فهرست مطالب

مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 59، تابستان 1400)

نشریه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 59، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خسرو حبیبی صفحات 1-22

    زمینه و هدف:

      توانمندسازی منابع انسانی به عنوان یک مفهوم ذهنی تاثیر بسزایی در بهره وری سازمان و اثربخشی آن دارد و با اجرای آن کارکنان در واپایش و انجام وظایف خود از انعطاف بیشتری برخوردار خواهند شد. سازمان های امنیتی برای این منظور می باید توانمندسازی منابع انسانی را با یک فرایند منطبق با هدف های سازمان و منطبق با نظام های درون سازمانی و همچنین سازگار با ساختار سازمانی و بر اساس رهنمود ها و تدابیر فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی) در کالبد سازمان به بهترین نوع ممکن نهادینه کند. شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های رهنمود ها و تدابیر فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی) در توانمندسازی منابع انسانی در سه بخش رفتاری، ساختاری و زمینه ای مورد هدف این تحقیق است.

    روش تحقیق:

    تحقیق حاضر از منظر هدف کاربردی و از نوع روش تحلیلی- توصیفی است بتا ابزار پیمایش است جامعه آماری این تحقیق تعداد 30 نفر از خبرگان و مدیران ارشد یکی از سازمان های امنیتی است و و صاحب نظران به صورت هدفمند و تمام شمار به عنوان نمونه انتخاب شدند. اطلاعات از طریق مطالعه کتابخانه ای و وب گاه های اینترنتی و همچنین تحلیل محتوای رهنمود ها و تدابیر فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی) و داده ها نیز از طریق پرسش نامه محقق ساخته روایی و پایایی و آلفای کرونباخ 91/0 گردآوری شده است.

    نتایج و یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق حاکی است، رهنمود ها و تدابیر رفتاری در اولویت اول، رهنمود ها و تدابیر ساختاری در اولویت دوم، رهنمود ها و تدابیر زمینه ای در اولویت سوم توانمندسازی منابع انسانی رتبه بندی گردیدند. بر اساس نتایج حاصله پیشنهادهای کاربردی و تجربی مبتنی بر یافته ها نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: الگو، توانمندسازی، سازمان های امنیتی، رهنمود ها و تدابیر، منابع انسانی
  • رحمان سنگانه *، رضا اعتمادی صفحات 23-45
    زمینه و هدف

    وظایف خطیر و حساس سازمان های امنیتی ایجاب می کند تا از کارکنان توانمند و با کارایی مطلوب بهره برد. توانمندی، افزایش بهره وری و انگیزه این کارکنان، در گرو جبران شایسته خدمات آنان است. با توجه به محدودیت های منابع، جبران این خدمات نیازمند شناسایی راه کارهای جبران خدمات و اولویت سنجی آن است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت سنجی راه کارهای جبران خدمات کارکنان است.

    روش شناسی تحقیق:

    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کیفی بوده که از منظر هدف کاربردی است و با روش تکنیک دلفی کلاسیک انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان یکی از نهادهای امنیتی استان قم است. شیوه نمونه گیری به شکل هدفمند و حجم نمونه در این تحقیق 15 نفر است که در چهار مرحله به صورت مصاحبه و پرسشنامه انجام شده است. داده های پژوهش با استفاده از میانگین توصیف و آزمون های همبستگی در مورد متغیرهای زمینه ای تحلیل شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

    تعداد 39 راه کار جبران خدمات کارکنان با استفاده از مصاحبه با کارشناسان و مطالعات نظری در 10 اولویت حاصل شد. در مرحله سوم دلفی تعداد 28 راه کار در 5 اولویت شناسایی شد و در مرحله چهارم دلفی، 21 راه کار در 3 اولویت ارزیابی شد. راه کارها در دو دسته مالی و غیرمالی تقسیم بندی شد. راه کارهای مالی دارای میانگین بیشتری نسبت به راه کارهای غیرمالی دارند و در میان راه کارهای مالی، جبران خدمات غیرمستقیم و مستقیم نقدی، اولویت بیشتری دارند. کاهش سن بازنشستگی مهم ترین راه کار غیرمستقیم و افزایش کمی و کیفی میزان اضافه کار و وام های کم بهره، مهم ترین راه کار مستقیم مالی است. در بین اولویت های غیرمالی، عوامل شغلی میانگین بیشتری نسبت به عوامل سازمانی دارد و مهم ترین راه کار این دسته، ارتقای جایگاه شغلی و ضریب رسته خدمتی است.

    کلیدواژگان: اولویت سنجی، پاداش، جبران خدمات، خدمات مالی، خدمات غیرمالی
  • هادی کیخائی، روح الله قادری کنگاوری، قدیر نظامی پور، مهدی فیروزکوهی صفحات 47-80
    زمینه و هدف

    موضوع دیپلماسی پنهان در راس مزیت های راهبردی اهمیت می یابد. تحقیق حاضر درنظر دارد تا بر اساس مرور ادبیات و دسته بندی دیدگاه های اندیشمندان، نقوش و کارکردهای کلیدی کامیابی سازمان اطلاعاتی دانا در عرصه سیاست خارجی را احصاء کرده، به دنبال آن، با طراحی یک مدل به این پرسش که سازواره سازمان های اطلاعاتی در دیپلماسی پنهان را چگونه و در چه قالبی می توان صورت بندی و طراحی کرد؟

    روش شناسی تحقیق:

    این تحقیق از منظر هدف توسعه ای و از نوع توصیفی است، ابزار گردآوری داده ها، فیش برداری و نیز استفاده از منابع الکترونیک و اینترنتی است. و مدل رباتیک دیپلماسی پنهان با رویکرد اطلاعاتی براساس ادبیات موجود، استخراج و ترسیم شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

    سازمان اطلاعاتی، سیاست خام را با پرورش، ساخته و پرداخته تا دست اندرکاران سیاست خارجی بهترین و عاقلانه ترین تصمیم را از میان سایر گزینه ها گلچین کنند و همچنین نقش نظارتی سازمان های اطلاعاتی در بازخوردگیری، بازنگری و اصلاح تصمیمات ملی و فراملی در عرصه سیاست خارجی و حراست از آرمان های کشور حایز اهمیت است؛ به عبارتی دیپلماسی پنهان، هنر تحقق پنهان منافع ملی است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی پنهان، سازمان اطلاعاتی، سازواره، سیاست خارجی، نافع ملی
  • بهمن مرادی*، لطفعلی بختیاری، محمد بارانی صفحات 83-104
    زمینه و هدف

    نیروی انسانی در ناجا بزرگ ترین سرمایه و عامل اصلی در تداوم و ارتقای امنیت عمومی است. از نظر علم مدیریت کارکنان با مراجعان به همان گونه ای رفتار می کنند که معتقدند مدیران با آنها رفتار کرده و این نگرش و رفتار را در تعامل با مراجعان بروز خواهند دارد که نتیجه آن می تواند تسری نارضایتی در شهروندان باشد. از این رو شناخت کاهش نارضایتی شغلی کارکنان به واسطه آثار انکار ناپذیری که بر عملکرد و کارایی پلیس داشته، از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ بنابراین این پژوهش با هدف شناخت عوامل موثر بر کاهش نارضایتی شغلی کارکنان در کلانتری های تهران بزرگ انجام می شود.

    روش شناسی  تحقیق:

     تحقیق حاضر از لحاظ داده، کمی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه تحقیق را کارکنان شاغل در کلانتری های تحت پوشش سرکلانتری های پنجم، چهارم و یازدهم پلیس پیشگیری ف .ا.تهران بزرگ تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه به تعداد 294 نفر محاسبه و در پایایی پرسش نامه 35 سوالی، با آلفای کرونباخ 86 درصد تعیین و از طریق آزمون های آماری ارتباط همبستگی پیرسون، کندل تاسی و آزمون رتبه ای فریدمن سوال های مطرح شده در تحقیق مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفتند.

     یافته ها و نتیجه گیری:

    داده های جمع آوری شده نشان داد که بیشترین نارضایتی کارکنان از مولفه های مربوط به عوامل سازمانی و عوامل ماهیت کار بوده و کمترین نارضایتی نیز از مولفه های محیطی و فردی است. همچنین مشخص شد بین عوامل نارضایتی و درجه، تحصیلات و سنوات خدمتی کارکنان ارتباط معناداری وجود داشته و بیشترین نارضایتی کارکنان کلانتری ها به ترتیب اولویت مربوط به انتقال فشار ناشی از شغل سازمانی به محیط خانواده، وجود استرس شغلی در کلانتری ها و عدم تناسب بین ساعات کاری در کلانتری ها و توان کارکنان است

    کلیدواژگان: استرس، کارکنان کلانتری، نارضایتی شغلی
  • مریم شیریان نسل، جمال بیگی*، بابک پورقهرمانی صفحات 105-135
    زمینه و هدف

    در فناوری نظارت الکترونیکی، دادگاه به جای سلب آزادی محکوم و حبس وی، آزادی متعارف رفت وآمد او را به صورت دیگری محدود می کند. مراقبت با دستگاه های الکترونیکی، ازنظر اصول مورد تایید در مقررات بین المللی، به خصوص در ارتباط با بزهکار دارای جرایم سبک همچون استفاده حداقل از مجازات حبس، عدم برچسب زنی و عدم جدایی بزهکاران از خانواده مگر در موارد ضروری، مطابقت دارد. همچنین با توجه به امکان ارتکاب جرم توسط ماموران انتظامی زندان ها، استفاده از فناوری نظارت الکترونیکی در زندان ها می تواند نقش قابل توجهی در کاهش جرایم ارتکابی آنها داشته باشد.

    روش شناسی تحقیق:

    تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کیفی بوده و ازنظر هدف، کاربردی و به روش تحلیل محتوا صورت گرفته است. در تنظیم پژوهش، از روش اسنادی و کتابخانه ای استفاده شده و تجزیه وتحلیل اطلاعات کسب شده به صورت کیفی و مبتنی بر استنتاج محقق از منابع و متون بوده است؛ از همین رو، درصدد معرفی اجمالی فناوری نظارت الکترونیکی به عنوان راهبردی نو در راستای مدیریت جمعیت کیفری زندان ها و کاهش جرایم ماموران انتظامی زندان ها با استفاده از این فناوری است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

    یافته های این تحقیق حاکی از این است که فناوری نظارت الکترونیکی می تواند جایگزینی نو برای مدیریت ازدحام زندان ها در ایران نیز مطرح شود؛ زیرا تحقیقاتی که در ایران صورت گرفته نشان می دهد که 62 درصد مردم معتقدند که می توان از مجازات های اجتماعی غیر از زندان برای بزهکاران استفاده کرد. همچنین با توجه به تبیین جرایم ارتکابی ماموران انتظامی در زندان ها بر مبنای نظریه های جرم شناسی و تاثیر نظارت الکترونیک به عنوان راهبردی نو در کاهش جرایم ارتکابی آنها و استفاده از این فناوری با استفاده از چک لیست های ارایه شده در راستای کاهش جرایم ماموران انتظامی زندان ها بسیار تاثیرگذار است. کمااینکه کاهش جمعیت زندانیان و کنترل محیط زندان با فناوری نظارت الکترونیکی به کاهش جرایم ماموران انتظامی زندان ها منجر می شود.

    کلیدواژگان: ازدحام زندان ها، جایگزین حبس، مامور انتظامی، نظارت الکترونیک
  • محمد سمیعیانی*، امید نوبخت، رضا دوستدار صفحات 137-164
    زمینه وهدف

    اغلب ایجاد امنیت اجتماعی در ایران با موانعی همراه بوده است. بر این اساس هدف این نوشتار بررسی چگونگی مدیریت تخریب گرایی با رویکرد عملیات روانی فرهنگ پایه است.

    روش شناسی  تحقیق:

     نوع این تحقیق کیفی، روش آن پیمایشی با تکنیک دلفی است که با بیست نفر از خبرگان و مدیران اجرایی حوزه های امنیت و فرهنگ انجام شد. روایی پرسشنامه محقق ساخته ، از طریق پنج نفر از خبرگان احراز و پایایی آن، با آلفای کرونباخ برابر 84 درصد محاسبه شد، سپس با تکرار تا اشباع نظری و اجماع دنبال شد.

    یافته ها و نتیجه گیری:

    مفاهیم پایه ای پیشنهادی خبرگان، مرتبط با مدیریت تخریب گرایی به دو بخش نرم و سخت تقسیم شد. بیشتر این مفاهیم شامل 20 مورد از 29 پاسخ، بر روش نرم تاکید داشت. مفاهیم نرم ذیل سه مفهوم ارتباطی، گفتمانی و رفتاری در سه سطح رهبردی، راه کنشی (تاکتیکی) و عملیاتی قرار گرفت. در انتها شش مفهوم یاد شده ذیل مفهوم فراگیر فرهنگ عمومی جانمایی شد. با توجه به اینکه ریشه عمده تخریب گرایی در ایران فرهنگی است، امید است با بهره گیری از فرهنگ عمومی و ارتقای آن در سطح جامعه و لحاظ آن در مدیریت سطوح راهبردی، میانی و خرد، بتوان این پدیده را در سطح جامعه ایران به ویژه در ناجا به نحو احسن پیشگیری، هدایت و مدیریت کرد.

    کلیدواژگان: عملیات روانی، فرهنگ عمومی، فرهنگ پایه، مدیریت تخریب گرایی (وندالیسم)
|
  • Pages 1-22

    Contexte et objectif :

     L'autonomisation des ressources humaines en tant que concept mental a un impact important sur la productivité de l'organisation et son efficacité, et en la mettant en œuvre, les employés auront plus de flexibilité dans le suivi et l'exécution de leurs tâches. À cette fin, les organisations de sécurité devraient doter les ressources humaines d'un processus conforme aux objectifs de l'organisation et aux systèmes internes, ainsi que compatible avec la structure organisationnelle et basé sur les ordres et les mesures du commandant suprême de la Forces armées dans le corps de l'organisation Institutionnaliser de la meilleure façon possible. Le but de cette recherche est d'identifier les dimensions, les composantes et les indicateurs des décrets et mesures du Commandement Suprême des Forces Suprêmes en matière de responsabilisation des ressources humaines dans trois sections comportementales, structurelles et contextuelles.

    Méthodes : 

    La présente étude est une recherche quantitative qui est une méthode descriptive avec des outils d'enquête.La population statistique de cette étude est de 30 experts et cadres supérieurs de l'une des organisations de sécurité et la taille de l'échantillon a été sélectionnée de manière ciblée et complète. Les informations ont été obtenues grâce à l'étude des bibliothèques et des sites Internet, ainsi qu'à l'analyse du contenu des décrets et des mesures du commandement suprême des forces armées, et les données ont été obtenues grâce à un questionnaire qui a une bonne validité ainsi que la fiabilité nécessaire et le coefficient alpha de Cronbach. / 0 ont été recueillis.

    Résultats et constatations : 

    En plus de reconnaître les dimensions, les composantes et les indicateurs de l'autonomisation des ressources humaines, les résultats de la recherche indiquent également leur hiérarchisation, de sorte que les mesures comportementales en première priorité, les commandes et les mesures structurelles en deuxième priorité, les commandes

  • Pages 23-45
    Background and Aim

    The serious and sensitive tasks of security organizations require to use capable and efficient employees. The ability, productivity and motivation of these employees depends on the proper compensation of their services. Due to resource constraints, compensation for these services requires the identification of compensation strategies and its prioritization. Accordingly, the purpose of this study is to identify and prioritize employee compensation strategies. 

    Research Methodology:

    The present study is a qualitative research that is applied in terms of purpose and has been done by the classical Delphi technique. The statistical population of the study includes the staff of one of the security institutions of Qom province. The sampling method is purposeful and the sample size in this study is 15 people in four stages in the form of interviews and questionnaires. Research data were analyzed using mean descriptors and correlation tests for contextual variables.

    Findings and Conclusion

    39 strategies for compensating employees's services were obtained through interviews with experts and theoretical studies in 10 priorities. In the third stage of Delphi, 28 strategies were identified in 5 priorities and in the fourth stage of Delphi, 21 strategies were evaluated in 3 priorities. The solutions were divided into financial and non-financial categories. Financial solutions have a higher average than non-financial solutions, and among financial solutions, compensation for indirect and direct cash services has a higher priority. Reducing the retirement age is the most important indirect solution and increasing the quantity and quality of overtime and low-interest loans is the most important direct financial solution. Among non-financial priorities, job factors have a higher average than organizational factors, and the most important strategy in this category is to promote job position and service rank coefficient.

  • Pages 47-80
    Background and Aim

    The issue of covert diplomacy is important at the forefront of strategic advantages. Based on a review of the literature and categorization of thinkers' views, the present study enumerates the key roles and functions of Dana Intelligence's success in the field of foreign policy, followed by designing a model on how to organize intelligence agencies in covert diplomacy. In what format can it be formulated and designed?

    Research methodology

    This research is a descriptive development goal, a tool for data collection, filing and the use of electronic and Internet resources. And the robotic model of covert diplomacy has been extracted and drawn with an information approach based on the existing literature.

    Findings and Conclusion

    The intelligence agency has nurtured, constructed and addressed the raw policy so that foreign policy makers can select the best and wisest decision from among other options, as well as the oversight role of intelligence agencies in feedback, review and reform of national and transnational policy decisions. Foreigners and the protection of the country's ideals are important; In other words, covert diplomacy is the art of concealing national interests.

  • Pages 83-104
    Background and Aim

    Manpower in NAJA is the biggest asset and the main factor in maintaining and promoting public security. From the point of view of management science, employees treat clients in the way that they believe managers will treat them and will express this attitude and behavior in interaction with clients, which can result in the spread of dissatisfaction among citizens. Therefore, recognizing the job dissatisfaction of employees due to its undeniable effects on the performance and efficiency of the police is of particular importance.

    Method

    The present study is quantitative in terms of data and practical in terms of purpose. The research community consists of employees working in the police stations under the auspices of the 5th, 4th, and 11th police stations of the Greater Tehran Preventive Police. Using Cochran's formula, the sample size was calculated to be 294 people and in the reliability of the 35-item questionnaire, it was determined with Cronbach's alpha 86%, and through Pearson correlation test, Kendallassi and Friedman rank test. The items presented in the research were evaluated and evaluated.

    Findings and Conclusion

    The collected data showed that: the highest dissatisfaction of employees is with the components related to organizational factors and factors of the nature of work and the least dissatisfaction is with environmental and individual components. It was also found that there was a significant relationship between dissatisfaction factors and degree, education and years of service of employees and the most dissatisfaction of police officers related to; The transfer of pressure from organizational work to the family environment is the existence of job stress in police stations and the mismatch between working hours in police stations and staff capacity.

  • Pages 105-135
    Background and Aim

    In electronic surveillance technology, instead of depriving a convicted person of his or her liberty and imprisonment, the court restricts his or her normal freedom of movement in another way. Surveillance with electronic devices is in line with the principles enshrined in international law, especially in relation to light-hearted offenders such as the use of a minimum of imprisonment, non-labeling and separation of offenders from the family unless absolutely necessary. Also, considering the possibility of committing a crime by prison law enforcement officers, the use of electronic surveillance technology in prisons can play a significant role in reducing the crimes committed by them.

    Methodology

    The present research is applied in terms of purpose and content analysis method. In organizing the research, the documentary method and libraries used and the analysis of the obtained information was qualitative and based on the researcher's inference from sources and texts; Therefore, it seeks to briefly introduce electronic surveillance technology as a new strategy for managing the prison population and reducing the crimes of prison law enforcement officers using this technology.

    Findings and Conclusions

    The findings of this study indicate that electronic surveillance technology can be a new alternative to prison prison management in Iran; Because a survey conducted in Iran shows that 62% of people believe that social punishments other than imprisonment can be used for criminals. Also, considering the explanation of crimes committed by law enforcement officers in prisons based on criminological theories and the effect of electronic surveillance as a new strategy in reducing their crimes and using this technology using checklists provided to reduce crimes of prison law enforcement officers is very effective. Similarly, reducing the prison population and controlling the prison environment with electronic surveillance technology will reduce the crimes of prison law enforcement officers.

  • Pages 137-164
    Background and Objectives

    There have always been obstacles to creating social security in Iran. The purpose of this paper is to investigate vandalism and its management with the approach of basic culture psychological operations.

    Method

    This article is an applied type that has been done by using theoretical and library studies in the research literature section and conducting expert meetings with an open handbook with twenty elites and executives in the field of security and culture. The validity of the questionnaire was obtained through five elites and managers in the field of security and culture. Finally, the results of theoretical literature and interviews are presented in the form of a conceptual model.

    Findings and Conclusion

    According to statistical cases, the root of vandalism behaviors is mainly momentary emotions, criminal history, economic issues, cultural poverty and illiteracy along with media provocations. The proposed conceptual framework with the findings divided into three levels: strategic, tactical and operational with a culture-based psychological operations approach can be a basis for the prevention and management of social protests in the future society of Iran.