فهرست مطالب

محیط زیست و مهندسی آب - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله محیط زیست و مهندسی آب
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/17
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نادر بنی تمیم، محمد حیدرنژاد* صفحات 386-397
    افزایش ظرفیت هیدرولیکی انتقال جریان از روی سرریز به ازای ارتفاع سطح آب معین در بالادست سرریز، از طریق افزایش طول موثر تاج سرریز در واحد عرض مقطع جریان میسر است. در پژوهش حاضر به منظور بررسی هیدرولیک جریان و مقایسه دبی عبوری، شبیه سازی سه بعدی میدان جریان بر روی سرریزهای زیگزاگی قوسی (تک سیکل و دو سیکل) در محدوده نسبت بار هیدرولیکی (74/0- 05/0) به کمک نرم افزار Flow3D از طریق تحلیل آماری و مقایسه نتایج حاصل از مدل سازی عددی با داده های آزمایشگاهی انجام شد. سرریزهای مورداستفاده در این پژوهش، تعداد سه عدد (تک سیکل) با ارتفاع های 10، 12 و cm 15 و سه عدد (دو سیکل) با ارتفاع های 5،  6 و cm 5/7 در یک فلوم مستطیلی به طول 4/8، عرض 3/0 و ارتفاع m 45/0 مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که داده های مدل عددی هماهنگی مناسبی با داده های مدل آزمایشگاهی داشتند. طبق نتایج، با افزایش 50% ارتفاع سرریز، ضریب دبی حدود 5/25% افزایش نشان داد. همچنین ضریب دبی در سرریز زیگزاگی قوسی تک سیکل در نسبت های ارتفاع هیدرولیکی کوچک تر از 4/0 بیش تر از سرریز زیگزاگی قوسی دو سیکل بوده و این مقدار در ارتفاع های هیدرولیکی بالاتر، تقریبا مساوی به دست آمد.
    کلیدواژگان: سرریز زیگزاگی قوسی، ضریب دبی، مدل عددی Flow3D
  • مهسا هومن، نوشین سجادی*، رضا مرندی، مژگان زعیم دار، نیلوفر اکبرزاده تربتی صفحات 398-410

    نانوجاذب های پلیمری سیکلودکسترین (CDs)/ پلی اتر بلک آمید PEBA  با توجه به ماهیتشان از جمله تخلخل پذیری، زیست سازگاری و زیست تخریب پذیری به عنوان نانوکامپوزیت های پلیمری نوین از اهمیت کاربردی خاصی برخوردار می باشند. هدف از این پژوهش بهینه سازی حذف جلبک عامل طعم و بو در آب آشامیدنی با استفاده از نانوجاذب های PEBA/CDs بود. طراحی آزمایش ها و تاثیر پارامترهای تجربی بر میزان حذف جلبک، به صورت سیستماتیک با روش Fractional Factorial انجام گرفت.  جهت دستیابی به بیش ترین عملکرد حذف جلبک، از روش بهینه سازی RSM استفاده شد. به منظور مشخصه یابی این نانوساختارها از طیف سنجی FTIR، تصاویر SEM، فن BET و آنالیز نقشه برداری استفاده شد. این آنالیزها نشان دادند که محصولات سنتزی دارای خواص ایده آلی همچون ریخت شناسی همگن و توزیع اندازه الیاف در گستره نانومتری هستند. علاوه براین، بر اساس اطلاعات حاصل از آنالیز BET، سطح موثر نمونه در حدود m2/g 840 تعیین شد. نتایج بررسی ها بر روی جلبک Navicula نشان داد که نانوجاذب های پلیمری PEBA/CDs می توانند با کاهش تعداد کلنی جلبک به 5 کلنی بر کیفیت بخشی طعم و بو در آب آشامیدنی تاثیرگذار باشد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که پارامترهای مقدار جاذب پلیمری، حجم آب و مدت زمان تماس به دلیل داشتن Pvalue برابر با صفر بر میزان حذف جلبک تاثیرگذار هستند. همچنین یافته ها نشان دهنده کاهش تعداد کلنی جلبک به میزان 3 کلنی بود. استفاده از نانوساختارهای نوین و همچنین مطالعه سیستماتیک به کاررفته در این مطالعه می توانند به عنوان یک راهبرد جدید به منظور کیفیت بخشی به آب آشامیدنی استفاده شود.

    کلیدواژگان: حذف جلبک، کیفیت آب آشامیدنی، مطالعه های سیستماتیک، نانوجاذب پلیمری PEBA، CDs
  • حسن رضایی*، ساناز ناصری صفحات 411-421
    فلز نیکل بسیار سمی بوده و به طور مستقیم با خطر سلامتی مانند آسیب به کلیه، کبد و سیستم عصب مرکزی ارتباط دارد. در این پژوهش  پتانسیل پر مرغ برای حذف نیکل از محلول آبی ارزیابی و از مدل های ایزوترم فروندلیچ، لانگمویر و تمکین برای توصیف جذب زیستی نیکل بر روی پر مرغ استفاده شد. در سیستم ناپیوسته پارامترهای pH (3-8)، دوز جاذب (g 06/0- 01/0)، زمان تماس (min120 -15)، غلظت اولیه فلز نیکل (mg/l 200-5) و دما (°C40-15) بررسی شد. مطالعات نشان داد حداکثر راندمان جذب نیکل در شرایط 6=pH، غلظت mg/l 50، زمان تماس min 60، دمای محیط°C 25 و جرم جاذب g 03/0 رخ داده است. پارامترهای ترمودینامیکی شامل تغییرات انرژی آزاد گیبس (∆G)، آنتالپی (∆H) و آنتروپی (∆S) نشان داد که فرآیند جذب فلز نیکل در محدوده دمایی 288 تا  K313 خود به خودی و گرماگیر است. ضرایب تبیین به دست آمده بین داده های اندازه گیری شده مدل شبه مرتبه دوم (95/0=R2) و مدل شبه مرتبه اول (65/0=R2) نشان داد که مدل شبه مرتبه دوم داده های آزمایشگاهی را بهتر توصیف می کند. همچنین روابط مربوط به ایزوترم لانگمویر، فروندلیچ و تمکین برای جذب نیکل توسط نانو ذرات پر مرغ نشان داد، ایزوترم فروندلیچ (87/0=R2) نسبت به لانگمویر (08/0=R2) و تمکین (67/0=R2) برای توصیف فرآیند جذب مناسب تر بوده و مطابقت بیشتری با داده های آزمایشگاهی دارد. با توجه به نتایج این پژوهش از جاذب نانوذرات پر مرغ با کارایی بالای 8/96% برای حذف نیکل از محلول های آبی می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ایزوترم، پر مرغ، جذب سطحی، فلز سنگین، سینتیک
  • حسن رضایی*، نازنین پارسا صفحات 422-432
    در سال های اخیر روش های مختلفی برای حذف فلزات سنگین از محیط های آبی به کاربرده می شود که فرایند جذب سطحی یکی از آن ها است. نانو ذرات گرافن اکسید به علت ظرفیت جذب و سطح ویژه بالا بسیار موردتوجه و استفاده قرارگرفته است. در این پژوهش از جاذب نانوگرافن اکسید اصلاح شده به وسیله ملامین برای حذف فلز سنگین سرب از محیط آبی استفاده شد. آزمایش ها در محدوده pH (3-8)، دما (°C50-15)، غلظت سرب (mg/l 200-5)، مقدار جاذب (g/l 06/0- 01/0) و زمان تماس (min 150-15) انجام شدند. یافته ها نشان داد حداکثر راندمان جذب سرب به وسیله نانوگرافن اکساید اصلاح شده در شرایط 6=pH، غلظت mg/l 20، زمان تماس min 60، دمای محیط °C 22 و جرم جاذب g/l 01/0 رخ داد. در بررسی ایزوترم های تعادلی فلز مدل فروندلیچ دارای تطابق بیش تری با داده های آزمایش داشت. با توجه به اینکه مدل فروندلیچ برای توصیف سطوح ناهمگن جاذب است. می توان نتیجه گرفت جذب سرب به وسیله نانوگرافن اکسید به صورت چندلایه انجام گرفته است. نانوگرافن اکسید اصلاح شده با دارا بودن مساحت سطح بسیار زیاد، آب گریز بودن، چگالی بار منفی بالا، سادگی ساخت و جذب بالا به عنوان یک جاذب موثر برای حذف فلزات را می توان به کاربرد. با توجه به نتایج این پژوهش از جاذب نانوگرافن اکسید اصلاح شده با ملامین با کارایی بالای 8/98 % برای حذف سرب از محلول های آبی می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ایزوترم تعادلی، جذب سطحی، سرب، گرافن اکسید
  • رحیم کاظمی*، باقر قرمزچشمه صفحات 433-443

    منحنی تداوم جریان، یکی از معیار های مناسب شناخت پاسخ هیدرولوژیک آبخیز ها است. شناخت برهمکنش پدیده خشک سالی با شاخص های منحنی تداوم جریان (FDC)، ابزاری مناسب برای مدیریت بهینه منابع آب آبخیز است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه زمانی خشک سالی و شاخص های FDC در آبخیز کارستی کاکارضا است. در این پژوهش ابتدا دوره مشترک (1396-1361) برای ایستگاه های آب سنجی و باران سنجی متناظر در نظر گرفته شد. سپس شاخص بارش استانداردشده (SPI) و شاخص دبی استانداردشده (SDI) در مقیاس های زمانی 3، 6، 9 و Mon 12 محاسبه شد. FDC و تداوم جریان ترسیم و شاخص های منحنی محاسبه و استاندارد شد. روابط شاخص خشک سالی با شاخص های FDC با استفاده از روش همبستگی، بررسی و تحلیل شد. نتایج نشان داد که روند کلی تغییرات دو شاخص SPI و SDI در پایه های زمانی متناظر، از هم تبعیت می کند. ولی بیش ترین تطابق روندها مربوط به گام زمانی سه ماه است. میزان تغییرات نسبی در بخش شاخص کم آبی (Q90/Q50)، بسیار کم و در حد 6/0% و در بخش پر آبی (Q25/Q50) در حد 41/4% بود. همبستگی بین شاخص های استانداردشده منحنی تداوم جریان و منحنی تداوم بارش، ضریب تبیین 904/0 را نشان داد. تغییرات شاخص شکل FDC در محدوده 5/0 تا 5% و روند تغییرات آن در طول دوره پژوهش با شیب ملایم، افزایشی است. میزان کم تغییرات شاخص های FDC و شاخص شکل منحنی، نقش پدیده کارست در تعیین شکل FDC و همچنین کنترل نوسانات جریان و تامین جریان های پایدار در دوره خشک سالی را نشان داد.

    کلیدواژگان: بارش استاندارد شده، پاسخ هیدرولوژیک، منابع آب کارست، منحنی تداوم بارش
  • آزیتا بهبهانی نیا*، علیرضا مشایخی اهنگری، علی عظیمی صفحات 444-453
    هیدروکربن های آروماتیک حلقوی از آلاینده های آلی مهم بوم سازگان آبی به شمار می روند و از فرآیندهای طبیعی و انسانی تولید می شوند. هدف از انجام این پژوهش تعیین غلظت و پراکنش هیدروکربن های آروماتیک حلقوی و منشا این ترکیبات در رسوبات سطحی رودخانه حفاظت شده چالوس در استان مازندران است. نمونه برداری رسوبات سطحی بستر رودخانه از چهار ایستگاه واقع در مسیر رودخانه (دارکلا، پل رینگ اول، پل آب نمای چالوس و مصب رودخانه) صورت گرفت. استخراج و آنالیز ترکیبات PAHs با روش استاندارد سوکسله، طی دو مرحله کروماتوگرافی ستونی و دستگاه کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی انجام شد. بیش ترین میزان کل این ترکیبات (PAH∑) در رسوبات سطحی بستر رودخانه در مصب رودخانه با غلظت ng/g 30/144 ± 8/903 و کم ترین غلظت، در ایستگاه دارکلا با غلظت ng/g 35/19 ± 71/51 مشاهده شد. روند تجمع ترکیبات PAHs در رسوبات سطحی رودخانه نشان داد که از بالادست رودخانه به پایین دست غلظت PAHs∑ افزایش می یابد. تعیین منشا ترکیبات PAHs در رسوبات سطحی بستر رودخانه با استفاده از نسبت های تشخیصی ایزومری نشان داد منشا ترکیبات PAHs در رودخانه، اختلاطی از منابع پتروژنیک و پایروژنیک با غالبیت پتروژنیک بود. رسوبات سطحی رودخانه بر اساس رهنمود کیفیت رسوب NOAA، به استثنای ایستگاه دارکلا که در بالادست رودخانه چالوس واقع شده و دارای آلودگی کم بود، در سایر ایستگاه های موردمطالعه در رودخانه در محدوده آلودگی متوسط قرار داشتند. ورود پساب های کشاورزی مزارع اطراف، افزایش جمعیت و وسایط نقلیه در منطقه باعث افزایش ترکیبات PAHs در رسوبات رودخانه شده است.
    کلیدواژگان: رودخانه چالوس، رسوبات سطحی، منشایابی، هیدروکربن های آروماتیک حلقوی
  • مرتضی شکری*، رضا مهدی پور صفحات 454-464
    غیرمنشوری بودن کانال اصلی و سیلاب دشت ها در کانال مرکب و اندرکنش شدید جریان کم سرعت سیلاب دشت ها در عبور از روی جریان پرسرعت کانال اصلی، موجب شکل گیری جریان های ثانویه می شود. تاکنون مطالعات جامعی در مورد تغییر زاویه واگرایی سیلاب دشت ها به صورت مدل عددی و فیزیکی صورت نگرفته و به علت تاثیرگذار بودن این پارامتر، ضرورت بررسی آن مشخص می گردد. در پژوهش حاضر سعی شده با استفاده از مدل سه بعدی Ansys-Fluent، هیدرولیک جریان در مقاطع مرکب با سیلاب دشت های واگرا به ازای پنج زاویه واگرایی 3، 6، 9، 12 و °15 و در سه مقطع 2، 8 و m 14 با مدل آشفتگیk-ε  استاندارد و روش (VOF) شبیه سازی شود. شرایط مرزی استفاده شده در این پژوهش، مرز ورودی نرخ جرمی جریان، مرز خروجی به صورت خروجی فشار، مرزهای جامد به صورت دیوار بدون لغزش و بدون زبریو مرز بالایی کانال به صورت دیوار بدون لغزش و بدون زبری بود. نتایج بررسی دقت پیش بینی سرعت میانگین عمقی در مقطع m 14 کانال نشان داد که در کلیه مقاطع کانال، نتایج مدل سازی ها در محدوده مجاز خطای تعریف شده برای مدل های عددی قرار دارند که نشان دهنده تطابق مناسب نتایج آزمایشگاهی و شبیه سازی می باشد. نتایج نشان داد که بیش ترین سرعت در کانال با زاویه واگرایی °3 اتفاق می افتد و هر چه زاویه واگرایی بیش تر شود، سرعت کم تر می شود. همچنین حداکثر تنش برشی در کانال با زاویه واگرایی سه درجه و کم ترین تنش برشی در زاویه واگرایی °15 می باشد. عمق آب با زاویه واگرایی کم تر، بیش تر است و هر چه زاویه واگرایی بیش تر می شود عمق آب کم تر می شود.
    کلیدواژگان: انسیس فلوئنت، زاویه واگرایی، سیلاب دشت واگرا، کانال غیرمنشوری، VOF
  • مهران حکمت نیا، مهدی صفدری، سید مهدی حسینی*، علی سردار شهرکی صفحات 465-476
    کشاورزی بزرگ ترین مصرف کننده آب در جهان است. یکی از راه کارها برای مدیریت مصرف آب کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک، محاسبه میزان مصرف آب در فرآیند تولید محصولات کشاورزی از طریق شاخص آب مجازی است. هدف از این پژوهش استفاده از شاخص آب مجازی برای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی حوزه آبخیز هیرمند بود. نیاز آبیاری محصولات کشاورزی حوزه آبخیز هیرمند با استفاده از نرم افزار CROPWAT به دست آمد. سپس وضعیت حال و آینده عرضه و تقاضای آب محصولات کشاورزی حوزه در الگوی کشت فعلی منطقه با استفاده از مدل WEAP بررسی شد. پس از محاسبه محتوای آب مجازی محصولات کشاورزی، الگوی کشت بر اساس محتوای آن و با تاکید بر نیاز آبیاری ارایه شد. تقاضای آب محصولات کشاورزی در سناریو آب مجازی الگوی کشت با استفاده از مدل WEAP بررسی شد. نتایج نشان داد متوسط نیاز آبیاری محصولات کشاورزی در حوزه آبخیز هیرمند m3/ha 7847 و محتوای آب مجازی محصولات کشاورزی m3/kg 353/2 بود. از کل عرضه آب در حوزه آبخیز هیرمند، 10/70% توسط بخش کشاورزی مصرف می شود. در وضعیت فعلی کل تقاضای آب محصولات کشاورزی m3106 × 1011 در سال است که 13/67% تامین شده و 87/32% تامین نمی شود. در صورت ادامه وضعیت فعلی تا 15 سال آینده بخش کشاورزی با کمبود آب به اندازه m3106 × 6099 مواجه خواهد شد. با اعمال سناریوی پسشنهادی سالانه m3106 × 180 قابل کاهش است. در نهایت مشخص شد اگر اولویت تخصیص آب بین بخش کشاورزی و بخش شرب یکسان باشد، بخش شرب با کمبود آب m3106 × 18 در سال مواجه خواهد شد.
    کلیدواژگان: آب مجازی، بخش کشاورزی، مدل WEAP، منطقه سیستان
  • کمال خدایی*، هادی تابانی، علی اکبر شهسواری، سید حسین قریشی، زهرا بوسلیک، بنیامین رضازاده، مجید مختاری صفحات 477-493
    با توجه به حجم بالای فعالیت های نفتی، احتمال بروز آلودگی های نفتی آب زیرزمینی وجود دارد که نیازمند منشایابی، پاک سازی، مدیریت و پایش گسترده می باشند. در محدوده صنعتی ری با وجود آلودگی نفتی گسترده، تا پیش از پژوهش حاضر منشایابی آلودگی نفتی آب زیرزمینی صورت نگرفته است و مطالعات قبلی تنها به مطالعات اکتشافی و استحصال مواد نفتی محدودشده بود. هدف از پژوهش حاضر، تعیین و تفکیک منشاهای نشت مواد نفتی به آب زیرزمینی در محدوده صنعتی ری بود. برای این منظور زمین شناسی زیرسطحی و هیدروژیولوژی منطقه با حفر چاه های اکتشافی و تحلیل اطلاعات بررسی شده، و مدل مفهومی منطقه تهیه شد. سپس از تمامی منابع بالقوه آلاینده و چاه های پایش موجود در منطقه نمونه برداری شده و آنالیزهای تقطیر و کروماتوگرافی گازی- طیف نگاری جرمی و تحلیل های هیدروژیولوژیکی انجام شد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، 5 هاله اصلی آلودگی در منطقه مشخص گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد درصورتی که آلودگی از یک نوع فرآورده باشد، روش تقطیر سریع ترین و کم هزینه ترین روش شناسایی و تفکیک هاله های آلودگی می باشد. زمانی که آلودگی، تلفیقی از انواع ترکیبات باشد و یا تعداد منشاهای آلودگی زیاد باشد، استفاده از تحلیل نتایج کروماتوگرافی گازی-جرمی و نسبت های مختلف ترکیبات به همراه تحلیل های هیدروژیولوژیکی موردنیاز می باشد. عمده نشتی های منطقه موردمطالعه از خطوط انتقال فرآورده های نفتی مدفون در زیرزمین بود که معمولا فرآورده های نفتی را با فشار بالا منتقل می کنند.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، آلودگی نفتی، آنالیزهای تقطیر، تفکیک هاله های آلودگی، GC-MS
  • هوشنگ قمرنیا*، سعید ناصری، بهمن فرهادی بانسوله، عطا امینی، فرهنگ سرگردی صفحات 494-506

    برآورد دقیق تبخیر دریاچه سدها در مدیریت آب مخزن اهمیت زیادی دارد. این عامل باعث شده است در اغلب سدها ایستگاه هواشناسی نصب شود. در ایستگاه هواشناسی میزان تبخیر از سطح دریاچه با استفاده از تشتک تبخیر اندازه گیری می شود. روش های سنجش ازدور به هزینه کمی نیاز داشته و قابل تعمیم به کل سطح منطقه هستند. در این پژوهش با استفاده ترکیبی از الگوریتم سبال و داده های هواشناسی و با استفاده از پنج تصویر ماهواره ای لندست 8، میزان تبخیر روزانه از سطح دریاچه سلیمان شاه محاسبه شد. داده های هواشناسی  ثبت شده در ایستگاه واقع در نزدیکی بدنه سد مورد استفاده قرار گرفت.  نتایج به دست آمده با میزان تبخیر به دست آمده از روش های مختلف مقایسه شد. نتایج نشان داد که از میان روش های ترکیبی، روش پنمن کیمبرلی 1996،  از بین سایر روش ها، روش بلانی کریدل بیش ترین همخوانی و روش هنفر با مقادیر R2، RMSE و MAE به ترتیب برابر 96/0، 78/2 و 66/5 کم ترین همخوانی را با داده های اندازه گیری شده دارند. نتایج این پژوهش می تواند در برآورد تبخیر در دیگر مناطق با اقلیم مشابه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوریتم سبال، بیلان انرژی، روشهای ترکیبی، لندست 8، تبخیر
  • قباد رستمی زاد*، جمشید یاراحمدی، شاهرخ محسنی صفحات 507-519

    برای جلوگیری از رخداد سیلاب، باید مناطقی را شناسایی کرد که دارای پتانسیل بالایی در ایجاد این پدیده هستند. این پژوهش با هدف برآورد ضریب رواناب، شناخت عوامل موثر در سیل خیزی و پهنه بندی پتانسیل سیل خیزی در جنگل های ارسباران، حوزه آبخیز ستن چای، انجام شد. برای این منظور ابتدا داده ها و اطلاعات موردنیاز شامل آمار حداکثر بارش روزانه، لایه های گروه های هیدرولوژیک خاک، شیب، کاربری زمین، تراکم پوشش گیاهی و تراکم زهکشی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی تهیه گردید. در ادامه با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی به هریک از شش عامل موثر در سیل خیزی حوضه وزن موثر اختصاص داده شد. سپس با تلفیق این لایه ها در محیط GIS، نقشه پهنه بندی پتانسیل سیل خیزی حوضه با دوره بازگشت های 10، 25، 50 و yr 100 تهیه شد. نتایج نشان داد که حدود 15 تا 19% مساحت حوضه طی دوره بازگشت های 10 تا yr 100  در طبقه پتانسیل سیل خیزی متوسط و 1 تا 13% در طبقه پتانسیل زیاد قرار گرفت. در طی دوره بازگشت های 10 و yr 25 هیچ منطقه ای از حوضه در طبقه پتانسیل سیل خیزی خیلی زیاد قرار نگرفتند اما در دوره بازگشت های 50 و yr 100 به ترتیب 32/0 و 96/0% از سطح حوضه در طبقه پتانسیل سیل خیزی خیلی زیاد قرار گرفتند. به طورکلی می توان نتیجه گرفت با توجه به تراکم خوب جنگل و پوشش گیاهی، سیل خیزی منطقه کم بوده و مناطق با پتانسیل سیل خیزی بالا در مکان هایی که جنگل تخریب گردیده، واقع شده اند.

    کلیدواژگان: پتانسیل سیل خیزی، پهنه بندی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، جنگل های ارسباران، دوره بازگشت
  • محمدنوید فرح زا، بیژن نظری* صفحات 520-532

    تاکید بر منابع آموزشی مبتنی بر سازگاری با کم آبی باعث سازگار شدن تولید با شرایط اقلیمی می شود. در این پژوهش پس از شناسایی منابع آموزشی، نیازهای آموزشی گلخانه داران با تاکید بر شرایط کم آبی تعیین و اولویت گذاری شدند. برای نیازسنجی آموزشی از الگوی سه بعدی و روش دلفی استفاده شد. در تحلیل داده ها از شاخص های میانگین، انحراف معیار و آزمون های کولموگروف و اسمیرنف، تی تک نمونه ای، نشانه تک نمونه ای، کروسکال-والیس و یومن ویتنی استفاده شد. یافته ها نشان دادند وضعیت بهره برداری از سامانه های آبیاری از سه دیدگاه "گلخانه داران"، "صاحب نظران" و "آموزشگران" به ترتیب دارای امتیاز 95/0±34/4، 04/1±83/2 و 64/0±86/2 (از امتیاز کل 5) است. وضعیت بهره برداری از منابع آموزشی از سه دیدگاه به ترتیب دارای امتیاز 23/1±26/2، 99/0±46/2 و 10/1±56/2 بود. همچنین میزان آگاهی و مهارت گلخانه داران نسبت به نیاز های آموزشی از سه دیدگاه به ترتیب دارای امتیاز 9/0±61/3، 09/1±50/2 و 9/0±48/2 است. ارزیابی ها نشان دادند گلخانه داران از اصول بهره برداری صحیح از سامانه های آبیاری آگاهی ندارند و نسبت به نیازهای آموزشی نیز از دانش و مهارت کافی برخوردار نیستند. تغییر در محتوا و نحوه ی استفاده از منابع آموزشی با توجه به شرایط و علایق گلخانه داران امری ضروری و لازم است. همچنین با اهمیت ترین نیازهای آموزشی گلخانه داران بر اساس سه دیدگاه به ترتیب مربوط به گویه های «مدیریت زمان مراحل مختلف آبیاری»، «نحوه بهره برداری از سامانه های آبیاری» و «معرفی سامانه های مختلف آبیاری و شناخت معایب و مزایای آن ها» بود.

    کلیدواژگان: آزمون های آماری، آموزشگران، الگوی سه بعدی، دلفی
  • عادل سرگلزایی، محمد مهدی چاری*، معصومه دلبری، پیمان افراسیاب صفحات 533-540

    ترکیب مناسب زمان قطع جریان، طول نوار در مزارع آبیاری از معیارهایی هستند که سبب راندمان بالا در آبیاری سطحی می شوند. هدف از این پژوهش ارایه روشی به منظور تعیین زمان قطع جریان و همچنین تعیین طول و دبی بهینه در آبیاری نواری با انتهای بسته بود. فرض اساسی در این روش این است که نقطه ای در طول مزرعه که کم ترین عمق آب در آن نفوذ کرده است، باید برابر با عمق موردنیاز، آب دریافت کرده باشد. برای این منظور از داده های 18 نوار شامل نوارهای کشت نشده و نوارهای کشت شده و شیب های 001/0 تا 005/0، زبری 017/0 تا 211/0، طول m 100 و دبی 08/0 تا m3/min.m 16/0 استفاده شد. پس از تعیین زمان قطع جریان، راندمان کاربرد به دست آمده با استفاده از روش ارایه شده در این پژوهش با روش مدل اینرسی صفر (WinSRFR 4.1) مورد مقایسه قرار گرفت. بیش ترین شباهت نتایج در نوارهای انتها بسته مربوط به نوارهای R-6، R-13، R-14 و R-17 با 0% اختلاف و بیش ترین تفاوت مربوط به نوار R-1 با 67/8% اختلاف در راندمان بود. در تعدادی از نوارها با کاهش طول اولیه و در تعدادی از نوارها با افزایش طول اولیه به راندمان حداکثر به دست آمد. به طورکلی می توان نتیجه گیری کرد که راندمان کاربرد به دست آمده از هر دو روش نزدیک به یکدیگر بود.

    کلیدواژگان: آبیاری نواری، راندمان کاربرد، طراحی، WinSRFR
  • ابوالمحمد بندری*، عباس نوروزی، مرضیه محمدی، روشنک قبادپور، فاطمه محسنی نسب صفحات 541-546
    در بین صنعت های مختلف در هر کشور صنعت گردشگری ارتباط مستقیمی با محیط زیست دارد. گردشگری صنعتی، پاک و غیرمخرب نیست، به طوری که رفتارهای گردشگران می تواند در کنار تاثیرات مثبت تبعات منفی زیادی بر محیط زیست داشته باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر تحلیل عوامل موثر بر رفتار محیط زیستی گردشگران دشت سوسن در شهرستان ایذه بود. جامعه آماری پژوهش شامل گردشگرانی بود که در تعطیلات نوروزی سال 1398 به دشت سوسن سفر کردند. حجم نمونه به روش نمونه در دسترس و کاملا تصادفی به تعداد 150 نفر تعیین شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن بر اساس نظر متخصصین دانشگاه و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS (نسخه 22) و LISREL (نسخه 8.80) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای دانش، نگرش و ارزش های محیط زیستی دارای رابطه مثبت و معنی دار با متغیر رفتارهای محیط زیستی بودند. علاوه بر این، مطابق یافته‏ها، متغیرهای دانش، نگرش و ارزش های محیط زیستی، 83% از تغییرات رفتارهای محیط زیستی گردشگران از تغییرات رفتارهای محیط زیستی گردشگران را تبیین می کنند. از اینرو شایسته است از مباحث محیط زیست در متون درسی از دبستان تا دانشگاه استفاده شود.
    کلیدواژگان: تعطیلات نوروزی، توسعه پایدار، دانش محیط زیستی، گردشگری
  • جواد پارسا*، فاطمه حاجی حسینی، علی آخوندزاده، خدیجه طباطبایی صفحات 547-554
    تالاب قره قشلاق از جمله تالاب های دارای اهمیت از لحاظ دارا بودن تنوع گونه های گیاهی، جانوری و به ویژه پرندگان در ایران می باشد. در چند سال اخیر توسعه کشاورزی و تغییر کاربری اراضی در این منطقه باعث کاهش مساحت محدوده آبی این تالاب شده است. پژوهش حاضر به دلیل ضرورت بررسی کمی این تغییرات در سال های گذشته و پیش بینی وضعیت آتی این بوم سازگان منحصربه فرد و با هدف تشخیص لزوم یا عدم لزوم اتخاذ تصمیم در کنترل تغییر کاربری ها انجام شد. در این پژوهش از تصاویر ماهواره لندست 8 به عنوان یک ابزار قابل اتکا در بررسی روند تغییرات روی داده، استفاده شد. بدین منظور، ابتدا طبقه بندی تصاویر اخذشده در سه سال مختلف برای پوشش دادن دو دوره 12 و yr 15 به کمک مدل های ماشین بردار پشتیبان و جنگل تصادفی انجام شد. در ادامه با توجه به وجود کاربری های شامل اراضی بایر، شوره زار، مناطق آبی و همچنین پوشش گیاهی و کشاورزی در محدوده تالاب قره قشلاق، به بررسی تغییرات آن ها پرداخته شد. نتایج به دست آمده حاکی از توسعه بی رویه بخش کشاورزی در یک دوره yr 15 از سال 2001 تا 2015 بود که این تغییر کاربری، تاثیر منفی بر محدوده آبی تالاب گذاشته و کاهش چشم گیر سطح آبی تالاب را در پی داشته است که لزوم مدیریت بخش کشاورزی و جلوگیری از توسعه آتی آن در محدوده تالاب را می توان به عنوان مهم ترین نتیجه مطالعه حاضر ذکر نمود.
    کلیدواژگان: بوم سازگان، تالاب قره قشلاق، تصاویر ماهواره ای، توسعه کشاورزی، کاربری اراضی
|
  • Nader Banitamim, Mohammad Heidarnejad * Pages 386-397
    An increase in the hydraulic capacity of flow conveyance over a weir per a given stage of a stream upstream of the weir is feasible by extending the effective length of the crest of the weir per unit width of flow section. In this work, in order to study the hydraulics of the flow and compare the values of the passing discharge, a 3-D simulation of the flow field on arced labyrinth weirs (single-cycle and double-cycle) was carried out in Flow3D software at the hydraulic loading rate of 0.05 to 0.74 by statistical analysis and the comparison of results obtained from numerical modeling of experimental data. Weirs utilized in this study were three single-cycle weirs (10, 12, and 15 cm in height) and three double-cycle weirs (5, 6, and 7.5 cm in height) examined in a rectangular flume having 8.4, 0.3, and 0.45 m length, width, and height, respectively. The results showed that the data of the numerical model were well conformed to the data of the experimental model. According to the results, a 50% increase in the weir's height will raise the discharge coefficient by 25.5%. Furthermore, the discharge coefficient in a single-cycle arced labyrinth weir at hydraulic loading rates less than 0.4 was higher than the discharge coefficient in a double-cycle arced labyrinth weir. Moreover, the corresponding values were nearly equal at higher hydraulic loading rates.
    Keywords: Arced Labyrinth Weir, Discharge coefficient, Numerical Model, Flow3D
  • Mahsa Hooman, Nooshin Sajadi *, Reza Marandi, Mojgan Zaeemdar, Niloufar Akbarzadeh Torbati Pages 398-410

    Cyclodextrin (CDs)/polyether black amide (PEBA) polymeric nanostructures are of particular practical importance due to their nature including porosity, biocompatibility and biodegradability as new polymeric nanocomposites. The aim of this research work was to optimize the odour and taste causing algae in drinking water using PEBA/CDs nanoadsorbents. The design of experiments and the effect of experimental parameters on the rate of algae removal was done systematically by Fractional Factorial method. RSM optimization method was used to achieve the highest algae removal performance. FTIR spectroscopy, SEM images, BET technique and mapping analysis were used to characterize these nanostructures. These analyzes showed that the nanoadsorbents synthesized had ideal properties such as homogeneous morphology and fiber size distribution in the nanometer range. In addition, according to data obtained from BET technique, the surface area of the sample was about 840 m2/g. The results of studies on Navicula algae showed that PEBA/CDs polymeric nanoadsorbents can affect the quality of drinking water by reducing the number of algae colonies to 5 colonies. The results of analysis of variance showed that the parameters of dose of polymeric nanoadsorbents, water volume and contact time (Pvalue = 0.000) affect the rate of algal removal. The results showed a reduction in the number of algae colonies by 3 colonies. The use of novel nanostructures as well as the systematic studies used in this study can be used as a new strategy to improve the quality of drinking water.

    Keywords: Algae Removal, Drinking Water Quality, PEBA, CDs Polymeric nanoadsorbent, Systematic study
  • Hassan Rezaei *, Sanaz Naseri Pages 411-421
    Nickel is highly toxic and directly associate with health risk such as damage to kidney, liver and central nervous system. This study evaluated the potential of a chicken feather for the removal of nickel from aqueous solutions. Freundlich, Langmuir and Temkin isotherm models were used to characterize the bio sorption of the mentioned metal onto the chicken feather. In the batch system, parameters of pH (4-8), adsorbent dosage (0.01- 0.06 g/l), contact time (15-120 min), nickel initial concentration (5-200 mg/l), and temperature (15-40 °C) were studied. Studies have shown that the maximum Nickel uptake efficiency occurred at pH = 6, concentration of 50 mg / g, contact time of 60 minutes, ambient temperature of 25 ° C and adsorbent mass of 0.03 g. The thermodynamic parameters such as Gibb's Free Energy (ΔG), Enthalpy (ΔH) and Entropy (ΔS) indicated that the adsorption of nickel ion were spontaneous and endothermic at 288–313 °K. Comparing the determination coefficients between measured data and obtained value from pseudo- second-order model (R2 = 0.95) and pseudo- first-order model (R2 = 0.65) showed that the pseudo- second-order model describes experimental data better. Also, comparing the Langmuir, Freundlich and Temkin isotherm for nickel adsorption by chicken feather nanoparticles showed that Freundlich isotherm (R2 = 0.87) was more proper than Langmuir isotherm (R2 = 0.82) and Temkin isotherm (R2 = 0.67) in describing adsorption process. According to the results of this study, chicken feather nanoparticles adsorbent with a high efficiency of 96.8% can be used to remove Nickel from aqueous solutions.
    Keywords: Adsorption, Chicken feather, Heavy metal, Isotherm, Kinetic
  • Hassan Rezaei *, Nazanin Parsa Pages 422-432
    In recent years, various methods have been used to remove heavy metals from aquatic environments; one of which is the adsorption process. Graphene oxide nanoparticles have received much attention due to their high adsorption capacity and high surface area. In this study, melamine-modified nanographene oxide adsorbent was used to remove Pb from aqueous solution. Experiments were performed at pH (3-8), temperature (15-50 °C), Pb concentration (5-200) mg/l, adsorbent (0.01-0.06 g), and contact time (15-150 min). Results showed that the maximum Pb adsorption efficiency by modified nanographene oxide occurred at pH = 6, concentration of 20 mg/l, contact time of 60 min, ambient temperature of 22 °C and adsorbent dosage of 0.01 g. In the study of metal equilibrium isotherms, the Freundlich model was more consistent with the experimental data. Given that the Freundlich model is used to describe heterogeneous adsorbent surfaces, it can be concluded that lead adsorption by graphene oxide nanoparticles has been done in several layers. Modified nanographene oxide with its large surface area, hydrophobicity, high negative charge density, ease of fabrication and high adsorption could be used as an effective adsorbent for metal removal. According to the results of this study, a melamine-modified nanographene oxide adsorbent with a high efficiency of 98.8% can be used to remove lead from aqueous solutions.
    Keywords: Adsorption, Equilibrium Isotherms, graphene oxide, Lead
  • Rahim Kazemi *, Bagher Ghermezcheshmeh Pages 433-443

    Flow duration curve (FDC) is one of the most appropriate criteria for recognizing the hydrological response of catchments. Understanding the interaction of drought phenomenon along with FDC indices is a suitable tool for optimal water resources management of catchment. The aim of this study was to investigate the temporal relationship between drought and FDC indices in the Kaka-Reza, karstic catchment. In this study, the common period (1982-2017) was considered for the corresponding hydrometric and rain gauge stations. The standardized precipitation index (SPI) and standardized discharge index (SDI) were then calculated at time scales of 3, 6, 9, and 12 months. Precipitation duration curve (PDC) and FDC were plotted and curve indices were calculated and standardized. The relationships between drought index and FDC indices were investigated and analyzed. The results showed the general trend of changes in SPI and SDI in the respective time scales follow each other. However, the most consistent trends are related to the time step of three months. The rate of relative changes in the section of low flow indices (Q90/Q50) were very small and around 0.6% and in the high flow (Q25/Q50) was around 4.41%. The correlation between FDC and PDC showed coefficient of determination of 0.904. The rate of slope change was from 0.5 to 5% and trend of its changes was a slight upward slope during the research period. The small amount changes of FDC indices and slope of FDC showed the role of karst phenomenon in determining the shape of FDC as well as controlling flow fluctuations and providing stable flow during the drought period.

    Keywords: Hydrologic response, Karst water resource, Precipitation duration curve, Standardized precipitation index
  • Azita Behbahaninia *, Alireza Mashayekhi, Ali Azimi Pages 444-453
    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are among the important organic pollutants in the aquatic ecosystems generally generated by natural and human processes. The purpose of this study was to determine the concentration and distribution of PAHs and the origin of these compounds in the surface sediments of the Protected Chalous River in Mazandaran Province. Sampling of surface sediments of the riverbed was performed at four stations located along the river (Darkala, first ring bridge, Chalous fountain bridge and estuary). The extraction and analysis of PAHs was performed using standard Soxhlet method in two stages: column chromatography and gas chromatography-mass spectrometry. The highest and lowest total amount of these compounds (∑PAHs) was observed in the surface sediments of the riverbed at the estuary and Darkala stations (903.8±144.30 and 51.71±19.33 ng/g) respectively. The trend of accumulation of PAHs in the surface sediments showed that the ∑PAHs concentration increased from the upstream to downstream in the river. Determining the origin of PAHs in surface sediments of the riverbed using isomeric diagnostic ratios showed that the origin of PAHs in the river was a mixture of petrogenic and pyrogenic sources with petrogenic dominance. According to the NOAA sediment quality standard, the sediments samples were in the range of moderate pollution in the studied stations, except at Darkala station, located upstream of Chalous river and had low pollution. The influx of agricultural effluents from the surrounding farms, the increase in population and vehicles in the area has led to an increase in the composition of PAHs in river sediments.
    Keywords: Chalous River, Surface Sediment, origin, PAHs
  • Morteza Shokri *, Reza Mehdipour Pages 454-464
    The formation of the secondary flows is caused by the non-prismatic nature of the main channel and floodplains in the compound channel and the intense interaction of the low-velocity flow of the floodplains in passing over the high-velocity flow of the main channel. So far, comprehensive studies on changing the divergence angle of floodplains have not been done as a numerical and physical model, and due to the effectiveness of this parameter, its study is necessary. In the present study, using the three-dimensional Ansys-Fluent model, simulation was performed based on the standard k-ε turbulence model and VOF method for the hydraulic flow in compound channel with divergent floods for five divergence angles of 3, 6, 9, 12 and 15° and in three sections of 2, 8 and 14 m. The boundary conditions used in this research were the input limit of the mass flow rate, the output boundary as a pressure outlet, the solid boundaries as a non-slip wall without roughness and the upper boundary of the channel as a non-slip wall without roughness. The results of accurately predicting the average depth velocity in the section Z = 14 m of the channel showed that in all sections of the channel, the modeling results were within the allowable error range defined for numerical models, indicating the appropriate matching of laboratory and simulation results. The results showed that the maximum velocity in the channel occurs with a divergence angle of 3° and the higher the divergence angle, the lower the velocity. Moreover, the maximum shear stress in the channel is with a divergence angle of 3° and the minimum shear stress is in the divergence angle is 15°. The lower the water angle, the higher the divergence angle, and the higher the divergence angle, the lower the water height.
    Keywords: Ansys Fluent, divergence angle, Divergent Floodplain, Non-prismatic Channel, VOF
  • Mehran Hekmatnia, Mahdi Safdari, Seyed Mahdi Hosseini *, Ali Sardar Shahraki Pages 465-476
    Agriculture is the largest user of freshwater in the world. One of the practical solutions for managing agricultural water resources in arid and semi-arid regions is to calculate the amount of water consumption in the process of agricultural crops through the virtual water index. The aim of this study was to use virtual water to manage water consumption in the agricultural sector of the Hirmand catchment. The need for irrigation of agricultural crops in the catchment was obtained using CROPWAT software. Then, the current and future status of water supply and demand was investigated using the WEAP model for agricultural crops in the catchment in the current cultivation pattern of the region. After calculating the virtual water content of the crops, the cultivation pattern was presented based on it and with emphasis on the need for irrigation. The water demand for crops in the virtual water scenario of the cultivation pattern was investigated using the WEAP model. The results showed that the need for irrigation of crops in the Hirmand catchment was 7847 m3/ha and the virtual water content of crops was 2.353 m3/kg. The agricultural sector consumes 70.10% of the total water supply in the Hirmand catchment. In the current situation, the total annual demand of water for crops is 1011×106 m3, of which 67.13% is supplied and 32.87% is not supplied. If the current situation continues for the next 15 years, the agricultural sector will face water shortages of 6099×106 m3. By applying the virtual water scenario, the demand for agricultural water could be decreased by 180×106 m3/yr. Finally, it was found that if the priority of water allocation between the agricultural sector and the drinking sector be the same, the drinking sector will face an annual water shortage of 18×106 m3.
    Keywords: agriculture sector, Hirmand catchment, virtual water, WEAP model
  • Kamal Khodaei *, Hadi Tabani, Aliakbar Shahsavari, Seyed Hossein Qureshi, Zahra Boosalik, Benyamin Rezazadeh, Majid Mokhtari Pages 477-493
    Due to the high volume of oil activities, there is a possibility of groundwater oil pollution, which requires extensive source identification, remediation, management and monitoring. In Rey industrial area, despite widespread oil pollution, the source identification of groundwater oil pollution has not been carried out before the present study, and previous studies were limited to exploration and extraction of petroleum products. The purpose of this study was to determine and separate the sources of oil spills to groundwater in the Rey industrial area. For this purpose, subsurface geology and hydrogeology of the region were studied by digging exploratory wells and data analyzing, and a conceptual model of the region was prepared. Then, all potential sources of pollutants and monitoring wells in the area were sampled and distillation and gas chromatography-mass spectrometry and hydrogeological analyzes were performed. Based on the results of this study, five main contaminated plumes were identified. The research results show that if the contamination is single product, the distillation method is the fastest and cheaper method of identifying and separating the plumes of contamination. When the contamination is a combination of different compounds, the use of gas-mass chromatography analysis and different ratios of the compounds along with hydrogeological analyzes is required. The main leaks in the study area were from the transmission lines of petroleum products buried in the underground, which usually transport petroleum products with high pressure.
    Keywords: Groundwater, Contamination Plumes Separation, Distillation Analysis, GC-MS, Oil Pollution
  • Houshang Ghamarnia *, Saeid Nasseri, Bahman Farhadi Bansouleh, Ata Amini, Farhang Sargordi Pages 494-506

    Accurate estimation of dam lake evaporation is of great importance in reservoir water management. This factor has led to the installation of meteorological stations in most dams. At the meteorological station, the rate of evaporation from the lake surface is measured using an evaporation pan. Remote sensing methods are cost effective and can be generalized to the whole area. In this study, the daily evaporation rate from the surface of Suleiman Shah Lake was calculated using a combination of SEBAL algorithm and meteorological data and using five Landsat 8 satellite images. The obtained results were compared with the evaporation rate obtained from different methods. The results showed that among the combined methods, Penman Kimberly 1996 method, among other methods, Blanche-Kridel method had the highest agreement and Hafner method had the least agreement with the measured data indicated with R2, RMSE and MAE equal to 0.96, 2.78 and 5.66, respectively. The results of this study can be used to estimate evaporation in other regions with similar climates.

    Keywords: Combined methods, Energy balance, Evaporation, Evaporation pan, Landsat 8, SEBAL Algorithm
  • Ghobad Rostamizad *, Jamshid Yarahmadi, Shahrokh Mohseni Pages 507-519

    To prevent the occurrence of floods, it is necessary to identify areas having high potential for this phenomenon. The aim of this research was to estimate runoff coefficient, understanding the effective factors in flooding, and the flood hazard of Arasbaran forests (Sotanchai basin). For this purpose, first, the required data, including the maximum daily precipitation, soil, slope, land use, vegetation density and drainage density layers, were prepared in geographic information system (GIS) environment. In the following using the analytic hierarchy process (AHP) method, an effective weight was assigned to each of the six factors influencing the flood hazard of the basin. Through applying the weight of each layer and combining it, the flood hazard zonation map of the basin was prepared with different return periods (10, 25, 50, and 100 years). The results showed that 15 - 19% of the basin area had a medium flood potential during the period of 10 to 100 years and 1-13% had a high flood hazard. During the 10- and 25-year return periods, no area of the basin was in the flood hazard category, but in the 50- and 100-year return periods, 0.32 and 0.96% of the basin area were in the very high flood hazard category, respectively. Generally, it can be concluded that due to good forest density and vegetation, flood hazard was low in the region, instead areas with high flood hazard were located in areas, where forests have been destroyed.

    Keywords: Analytic Hierarchy Process (AHP), Arasbaran forests, Flood hazard, Return period, Zoning
  • MohammadNavid Farahza, Bijan Nazari * Pages 520-532

    Emphasis on water resources based on adaptation to water scarcity makes production adaptable to climate conditions. In this study, after identifying the educational resources, the educational needs of greenhouse owners were determined prioritized with reference to water scarcity conditions. For the educational needs assessment, three-dimensional model and Delphi method were applied. Data were analyzed using mean and standard deviation indices and Kolmogorov and Smirnov, one-sample t, one-sample Sign, Kruskal-Wallis, and Yumen-Whitney tests. The findings of this study showed that the operating status of irrigation systems from the three perspectives of "greenhouse owners", "experts" and "trainers" were 4.34±0.95, 2.83±1.04 and 2.86±0.64 (out of 5 points), respectively. The status of exploitation of educational resources from the three points of view were 2.26±1.23, 2.46±0.99 and 2.56±1.10 (out of 5 points), respectively. Moreover, the knowledge and skills of greenhouse owners regarding educational needs from the three perspectives were 3.61±0.9, 2.50±1.09 and 2.48±0.9 (out of 5 points), respectively. Evaluations showed that greenhouse owners are not aware of the principles of proper operation of irrigation systems and do not have sufficient knowledge and skills regarding educational needs. It is necessary to change the content and use of educational resources according to the greenhouse owner's conditions and interests. In addition, the most important educational needs of greenhouses owners based on the three views were "time management of different stages of irrigation", "how to use irrigation systems" and "introduction of different irrigation systems and their disadvantages and benefits".

    Keywords: 3D model, Delphi, statistical tests, Trainers
  • Adel Sargolzaei, MohammadMahdi Chari *, Masoomeh Delbari, Peyman Afrasiab Pages 533-540

    The proper combination of cutoff time and lengths of border are among the criteria for high efficiency in surface irrigation. The objective of this study was to determine cutoff time and the optimal distance and flowrate in closed-ended border systems. The basic assumption in this method is that the point along the field, where the lowest water depth permeates should receive water equal to the required depth. For this purpose, the data applied were consisted of 18 vegetated and non-vegetated borders, and bed slope of 0.001 to 0.005, Maning's roughness of 0.017-0.211, border length of 100 m and flow rate range from 0.08 to 0.16 m3/min.m. After determining the cut-off time, the application efficiency obtained using the method presented in this study was compared with zero inertia (WinSRFR 4.1) model. The highest similarity of results was observed in closed end border for R-6, R-13, R-14 and R-17 border with 0% difference and the highest difference was for R-1 border with 8.67% difference in efficiency. Maximum efficiency was obtained in some border with decreasing length and in some border with increasing length. Generally, it can be concluded that the application efficiency obtained from both methods was close to each other.

    Keywords: Application efficiency, Border irrigation, Design, WinSRFR
  • Abolmohammad Bondori *, Abbas Norozi, Marzeh Mohammadi, Roshank Ghobadpoor, Fatemeh Mohsannasab Pages 541-546
    Among different industries in each country, tourism industry is directly related to the environment. Tourism is not a clean and non- destructive industry, so that tourists’ behaviors in addition to positive effects can also have many negative consequences on the environment. The purpose of this study was to analyze factors affecting environmental behavior of tourists in Susan Plain, Izeh county. Statistical population of the study consisted of tourists traveled to Susan Plain during Nowruz Holidays in 2019. The sample size was determined by available sample and they were randomly selected (n=150). The research tool was a questionnaire, which its validity was verified by a panel of academics and its reliability was approved through Cronbach's alpha coefficient. The data were analyzed by SPSS (Ver. 22) and LISREL (Ver. 8.80) software. The results showed that variables of environmental knowledge, attitude, and values had positive and significant correlation with variable of environmental behaviors. Furthermore, according to the results, variables of environmental knowledge, attitude, and values could describe 83% of tourists’ environmental behavior changes. As a recommendation, it is worthwhile to use environmental topics in the textbooks from primary school to university.
    Keywords: environmental knowledge, Nowruz Holidays, sustainable development, Tourism
  • Javad Parsa *, Fatemeh Hajihoseini, Ali Akhoundzadeh, Khadijeh Tabatabaee Pages 547-554
    GharehGheshlagh wetland is one of the most important wetlands in Iran in terms of having a variety of plant and animal species especially birds. In recent years, agricultural development and land use change in this region has reduced water areas of this wetland. The present research was conducted due to the necessity of the assessment of the variations occurred during last years and forecasting the future status of this unique ecosystem in order to make decisions about the land use management. For this purpose, Landsat 8 satellite images were used as a reliable tool to investigate the trend of changes. In this regard, the images provided in three different years were classified to cover two periods of 12-year and 15-year using Support Vector Machine and Random Forest models. Then, considering the existence of land uses including barren landscapes, saline fields, water areas, and also vegetation and agriculture in the region of GharehGheshlagh wetland, their changes were evaluated. The results represented the immethodical development in agriculture area over a 15-year period from 2001 to 2015. The land use changes had a negative impact on the wetland water areas and it had caused remarkable reduction in the water level of the wetland, which necessitates for agricultural management and prevention of its future development in the region of the wetland can be mentioned as the most important result of the present study.
    Keywords: Agricultural developments, Ecosystem, GhareGheshlagh wetland, Land Use Change, satellite images