فهرست مطالب

گردشگری فرهنگ - پیاپی 5 (تابستان 1400)

نشریه گردشگری فرهنگ
پیاپی 5 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزانه خوشه بست*، منوچهر جهانیان، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، مجتبی جاودان، امیرحسین پورباقری سیگارودی صفحات 5-20

     گردشگری رویداد به عنوان یکی از عوامل انگیزشی مهم در گردشگری است که در برنامه های توسعه و بازاریابی اکثر مناطق، عاملی مهم به شمار می رود. در صورتی که مدیران و برنامه ریزان در تمامی سطوح و تمامی اشکال گردشگری، توسعه ای تک بعدی را مد نظر قرار دهند و بدون توجه به ذینفعان درون نسلی و بین نسلی و تمامی ارکان توسعه اقدام به توسعه کنند، قادر نخواهند بود جاذبه ای پایدار ایجاد نمایند و دستیابی به اهداف متنوع توسعه رویداد امکان پذیر نخواهد بود. در این مقاله با مطالعه و تحلیل ابعاد مختلف موفقیت رویداد، ابعادی که به بهترین وجه بر ادراک جامعه ذینفعان موثر و موفقیت رویدادها را تضمین می کند، ارایه شد. بدین منظور ابعاد مختلف ارایه شده توسط پژوهشگران بررسی و به وسیله پنل خبرگان دسته بندی و هم مفهوم سازی گردید. در این فرایند از ضریب کندال در قالب نرم افزار SPSS 22 استفاده شد. بدین ترتیب ابعاد و شاخص هایی مورد تایید قرار گرفت که در فرایند اجماع نهایی ضریب کندال آنها بیش از 7/0 بود. نتایج حاکی از این است که عوامل موثر بر انتظار و ادراک سه گروه ذینفع مردم محلی، گردشگران و سازمان دهندگان رویداد در پنج بعد فیزیکی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و توسعه فردی دستیابی به موفقیت برگزاری یک رویداد فرهنگی را ممکن خواهد کرد.

    کلیدواژگان: گردشگری رویداد، موفقیت رویداد، ذینفعان، ادراک و انتظارات
  • سعید غلامپور*، سید امیر منصوری، آزاده شاهچراغی صفحات 21-28

    گردشگری نتیجه تمایل به شناخت فرهنگ های متفاوت از فرهنگ گردشگر است. فرهنگ یک عکس العمل عمومی به زندگی و گردشگری در ارتباط مستقیم با مسایل انسانی است. در این بین، راه نیز در برداشتی سطحی تر تنها نقش ارتباطی میان مبدا و مقصد سفر گردشگر را ایفا می کند. اگرچه راه ها زمانی پیوند عمیقی با زندگی انسان برقرار می نمایند؛ خود می توانند به عنوان مقصد مسافران انتخاب شوند. راه ها مساحت قابل توجهی از سطح کشورها را به خود اختصاص می دهند؛ بدین ترتیب ضروریست تا در جهت فهم و ارتقاء کیفیت آن ها گام های موثرتری برداشت. هرچند مطالعات انجام شده در دوران مدرن، حاکی از آن است که با سرعت گرفتن جریان زندگی، سرعت حرکت و به تبع آن ایمنی مسیر در اولویت اول برنامه ریزان، طراحان و مهندسان راه قرار گرفته است. این نوع نگاه کالبدی به مقوله راه از مشخصه های اصلی علوم مهندسی است. گذشته از اقدامات انجام گرفته توسط علوم مهندسی در جهت تسهیل و تسریع هرچه بیشتر، هدف از مطالعه راه می تواند فراتر رود. دانش منظر به کمک فنون مهندسی آمده و با نگاهی کل نگر به مفهوم پدیده راه و توجه هم زمان به تمام ابعاد ملموس و ناملموس راه، گام های موثری در جهت ارتقاء کیفیت آن با هدف تحقق گردشگری فرهنگی برداشته است. این پژوهش از نوع کیفی و بر پایه تحلیل محتوای کیفی بوده و سعی دارد تا با بررسی اسناد کتابخانه ای، مرور نظریات پیشین اهل فن، همچنین مشاهده و تحلیل شرایط، ضمن تاکید بر ضرورت کیفیت راه ها، به بررسی تاثیر و نقش بسزای رویکرد منظر در سطوح مختلف مطالعاتی پدیده راه بپردازد.

    کلیدواژگان: منظر، منظرراه، گردشگری فرهنگ، فرهنگ راه
  • محمد مهدی شعبانی*، سید امیر منصوری صفحات 29-36

    ارتباط دو سویه فرهنگ و فضا در معماری دوره های مختلف تاریخی و در جغرافیای متفاوت جهانی به سادگی مشهود است. شهر به عنوان بستر جاری زندگی، بیشترین تاثیر را از نیازهای ساکنین و هنجارهای فرهنگی می پذیرد. در شهرهای ایران، محله شکل سکونت رایج است. در مطالعات فراوانی ارتباط نزدیک محله و انطباق آن با فرهنگ ایرانی تبیین شده است. بنابراین ساختار محله سنتی، مقاصد گردشگری فراوانی را در شهرهای ایران تعریف کرده است. برای به دست آوردن شناخت کاربردی از محله، در این پژوهش«کوچه» به عنوان نماینده شبکه ارتباطی موجود در محلات شامل گذرها،کوچه ها، بازارچه ها و... در نظر گرفته شده است. سعی می شود با کنکاش در شکل گیری و اتفاقات جاری در کوچه از دیدگاه مفهوم قلمرو، این فضا به عنوان معماری حاصل از تاثیر فرهنگ و نیازهای اجتماعی وقت بررسی و معرفی شود.در اینجا مفهوم  قلمرو به عنوان بستر به وجود آورنده ارتباطات و تعاملات در بازه ای از شخص و اجتماع به کار گرفته می شود. فرض بر این است که ساماندهی فضایی کوچه برای به وجودآمدن ارتباطات اجتماعی و همزمان خلوت مطلوب و پاسخ به خواسته های فرهنگی ساکنین از طریق مفهوم عینی و ذهنی قلمرو در کنار ماهیت کارکردی آن حادث شود. این مفهوم در انطباق با کالبد برنامه ریزی نشده کوچه ها، ظرفیت های فضایی ممکن برای ایجاد و بروز رفتارهای قلمروی  و جمعی و تبدیل فضای عام کوچه به خرده فضاهایی با کاربری های خاص و در اختیار گروه هایی متفاوت به وجود می آید.

    کلیدواژگان: کوچه، محله ایرانی، فرهنگ، قلمروهای کالبدی، رفتارهای قلمروی
  • عبدالمالک خواره، حبیب الله سالارزهی*، نورمحمد یعقوبی، عبدالباسط مرادزاده صفحات 37-48
    از آنجا که گردشگری یک فعالیت خدماتی است و کارکنان آن را ارایه می کنند، توجه به آموزش و ارتقای دانش آنان یکی از رموز اصلی تضمین حیات این صنعت به شمار می رود. هدف اصلی این پژوهش، طراحی و تدوین الگوی توسعه منابع انسانی در صنعت گردشگری سواحل «مکران» است. این پژوهش بر مبنای دستاورد از نوع کاربردی، و بر مبنای هدف اکتشافی است. جامعه آماری شامل مدیران و کارشناسان و صاحب نظران حوزه گردشگری به تعداد 33 نفر هستند که به شیوه نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. روش اصلی گردآوری داده ها در این پژوهش تکنیک مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته است. در این پژوهش از روش استراوس در نظریه داده بنیاد برای تحلیل داده ها استفاده شده است. در فرایند تحلیل نظریه، از نرم افزار Maxqda 10 کمک گرفته شد و در مجموع 136مفهوم و 25 مقوله اصلی مشخص شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که مقوله های توانمندسازی نیروی انسانی، ارتقای مهارت آموزی، افزایش سطح رضایت مندی، بهبود کیفیت زندگی جامعه میزبان، گسترش مبادلات فرهنگی بین گردشگران و افراد بومی و حفظ هویت فرهنگی و سنتی سواحل مکران، افزایش اشتغال و درآمد و دستیابی به توسعه پایدار گردشگری از پیامدهای استخدام راهبردهای طراحی الگوی توسعه منابع انسانی صنعت گردشگری در سواحل مکران است.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، صنعت گردشگری، الگو، سواحل مکران، نظریه دادهبنیاد
  • یزدان شیرمحمدی*، نفیسه عطری صفحات 49-60

    در جهان جمعیت سال خورده به سرعت در حال افزایش است و برنامه ریزی برای این گروه از گردشگران اهمیت زیادی پیدا کرده است. به طور سنتی عمده گردشگران اروپایی در ایران افراد سالخورده هستند. گردشگران سالخورده عمدتا با انگیزه های فرهنگی به مسافرت اقدام می کنند. در این پژوهش به بررسی عوامل کششی (امکانات، جاذبه های گردشگری، تجربه، رضایت) و رانشی (دانش، سن، اجتماعی شدن، فراغت) بازاریابی بر جذب گردشگران فرهنگی سال خورده پرداخته شد. روانشناسان انگیزش را اصلی ترین مفهوم در شناخت رفتار مصرف کننده و فرایند انتخاب مقصد می دانند. ازاین رو، شناخت انگیزه های گردشگران فرهنگی می تواند، مزایایی را هم برای خود گردشگر و هم سیاست گذاران گردشگری داشته باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش جزء تحقیقات توصیفی-پیمایشی محسوب می شود. روش نمونه گیری این پژوهش در دسترس و فرمول نمونه گیری نیز کوکران برای جامعه نامحدود خواهد بود. در این تحقیق از پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات و جهت تجزیه و تحلیل و داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری در Smart PLS استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل کششی بازاریابی (امکانات، جاذبه های گردشگری، تجربه، رضایت) و عوامل رانشی بازاریابی (دانش، سن، اجتماعی شدن، فراغت) بر جذب گردشگران فرهنگی سال خورده اثر مثبت و معناداری دارد. نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که با تاکید بر عوامل کششی و رانشی بازاریابی در سطح بین المللی می توان به جذب گردشگران سالخورده فرهنگی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: گردشگری، انگیزش، عوامل رانشی، عوامل کششی، گردشگران سالخورده
  • مطهره عباسی، زهرا نادعلی پور* صفحات 61-76

    گردشگری کوله گردی نوعی از سبک سفر ماجراجویانه است که در سال های اخیر با افزایش چشم گیری روبه رو بوده و کوله گردان گردشگرانی هستند که تنها با یک کوله پشتی و کمترین بودجه ممکن سفر می کنند. مقصد آن ها مناطق کمتر شناخته شده و طبیعت است. کوله گردان با هدف کشف مقصدهای جدید و ارتباط با جوامع محلی و شناخت آن ها سفر می کنند و نقش پررنگی در شناسایی و معرفی مقصدهای کمتر شناخته شده گردشگری دارند. اگرچه روند انتخاب سبک سفر کوله گردی توسط جوانان در ایران صعودی است، اما کمتر پژوهشی را در این زمینه و تاثیرات آن بر صنعت گردشگری و جامعه محلی می توان یافت. هدف از مطالعه حاضر، آگاهی از نگرش ساکنین روستا نسبت به پدیده کوله گردی و نیز آگاهی از اثرات اجتماعی-فرهنگی آن برای جوامع میزبان روستایی است. بدین منظور، روستای درک واقع در شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات، از روش مصاحبه و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تحلیل مضمون بهره گرفته شده است. یافته ها حاکی از آن است که کوله‎گردی و کوله‎گردان به طور مستقیم و غیرمستقیم، اثرات مثبت و منفی اجتماعی-فرهنگی قابل توجهی بر روستای درک دارند. جزییات نتایج و یافته ها با تفصیل بیشتری در متن مقاله ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کوله گرد، گردشگری، نگرش جامعه محلی، اثرات اجتماعی-فرهنگی
|
  • Farzanrh Khooshebast *, Manoochehr Jahanian, Abdolreza Roknuldin Eftekhar, Mojtaba Javdan, Amirhossein Poorbagheri Sigaroodi Pages 5-20

    Event tourism is one of the important motivational factors in tourism, which contributes to the development and marketing programs of most regions. If managers and planners at all levels and in all forms of tourism, consider one-dimensional development without considering the intergenerational stakeholders and all the pillars of development, they will not be able to make a sustainable attraction, and will not be possible to achieve event development goals. In this paper, by studying and analyzing the different dimensions of the success of the event, the dimensions that best guarantee the perception of the effective stakeholder community and the success of tourism events were presented. For this purpose, the various dimensions presented by the researchers were reviewed, categorized, and co-conceptualized by a panel of experts. In this process, Kendall coefficient in the form of SPSS 22 software was used to determine the degree of coordination in the expert opinions used in the Delphi method. Thus dimensions and indicators were approved and presented as final dimensions that in the final consensus process, its Kendall coefficient was more than 0.7. The results of the content analysis indicate that the factors affecting the expectation and perception of the three stakeholders of local people, tourists, and event organizers in five dimensions of physical, economic, social, cultural, and personal development will make it possible to successfully host a cultural event.

    Keywords: Event tourism, Event Success, Stakeholders, perceptions, expectations
  • Saeed Gholampour *, Seyed Amir Mansouri, Azadeh Shahcheraghi Pages 21-28

    Tourism is the result of the desire to know other different cultures from the tourist culture. Culture is a general reaction to life and tourism in direct relation to human issues. In the meantime, in a more superficial sense, the road only plays the role of communication between the origin and destination of the tourist. Although paths sometimes establish a deep connection with human life, they can be selected as a destination for travelers. Roads cover a significant area of the country; thus, it is necessary to take more effective steps to understand and improve their quality. However, studies conducted in the modern era indicate that with the acceleration of the flow of life, speed of movement, consequently road safety has become the first priority of planners, designers, and road engineers. This kind of physical view of the road is one of the main characteristics of engineering sciences. Apart from the measures taken by the engineering sciences in order to facilitate and accelerate as much as possible, the purpose of the road study can be exceeded. Landscape knowledge has come with the help of engineering techniques and with a holistic view of the concept of road phenomenon and simultaneous attention to all tangible and intangible dimensions of the road, take effective steps to improve its quality with the aim of achieving cultural tourism. This is a qualitative research based on qualitative content analysis that tries to examine the impact and role of landscape approach at different levels Phenomenon studies by examining library documents, reviewing previous theories of experts, as well as observing and analyzing conditions while emphasizing the need for quality roads.

    Keywords: landscape, Road Landscape, Culture tourism, culture, Road
  • MohammadMahdi Shabani *, Seyed Amir Mansouri Pages 29-36

    A bilateral relationship between culture and space has been reflected by the architecture of different historical periods and across different geographies around the globe. As the current platform for life, a city is mainly influenced by the needs of its residents and cultural norms, in Iranian cities, neighborhoods are considered to be a common form of housing. In many studies, the close relationships between the neighborhood and Iranian culture and its adaptation to that culture have been explored. As a result, the structure of the traditional neighborhood has defined many tourist destinations in Iranian cities. To gain practical knowledge of the neighborhood, this study focuses on the concept of “alley” to see how it serves as a representative of the communication network in neighborhoods including streets, alleys, bazaars, etc. This study also attempts to examine and introduce this space as an architecture influenced by the culture and social needs of the time. To this end, this study scrutinizes the development and current events in the alley through the concept of territory. In this study, the concept of territory is used as a platform for communication and interactions occurring between individuals and communities. It is assumed that the spatial organization of the alley creates social communication and at the same time the desired privacy. It also responds to the cultural demands of residents through the objective and subjective concept of territory along with its functional nature occurs. This concept, aligned with the unplanned body of alleys, contributes to the possible spatial capacities for creating and expressing territorial and collective behaviors. It also transforms the general space of alleys into sub-spaces with specific uses and at the disposal of different groups.

    Keywords: Alley, Iranian Neighborhood, culture, Physical Territories, Territorial Behaviors
  • Abdolmalek Khareh, Habibollah Salarze *, Normohammad Yaghoubi, Abdolbaset Moradzade Pages 37-48
    Since tourism is a service activity offered by its employees, paying attention to training and improving their knowledge are the main secrets to ensure the life of this industry. The main purpose of this research is to design and develop a human resource development model for the coast of Makran tourism industry. This research is applied and exploratory in nature. The sample included 33 managers, experts, and pundits in the field of tourism who were selected through the snowball sampling method. The main method of data collection in the present study was the semi-structured in-depth interview. Strauss’s grounded theory was used to analyze the data. For this purpose, Maxqda10 software was used. A total of 136 concepts and 25 main categories were identified. The results of data analysis showed that the categories of human resource empowerment, skills development, an increase in the level of satisfaction, improvement of the quality of life of the host community, expansion of cultural exchanges between tourists and local people, and maintenance of the cultural and traditional identity of the region, improvement of employment and income rate and achievement of sustainable tourism development are the consequences of employing appropriate strategies in the development of human resources in the tourism industry on the coast of Makran.
    Keywords: human resources, tourism industry, pattern, The coast of Makran, Grounded theory
  • Yazdan Shirmohammadi *, Nafiseh Atri Pages 49-60

    In the world, the elderly population is exploding and planning for this group of tourists has become essential. Traditionally, the majority of European tourists in Iran are elderly people. Elderly tourists travel mainly for cultural reasons. In this study, the pull factors (facilities, tourist attractions, experience, and satisfaction) and push factors (knowledge, age, socialization, leisure) of marketing on attracting elderly cultural tourists were investigated. Psychologists consider motivation to be the main concept in understanding consumer behavior and the destination selection process. Therefore, recognizing the motivations of cultural tourists can have benefits for both the tourists and tourism policy-makers. This research is applied in terms of purpose which considered as a descriptive-survey research in terms of method. The sampling method of this research is available and the sampling formula of Cochran will be unlimited for the community. In this research, a questionnaire was used to collect information and in order to analyze the data, the structural equation modeling method was exerted in SMPPLS software. The results of this study showed that marketing pull factors (facilities, tourist attractions, experience, satisfaction) and marketing push factors (knowledge, age, socialization, leisure) have a positive and significant effect on attracting elderly cultural tourists. The results of this study indicated that by emphasizing the pull and push factors of marketing at the international level, it is possible to attract elderly cultural tourists.

    Keywords: Tourism, Motivation, push factors, pull factors, Elderly Tourist