فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 38 (بهار 1400)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 38 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرزانه برزو، حسن ذوالفقاری*، جعفر معصوم پور سماکوش، جلیل صحرایی صفحات 1-23

    طوفان های گرد و غباری جزء مخاطرات اقلیمی هستند و براثر به هم خوردن تعادل های گسترده اکولوژیکی رخ می دهند. موقعیت جغرافیایی ایران در جنوب غرب آسیا و در کمربند اقلیمی خشک و نیمه خشک جهان شرایط مناسبی را برای رخداد این مخاطره فراهم آورده است. با هدف شناسایی و تحلیل فضایی طوفان های گرد و غبار در ایران، داده های باز تحلیلی NCEP/DOE، ERA و داده های زمینی 52 ایستگاه سینوپتیک طی دوره 36 ساله (1980 تا 2016) انتخاب شدند. شارهای گرمایی و ذخیره انرژی سطحی با استفاده از مدل تابشی - همرفتی یک بعدی محاسبه شد. هشت متغیر محیطی با بررسی ارتباط بین عوامل محیطی و رخداد گرد و غبار با استفاده از روش همبستگی پیرسون، برای تحلیل های فضایی چشمه های گرد و غبار در ایران انتخاب شد. مکان یابی چشمه های گرد و غبار با تلفیق روش تحلیل سلسله مراتبی و روش هم پوشانی شاخص ها انجام و نقشه های به دست آمده با نقشه های کاربری زمین و شاخص تفاضل گیاهی نرمال شده مطابقت داده شدند. نتایج نشان داد که ذخیره انرژی سطح زمین پیش از وقوع طوفان گرد و غبار، به دلیل افزایش دمای سطحی و خشکی هوا، بالا بوده و انرژی آزادشده از راه ناپایداری های سطحی موجب شکل گیری بادهای شدیدی در مناطق طوفانی می شود. پس از شکل گیری بادهای شدید و تخلیه انرژی، میزان ذخیره انرژی سطحی در روز وقوع طوفان به شدت (به طور متوسط تا 142 وات بر متر مربع) کاهش می یابد. بخش های جنوب و جنوب شرقی (استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بخش های جنوبی استان فارس)، شرقی (بخش شرقی استان های خراسان رضوی و یزد) و نواحی مرکزی ایران، پتانسیل بالایی برای تبدیل به چشمه های گرد و غبار دارند. طی سال های اخیر با افزایش تغییرات شاخص تفاضل گیاهی نرمال شده و تشدید فرسایش خاک، پتانسیل نواحی مستعد منشا گرد و غبار در بخش های جنوبی، جنوب شرقی و جنوب غربی ایران افزایش یافته و اطراف دریاچه ارومیه در شمال غرب ایران و شرق دریای خزر نیز طی سال های اخیر با تغییرات شدید در شاخص پیش گفته به نواحی مستعد منشا گرد و غبار تبدیل شده اند.

    کلیدواژگان: عوامل محیطی، مدل های تابشی - همرفتی، چشمه های گرد و غبار، تحلیل فضایی، ایران
  • سمیه رفعتی*، مصطفی کریمی صفحات 23-40

    به منظور ارزیابی پتانسیل بادخیزی در محدوده استان کرمانشاه داده های سرعت و جهت باد (دوره آماری 2009 تا 2013)، مدل رقومی ارتفاع و کاربری زمین اخذ شد. نقشه های منحنی میزان منطقه با فاصله های ده متر، زبری سطح زمین و موانع موجود در ایستگاه ها برای تولید اطلس باد آماده شد. ویژگی های باد در ایستگاه های هواشناسی تولید و بررسی شدند؛ سپس پتانسیل باد با کمک پارامترهای میانگین چگالی توان باد، محتمل ترین سرعت باد و سرعت باد بیشینه تولید انرژی در شرایط مشابه برای محدوده ایستگاه ها (ارتفاع 40 متری از سطح زمین و زبری سطح 03/0 متر) ارزیابی شد. مقایسه ویژگی های برآوردشده باد در ارتفاع 40 متری از سطح زمین برای زبری سطحی کلاس یک (03/0 = z0)، در محدوده ایستگاه های مورد بررسی نشان داد که میانگین سرعت باد به ترتیب در محدوده ایستگاه های گیلان غرب (جنوب غرب استان) و تازه آباد (شمال غرب استان) بیشترین و در محدوده ایستگاه های کنگاور (شرق استان) و سرپل ذهاب (غرب استان)، کمترین مقدار را دارد؛ همچنین با توجه به پارامتر k ویبول مشخص شد که رژیم بادی در ایستگاه های تازه آباد، سومار (جنوب غرب استان) و گیلان غرب یکنواخت تر و در ایستگاه های کنگاور و روانسر (شمال استان) نامنظم تر از دیگر ایستگاه ها است. در ایستگاه های روانسر و کنگاور نبود وزش باد، محتمل ترین پیشامد است؛ همچنین در ایستگاه های سرپل ذهاب و اسلام آباد غرب (جنوب استان) نیز محتمل ترین سرعت باد بسیار پایین و کمتر از یک متر بر ثانیه است. درحالی که محتمل ترین سرعت باد در ایستگاه های تازه آباد (m/s72/5)، گیلان غرب (m/s61/5) و سومار (m/s91/4) به ترتیب بالاترین مقادیر را دارند؛ بنابراین باوجودی که ویژگی های سرعت باد نظم مکانی مشخصی نشان نمی دهد، به این صورت که گاه ایستگاه هایی با فواصل کم تفاوت های زیادی دارند که ناشی از اهمیت تاثیر عوامل محلی و ریزمقیاس و پیچیدگی های منطقه است؛ به طور کلی می توان گفت که نیمه غربی استان نسبت به نیمه شرقی پتانسیل بادخیزی بالاتری دارد.

    کلیدواژگان: پتانسیل بادخیزی، چگالی توان باد، اطلس باد، توزیع ویبول، استان کرمانشاه
  • صدیقه عبداللهی، علیرضا ایلدرمی*، عبدالرسول سلمان ماهینی، سیما فاخران صفحات 41-54

    بررسی پراکنش مکانی خدمات اکوسیستمی در ارزیابی ظرفیت سرزمین برای فراهم سازی این سودمندی ها نقش مهمی ایفا می کند. بر این اساس، تغییرات مکانی سه خدمت اکوسیستمی ارزش زیبایی شناسی، ارزش تفرجی و کاهش آلودگی صوتی در قسمت مرکزی استان اصفهان با به کارگیری رویکردهای آماری موران محلی و گیتس-ارد جی بررسی شد، سپس صحت مکانی رویکردهای مورد بررسی با استفاده از نمودار مشخصه عملکرد، ارزیابی و مقایسه شد. با توجه به نتایج، تغییرات مکانی خدمات اکوسیستمی مورد بررسی، الگوی خوشه ای بالا دارد. براساس هر دو رویکرد مورد استفاده، بخش مرکزی منطقه مطالعاتی برای هر سه خدمت اکوسیستمی دارای الگوی همبستگی مکانی مثبت و بخش جنوبی منطقه، دارای الگوی همبستگی مکانی منفی است. بخش های دارای الگوی خوشه ای بالا دارای بیشترین میزان عرضه خدمات اکوسیستمی در منطقه مورد مطالعه است در حالی که در مناطق دارای الگوی خوشه ای پایین، میزان فراهم سازی خدمات اکوسیستمی بسیار ناچیز است. ارزیابی صحت مکانی الگوهای همبستگی مکانی خدمات اکوسیستمی نشان داد که بیشترین سطح زیر منحنی مربوط به خدمت اکوسیستمی ارزش تفرجی و رویکرد گیتس-جی ارد (972/0) و کمترین میزان آن مربوط به خدمت کاهش آلودگی صوتی و روش موران محلی (833/0) است. به طور کلی، با توجه به نتایج، روش گیتس- ارد جی نسبت به روش موران محلی برای هر سه خدمت اکوسیتمی صحت مکانی بیشتری دارد و نمودار مشخصه عملکرد، معیار مناسبی برای ارزیابی دقت و صحت رویکردهای تحلیلی مورد استفاده در این مطالعه است. نتایج نوشتار پیش رو می تواند به منظور شناسایی و مدیریت الگوهای همبستگی مکانی خدمات اکوسیستمی مورد استفاده تصمیم گیران و برنامه ریزان سرزمین قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خدمات اکوسیستمی، موران محلی، تحلیل گیتس- ارد جی، نمودار مشخصه عملکرد
  • احسان خسروی، نادر نادری*، بیژن رضایی، حسین آزادی صفحات 55-72

    شواهد زیادی در سراسر جهان نشان دهنده آن است که بحران شیوع ویروس کووید- 19 اثرات منفی زیادی بر کسب وکارهای حوزهگردشگری گذاشته است؛ بنابراین بررسی رفتارهای سازگاری با این بحران درراستای کاهش اثرات نامطلوب آن امری ضروری است تا بتوان از راه اشتراک گذاری تجارب، رفتارهای سازگارانه این بحران را مدیریت کرده و تداوم فعالیت کسب وکارهای حوزه گردشگری را در شرایط حین بحران تسهیل نمود. هدف کلی از انجام پژوهش حاضر بررسی مدل سازگاری رفتاری صاحبان کسب وکارهای حوزه گردشگری استان کرمانشاه در رویارویی با بحران کووید- 19 است. جامعه مورد مطالعه نوشتار پیش رو شامل صاحبان کسب وکارهای حوزه گردشگری استان کرمانشاه بودند. برای انتخاب مصاحبه شوندگان از نمونه گیری هدف مند از نوع گلوله برفی استفاده شد. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در این جستار با بررسی 38 نمونه از جامعه پیش گفته، اشباع نظری حاصل شد. جمع آوری داده ها از راه پرسش نامه باز (بدون ساختار)، مصاحبه عمیق انفرادی، یادداشت برداری، بررسی اسناد و مدارک یا اغلب ترکیبی از این روش ها صورت گرفت. نتایج به دست آمده از داده های پژوهش در فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی در قالب مفاهیم استخراج و طبقه بندی شد و براساس آنان «مدل سازگاری رفتاری صاحبان کسب وکارهای حوزه گردشگری در رویارویی با بحران کووید- 19» طراحی و ارایه شد. به طور کلی، نتایج نشان دادند که رفتارها شامل دو دسته رفتارهای سازگارانه واکنشی و رفتارهای سازگارانه برنامه ریزی شده بودند که سازگاری واکنشی زمینه نابودی کسب وکارها در بلندمدت و سازگاری برنامه ریزی شده زمینه رشد و توسعه کسب وکارها در بلندمدت را فراهم می ساختند. پیشنهاد می شود سیاست گذاران با سیاست گذاری های صحیح و اصولی سعی در کاهش رفتارهای واکنشی و ارتقاء رفتارهای برنامه ریزی شده درراستای رشد و توسعه کسب وکارها در بلندمدت داشته باشند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، سازگاری رفتاری، صاحبان کسب وکار، کسب وکارهای گردشگری، بحران کووید- 19
  • حسین غیاثوند ننجی، بهنام تشیع*، مهدی مومنی، همایون یزدان پناه صفحات 73-91

    جزایر حرارتی شهری در اقلیم های گرم و خشک تاثیرات نامطلوبی بر محیط زیست و سلامت انسان دارند. در نوشتار پیش رو، روشی برای بررسی عوامل تاثیرگذار بر جزایر حرارتی اقلیم فلات مرکزی ایران پیشنهاد شده است. در روش پیشنهادی، در گام اول پس از اعمال تصحیحات هندسی، رادیومتریک، اتمسفری و آماده سازی تصاویر ماهواره لندست8شامل سنجنده های OLI-TIRS، شاخص های تبدیل تسلدکپ ایجاد شد. در گام دوم با استفاده از الگوریتم پنجره مجزا دمای سطح زمین استخراج شد. در گام سوم به منظور ارزیابی زیست محیطی جزایر حرارتی، شاخص واریانس پهنه حرارتی شهری در شش سطح طبقه بندی شد. درنهایت با استفاده از ضریب همبستگی بین شاخص های واریانس پهنه حرارتی شهری و تبدیل تسلدکپ ارتباط جزایر حرارتی با مناطق بایر، شهری، پوشش گیاهی و رطوبت ارزیابی شد. به منظور ارزیابی روش پیشنهادی شهر قم مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد جزایر حرارتی ارتباط معکوس با میزان پوشش گیاهی (613/0-)، آب و رطوبت (535/0-) و با میزان خاک و مناطق مسکونی (709/0) ارتباط مستقیم دارند. با بررسی شاخص واریانس پهنه حرارتی شهری، مشخص شد که میزان این شاخص در هسته شهر مورد مطالعه نسبت به حاشیه شهر کمتر است؛ ازجمله دلایل آن می توان به گستردگی شهر، عایق بندی سقف منازل مسکونی، افزایش تراکم پوشش گیاهی نسبت به حومه شهر، عبور رودخانه از هسته مرکزی شهر و وجود مناطق بایر، جاده های کمربندی، کارخانجاتو شهرک های صنعتی در حومه شهر اشاره کرد. نتایج نشان می دهد، روش پیشنهادی روشی کارآمد برای تحلیل عوامل تاثیرگذار بر پدیده جزایر حرارتی است.

    کلیدواژگان: الگوریتم پنجره مجزا، تبدیل تسلدکپ، جزایر حرارتی، شاخص واریانس پهنه حرارتی شهری، دمای سطح زمین
  • محمدرضا رضوانی*، فاطمه نیک روش، نسرین کاظمی صفحات 93-112

    با توجه به توزیع ناهمگن فضایی فرصت های توسعه گردشگری کشاورزی و ارتباط تنگاتنگ این نوع گردشگری با  شرایط مکانی، نوشتار پیش رو تلاشی برای پرکردن خلا تحلیل فضایی و مکان محور در مطالعات گردشگری کشاورزی است که به عنوان راهبردی برای حل چالش های بخش کشاورزی و روستایی مطرح شده است. برای توسعه و پایداری فرصت های گردشگری کشاورزی، شناخت توانمندی های موجود در هر فضای جغرافیایی و روستاهای دارای  قابلیت و توان بیشتر ضروری است. این مسئله با توجه به ریسک توسعه کسب وکارهای گردشگری در واحدهای فضایی مختلف به ویژه برای برنامه ریزان، تصمیم گیران و سرمایه گذاران اهمیت به سزایی دارد؛ بنابراین، در حمایت از برنامه ریزی مکان محور فعالیت های گردشگری کشاورزی، نوشتار پیش رو با هدف پهنه بندی فضایی توانمندی های توسعه گردشگری کشاورزی و رتبه بندی روستاهای هدف گردشگری کشاورزی در پهنه های مستعد انجام گرفته است. در پژوهش حاضر از داده های مکانی شامل سرمایه های طبیعی، دسترسی، پیش شرط های توسعه گردشگری، داده های مرتبط با ظرفیت های روستایی که خود به سه گروه ظرفیت کشاورزی، خدمات مورد نیاز گردشگران و جاذبه های گردشگری واقع در روستاهای استان لرستان قابل تقسیم است، استفاده شده است. تحلیل فضایی با مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی - تاپسیس انجام شد. نتایج نشان داد که معیارهای فاصله از قطعات زراعی و فاصله از روستاهای تاریخی به ترتیب بیشترین و کمترین اهمیت را در بین معیارهای مورد استفاده دارند؛ همچنین از مجموع مساحت منطقه مورد مطالعه تنها 35% دارای پتانسیل بالا (طبقه مناسب و خیلی مناسب) برای توسعه گردشگری کشاورزی است. رتبه بندی روستاهای واقع شده در کلاس بسیار مناسب نشان داد که روستای نصرآباد با فاصله نسبی برابر 779/0 به عنوان توانمندترین روستا به منظور توسعه گردشگری کشاورزی است. به طور کلی، نتایج نشان می دهد که مناطق مستعد توسعه گردشگری کشاورزی به صورت نواری از حاشیه جنوب شرقی به شمال شرقی منطقه مورد مطالعه کشیده شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری کشاورزی، مناطق روستایی، تحلیل فضایی، تحلیل سلسله مراتبی فازی - تاپسیس، لرستان
  • اکرم علی نیا، امیر گندمکار*، علیرضا عباسی صفحات 113-127

    مخاطره آتش سوزی های عرصه های طبیعی در دوره گرم سال، یکی از مهم ترین مخاطرات اقلیمی استان لرستان است. هدف اساسی نوشتار پیش رو تحلیل روند سری زمانی رخدادهای آتش سوزی عرصه های طبیعی و آشکارسازی الگوی زمانی - مکانی کانون های آتش سوزی در ارتباط با نوع پوشش اراضی است. در این راستا از داده های محصول آتش سنجنده مادیس و نیز محصول پوشش اراضی و پوشش گیاهی سنجنده مادیس طی دوره آماری 2000 تا 2020 استفاده شد. از تحلیل ماتریس اطلاعات متقاطع و ماتریس همبستگی فضایی، برای آشکارسازی ارتباط بین رخدادهای آتش سوزی و پوشش اراضی استفاده شد. نتایج نشان داد که بیش از 70% کل فراوانی رخدادهای آتش سوزی عرصه های منابع طبیعی (آتش سوزی های با کد 2) استان لرستان، مربوط به ماه ژوین و سپس جولای است. نتایج حاصل از تحلیل ماتریس اطلاعات متقاطع بیانگر آن بود که سه کاربری مراتع با تاج پوشش متوسط، اراضی جنگلی کم تراکم و زمین های کشاورزی دیم، 75% از تعداد رخدادهای آتش سوزی را به خود اختصاص داده اند. بیش از 70% از فراوانی سالانه رخدادهای آتش سوزی در دو طبقه پوشش اراضی مراتع و اراضی جنگلی، در دو ماه ژوین و جولای (خرداد و تیر) بوده است که با تراکم پوشش گیاهی دو ماه قبل در این طبقات (آپریل و می) همبستگی معنی داری داشته است؛ در حالی که فراوانی رخدادهای آتش سوزی زمین های کشاورزی دیم، به طور کلی در ماه های آگوست و سپتامبر متمرکز بوده است و همبستگی معنی داری با پوشش گیاهی هیچ ماهی نشان نداده است. به طور کاربردی می توان گفت که با توجه به اینکه وجود تراکم پوشش گیاهی در دو ماه آپریل و می در مراتع و اشکوب جنگلی استان، یکی از مهم ترین فاکتورهای محرک آتش سوزی های طبیعی در دو ماه بعد، یعنی ژوین و جولای است؛ بنابراین با تمرکز مدیریت طی یک دوره زمانی 62 روزه؛ یعنی 25 اردیبهشت تا 25 تیر در عرصه دو پوشش اراضی مراتع و اشکوب جنگلی، می توان 55% از رخدادهای آتش سوزی را کنترل کرد.

    کلیدواژگان: مخاطره دمایی، آتش سوزی، کاربری اراضی، شاخص پوشش گیاهی، استان لرستان
|
  • Farzaneh Borzou, Hasan Zolfaghari *, Jafar Masoompour Samakosh, Jalil Sahraei Pages 1-23

    Dust storms are one of the harmful climatic hazards that occur as a result of extensive ecological imbalances. Geographical location of Iran, i.e., the arid and semi-arid belt of the world, provides proper conditions for the occurrence of dust storm hazards. The present study aims to identify and spatially analyze the sources of Iran dust storms by using the National Centers for Environmental Prediction (NCEP/DOE); European Centre for Medium-Range Weather Forecasts operational (ECMWF) ERA-Interim reanalysis datasets and the records of 52 synoptic stations from 1984 to 2016. Since Dust storms occur in areas with disrupted ecological balance One-dimensional radiative-convective model (RCM) implemented to calculate the heat fluxes and heat balance at the ground. Finally, eight environmental parameters have been selected to identify dust sources in Iran. Combining the Analytic Hierarchy Process (AHP) and Index-Overlay (IO) method, the dust sources were detected and evaluated through the land-use maps and the Normalized Difference Vegetation Index (NDVI). The results indicated that before dust storm, the stored energy of the surface is high due to the increase in surface temperature and dry air. Therefore, the released energy through the surface instability forms severe winds in the stormy areas. After energy discharge, the amount of stored energy at the surface decreases drastically on the dusty day. In recent years, due to higher NDVI variations and exacerbation of soil erosion, higher potential dust sources have been found in the southern, southeastern and southwestern parts of Iran. In addition, considering the fundamental changes in NDVI, around the Lake Urmia in the northwest of Iran and eastern Caspian Sea, these areas also have more potential dust sources.

    Keywords: Environmental Factors, Radiative-Convective Models, NDVI, Dust Sources, Spatial Analysis, Iran
  • Somayeh Rafati *, Mostafa Karimi Pages 23-40

    We gathered wind data (2009-2013), Digital Elevation Model and Land-use maps to assess wind potential. Topographic maps of the area with contour distances of 10 meters, surface roughness and obstacles in the stations were prepared to produce wind atlases. Then wind potential was calculated and evaluated using parameters including mean wind power density, most probable and maximum energy-carrying wind speed in 40 m AGL and 0.03 m surface roughness conditions. The comparison of wind properties in studied sites for 0.03m surface roughness and 40 m AGL conditions showed that mean wind speed is the highest in Gilanqarb and Tazehabad and the lowest in Kangavar and Sarpolzahab respectively. Besides, the investigation of shape reveals that wind speed is more uniform in Tazehabad, Somar and Gilanqarb, while it is less uniform in Kangavar and Ravansar. Most probable wind speed equals to 0 in Ravansar and Kangavar. Moreover, it is very low (less than 1 m/s) in Sapolzahab and Eslamabadqarb ,while it is the highest in Tazehabad (5.72m/s), Gilanqarb (5.61 m/s), and Somar (4.91 m/s). Although there is no notable spatial pattern for wind speed in Kermanshah province due to topographical complexity, sites with high wind energy potential is more frequent in west of this province (such as Tazehabad, Gilanqarb and Somar) compared to the east of it. Thus, the west of this area has more potential to use wind energy in general.

    Keywords: Wind potential, Wind power density, Wind atlas, Weibull distribution, Kermanshah Province
  • Sedighe Abdollahi, Alireza Ildoromi *, Abdolrassoul Salmanmahini, Sima Fakheran Pages 41-54

    Considering the spatial patterns of ecosystem services plays an important role in evaluating land capacity to provide some benefits. Accordingly, the spatial variation of three ecosystem services, aesthetics value, recreation value and noise pollution reduction in the central part of Isfahan province was investigated applying statistical approaches of Local Moran’s I, and Getis-Ord Gi analysis. Then, spatial accuracy of the investigated algorithms was evaluated and compared using the Receiving Operator Characteristic method. The findings reveal that the spatial variation of the ecosystem services under study have High-cluster pattern. Based on both used approaches and for all three ecosystem services, the central part of the study area has a positive spatial correlation pattern, whereas the southern part of the study area has a negative spatial correlation pattern. Areas representing the high cluster pattern involved have the highest supply of ecosystem services in the study area, while in areas with low cluster pattern, the provision of ecosystem services is very low. Spatial accuracy evaluating of ecosystem services spatial correlation patterns indicate that returned the largest area under ROC curve of recreational value and Getis-Ord Gi analysis (0.972), whereas the lowest rate is found for the noise pollution reduction service and Local Moran’s I, (0.833). Overall, according to the results, the Getis-Ord Gi indicates higher spatial accuracy than Local Moran’s I method for three ecosystem services, and the Receiving Operator Characteristic is an appropriate index to evaluate the accuracy of the analytical approaches used in This research. The findings of this study can be applied by decision makers and land planner to identify and management spatial correlation patterns of ecosystem services.

    Keywords: Ecosystem Services, Local Moran’s I, Getis-Ord Gi Analysis, Receiving Operator Characteristic (ROC)
  • Ehsan Khosravi, Nader Naderi *, Bijan Rezaei, Hossein Azadi Pages 55-72

    It is obvious that the Covid-19 virus outbreak crisis has had many negative effects on tourism businesses worldwide; Therefore, it is necessary to study the adaptation behaviors to this crisis in order to reduce its adverse effects leading to manage the adaptive behaviors of this crisis by sharing experiences and to ensure the continuity of tourism businesses in times of crisis. The current study aims to investigate the behavioral adaptation model of tourism business owners in Kermanshah Province facing COVID-19 crisis. The population of this study includes business owners in the field of tourism in Kermanshah Province. Purposeful snowball sampling was used to select the interviewees. Sampling was continued until theoretical saturation was reached. In this study, theoretical saturation was obtained by examining 38 samples from the mentioned population. Data collection was done through open (unstructured) questionnaires, in-depth individual interviews, note-taking, document review, or often a combination of these methods. The results obtained from the research data in the open, axial and selective coding process were extracted and classified in the form of concepts. Based on the data; a "model of behavioral adaptation of tourism business owners in the face of the Covid-19 crisis" was designed and presented. In general, the results showed that the behaviors included two categories of reactive adaptive behaviors and planned adaptive behaviors that reactive adaptive behaviors are the basis for the destruction of businesses in the long run and planned adaptive behaviors paves the way for the growth and development of businesses in the long run. It is suggested that policymakers try to reduce reactive behaviors and improve planned behaviors in order to grow and develop businesses in the long run by adopting correct and principled policies.

    Keywords: Vulnerability, Behavioral Adaptation, Business Owners, Tourism Businesses, Covid-19 Crisis
  • Hossein Ghiasvand Nanji, Behnam Tashayo *, Mehdi Momeni, Homayoun Yazdanpanah Pages 73-91

    Urban heat islands in hot and dry climates have adverse effects on the environment and human health. In this study, a method has been proposed to investigate the factors affecting the heat islands of Iran's central plateau climate. In the first step, after applying geometric, radiometric, atmospheric corrections and preparing Landsat 8 satellite images, including OLI-TIRS sensors, Tasseled Cap transformation is created. In the second step, the surface temperature of the earth is extracted using Split window algorithm. In the third step, in order to evaluate the heat islands, the Urban Thermal Field Variance Index is classified into six levels. Finally, using the correlation coefficient between TCT and Urban Thermal Field Variance Index indicators, the relationship of heat islands with the desert, urban areas, vegetation, and humidity is evaluated. In order to evaluate the proposed method, the city of Qom has been studied. The results of the proposed method show that heat islands are inversely related to the amount of vegetation (-0.613), water and humidity (-0.535) and directly related to the amount of soil and desert areas (0.709). Examining the Urban Thermal Field Variance Index, it was shown that the rate of this index in the core of the studied city is less than the outskirts of the city which can be due to the expansion and dispersion of the city, insulation of the roofs of residential houses, increasing the density of vegetation in the suburbs, river crossing through the city center, the presence of barren areas, ring roads, factories and industrial towns in the suburbs cited. The results reveal that the proposed method is an efficient method to analyze the factors affecting the phenomenon of heat islands.

    Keywords: Land Surface Temperature, Split window algorithm, Tasseled Cap Transformation, Urban Heat Island, Urban Thermal Field Variance Index
  • MohammadReza Rezvani *, Fatemeh Nickravesh, Nasrin Kazemi Pages 93-112

    Given the heterogeneous spatial distribution of opportunities for agricultural tourism development and the close relationship between this type of tourism and spatial conditions, this study is an attempt to fill the gap of spatial and location-based analysis in agricultural tourism studies as a strategy to solve agricultural and rural challenges. For the development and sustainability of agricultural tourism opportunities, it is necessary to recognize the existing capabilities in each geographical space and villages with more capabilities. This issue is especially important for planners, decision makers and investors, considering the risk of developing tourism businesses in different space units. Therefore, in support of spatial planning of agricultural tourism activities, the present study was conducted to make spatial zoning of agricultural tourism development capabilities and rank the villages targeted for agricultural tourism in susceptible areas. In this study, spatial data including natural resources, access, preconditions for tourism development, data related to rural capacities, which can be divided into three groups of agricultural capacity, services required by tourists and tourist attractions located in the villages of the study area, have been used. Spatial analysis was performed with Fuzzy-TOPSIS hierarchical analysis model. The results show that the criteria of distance from agricultural plots and distance from historical villages are the most important and the least important among the criteria used, respectively. Also, only 35% of the total area of the study area has high potential (suitable and very suitable class) for the development of agricultural tourism. The ranking of the villages located in the very suitable class reveal that Nasrabad village with a relative distance of 0.779 is the most capable village for the development of agricultural tourism. In general, the findings indicate that the susceptible areas to agricultural tourism development are stretched from the southeast to the northeast of the study area.

    Keywords: Agricultural Tourism, Rural Areas, Spatial Analysis, FAHP-TOPSIS, Lorestan
  • Akram Alinia, Amir Gandomkar *, Alireza Abbasi Pages 113-127

    The risk of fires in natural areas is one of the most important climatic hazards in Lorestan Province. The current study aims to analyze the temporal series trend of wildfire events in natural areas and to reveal the spatial-temporal pattern of wildfire related to the type of land cover. In this regard, the data of MODIS fire product as well as land cover and vegetation product of MODIS during the 2000-2020 were used. Cross-tabulation matrix analysis and spatial correlation matrix were used to reveal the relationship between wildfire events and land cover. The findings showed that more than 70% of the total frequency of wildfire in natural resources (wildfire code 2) in Lorestan Province is related to June and then July. The results of cross-tabulation matrix analysis revealed that 3 uses of rangelands with medium canopy, low density forest lands and rainfed agricultural lands accounted for 0.75 of wildfires. More than 70% of the annual frequency of fire events in the two forest land cover classes was in June and July (June and July), which is significantly correlated with the density of vegetation in these classes two months ago (April and May). While the frequency of fires in rainfed agricultural lands was generally concentrated in August and September, it did not show a significant correlation with vegetation of any month. Practically, it can be said that the presence of vegetation density during April and May in the forest floors is one of the most important factors related to wildfire in following two months, June and July. Therefore, focusing on management over a 62-day period, from May 15 to July 16, 55% of fire incidents can be controlled in the area of ​​pastures and forest floors.

    Keywords: Temperature risk, fire, Land Use, Vegetation Index, Lorestan Province