فهرست مطالب

آمایش جغرافیایی فضا - پیاپی 39 (بهار 1400)

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 39 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/27
  • تعداد عناوین: 15
|
  • بهمن صحنه* صفحات 1-22
    دهیاری مهم ترین و جدیدترین نهادی است که در عرصه مدیریت روستایی ایران شکل گرفته و مدیریت این نهاد بر عهده شخصی به نام دهیار است. این نهاد عمومی غیردولتی به منظور اداره امور روستا به صورت خودکفا و با شخصیت حقوقی مستقل در هر روستا تاسیس گردیده است. دهیاری به عنوان اهرم اجرایی دولت نقش مهمی در اجرا، نظارت و سازماندهی برنامه های توسعه در راستای دستیابی به سطحی مطلوب از توسعه پایدار روستایی دارد. این پژوهش با هدف تحلیلی بر رضایتمندی خانوارهای ساکن روستاهای شهرستان آق قلا از عملکرد دهیاری ها صورت گرفته است. پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر پیمایش است و جامعه آماری آن را خانوارهای ساکن در 8 روستای شهرستان آق قلا تشکیل می دهد که 346 خانوار به عنوان حجم نمونه با فرمول کوکران تعیین گردید. به منظور ارزیابی عملکرد دهیاران در توسعه پایدار روستایی از 51 شاخص در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی منطبق بر 48 بند وظیفه محوله به دهیار در قالب طیف لیکرت استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها مبتنی بر پرسش نامه محقق ساخته که روایی محتوایی آن توسط اساتید و متخصصان تایید و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ برابر 84 درصد به دست آمده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل همبستگی کای اسکویر و مقایسه میانگین فریدمن و کروسکال والیس در محیط نرم افزاری SPSS و برای تهیه نقشه از نرم افزار ArcGis استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی در مولفه های مورد بررسی نشان می دهد که رابطه معنادار تا سطح اطمینان 99 درصدی بین سطح تحصیلات با متغیرهای اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی وجود دارد؛ همچنین نتایج آزمون کروسکال والیس نشان دهنده تفاوت معنادار 99 درصدی سطح رضایت روستاییان در هشت روستای مورد مطالعه از عملکرد دهیاری ها در زمینه های مختلف است. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، مهم ترین مشکل دهیاری ها کمبود منابع مالی برای توسعه روستا بوده و میزان رضایت از عملکرد دهیاری ها در ابعاد مورد بررسی در روستاهای پرجمعیت تر به خاطر قدرت مطالبه گری ساکنان، بسیار بیشتر از روستاهای کم جمعیت بوده است. از اینرو تشویق و ترغیب دهیاری ها در اجرایی کردن طرح های درآمدزا با ارایه طرح های فرادستی در راستای منابع پایدار درآمدی امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: عملکرد دهیاری ها، رضایتمندی ساکنان، توسعه پایدار روستایی، شهرستان آق قلا
  • سعدی محمدی* صفحات 23-43

    امروزه در عرصه برنامه‎ریزی روستایی به جای تمرکز بر روی آسیب پذیری روستایی، بر تاب آور نمودن آن ها به عنوان راهکاری پیشگیرانه و مقابله گرانه با بحران ها تاکید می گردد. در این راستا نیز یکی از اقدامات موثر با توجه به ضعف های اقتصادی و نقش آن در آسیب پذیری بالای نواحی روستایی، متنوع سازی اقتصاد روستاهاست تا بدین ترتیب عوامل و زمینه های آسیب زا حذف گردند. بدین منظور، در این پژوهش کاربردی، نقش تنوع‎بخشی به اقتصاد نواحی روستایی شهرستان های سروآباد و مریوان در استان کردستان بر روی بهبود سطح تاب آوری آنها مورد مطالعه قرار گرفته است. جمع آوری اطلاعات در بخش نظری، با منابع اسنادی و در بخش میدانی، پیمایشی؛ مبتنی بر توزیع پرسش نامه و مصاحبه با مردم محلی است. جامعه آماری این پژوهش، روستاهایی از دهستان های خاوومیرآباد و زریبار در شهرستان مریوان و دهستان های اورامان و دزلی در شهرستان سروآباد هستند که فعالیت های متنوع اقتصادی در روستاهای خود دارند. تعداد سرپرستان خانوار روستاهای نمونه که به روش قرعه‎کشی تعیین گردیدند 3358 خانوار بوده که با اعمال فرمول کوکران 260 سرپرست خانوار به عنوان حجم نمونه تعیین و پرسشنامه ها به صورت تصادفی ساده در میان آنها توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های آمار استنباطی(خی دو، تی تک نمونه ای، ویلکاکسون و تحلیل مسیر) نشان داد که در مجموع، تنوع اقتصادی موجود در منطقه توانسته است در سطح معنی داری 0.001 و با میانگین برابر 3/45، موجب بهبود و ارتقای سطح تاب آوری روستاهای مورد مطالعه گردد. در این میان، بعد تاب آوری اقتصادی با میانگین محاسبه شده برابر 44/3، بعد اجتماعی با میانگین برابر45/3 و بعد تاب آوری محیطی - کالبدی با میانگین 42/3 بهبود یافته اند که بعد تاب آوری اقتصادی با بارکلی 442/ دارای بیشترین تاثیر در بهبود سطح تاب آوری روستاهای مورد مطالعه بوده است؛ همچنین، میانگین آسیب پذیری مردم محلی در برابر بحران های طبیعی و انسانی وارده بر معیشت شان از میانگین نامطلوب 74/2 دوره قبل به میانگین رضایت بخش 58/3 در دوره بعد از تنوع اقتصادی در منطقه کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تنوع اقتصاد روستایی، روستاهای شهرستان های مریوان و سروآباد
  • هاجر مزیدی*، رحمت الله منشی زاده، فرهاد عزیزپور، بیژن رحمانی صفحات 45-68

    یکی از ویژگی های سکونت گاه های انسانی تطورپذیری و پویایی آن است. این پویایی در فضا، زمینه ایجاد جریان های فضایی بین شهر و روستا را در قالب پیوند های روستایی- شهری میسر می سازد، این پیوندهای روستایی- شهری حاصل تعاملات دو سویه سکونت گاه های روستایی و کانون شهری در عرصه ناحیه ای است که به سبب جریان های جریان افراد،کالا ها و اطلاعات پدید می آید. شکل گیری و گسترش این جریان های فضایی درسطوح مختلف (محلی، ناحیه ای و منطقه ای) به ایجاد سازمان فضایی می انجامد. هدف این تحقیق تحلیلی بر تعاملات فضایی مقصد های گردشگری ناحیه محمدآباد - زرین گل شهرستان علی آباد کتول مبتنی بر الگوی سازمان یابی فضایی شبکه ای است. روش شناسی تحقیق کمی و مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری مورد مطالعه، شامل 20 نقطه سکونت گاهی روستایی که همگی به عنوان مقصد گردشگری روستایی درناحیه محمدآباد- زرین گل واقع در شهرستان علی آبادکتول هستند. برای گردآوری اطلاعات به شیوه های اسنادی و میدانی عمل شده است. در روش میدانی، از فن پرسش گری و ابزار پرسش نامه استفاده شد. البته، برای برخی از داده های ثانویه به مراکز اطلاع رسانی مانند مرکز آمار ایران و سازمان هایی مانند فرمانداری، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان علی آباد مراجعه شد. با توجه به ماهیت مساله از تحلیل شبکه اجتماعی (SNA) استفاده شده است. در این روش سه دسته شاخص وجود دارند که در این پژوهش از شاخص های کلان (اندازه شبکه، تراکم شبکه و مرکزیت شبکه) استفاده شده است. همچنین، در این روش داده های جریانی به وسیله نرم افزار Nodexl مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. با توجه به یافته های تحقیق، نتایج زیر به دست آمد: - تعاملات فضایی در سطح ناحیه اگرچه مبتنی بر ساختارهای محیطی مبتنی بر فعالیت های بخش کشاورزی شکل گرفته است ولی در دهه اخیر به علت تحول در بسترهای اجتماعی- اقتصادی و امکان محیطی ، چشم انداز طبیعی) مبتنی بر فعالیت گردشگری و سرمایه گذاری های بومی مرتبط (با فعالیت گردشگری) از تعدد و تنوع بیشتری برخوردار شده است. - تعاملات فضایی نوین نه تنها زمینه افزایش تعاملات درون قلمروی را فراهم نموده است. بلکه زمینه افزایش تعاملات برون قلمرویی نیز افزایش یافته است. مبتنی بر بنیان نظری تحلیل شبکه، این نوع از تعاملات بسترساز پایداری شبکه (یا نظام سکونتگاهی) خواهد شد. - اگرچه، جریان ها از تعدد و تنوع برخوردار شده و سطح تعاملات هم ارتقا یافته است. ولی ساختار جریان ها با نقش پذیری شهرها و روستا های بزرگ به جای ماهیت دو سویه و مکمل، از ماهیتی یک سویه برخوردار است. این ویژگی سبب شده  استتا پیوند بین سکونت گاهی شکل نگیرید.

    کلیدواژگان: جریان های فضایی، تعاملات فضایی، پیوند های روستایی- شهری، سازمان فضایی، ناحیه محمدآباد، زرین گل
  • علی اکبر عنابستانی*، علیرضا معینی صفحات 69-90
    مسئله تحقیق

    هویت مکانی در سکونتگاه های روستایی پیراشهری مورد مطالعه از نظر ساکنان در چه وضعیتی قرار دارد؟ هویت مکانی به چه میزان بر زیست‏پذیری سکونتگاه های پیراشهری به ویژه در حاشیه کلانشهرها تاثیرگذار است؟ هدف تحقیق بررسی تاثیر هویت مکانی بر زیست‏ پذیری روستاهای پیراشهری شهر مشهد می‏باشد.

    روش تحقیق: 

    جامعه آماری پژوهش طبق آمار سرشماری 1395، روستاهای دهستان تبادکان شهرستان مشهد در بخش مرکزی شهرستان مشهد است که در پژوهش به دو محور سیمان و کلات تقسیم شده است. طبق فرمول کوکران تعداد نمونه لازم جهت تکمیل پرسش‏نامه 169 خانوار به‏دست آمد. جهت تجزیه تحلیل داده‏ها از آزمون های، تی تک‏‏نمونه‏ای، پیرسون و  معادلات ساختاری Smat PLS و برای رتبه‏بندی روستاها از روش تصمیم‏گیری چند معیاره ویکور استفاده شده است.

    بحث اصلی: 

    یافته‏ های پژوهش نشان می‏دهد میانگین هویت مکانی در بین روستاهای مورد مطالعه پایین است و ابعاد هویت مکانی در این پژوهش که شامل تمایز، تداوم، عزت نفس و خودکارآمدی بوده‏اند با متغیر زیست‏پذیری دارای رابطه معناداری بوده‏اند بدین صورت که هرچه هویت مکانی بالاتر زیست‏پذیری در بین روستاییان بالاتر ‏باشد، متغیر تمایز به میزان 100/0 اثر مستقیم بر متغیر زیست‏پذیری دارد؛ بدین معنی که متغیر تمایز به میزان 10 درصد توانسته است اثر مستقیمی بر سازه زیست‏پذیری بگذارد؛ همچنین متغیر تداوم به میزان 297/0- اثرمستقیم و معکوس بر سازه زیست‏پذیری دارد؛ یعنی با افزایش در سازه تداوم به میزان یک واحد، شاهد کاهش در سازه زیست‏پذیری به میزان 297/0- خواهیم بود. متغیر عزت نفس نیز به میزان 318/0 و متغیر خودکارآمدی به میزان 621/0 اثرمستقیم بر سازه زیست‏پذیری دارد. همان‏طورکه مشاهده می‏شود متغیر خودکارآمدی به نسبت سایر متغیرها اثر مستقیم بیشتری به میزان 1/62 درصد بر سازه زیست‏پذیری اثر مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: هویت مکانی، زیست پذیری، روستاهای پیراشهری، معادلات ساختاری، کلانشهر مشهد
  • حیدر لطفی* صفحات 91-110

    کشورها از طریق مرزهای بین المللی به عنوان زیرسیستم های اقتصاد جهانی هویت می یابند و هر کشوری دارای سیاست و برنامه اقتصادی مجزایی است که نسبت به منافع و مصلحت خود ، آن را تنظیم می کند و از طرفی مرزها می توانند در مقابل برنامه ها و تهدیدهایی که اقتصادشان را به مخاطره می اندازد مانع ایجاد کنند. هدف اصلی این پژوهش عبارت از تبیین و تحلیل رابطه اقتصاد مرزی با چالش های امنیت ملی در مرزهای ایران به ویژه در مرزهای ایران و ترکیه است. این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی- تبیینی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات و اسناد کلان انجام شده است. روش جمع آوری داده ها نیز کتابخانه ای و با استفاده از مقالات علمی- پژوهشی است. ابزار گردآوری اطلاعات فیش برداری و استفاده از جداول و نمودارها و نیز نقشه ها است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین اقتصاد مرزی با چالش های امنیت ملی در مرزهای ایران به ویژه در مرزهای ایران و ترکیه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. مرز ایران و ترکیه فرصت ها و تهدیدهایی را برای دو کشور در بر دارد. در واقع در کنار فرصت های اقتصادی ایجاد شده، باید به تهدیدات و تنش هایی چون منازعات هیدروپلیتیک، مسئله کردها، ملاحظات ناشی از پیوند استراتژیک ترکیه و ایالات متحده، مسایل ایدیولوژیکی طرفین و تعدد دیدگاه های ژیوپلیتیکی ترکیه توجه شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد مرزی، امنیت ملی، مرزهای ایران و ترکیه، مرز بازرگان
  • اکرم کریمخانی*، محمدحسین سرائی صفحات 111-128

    در این پژوهش  که با رویکرد توصیفی- تحلیلی صورت گرفته، شناسایی عوامل و الگوی توسعه و رشد مناطق شهری و مکانیابی جهات مطلوب گسترش فیزیکی شهر یزد به عنوان هدف اصلی پژوهش مد نظر است. بعد از شناسایی عوامل تاثیرگذار در امر توسعه و رشد شهر یزد، برای تحلیل و شناسایی این عوامل ابتدا چهار معیار اصلی (محیطی، اقتصادی- اجتماعی، فضایی- کالبدی، طرح و سیاست های دولت) با 33 زیر معیار با شبررسی منایع داخلی و خارجی برای شهر یزد تعیین و بر اساس نتایج پرسش نامه هایی که توسط 20 تن از مسیولان سازمان های مربوطه پرشده، با روش آنتروپی شانون ارزش گذاری شدند. در تحلیل نهایی با استفاده از تکنیک ویکور جهات مطلوب توسعه شهری تعیین و در نهایت با روش همپوشانی وزن دار و تکنیک چیدمان فضا، تحلیل الگوی توسعه و هدایت رشد شهری انجام گرفته، نتایج به دست آمده نشان می دهد که مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر توسعه فیزیکی شهر یزد معیار فضایی- کالبدی و معیارهای اقتصادی و اجتماعی کمترین تاثیر را دارند. تحلیل رتبه بندی مناطق مستعد توسعه شهر یزد بر اساس مدل ویکور حاکی از آن است که بهترین جهت در اولویت اول منطقه یک واقع در شمال شرقی و در اولویت دوم منطقه سه واقع در جهت جنوب شهر استه همچنین بررسی نقشه نهایی حاصل از روش همپوشانی وزن دار و چیدمان فضا نشان داد که در مناطق شمال شرقی و جنوب و همچنین نزدیکی شهر به شبکه ارتباطی توسعه بیشتر بوده و میزان انتخاب در این خطوط نیز، تمایل به سکونت پیوسته و چسبیده به شهر را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، توسعه، چیدمان فضا، مدل ویکور، شهر یزد
  • علی حسینی*، بهادر زارعی، سید عباس احمدی، رسول رستمی صفحات 129-151

    اقتصاد دریامحور فرصت های شغلی جدیدی ایجاد می کند و منجر به افزایش تولید ناخالص منطقه ای و درآمد نیروی کار می شود. آینده نگاری فرآیند سازماندهی شده هدف مندی است که باعث گردهم آمدن بازیگران کلیدی عرصه های علم و فناوری برای ترسیم آینده ای امکان پذیر و راه های رسیدن به چنین آینده ای می شود. استان بوشهر به عنوان یکی از استان های ساحلی کشور دارای ظرفیت بسیار بالایی در راستای توسعه اقتصاد دریامحور به خصوص در زمینه های مورد تاکید در این پژوهش است. هدف این پژوهش، بهره گیری از رویکردهای آینده پژوهی و اتکا به مدل های برنامه ریزی بر پایه این رویکرد، به بحث در خصوص توسعه اشتغال در سه بعد اقتصاد دریا (گردشگری دریایی، آبزی پروری دریایی و زیست فناوری دریایی) در استان بوشهر است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت بر اساس روش های آینده پژوهی توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری داده ها، اطلاعات اسنادی، میدانی و گروه دلفی است و مدل های پردازش داده ها آینده نگاری با استفاده از نرم افزار MICMAC است. در این پژوهش پیشران های کلیدی آینده پژوهی در ارتباط با توسعه اشتغال در بخش های اشاره شده، ارایه شد. نتایج نشان داد که رقابت پذیری شهری، مناطق نمونه و دهکده های گردشگری، سرمایه گذاری مردم محلی در بخش گردشگری، سرمایه گذاری بخش خصوصی، زمین های ساحلی مطلوب و گسترده در بخش آبزی پروری و وجود منطقه ویژه علم و فناوری دریایی، حمایت از تولیدات داخلی، صادرات محصولات زیست فناوری در بخش زیست فناوری دریایی بیشترین میزان تاثیرگذاری بر فرآیند توسعه اشتغال در استان بوشهر را خواهند داشت.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، اقتصاد دریا، گردشگری دریایی، آبزی پروری دریایی، زیست فناوری دریایی، بوشهر
  • سید محمد میرتقیان رودسری، احمد پوراحمد* صفحات 153-166
    درک این که وفاداری گردشگر چگونه شکل می گیرد و میزان این وفاداری در چه سطحی می باشد، برای مدیریت بازاریابی مقصدهای گردشگری به یک اصل و قاعده کلی تبدیل شده است. پژوهش حاضر، با هدف ارزیابی سطح وفاداری گردشگران میراث فرهنگی در مقصد رامسر با تاکید بر مراحل وفاداری صورت پذیرفت. جامعه آماری پژوهش بازدیدکنندگان میراث فرهنگی مقصد رامسر بودند. با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه، 384 نفر برآورد گردید. روش نمونه گیری، غیرتصادفی در دسترس بود. از پرسش نامه برای جمع آوری داده ها بهره گیری شد. روایی پرسش نامه به صورت صوری و پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ (866/0= α) تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با به کار گیری نرم افزار SPSS25 انجام شد. یافته ها مشخص ساخت که سطح وفاداری در هر چهار مرحله، به طور تقریبی برابر است، اما وفاداری میلی (مرحله سوم: متغیر اعتماد) سطح بالاتری نسبت سایر مراحل داشت. همچنین، سطح وفاداری نگرشی، کمی از وفاداری رفتاری بالاتر بود. مبتنی بر این یافته ها، نتیجه گیری شد و پیشنهادهای لازم جهت افزایش سطح مراحل وفاداری و نزدیک نمودن آن به وفاداری عملی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: گردشگری، وفاداری، میراث فرهنگی، میراث ملموس و ناملموس، رامسر
  • منصور رضاعلی، ولی الله نظری*، محمد غلامی، مریم صمدیا صفحات 167-182

    شادی و نشاط اجتماعی امری مهم و ضروری برای مقابله با مشکلات روحی و روانی افراد می باشد، بنابراین توجه به این موضوع مهم، بسیار ضروری است. با توجه به این که عوامل متعددی می تواند در ایجاد شادی در بین افراد نقش اساسی داشته باشد، این دلایل می توانند جنبه های روانشناسی و جامعه شناسی داشته باشند؛ بنابراین می توان گفت که محیط های شهری در پاسخگویی به نیازهای اولیه انسان در جهت دستیابی به شهرهای سالم و شاد نقش بسزایی دارند. مرور ادبیات موضوع نشان می دهد که علی رغم وجود نظریه های گوناگون در زمینه نقش شادی در فضاهای شهری در بین متخصصان این دانش در سطح جهانی، مطالعات مربوط به تاثیر برنامه ریزی شهری و نقش طراحی شهری بر افزایش شادی و نشاط اجتماعی شهروندان کمتر مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. بر همین مبنا هدف از انجام این پژوهش، بررسی عوامل اثرگذار بر ایجاد شهرهای شاد در نمونه موردی شهر همدان است. به همین منظور عوامل مختلف چهارگانه اثرگذار بر ایجاد شهر شاد شامل ابعاد مدیریتی، کالبدی، زیست محیطی و اجتماعی- اقتصادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری داده ها بر مبنای پیمایشی بوده است. ابزار گردآوری داده ها در بخش پیمایشی مبتنی بر یک پرسش نامه محقق ساخته است. حجم نمونه بر مبنای تعداد جمعیت شهر همدان در آخرین سرشماری رسمی کشور و با استفاده از فرمول کوکران با ضریب خطای 5 درصد برابر با 384 نفر تعیین شده است. بر اساس نتایج حاصل شده از پرسش نامه های تکمیل شده در بین شهروندان شهر همدان، مشخص شد که مولفه های اجتماعی- اقتصادی و زیست محیطی بیشترین تاثیر را بر میزان شادی ساکنان شهر همدان دارند.

    کلیدواژگان: شادی، نشاط اجتماعی، سرزندگی، شهر شاد، همدان
  • مجید ریاحی پور، محسن کلانتری، سیده پریا پرهیز صفحات 183-198

    ایمنی شهری یکی از اساسی ترین پیش فرض های جامعه جهانی برای برنامه ریزی انسان محور است و پدافند غیرعامل در برابر الگوهای غالب خطرپذیری شهری از مهم ترین راهبردهای ایمن سازی فضاهای شهری می باشد. وقوع حوادث طبیعی و انسانی تلفات سنگینی را در شهرها ایجاد می کند این مسیله توجه به ابعاد آسیب پذیری و دستیابی به استانداردهای آسایش شهر را از منظر پدافند غیرعامل گریزناپذیر می کند.هدف این پژوهش بررسی سیستم تاسیسات آب شرب از دیدگاه پدافند غیرعامل در شهر یاسوج است. پژوهش بر این فرض استوار است که سیستم تاسیسات آب شرب شهر یاسوج از دیدگاه پدافند غیر عامل دارای آسیب پذیری بالایی است. روش پژوهش بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی و تحلیلی است و جهت بررسی و تجزیه و تحلیل این موضوع از نرم افزارهای Arc View و Arc Gis و روش دلفی استفاده شده است در روش انجام کار پس از شناسایی معیارها اقدام به تهیه پایگاه داده های مکانی در سامانه اطلاعات جغرافیایی (Arc GIS) شد در ادامه پس از استانداردسازی این معیارها به روش (AHp) در محیط نرم افزار با استفاده از ابزارهای شناسایی به هر یک از معیارها وزن خاصی اختصاص داده شد، سپس با تلفیق و رویهم گذاری این معیارها، بر اساس (مدل AHp)، نقشه نهایی که بیانگر مناطق آسیب پذیر و غیر آسیب پذیراست، حاصل شد. نتایج پژوهش نشان می دهد: با وجود اهمیت بسیار زیاد آب در تداوم زندگی عادی در شهر و نیاز مبرم و روزانه شهروندان و بخش های مختلف شهری به آن، قسمت های مختلف این تاسیسات از مرحله تامین تا توزیع در برابر حملات نظامی و تروریستی و بحران های طبیعی به شدت آسیب پذیر هستند، لذا منطقه مورد مطالعه در نقشه تولیدشده به طبقه آسیب پذیری زیاد وکم به منظور برنامه ریزی جهت انواع فعالیت ها در راستای پدافند غیر عامل تقسیم شد. شاخص های شهری تاثیرگذار در این موضوع نظیر فاصله از (مراکز درمانی و مراکز حمل و نقل و...) نیز مورد بررسی قرار گرفته و بر اساس آنها پهنه بندی آسیب پذیری شهر ارایه گردید

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، شهر یاسوج، آسیب پذیری، تاسیسات آب شرب، GIS
  • علیرضا عندلیب*، علی اوصانلو، شیرین طغیانی صفحات 199-215

    امروزه در مسایل شهری همچون نوسازی بافت های فرسوده ضرورت بهر ه برداری از تجارب گذشته با استفاده از مدل ها، به ویژه مدلی مفهومی که از نظریه ای  بومی استفاده کرده و با شرایط زمینه ای کشور ما سازگاری داشته باشد، ضروریست؛ لذا این پژوهش چارچوب خود را بر مبنای فرایندی نوین در این زمینه قرار داده است. در این مقاله ابتدا نظریه "نوسازی متوازن بافت های فرسوده شهری" تبیین گشته و از آن در نمونه موردی (بافت فرسوده مرکزی شهر زنجان) استفاده می شود. نتایج حاصل شده از گام نخست، برای استفاده در "مدلسازی داینامیکی سیستم بافت فرسوده" مورد استفاده قرار می گیرد. متغیرهای پژوهش که برای استفاده در مدلسازی استفاده می شوند، شامل تعداد فراوان شاخص ها، مولفه ها و عناصر اقتصادی بافت فرسوده شهری هستند که از منابع معتبر نظری و مطالعات میدانی و پرسش نامه و نیز استفاده از نظر نخبگان به روش دلفی، به دست می آیند و در نهایت با استفاده از روش تحلیل عاملی، به شاخص های مهم و تاثیرگذار کاهش می یابند. این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از حیث روش، پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش 375 نفر بود که به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و معیار انتخاب نمونه در این پژوهش، خانوارهای ساکن و کاربران بافت بود و برای تکمیل پرسش نامه از آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردید، در نتیجه آن ضریب به دست آمده برابر 0.782 است که نشان از پایایی پرسش نامه است. نتایج این پژوهش، نشان می دهد که بافت فرسوده مرکزی زنجان، در بعد اقتصادی، از توازن خارج گشته و اولویت های اقدام برای به توازن رسانیدن بافت را مشخص می نماید. خروجی "مدل سیستم داینامیک نرم افزار ونسیم" نیز از این رو به نامتوازن بودن سیستم بافت فرسوده در آینده حکایت دارد؛ همچنین مدل های سیستم داینامیک، صحت نتایج نظریه متوازن را تایید می کند

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، سیستم داینامیک، تفکر سیستمی، نوسازی متوازن، اقتصادی، نوسازی شهری
  • عل اکبر نجفی کانی*، خدیجه حمیدی صفحات 217-237

    وجود امکانات و زیرساخت های مختلف در شهرها موجب شده تا بسیاری از روستاییان محل زندگی خود را ترک کرده و به شهرها مهاجرت کنند. این درحالی است که گرانی قیمت زمین و مسکن مهاجران تازه وارد را مجبور می کند تا به دور از چشم مسیولان و بدون اخذ مجوز از دستگاه های متولی به ساخت سرپناه در حاشیه شهرها اقدام کنند که به تبع آن مشکلات زیادی را برای مسیولان در زمینه خدمات رسانی و همچنین برای حاشیه نشینان به وجود می آورد. از این رو این پژوهش سعی دارد تا ضمن بررسی چالش های توسعه در ناحیه مورد مطالعه، راهبردهای کلیدی را در راستای توسعه مساکن غیررسمی ارایه نماید. به منظور دستیابی به این هدف از روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و میدانی استفاده شده و اطلاعات مورد نیاز به دو صورت اسنادی و پرسش نامه گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش، ساکنان چهار محله، موزیرج، کتی شرقی و غربی، باغ آبادیان و سادات محله هستند که بر اساس فرمول کوکران 310 خانوار از بین آنان به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. سپس با توجه به تعداد خانوارها در هر یک از چهار محله ، پرسش نامه ها با روش تصادفی ساده/ سیستماتیک توزیع گردید. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که بین میزان مشارکت شهروندان در سکونتگاه های غیررسمی با میزان توسعه یافتگی در محله های مختلف تفاوت معناداری تا سطح اطمینان 99 درصد وجود دارد. یعنی هر چقدر مشارکت حاشیه نشینان در زمینه های مختلف عمرانی و خدماتی بیشتر باشد، به همان نسبت از مسایل و مشکلات محلات کاسته شده و محلات توسعه یافته تر هستند. همچنین نتایج تحقیق در مورد رابطه بین چالش های اقتصادی و اجتماعی با توسعه نیافتگی محلات حاکی از آن است که عدم سرمایه گذاری سرمایه گذاران به عنوان مهم ترین چالش اقتصادی و همچنین عدم دسترسی به امکانات تفریحی، ورزشی و علمی به عنوان مهم ترین چالش اجتماعی پیش روی حاشیه نشینان مطرح شده است. مهم ترین چالش اکولوژیکی و کالبدی محله های مورد مطالعه، وضعیت و کیفیت بد معابر چه به لحاظ عرض کوچه ها و چه به لحاظ بهداشتی با عنایت به فقدان زیرساخت های دفع و کنترل سیلاب (سیستم اگو) است. به نحوی که نتایج حاصل از تحلیل های همبستگی تا سطح اطمینان 99 درصد رابطه معناداری را تبیین می نمایند. نتایج حاصل از آزمون رگرسیون خطی چندگانه نیز برای تبیین میزان چالش ها پیش روی توسعه یافتگی نشان می دهد که مولفه های بررسی شده تاحد قابل قبول و معناداری وابسته به متغیرهایی هستند که مورد بررسی قرار گرفتند. ضریب تعیین محاسبه شده در معادله رگرسیونی حاکی از آن است که تنگناهای متعدد پیش روی توسعه یافتگی قریب به 75 درصد وابسته به متغیرهای مورد بررسی است و حدود 25 درصد وابسته به متغیرهای دیگر است که در این پژوهش مورد شناسایی قرار نگرفتند. شایان ذکر است که عدم توسعه نواحی پیرامون شهر که عمدتا محل اسکان مهاجران روستایی هستند را باید در پایین بودن درآمد حاشیه نشینان، وجود بافت های آشفته که به تدریج شکل گرفته و یا روستاهای الحاقی به شهر و هزینه بر بودن عمران و آبادانی مناطق حاشیه ای جستجو نمود.

    کلیدواژگان: چالش، راهبرد، سکونتگاه غیررسمی، حاشیه نشینی، بابل
  • حسن حبیبی کوشکوهی*، رحمت الله منشی زاده، محمدتقی رضویان صفحات 239-259

    امروزه توجه به موضوع گردشگری امتیازات اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و زیست محیطی قابل ملاحظه ای برای نواحی روستایی و کمتر توسعه یافته از طریق توسعه درآمدی و زیرساختی ایجاد می نماید و از طرف دیگر با اتکا به ویژگی ها و تاثیرات خود می تواند به گونه ای کاملا موثر در تحرک و پویایی بخش های مختلف اقتصادی جوامع محلی، به توسعه نواحی روستایی کمک نماید. براین اساس، این پژوهش با هدف تبیین نقش گردشگری در توسعه روستایی و با تاکید بر کارآفرینی بر روی روستاهای شهرستان های املش و رودسر به دنبال پاسخ به این پرسش است که گردشگری روستایی چگونه می تواند زمینه توسعه نواحی روستایی را فراهم کند؟ از این منظر، این پژوهش  با روش توصیفی- تحلیلی از طریق گردآوری اطلاعات به تکمیل پرسش نامه در قالب طیف لیکرت طراحی شده و پرسش های پژوهش از طریق نرم افزار آماری SPSS و EXCEL  و نقشه ها با استفاده از نرم افزارARC GIS  تهیه شده اند. جامعه آماری این پژوهش 14 نقطه روستایی است، که از آن میان 383 نفر از سرپرستان خانوار روستایی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین گردشگری و توسعه روستایی در سطح روستاهای مورد مطالعه یک نوع رابطه مستقیم وجود دارد؛ همچنین از طریق بررسی ضریب همبستگی اسپیرمن بین افزایش درآمد، ایجاد اشتغال، تحولات فرهنگی، افزایش تعاملات اجتماعی، افزایش آلودگی های زیست محیطی و تغییرات کالبدی -فضایی در محدوده مورد مطالعه همبستگی وجود دارد. از طرفی نتایج تحلیل نشان می دهد، متغیری که بیشترین واریانس توسعه روستایی منطقه را تبیین می کند بعد اقتصادی است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه روستایی، کارآفرینی
  • حسن نظیف، علیرضا عینی فر* صفحات 261-275

    با وجود معرفی خوانایی به عنوان یک مفهوم مرتبط با ادراک انسانی، نگاه کالبدمحور به سنجش این مفهوم، منجر به تمرکز بر معیارهایی از محیط فیزیکی شده است. اگر مبتنی بر تعاریف، مبنای سنجش خوانایی کالبدی را به جای تصویر محیطی، تصور ناظر از محیط کالبدی بدانیم که مبنای تعامل افراد با محیط است، زوایای دیگری از وجوه موثر بر خوانایی را می توان تشخیص داد. هدف این پژوهش دست یافتن به معیاری جامع برای سنجش مفهوم خوانایی مبتنی بر تصور ذهنی است، لذا پرسش پژوهش این است که فرآیند ادراکی ایجاد تصویری روشن و منسجم از محیط در ذهن ناظر چگونه است؟ این مقاله در چارچوب مطالعات کیفی بوده و ضمن بررسی اسناد و مطالعات مرتبط و با روش تحلیل محتوا سعی دارد تا به مدلی مفهومی از ارتباط مولفه های تصویر ذهنی دست یافته و از طریق استدلالی منطقی ارتباط آن را با خوانایی برقرار نماید،  سپس ضمن ارزیابی آن در چارچوبی کمی و در محدوده یک مجتمع مسکونی به روش پیمایشی و با ابزار پرسش نامه و تحلیل عامل تاییدی در نرم افزار لیزرل ضمن شرح و بسط چارچوب نظری اعتبار آن را برای سنجش خوانایی بررسی نماید. نتایج تحلیل ها نشان از همبستگی بین داده ها و روایی بین مولفه ها داشته و حاکی از تاثیر توامان لایه های مکانی، زمانی و عاطفی در تصور ناظر از محیط کالبدی است؛ لذا خوانایی ادراک شده از محیط کالبدی علاوه بر ایجاد تصویر ذهنی- مکانی منوط به ایجاد تصویر ذهنی- زمانی و ذهنی- عاطفی است

    کلیدواژگان: خوانایی، تصویر ذهنی مکانی، تصویر ذهنی زمانی، تصویر ذهنی عاطفی، مجموعه مسکونی
  • میرناصر میرباقری هیر*، سید یحیی خاتمی صفحات 277-294

    موضوع معابر شهری از جمله موضوعات اصلی و تاثیرگذار در طرح‏های شهری هستند. بررسی نوشتگان موجود در مورد گونه‏بندی معابر نشان می‏دهد گونه‏شناسی و طبقه بندی معابر شهری اغلب با استفاده از معیارهای عملکردی، مقیاس آمد و شد، عرض معبر یا ترکیبی از این معیارها صورت می‏گیرد و فرآیندهای گونه بندی بر اساس معیارهای چندگانه و کیفی کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. هدف از انجام این پژوهش، تعیین شاخصه‏ها و پارامترهای کیفی موثر بر گونه بندی معابر بر اساس ویژگی های مشترک شان و تدوین مدلی که بتواند این پارامترها، ارزش‏ها و ویژگی های کیفی و مکان محور را در فرآیند ارایه پیشنهادات طراحی شهری مورد استفاده قرار دهد، می باشد، بدین منظور، با استفاده از مطالعات اسنادی، مرور نوشتگان و تجربیات مشابه گونه بندی، ابتدا به بررسی جامع عوامل موثر بر گونه‏بندی معابر پرداخته شده است تا چهارچوب نظری گونه شناسی معابر حاصل شود. در گام بعد، بر اساس نقد معیارهای گونه بندی در نوشتگان موجود و مطالعات اکتشافی انجام شده در مورد این موضوع، پنج معیار 1) پیاده مداری، 2) توپوگرافی، 3) نقش عملکردی، 4) میزان هم پیوندی فضایی و 5) کیفیت سیما و منظر به عنوان معیارهای گونه بندی معابر معرفی شده اند. با به کارگیری معیارهای بالا، از انطباق اسنادی و تحلیل برداشت های میدانی با استفاده از سامانه اطلاعات مکانی (GIS) و روش چیدمان فضا، معابر محله فرحزاد به عنوان نمونه موردی مورد بررسی قرار گرفته اند. گونه‏بندی معابر فرحزاد نشان می‏دهد که در یک بافت قدیمی و ارگانیک، گونه‏های متعددی از معابر با ویژگی‏های مختلف و متنوع وجود دارند که نیازمند رهنمودهای مداخله متناسب هستند. همچنین ممکن است کل یک معبر در یک تیپ معین قرار نگیرد و به سبب داشتن شخصیت های چندگانه در بخش های مختلف، هر یک از این بخش ها، در گونه های مختلفی قابل دسته بندی باشند و در مرحله پیشنهاد روش مداخله یا راهنمای طراحی، با سیاست گذاری متناسب، زمینه برخورد مناسب با هر یک از این بخش ها می تواند فراهم شود.

    کلیدواژگان: ویژگی های معابر شهری، گونه بندی، معیارهای کیفی، راهنمای طراحی شهری، محله فرحزاد
|
  • Bahman Sahneh * Pages 1-22
    Dehyari is the most important and the newest organization formed in the field of rural management in Iran, and a person called ‘Dehyar’ is in charge of it. This non-governmental public organization has been established with a separate legal personality and with the aim of administrating the rural affairs in every village self-sufficiently. As an administrative lever for the government, it plays an important role in administering, supervising and organizing development plans in order to access a preferable level of sustainable development in villages. This survey has been carried out with the objective of doing an analysis on the satisfaction of settled families in the villages of Agh Ghala with the performance of Dehyaris. This survey is an applied survey that uses descriptive-analytical method. Its statistical population is 346 families settled in 8 villages selected by the use of Chocran’s formula as the sample size. In order to evaluate the performance of Dehyars in the sustainable development of villages, 51 indexes were used in the economic, social, structural and environmental aspects in accordance with 48 articles of duties assigned to Dehyars in the form of Likert’s scale. The tools for data collection were researcher-made questionnaires whose content validity was approved by professors and experts and whose reliability was approved as 0.85 by Cronbach’s Alpha. In order to analyze data, Friedman inferential statistical test, Chi-square, and Kruskal-Wallis test were used in the SPSS software, and in order to prepare map, ArcGis software was used. According to the results of the research, the most important problem of the villages is the lack of funds for rural development. Also, satisfaction with the performance of the villages in the populations surveyed was much higher in the more populated villages due to the power of demanding residents than in the less populated villages. Suggestions for this research are also reviewing the tasks of the charity and implementing monetization plans in the form of Internet marketing.
    Keywords: Dehyaris’ performance, settlers’ satisfaction, Sustainable Rural Development, city of Agh Ghala
  • Saadi Mohammadi * Pages 23-43

    Nowadays in the area of rural planning, instead focusing on rural vulnerability rather than emphasizing on their resiliency as a preventive and confrontational approach to crises. In this regard, one of the effective measures in view of the economic weaknesses and its role in the vulnerability of rural areas is the diversification of the rural economy, in order to eliminate the factors and areas of harm. To this end, in the current applied research, the role of diversification into economic areas of rural areas of Sarvabad and Marivan in Kurdistan province has been studied on improving their resiliency level. Collection of information in theoretical part is documentary and in the field surveying part is based on the distribution of questionnaires and interviews with local people. The statistical population of this study is villages of Khavemirabad and Zaryvar villages in Marivan city and Oraman and Dazli districts in the city of Sarvabad, which have diverse economic activities in the villages. The number of households’ heads in the sample villages, which determined by lottery method, was 3358. By using the Cochran formula, 260 heads of households were selected as sample size and the questionnaires were distributed randomly among them. Data analysis by using inferential statistics (Chi-square, single-sample t-test, Wilcoxon and path analysis) showed that in sum, the economic variation in the region has been able to improve, at the significant level of 0.001 and by average of 3.45, the resiliency level of the studied villages in the economic resilience with an average of 3.44, social dimension with an average of 3.45, and then environmental resiliency at an average of 3.42. Meanwhile, economic resiliency with amount of 442 has had the greatest impact on improving the resiliency level of the studied villages. Also, the average local population's vulnerability to natural and human-made crises on their livelihoods has fallen from an average 2.74, in the post-economic period, to the satisfactory average of 3.58 in the region.

    Keywords: resiliency, Diversity of rural economy, Marivan, Sarvabad rurals
  • Hajar Mazidi *, Ramatolla Monshizadeh, Farhad Azizpour, Bijan Rahmani Pages 45-68

    One of the characteristics of human settlements is their evolvability and dynamism. This dynamism in space enables the creation of spatial flows between cities and villages in the form of urban-rural links. The urban-rural links are the result of the mutual interactions of rural settlements and urban hubs in the field of an area being created by the flows of people, commodities and information. The formation and expansion of these spatial flows at different levels (local and regional) lead to the creation of spatial organization. Accordingly, the present paper is to analyze the spatial interactions of tourist destinations destinations of Mohammad Abad-Zarrin Gol region in Aliabad Katoul city. Data have been collected through documentation and field methods. In field method, inquiry technique and questionnaire instrument were used. Of course, some secondary data were collected from information centers such as Iranian Statistical Center and some organizations like governor’s office, the office of cultural heritage, tourism and handicrafts in Aliabad Katoul city. Due to the nature of the problem, it has been used the Social Network Analysis (SNA). In the method, there are three kinds of indicators that in the present research, macro indicators (network size, network density and network centrality) have been applied. Furthermore, in the method, stream data were analyzed by Nodexl software. According to the research findings, the following results were obtained: - Although spatial interactions at the regional level have been formed on the basis of environmental structures based on agricultural activities, they are more diverse in recent decade due to the changes of social-economic contexts and environmental potential (natural landscape) based on tourism activities and indigenous investments (related to tourism);

    Keywords: spatial flows, spatial interactions, urban-rural links, Spatial organization, Mohammad Abad-Zarrin Gol Region
  • Aliakbar Anabestani *, Alireza Moeini Pages 69-90

    The purpose of this study is to investigate the effect of place identity on the livability of Peri-urban villages in Mashhad. The population of interest in the study, according to the results of the census of 1395, is the villages of Tabadekan rural district in the central part of Mashhad city, which are divided into two axes of Siman and Kalan. According to Cochran formula, the number of samples needed to complete the questionnaire was 169 households. To analyze the data, one-sample T Test, Pearson, and Smat PLS structural equations were used and for the ranking of villages, a multi-criteria decision making (MCDM) method, VICOR, was applied. The findings of this research indicate that the mean of place identity among the studied villages is low and the place identity dimensions, which include differentiation, continuity, self-esteem, and self-efficacy, have a significant relationship with the livability variable. Therefore, the higher the place identity, the higher the livability of the villagers. The differentiation variable has a direct impact on the livability variable of .0001 This means that this variable has a direct effect on the livability structure of 10%. Also, the continuity variable has a direct and inverse relation of -0/29.7 on the livability structure. This means that with an increase in the structure of continuity, we will see a decrease in the unit of livability (by -0.297). In addition, self-esteem and self-efficacy variables have a direct effect on the viability structure with the rate of 0.31 and 0.61, respectively. As it can be seen, the self-efficacy variable as compared with other variables has a more direct effect (62.1%) on the livability.

    Keywords: Place Identity, livability, Peri-Urban villages, Structural Equations, Mashhad Metropolis
  • Heidar Lotfi * Pages 91-110

    Countries are identified by the international borders as the subsystems of the global economy-and each country has a separate economic policy and policy that adjusts its interests and interests.And on the other hand-borders can be-against programs and threats that jeopardize their economies.The main purpose of this article is to-explaining and analyzing the relationship of the border economy with the challenges of national security on the borders of Iran, especially on the borders of Iran and Turkey.The main question of this article is that-why and how does the border economy affect the challenges of national security on the borders of Iran, especially on the borders between Iran and Turkey?The hypothesis we are answering to answer the main question is that-it seams-there is a positive and significant relationship between the border economy and the national security challenges on the Iranian borders, especially on the borders of Iran and Turkey.The results of the article show that The border between Iran and Turkey has opportunities and threats for both countries.Indeed, in addition to economic opportunities, threats and tensions such as hydro-political conflicts, the Kurdish issue, the considerations arising from the strategic combination of Turkey and the United States, the ideological issues of the parties and the plurality of Turkish geopolitical views must be considered.This article is based on analytical-explanatory method using library resources and papers and documents.The data collection method is also a library and the use of scientific-research papers. The data collection tool is a snapshot and uses tables and charts as well as maps.

    Keywords: Border economy, National Security, borders of Iran, Turkey, Bazargan border
  • Akram Karimkhani *, Mohammadhossein Saraei Pages 111-128

    The present study is a descriptive-analytical approach identifying the factors and pattern of development and growth of urban areas and identifying desirable directions of physical development of Yazd city is considered as the main objective of the study. After identifying the factors affecting the development and growth of Yazd city, to analyze and identify these factors, first, four main criteria (environmental, economic, spatial-physical, government plans and policies) with 33 sub-criteria by examining internal and external resources for the city Yazd was determined and based on the results of questionnaires filled by 20 officials of relevant .organizations, were evaluated by Shannon entropy method.In the final analysis, using the Vikor technique to determine the desired directions of urban development, and finally with the weighted overlay method and the space layout technique, the analysis of development pattern and urban growth guidance, the results show that the most important factors affecting the physical development of Yazd city. Spatial-physical criteria and economic and social criteria have the least impact. The analysis of the ranking of Yazd's development potentials based on the Vikor model indicates that the best direction is in the first priority of the north one and in the second priority is the south three.The final map of the overlay and space syntax analysis showed that in the northeast and south areas as well as the proximity of the city to the development of the communication network, the rate of selection along these lines showed a tendency for continuous and clinging to the city yazd.

    Keywords: Zoning, Development, Space Syntax, Vikor model, Yazd city
  • Ali Hosseini *, Bahador Zarei, Abbas Ahmadi, Rasool Rostami Pages 129-151

    In today's world, the futures study of different countries, regions, and cities is thought of as regular, coherent and harmonious. They are thinking about a desirable future in a world that is increasingly moving towards becoming more complex. Futures study is a purposeful process that brings together key players in the fields of science and technology to chart a possible future and ways to achieve such a future. In essence, it is based on a descriptive-analytical approach to future research. This study, using futures study approaches and relying on planning models based on this approach, discusses the development of employment in three dimensions of the marine economy -tourism, aquaculture, and biotechnology- in the province of Bushehr. ،The Bushehr province, as one of the coastal provinces of the country, has a very high capacity to develop the maritime economy, especially in the areas highlighted in this research. This study presents the propellants of futures study for employment development in the aforementioned sectors. The data collection method was documentary, survey and Delphi group data, and data processing models were using MICMAC. The results showed that urban competitiveness, prominent areas and tourism villages, local people's investment are important investments in the tourism sectot. In addition to private sector investment, desirable and extensive coastal areas in the aquaculture sector and also, the existence of a special marine science and technology area, support for domestic production, export of biotech products in the marine biotechnology sector have the most impact on the employment development process in Bushehr province.

    Keywords: Futures Study, Marine Economy, Marine tourism, Aquaculture, biotechnology, Bushehr Province
  • Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari, Ahmad Pourahmad * Pages 153-166
    Understanding how tourist loyalty is formed and at what level this loyalty is, has become a principle for tourism destinations marketing management. The purpose of this study was to evaluate the level of loyalty of cultural heritage tourists to Ramsar destination with emphasis on loyalty stages. The statistical population of the study was visitors to Ramsar cultural heritage. Using the Cochran formula, the sample size was estimated to be 384. The sampling method was non-random convenience. Questionnaire was used for data collection. The validity of the questionnaire was confirmed by formal validity and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test (α = 0.866). Data analysis was performed using SPSS 25 software. The findings indicated that the level of loyalty was approximately equal in all four stages, but conative loyalty (Stage Three: Trust Variable) was higher than other stages. Also, the level of Attitudinal loyalty was slightly higher than behavioral loyalty. Based on these findings, conclusions were made and suggestions were made to increase the level of loyalty and bring it closer to practical loyalty. Understanding how tourist loyalty is formed and at what level this loyalty is, has become a principle for tourism destinations marketing management. The purpose of this study was to evaluate the level of loyalty of cultural heritage tourists to Ramsar destination with emphasis on loyalty stages. The statistical population of the study was visitors to Ramsar cultural heritage. Using the Cochran formula, the sample size was estimated to be 384. The sampling method was non-random convenience. Questionnaire was used for data collection. The validity of the questionnaire was confirmed by formal validity and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test (α = 0.866). Data analysis was performed using SPSS 25 software. The findings indicated that the level of loyalty was approximately equal in all four stages, but conative loyalty (Stage Three: Trust Variable) was higher than other stages. Also, the level of Attitudinal loyalty was slightly higher than behavioral loyalty. Based on these findings, conclusions were made and suggestions were made to increase the level of loyalty and bring it closer to practical loyalty.
    Keywords: Tourism, Loyalty, Cultural heritage, Tangible & Intangible Heritage, Ramsar
  • Mansour Rezaali, Valiollah Nazari *, Mohammad Gholami, Maryam Samadiyan Pages 167-182

    Because social happiness is a very important and necessary thing to deal with people's mental and psychological problems, so it is very important to pay attention to this issue. Considering that several factors can play an important role in creating happiness among people and these reasons can have aspects of psychology and sociology, it can be said that urban environments in meeting basic needs Human beings have an important role in achieving healthy and happy cities. The review of the literature of the subject shows that, despite the various views on the role of joy in urban spaces among the experts of this knowledge globally, studies on the impact of urban planning and the role of urban design on increasing social happiness and liveliness Citizens are less well-regarded. Based on this, the present study emphasizes on a case study in the city of Hamedan and examines each of the factors that play a role in creating Happy city, and each of these factors in four areas (managerial, Physical, environmental, socioeconomic) has been analyzed. This research was descriptive-analytic and data gathering method was based on survey. The data gathering tool is based on a researcher-made survey questionnaire. The sample size is based on the population of the city of Hamedan in the last official census of the country and using the Cochran formula with a 5% error rate of 384 people. Based on the results of completed questionnaires among citizens of Hamedan, it was revealed that socioeconomic and environmental components have the most impact on the happiness of Hamedan residents.

    Keywords: Happiness, Social vitality, Vitality, happy city, Hamedan
  • majid riyahipoor, Mohsen Kalantari, Paria Parhiz Pages 183-198

    Urban safety is one of the most basic presuppositions of the international community for human-centered planning; passive defense against the prevailing patterns of urban risk is one of the most important strategies for securing urban spaces. The occurrence of natural and human disasters causes heavy casualties in cities. This makes attention to the dimensions of vulnerability and the achievement of standards the comfort of the city in passive defense. The methodology of this research is based on developmental-purpose and based on descriptive and analytical nature used for review and analysis of Arc View and Arc Gis software. And by presenting a method of city and urban elements influential on the issue of non-operating defense are analyzed in the context of Yasuj drinking water system which seeks to reduce the potential damages caused by human and natural hazards in the city in order to identify vulnerable elements with Based on previous studies in this paper, the Delphi method was used in this paper. After identifying the criteria, it prepared a geospatial database in Arc GIS and then standardized it. Criteria (ahp) in software environment using tools Identification was assigned a specific weight for each criterion. Then, by integrating and compiling these criteria, based on (ahp model), the final map showing vulnerable and non-vulnerable areas was obtained. The study area in the map was divided into high and low vulnerability class for planning various types of non-operating defense activities. Influential urban indicators such as distance from (health centers and transportation centers, etc.) were also studied and based on them the vulnerability zoning of the city was presented.

    Keywords: non-operating defense, Yasuj city, vulnerability, drinking
  • Alireza Andalib *, Ali Osanloo, Shirin Toghyani Pages 199-215

    One of the controversial and critical phenomena of today's cities is the deteriorated tissue phenomenon. The issue of environmental degradation of neighborhoods is a more comprehensive phenomenon than construction depreciation, construction of quality and instability of the building. This research is based on the theory of the balanced modernization of urban exhausted tissues and in the area of the worn out tissues of Zanjan city. The purpose of this research is to explain the process of modernization of worn out tissue in a systematic way. Research variables include the components and elements of the urban wastewort system. This research was of fundamental type and after drawing of equilibrium circles, a dynamical system model was developed. Indicators and criteria of elite opinion consensus are obtained and provided to interviewers in the form of questionnaires. For data analysis, methods and statistical techniques, Delphi technique, AHP and dynamic analysis software "Vensim" have been used.The corroded tissues of the cities of the country, which in many cases form the core of these cities, are, on the one hand, part of the cultural and historical heritage of those cities, and preservation, physical improvement and functional empowerment are inevitable, and on the other hand, most of these tissues With time and lack of attention and maintenance, they are burned out and destroyed physically and functionally. Accordingly, the most important issue in the planning of this part of the city is the attention to the human factor and its participation in the planning process (Rahnema, 2009, 12).

    Keywords: Worn Texture, Dynamic system, System thinking, balanced modernization, Economic
  • AliAkbar Najafi Kani *, Khadijeh Hamidi Pages 217-237

    AbstractExistence of different economical, social and cultural facilities in cities has made many villagers to leave their hometown and to immigrate to cities. This is when the expensiveness of land and housing makes the new immigrants to build shelter for themselves and to hide it from city officials and without out permission. This causes a lot of problems for other citizens. As a result, this study tries to provide necessary and functional strategies about development of informal housing while analyzing the challenges of place development of informal housing in studying region. For achieving this goal, analytical study approach was used and needed information was gathered by documentaries and field research. The population under study was the families residing in four neighborhoods of Muziraj, eastern and western Katy, Baghabadian and Sadat mahalle (14599) in 1390 that among them and based on typical Cochran formula, 310 people were given selected questionnaires and then according to the number of households in each one of the four neighborhoods, the questionnaires were distributed based on simple randomized method. Results of hypothesis testing indicated that there is a meaningful relationship between citizen participation in informal settlement with the level of development in different neighborhoods which means that the more residents participate in various activities related to the city, more the neighborhood problems are reduced and neighborhoods become developed and vice versa. Also the hypothesis test about the relationship between economic and social challenges and underdevelopment of neighborhoods indicated that economically, the lack of investment by public and private investors were the main challenges raised by residents. Also socio-culturally, the lack of access to recreational facilities was the main challenge raised by residents and environmental-physically the main challenge was the poor goal, status and quality of the roads in neighborhoods and this challenge was bigger in eastern and western Katy neighborhood compared to others. Keywords: Challenge, strategy, informal settlement, Babol city

    Keywords: challenge, strategy, Informal Settlement, Babol city
  • Hassan Habibi Kaveshkouhi *, Rahmatollah Monshizade, MohammadTaghi Razavian Pages 239-259

    Nowadays tourism creates considerable subjects, economic, socio-cultural and biological advantages for rural and under-developed areas through income and infrastructural development, and on the other hand relying on its features and effects it can help in terms of movement and motion of various parts of rural economy in an effective way. Thus, the current study has been conducted with the aim of specifying the role of tourism in rural development and insisting on the impact of entrepreneurship on the villages of Amlash and Roudsar cities, so as to find the answer to this question that how rural tourism can provide the basis for the development of the rural areas? . Based on this perspective, the current study adopts descriptive approach and an analysis has been designed through gathering information to fill out a questionnaire in framework of Likert Spectrum, and the questions of the research has been provided through the SPSS and EXCEL statistical software. The statistical society of this study are 14 rural spots, among which 383 people out of the heads of rural families have been chosen as sample. The results indicate direct connection between tourism and rural development in eastern villages of Guilan province. There is also a correlation among income, creating job opportunities, cultural developments, enhancing social changes, raising environmental and biological pollutions and spatial modifications in the area of study through Sperimen correlation rate. On one side, the results of the study indicate that, the variable expressing the most variance of rural development is the economic factor.

    Keywords: Rural tourism, Rural development, Entrepreneurship
  • Hasan Nazif, Alireza Einifar * Pages 261-275

    Legibility concept added to the terminology of the spatial quality after Kavin Lynche's efforts. However, extensive research is done regarding this concept in different disciplines the legibility has less been studied as an individual subject of study. Even though legibility is introduced as a perception-related concept, the intention to define tangible measures for legibility has led to a concentration on physical characteristics. However, if we consider spectators` imagination as the criteria to assess legibility over the physical image, then other factors that affect legibility could be found. This research aims to define a comprehensive and multi-faceted indicator of legibility based on the mental imagination. The research question is, what is the perceptual process of creating a clear, coherent image of the environment in the observer's mind? This is qualitative research that uses a content analysis method to develop a conceptual framework that explains the relationship among the mental imagination criteria and utilizes logical reasoning to connect those criteria to the legibility concept. Then, evaluating it in a quantitative framework within a residential complex through survey, questionnaire, and confirmatory factor analysis in LISREL software, while elaborating its theoretical framework for the validity of legibility assessment. The results showed a correlation between the data and the validity between the components. They indicated the simultaneous effect of spatial, temporal, and emotional layers on the perception of the physical environment. Therefore, the perceived legibility of the physical environment, in addition to the creation of spatial imagination, is subject to the nature of temporal and emotional mental imagery.

    Keywords: Legibility, Spatial Image, Temporal Image, Affective Image, Residential Complex
  • Mirnaser Mirbagheri Hir *, Seyyed Yhaya Khatami Pages 277-294

    EXTENDED ABSTRACT Urban roads are important elements of cities structural framework which form the urban fabric. In majority cases, most important and critical parts of city's public realm devoted to the urban roads, which are one of the main affective component in urban design and planning process. The purpose of this paper is to define impressive elements of road's typology classification based on their common characteristic. The objective is to codify urban qualitative parameters, such as their characteristic, functional role, spatial form, ect, and to develop a model which could apply these valuable and qualitative characteristic in to urban design process. Hence this procedure will prevent the gradual deterioration of valuable existing road qualities. This paper is going to study, the affective elements which impress road's typology classification, in order to develop a theoretical framework. Hence, related documentaries, previous experiences and literature, such as, typology according to the road functionality, its capacities and characteristic had been reviewed, firstly. Secondly, a case study of Farahzad neighborhood had been done through field observation. Farahzad district appears as semi-independent urban-rural zone in Tehran's North West. This paper will present various roads' typology classification criteria. In order to investigate Farahzad roads typology, the area had been studied firstly, and the impressive criterion which affects road's typology classification had been defined. Walkability, topography, functionality, connectivity and overall aspects and landscape are the affective criteria which determine the neighboring road's identity. The next step is to categorized collected data and parameters in GIS, which had been produced through integrating layers in informative environment .finally roads in Farahzads neighborhood had been classified in to several typology from A to J in order to develop perfect guidance in every different situation.

    Keywords: Typology, roads network.effective criteria, urban design guidance, Farahzad