فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1399)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام کاظمی راد، منیره خادم، محمدرضا منظم اسماعیل پور، مریم میرزایی حتکنی، امیر عباسی گرمارودی *، سجاد مظفری صفحات 1-11
    زمینه و اهداف

    صدای بنفش را می توان مشابه اصواتی در نظر گرفت که طیف وسیعی از افراد به عنوان یکی از مهم ترین عوامل فیزیکی زیان آور، در محیط های کاری خود در تماس با آن هستند. از طرفی، نمونه ی بافت حلزون گوش بهترین نمونه بافتی جهت بررسی میزان بیان ژن و مطالعات آسیب شناسی، پس از تماس با اصوات محسوب می شوند لذا هدف از این پژوهش، بررسی اثرات صدای بنفش بر روی میزان بیان ژن SLC26A4در بافت حلزون گوش بود.

    مواد و روش ها

    در مجموع، 10 سر رت نر با نژاد ویستار در این مطالعه تجربی استفاده گردید. دو گروه مواجههN1 و N2 در تماس با صدای بنفش (kHz20-4، dB120-115=SPL) قرار گرفتند. آزمایشات بافت شناسی جهت مطالعات آسیب شناسی بافت صورت گرفت و در پایان، میزان بیان نسبی ژن SLC26A4 بوسیله ی qRT-PCR تعیین گردید. کلیه آزمایشات این مطالعه، طبق موازین اخلاقی کار با حیوانات آزمایشگاهی انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در هر دو گروه مواجهه N1 و N2 کاهش معنادار میزان بیان ژن SLC26A4 نسبت به سطح نرمال اتفاق افتاده است. نتایج مطالعه ی آسیب شناسی بافت حلزون گوش نشان داد که نمونه ی گروهی که 6 روز با صدای بنفش مواجهه داشت، پس از 7روز از قطع مواجهه صدمات مکانیکی بیشتری دیده بود.

    نتیجه گیری

    این سطح از کاهش بیان در ژن SLC26A4 و آسیب دایمی غشای رایسنر و بازال لامینا در بافت حلزون گوش و گانگلیون عصب شنوایی، منجر به تقویت بروز نقص شنوایی حسی-عصبی پیش رونده و افزایش احتمال متاستاز در بافت حلزون گوش می گردد.

    کلیدواژگان: صدای بنفش، بیان SLC26A4، بافت حلزون گوش، نقص شنوایی، حسی-شنوایی
  • ثانیه جهانداری، حسین حاتمی، داود خراسانی زواره* صفحات 12-22
    زمینه و اهداف

    بیوترویسم به‌عنوان یک مشکل جهانی مطرح بوده و تهدید آن روزانه در حال افزایش می‌باشد پرستاران در هنگام وقوع این‌گونه رخدادها نقش مهمی در مدیریت قربانیان دارند. بدین منظور این مطالعه جهت بررسی آمادگی سازمانی پرستاران در برخورد با حملات بیوتروریستی انجام گرفت.

    موارد و روش‌ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی بوده که به ‌صورت تمام شماری، در بین 90 پرستار شاغل در بیمارستان در سال 1399 انجام گرفت. ابزار کار پرسشنامه محقق ساخته در پنج بخش؛ سنجش دموگرافیک، آگاهی، نگرش، عملکرد و آمادگی سازمانی بود. روایی پرسشنامه توسط اساتید هییت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و پایایی آن توسط آزمون آلفای کرونباخ در چهار حیطه آگاهی، نگرش، عملکرد و آمادگی سازمانی، تایید و از نرم‌افزار SPSS ورژن 21 جهت تحلیل استفاده شد. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.

    یافته‌ها

    نتایج پژوهش نشان داد که میزان آگاهی مطلوب بیوتروریستی در بین مشارکت‌کنندگان 1/51 درصد بود (بیشترین سهم مربوط به حیطه مقابله بیوتروریستی 7/56%)، و اکثر پرستاران (2/62%) نگرش خوب و عالی در برخورد با حملات بیوتروریستی داشتند (بیشترین سهم مربوطه به حیطه عاطفی 7/67%) و در بخش عملکرد، 4/94% عملکرد خوبی را گزارش کردند همچنین 4/64% از پرستاران بستر لازم در مقابله با حملات بیوتروریستی را مناسب گزارش نمودند. بین میزان عملکرد با سطح تحصیلات (038/0=P) رابطه معنادار آماری مشاهده شد.

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های مطالعه بیانگر میزان آگاهی متوسط پرستاران در برخورد با حملات بیوتروریستی بود که لازمه توجه و برنامه‌ریزی بهتر و مناسب‌تر مدیران سلامت در جهت ارتقاء میزان آگاهی پرستاران در برخورد با بحران‌های بیوتروریستی می‌باشد.

    کلیدواژگان: بیوتروریسم، آگاهی، نگرش، پرستاران، آمادگی سازمانی
  • صلاح غریبی، آزاده فروغی *، مهرداد پویان مهر، امیرحسین هاشمیان صفحات 23-33
    زمینه و اهداف

    بهداشت و ایمنی موادغذایی به عنوان یک اصل مهم برای جلوگیری از مبتلاشدن انسان به بیماری ها و نیز حفظ محیط از نظر آلودگی در نظر گرفته می شود. از آنجا که بخش عظیمی از جمعیت کشور را جوانان تشکیل می دهند و درصد بالایی از آنان دانشجو هستند، پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در خصوص بهداشت و ایمنی مواد غذایی انجام گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که در بین 307نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه شامل مشخصات دموگرافیک و سوالاتی در سه بخش برای سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد استفاده گردید. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون‌های مجذور کای در محیط نرم افزار SPSS نسخه26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اخلاق در پژوهش و محرمانه بودن پاسخ های شرکت کنندگان در صفحه اول پرسشنامه ذکر شد.

    یافته ها

    افراد شرکت کننده در این مطالعه اکثرا مذکر و مجرد بوده اند که بیشترین شرکت کننده (127نفر) مربوط به دانشکده پزشکی بود (4/41%). علیرغم اینکه اکثر دانشجویان آگاهی و نگرش خوب نسبت به بهداشت و ایمنی موادغذایی داشتند، اما حدود 4/70% دانشجویان عملکرد ضعیفی داشتند که ضعیف ترین عملکرد مربوط به دانشجویان دانشکده پرستاری-مامایی بود درخصوص آگاهی و نگرش، تفاوت معنی داری در بین دانشجویان دانشکده های مختلف وجود داشت. همچنین ارتباط معنی داری بین جنسیت و عملکرد دیده شد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به عملکرد ضعیف دانشجویان در بحث رعایت اصول بهداشتی مواد غذایی به نظر می رسد برگزاری کارگاه های آموزشی و اضافه کردن واحد های درسی در این زمینه احتمالا می تواند باعث بهبود عملکرد دانشجویان شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، بهداشت مواد غذایی
  • علی رزاق پور، رحمن پناهی، محیا شفائی، مریم مافی، لیلا دهقانکار* صفحات 34-43
    زمینه و اهداف

    پرستاری حرفه ای است که اشتغال در آن نیازمند برخورداری از سطوح مطلوب سلامت روانی می باشد. از این رو، شناسایی عواملی که سلامت روان را تحت تاثیر قرار می دهد، از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. عزت نفس و خودکارآمدی از مهم ترین عوامل موثر بر سلامت روان هستند که در ارتقای سلامت روان افراد، مخصوصا دانشجویان پرستاری، نقش بسیار مهمی ایفا می کنند. لذا، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین عزت نفس و خودکارآمدی در بین دانشجویان پرستاری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی و از نوع همبستگی در سال 1398 انجام شد. 150 نفر از دانشجویان رشته پرستاری مشغول به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی قزوین به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از چک لیست مشخصات جمعیت شناختی و زمینه ای، و پرسشنامه های استاندارد عزت نفس روزنبرگ و خودکارآمدی شرر استفاده گردید. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید. تجزیه داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22، آمار های توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره کل عزت نفس و خودکارآمدی در دانشجویان مورد مطالعه به ترتیب 07/5±25/21 از 30 و 31/7±66/62 از 85 به دست آمد. همچنین، بین نمره عزت نفس و خودکارآمدی (001/0>p و 497/0=r) همبستگی مستقیم و معنی‌دار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    دانشجویان مورد بررسی از عزت نفس متوسط و خودکارآمدی خوبی برخوردار بودند. همچنین، عزت نفس به شکل قابل توجهی در دانشجویان با سطوح خودکارآمدی بالاتر، بیشتر بود. انجام مطالعات بیشتر در این رابطه با دیگر حوزه های سلامت روان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: عزت نفس خودکارامدی دانشجویان پرستاری
  • مانا محبیان، حسین حاتمی، مهدی جعفری*، سهیلا خداکریم صفحات 44-54
    زمینه و اهداف

    با توجه به اثرات همه‌گیری کووید-19 (COVID-19)بر سلامت روان کارکنان خط اول درمان به ویژه پرستاران، هدف ما در این مطالعه مقایسه ترس از کووید-19، میزان اختلال خواب و رضایت جنسی پرستاران شاغل در بخش‌های بستری بیماران کووید با پرستاران بخش‌های بدون بستری این بیماران بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقایسه‌ای، پرسشنامه‌های اختلال خواب پیتزبورگ، رضایت جنسی لارسون و ترس از کووید-19، توسط 160 نفر از پرستاران مشغول در شش بیمارستان شهر تهران (80 پرستار بخش‌های کووید-19 و 80 پرستار بخش‌های غیر کووید-19) تکمیل شدند. داده‌ها پس از ورود به نرم افزار SPSS.v25، به کمک آزمون‌های کای دو، تی مستقل، من ویتنی و همبستگی پیرسون آنالیز شدند. اخلاق در پژوهش و محرمانه بودن اطلاعات رعایت شده است.

    یافته‌ها

    در میان پرستاران شاغل در بخش کووید و غیر‌کووید به ترتیب، 8/83% و 3/76% دارای اختلال خواب بودند. از میان مجموع 79 شرکت کننده متاهل در دو گروه، به ترتیب 1/88% و 6/94% رضایت جنسی بالا گزارش کردند. میانگین نمره ترس از کووید-19 در دو گروه پرستاران بخش کووید و غیر‌کووید به ترتیب 91/5 ±01/20 و 29/6 ±55/19 بود. میان میانگین نمرات اختلال خواب، رضایت جنسی و ترس از کووید-19 در دو گروه اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد(05/0p>).

    نتیجه‌گیری

    عدم وجود تفاوت معنادار در بین دو گروه نشان می‌دهد که هر دو گروه پرستاران در خطر بالای اختلالات خواب و ترس از کووید-19 هستند. براساس این یافته‌ها، مداخله به موقع برای بهبود سلامت روان پرستاران و پیشگیری از بروز اختلال عملکرد آنان در دوران پاندمی ضروری است.

    کلیدواژگان: ترس از کووید-19 اختلال خواب رضایت جنسی پرستاران کووید-19
  • فاطمه قنادیان*، محمدرضا نایینیان، لیلا حیدری نسب صفحات 55-64
    زمینه و اهداف

    یکی از اختلالات جنسی شایع در میان زنان واژینیسموس است. هدف از این مطالعه تعیین رابطه خودپنداره جنسی با عملکرد جنسی و عزت نفس در زنان مبتلا به اختلال واژینیسموس است.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه ، 124 نفر از زنان مبتلا به اختلال واژینیسموس مراجعه کننده به کلینیک سلامت خانواده و مطب پزشک زنان و زایمان واقع در شهر تهران به روش نمونه‌گیری تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند، ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه چندوجهی خودپنداره جنسی (MSSQ)، شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI) و عزت نفس روزنبرگ (RSE) بوده‌اند. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاق در پژوهش و محرمانه بودن پاسخ‌ها اجرا گردید.

    یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش نشان داد که برخی از مولفه‌های خودپنداره جنسی؛ اضطراب جنسی، خودکارآمدی جنسی، انگیزه برای جلوگیری از رابطه پرخطر جنسی و افسردگی جنسی (01/0=a) و خوشبینی جنسی، خودسرزنشی مشکل جنسی، رضایت جنسی (05/0=a) با عملکرد جنسی معنادار بوده و همچنین اضطراب جنسی، مدیریت مشکلات جنسی، عزت نفس جنسی، طرح‌واره‌های جنسی، ترس از رابطه جنسی (01/0=a) و خودکارآمدی جنسی، انگیزه جنسی، رضایت جنسی، افسردگی جنسی (05/0=a) با عزت نفس معنادار می‌باشد.

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های پژوهش بیانگر ارتباط برخی از مولفه‌های خودپنداره جنسی با عملکرد جنسی و عزت نفس است. همچنین مولفه‌های اضطراب جنسی، خودکارآمدی جنسی، آگاهی جنسی، انگیزه برای جلوگیری از رابطه پرخطر جنسی، دغدغه جنسی، نظارت جنسی، انگیزه جنسی، عزت نفس جنسی، قدرت کنترل جنسی دیگر، پیشگیری از مشکل جنسی بیشترین سهم را در تبیین عملکرد جنسی داشته‌اند و همچنین اضطراب جنسی بیشترین سهم را در تبیین عزت نفس داشته است.

    کلیدواژگان: خودپنداره جنسی، عملکرد جنسی، عزت نفس، واژینیسموس
|
  • Elham Kazemi Rad, Monireh Khadem, Mohammad Reza Monazzam Esmaeelpour, Maryam Mirzaie Hatkani, amir abbasi garmaroudi*, sajjad Mozaffari Pages 1-11
    Background and Aims

    As one of the most important physical detrimental factors, purple noise can be considered similar to sounds that a wide range of people are exposed to in their workplaces. Also, cochlear tissue samples are the best tissue samples to evaluate gene expression and pathologic studies following noise exposure. Therefore, the aim of this study was to investigate the effects of purple noise on the expression of SLC26A4 gene in cochlear tissue. Methods & material: Totally, 10 male Wistar rats were used in this experimental study. Both N1 and N2 exposure groups were exposed to purple noise with sound pressure level of 115-120 dB and frequency range of 4-20 kHz. Histological tests were performed for pathological studies. Finally, the relative expression of SLC26A4 gene was determined by qRT-PCR technique. All experiments were conducted according to ethical standards of working with laboratory animals.

    Results

    The results showed that the expression of SLC26A4 gene decreased significantly compared to the normal level in both N1 and N2 groups. The results of cochlear tissue pathology showed that the group exposed to purple noise for 6 days had more mechanical damage 7 days after cessation of exposure.

    Conclusion

    Significant decreased expression in SLC26A4 gene and permanent damage to the Reissner and Basal lamina membranes in the cochlear tissue and the auditory nerve ganglion leads to strengthening the incidence of advancing sensorineural hearing impairment and increases the likelihood of metastasis in cochlear tissue.

    Keywords: Purple noise SLC26A4 expression Cochlear tissue Sensorineural hearing impairment
  • saneyeh jahandari, Hossein Hatami, Davoud Khorasani Zavare* Pages 12-22
    Background and Aims

     Bioterrorism is a global problem and its threat is increasing daily. Nurses have an important role in the management of victims during such incidents. Accordingly, this study was conducted to examine the organizational preparedness of nurses in dealing with bioterrorism attacks.

    Materials and Methods

     The present study was conducted among 90 nurses working in hospital through a cross-sectional census in 2020. A researcher-made questionnaire including five parts: demographics awareness, attitude, performance, and organizational readiness was used. The validity of questionnaire was confirmed by the faculty members of Shahid Beheshti University of Medical Sciences and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha in four areas of knowledge, attitude, practice and organizational readiness. SPSS software version 21 was used for data analysis. Ethical considerations were observed in all stages of the study.

    Results

    The results showed that the desired level of bioterrorism awareness among participants was 51.1% (the highest share, related to the field of bioterrorism control, was 56.7%). Most of the respondents (62.2%) had a good and excellent attitude in dealing with bioterrorism attacks (the largest share related to the emotional domain was 67.7%) and finally 94.4% of participants reported good performance. Approximately, 64.4% of nurses are prepared to deal with bioterrorist attacks. There was a statistically significant relationship between surveyed interviewees performance and their education level (p = 0.038).

    Conclusion

    Findings of our study showed an average level of nurse’s knowledge in dealing with bioterrorist attacks, which requires better and more appropriate planning of health managers to improve their awareness about bioterrorist crises.

    Keywords: Bioterrorism, Knowledge, Attitude, Nurses, Organizational Readiness
  • salah gharibi, Azadeh Foroughi*, Mehrdad Pouyanmehr, AmirHossein Hashemian Pages 23-33
    Background and Aims

    Food hygiene and safety is considered as an important principle to prevent humans from contracting diseases and also to protect the environment from contamination. Because a large part of Iran's population is young and a high percentage of them are students, therefore, this study was conducted to determine the knowledge, attitude and practice of students of Kermanshah University of Medical Sciences about food hygiene and safety.

    Materials and Methods

    The present descriptive-analytical study was conducted on 307 students at Kermanshah University of Medical Sciences through a convenience sampling method. A questionnaire including demographic characteristics and questions in three sections were used to assess students' knowledge, attitude and practice towards food health and safety. The data were analyzed using SPSS version 26 software. Ethics approval and confidentiality of answers were given on the first page of the questionnaire.

    Results

    The participants were mostly male and single, with the majority belonging to the medical school. Despite the fact that most of the students had good knowledge and attitude towards food hygiene and safety, but about 70.4% of respondents showed poor performance, from which the weakest performance was related to nursing and midwifery students. Students' knowledge and attitude had a statistically significant difference between different faculties. Functionally, a significant relationship was seen between gender and performance.

    Conclusion

    Given the poor performance of students in relation to the principles of food hygiene, it seems that holding workshops and adding courses can probably improve student performance.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Food Safety
  • Ali Razaghpoor, Rahman Panahi, Mahya Shafaei, Maryam Mafi, Leila Dehghankar* Pages 34-43
    Background and Aims

    Nursing is a profession which necessitates very good mental health. Hence, identifying the factors affecting the mental health is highly important. Self-esteem and self-efficacy are addressed as the most important factors affecting mental health that play a very important role in promoting the mental health of individuals, especially nursing students. Therefore, this study aimed to determine the relationship between self-esteem and self-efficacy among undergraduate nursing students.

    Materials and Methods

    This cross-sectional and correlational study was conducted in 2020. Totally, 150 nursing students at Qazvin University of Medical Sciences were selected through a convenience sampling method. For data collection, a checklist for demographic and background variables, Rosenberg Self-Esteem Scale and Sherer Self-Efficacy Scale were used. All stages of the study were conducted according to moral standards. Data analysis was performed by SPSS v. 22 using descriptive tests and Spearman's correlation coefficient.

    Results

    The mean and standard deviation of the total scores of self-esteem and self-efficacy in students were 21.25±5.07 out of 30and 62.66±7.31 out of 85, respectively. Also, a positive and significant relationship between the total scores of self-esteem and self-efficacy was observed (p< 0.001, r = 0.497).

    Conclusion

    It was concluded that the students had moderate level of self-esteem and good level of self-efficacy. Also, self-esteem was significantly higher in students with higher levels of self-efficacy. Further studies in this regard on other factors of mental health are recommended.

    Keywords: self-esteem, self-efficacy, nursing students
  • Mana Mohebbian, Hossein Hatami, Mahdi Jafari*, Soheila Khodakarim Pages 44-54
    Background and Aims

    Considering the effects of COVID-19 pandemic on mental health of first-line treatment staff, especially nurses, we aimed to compare fear of COVID-19, sleep disorders and sexual satisfaction of nurses working in COVID wards with nurses in non-hospitalized wards of these patients.

    Materials and Methods

    In this comparative study, Pittsburgh sleep disorders, Larson sexual satisfaction and Covid-19 fear questionnaires were completed by 160 nurses working in six hospitals in Tehran (80 nurses in Covid-19 and 80 nurses in non-Covid-19 wards). Data were analyzed by SPSS v. 25 software using Chi-square, independent t-test, Mann-Whitney test and regression analyses. Ethics in research and confidentiality of information have been observed in this study.

    Results

    Among nurses working in COVID-19 and non-COVID-19 wards, 83.8% and 76.3% had sleep disorders, respectively. Out of a total of 79 married participants in the control and case groups, 88.1% and 94.6% reported high sexual satisfaction, respectively. The mean fear score of COVID-19 in the two groups of COVID-19 and non-COVID-19 nurses was 20.01 ± 5.91 and 19.55 ± 6.29, respectively. There was no significant difference between the mean scores of sleep disorder, sexual satisfaction and fear of COVID-19 in the two groups (p > 0.05).

    Conclusion

    The lack of significant differences between nurses working in COVID wards and nurses working in non- COVID wards shows that both groups of nurses are at high risk of sleep disorders and fear of COVID-19. Based on these findings, timely intervention is necessary to promote the nurses’ mental health and prevent their dysfunction during the pandemic.

    Keywords: Nurses Sleep disorder Sexual satisfaction Fear of COVID COVID-19
  • fatemeh ghanadian *, MohammadReza Naeinian, Leila Heidari Nasab Pages 55-64
    Background and Aims

    Vaginismus is one of the most common sexual disorders among women. The present study aimed to investigate the relationship between sexual self-concept and sexual function and self-esteem in women with vaginismus disorder.

    Materials and Methods

    In this study, 124 women with vaginismus referred to Family Health Clinic, and Obstetrics and Gynecology Clinic in Tehran were studied by random sampling method. Data gathering tool included Multidimensional Sexual Self-Concept Questionnaire (MSSQ), Female Sexual Performance Index (FSFI), and Rosenberg Self-Esteem Questionnaire (RSE). Ethics and confidentiality of answers were observed and all stages of the present study were performed according to ethical standards.

    Results

    Findings revealed that some components of sexual self-concept including sexual anxiety, sexual self-efficacy, motivation to avoid high-risk sexual intercourse and sexual depression (at the level of a = 0.01) and sexual optimism, self-blame - sexual problem, sexual satisfaction (at the level of a = 0.05) were significantly correlated with sexual function. Indeed, sexual anxiety, sexual problem management, sexual self-esteem, sexual schemas, fear of sex (a = 0.01) and sexual self-efficacy, sexual motivation, sexual satisfaction, sexual depression (a = 0.05) were appreciably associated with self-esteem.

    Conclusion

    Findings indicate the relationship between some components of sexual self-concept and sexual function and self-esteem. Also components of sexual anxiety, sexual self-efficacy, sexual awareness, motivation to prevent high-risk sexual intercourse, sexual anxiety, sexual control, sexual motivation, sexual self-esteem, other sexual control power, and sexual problem prevention have the largest share in explaining sexual function. Also sexual anxiety has the largest role in explaining self-esteem.

    Keywords: Sexual self-concept, Sexual function, Self-esteem, Vaginismus