فهرست مطالب

تحقیقات سلامت در جامعه - سال هفتم شماره 1 (بهار 1400)

مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال هفتم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مهدی موسوی، مهسا جهادی نائینی، مجتبی حقیقت* صفحات 1-12

    چکیده

    مقدمه

    هدف مطالعه حاضر اولویت بندی کنترل صدا در واحدهای مختلف یک پالایشگاه نفت با استفاده از دو شاخص اولویت کنترل صدا (NCPI) و گزینه مشابه به راه حل ایده آل (TOPSIS) است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی - توصیفی و تحلیلی بود، که در سال 1398 در واحد مخازن و نقل وانتقال مواد نفتی یک پالایشگاه نفت و طی سه مرحله انجام شد. در مرحله اول با استفاده از روش پیشنهادشده ISO91612 صدا سنجی محیطی انجام شد. در مرحله دوم با استفاده از سه متغیر تعداد افراد در معرض مواجهه، مدت زمان مواجهه و فاکتور وزنی متناظر با تراز فشار صوت مواجهه مقدار شاخص NCPI برای واحدهای مختلف تعیین گردید و در مرحله سوم راهکارهای کنترل صدا با استفاده از روش TOPSIS اولویت بندی شدند.

    یافته ها

    بیشترین انتشار صوت در واحد NTA (98 دسی بل) و کمترین میزان انتشار صوت در واحد مخازن کروی (84 دسی بل) بود. از میان 10 واحد موردبررسی، واحد NTA با 12 نفر کارگر بالاترین شاخص اولویت کنترل صدا (25/1(را به خود اختصاص داد. نتایج روش TOPSIS نشان داد که راهکار کنترل زمان مواجهه با وزن نهایی 722/0 ایده آل ترین راهکار برای کنترل صدا در واحد NTA است.

    نتیجه گیری:

    با به کارگیری دو شاخص NCPI و TOPSIS می توان اولویت بندی مناسبی را برای واحدهای مختلف تعیین و پیشنهادهای کنترل فنی و مدیریتی صدا را به ترتیب اولویت اجرا نمود. همچنین الگوی استفاده شده در این مطالعه می تواند برای دیگر صنایع مشابه که دارای آلودگی صدا می باشند نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: NCPI، TOPSIS، کنترل صدا، اولویت بندی
  • مهری شمس قهفرخی*، محمدرضا قاسمی، فریده شمس قهفرخی صفحات 13-24
    مقدمه و هدف

    امروزه، سلامت اجتماعی به منزله یکی از ابعاد سلامت، در کنار سلامت جسمانی و روانی، نقش و اهمیت گسترده ای یافته است. «کییز» معتقد است بین سلامت اجتماعی با رفتارهای اجتماع پسند و مسئولیت پذیری در جامعه و جایگاه اجتماعی، رابطه مثبتی وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی همبستگی بین سلامت اجتماعی و رفتار شهروندی سازمانی در بین کارکنان یکی از بیمارستان های دولتی شهر اصفهان در سال 1399 انجام گردید.

    روش کار:

    این مطالعه به روش پیمایشی و جامعه آماری آن، تمامی کارکنان یکی از بیمارستان های دولتی شهر اصفهان در سال 1399 می باشد. جامعه آماری 2600 و تعداد نمونه 340 نفر که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده گردید. از روش های آماری توصیفی، نظیر میانگین، انحراف معیار و نیز روش های استنباطی نظیر ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون بهره گرفته شد.

    یافته ها:

    میانگین نمره سلامت اجتماعی جامعه مورد مطالعه، در مقیاس فاصله ای (0 تا 100) برابر 7/68 و میانگین نمره شاخص رفتار شهروندی سازمانی 35/71 می باشد. همبستگی بین سلامت اجتماعی و رفتار شهروندی سازمانی، در سطح معنی داری 01/0 معادل 554/0 می باشد. بعد انسجام اجتماعی با ضریب همبستگی 621/0 بیشترین همبستگی با رفتار شهروندی سازمانی و بعد همبستگی اجتماعی، با ضریب همبستگی 111/0 کمترین ضریب همبستگی با رفتار شهروندی سازمانی داشت. 535/0R= و 286/0 R2=محاسبه گردید. ضریب رگرسیون نیز معادل 547/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری:

    نتایج حاصل از آزمون فرضیات دو متغیره نیز نشان می دهد که بین سلامت اجتماعی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد. به نحوی که با افزایش سلامت اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی نیز ارتقا می یابد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد، متغیر سلامت اجتماعی در تبیین رفتار شهروندی سازمانی موثر است و افزایش میزان رفتار شهروندی سازمانی تحت تاثیر افزایش میزان سلامت اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی، بیمارستان
  • محمدطاها سعادتی راد، حمیرا اکبرزاده، فاطمه حدادسامانی، سارا آقایی، فاطمه محسنی، ملیحه رام، مهرانگیز قبیمی* صفحات 25-36
    مقدمه و هدف

    بهداشت روانی و سلامت روان دانشجویان و فارغ التحصیلان پرستاری که نقش مهمی در ارتقا سلامت افراد جامعه دارند از رسالت های مهم آموزش پرستاری است. بهداشت روانی دانشجویان پرستاری که نقشی مهم در خدمات بهداشتی در دوران  covid19 در جامعه بر عهده دارند از اولویت خاصی برخوردار می باشد. لذا این تحقیق با هدف تعیین وضعیت سلامت روان در دانشجویان و فارغ التحصیلان پرستاری دانشکده پرستاری دانشگاه آزاد ساری در دوران پاندمی covid-19 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه یک تحقیق توصیفی-تحلیلی مقطعی است که به روش سرشماری بر روی همه دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد واحد ساری انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه مشخصات فردی و نیز پرسشنامه سلامت روان 12 سوالی (GHQ-12) استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع 278 نفر وارد مطالعه شدند; از این بین 70 نفر (25.2%) در بخش های کرونایی فعالیت داشتند و 208 نفر (74.8%) فعالیتی در بخش های کرونایی نداشتند. بیشترین میانگین نمره سلامت روان متعلق به دانشجویان ترم اول با 5±3.10 و کمترین میانگین نمره سلامت روان متعلق به دانشجویان ترم ششم با 3.7±2.51 بود همچنین میانگین نمره سلامت افرادی که با بیماران کرونایی ارتباط داشته بودند بالاتر از سایرین بود که نشان از وضعیت نامطلوب سلامت روان آن ها داشت (p-value<0.05)

    نتیجه گیری:

    با توجه به یافته ها، توجه به سلامت روانی دانشجویان پرستاری در دوران پاندمی کرونا امری ضروری است:لذاپیشنهاد می شود با برگزاری کارگاه های آموزشی سلامت روان وتغییر شرایط حاکم بر محیط های آموزشی در دوران پاندمی کووید19 و فراهم کردن امکان مشاوره، بتوان نقش موثری در بهبود بهداشت روانی دانشجویان پرستاری فراهم نمود.

    کلیدواژگان: سلامت روان، دانشجویان پرستاری، کووید19، همه گیری
  • افشین بهمنی، خدیجه عین الله زاده*، آرزو فلاحی صفحات 37-45
    مقدمه

    اولین دندان های دایمی خلفی در سن شش سالگی شروع به رویش می کند و پیشگیری از پوسیدگی آن، اهمیت ویژه ای در ‏بهداشت دهان و دندان دارد. این مطالعه با هدف  بررسی ‏تاثیرآموزش  غیرحضوری بر قصد رفتاری والدین در پیشگیری از پوسیدگی ‏اولین دندان دایمی کودکان پیش دبستانی  در سنندج ‏ انجام شد.
    ‏‏

    روش کار

    این مطالعه  مداخله ای از  نوع تجربی  در سال 1398 در سنندج انجام شد. بر اساس محاسبات آماری 120 نفر از والدین کودکان پیش ‏دبستانی به صورت خوشه ای -تصادفی در دو گروه مداخله ‏‏(60 نفر) و کنترل (60 نفر)  وارد تحقیق شدند. ابزار ‏گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بودکه روایی و ‏پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. آموزش ‏درگروه مداخله به صورت‎ ‎‎غیرحضوری  انجام ‏شد. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار آماری 20 ‏‎ spss ‎و با ‏استفاده از آزمون های مجذورکای و تی مستقل تجزیه و تحلیل ‏‏شد.‏‏

    یافته ها

    بر اساس نتایج، قبل از مداخله تفاوت ‏معناداری بین متغیر های جمعیتی و سازه ها مشاهده نشد‏(0/05 ≤ ‏P).  اما متعاقب با مداخله آموزشی تفاوت معناداری در میانگین نمرات  ‏آگاهی، نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده و ‏قصد رفتاری دیده شد(‏‏0/05  ‏P ≤‎‏ ‏‎‏)‏‏. بعد از ‏مداخله ی آموزشی  میانگین نمرات همه سازه ها در گروه شاهد تفاوت ‏معناداری نشان نداد‏(‏0/05  ‏P ≤‎‏ ‏‎‏)‏‏.

    نتیجه گیری

    اجرای مداخله آموزشی به صورت غیر حضوری در افزایش  قصد رفتاری والدین  در مورد پیشگیری از پوسیدگی اولین  دندان های دایمی کودکان موثر بود

    کلیدواژگان: آموزش والدین، قصد رفتاری، دندان دائمی، بهداشت دهان ودندان، کودکان پیش دبستانی
  • الهه شاه طاهری، فرهاد جمهری*، مژگان نیکنام، امین رفیعی پور صفحات 46-56
    مقدمه و هدف

    بیشتر زنان در دوره بارداری تغییراتی در نشانه های بدنی و همچنین در روابط با دیگران تجربه می کنند که در بهزیستی مادر و نوزاد  تاثیر مستقیمی دارد. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی روش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس  بر میزان اضطراب و بهزیستی روان شناختی مادران باردار نخست زا بود.

    روش کار

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان باردار نخست زای مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی و حضرت امیر شهر تهران در سال 1398 بودند که از بین آن ها تعداد 30 نفر از زنان باردار واجد شرایط به صورت هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. درمان ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس طی هشت جلسه به صورت هفتگی آموزش داده شد. داده های آماری با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS.22 تحلیل شد. سطح معناداری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس به طور معناداری منجر به بهبود اضطراب (اثر گروه: 0/001>P؛ اثر زمان: 0/001>P؛ اثر زمان*گروه: 0/001>P)، بهزیستی روان شناختی (اثر گروه: 0/001>P؛ اثر زمان: 0/001>P؛ اثر زمان*گروه: 0/001>P) در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه شد شد. همچنین تاثیر ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس  تا مرحله پیگیری ثابت ماند.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان گفت روش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر میزان اضطراب و افزایش بهزیستی روان شناختی مادران باردار نخست زا موثر بود و می توان از این روش در جهت بهبود مشکلات روان شناختی مادران باردار استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، اضطراب، بهزیستی روانشناختی، زنان باردار
  • مقالات مروری
  • سمانه دهقان، فاطمه مرتضی زاده* صفحات 57-68
    مقدمه و هدف

    اپیدمی کووید-19 با ظهور کروناویروس جدید SRAS-CoV-2 در دسامبر 2019 در چین پدیدار شد. خطرات ناشی از کووید-19 بعلت ازدحام جمعیت و آمادگی ضعیف در زندان ها افزایش یافته است، بطوریکه در حال حاضر بسیاری از زندان ها موارد زیادی از بروز عفونت و انتقال این بیماری را در بین افراد زندانی گزارش نموده اند. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع مورد بررسی، هدف از این مطالعه مروری بر انتقال و پیشگیری از کووید-19 در زندان ها می باشد.

    روش کار:

    مطالعه حاضر به صورت مروری سنتی انجام شد. مقالات تا نوامبر سال 2020 میلادی با جستجو در پایگاه های اطلاعاتیScience Direct ، Scopus، Web of Science، PubMed و Google scholar، با استفاده از کلید واژه هایی نظیر Covid-19،Prison ، Transfer, Prevention و Personal hygiene بدست آمدند.

    یافته ها:

    در اماکنی نظیر زندان ها به دلیل تراکم جمعیت بالا و محدودیت دسترسی به امکانات بهداشتی، زمینه برای ابتلا و انتقال کروناویروس بیشتر می باشد. رعایت بهداشت فردی از طریق شستشوی مکرر دست ها با آب و صابون و یا استفاده از ترکیبات ضدعفونی کننده الکلی و استفاده از ماسک صورت بعنوان مهمترین اصول پیشگیری می باشند. همچنین گندزدایی محیط زندان برای کاهش قابل توجه بیماری های عفونی، باید مکررا صورت گیرد.

    نتیجه گیری:

    هرچند که رعایت فاصله اجتماعی جهت کاهش میزان انتقال بیماری در زندان ها به طور کامل امکان پذیر نمی باشد اما با انجام برنامه ریزی های دقیق تر می توان ازدحام جمعیت را در برخی شرایط کاهش داد. علیرغم اهمیت موارد مذکور، موثرترین روش برای جلوگیری از گسترش شیوع این بیماری در زندان ها، کاهش جمعیت زندان ها می باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، انتقال، پیشگیری، زندان، بهداشت فردی
  • اسماعیل علیزاده، الهام جهانی فرد، منا شریفی فرد* صفحات 69-77
    مقدمه و هدف

    مرزنجوش (L. Origanum vulgare) یک گیاه معطر است، که متعلق به خانواده Lamiaceae می باشد. قسمت های هوایی این گیاه دارویی از جمله برگ، گل، ساقه و میوه جهت اسانس گیری استفاده می شوند. هدف از این مطالعه مروری تشریحی، بحث و بررسی خاصیت دورکنندگی اسانس گیاه مرزنجوش در مدیریت آفات بهداشتی می باشد.

    روش کار

    جستجو در مطالعه حاضر با استفاده از کلید واژه های اسانس گیاه مرزنجوش، آفات بهداشتی و دورکنندگی در پایگاه داده های PubMed, Web of Science, Science Direct, Scopus و موتور جستجوگر Google Scholar صورت گرفت. تعداد هفت مقاله مرتبط در این زمینه جمع آوری و مطالعه شد، و نتایج آن ها استخراج گردید.

    یافته ها

    ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه بر حسب محل رویش و واریته های آن متفاوت است، اما کارواکرول و تایمول به عنوان مهمترین ترکیبات اسانس آن معرفی شده اند. اسانس گیاه مرزنجوش دارای خاصیت دورکنندگی علیه آفات بهداشتی از جمله ساس تختخواب، شپش سر و سوسری نوار قهوه ای و علیه ناقلین بیماری های عفونی همچون آیدس آلبوپیکتوس، کولکس پیپینس و کنه تگزاسی می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه اسانس گیاهان از جمله مرزنجوش دارای عوارض جانبی کمتری برای انسان و محیط زیست هستند و تهیه آنها راحت و ارزان می باشد، می توانند جایگزین نسبتا مناسبی برای مواد شیمیایی مصنوعی جهت کنترل ناقلین بیماری های عفونی و آفات بهداشتی باشند.

    کلیدواژگان: مرزنجوش، دورکنندگی، آفات بهداشتی، ناقلین، بیماری های عفونی
  • میثم داستانی*، فرشید دانش، محمد قربانی صفحات 78-88
    مقدمه و هدف

    با توجه شیوع گسترده کووید 19، تلاش بی سابقه‏ای در جهت یافتن راه‏های درمانی موثر صورت گرفته است و مطالعات کارآزمایی بالینی در این خصوص افزایش یافته است. بنابراین، هدف این مطالعه تعیین ویژگی‏های کلیدی مطالعات کارآزمایی بالینی کووید19 ایران است.

    روش کار

    این پژوهش کاربردی از نوع مقطعی- توصیفی است. جامعه این پژوهش داده های مربوط به کارآزمایی‏های بالینی کووید 19 ایران بوده که در فوریه 2020 از پایگاه ثبت کارآزمایی بالینی ایران (IRCT) استخراج گردیده است. این داده ها در نرم افزار اکسل وارد و به منظور توصیف ویژگی‏های کلیدی کارآزمایی های استخراج شده، از روش‏های آمار توصیفی مانند فراوانی و درصد استفاده گردید.

    یافته ها

     تا زمان گردآوری داده‏ها تعداد 491 کارآزمایی بالینی مرتبط با کووید19 در IRCT به ثبت رسیده بود که 91/65 درصد توسط سازمان‏های دولتی حمایت شدند. بررسی داده‏ها حاکی از آن است که 83/09 درصد کارآزمایی‏های بالینی از تخصیص تصادفی استفاده کرده‏اند و شیوه تخصیص 86/67 درصد نیز موازی بود. در 69/65 درصد کارآزمایی‏های بالینی از دارونما استفاده شده و در 50/1 درصد آنها کورسازی انجام نگرفته است. 81/67 درصد با هدف درمان انجام شده و 70/47 درصد مداخله کارآزمایی‏های بالینی درمان دارویی بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه خلاصه‏ ای از وضعیت و ویژگی‏های کارآزمایی‏ های بالینی کووید19 ثبت شده در IRCT را نشان داد. با توجه به اینکه حامی مالی اکثر این مطالعات بخش دولتی است، پیشنهاد می گردد از منابع مالی شرکت‏های داروسازی بخش خصوصی با نظارت و تایید سازمان غذا و دارو در جهت مشارکت و حمایت از کارآزمایی های بالینی استفاده شود.

    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی، کووید19، مرکز بین المللی ثبت کارآزمایی های بالینی، ایران
|
  • Seyed Mahdi Mousavi, Mahsa Jahadi Naeini, Mojtaba Haghighat* Pages 1-12

    Abstract Introduction:

    This study was aimed to prioritize noise control in different units of an oil refinery using noise control priority index (NCPI) and technique for order of preference by similarity to ideal solution (TOPSIS)
     
     

    Methods

    This cross-sectional-descriptive and analytical study was conducted in the oil storage tanks and transportation unit of an oil refinery, in 2019. In the first stage, environmental sound was measured based on the standard of ISO 91612. In the second stage, the values of NCPI index in different units was calculated by three variables, including the exposed people number, the exposure duration, and the weighting factor related to the sound pressure level. In the third stage, noise control strategies were prioritized using TOPSIS method.
     

    Results

    The highest sound emission was observed in NTA unit (98 dB) and the lowest sound emission was related to spherical tanks (84 dB). Among the 10 units studied, the NTA unit with 12 workers had the highest priority of noise control (NCPI = 1.25). The results of TOPSIS method showed that the solution of time exposure control with the final weight of 0.722 is the most ideal method to decrease noise exposure in NTA unit.
     

    Conclusion

    via the two method of NCPI and TOPSIS, it is possible to determine the appropriate prioritization in different units and implement the solutions of technical and managerial noise control in order of priority. The model used in this study can also be applied in other similar industries with noise pollution

    Keywords: NCPI, TOPSIS, Noise control, prioritization
  • Mehri Shams Ghahfarokhi*, Mohamadreza Ghasemi, Farideh Shams Ghahfarokhi Pages 13-24

    Abstract Introduction:

    Today, social health as one of the dimensions of health, along with physical and mental health, has found a widespread role and importance. keyse believes that there is a positive relationship between social health and community friendly behaviors and responsibility in society and social status. The aim of this study was to identify the correlation between social health and organizational citizenship behavior among employees of a public hospital in Isfahan in 2020.

    Methods and materials:

    Statistical population of this survey is all employees of one of the public hospitals in Isfahan in 2020. The statistical population was 2600 and the number of samples was 340 people who were selected by simple random sampling method. A questionnaire was used to collect information and SPSS software was used to analyze the data.

    Findings

    The average score of social health of the study population in the distance scale (0 to 100) is 68.7 and the average score of organizational citizenship behavior index is 71.35. The correlation between social health and organizational citizenship behavior at the significance level of 0.01 is equal to 0.554. The social cohesion dimension with a correlation coefficient of 0.621 had the highest correlation with organizational citizenship behavior and the social cohesion dimension with a correlation coefficient of 0.111 had the lowest correlation coefficient with organizational citizenship behavior. R = 0.535 and R2 = 0.286 were calculated. The regression coefficient was equal to 0.547.

    Conclusion

     The results of the two-variable hypothesis test also show that there is a significant and direct relationship between social health and organizational citizenship behavior. In a way that with increasing social health, organizational citizenship behavior also improves. The results of regression analysis also showed that the social health variable is effective in explaining organizational citizenship behavior.

    Keywords: Social Health, Organizational Citizenship Behavior, Hospital
  • Mohammad Taha Saadati Rad, Homeyra Akbarzadeh, Fatemeh Haddad Samani, Sara Aghaei, Fatemeh Mohseni, Malihe Ram Pages 25-36

    Introduction Objective:

    Mental health status of nursing students who have an important role in promoting of community health ,is one of the important missions of nursing education. Mental health status of nursing students  who play an important role in community health services in the COVID 19 pandemic,has special importance. Therefore, this study was conducted to determine the mental health status of nursing students in the School of Nursing of Sari Azad University during the covid-19 pandemic.

    Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive-analytical study that was performed by census method on all nursing students of Sari Azad University. Data collection tools were demographic questionnaire and 12-item mental health questionnaire (GHQ-12).

    Results

    Totally, 278 participants completed the study that 70 participants (25.2%) worked in the COVID 19 hospitals and 208 participants (74.8%) didn’t work. The highest average of mental health score was related to First year students (5±3.10) and the lowest average of mental health score was related to Sixth semester students(3.7±2.51).Also, average of mental health score was significantly higher in participants who had contact with covid 19 patients than others,it is indicated  poor mental health in them(p-value <0.05).

    Conclusions

    According to the findings, it is necessary to pay attention to the mental health of nursing students during the corona pandemic: therefore, it is suggested that have an effective role in improvement of mental health of nursing students by holding mental health workshops and changing the conditions of educational environments during the Covid 19 Pandemic  and providing counseling .

    Keywords: Mental Health, Nursing Students, Covid 19, pandemic
  • Afshin Bahmani, Khadijeh Einolahzadeh*, Arezo Falahi Pages 37-45
    Background

    The first permanent posterior teeth begin to grow at the age of six. and the Prevent that,s ‎decay have particular importance in oral health.‎ The aim of this study was to investigate the effect of ‎education on parentschr('39') behavioral intention To prevent caries of first permanent tooth was performed ‎in preschool children in Sanandaj tooth in preschool children in Sanandaj.‎

    Methods

    This experimental-intervention study was performed in Sanandaj in 1398. ‎According to statistical calculations, 120 parents of preschool children in the form of Cluster-random, ‎in two groups of intervention (n = 60) and control (n = 60) entered the study. The data collection tool ‎was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were ‎confirmed.The education in ‎the intervention group was conducted in absentia. Data were analyzed by ‎SPSS20 statistical software ‎and were analyzed using chi-square and independent t-tests.‎

    Results

    Based on the results, no significant difference was observed between demographic variables ‎and structures before the intervention )P>0/0.05(. But following the educational intervention, a ‎significant difference was observed in the mean scores of knowledge, attitude, abstract norms, ‎perceived behavioral control and behavioral intention ‎)P<0 /0.05(. ‎

    Conclusion

    Implementation educational intervention in the form absentia intention to increase ‎parents about prevention of decay was the first permanent teeth of children.

    Keywords: Parental education, behavioral intent, first permanent teeth, preschool children
  • Elahe Shahtaheri, Farhad Jomehri*, Mojgan Niknam, Amin Rafieipour Pages 46-56

    Background Objective:

    Most women experience changes in physical symptoms during pregnancy as well as in relationships with others, which have a direct impact on the well-being of mother and baby. The aim of this study was to determine the effectiveness of Mindfulness-based stress reduction (MBSR) on anxiety, and psychological well-being, of nulliparous pregnant women.

    Methods

    The present study was applied research and in terms of research method was quasi-experimental research of pre-test-post-test and follow-up research with a control group. The statistical population of the study consisted of all nulliparous pregnant women referred to Boo Ali hospital and Hazrat Amir hospital in Tehran in 2019, among which 30 eligible pregnant women were selected purposefully and randomly assigned to experimental and control groups (each group of 15). Data were obtained using the Psychological Well-Being Questionnaire (Ryff, 1989), and the Beck Anxiety Inventory (Beck, 1997). Data were analyzed using repeated measure analysis of variance using SPSS.22 software.

    Results

    The findings showed that Mindfulness-based stress reduction training significantly improved anxiety (P<0.001), and psychological well-being (P<0.001) in the experimental group after the test and follow-up, but the scores of anxiety, and psychological well-being in the control group did not change.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be said that Mindfulness-based stress reduction was effective on anxiety, and psychological well-being of nulliparous pregnant women, and this method can be used to improve mental health problems.

    Keywords: Mindfulness, anxiety, psychological wellbeing, pregnant Women
  • Samaneh Dehghan, Fatemeh Mortezazadeh* Pages 57-68

    Introduction Purpose:

    Covid-19 epidemic emerged with the advent of the new SRAS-CoV-2 coronavirus in December 2019 in China. The risks of Covid-19 have increased due to overcrowding and poor preparedness in prisons, So that many Prisons now reporting high rates of infection and transmission among prisoners. Therefore, considering the importance of the subject, the purpose of this study is to review the transmission and prevention of Covid-19 in prisons.

    Methods

    The present study was a traditional review. Articles were obtained by November 2020 by searching databases of Science Direct, Scopus, Web of Science, PubMed and Google scholar, using keywords such as Covid-19, Prison, Transfer, Prevention and Personal hygiene.

    Results

    In places such as prisons due to high population density and limited access to health facilities, the risk of infection and transmission of coronavirus is higher. personal hygiene through frequent washing of hands with soap and water or the use of alcoholic disinfectants and the use of face masks are the most important principles of prevention. also, disinfection of the prison environment should be repeated frequently to significantly reduce infectious diseases.

    Conclusion

    Although it is not entirely possible to maintain social distance to reduce the rate of disease transmission in prisons, overcrowding can be reduced in some situations by more careful planning. Despite the importance of these cases, the most effective way to prevent the spread of this disease in prisons is to reduce the prison population.

    Keywords: Covid-19, Transfer, Prevention, Prison, personal hygiene
  • Ismaeil Alizadeh, Elham Jahanifard, Mona Sharififard* Pages 69-77
    Introduction

    Oregano (Origanum vulgare L.) is an aromatic plant, which is belonging to Lamiaceae family. The aerial parts of this medicinal herb, including leaves, flowers, stems and fruits, are used to extract essential oils. The aims of this study was a review on the repellent efficacy of essential oil of oregano to control pests and vectors of infectious diseases.

    Results and Conclusion:

    The chemical composition of the oregano oil varies according to the place of growth and its varieties. But, carvacrol and thymol have been introduced as the most important compounds of oregano oil. Oregano essential oil has repellent efficacy against health pests including Bed bugs, Head lice and Brown-banded cockroach and also against vectors of infectious diseases such as Aedes albopictus, Culex pipiens and Texas lone star tick. Due to the fact that the essential oils of plants, including Oregano, have fewer side effects for humans and environmental friendly, so they can be a good relatively alternative for synthetic chemicals to control vectors of infectious diseases and health pests.

    Keywords: Oregano, Repellency, Health pests, Vectors, Infectious diseases
  • Meisam Dastani*, Farshid Danesh, Mohammad Ghorbani Pages 78-88

    Introduction and purpose:

    Due to the widespread prevalence of Covid-19, Much effort has been made to find effective treatments, and clinical trial studies have increased. Therefore, this study aimed to determine the characteristics of Iranian Covid-19 clinical trial studies.

    Methods

    The study is applied research and has been done by the cross-sectional descriptive method. Data related to Iranian Covid-19 clinical trials were extracted from IRCT in February 2020, then examined in Excell Microsoft Office using descriptive statistic.

    Results

    Until the data collection, 491 clinical trials associated with Covid-19 in IRCT were recorded, that a government organization supported 91.65%. An examination of the data indicates that 83.09% have used randomized assignment clinical trials. In 69.65% of clinical trials using a placebo, 50.1% of that blinding has not been done. 81.67% with the purpose of treatment done and 70.47% the intervention of clinical trials has been treatment-Drug.

    Conclusion

    the results of this study indicated a summary of the status and characteristics of clinical trials of Covid-19 recorded in IRCT. Given that the financial sponsor of most of these studies is Government Organization, It is recommended to use the financial resources of private pharmaceutical companies under the supervision and approval of the Food and Drug Administration to participate and support clinical trials.

    Keywords: Clinical Trials, Covid-19 Iranian Registry of Clinical Trials, Iran