فهرست مطالب

مجله آموزش عالی ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/19
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مختار ذاکری* صفحات 23-46

    هدف این مطالعه، بررسی تجربیات زیسته ی دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان از برنامه ی درسی رشته ی علوم تربیتی است. روش پژوهش، کیفی با رویکرد توصیفی-تفسیری و جامعه ی پژوهش شامل دانشجومعلمان رشته ی علوم تربیتی است. پانزده نفر از دانشجومعلمان با بهره گیری از نمونه گیری هدفمند و رعایت اصل اشباع شدگی و حداکثر تنوع به عنوان نمونه ی پژوهشی انتخاب شدند. پژوهش گر به منظور جمع آوری داده ها، از روش مصاحبه ی عمیق و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل استقرایی مبتنی بر نظام کدگذاری بهره برده است. در این پژوهش به منظور پایایی و اعتبایابی سوالات مصاحبه و یافته های پژوهش از روش دلفی، ضریب توافق نمره گذاران و ارجاع نتایج به مشارکت کنندگان و روش مسیر ممیزی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، شش مقوله ی آسیب های حوزه ی برنامه ریزی، محتوایی، کاربرد، روان شناختی، آموزشی و زیرساختی، ایجادکننده ی آسیب های برنامه ی درسی علوم تربیتی هستند. ناهمسانی هایی بین برنامه ی قصدشده و عملیاتی به چشم می آید. برنامه ی پنهان، حاکم بر آموزش های دانشگاه هست. از متخصصان حوزه ی برنامه ریزی در تدوین برنامه ی درسی به نحو احسن استفاده نشده است؛ واحدهای درسی مرتبط با حوزه روابط انسانی در سازمان های آموزشی در برنامه ی درسی دیده نمی شود؛ انعطاف برنامه، کم و تمرکزگرایی حاکم است؛ چهار مقوله ی کلیدی شامل کاربردی کردن محتوا و جریان آموزش، کیفیت بخشی به جریان یاددهی یادگیری، ارزشیابی میزان تحقق همه جانبه ی اهداف برنامه ی درسی و بازسازی برنامه ی درسی، راهکارهای بهبود برنامه ی درسی رشته ی علوم تربیتی هستند. لازم هست، واحدهای بدون کاربرد حذف شده، روش های آموزشی درجهت پوشش دادن نیازها و اهداف برنامه افزوده شود و بین دروس تیوری و عملی تناسب ایجاد گردد. کیفی و تخصصی سازی برنامه ی درسی در حوزه های مختلف در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه ی درسی، برنامه ی درسی علوم تربیتی، تجربیات زیست شده
  • شهربانو خشکاب* صفحات 47-81

    پژوهش حاضر باهدف ارایه الگوی چندسطحی موانع توسعه دانشجویی، با رویکرد کیفی، استفاده از مرور نظام مند مطالعات پیشین و روش فراترکیب [1] هفت مرحله ای سندلوسکی و بارسو (2007) انجام شده است. بدین منظور ابتدا با هدف تعیین جهت گیری مطالعه، سوال پژوهش تعیین و سپس به منظور گردآوری اطلاعات برای پاسخ به سوال پژوهش، با بررسی مطالعات علمی عرصه دانشجویی، تعداد 65 مقاله ی مرتبط شناسایی شد و از این تعداد، 39 مقاله علمی [2] منطبق با معیارهای ارزیابی کیفیت[3]، به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب و مورد واکاوی قرار گرفت. دستاورد مرور نظام مند و فراترکیب یافته های کیفی منابع کلیدی منتخب، احصاء تعداد 77 کد مفهومی طبقه بندی شده در چارچوب 14 مولفه ی کیفیت پایین سبک زندگی دانشجویی؛ ناکارآمدی سبک تفکر و یادگیری؛ ضعف مهارت های پژوهشی و ارزش آفرینی؛ ضعف جامعه پذیری دانشگاهی؛ ضهعف مهارت های اقتصادی ویژگی های شخصیتی بازدارنده؛ کارآمدی پایین عملکرد گروه های آموزشی؛ کارآمدی پایین عملکرد اعضای هییت علمی؛ فقدان کیفیت رویکردهای ارزیابی و پایش عملکرد؛ ضعف و محدودیت حکمرانی و راهبری امور؛ چالش جامعه پذیری حرفه ای؛ کمیابی و فقدان کفایت منابع علمی-رفاهی؛ نفوذ و گسترش جهت گیری های غیرعلمی؛ فقدان و یا حضور محدود گروه های حامی، به ترتیب ذیل 3 مقوله اصلی موانع علی توسعه دانشجویی؛ موانع زمینه ای توسعه دانشجویی؛ و موانع مداخله ای توسعه دانشجویی، تایید شده توسط خبرگان عرصه توسعه دانشجویی با استفاده از شاخص ضریب توافق کاپا در سه سطح فردی، سازمانی و فراسازمانی است. در نهایت، ضمن بحث و نتیجه گیری و تبیین دستاوردهای پژوهش با استناد به مبانی نظری مرتبط، پیشنهاداتی در راستای بهبود اقدامات توسعه دانشجویی ارایه گردید..

    کلیدواژگان: آموزش عالی، توسعه دانشجویی، فراترکیب، الگوی چندسطحی، موانع علی، موانع زمینه ای، موانع مداخله ای
  • احمد کیخا*، سعید غیاثی ندوشن صفحات 83-111

    این پژوهش با هدف، تحلیل محتوای مقالات تدوین شده در زمینه دانشگاه سازگارشونده در پژوهش های داخلی و خارجی جهت ارایه الگوی دانشگاه سازگارشونده تدوین شده است. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع فراترکیب بوده است. جامعه آماری پژوهش کلیه منابع پژوهشی این قلمرو 38 منبع بود. از این میان، 26 منبع گزینش شد. برای تحلیل داده ها از راهبرد کدگذاری باز و محوری استفاده شده است. یافته های این پژوهش همسو با دو پرسش؛ 1) مولفه های تشکیل دهنده دانشگاه سازگارشونده چیست؟ و 2) عوامل موثر بر پیچیدگی شرایط در آموزش عالی کدامند؟ ارایه شده است. در پاسخ به پرسش اول؛ در مطالعات داخلی با 6 مقوله فرعی اولیه (علمی آکادمیک، حکمرانی، محیطی، پیچیدگی، ظرفیت های نرم و مالیه دانشگاهی) در قالب 18 مقوله فرعی ثانویه با 175 مفهوم کلیدی دسته بندی شدند. در مطالعات خارجی 6 مقوله فرعی اولیه (علمی آکادمیک، حکمرانی، محیطی، پیچیدگی، ظرفیت های نرم و مالیه دانشگاهی) در قالب 13 مقوله فرعی ثانویه با 160 مفهوم کلیدی طبقه بندی شدند. در پاسخ به پرسش دوم، عوامل موثر بر پیچیدگی شرایط در آموزش عالی با 7 مقوله فرعی اولیه (جهانی شدن، تکنولوژی دیجیتالی، تداخل، مشارکت، دسترسی و فرصت برابر، بازاریابی، رقابت و ارزیابی و تضمین کیفیت) در قالب 11 مقوله ثانویه با 50 مفهوم کلیدی جمع بندی شدند. سپس یافته های دو پرسش با یکدیگر ادغام شدند و در قالب الگوی شماتیک به تصویر کشیده شدند. در پایان بر اساس یافته ها، پیشنهادات سیاستی برای آموزش عالی ایران بیان شده است

    کلیدواژگان: پیچیدگی در آموزش عالی، دانشگاه سازگارشونده، دانشگاه و محیط، فراترکیب
  • محمدرضا کرمی* صفحات 113-144

    در این پژوهش تغییرات بهره وری دانشگاه های صنعتی و جامع با استفاده از شاخص مالم کوییست مبتنی بر تحلیل پوششی داده ها در دوره زمانی 93-1392 و 94-1393 اندازه گیری شده است. متغیرهای ورودی شامل تعداد اعضای هییت علمی، تعداد دانشجویان ثبت نامی جدیدالورود، تعداد کارکنان و مخارج کل؛ متغیرهای خروجی نیز شامل تعداد دانشجویان جاری، تعداد دانش آموختگان، درآمد اختصاصی و تعداد مقالات همایشی می شود. همچنین سه الگوی آموزش، پژوهش و کل (آموزش و پژوهش) در این پژوهش تخمین زده شده اند. داده ها با استفاده از نرم افزار Excel سازماندهی و به وسیله نرم افزار DEAP2 مورد تحلیل قرارگرفته اند. میانگین (هندسی) تغییرات بهره وری کل در دانشگاه های صنعتی و جامع در الگوی آموزش، نشان داد، در دوره موردبررسی، بهره وری آموزشی دانشگاه های صنعتی و جامع رشد محسوسی را تجربه نکرده است. عدم رشد بهره وری آموزشی در دانشگاه های صنعتی بیشتر ناشی از تغییرات کارایی فنی و در دانشگاه های جامع نیز بیشتر ناشی از تغییرات فناوری بوده است. میانگین (هندسی) تغییرات بهره وری کل در دانشگاه های صنعتی و جامع در الگوی پژوهش، نشان داد، در دوره موردبررسی، بهره وری پژوهشی دانشگاه های صنعتی و جامع رشد محسوسی را تجربه کرده است. رشد بهره وری پژوهشی دانشگاه های صنعتی و جامع همانند اکثر مطالعات تجربی ناشی از پیشرفت های فناوری بوده است. میانگین تغییرات بهره وری کل در دانشگاه های صنعتی و جامع در الگوی آموزش و پژوهش (الگوی کل)، نشان می دهد در دوره موردبررسی، بهره وری (آموزشی و پژوهشی) دانشگاه های صنعتی و جامع رشد محسوسی را تجربه نکرده است و این عدم رشد در دانشگاه های صنعتی ناشی از کارایی فنی و در دانشگاه های جامع نیز ناشی از تغییرات فناوری بوده است. در هر سه الگو (آموزش، پژوهش و کل) میزان تغییرات فناوری در دانشگاه های صنعتی نسبت به دانشگاه های جامع از وضعیت بهتری برخوردار است؛ که این امر نشان می دهد دانشگاه های صنعتی نسبت به دانشگاه های جامع از فناوری و قابلیت های آن در امر پژوهش بهتر استفاده می کنند. در بین دانشگاه های صنعتی به ترتیب در الگوی آموزش، پژوهش و کل، دانشگاه های صنعتی بیرجند، صنعتی کرمانشاه و صنعتی شیراز، بهترین عملکرد را داشته اند و دانشگاه مهندسی فناوری های نوین قوچان نیز در هر سه الگو، بدترین عملکرد را ثبت کرده است. در بین دانشگاه های جامع نیز به ترتیب در الگوی آموزش، پژوهش و کل، دانشگاه های اهواز، محقق اردبیلی و شهید بهشتی، بهترین عملکرد و دانشگاه گلستان در الگوی آموزش و دانشگاه رازی در دو الگوی دیگر (پژوهش و کل) بدترین عملکرد را داشته اند.

    کلیدواژگان: تغییرات بهره وری، شاخص مالم کوئیست، دانشگاه های صنعتی، دانشگاه های جامع
  • فهیمه جباری، محمد عزیزی*، محمدجواد صالحی، بهرام نوازنی صفحات 144-170
    هدف

    این پژوهش با هدف طراحی مدل کارآفرینی دانشگاهی بین المللی به انجام رسیده است.

    روش

    این تحقیق از نوع کاربردی و باکمک روش کمی و با استفاده از روش پیمایشی و همبستگی انجام گرفته است. اطلاعات لازم با استفاده از پرسشنامه از تعداد 384 نمونه آماری از جامعه خبرگان نظری و تجربی حوزه ی کارآفرینی دانشگاهی و کارآفرینی بین المللی گردآوری شده است. ابزار سنجش از طریق خبرگان و دیدگاه آنان اقتباس شده و مورد استفاده قرار گرفته است. جهت تجزیه و تحلیل شواهد از تحلیل های چند متغیری از جمله تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و مرتبه دوم و مقایسه میانگین یک گروهی استفاده شده است. شاخص های مختلف از اعتبار و روایی مولفه های شناسایی شده در پژوهش پشتیبانی و شاخص های برازندگی از توانمندی بخش اندازه گیری و بخش ساختاری مدل حمایت کرده است. در تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای آماری مکس کیو دی ا، اس. پی. اس. اس و ایموس[1]استفاده شده و براساس قاعده نرم افزارهای آماری در مورد نتایج تصمیم گیری و تحلیل شده است.

    یافته ها

    این بخش از پژوهش با شاخص های توصیفی و استنباطی تجزیه وتحلیل شده است. براساس نتایج تحلیل اکتشافی تعداد 15 مولفه شناسایی و با تحلیل عاملی تاییدی پشتیبانی شده است و براساس تحلیل عاملی مرتبه دوم مولفه ها و ابعاد کارآفرینی دانشگاهی بین المللی مشخص گردیده است.

    نتیجه گیری

    مولفه های فرهنگ کار آفرینی و نوآوری، نهادها و شبکه های علمی و قابلیت شبکه سازی و ارتباطی تشکیل دهنده بعد رفتاری، مولفه های شایستگی های کارآفرینانه، وجهه و جایگاه دانشگاه، فرایند یاددهی و یادگیری و قابلیت های ساختاری تشکیل دهنده بعد توسعه ای، مولفه های سرعت بین المللی شدن، رهبری کارآفرینانه، فرایند تجاری سازی بین المللی تشکیل دهنده بعد فرایندی و مولفه های قوانین و مقررات، ساختار حمایتی، نظام پژوهشی، جهت گیری استراتژیک بین المللی و چشم انداز کارآفرینانه و نظام آموزشی تشکیل دهنده بعد ساختاری مدل کارآفرینی دانشگاهی بین المللی هستند و در نهایت براساس ابعاد و مولفه های استخراج شده، مدل مناسب کارآفرینی دانشگاهی بین المللی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی بین المللی، کارآفرینی دانشگاهی بین المللی
|
  • Mokhtar Zakeri* Pages 23-46

    This study investigates the lived experience of new students and Farhangian University teachers from the curriculum of the educational sciences field. The research population included student-teachers of educational sciences.Fifteen student-teachers were selected as a research sample using purposive sampling and observing the principle of saturation and maximum diversity. The researcher used in-depth interview method and data analysis to collect data, an inductive analysis method based on the coding system. In this study, in order to validate the interview and the research findings, the Delphi method, the coefficient of agreement of the scorers and referring the results to the participants, and the audit route method have been used in the research. The results show that the six categories of injuries in planning, content, application, psychological, educational and infrastructure, are the causes of injuries in the curriculum of educational sciences. There are discrepancies between the intended plan and the operation. There is a hidden program that governs university education. Experts in the field of planning have not been used effectively in curriculum development; Courses related to the field of human relations are not included in the curriculum in educational organizations; Program flexibility, low and centralism prevail; The four key categories include the application of the content and flow of education, the quality of the teaching-learning process, the evaluation of the comprehensive achievement of the curriculum objectives and the reconstruction of the curriculum, and the strategies for improving the curriculum in the field of educational sciences.It is necessary to remove the unused units, to add educational methods to cover the needs and goals of the program, and to create a balance between theoretical and practical courses. Curriculum quality and specialization in various fields should be on the agenda.

    Keywords: Curriculum, educational science curriculum, lived experiences
  • Shahrbanoo Khoshkab* Pages 47-81

    This study aimed to provide a multilevel model of student development issues with a qualitative approach, using a systematic review of previous studies and the seven-step meta-combination method of Sandlowski and Barso (2007). For this purpose, to determine the direction of the study, the research question was selected, and then to collect information to answer the research question, by reviewing scientific studies in the field of student, 115 related articles were identified, of which 58 articles a science in accordance with the quality evaluation criteria was selected as a research sample and analyzed. Achieve systematic and meta-review of qualitative findings of selected key resources, enumerate 62 concept codes classified within 15 sub-categories of low quality student lifestyle; Inefficiency of thinking and learning style; Weak research and value creation skills; Weak academic sociability; Deterrent personality traits; Low performance of departments; Low faculty performance; Lack of quality of performance appraisal and monitoring approaches; Inefficiency of financial mechanisms; Weaknesses and limitations in governing and managing affairs; The challenge of professional socialization; Scarcity and inadequacy of scientific-welfare resources; Influence and spread of unscientific orientations; Absence or limited presence of support groups, respectively, in the following 3 main categories of issues; Causes of student development are contextual issues of student development and issues of student development interventions approved by experts in the field of student development using the Kappa agreement coefficient index at three levels: individual, organizational and extra-organizational. Finally, while discussing and concluding and explaining the research achievements based on the relevant theoretical foundations, suggestions were made to improve student development measures.

    Keywords: Financing Higher Education, public Financing, Policy Issues, Functional Issues, Meta-Synthesis
  • Ahmad Keykha*, Saeed Ghiasi Pages 83-111

    With the increasing complexity and chaos of extracurricular higher education environments in diverse ecosystems, university adaptation to the environment as a social and activist system has become an inevitable necessity. Therefore, this study aims to analyze the content of articles compiled in the context of the University of Adaptation in internal and external research to present the Adaptive University model. This qualitative research has been formulated using Sandlowski and Barrowsochrchr('39')s (chr('39')39chr('39')) seven-step cross-over method. It seeks to answer two questions: 1) What are the constituent components of a compatible university? And 2) What are the factors affecting the complexity of the situation in higher education? Is. Therefore, after researching the databases of internal and external articles in the university-affiliated context with relevant keywords, 26 out of 38 selected studies were finalized. After reading each article, the concepts were summarized and then merged in terms of meaning similarities to form primary sub-categories, and then sub-categories were categorized into secondary sub-categories based on mergers. Findings In response to the first question, internal studies were categorized into 6 primary sub-categories, 18 secondary sub-categories with 175 key concepts, and external studies were categorized into 6 primary sub-categories, 13 secondary sub-categories, and 160 key concepts. In response to the second question, the factors affecting the complexity of higher education conditions were classified into 7 primary and 11 secondary subcategories with 50 key concepts. The findings of the two questions were then combined and illustrated in the schematic model. Finally, according to the findings, a policy lesson for higher education in Iran has been proposed

    Keywords: Adaptable University, Environment, Complexity, Higher Education
  • Mohammadreza Karami* Pages 113-144

    In this study, the productivity changes of industrial and comprehensive universities have been measured using the Malmquist Index based on data envelopment analysis in the period of 2013-2014 and 2014- 2015. The input variables include the number of faculty members, the number of newly enrolled students, the number of staff, and total expenses; the output variables also include the number of current students, the number of graduates, the specific income, and the number of conference papers. Also, three education models, research and general (education and research) are presented in this research. The data are organized using Excel software and analyzed by DEAP2 software. The results showed that the educational productivity and total industrial and comprehensive universities did not change positively during the study period. Only the research productivity of both types of universities (industrial and comprehensive) experienced significant growth. Also, the growth of research productivity has been due to technological advances.

    Keywords: Productivity changes, Malmquist Index, Industrial universities, comprehensive universities
  • Fahimeh Jabbari, Mohammad Azizi*, Javad Salehi, Bahram Navazeni Pages 144-170
    Objective

    This study was conducted to measure international academic entrepreneurship indicators.

    Method

    This research is of applied type and with the help of quantitative method and using survey and correlation method. The data was collected using a questionnaire from 384 statistical samples from the community of theoretical and experimental experts in the field of academic entrepreneurship and international entrepreneurship. Measurement tools have been adapted and used by experts and their views. Multivariate analyzes such as exploratory factor analysis, first-order and second-order confirmatory factor analysis and one-group mean comparison were used to analyze the evidence. Various indicators of the validity and reliability of the components identified in the research support and fitness indicators have supported the capability of the measurement part and the structural part of the model. In data analysis was used by SPSS and Amos.

    Results

    This part of the study has been analyzed with descriptive and inferential indicators. Based on the results of exploratory analysis, 15 factors have been identified and supported by confirmatory factor analysis. Based on the second-order factor analysis, the components and dimensions of international academic entrepreneurship have been identified.

    Conclusion

    The components of "culture of entrepreneurship" and "innovation", institutions and networks, scientific and networking and communication capabilities that constitute the behavioral dimension, components of "entrepreneurial competencies", "development", "development", "development" and "building" Entrepreneurial leadership, international commercialization process, constitute the process dimension and components of laws and regulations, support structure, research system, ultimate international strategic orientation, and constructive, visionary, and motivational education. Extracted, a suitable model of international academic entrepreneurship is presented.

    Keywords: Entrepreneurship, International Entrepreneurship, International Academic Entrepreneurship