فهرست مطالب

شاهد اندیشه - پیاپی 2 (پاییز 1398)

فصلنامه شاهد اندیشه
پیاپی 2 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فضایی شدن فرهنگ ایثار و شهادت در مساجد استان خراسان رضوی
    حمید مسعودی* صفحات 11-37
    فرهنگ و اجتماع امروزه به صورت پویا از طریق فضاهای کالبدی پیام رسانی شده و این فضاها نقش کنشگر را در تعاملات انسانی ایفاء می کنند. هدف این پژوهش، نیز بررسی فضایی شدن فرهنگ ایثار و شهادت در مساجد استان خراسان رضوی است. روش پژوهش پیمایش بوده که در آن با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته بسته پاسخ به گردآوری داده ها پرداخته شده است. با مروری که بر رویکرد فضایی شدن، فرهنگ فضایی شده و نظریه رسانش نوآوری و اقناع و اشاعه گردید، نقش مساجد از منظر شاخص های پیام رسانی فرهنگی فضایی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که در سطح منظرسازی به شاخص هایی همچون نصب تصاویر، پیام های هفتگی و روزانه، نصب خاطرات، دست نوشته و نصب وصیت نامه اشاره گردید که امتیازی کمتر از متوسط توسط پاسخگویان داده شده است. از سوی دیگر در بخش محتوا نیز مواردی همچون تجهیز کتابخانه، ویترین و سی دی ها و نرم افزارهای مرتبط با ایثار و شهادت نیز امتیاز کمتر داده شده و در بخش برنامه ها که شامل مواردی همچون سخنرانی، حضور خانواده های شهدا، جشن، فعالیت های کانون ها نیز کمترین امتیاز گرفته شده است. در نهایت سه شاخص پژوهش مقداری کمتر از متوسط را گرفته و این بدان معناست که مساجد استان اگرچه ظرفیت بالایی در ترویج فرهنگ ایثار و شهادت دارند اما از این ظرفیت غفلت شده است.
    کلیدواژگان: فضایی شدن فرهنگ، ایثار، شهادت، ترویج فرهنگ، مسجد
  • شناسایی متغیرهای موثر بر تدین و انقلابی گری در گسترش و تعمیق فرهنگ ایثار و مقاومت: کاربست روش میک مک در آینده پژوهی
    اعظم نیازی کومله*، سید محمد مهدی موسوی صفحات 39-57

    گسترش فرهنگ ایثار مستلزم شناسایی متغیرهای موثر در این حوزه است. مدیریت این روابط نیازمند کسب درکی عمیق از پیشران های تاثیرگذار بر شکل گیری آن بوده که هدف اصلی تحقیق بر این استوار شده است. فرایند تحقیق مشتمل بر چهار فاز شناسایی، صورت بندی ساختاری، تحلیل متغیرها و تعیین متغیرهای کلیدی بود؛ بنابراین، با مراجعه به خبرگان علمی و نیز استفاده از روش تحلیل ساختاری اثرات متقاطع با نرم افزار میک مک، تعداد 20 متغیر در قالب الگوی پستل شناسایی و برای تعیین متغیرهای کلیدی با هدف مدیریت آینده روابط فیمابین تحلیل گردید. بر این اساس از بین متغیرهای 20 گانه، «شهادت طلبی» به عنوان پیشران و متغیرهایی چون «انجام مناسک دینی»، «نقش دانشگاه در ترویج دینداری»، «پایداری از ارزش ها»، «رفتار دینی»، «تفکر بسیجی» متغیرهای کلیدی آن هستند که بیشترین قابلیت را در اعمال مدیریت در جهت گسترش فرهنگ ایثار و مقاومت دارند.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایثار، پیشران، متغیر کلیدی، میک مک، مدیریت آینده
  • تحلیل محتوای کتب درسی دوره ابتدایی از منظر توجه به مولفه های فرهنگ مقاومت، ایثار و شهادت ملت فلسطین (تالیف سال تحصیلی 1400-1399)
    مهدی میرزایی*، اقدس روشنی، احسان میرزایی صفحات 59-84
    توجه به آرمان فلسطین، به عنوان مهم ترین مساله جهان اسلام از جنبه های مختلف، دارای اهمیت زیادی است. این پژوهش، با هدف بررسی تحلیل محتوای کتب درسی با توجه به مولفه های فرهنگ مقاومت، ایثار و شهادت ملت فلسطین انجام گرفته است. روش پژوهش، توصیفی و به صورت تحلیل اسنادی و تحلیل محتوا و رویکرد آن، کاربردی و جامعه پژوهشی شامل کل کتب درسی دوره ابتدایی و نمونه شامل کتب فارسی، تعلیمات اجتماعی و هدیه های آسمان تالیف سال تحصیلی 1400-1399 بوده و ابزارهای اندازه گیری فرم فیش برداری و سیاهه (چک لیست) با استفاده از شاخص های آمار توصیفی هستند. در پایان مشخص شد که بیشترین میزان توجه و فراوانی به ترتیب مربوط به مولفه های وطن دوستی و وطن پرستی و حفظ دستاوردها و ارزش های اسلامی و عربی مربوط به آرمان فلسطین و بیشترین فراوانی هم مربوط به پایه ششم بود. همچنین مشخص شد که محتوای کتب درسی در حیطه شناخت و آگاهی، نسبتا خوب در زمینه مولفه های شهادت طلبی و میل به جهاد در راه خدا، انسجام و همبستگی اسلامی عربی در مورد مسئله فلسطین، شناخت خطرات صهیونیسم و تاکید بر حقوق مسلم فلسطینیان، آرمان خواهی و آزادی طلبی برای فلسطین توجه کرده، ولی در حیطه عاطفی و عملکردی یعنی علاقه مندی به دوستان و متحدان کشور و ملت فلسطین و جبهه مقاومت در منطقه، بیزاری از دشمنان اسلام اصیل، آشکار نمودن جنایات صهیونیسم بین الملل و اثرات مداخلات قدرت های زورگو در منطقه، به صورت سطحی و گذرا بوده و چندان به صورت عمیق پرداخته نشده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتب درسی، فرهنگ مقاومت، ایثار و شهادت، ملت فلسطین
  • مبانی حفاظت از آثار شهدا در موزه (مطالعه موردی: موزه شهدای تبریز)
    مریم ماهی* صفحات 85-112

    در پی صیانت از ارزش های دفاع مقدس با راه اندازی موزه های شهدا، آثار به عنوان سند فرهنگی، بدون مطالعه و طراحی علمی، تنها جهت نمایش به موزه ها راه می یابد. این مقاله با رویکرد توصیفی تحلیلی و مطالعه بر روی بیش از 4000 شیء، سند و اثر باقی مانده از شهدا در موزه شهدای تبریز تلاش می نماید شناختی دقیق تر از ارزش های موجود در آثار شهدا ارایه نموده و در پی پاسخ به این سوال است که ارزش های موثر در تعیین مبانی و روش حفظ و مرمت آثار شهدا کدام است؟ بر این اساس ضمن معرفی و تبیین ارزش های مهم به مساله اصالت در آثار شهدا پرداخته و با هدف یافتن اصول و روش حفظ و مرمت این گونه آثار، به بررسی روابط ارزش ها و اصالت آثار شهدا با چگونگی حفاظت می پردازد و درنهایت روش حفاظت پیشگیرانه را به عنوان بهترین روش برخورد با آثار شهدا بر اساس ارزش های موردبحث پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: شهدا، سند، موزه، ارزش، اصالت
  • هویت و رابطه آن با امنیت از دیدگاه امام خمینی (ره)
    زینب نیک دانش*، سید علی سادات اخوی صفحات 113-142

    رهیافت های گوناگونی در مطالعه هویت وجود دارد. بررسی آراء و اندیشه های رهبران کشورها نشان دهنده این است که نگرش آن ها به هویت و نحوه شکل گیری هویت آن ها، نقش تعیین کننده ای در اولویتها در برخورد با مشکلات امنیتی دارد. این مقاله با نگاه به آراء و اندیشه های امام خمینی (ره) درصدد پاسخ به این سوال است هویت و رابطه آن با امنیت در دیدگاه امام خمینی (ره) چیست؟ روش این پژوهش، برای درک ارتباط هویت و امنیت در دیدگاه امام خمینی (ره)، ارزیابی و بازاندیشی درمجموعه سخنرانی ها، پیام ها، مصاحبه ها و همچنین سیر عملی ایشان است. یافته های پژوهش نشان می دهد ازآنجاکه دین و هویت دینی اصلی ترین مولفه هویت ساز در دیدگاه امام خمینی (ره) است. بنابراین، اصلی ترین تهدیدات و مسایل امنیتی در مکتب امام خمینی معطوف به این مولفه است. امام خمینی (ره) بحران هویت و شخصیت را از مهم ترین مشکلات جوامع اسلامی و از عوامل تاثیرگذار بر امنیت ملی، می دانستند. در نگاه امام خمینی (ره)، آنچه موجب مخدوش شدن یا در پی برهم زدن هویت است، همان دگر است که البته تقابل و تضاد میان این دو موجب برجسته شدن هویت خودی در برابر دیگری و سستی و تسلیم شدن در برابر دیگر موجب فروپاشی هویت و ناامنی می شود.

    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، هویت، امنیت ملی، دین، تهدید
  • تاثیر فرهنگ شهادت بر تداوم انقلاب اسلامی
    علی جاوید*، مهدی شوشتری صفحات 143-178

    یکی از عوامل موثر بر تداوم انقلاب اسلامی، فرهنگ شهادت است که ریشه درگذشته سرخ جامعه شیعی یعنی اعتقاد به عاشورا و مولفه های ایثار، ازخودگذشتگی و شهادت در راه ارزش ها دارد. این عناصر بعد از واقعه عاشورا به صورت یک فرهنگ در جوامع شیعی نمود پیدا کرد؛ به طوری که هنوز زمان زیادی از این واقعه نگذشته بود که قیام های متعددی با تاثیرپذیری از عاشورا در جوامع شیعی به وقوع پیوست که ازجمله آن ها می توان به قیام توابین اشاره نمود. از همان زمان بود که شهادت طلبی به عنوان یک فرهنگ در جامعه مطرح شد و این اندیشه موجب گردید شیعیان در مبارزه با ظلم و ستم از مرگ نهراسند. انقلاب اسلامی ایران با اتکاء به نیروی ایمان و جوانان پر شور به رهبری امام خمینی (ره) در سال 1357 با پیروزی بر یکی از قدرتمندترین دیکتاتورها جهان توانست نهال انقلاب اسلامی را باوجود توطیه های بسیاری ازجمله جنگ هشت ساله، به ثمر بنشاند و از آن درختی تنومند بر جای بگذارد که اکنون در جهان به عنوان قدرتی بزرگ و تاثیرگذار در معادلات بین المللی از آن یاد می شود. اهمیت چنین موضوعی دستاورد امنیت و استقلال ایران را فراهم می آورد. پژوهش پیش رو با هدف بررسی تاثیر فرهنگ شهادت بر تداوم انقلاب اسلامی ایران با روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است.نتایج این پژوهش نشان می دهد که اندیشه شهادت طلبی با تاثیرپذیری از فرهنگ عاشورا نه تنها عامل اصلی پیدایش انقلاب اسلامی بوده بلکه از عوامل اصلی حفظ و تداوم آن نیز بوده است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، تداوم انقلاب، فرهنگ عاشورا، اندیشه شهادت
|
  • Spatialization of the Culture of Self-Sacrifice and Martyrdom in the Mosques of Khorasan Razavi Province
    Hamid Masoudi * Pages 11-37
    Culture and society today are dynamically conveyed through physical spaces, and these spaces play an active role in human interactions. the purpose of this study is to study the spatialization of the culture of self-sacrifice and martyrdom in the mosques of khorasan razavi province. the research method was survey in which the data was collected using a researcher-made questionnaire. the role of mosques was evaluated from the perspective of cultural-spatial messaging characteristics by reviewing the approach of spatialization, spatial culture, and the theory of conveying innovation, persuasion, and dissemination. findings show that at the level of landscaping, indicators such as the installation of images, weekly and daily messages, the installation of memoirs, manuscripts and the installation of wills were mentioned, which were given a lower than average score by the respondents. on the other hand, in the content section, items such as library equipment, showcases and cds and software related to self-sacrifice and martyrdom were given less points, and in the programs section, which included items such as lectures, presence of martyrs' families, celebrations, and activities of the centers were given the least points. finally, the three research indicators are less than average, which means that the mosques of the province, although they have a high capacity to promote the culture of sacrifice and martyrdom, but this capacity has been neglected.
    Keywords: Spatialization of Culture, self-sacrifice, Martyrdom, Promotion of Culture, mosque
  • Identifying the Variables Affecting Relief and Revolutionism in Expanding and Deepening the Culture of Sacrifice and Resistance: Applying the Micmack Method to Future Research
    Azam Niazikomleh *, Seyedmohammadmehdi Mousavi Pages 39-57

    expanding the culture of self-sacrifice requires identifying effective variables in this area. managing these relationships requires an in-depth understanding of the factors that influence their formation, the main purpose of which is research. the research process consisted of four phases: identification, structural formulation, analysis of variables and determination of key variables. therefore, by referring to scientific experts and also using structural analysis of cross-effects with mickmack software, 20 variables were identified in the postmodern model and analyzed to determine key variables for future management of each other's relationships. accordingly, among the 20 variables, "martyrdom" as proponents and variables as "doing religious rites", "the role of the university in promoting religiosity", "sustainability of values", "religious behavior", "basiji thinking" the key variables are those that are most capable of managing to develop a culture of self-sacrifice and resistance.

    Keywords: Sacrifice Culture, Drivers, Key Variables, Mikmak, Future Management
  • Content Analysis of Elementary Period Textbooks From The Perspective Of Paying Attention To The Culture Of Resistance, Self-Sacrifice And Martyrdom Of The Palestinian People (Compilation in The Academic Year 2020/2021)
    Mehdi Mirzaei *, Aghdas Roshani, Ehsan Mirzaei Pages 59-84
    the aim of this study was to analyze the content of elementary period  textbooks according to the components of the culture of resistance, self-sacrifice and martyrdom of the palestinian people. the research method was descriptive and applied in the form of documentary analysis and content analysis and its approach. the research method was descriptive and applied in the form of documentary analysis and content analysis and its approach. the research population included all elementary period textbooks and samples included persian books, social education and heavenly gifts written in the academic year 2020/2021. the measuring instruments of the receipt form and the checklist were descriptive statistics. in the end, it was found that the highest level of attention and frequency were related to the components: patriotism and patriotism and preservation of islamic and arab achievements and values, respectively, related to the palestinian cause, and the highest frequency was related to the sixth grade. it was also found that the content of textbooks in the field of cognition, relatively good in the field of components of martyrdom and the desire for jihad in the way of god, islamic-arab cohesion and solidarity on the issue of palestine, recognizing the dangers of zionism and emphasizing the inalienable rights of palestinians, idealism and freedom-seeking for palestine, but in the emotional and practical realm, ie: interest in friends and allies of the country and the palestinian people and the resistance in the region, hatred of the enemies of genuine islam the revelation of the crimes of international zionism and the effects of the interventions of the oppressive powers in the region have been superficial and transient and have not been dealt with in depth.
    Keywords: content analysis, Textbooks, Culture of resistance, Self -Sacrifice, Martyrdom, Palestinian People
  • Maintenance of Remained Objects and Documents from Martyrs in Museums: )The Case of Tabriz Martyrs Museum(
    Maryam Mahi * Pages 85-112

    Countries attempt to maintain their precious values through history. To preserve documents, mementos, and tokens of martyrs of the Sacred Defense, some martyrs museums have been established in recent years that gather such works without academic studies or certain designs and definitions for their collection. The present paper aims to study more than 4000 objects that have been gathered from martyr's mementos and tokens in Tabriz Martyr Museum to have a thorough examination of these objects. The paper is concerned with the methods of preservation and restoration of the objects and the values that determines the selection of the objects for the museum. Accordingly, the paper will introduce and explain some criteria in selecting objects for the museum considering the issue of originality; then some methods for maintenance and restoration would be suggested. In the end, the method of preventive maintenance would be introduced as the best way of keeping the mementos and tokens of martyrs. The paper will use a descriptive-analytical method for research and describes the ways objects are preserved in the museums.

    Keywords: Martyrs, document, Museum, Value, Originality
  • Identity and its relation to security from Imam's point of view
    Zeinab Nikdanesh *, Seyed Ali Sadat Akhavi Pages 113-142

    There are various approaches in the study of identity. Examining the opinions and thoughts of the leaders of countries shows that their attitude towards identity and how their identity is formed, the role of determining This article seeks to answer this question by looking at the views and ideas of Imam Khomeini and its relationship with security in the view of Imam Khomeini. What is the method of the present article to understand the relationship between identity and security in the view of Imam Khomeini, evaluation and rethinking in general of his speeches, messages, interviews as well as his practical course. Where religion and religious identity are the main components of identity in Imam Khomeini's view, therefore, the main threats and security issues in Imam Khomeini's school are focused on this component. Imam Khomeini considered the crisis of identity and personality as one of the most important problems of Islamic societies and one of the influential factors on national security. In Imam Khomeini's view, what causes distortion or seeks to disrupt identity is the other, which, of course, the confrontation between the two causes the identification of one's own identity with the other and weakness and submission to the other causes the collapse of identity and becomes insecure.

    Keywords: Imam Khomeini, identity, National Security, religion, threat
  • The effect of the culture of martyrdom on the continuation of the Islamic Revolution
    Ali Javid *, Mehdi Shoushtari Pages 143-178

    One of the factors influencing the continuation of the Islamic Revolution is the culture of martyrdom, which is rooted in the red past of the Shiite community, that is, the belief in Ashura and the components of self-sacrifice, self-sacrifice and martyrdom in the way of values. These elements became a culture in Shiite communities after Ashura; Not long after this incident, several uprisings took place in Shiite communities under the influence of Ashura, among which we can mention the Tawabin uprising. It was from that time that martyrdom was introduced as a culture in the society and this idea made the Shiites not afraid of death in the struggle against oppression. Relying on the faith and passionate youth led by Imam Khomeini in 1979, the Islamic Revolution of Iran, with the victory over one of the most powerful dictators in the world, was able to bear the seeds of the Islamic Revolution despite many conspiracies, including the Eight-Year War. Leave a big tree that is now known in the world as a great and influential power in international equations. The importance of such an issue provides the achievement of Iran's security and independence. The present study aimed to investigate the effect of the culture of martyrdom on the continuity of the Islamic Revolution of Iran with a descriptive-analytical method. The results of this study show that the idea of ​​martyrdom by being influenced by the culture of Ashura has not only been the main factor in the emergence of the Islamic Revolution but also one of the main factors in its preservation and continuity.

    Keywords: Islamic Revolution, Continuation of Revolution, Ashura culture, Thought of Martyrdom