فهرست مطالب

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 106 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامحسین مقدم حیدری* صفحات 1-11
    «آسیب شناسی اجتماعی» یکی از شاخه های مهم علوم اجتماعی است که به بررسی مسایل و مشکلات اجتماعی می پردازد. امیل دورکیم از بنیانگذاران جامعه شناسی در قرن نوزدهم، این موضوع را برای نخستین بار به طور مدون و روشمند در کتاب های قواعد روش جامعه شناسی و خودکشی مورد بررسی قرار داد. ویژگی مهم کار وی به کارگیری الگوی تفکر پزشکی مدرن است. براساس پزشکی کلینیکی (مدرن) که در قرن نوزدهم شکل گرفت، فرایند تشخیص بیماری بر امر آسیب شناختی و امر بهنجار قرار داده شده است. در این مقاله می کوشیم تا با بکارگیری روش تطبیقی−انتقادی نشان دهیم که «آسیب شناسی اجتماعی» مورد نظر دورکیم براساس همین الگو شکل گرفته و قوام یافته است. بدین منظور مقاله از سه بخش تشکیل شده است: در بخش نخست ویژگی های امر آسیب شناختی−امر بهنجار در تعریف و تشخیص بیماری در پزشکی مدرن به طور اجمال شرح داده می شود. سپس چگونگی تاثیر این آموزه پزشکی در رویکرد کارکردگرایانه دورکیم در بررسی مسایل اجتماعی بررسی می شود و در پایان نیز با بیان مطالعه موردی جرم، نشان داده می شود که از نظر دورکیم به کارگیری رویکرد آسیب شناختی−بهنجار در علوم اجتماعی با چه پیچیدگی ها و مناقشه هایی همراه است.
    کلیدواژگان: امر بهنجار، امر آسیب شناختی، آسیب شناسی اجتماعی، بیماری، جرم
  • احمدرضا صفا*، علی معصومی نیا صفحات 13-29

    نظام مالی از یک واقعیت سه لایه‎ای طولی مبانی و اصول، نهادها و دانش تشکیل شده که نیمه پنهان آن مبانی و نهادهای مبتنی بر آن مبانی است. این مقاله به روش کتابخانه‎ای در پی اثبات این مهم است که ابتنای دانش مالی بر مبانی خاص و عدم امکان تفکیک از آنان باعث می شود که نتوان با تغییرات روبنایی و ظاهری، ماهیت آن را تحت الشعاع قرار داد. اکتفا به شناخت تجربی و بی نیازی از وحی، روش ابزارگرایی، قالب های حقیقت ساز ریاضی و آمار، محوریت عقل ابزاری عینی و جزءنگر، خنثایی و جدایی از ارزش، پیروی عقل از امیال، تفسیر از انسان به موجودی طماع و حریص، رقابت و رفتار گله‎ای، ترویج قمار و بهره از جمله ویژگی های ذاتی الگوها و سیاست‎های مالی رایج است.
    همچنین، اثبات شد مالی رایج با وجود ظاهر زیبا، اقتصاد را دچار آسیب‎هایی جدی کرده که ریشه در مبانی و درنتیجه اهداف اقتصاد سرمایه‎داری دارد. افتادن در دام این الگوها به بحران‎های ممتد در اقتصاد واقعی، پدید آمدن الگوهای ضدتولیدی سودمحور و فاقد کنترل، مخاطره‎های اخلاقی، افول سرمایه اجتماعی و کم رنگی ارزش ها در اجتماع ، منجر شده است.
    براساس این، نظام مالی و درنتیجه نهادها و الگوهای برآمده از آن حتی با ظاهر قراردادهای شرعی، اسلامی نیست. شرط اساسی اعتبار نسخه‎های مالی اسلامی، شکل‎گیری بر پایه مبانی، ضوابط فقهی و اخلاقی است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مالی، مبانی، نظام مالی اسلامی، اسلامی سازی، بحران مالی، روش شناسی
  • حسن بشیر* صفحات 31-48

    نظریه گفتمان و روش تحلیل گفتمان ریشه در رویکرد میان رشته ای نسبت به علوم مختلف از جمله زبان شناسی، نشانه شناسی، روان شناسی، معناشناسی، اصطلاح شناسی و غیره دارد. معنا در فرایند ساخت گفتمان نقش اساسی دارد. درحقیقت، معنا روح گفتمان است و روش تحلیل گفتمان دستیابی به معانی مختلف گفتمانی است. چگونگی شکل گیری معنا در گفتمان، زمینه ساز طرح حوزه چندوجهی بودن معناست که می تواند گفتمان را به مراحل معناکاوی، معناسازی، معنادهی، معنافهمی وارد کند که نقش اساسی در فهم فرایندی گفتمان دارد.
    در این مقاله روش تحلیل گفتمان پدام[1] (روش عملیاتی تحلیل گفتمان) معرفی شده که بر پایه پنج سطح تحلیلی سطح−سطح، عمق−سطح، سطح−عمق، عمق−عمق (عمیق)، و عمیق تر طراحی شده است که در هر مرحله، معنا نقش اساسی در انتقال از یک سطح به سطح دیگر دارد. در نهایت آنچه که به دست می آید، محصول تعامل معنایی، تداخل معنایی، میان رشته ای معنایی، فرایند معنایی، تحولات معنایی، و سیالیت معنایی می باشد.
    همچنین، تلاش شد که نمونه ای از اجرای این روش در مورد بیانات مقام معظم رهبری در مورد بیداری اسلامی ارایه شود. در این تحلیل، دال های اساسی و در حقیقت اهداف اساسی بیانات مزبور در حوزه بیداری اسلامی تبیین شده اند.

    کلیدواژگان: روش پدام، گفتمان، میان رشته ای، معنا، فرایند معنایی، بیداری اسلامی
  • رسول رسایی فرد* صفحات 49-67
    نظریه توسعه منابع انسانی، توسعه انسان سازمانی در معنای عام را بازنمایی می‎کند؛ ازاین رو با رویکردی میان‎رشته‎ای، زمینه‎های سازمانی متنوع را شامل می‎شود. ادبیات نظری حاکی از بسط تدریجی نظریه به زمینه‎های سازمانی کسب وکار خصوصی، دولتی و غیرانتفاعی است. در این مقاله بسط نظریه به زمینه قضایی بررسی می‎شود.
    هدف مقاله نیل به چارچوب نظری توسعه منابع انسانی در زمینه قضایی است. روش مطالعه عبارت از بررسی ادبیات تحقیق، مصاحبه با 9 نفر از خبرگان دانشگاهی و قضایی و تحلیل تماتیک داده‎ها می‎باشد. نتایج تحلیل نشان از آن است که الگوهای راه‎حل‎یابی حقوقی درونمایه حرفه قضاوت را بازنمایی می‎کند و شامل چهار الگوی راه‎حل‎یابی انطباقی، زمینه‎ای، نهادی و انتقادی است.
    الگوهای راه‎حل‎یابی حقوقی در دو پیوستار اهمیت مسئله قضایی (عادی تا مهم) و پیوستار هدف حل مسئله قضایی (بازگشت به نظم حقوقی کنونی تا ایجاد نظم حقوقی نوین) قرار می‎گیرند؛ بنابراین در چهار طبقه انطباقی، زمینه‎ای، نهادی و انتقادی دسته‎بندی می‎شوند. این طبقه‎بندی رهنمودی به چارچوب نظری توسعه منابع انسانی قضایی است. چارچوب نظری شامل انسان قضایی تثبیت‎گرا، انسان قضایی تکامل‎گرا، انسان قضایی نهادگرا و انسان قضایی تغییرگراست.
    کلیدواژگان: توسعه نظریه، چارچوب نظری، توسعه منابع انسانی، زمینه قضایی، راه‎حل‎یابی حقوقی
  • سیما قرآنی سیرجانی*، محسن آیتی، سید حسن قدسی پور، محمد علی رستمی نژاد صفحات 69-89

    امروزه طراحی برنامه درسی به دلیل تنوع نیازها و علایق فراگیران، محتوا، روش‎های یاددهی−یادگیری و تاثیر عوامل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، به یک سیستم پیچیده تبدیل شده و تصمیم‏گیری در مورد فرایند برنامه‎ریزی درسی و عوامل متاثر بر آن باید مبتنی بر روش‏های علمی صورت‎ گیرد. بنابراین شناخت روش‎های مناسب و جامع که ما را به سمت تصمیم‎گیری‎های درست سوق دهد، بسیار اهمیت دارد.
    این مقاله با هدف شناسایی کاربرد روش فرایند تحلیل شبکه‎ای در فرایند تصمیم‎گیری در برنامه‎ریزی درسی و به روش فلسفی انجام شده است. در این مقاله تکنیک‎های تصمیم‎گیری چند‎معیاره و تفاوت ساختار سلسله‎مراتبی با فرایند تحلیل شبکه‎ای تجزیه و تحلیل شده است. در ادامه، ماهیت برنامه‎ریزی درسی و پیچیدگی تصمیم‎گیری در این حوزه مطرح و تناسب آن با روش‎های جدید تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته‎ها نشان داد که روش تحلیل شبکه‎ای در دامنه وسیعی از حوزه مطالعات برنامه درسی از قبیل تمرکز در برنامه درسی، شناسایی عوامل پیچیده تاثیر‎گذار در فرایند برنامه‎ر‎یزی درسی، آینده‎پژوهی تغییرات برنامه درسی و نیازسنجی آموزشی به پژوهشگران و برنامه‎ریزان کارآمد است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی، تصمیم‎گیری، فرایند تحلیل ‎شبکه‎ای
  • محمد فتحعلیخانی* صفحات 91-111
    جایگاه عقل در علم از منظر نظریه‎های مختلف علوم انسانی یکسان نیست. می‎توان با در نظر گرفتن مولفه‎های تشکیل‎دهنده علوم انسانی و اجتماعی، آن‎گونه‎که در نظریه‎های علوم انسانی بیان شده است، و با توجه به حدود و قلمرو عقل، آن‎گونه‎که در نظریه‎های عقل بیان شده است، جایگاه عقل در هریک از تصاویر ارایه شده از علوم انسانی و اجتماعی را سنجید. بخشی از این تحقیق گسترده مربوط است به سنجش اعتبار تصاویر مختلف این علوم براساس حدود و قلمروی است که برای عقل عملی در نظریه‎های عقل گفته شده است. مقاله حاضر درصدد بررسی عقلانیت علوم انسانی و اجتماعی با استفاده از این بخش از نظریه‎های عقل است. روش انجام این بررسی تحلیل نظریه‎های علوم انسانی به منظور سنجش جایگاه عقل عملی در هریک از این نظریه‎هاست. بدین منظورنخست با استفاده از برخی نظریه‎های علوم انسانی، مولفه‎های گوناگون دخیل در تحقق علوم انسانی شناسایی و سپس با استفاده از نظریه‎های عقل عملی، احتمالات مختلف درباره حدود و قلمرو عقل عملی بیان شده است، و درنهایت بنابر احتمالات مختلفی که درباره حدود و قلمرو عقل عملی وجود دارد، جایگاه عقل عملی در در نظریه‎های تحلیل شده علوم انسانی، نتیجه‎گیری شده است.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، علوم انسانی دینی، علوم انسانی اسلامی، نظریه‎های عقل، عقل عملی، احکام هنجاری
|
  • Gholamhossein Moghaddam Heidari * Pages 1-11
    Social pathology is a sociological term used in reference to deviant behaviors, or actions that societies have agreed are immoral or unacceptable. Émile Durkheim, a French sociologist in the nineteenth century, created the foundation for the modern sociological study of society by focusing on social facts, structures, and systems. His profound ideas generated many concepts and methods in his books especially in The Rules of Sociological ‎Method and Suicide. He applied the model ‎of modern medical thinking for studying deviant behaviors. According to modern medicine, which was formed in the ‎nineteenth century, the process of diagnosing the disease is based on "the pathological and the ‎normality". In this article, we try to show that Durkheim's "social pathology" is based on this ‎model. First we briefly describe the ‎characteristics of "the pathological and the normality" in diagnosis of disease in modern medicine. We ‎then show this medical model influences Durkheim's functionalist approach for studying deviant behaviors, or actions
    Keywords: the normal, the pathological, disease, social pathology, crime
  • Ahmad Reza Safa *, Ali Masuminia Pages 13-29

    The financial system consists of a three-layered reality, respectively, principles, institutions and knowledge. The half-hidden of which are principles, and institutions.
    This paper proves in a library way that financial knowledge is based on certain principles and the impossibility of separating its principles makes it impossible to overshadow its nature with superstructural changes. Among the intrinsic features of common fiscal patterns and policies are: sufficient to empirical knowledge and ignorance of revelatory cognition, instrumentalist method, mathematical and statistics fact-making templates, the centrality of reason is an objective and partisan tool, neutrality and separation from value, reason is a function of desires, man's interpretation of a greedy and greedy creature, competition and herd behavior, promote gambling and interest. It was also proved that the current financial economy, despite its beautiful appearance, has caused serious damage to the economy, which is rooted in the principles and goals of capitalist economics. Falling into the trap of these patterns, has led to continuous crises in the real economy, the emergence of profit-oriented and uncontrolled anti-production patterns, moral hazards, declining social capital and lack of values in society.
    Accordingly, the financial system and consequently the institutions and models derived from it, even with the appearance of sharia contracts, are not Islamic. The basic condition for the validity of Islamic financial versions is the formation based on principles, Figh and moral criteria.

    Keywords: Financial Economics, principles, Islamic Financial System, Islamizatio, Financial Crisis Methodology
  • Hassan Bashir * Pages 31-48

    Discourse theory and discourse analysis methods are rooted in an interdisciplinary approach to various sciences, including linguistics, semiotics, psychology, semantics, terminology and more.
    Meaning plays an essential role in the process of discourse construction. In fact, meaning is the spirit of discourse, and the method of discourse analysis is to achieve different meanings of discourse. How meaning is formed in discourse lays the groundwork for the multifaceted domain of meaning that can bring discourse to the various stages of semantics that play a key role in understanding the process of discourse.
    In this context, the Practical Discourse Analysis Method (PDAM), which is designed based on the process of semantic transformation, will be introduced.
    In this method, 5 analytical levels are designed: level-level, depth-level, level-depth, depth-depth (deep), and deeper. At each stage, meaning plays an essential role in the transition from one level to another. Ultimately, what is obtained is the product of semantic interaction, semantic interdisciplinary, semantic process, semantic developments, and semantic fluidity.
    An attempt was also made to provide an example of the implementation of this method in the Supreme Leader's statements on the Islamic Awakening. In this analysis, the basic signs and in fact the basic goals of these statements in the field of Islamic awakening are explained.

    Keywords: PDAM Method, discourse, Interdisciplinary, meaning, Semantic Process Islamic Awakening
  • Rasool Rasaeefard * Pages 49-67
    Human resource development theory represents organizational human development in the general mean; this theory, with an interdisciplinary approach, includes various organizational contexts. The theoretical literature indicates the gradual expansion of the theory into the organizational contexts of private business, governmental and non-profit. This article examines the development of theory into a judicial context. The purpose of this article is to achieve a theoretical framework for human resource development in the field of justice. The study method is a review of the research literature, interviews with 9 academic and judicial experts and thematic analysis of data. The results of the analysis indicate that the legal solution patterns represent the theme of the judicial profession; and includes four models of adaptive, contextual, institutional, and critical. The models of legal solution are divided into two continuum: the importance of the judicial issue (normal to important) and the continuum of the goal of resolving the judicial issue (returning to the current legal order to create a new legal order); Therefore, they are classified into four adaptive, contextual, institutional and critical categories. This classification is a guide to the theoretical framework of judicial human resource development. The theoretical framework includes stabilization judicial human, evolutionary judicial human, institutionalist judicial human, and change-oriented judicial human.
    Keywords: Theory development, Human resource development, judicial field, theoretical framework, Legal solution finding
  • Sima Ghorani Sirjani *, Mohsen Ayati, S.Hassan Ghodsypour, Mohammad Ali Rostaminejad Pages 69-89

    Curriculum development and design of learning systems have become a sophisticated process due to diverse set of learning needs and differences in learners' interests, contents, teaching-learning approaches and the impact of political, social and economic factors, and, hence, decision-making about this complex process and its related factors must be done scientifically. Therefore, choosing the effective approaches that lead us to make appropriate decisions is of paramount importance. The aim of this study is to investigate the role of Analytic Network Process in decision making for the curriculum development based on philosophical method. In this paper, multi-criteria decision-making techniques, and differences between the Analytic Hierarchy Process with Analytic Network Process were analyzed. Then, the nature of the curriculum design and the complexity of decision-making in this field were discussed, and its correlation with new methods was analyzed. The findings indicated the efficiency of the Analytic Network Process in managing the challenges of curriculum implementation, recognizing the influential and complex factors in curriculum development, developing futuristic outlook toward curriculum changes, and analyzing the educational needs which are beneficial for researchers and curriculum planners.

    Keywords: curriculum development, analytic network Process, analytic hierarchy Process, Curriculum methodology, decision making
  • Mohammad Fath Ali Khani * Pages 91-111
    From the viewpoint of different theories of social and human sciences, the position/role of reason in science is not the same. By considering the constituents of social and human sciences, as expressed in the theories of human sciences, and by considering the limits and realm of reason, as expressed in the theories of reason, we can evaluate the position/role of reason in each of the submited images of social and human sciences. Part of this extensive research is to assess the validity of the various images of these sciences based on the limits and realms accepted for practical reason in theories of reason. This article seeks to examine the rationality of social and human sciences using this various images presented by theories of reason. The method of this study is to analyze the theories of social and human sciences in order to assess the position/role of practical reason in each of these theories. For this purpose, using some theories of human sciences, various components involved in the realization of human sciences are identified. Then, using theories of practical reason, different probabilities of the limits and realm of practical reason are expressed. Finally, according to different probabilities concerning the limits and realm of practical reason, the position/role of practical reason in the theories of the humanities, which have been analyzed, is revealed.
    Keywords: human sciences, social scinces, religious human sciences, religious social scinces, Islamic human sciences, social sciences, religious social sciences, Islamic social sciences, reason, theories of reason, practical reason, theories of practical reason, normative judgements