فهرست مطالب

پژوهش های روان شناختی در مدیریت - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1398)

نشریه پژوهش های روان شناختی در مدیریت
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا خشنودی فر*، مستانه غنجی، پرویز رحیمی مصلح آبادی صفحات 9-45

    در دنیای امروز، مشارکت کارکنان در سازمان یکی از پیش شرط های مهم توسعه سازمانی محسوب می شود. عواملی موجب می گردد تا کارکنان مشارکت چندانی در بیان نظرات خود در سازمان ها نداشته باشند و سکوت پیشه کنند. این مساله به بحران سکوت سازمانی منتهی می شود. این تحقیق با هدف شناسایی، اولویت بندی و تحلیل مولفه های تاثیرگذار بر سکوت سازمانی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به انجام رسیده است. بدین منظور، با توجه به پیشینه پژوهش، مدلی مفهومی برای تبیین روابط میان متغیرهای پژوهش مورد سنجش قرار گرفت. این تحقیق، توصیفی-همبستگی و از نظر هدف، از نوع کاربردی است. کلیه مدیران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سطوح عالی، میانی و اجرایی، جامعه آماری این تحقیق را تشکیل دادند که برابر با 424 نفر هستند. حجم نمونه شامل 206 نفر است که بر اساس فرمول برآورد میانگین یک صفت کمی و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه ای محقق ساخته استفاده شده است. روایی محتوایی پرسشنامه توسط پنلی از صاحبنظران تایید شد و پایایی پرسشنامه ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 81/0 مورد تایید قرار گرفت. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار Spss/Win 20مورد محاسبه قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از تکنیک تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مولفه های سازمانی- مدیریتی، رفتاری و ارتباطی- تعاملی به ترتیب به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار در تبیین سکوت سازمانی کارکنان هستند.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، عوامل سازمانی- مدیریتی، عوامل رفتاری، عوامل ارتباطی- تعاملی
  • زینب بزاز*، لیلی حبیبی صفحات 46-65

    با توجه به همسانی و همسویی اهداف نظام آموزش وپرورش و بهداشت روانی که مقصود هر دو ساختن انسان هایی سالم، مفید، کارا و خوشبخت است، ضرورت انجام مطالعات در این زمینه در آموزش وپرورش مهم تلقی می شود. لذا مطالعه حاضر به منظور بررسی وضعیت و سطح سلامت روانی معلمان دبیرستان های استان قم انجام گرفته است. جامعه موردمطالعه پژوهش کاربردی (توصیفی- پیمایشی)، کلیه معلمان و دبیران دبیرستان های استان قم به تعداد 2800 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، نمونه ای به حجم 328 نفر از دبیران مقاطع مختلف تحصیلی انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده برای بررسی سطح سلامت روان، پرسشنامه و ابعاد چهارگانه گلدبرگ بوده و با توجه به نرمال بودن داده ها از آزمون تی تک نمونه جهت آزمون فروض استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که 61/95 درصد معلمان دبیرستان های استان سالم هستند و تنها 96/3 درصد ناسالم تشخیص داده شده اند که این نتایج نشان از وجود سلامت روان بالا در بین معلمان می دهد. دراین بین مشابه اکثر مطالعات پیشین، معلمان زن با میانگین سلامت روان 58/20 نسبت به معلمان مرد با میانگین 47/17، از سلامت روان بهتری برخوردار می باشند. به طورکلی نتایج پژوهش نشان داد که سلامت روان و ابعاد نشانگان جسمانی، اضطراب و اختلالات خواب، اختلالات در عملکرد اجتماعی و افسردگی در معلمان دبیرستان های استان قم در وضعیت مناسبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: : سلامت روانی، نشانگان جسمانی، اضطراب و اختلالات خواب، اختلالات در عملکرد اجتماعی و افسردگی
  • فاطمه عبدالله زاده*، بهرنگ اسماعیلی شاد، راحله علیزاده صفحات 66-92

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین اعتماد سازمانی و تسهیم دانش با رفتار کاری نوآورانه کارکنان بود. پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و از لحاظ نوع پژوهش و شیوه اجرا توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان سازمان تامین اجتماعی خراسان شمالی به تعداد 120 نفر و نمونه بر اساس جدول کرجسی- مورگان 92 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به دلیل شیوع ویروس کرونا انتخاب شدند. داده ها توسط سه پرسشنامه جمع آوری شد که روایی صوری و محتوایی مورد تایید اساتید قرار گرفت و پایایی از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب (89/0)، (81/0) و (81/0) برآورد گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از (میانگین، انحراف معیار و محاسبه شاخص های مرکزی و پراکندگی) و در بخش آمار استنباطی جهت سنجش روابط بین متغیرها از نرم افزار آماری spss21 استفاده شد. نتایج نشان داد بین اعتماد سازمانی و تسهیم دانش با رفتار کاری نوآورانه کارکنان رابطه معنی داری وجود دارد (509/0r=). درنتیجه می توان گفت اعتماد سازمانی و تسهیم دانش در سازمان راهکارمهمدر جهتافزایش رفتار کاری نوآورانه هستند. مدیران با حمایتازکارکنانوایجادجو اعتماد وهمکاریمی توانندزمینهرابرایبروزرفتارهاینوآورانهفراهمنمایند.

    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، تسهیم دانش، رفتار کاری نوآورانه
  • اعظم رسولی*، نرگس باباخانی صفحات 93-125
    در عصر جهانی شدن و پیشرفت سریع فن‎آوری، سرمایه انسانی به عنوان مهم ترین سرمایه ی سازمان ها قلمداد شده است. درواقع ازآنجاکه نیروی انسانی هر سازمان به عنوان مهم ترین منبع راهبردی دررسیدن به اهداف سازمانی نقش مهمی را ایفا نموده و نیروی محرکه سازمان محسوب می‎شود، تصورات و نگرش‎های آنان به شغلشان در حیات، کارایی و اثربخشی سازمان اثرگذار است. نگرش کلی انسان ها به شغلشان عینیت بخش پدیده‎ای رفتاری است که در کتاب های مدیریت بر آن "خشنودی شغلی" و "رضایت شغلی" نام نهاده‎اند. درواقع رضایت شغلی یکی از عوامل بسیار مهم در موفقیت شغلی است، زیرا باعث افزایش کارایی و نیز احساس رضایت فردی می‎گردد. یافته های پژوهشگران حوزه سازمانی و مدیریت، حاکی از آن است که علاوه بر عوامل سازمانی و محیطی، عوامل فردی نیز بر رضایت شغلی اثرگذار است که یکی از این عوامل فردی خودتنظیمی هیجانی می‎باشد؛ بنابراین هدف اصلی این پژوهش پیش‎بینی رضایت شغلی بر اساس خودتنظیمی هیجانی در میان کارکنان ستادی یک بانک تجاری بود که بررسی این موضوع از طریق تحلیل رگرسیون صورت گرفت و نتایج تحقیق نشان داد که خودتنظیمی هیجانی سهم بسزایی در پیش بینی رضایت شغلی کارکنان دارد.
    کلیدواژگان: خودتنظیمی هیجانی، رضایت شغلی، کارکنان ستادی بانک تجاری
  • محمدرضا شریف عسگری*، سید محمدرضا سیدی صفحات 126-144
    به طورکلی بقا و دوام و پیشرفت هر جامعه ای به کارایی و کیفیت تعلیم و تربیت آن جامعه بستگی دارد، هر کشوری به استادان و معلمان باانگیزه و کارآمد به عنوان یکی از ارکان تعلیم و تربیت نیاز دارد تا بتواند جوانان خود را در قالب نظام تعلیم و تربیت خود پرورش دهد و برای آینده ای بهتر آماده کند. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت خودکارآمدی در بین دبیران دبیرستان های استان قم انجام گرفته است تا از این رهگذر بتوان با تشخیص وضعیت خودکارآمدی، گام هایی در جهت ارتقاء سطح کارکردهای معلمان برداشت؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی سطح سلامت روان دبیران است. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. در این پژوهش برای بررسی سطح خودکارآمدی از پرسشنامه استفاده شده است. پایایی و روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوا و محاسبه آلفای کرونباخ بررسی شد. جامعه آماری، دبیران دبیرستان های استان قم به تعداد 2800 نفر بود که براساس جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی، 328 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. با توجه به حجم نمونه، داده ها از طریق آزمون تی تک نمونه تحلیل شد که نتایج نشان داد سطح خودکارآمدی دبیران در سطح مناسب است.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، کارآمدی، دبیران، خودکارآمدی آموزشی
  • هانیه رضایی*، حسین خنیفر صفحات 145-168

    رشد و توسعه هر جامعه به مدیریت مدبرانه ای که بتواند با اعمال مدیریت رفتاری، افراد آن جامعه را به رشد و توسعه برساند، بستگی دارد. عدم توجه به مدیریت رفتار منجر به نابودی یک سازمان می شود. شکل گیری گسست ارزش های فرهنگی جامعه و حکومت، شکاف بین نخبگان فکری، تغییرات تکنولوژی، فقدان دیدگاه مشترک درباره چشم انداز ها و اهداف سازمان و نبود شاخص ها و استانداردهای لازم برای ارزیابی رفتارهای مناسب ازجمله مهم ترین تهدیدهای فراروی حوزه رفتار است. شناخت و به کارگیری رفتار صحیح، محیط سازمان را جالب تر و میزان بهره وری را افزایش می دهد. برای پژوهش درزمینه رفتار سازمانی رویکرد های مختلف وجود دارد از مهم ترین این رویکرد ها می توان به روش تحلیل گفتمان اشاره کرد. در این مقاله به کمک روش تحلیل گفتمان به بررسی آسیب های رفتار سازمانی پرداخته شده است. منبر و دار نماد دو نوع تفکر است: 1. مهارت کامل و حق به جانب بودن 2. اعتراض به اصل انحراف، درحالی که مجری قانون است. دار به سرچشمه گل آلود اشاره می کند و نقاد حرفه ای همکاری ها، تساهل، غفلت، بی تدبیری و... نسبت به دست اندرکاران اداره جامعه در ابعاد مختلف است.

    کلیدواژگان: رفتار سازمانی، تحلیل گفتمان، آسیب شناسی سازمانی، سروده منبر و دار شهریار
|
  • Zahra Khoshnodifar *, Mastaneh Ghonji, Parviz Rahimi Moslehabadi Pages 9-45

    In today's world, employee participation in the organization is one of the important preconditions for organizational development. Factors cause employees to be less involved in expressing their views in organizations and to remain silent. The purpose of this study is to identify, prioritize and analyze the factors influencing organizational silence. For this purpose, according to the literacher review, a conceptual model to explain the relationships between research variables was evaluated. This research is descriptive-causal of survey type and applied in terms of purpose. The statistical population of the study consisted of all managers of the Ministry of Cooperative, Labor and Social Welfare at the highest, middle and executive levels, 206 of whom were based on the formula of estimating the mean of a quantitative trait (one sample) in descriptive studies for a limited community. Stratified sampling was selected and studied according to the sample size. The research tool was a researcher made questionnaire that was prepared from theoretical literature of research and interview with experts and its content validity was confirmed by a group of academic experts. Reliability of the research instrument was obtained by completing 30 questionnaires and calculating Cronbach Alpha (0/81). Due to the nature of the data, heuristic factor analysis technique was used in Spss/ Win 20 software. The results showed that the organizational-managerial, behavioral and communication-interactive components are the most important factors in explaining the factors affecting organizational silence, respectively.

    Keywords: Organizational Silence, Organizational-Managerial factors, Behavioral Factors, Communication -Interactive Factors
  • Zeinab Bazaz *, Leili Habibi Pages 46-65

    Teachers are among the most important social assets of the education system and their mental health is more important than other social classes due to the strategic role it plays in students' mental health.Given the similarity of the goals of the education system and mental health, which both aim to build healthy, useful, efficient and happy human beings, the need for such studies and studies in education is considered important.With the understanding of the above necessity, the present study was conducted to investigate the status and level of mental health of high school teachers in Qom province so that by diagnosing the condition, steps can be taken to improve the level of health and, consequently, teachers' functions and effective training of students.The study population was applied research (descriptive-survey), all teachers and teachers of high schools in Qom province were 2800 people who were selected using random sampling method, a sample of 328 teachers of different educational levels. The instruments used to assess the level of mental health were Goldberg questionnaire and four dimensions and due to the normality of the data, one-sample t-test was used to test the hypotheses.The results show that 95.61% of high school teachers in the province are healthy and only 3.96% have been diagnosed as unhealthy. These results indicate the existence of high mental health among teachers. Meanwhile, similar to most previous studies, female teachers with an average mental health of 20.58 have better mental health than male teachers with an average of 17.47. In general, the results showed that mental health and dimensions of physical symptoms, anxiety and sleep disorders, social dysfunction and depression in high school teachers in Qom province are in good condition.

    Keywords: mental health, Physical symptoms, Anxiety, sleep disorders, Social dysfunction, Depression
  • Fatemeh Abdollahzadeh *, Behrang Esmaeilishad, Raheleh Alizadeh Pages 66-92

    The purpose of this study was to investigate the relationship between organizational trust and knowledge sharing with innovative work behavior of employees. The research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of the type of research and implementation method. The statistical population included all employees of the North Khorasan Social Security Organization (120 people) and a sample of 92 people were selected based on the Krejcie-Morgan table by available sampling method due to the prevalence of Corona virus. Data were collected by three questionnaires that confirmed the face and content validity of the professors and the reliability was estimated through Cronbach's alpha (0.89), (0.81) and (0.81), respectively. To analyze the data in the descriptive statistics section (mean, standard deviation and calculation of central indicators and dispersion) and in the inferential statistics section to measure the relationships between variables, SPSS21 statistical software was used. The results showed that there is a significant relationship between organizational trust and knowledge sharing with innovative work behavior of employees (r = 0.509). As a result, it can be said that organizational trust and knowledge sharing in the organization are important strategies to increase innovative work behavior. By supporting employees and creating an atmosphere of trust and cooperation, managers can pave the way for innovative behaviors.

    Keywords: Organizational trust, Knowledge sharing, Innovative Work Behavior
  • Azam Rasouli *, Narges Babakhani Pages 93-125
    In the age of globalization and rapid technological advancement, human capital has been considered as the most important asset of organizations. In fact, since the human resources of any organization as the most important strategic resource in achieving organizational goals has played an important role and is the driving force of the organization, their perceptions and attitudes toward their jobs affect the life, efficiency and effectiveness of the organization.The general attitude of human beings towards their job is the objectification of a behavioral phenomenon that has been called "job satisfaction" and "job satisfaction" in management books. In fact, job satisfaction is one of the most important factors in job success, because it increases productivity and also the feeling of personal satisfaction. Findings of researchers in the field of organization and management indicate that in addition to organizational and environmental factors, individual factors also affect job satisfaction, one of which is individual emotional self-regulation; Therefore, the main purpose of this study was to predict job satisfaction based on emotional self-regulation among employees of a commercial bank. This issue was investigated through regression analysis and the results showed that emotional self-regulation has a significant role in predicting employee job satisfaction.
    Keywords: Emotional self-regulation, Job Satisfaction, Commercial Bank staff
  • Mohammadreza Sharif Askari *, Seyed Mohammadreza Seyedi Pages 126-144
    In general, the survival and development of any society depends on the efficiency and quality of education in that society. Every country needs motivated and efficient teachers as one of the pillars of education to be able to educate its youth. Develop its education system and prepare it for a better future. This study was conducted to investigate the self-efficacy status among high school teachers in Qom province. In this way, by recognizing the status of self-efficacy, steps can be taken to improve the level of teachers' functions. In this study, a questionnaire was used to assess the level of self-efficacy. The reliability and validity of the questionnaire were assessed through content validity and Cronbach's alpha calculation. The statistical population was high school teachers in Qom province that 328 people were selected as a sample based on Morgan table and random sampling method. The sample was analyzed and the results showed that the level of self-efficacy of teachers is at an appropriate level.
    Keywords: self-efficacy, Efficiency, teachers, Educational self-efficacy
  • Hanieh Rezaei *, Hossein Khanifar Pages 145-168

    The growth and development of any society depends on prudent management that can bring the people of that society to growth and development through the application of behavioral management. Failure to pay attention to behavior management leads to the destruction of an organization. The formation of a rupture between the cultural values ​​of society and government, the gap between intellectual elites, technological changes, the lack of a common vision of the organization's vision and goals and the lack of necessary indicators and standards to evaluate appropriate behaviors are among the most important threats to behavior. Knowing and applying the right behavior makes the organization environment more interesting and increases productivity. There are different approaches to research in organizational behavior. The most important of these approaches is discourse analysis. In this article, the harms of organizational behavior have been investigated using discourse analysis method. The pulpit symbolizes two types of thinking: 1. Complete skill and the right to be on the side 2. Objection to the principle of deviation, while the law enforcer … . to the people involved in the management of society in different dimensions.

    Keywords: Organizational Behavior, Discourse Analysis, Organizational Pathology, Shahriar's Imprisoned Poem