز است و باید تکانه های درونی و بیرونی را مدیریت کند، در واقع پذیرفته ایم که سازمان باید تاب آور باشد. اما معمولا موانعی در راه تحقق این مفهوم وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر شناخت فرایند شکل گیری تاب آوری در سازمان های کوچک و متوسط بود و بر مبنای فلسفی تفسیری، جهت گیری بنیادی، روش کیفی، و استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد صورت گرفت. جامعه آماری مدیران و کارکنان شرکت های کوچک و متوسط فعال در صنعت دارو و نمونه آماری 45 نفر از این بین بودند. 88 درصد از جامعه نمونه تحصیلات دانشگاهی و 51 درصد تحصیلات تکمیلی داشتند. همچنین 88 درصد تجربه کاری بیش از پنج سال داشتند. نتایج پژوهش نشان داد فقدان انسجام سازمانی، به مثابه علت اصلی، بستری است که در آن تکانه ‏ها به صورت مداوم جهت سازمان را تغییر می دهند و آن را از مسیر اصلی خود خارج می‏کنند. این مفهوم در پژوهش حاضر «آسیب پذیری» نام گذاری شد. در واقع، علت اصلی آسیب پذیری سازمان فقدان انسجام است که نمود آن را می توان در تنش های سازمانی، بهره وری پایین، و از دست دادن فرصت های رشد مشاهده کرد. راهکار برون رفت از آسیب پذیری نیز سرمایه اجتماعی تعیین شد. چون تهدیدهای مستمری درون و بیرون از سازمان وجود دارد که باید برای رسیدن به تاب آوری آن ها را رصد و مدیریت کرد. پس از طی کردن این مراحل، در صورتی که سرمایه اجتماعی به خوبی ایجاد و تقویت شود و عوامل مداخله گر، مانند کیفیت ارتباطات، بر آن تاثیر منفی نگذارد، می توان امیدوار بود که سازمان به آرامش برسد که در اصطلاح «تاب آوری» نامیده می شود.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تاب آوری سازمانی، تنش سازمانی، سرمایه اجتماعی، SME
  • محمدرضا رجبی* صفحات 261-283

    بی‏شک یکی از جنبه ‏های مهم توسعه پایدار در جامعه استفاده از مفهوم سرمایه، آن هم در وجه اجتماعی آن، است. هرچند واژه سرمایه اساسا در قلمرو اقتصادی به کار می‏رود، از حدود دو دهه گذشته در قلمرو اجتماعی نیز به طور فزاینده مورد پذیرش قرار گرفته است و اکنون یکی از مولفه ‏های مهم توسعه‏ یافتگی شناخته می‏شود. از سوی دیگر، کشف و بهره ‏برداری و اشاعه فرهنگ عامه با هدف تقویت شناسه‏ های هویت جمعی و تاریخی به مثابه سرمایه اجتماعی و دستیابی به توسعه پایدار در قلمرو اجتماعی کشور یکی از رسالت‏ها و وظایف اصحاب فرهنگ در جامعه است. در این میان، طنز به مثابه یکی از مصادیق پراهمیت در فرهنگ عامه، به دلیل تکیه بر ضمیر ناخودآگاه فرهنگی مردم و بازتولید ارزش‏های اخلاقی متناسب با سنت ‏های دینی و ملی کشور، از جایگاهی ویژه برخوردار است. در این جستار تلاش شد به نحو توصیفی تحلیلی و با روش کتابخانه ‏ای و اسنادی از طریق تعریف و تبیین جایگاه سرمایه اجتماعی به تعاریف مرسوم حوزه مطایبه و اقسام آن و نیز طنز عرفانی، به منزله نوعی فاخر از طنز، اهتمام شود. با تکیه بر ویژگی‏های این طنز، تلاش شد چشم‏اندازی از کارکردهای اجتماعی آن به مثابه پاره‏ای از میراث معنوی عارفان ارایه و بر اهمیت و ابعاد نظری و ارتباط نظام مند آن با سرمایه اجتماعی تاکید شود. طنز عرفانی، به مثابه سرمایه اجتماعی، میراثی است که در طول تاریخ در برخورد با ناهنجاری‏ های فردی و اجتماعی در مقام اصلاح و تعالی و توسعه فرهنگی و ارتقای ارزش‏های مدنی و دینی جوامع برآمده است. هدف نهایی این نوشتار باز نگاه داشتن باب تامل سنجشگرانه‏ ارتباط این دو مفهوم (طنز و سرمایه اجتماعی)، به منظور اصلاح و توسعه فرهنگی و ارتقای ارزش‏های مدنی و دینی جامعه، بود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، طنز، طنز عرفانی، مطایبه
  • میرهادی موذن جمشیدی*، روشنک روحی صفحات 285-321

    کسب وکارهای دانش بنیان نماد توسعه و تحول کسب وکارند و می توانند نقشی گسترده در رفع معضلات کشور و قطع وابستگی ایفا کنند. هدف از پژوهش حاضر ارایه مدلی جهت ایجاد جهش در تولید کسب وکارهای دانش بنیان بر اساس مفاهیم سرمایه اجتماعی بود. این تحقیق با استفاده از روش های آمیخته (کیفی کمی) انجام شد. مصاحبه شوندگان در مرحله کیفی شامل اعضای هییت علمی دانشگاه و فعال در حوزه کارآفرینی و صاحبان کسب وکارهای کوچک و متوسط دانش بنیان بودند که 12 نفر از آن ها با رویکرد گلوله برفی و رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. پاسخ دهندگان در مرحله کمی 66 مدیر در شرکت های کوچک و متوسط در استان گیلان بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‏ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ‏ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق‏ساخته بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده‏ها در بخش کیفی از نرم افزار کیفی MAXQDA11 و در بخش کمی از نرم افزار آماری SPSS23 و Smart-PLS استفاده شد. یافته‏های پژوهش نشان داد اقدامات لازم برای جهش تولید در شرکت های دانش بنیان کوچک و متوسط در سه سطح کسب وکار، سطح سیاستی و حاکمیتی، و سطح جامعه و شهروندان طبقه بندی می شوند. همچنین سرمایه اجتماعی در سه بعد ساختاری و تعاملی و کارکردی به عنوان بستر و تسهیل کننده اقدامات یادشده بر جهش تولید کسب وکارهای کوچک و متوسط تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: جهش تولید، سرمایه اجتماعی، شرکت های دانش بنیان
  • مریم شوکت پور، محمدرضا معتدل*، رضا رادفر، مریم شعار صفحات 323-346
    خریداران باید ریسک های روابط خود با تامین کنندگان را برای کاهش ریسک و نارضایتی ها شناسایی و ارزیابی کنند. هدف از این پژوهش ارایه مدل ارزیابی ریسک روابط خریدار تامین کننده مبتنی بر سرمایه اجتماعی بود. زیرا سرمایه اجتماعی، علاوه بر مزایا، دارای ریسک هایی است که باعث افت عملکرد شرکت می شود و تا کنون مدل ارزیابی ریسکی برای آن ارایه نشده است. این پژوهش شامل سه مرحله بود. در مرحله اول، بر اساس روش تحقیق کتابخانه ای، عوامل ریسک شناسایی و طبقه بندی شد و پس از مشورت با صاحب نظران پرسشنامه هایی که روایی و پایایی آن به تایید رسیده بود توزیع شد تا نظر خبرگان از طریق روش دلفی جمع آوری و برای عوامل ریسک روابط مبتنی بر سرمایه اجتماعی، در صنعت ساخت تجهیزات صنعتی، اجماع حاصل شود. مرحله دوم شامل تعیین میزان اهمیت عوامل ریسک از طریق ماتریس ریسک و سپس ارزیابی ریسک مبتنی بر سیستم خبره فازی با نرم افزار متلب بود. خروجی ماتریس ریسک وارد سیستم خبره فازی شد و میزان ریسک روابط محاسبه شد تا بر این اساس تیم تصمیم گیرنده برای تامین کنندگانی که ریسک روابط آن ها در سطح غیر قابل قبول قرار دارد تصمیم بگیرد. در مرحله سوم مدل پژوهش اعتبارسنجی شد. مقایسه خروجی مدل با نظر خبرگان نشان داد یافته های تحقیق با نظر آن ها سازگار است و ارزیابی ریسک روابط مبتنی بر سرمایه اجتماعی بدون حضور خبرگان میسر است و می توان در مورد نحوه ادامه همکاری با تامین کنندگان تصمیم گرفت.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، روابط خریدار تامین کننده، سرمایه اجتماعی، سیستم خبره فازی
|
  • Ahmad Saberimajd, Mohamad Adibimehr *, Hasan Zareiematin Pages 181-207

    Addressing the issue of cultural values as a type of social capital is one of the most fundamental national and international issues. These cultural values require investment and strengthening of the foundations of religious culture in religious societies. The best time to stabilize a religious culture and turn it into an appropriate social capital is childhood (from birthday to 14 years old). This period is a very good opportunity to stabilize cultural and social norms and values. Meanwhile, by stabilizing a religious culture in childhood, religious teachings can provide up-to-date methods to achieve social capital sustainable development. The present study was descriptive-analytical in terms of the nature of the research and fundamental in terms of the type of research. For this purpose, all relevant information was collected through library and document analysis instruments and was analyzed using qualitative and rational analysis methods. The obtained results revealed that religious teachings offer five methods based on innate disposition in order to establish the religious culture of childhood, namely the provision of a role model (modeling, de-modeling), the provision of spiritual reward by parents that leads to emotional-social development, the introduction of non-corporal punishment considering educational goals, the use of control measures to stabilize the process of social education and social non-deviation via the development of the concept of controller, and the provision of social skills training that includes altruism, observing others’ rights, faithfulness, humility, tolerance, honesty, modesty and chastity.

    Keywords: Social capital, Sustainable Development, Religious Culture, Childhood, Social education
  • Shabnam Mahjoob Ravesh, Karamollah Daneshfard *, Naser Mirsepassi Pages 209-233

    Social capital plays a crucial role in the growth of organizations. However, this issue has been neglected in government organizations despite its great importance. The purpose of this study was to design a model of the role of government in promoting social capital with an emphasis on creating public value in Iranian government organizations. This research was conducted via a mixed-methods approach, and it used the grounded theory method and structural equation modeling to design the research model and validate it. In order to collect research data, 15 academic experts and 14 public sector managers were included in in-depth interviews, and after performing the 3 coding steps, the paradigmatic model of the grounded theory was formed. Finally, the obtained research model was validated using structural equation modeling and Smart PLS software based on the opinions of 260 managers and experts in government organizations. Findings showed that there are 5 dimensions for social capital in government organizations, including relational social capital, cognitive social capital, spiritual (value-based) social capital, structural social capital, and behavioral social capital. In addition, to promote social capital in government organizations, strategies can be adopted at managerial, organizational, and supra-organizational levels. The validation findings showed that the research model had a good fit and the values of the coefficient of determination for the social capital variable, the strategies variable, and the outcome variable were 0.527, 0.875, and 0.563, respectively. The results showed that the government has a great role in promoting social capital in governmental organizations that can lead to the value creation for society and customers.

    Keywords: Social capital, role of government, Public Value, Governmental organizations, Grounded Theory method
  • Seyed Mojtaba Hosseini Fard *, Tahereh Feizy, Masoud Geramipour Pages 235-260

    If we deem that the organization is an open system and must manage internal and external shocks, we in fact believe that the organization should be resilient; however, there are usually obstacles to achieving this concept. The aim of the present study is to identify the process of the formation of resilience in small and medium organizations through interpretive philosophy, fundamental orientation, qualitative method, and grounded theory approach. The statistical population was comprised of the managers and employees of small and medium companies active in the pharmaceutical industry and the statistical sample was made up of 45 of them. Eighty eight percent of the sample had university education and 51% had postgraduate education. Also, 88% had more than 5 years of work experience. The results showed that the lack of organizational cohesion is the main cause of the creation of a context in which impulses constantly change the direction of the organization and take it out of its original direction. In the present study, this was called vulnerability. In fact, the main reason for the vulnerability of the organization is the lack of cohesion, which can be seen in organizational stress, low productivity, and the loss of growth opportunities. The way out of vulnerability was found to be social capital, because there are ongoing risks inside and outside the organization that must be monitored and managed to achieve resilience. After going through these steps, if social capital is well established and strengthened and intervening factors such as the quality of communication do not negatively affect it, it can be hoped that the organization has reached some kind of depth and tranquility, which is called resilience.

    Keywords: Organizational Resilience, Social capital, Vulnerability, organizational stress, Small, medium enterprises (SME)
  • MohammadReza Rajabi * Pages 261-283

    Undoubtedly, one of the important aspects of sustainable development in society is the use of the concept of capital in general and social capital in particular. Although the term “capital” is used primarily in the realm of economics, it has been increasingly accepted in the social sphere in the past two decades such that today it is recognized as one of the important components in development. On the other hand, the discovery, use, and dissemination of popular culture, with the aim of strengthening the collective and historical identities viewed as social capital and achieving sustainable development in the social realm of the country, is one of the missions and duties of cultural figures in society. In the meantime, Satire has a special place as a significant custom within the popular culture due to its reliance on the cultural subconscious of the people and the reproduction of moral values ​​in accordance with the religious and national traditions. This paper has adopted a descriptive-analytical approach and library and document analysis methods to define and explain the status of social capital and to tackle the common definitions in the quip domain, its types, and mystical satire as a prestigious type of satire. Based on the characteristics of this satire type, an attempt has been made to emphasize the importance of its social functions as a part of the mystical spiritual heritage, its importance, its theoretical dimensions, and its systematic relationship with social capital. When facing individual and social abnormalities, the mystical satire (as a type of social capital) is a legacy that has tried to correct, improve, and develop culture and enhance social and religious values of the societies during the history. The ultimate goal of this article is to keep open the way of the critical reflection on the relationship between these two concepts (satire and social capital) in order to reform and develop culture and promote the social and religious values ​​of society.

    Keywords: Social capital, Satire, mystical satires, quip
  • MirHadi Moazen Jamshidi *, Roshanak Roohi Pages 285-321

    Knowledge enterprises are the symbols of business development and evolution that can play a key role in resolving the problems of a country and eliminating reliance on foreign countries. The present study aimed to propose a production enhancement model for knowledge enterprises based on the concepts of social capital, and was conducted using a mixed-methods (qualitative-quantitative) approach. In the qualitative phase, the participants were 12 faculty members active in the entrepreneurship and owners of small and medium knowledge enterprises who were selected using the snowball sampling method until theoretical saturation was obtained. In the quantitative phase, 66 managers at small and medium companies in Gilan Province, Iran, were selected as respondents using the convenience sampling method. Semi-structured interviews were used to collect data in the qualitative phase, while the data of the quantitative phase was collected by a researcher-made questionnaire. MAXQDA11 was used to analyze the data in the qualitative phase, while data analysis in the quantitative phase was performed using SPSS v.23 and Smart PLS. The findings indicated that that the necessary actions for the production leap in knowledge enterprises could be classified into business, policy and governance, and society and citizen levels. In addition, social capital – as a platform and facilitator of the mentioned actions – was found to have an impact on the production leap in knowledge enterprises in structural, interactive, and functional dimensions.

    Keywords: Social capital, Knowledge enterprises, Production leap
  • Maryam Shokatpour, Mohammadreza Motadel *, Reza Radfar, Maryam Shoar Pages 323-346
    Buyers must identify and assess the risks of buyer-supplier relationship to reduce risks and dissatisfaction. The purpose of this study is to propose a risk assessment model for buyer-supplier relationships based on social capital, because in additions to benefits, social capital has risks that can reduce the company’s performance. However, no risk assessment model has been proposed for it so far. The method used in this study included three stages. In the first stage, the risk factors and their classification were identified based on library research. Then, after consulting with experts, questionnaires whose validity and reliability had been confirmed were distributed to collect expert opinions through the Delphi method in order to achieve a consensus on the risk factors of social capital in the industrial equipment manufacturing industry. The second step involved determining the importance of risk factors through the risk matrix and then assessing the risk based on the fuzzy expert system using MATLAB software. The output of the risk matrix was ​​entered into the fuzzy expert system and the risk of relationship was calculated by the system so that the decision-making team could make decisions for suppliers whose relationship risk was at an unacceptable level. In the third stage of the research, the model was validated. Comparing the output of the model with the experts' opinions showed that they were similar. Then, we propose that it is possible to assess the risk of relationships based on social capital in the buyer organization without experts and to decide about continuing cooperation with suppliers.
    Keywords: risk assessment, buyer-supplier relationship, Social capital, Fuzzy Expert System