فهرست مطالب

روانشناسی ورزش - سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

مجله روانشناسی ورزش
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عاطفه بهشتی*، حسن غرایاق زندی، زهرا فتحی رضایی صفحات 1-14
    هدف

     هدف این پژوهش، بررسی نقش استحکام روانی و سبک های انگیزشی رقابتی در پیش بینی رضایتمندی از زندگی رزمی کاران تهران بود.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی، همبستگی بود و جامعه آماری آن تمامی رزمی کاران مرد و زن شهر تهران می باشند. داده های پژوهش به شیوه در دسترس از 190 نفر رزمی کار، با میانگین سنی  02/25 جمع آوری شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه های استحکام روانی در ورزش، سبک های انگیزشی رقابتی و رضایتمندی از زندگی بود. جهت روایی پرسشنامه ها از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از همبستگی پیرسون نشان داده است که بین استحکام روانی و مولفه های آن، سبک های انگیزشی رقابتی و مولفه های متمرکز بر پیشرفت و متمرکز بر پیروزی با رضایتمندی از زندگی، ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون بیانگر این است که استحکام روانی و مولفه های ارزش های سخت، مهارت های سخت و احساسات سخت، سبک های انگیزشی رقابتی و مولفه های متمرکز بر پیشرفت و متمرکز بر پیروزی پیش گوی مناسبی برای رضایتمندی از زندگی می باشند.

    بحث: 

    در نتیجه برای افزایش رضایتمندی از زندگی رزمی کاران، آموزش راهبردهایی مبتنی بر افزایش استحکام روانی و ارتقا ابعاد مثبت سبک های انگیزشی رقابتی را می توان پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: استحکام روانی، رضایتمندی از زندگی، انگیزش، رزمی کار، تحلیل عاملی
  • محمد جلیلوند، حسین صمدی*، رضوان سوری صفحات 15-28
    هدف

    اگرچه کاهش عملکردهای شناختی بخشی اجتناب‌ناپذیر از سالمندی است، انجام فعالیت‌بدنی و مهارت‌های هماهنگی حرکتی، بر بهبود عملکردهای عصبی‌شناختی آن‌ها تاثیرگذار است. با توجه به اهمیت تاثیر تکالیف با نیازهای پردازشی مختلف بر عملکردهای شناختی، هدف پژوهش مقایسه اثربخشی تمرین مهارت‌های باز و بسته بر کارکردهای اجرایی زنان سالمند غیرفعال بود.

    روش‌‌ها: 

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون بود.سی سالمند زن غیرفعال بطور تصادفی در دو گروه تمرین مهارت‌های بسته (ایروبیک) و تمرین مهارت‌های باز (تنیس روی میز) قرار گرفتند. شرکت‌کنندگان هر دو گروه طی 12 هفته و هر هفته 3 جلسه برنامه تمرینی مربوط به خود را انجام دادند. در پایان از شرکت‌کنندگان آزمون‌های کارکرد اجرایی حافظه کاری ان‌بک، دسته‌بندی کارت‌های ویسکانسین و استروپ گرفته شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج پژوهش تفاوت معناداری را بین تمرین مهارت‌های باز و بسته بر حافظه کاری (P=0/001)، انعطاف پذیری شناختی (P=0/025) و بازداری پاسخ (P=0/002) نشان داد.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد 12 هفته تمرین مهارت‌های باز در مقایسه با تمرین بسته تاثیر بیشتری بر کارکردهای اجرایی سالمندان زن غیرفعال دارد. پیشنهاد می‌شود زنان سالمند غیرفعال جهت ارتقاء کارکردهای اجرایی، در ورزش‌هایی مانند تنیس روی میز که دارای بار شناختی بالایی هستند، شرکت کنند.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، کارکردهای اجرایی، مهارت باز و بسته، سالمند، غیرفعال
  • امیر شمس*، سید محمدکاظم واعظ موسوی، نازیلا آغداشی پور صفحات 29-48
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه تصویرسازی حرکتی کودکان (MIQ-C) در کودکان 7 تا 12 سال شهر تبریز بود.

    روش ها:

     بدین منظور تعداد 199 پسر و دختر، نسخه فارسی پرسش نامه تصویرسازی حرکتی مارتینی و همکاران (2016) را تکمیل نمودند. این پرسش نامه شامل 12 سوال و سه مولفه تصویرسازی دیداری بیرونی، دیداری درونی، و حرکتی است. جهت بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری، برای تعیین همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ و برای پایایی زمانی از  روش آزمون - آزمون مجدد یا فاصله دو هفته استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده برازش مطلوب نسخه فارسی پرسش نامه تصویرسازی حرکتی (شاخص های 96/0C.F.I=، 96/0=I.F.I، 061/0RMSEA= و 71/1(CMIN/DF= در کودکان بود. در تعیین ثبات درونی (ضریب آلفای کرونباخ) کل پرسش نامه 89/0 و ثبات درونی مولفه حرکتی 76/0، مولفه دیداری درونی 69/0 و مولفه دیداری بیرونی  72/0 بود. نتایج حاصل از ضریب همبستگی درون طبقه ای نیز در بررسی پایایی زمانی کل پرسش نامه 88/0 و در حد قابل قبول است. همچنین پایایی خرده مقیاس حرکتی 76/0 و خرده مقیاس دیداری درونی 85/0 و دیداری بیرونی 87/0 است که در سطح قابل قبول می باشند.

    نتیجه گیری

    بنابراین، نسخه فارسی پرسش نامه تصویرسازی حرکتی کودکان از روایی و پایایی قابل قبولی در کودکان شهر تبریز برخوردار است و ورزشکاران، مربیان و پژوهش گران می توانند از این پرسش نامه استفاده کنند.

    کلیدواژگان: روان سنجی، تصویرسازی حرکتی، تصویر سازی دیداری بیرونی، تصویرسازی دیداری درونی، کودکان
  • ملیحه نعیمی کیا*، امین غلامی، فرخ لقا نجف زاده صفحات 51-62
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شرکت در یک دوره فعالیت ورزشی تفریحی بر خودکارآمدی و تاب آوری دبیران تربیت بدنی اجرا گردید.

    روش ها

    پژوهش حاضر به صورت نیمه تجربی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دبیران زن تربیت بدنی شهر تهران بودند که در فعالیت های ورزشی تفریحی فعالیتی نداشتند. با توجه به تجربی بودن پژوهش، تعداد 20 نفر در گروه کنترل و 20 نفر در گروه آزمایش به عنوان نمونه پژوهش مشخص شدند. جهت انجام پژوهش حاضر از پرسشنامه سنجش فعالیت بدنی بک، پرسشنامه خودکارآمدی نف و همکاران (2013) و پرسشنامه تاب آوری لوتانس و همکاران (2007) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش حاضر از آزمون کوواریانس استفاده شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که یک دوره فعالیت ورزشی تفریحی بر خودکارآمدی و تاب آوری دبیران تربیت بدنی تاثیرمعناداری دارد 05/0>p.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش توجه به فعالیت های ورزشی تفریحی و ارتقا این فعالیت ها در برنامه های فوق برنامه دبیران می تواند خودکارآمدی و تاب آوری دبیران تربیت بدنی را افزایش دهد. 

    کلیدواژگان: ورزش تفریحی، خودکارآمدی، تاب آوری
  • محمود محبی *، سحر زارعی صفحات 63-74
    هدف

    هدف پژوهش حاضر درک رابطه خودشفقت ورزی و خطر اعتیاد به تمرین در دانشجویان بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر مقطعی و جامعه آماری تمامی دانشجویان دانشگاه تهران بود. در این پژوهش 250 دانشجوی تمرین کننده در مراکز تندرستی دانشگاه بر اساس مقیاس اعتیاد به تمرین ارزیابی شدند و 40 نفر آنها در گروه های در معرض خطر بالا (کسب نمره بالای 24 در مقیاس) و پایین اعتیاد به تمرین قرار گرفتند (هرگروه تعداد= 20 نفر)، آنها سپس مقیاس های خودشفقت ورزی و اختلالات خوردن را تکمیل نمودند. تحلیل داده‌ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و مانوا انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که شیوع اعتیاد به تمرین در دانشجویان 8 درصد است و خودشفقت ورزی با اعتیاد به تمرین ارتباط منفی دارد، نتایج همچنین نتایج نشان داد که دانشجویان مستعد اعتیاد به تمرین در برخورد با ناملایمات و استرس های روزمره بیشتر از خودانتقاد می کنند و تمایل به انزوا طلبی و بزرگ نمایی دارند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان می دهد که ضعف در شفقت ورزی به خود از عوامل مهم خطرساز بروز پدیده اعتیاد به تمرین در دانشجویان است. این امر نشانگر این است که اگر مداخلاتی جهت بالا بردن خودشفقت ورزی صورت پذیرد، خطر بروز پدیده اعتیاد به تمرین در این گروه کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: خوددلسوزی، وابستگی به تمرین، علایم کناره گیری، دانشجو، انزوا
  • مریم عبدالشاهی*، فهیمه حسینی، پریسا حجازی دینان صفحات 75-97
    هدف

    تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش نامه ارزیابی توانایی روانی ورزشکاران بود.

    روش شناسی

    385 ورزشکار (203 مرد و 182 زن، میانگین سنی 18±35) با سطوح متفاوت مهارتی (حرفه ای و نیمه حرفه ای) در 14 رشته ی ورزشی تیمی و انفرادی، شرکت نمودند. پرسش نامه دارای پنج خرده مقیاس و زیر خرده مقیاس های مهارت های پایه (اعتماد به نفس، هدف گزینی)، مهارت های عملکردی (کنترل هیجان، آرام سازی، بازیافت تمرکز)، مهارت های درون فردی (انسجام گروهی)، خودگفتاری و تصویرسازی ذهنی می باشد. از پرسش نامه های آمادگی روانی امست-3، محیط گروهی در ورزش و خودگفتاری اتوماتیک ورزشی برای روایی همزمان  استفاده گردید.

    یافته ها

    نشان داد این ابزار دارای مقدار قابل قبول روایی محتوا و صوری است. آزمون آلفای کرونباخ، پایایی درونی کل پرسش نامه (آلفا=82/0) و ضریب همبستگی درون طبقه ای پایایی زمانی کل پرسش نامه (89/0) و تمامی خرده مقیاس ها را تایید کردند. ضریب همبستگی ها در تمام خرده مقیاس ها برای روایی همزمان با پرسش نامه های مشابه با اطمینان 99 درصد معنا دار شد. روایی سازه از لحاظ تفاوت در سطح مهارت و جنسیت تایید گردید. تحلیل عاملی تاییدی نشان داد مدل پنج عاملی پرسش نامه از برازش مناسبی برخوردار است.

    بحث و نتیجه گیری

    تاییدشد نسخهفارسیپرسش نامهارزیابی توانایی روانی ورزشکاران می تواند به عنوان یک ابزار پایا و روا مورد استفاده روان شناسان ورزشی و مربیان ایرانی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توانایی ذهنی ورزشی، روایی سازه، پایایی درونی، پایایی زمانی
  • زهرا محمدی، زهره مشکاتی*، مهدی ژیانپور صفحات 99-115
    هدف

    هدف از این پژوهش، تعیین منابع کارآمدی فردی و جمعی از تجارب ورزشکاران تیم ملی بسکتبال ایران بود.

    روش ها

    این مطالعه با رویکردی کیفی و روش پدیدار شناسی انجام شد. شرکت کنندگان پژوهش، ورزشکاران مرد و زن عضو تیم ملی بودند که با روش گلوله برفی انتخاب شدند. 10 مرد و زن بسکتبالیست با میانگین سنی27 سال بطور داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده و داده ها با روش تحلیل مضمون، تحلیل شدند. اعتبار و قابلیت اعتماد نتایج توسط ارزیابی سه متخصص انجام گرفت. منابع کارآمدی توسط پژوهشگران در قالب کدهای توصیفی و تفسیری تکمیل شد.

    نتایج

    منابع کارآمدی فردی شامل نه کد تبیینی "تجارب غیرمستقیم"، "تمرینات فردی"، "باورها"، "انگیزه ها"، "احساسات شخصی"، "تشویق ها"، "موفقیت های فردی"، "حمایت ها" و "کارآمدی مربی"؛ و منابع کارآمدی جمعی شامل چهار کد تبیینی "ویژگی های تیمی"، "موفقیت های تیمی"، "حمایت تیمی" و "کارآمدی مربی" شناسایی شد. طرح های شماتیک مربوطه توسط نرم افزارAtlas.ti.8 رسم گردید.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر اهمیت دادن کارآمدی فردی و جمعی برای رسیدن به موفقیت های بیشتر بسکتبال ایران در عرصه های بین الملی را پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: کارآمدی فردی، کارآمدی جمعی، بسکتبال، تحلیل مضمون، تیم ملی
  • سمیه بخشی، ژاله باقرلی*، صالح رفیعی صفحات 117-130
    هدف

    تا کنون بهترین فواصل تمرین‌آسایی برای وقوع تحکیم حافظه تعیین نشده است و این فواصل متنوع هستند و این‌که آیا پرآموزی باعث یادداری به روشی که واقعا سودمند باشد، بحث برانگیز بوده است. هدف از این تحقیق تاثیر پرآموزی فواصل مختلف تمرین‌آسایی بر روند تحکیم مبتنی بر ثبات و تداخل پس‌گستر در حافظه حرکتی آشکار بود.

    روش‌ها: 

    در این پژوهش نیمه تجربی، شرکت کنندگان شامل 60 نفر از دانشجویان دختر با دامنه سنی 20 تا 30 سال بودند که به صورت داوطلبانه فراخوانده شدند. شرکت کنندگان پس از داشتن معیارهای ورود به مطالعه به صورت بلوک‌‏بندی تصادفی در 6 گروه آزمایشی با فواصل تمرین آسایی 5 دقیقه و24 ساعت ، با دو عامل پرآموزی شده و پرآموزی نشده و دو گروه کنترل تقسیم شدند. این تحقیق شامل دو مرحله اکتساب و یادداری و تکلیف اول (ضربه فورهند) و تکلیف دوم (ضربه بک‌هند) بود

    نتایج

    یافته‌های آزمون آنالیز واریانس با اندازه‌گیری مکرر نشان داد، اول، تمرین‌آسایی به تنهایی (24 ساعت و 5 دقیقه) برای یادگیری یک تکلیف کافی نیست. دوم ، تکلیف اول در فواصل تمرین‌آسایی (24 ساعت و 5 دقیقه) با پرآموزی، تحکیم یافت و یادگیری تکلیف اول (ضربه فورهند) در برابر تداخل پس‌گستر تکیف دوم (ضربه بک‌هند) مقاوم شد.

    نتیجه‌گیری: 

    به نظر می‌رسد که پرآموزی می‌تواند نقش مهمی در حافظه حرکتی آشکار داشته باشد، اما تمرین‌آسایی در حافظه حرکتی آشکار به تنهایی نمی‌تواند مانع از ایجاد تداخل پس‌گستر شود. نتایج نشان می‌دهد که تداخل مداوم و پایدار را می‌توان به اثرات پس‌گستر بر بازیابی حافظه نسبت داد.

    کلیدواژگان: تحکیم، پرآموزی، تمرین آسایی، تداخل پس گستر، حافظه حرکتی آشکار
  • عطاالله صبری، رسول عابدان زاده *، حسام رمضان زاده، اسماعیل صائمی صفحات 131-144
    هدف

    در این پژوهش، رواسازی نسخه فارسی مقیاس چندبعدی لذت از فعالیت بدنی در دانش آموزان مقطع متوسطه اول استان خوزستان است.

    روش ها

    از میان کلیه دانش آموزان استان خوزستان که در سال تحصیلی 1399-1398 مشغول به تحصیل بودند، 382 دانش آموز (199 پسر و 183 دختر) مقطع متوسطه اول به طور تصادفی خوشه ای برای انجام پژوهش حاضر انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس چندبعدی لذت از فعالیت بدنی بود که ابتدا با استفاده از روش بازترجمه صحت ترجمه نسخه فارسی مقیاس تایید شد. سپس، از تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی روایی سازه و از ضریب آلفای کرونباخ برای بررسی همسانی درونی (در سطح معنی داری05/0p≤) استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی شاخص های مقیاس چندبعدی لذت از فعالیت‌بدنی بیانگر آن است که مدل اندازه گیری از برازش مطلوبی برخوردار است و تمامی شاخص های برازندگی مقیاس لذت از فعالیت بدنی از بار عاملی قابل قبولی برخوردار است. مقدار تی تمام شاخص ها با سوالات خود بیش از 96/1 بوده است که حاکی از وجود رابطه معناداری 0001/0P> بین شاخص های مقیاس لذت از فعالیت بدنی با سوالات زیر مجموع خود می باشد. همسانی درونی کل مقیاس90/0 و همسانی درونی خرده مقیاس های لذت 82/0، ارتباط 78/0، شایستگی 72/0، بهبود70/0 و سرگرمی 74/0 درصد به دست آمد که از حد مطلوبی برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی مقیاس چند‌بعدی لذت از فعالیت بدنی از روایی سازه و پایایی قابل قبولی برخوردار بود و می توان از آن به عنوان ابزاری روا و پایا در جامعه دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، تحلیل عاملی تاییدی، همسانی درونی، ضریب آلفای کرونباخ
  • نشمین عزیزی، علی حیرانی* صفحات 145-159
    هدف

    هدف از حاضر بررسی اثر شش هفته تمرینات حرکتی دوطرفه با و بدون آینه بر دامنه حرکتی و مهارت دستکاری درشت دست مبتلا کودکان فلج مغزی همی پلژی اسپاستیک بود.

    روش شناسی: 

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی (IR.KUMS.REC.1398.493) تعداد 16 کودک مبتلا به فلج مغزی همی پلژی در دو گروه آزمایشی1 تمرینات دوطرفه در آینه، و گروه آزمایشی 2 تمرینات حرکتی بدون آینه تقسیم شدند. هر دو گروه علاوه بر برنامه معمول توانبخشی، مطابق دستورالعمل هایشان به تمرینات حرکتی پرداختند. دامنه حرکتی مفاصل اندام فوقانی قبل و بعد از درمان با استفاده از گونیامتر نو پزشکی با مارک MSD و مهارت دستکاری درشت با استفاده از آزمون جعبه و بلوک (BBT) مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر گروه، اثر زمان و نیز اثر تعاملی گروه * زمان در مورد هر دو متغیرمهارت دستکاری درشت و دامنه حرکتی مفاصل اندام فوقانی، معنادار می باشد (p <./05).

    نتیجه گیری

    برغم تاثیر مثبت تمرینات حرکتی دو طرفه بر دامنه حرکتی مفاصل و مهارت حرکتی درشت دست مبتلای کودکان همی پلژی، اما تمرینات حرکتی دوطرفه با آینه، اثر بیشتری داشت که می تواند با مکانیزم نورون های آینه ای تبیین شود.

    کلیدواژگان: آینه درمانی، تمرینات حرکتی دوطرفه، فلج مغزی همی پلژی، دامنه حرکتی و مهارت حرکتی درشت دست
  • زینب حاتمی بهمن بگلو، علیرضا فارسی*، حمیدالله حسنلویی، مارکوس تیلپ صفحات 161-178
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقای سه اثرات خستگی عضالنی با شدتهای مختلف بیشینه و زیربیش ینه بر تغییرات همکوشی های عضالنی و کنترل قامت انجام شد.

    روش ها

    ابتدا حداکثر نیروی بیشی نه آزمودنی، میزان حداکثر تحری ک الکتریکی عضله دو قلو داخلی و موج M اندازهگیری شد. سپس12 آزمودنی دو پروتکل خستگی عضالن ی زیربیشینه و بیشینه را به طور تصادفی طی دو جلسه انجام دادند. قبل و بعد از انجام پروتکلها میزان خستگی مرکزی، خستگی محیطی، میزان تغییرات مرکز فشار و فعالیت الکتریکی عضالت اندازهگیری شدند. روش آماری آنوا با اندازهگیری تکراری و تی وابسته برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    تکانه استراحت بعد از انقباضات بیشینه نسبت به انقباضات زیربیشینه به طور معنادار کاهش یافت. همچنین خستگی زیربیشینه موجب کاهش معنادار در فعالسازی ارادی و حداکثر نیروی بیشینه نسبت به خستگی عضالنی بیشینه شد. انقباضات زیربیشینه موجب کاهش قابل توجه واریانس عضالت و همکوشیهای عضالن ی و از سوی دیگر موجب تغییرات معنادار بیشتر مرکز فشار نسبت به انقباضات بیش ینه شد)05/0>p.)

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر راه را برای انجام مطالعات دیگر هموار میکند تا برنامه های تمرین ی را برای افرادی که در حفظ تعادل و سازماندهی همکوشی عضالنی مشکل دارند با نظارت بر تمرینات عضالن ی با شدت زیرب یشینه نسبت به بیشینه طراحی کنند.

    کلیدواژگان: خستگی مرکزی، خستگی محیطی، انقباضات بیشینه، انقباضات زیربیشینه، پایداری قامت
  • محبوبه خانقلی *، مهدی نمازی زاده، صادق نصری، سید محمد کاظم واعظ موسوی صفحات 199-217
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه تمرین متوالی حافظه‌ای بر عملکرد حافظه حرکتی و بررسی نقش واسطه‌ای برتری جانبی انجام شد.

    روش‌شناسی

     نمونه آماری این پژوهش نیز شامل 60 زن جوان راست و چپ دست می‌باشند که بصورت در دسترس و براساس معیارهای ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه تقسیم شدند. تکالیف مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل تکلیف زمان عکس‌العمل زنجیره متناوب، مقیاس حافظه وکسلر نسخه سوم و آزمون حافظه کاری ان بک بود. آزمودنی های مورد مطالعه در پیش آزمون، آزمون اکتساب، آزمون یادداری فوری و 48 ساعت پس از آن در آزمون یادداری شرکت کردند.

    نتایج

    نتایج نشان داد بین عملکرد حافظه حرکتی در مرحله پیش آزمون با هر یک از مراحل اکتساب، یادداری فوری و یادداری تاخیری تفاوت معنادار است. مقایسه میانگین ها نشان داد میانگین عملکرد حافظه حرکتی جوانان در آزمون یادداری تاخیری بهتر از آزمون یادداری فوری، اکتساب و پیش آزمون بود. مقایسه های زوجی بین گروه ها نشان داد آزمودنی های گروه های آزمایشی چپ دست تجربی در مراحل اکتساب، یادداری فوری و یادداری تاخیری عملکرد حافظه حرکتی بهتری نسبت به گروه های دیگر داشتند.

    نتیجه‌گیری

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد افراد راست و چپ برتر دارای عملکرد بهتری در حافظه حرکتی بودند، لذا پیشنهاد می‌شود مربیان جهت آموزش و همچنین بازتوانی عملکرد به مسئله برتری جانبی توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: حافظه حرکتی، برتری جانبی، دست برتری
|
  • Atefeh Beheshti *, Hassan Gharayagh Zandi, Zahra Fathirezaie Pages 1-14
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the role of mental toughness and competitive motivational styles in predicting of Satisfaction with Life in Tehran Martial Artists.

    Methods

    This study was a descriptive-correlational study and its statistical population was all male and female of martial artists in Tehran. Survey data were collected from 190 martial artists with a mean age of 25.02. The instruments used in this study were Mental Toughness in Sport Questionnaire-50 (MTSQ), Competitive Motivational Styles Questionnaire (CMSQ), and Satisfaction With Life Scale (SWLS). Exploratory factor analysis was used to validate the questionnaires.

    Results

    The results Pearson correlation showed that there are the positive and significant relationship between mental toughness and its components, competitive motivational styles and Development-Focused and win-fixated components with life satisfaction. The results of regression analysis indicate that mental toughness and components of tough values, tough skills and tough emotions, competitive motivation styles, and Development-Focused and win-fixated components are the appropriate predictors of life satisfaction.

    Conclusion

    As a result, to increase the life satisfaction of martial artists, training strategies based on increasing mental toughness and promoting of the positive dimensions of competitive motivational styles can be suggested.

    Keywords: Mental toughness, Satisfaction with Life, Motivation, Martial artist, Factor analysis
  • mohammamd jalilvand, hosseein samadi *, rezvan soori Pages 15-28
    Purpose

    Although reducing cognitive functions is an inevitable part of aging, performing physical activity and motor coordination skills is effective in improving their neurological functions. Considering the importance of the effective of tasks with different processing needs on cognitive functions, the aim of study was to compare the effectiveness of open and closed skills exercise on the executive functions of inactive elderly women.

    Methods

    this research was semi-experimental with pre-test and post-test design. 30 inactive elderly women were randomly assigned to two groups of open and closed skills exercise. Participants in both groups performed their own exercise program for 12 weeks and 3 sessions per week. All subjects then participated in executive function tests of Nback working memory, Wisconsin Card Sorting and stroop.

    Results

    The results showed a significant difference between open skills exercise compared closed skills exercise on working memory (P = 0.001), cognitive flexibility (P = 0.025) and response inhibition (P = 0/002).

    Conclusion

    The results of the present study showed that 12 weeks of open skills exercise compared closed skills exercise has a more effect on increasing executive functions of inactive elderly women. Therefore, in order to improve their executive functions, it is recommended that inactive older women participate in sports such as table tennis, which have a high cognitive load.

    Keywords: Physical activity, Executive functions, open, closed skills, elderly, inactive
  • Amir Shams *, Mohammad Vaezmousavi, Nazila Aghdashipour Pages 29-48
    Purpose

    The purpose of this research was to examine the psychometric properties (validity and reliability) of movement imagery questionnaire for children among with 7-12 years old children in Tabriz city.

    Methodes: 

    For this purpose, the 199 athletes (88 girls and 111 boys) were selected and completed the Persian version of the movement imagery questionnaire for children. This questionnaire involved 12 questions and three components such as external visual imagery, internal visual imagery, and kinesthetic imagery. Data were analyzed with Confirmatory factorial analysis based on structural equations, Cronbach alpha coefficient and intra-class correlation coefficient tests.

    Results

    Result showed that the movement imagery questionnaire for children has acceptable fit indexes (RMSEA = 0.061, CFI = 0.96, IFI = 0.96, and CMIN/DF=1.71), internal consistency (0.89) and temporal reliability (0.88) among child athletes.

    Conclusion

    Thus, the Persian version of movement imagery questionnaire for children has acceptable reliability and validity in Tabrizian child athletes and coaches, researchers and athletes can used this questionnaire

    Keywords: psychometric, Movement Imagery, External Visual Imagery, Internal Visual Imagery, children
  • Malihe Naeimikia *, Amin Gholami, Farrokhleqa Najafzadeh Pages 51-62
    Purpose

    The present study was carried out to investigate the effect of participating in a course of recreational sport activity on the self-efficacy and resilience of the physical education teachers.

    Methodology

    This study was conducted with a quasi-experimental design. The statistical population of the present study included all the female physical education teachers in Tehran Province (Iran) who were not involved in the recreational sports activities. According to the empirical research, 40 individuals in the control and experimental groups (20 individuals per each study group) were selected as the sample of the study. Baek Habitual Physical Activity Questionnaire (BHPAQ), Self-Efficacy Questionnaire (developed by Neff et al., (2013)), and Resilience Questionnaire (developed by Lutens et al., (2007)) were used for data collection. Analysis of Covariance (ANCOVA) was used for data analysis.

    Results

    The results showed that participating in a course of recreational sport activity had a significant effect on the self-efficacy and resilience of the physical education teachers p < 0/05.

    Conclusion

    It can be concluded that paying attention to recreational sports activities and promoting these activities in teachers' extracurricular programs can increase the self-efficacy and resilience of the physical education teachers.

    Keywords: Recreational Sport, Self-Efficacy, Resilience
  • mahmoud mohebi *, sahar zarei Pages 63-74
    Purpose

    The aim of this study was to assess the relationship between self-compassion and the risk of exercise addiction (EA) in Collegestudents.

    Methods

    In this cross-sectional study, the statistical population was all students from University of Tehran. In this study, 250 students who exercised in the university fitness centers were evaluated based on the Exercise Addiction Scale.Forty of themwere assigned to either an high risk (scoring ≥ 24 on the scale) or a low risk(scoring 23-13 on the scale) EA group session (Each group, n=20). They then completed Self-Compassion and Eating Disorders Scales. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and MANOVA.

    Results

    The results indicated that prevalence of exercise addiction in college students is 8% and self-compassion is negatively related to exercise addiction.The results also revealed that, compared with students Less exposed to EA the students exposed to EA are more self-critical and tend to be isolated and catastrophic in the face of adversity and stressful situations.

    Conclusion

    This study suggests EA risk has an inverse relationship to self-compassion in college students. Raising self-compassion may be a useful addition to EA problem prevention and treatment interventions.

    Keywords: Self-compassion, exercise dependence, withdrawal symptoms, College Student, isolation
  • Maryam abdoshahi *, Fahimeh Hosseini, Parisa Hejazi Dinan Pages 75-97
    Purpose

    The purpose was to determine the validity and reliability of the Persian version of the sport mental training questionnaire (SMTQ).

    Method

    Participants were 385 athletes (182 females and 203 males; mean age = 35±18) with different levels of skill (Professional and Semiprofessional athlete) in 14 types of individual and team sports. This questionnaire has five scales with subscales were includes of foundation skills (self-confidence, goal-setting), performance skill (activation control, relaxation, refocusing), interpersonal skills (group integration), self-talk, and imagery. The Ottawa Mental skill, group environment, automatic self-talk questionnaire were used to confirm the concurrent validity.

    Results

    The findings showed that content and displayed validity were acceptable. Cronbach’s αs showed acceptable internal reliability (α=0.82), and interclass correlation coefficient established test-retest reliability of entire questionnaire (0.89) and subscales. The correlation coefficient of all of subscales with the same questionnaire were significant for concurrent validity. Construct validity were confirmed to compare difference between the high and low skill level, female and male athletes. The results of confirmatory factor analysis showed that the adequate fit to the data.

    Conclusion

    the Persian version of the sport mental training questionnaire can be used as a valid and reliable tool for Iranian sport psychologists and coaches.

    Keywords: sport mental ability, structural validity, internal reliability, time stability
  • Zahra Mohammadi, Zohreh Meshkati *, Mehdi Zhianpour Pages 99-115
    Purpose

    The purpose of this study was to determine the sources of individual and collective efficiency of the experiences of athletes of the Iranian national basketball team.

    Methods

    This study was conducted with a qualitative approach using phenomenology. The study participants were male and female athletes who were members of the 2018 national basketball team and were selected by the snowball method. 10 men and women with a mean age of 27 years participated in this study voluntarily. Semi-structured interviews were used to collect data and the data were analyzed by content analysis method. The validity and reliability of the results were evaluated by three experts. Efficiency sources were extracted by researchers in the form of descriptive and interpretive codes.

    Results

    Resources of efficacy were extracted by researchers in the form of codes. Individual efficacy resources include nine explanatory codes of "indirect experiences", "individual exercises", "beliefs", "motivations", "personal emotions", "encouragements", "individual achievements", "supports" and "coach efficiency". Similarly, collective efficacy resources are consisted of four explanatory codes of "team features", "team success", "team support" and "coach efficiency". The schematic designs were drafted using Atlas.ti.8 software.

    Conclusion

    The present research suggests the importance of individual and collective efficiency in order for the national Iranian basketball team to achieve more international success.

    Keywords: Individual Efficacy, Collective Efficacy, Basketball, content analysis, National Team
  • Somayeh Bakhshi, Jaleh Bagherli *, Saleh Rafiee Pages 117-130
    Purpose

    So far, the best periods has not been set for off-line and for memory consolidation to occur and these periods vary, and whether over- learning enhances retention in a way that is really beneficial has been controversial. The aim of this research was the effect of over- learning and off-line different periods on Stabilization-Based Consolidation process and retroactive Interference in explicit Memory.

    Methods

    In this semi- experimental research, Participants included 60 female students between the ages of 20 and 30 who were voluntarily selected. The participants after meeting the inclusion criteria were randomly divided into 6 experimental groups with periods of 5 minute, 24 hours in offline with two factors over-learning and non-over-learning and two control groups.This research consisted of two phases of learning and retention and the initial task (forehand kick) and the second (backhand kick) task was used for this research.

    Results

    Findings of ANOVA with repeated measure emerge from our results. First, off-line alone (24 hours and 5 minutes) is not enough to learn an assignment. Second, initial task at off-line times (24 hours and 5 minutes), the over- learning was consolidation, and the learning of the forehand kick became resistant to backhand kick interference.

    Conclusion

    According to the results, suggest that over- learning can play a significant role in explicit motor memory, but the off-line in explicit motor memory alone cannot make retroactive interference resistant. The results show that continuous and sustained interference can be attributed to the retroactive effects of memory retrieval.

    Keywords: Consolidation, over-learning, off line periods, retroactive Interference, Motor explicit Memory
  • Ataollah Sabri, Rasool Abedanzadeh*, Hesam Ramezanzadeh, Esameel Saemi Pages 131-144
    Purpose

    The aim of this study was to validation of the Persian version of the scale of enjoyment of physical activity in first grade high school students in Khuzestan province.

    Methodology

    Among all of high school students in Khuzestan province who were studying in the academic year 1399-1398, 382 were clustered randomly selected (199 boys and 183 girls). The research tool was the scale of enjoyment of physical activity, the validity and reliability of which were also confirmed. The implementation method was such that using the open translation method, the translation accuracy of the Persian version of the scale was confirmed. For data analysis, confirmatory factor analysis was used to validate the structure and internal consistency using Cronbach's alpha coefficient at a significance level of p≤0.05.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis of physical activity enjoyment scale indicators indicate that the measurement model has a favorable fit and all physical fitness subscales of physical activity enjoyment index had an acceptable factor load and were confirmed. The internal consistency was 0.90 and the internal consistency of the pleasure subscale was 0.82%, communication was 0.78%, competency was 0.72%, improvement was 0.70% and entertainment was 0.74%. It came in handy.

    Conclusion

    Therefore, the Persian version of the scale of enjoyment of physical activity had structural validity and internal reliability and can be used as a valid and stable tool among students.

    Keywords: validity, Reliability, Confirmatory Factor Analysis, internal consistency, Cronbach's alpha coefficient
  • Nashmin Azizi, Ali Heyrani * Pages 145-159
    Purpose

    This study aimed to investigate the effects of six weeks of bilateral motor trainings in mirror on the range of joint motion and gross manipulative skill in affected hand of children with spastic hemiplegic cerebral palsy(SHCP).

    Methods

    In this clinical trail study) IR.KUMS.REC.1398.493(, 16 children with spastic hemiplegic cerebral palsy were divided into two groups of bilateral motor trainings in mirror group and bilateral motor training group without mirror. In addition to the usual rehabilitation program, both groups performed exercise program according to their instructions. Upper limb joints range were evaluated before and after treatment using MSD marker goniometer and gross manipulative skills assessed using box and block tests (BBT).

    Results

    The results showed that the effect of group, effect time, effect interaction of time group in both variables of gross manipulative skill and range of motion of upper limb joints were significant.

    Conclusion

    despite the positive effect of bimanual motor trainings on the rang of motion of the joints and gross motor skill in affected hand children with hemiplegic, but bilateral motor trainings with mirror had a greater effect that can be explained by mechanism of mirror neurons.

    Keywords: spastic hemiplegic cerebral palsy, bimanual motor training, mirror neurons, mirror therapy
  • zeinab Hatami Bahmanbegloo, alireza farsi *, hamidollah hassanlouei, markus tilp Pages 161-178
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effects of maximal and submaximal fatiguing contractions on voluntary postural stability and muscle synergies.

    Methods

    Following isometric maximum voluntary contraction (IMVC) tests, 12 volunteers randomly performed submaximal and maximal fatiguing contractions of the plantar flexors. Before and after the fatiguing protocols, the central fatigue, peripheral fatigue, the centre of pressure and activities of 12 muscles was recorded. Repeated measure ANOVA dependent T was used for data analysis.

    Results

    Rest twitch size was smaller after maximal than submaximal fatiguing contractions. Voluntary activation and IMVC decreased significantly more after submaximal than maximal fatiguing contractions. M wave was not changed significantly after two protocols of fatiguing contractions. Furthermore, in comparison with the maximal fatiguing contractions, the submaximal fatiguing contractions lead significant decrease in variance of muscles activity and muscle synergies. The ellipse of COP area also increases significantly after submaximal than maximal fatiguing contractions (p < 0.05).

    Conclusion

    The outcome of this study suggests that training programs for patients with balance and muscle synergies issues should be based on training with submaximal rather than maximal load.

    Keywords: central fatigue, peripheral fatigue, maximal contractions, submaximal contractions, postural stability
  • Mahbobeh khangholi *, Mahdi NamaziZadeh, Sadegh Nasri, seied mohammad kazem vaez mousavi Pages 199-217
    Purpose

    The aim of this research was to investigate the effect of the consequence memory training program on youth motor memory performance and to investigate the mediating role of laterality.

    Methods

    The statistical sample of this study also includes 60 young women on the right and left hands that were selected based on inclusion and exclusion criteria and randomly divided into four groups. The tasks used were included the alternative serial reaction time task, the Wechsler memory scale, third edition, and the Back-N working memory test. Subjects participated in pre-test, acquisition test, immediate retention test and 48 hours later in delayed retention test.

    Results

    Results showed that there are significant differences between the performances of motor memory in the pre-test stage with each of the stages. Comparison of the groups in motor memory performance showed that the subjects of the left-handed experimental groups had better motor memory performance in all stages than the subjects of the other groups.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the left individuals had better performance in motor memory, so it is suggested that trainers pay special attention to the issue of laterality for training and performance of motor skills.

    Keywords: Motor Memory, Laterality, Handedness