فهرست مطالب

زن و جامعه - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1400)

فصلنامه زن و جامعه
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حورا کیخسروی*، علی رضا کلدی، مهرداد نوابخش، حسین آقاجانی مرساء صفحات 1-15
    هدف

    این پژوهش با رویکرد نظریه بنیانی، به مطالعه کیفی پدیده تن فروشی و شیوع روابط نامشروع و بی بندباری جنسی در جامعه که منجر به پدیده «فروپاشی» گردیده و بررسی شرایط علی، شرایط مداخله گر، زمینه ها، استراتژی ها و پیامدهای استراتژی های بکار رفته، می پردازد. چیرگی و استیلای انحرافات جنسی بنا بر نظر اندیشمندان علوم اجتماعی، از مهم ترین عوامل گرایش به جرم و بزهکاری می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی زمینه های وقوع جرم، استراتژی ها و پیامدهای استراتژی های بکار رفته، توسط زنان زندانی در زندان مرکزی تهران می باشد.

    روش

    با استفاده از روش گرندد تیوری و تکنیک مصاحبه نیمه ساخت یافته، با 14 زن که سابقه بازگشت مجدد به زندان داشته اند، از طریق نمونه گیری هدفمند، مصاحبه عمیق صورت گرفت. بعد از مصاحبه دهم، اشباع مفهومی حاصل گردید. برای اطمینان خاطر، انجام مصاحبه تا نفر چهاردهم، ادامه یافت. داده ها با استفاده از مدل پارادایمی اشتروس و کوربین، مقوله بندی و سپس مدل پارادایمی آن ترسیم گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که، نارضایتی از ازدواج، گرایش به دوست ناباب و تنگناهای مالی، از جمله علل انحراف در این زنان می باشد. فقر، محیط نامناسب خانوادگی، خلاهای عاطفی، آسیب های عمیق دوران کودکی و فقر فرهنگی از عوامل مداخله گر در این انحراف، می باشند که راهبردهایی چون، همانندسازی انحرافی، کجروی برای بقا، ازدواج درمانی و قتل نفس  را در پی دارد. برخی از پیامدهای این راهبردها، از هم پاشیدگی خانوادگی، طرد اجتماعی و فروپاشی می باشد.

    کلیدواژگان: روابط نامشروع، فروپاشی، زندان، زنان، کجروی جنسی
  • لقمان ابراهیمی*، مریم محمدلو صفحات 16-29

    پژوهش حاضر باهدف شناسایی عوامل زمینه ساز طلاق توافقی به شیوه مرور نظام مند صورت گرفته است. جهت گردآوری داده ها از روشتحلیل اسنادی استفاده گردید، جمعیت مورد مطالعه پژوهش شامل تمامی تحقیقات کمی و کیفی منتشرشده (1398-1388) بود و جمعا 192 پژوهش کمی و کیفی مورد بررسی قرار گرفت و از این تعداد،56 پژوهش به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. اطلاعات به دست آمده با ابزار چک لیست محقق ساخته و تلخیص مطالب در قالب جداول ارایه شد. یافته ها نشان داد: سه دسته عوامل به عنوان زمینه ساز طلاق توافقی با عنوان فردی، بین فردی و فرا فردی نقش دارند، بدین ترتیب که در ابعاد فردی، به ترتیب عوامل ویژگی های شخصیتی و روانی (بیماری های روانی، چشم وهم چشمی، ضرب و شتم،دروغ گویی،سوءظن و بدبینی،خیانت، خشونت اخلاقی و رفتاری، عدم صبر و گذشت، تصویر مثبت از پیامدهای طلاق، منبع کنترل و تاب آوری، آرمان گرایی زوج)، اعتیاد، روابط جنسی، اعتقادات مذهبی، تحصیلات؛ در ابعاد بین فردی، به ترتیب عامل ضعف در مهارت های ارتباطی، عوامل خانوادگی، دخالت اطرافیان، روابط قبل از ازدواج و در ابعاد فرا فردی نیز، به ترتیب عوامل مربوط به فرهنگ (آشنایی و شناخت شتابزده،نبودن آموزش های مناسب قبل از ازدواج، اختلاف فرهنگی و طبقاتی، ازدواج اجباری،چندهمسری،) عوامل اقتصادی (بیکاری، درآمد کم،اشتغال ناپایدار،کسب درآمد از راه های نادرست، نداشتن مسکن و بدهکاری)، شبکه های ماهواره ای و مجازی، عوامل اجتماعی (پایگاه اجتماعی، فقدان مهارت های اجتماعی، نگرش منفی جامعه نسبت به خانه داری زنان و روابط عاطفی و احساسی با جنس مخالف) و سبک زندگی (صنعتی شدن و شهرنشینی) موثر بودند.

    کلیدواژگان: طلاق، طلاق توافقی، مرور نظام مند
  • محمدرضا علی مردانی*، علیرضا ازغندی، سید مصطفی ابطحی صفحات 30-45
    هدف

    هدف پژوهش حاضر این است تا نشان دهد زنان با گذشت زمان به عنوان حاملان حرکت های اومانیسیتی، به جای عدم کنش پذیری در مقابل ساختار مذکر به سوژه های سر به راهی در ساختار مذکر تبدیل شده اند و به جای تاکید بر ساختار غیر جنسیتی و نقد نابرابری های ساختار اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مذکر، خود به عنوان جزیی از ساختار، حضور در ساختار را به عنوان یک وظیفه اجتماعی برای خود در نظر گرفته اند.

    روش

    روش تحقیق تحلیلی و توصیفی است و چارچوب نظری تحقیق مارکسیسم ساختارگرا است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که جنبش های دفاع از حقوق زنان گرچه در اعتراض به برخی نابرابری ها در صورتبندی های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی شکل گرفته است، اما اعتراضات زنان هم موجبات گسترش مشارکت زنان در زندگی سیاسی و فرهنگی را هموار نکرده است و هم این اعتراضات، زنان را به سوژه های متوهم و سربه راهی تبدیل کرده است.

    کلیدواژگان: کنش پذیری، سوژه زن، فمینیسم اسلامی، مارکسیسم ساختارگرا
  • سمیه رئیسی*، داریوش بوستانی صفحات 46-65
    هدف

    خشونت خانگی علیه زنان خطر قابل توجهی برای سلامتی زنان، خانواده و جامعه  به همراه دارد. بررسی و مطالعه این موضوع در بین زنان بلوچ دارای پیچیدگی های روش شناسی و فرهنگی می باشد .این مطالعه با بهره گیری از رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی به بررسی خشونت علیه زنان در میان زنان بلوچ در شهرستان ایرانشهر می پردازد.

    روش

    نمونه مورد مطالعه شامل 18 نفر از زنانی است که به دادگستری ایرانشهر مراجعه کرده اند و  با اشباع نظری در حجم نمونه  و با روش نمونه گیری هدفمند و نمونه گیری نظری که خاص روش شناسی کیفی می باشد به دست آمده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و رسیدن به نظریه نهایی از روش شناسی نظریه زمینه ای بهره گرفته شده است .

    یافته ها

    نتایج این پژوهش سیزده مقوله عمده، مردسالاری ، سایه طلاق ، اعتیاد ، پدرمکانی، ننگ طلاق، اردواج اجباری ، ازدواج مجدد و تهدید به آن ، انواع خشونت ها علیه زنان ، خشونت خانواده ی شوهر ، سیاست محتاطانه ی خانواده ی مشارک کننده ، تحمل خشونت ، انروا و کناره گیری ، طلاق  ابزار قدرت مردان و یک مقوله هسته مردسالاری ، گفتمان قدرت و خشونت علیه زنان می باشد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، زنان بلوچ، نظریه زمینه ای، مردسالاری
  • نجف طهماسبی پور*، فائزالسادات ذاکری صفحات 66-76

    چکیده این پژوهش با هدف پیش بینی ابعاد هویت یابی بر اساس عزت نفس و تصویر بدنی دختران انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دبیرستان مناطق 2 و 12 شهر تهران در سال تحصیلی 96-95، تعداد نمونه با فرمول کلاین 308نفر برآورد گردید. نمونه گیری بروش خوشه ای تصادفی یک مرحله ای انجام شد. از پرسشنامه های ابعاد هویت- نسخه چهارم AIQ-IV، عزت نفس کوپر اسمیت و روابط چند بعدی بدن- خود (MBSRQ)، استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها بکمک ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام صورت گرفت. یافته ها نشان داد که ابعاد هویت یابی دختران بر اساس عزت نفس و تصویر بدنی آنها قابل پیش بینی است، عزت نفس نوجوانان با گرایش هویت شخصی رابطه مثبت معنادار داشته ولی با گرایش هویت ارتباطی و اجتماعی رابطه معناداری نبود. هم چنین تمام ابعاد هویت (شخصی، ارتباطی و اجتماعی) با مولفه گرایش به ظاهر تصویر بدن رابطه معناداری دارند. گرایش هویت ارتباطی با مولفه های گرایش به ظاهر (01/0 <، 28/0r=p)، ارزیابی تناسب (05/0 <، 13/0r=p) و گرایش به تناسب (05/0 <، 13/0r=p) تصویر بدن رابطه معنی دار داشته و گرایش هویت اجتماعی با گرایش به ظاهر (01/0 <، 36/0r=p) رابطه مثبت و معنی دار داشت.

    کلیدواژگان: ابعاد هویت یابی، تصویر بدن، عزت نفس، دختران دانش آموز
  • گارینه کشیشیان سیرکی*، خدیجه آقاعلی صفحات 77-90
    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی به روش تحلیل محتواست که با هدف مقایسه بازتاب خبری مفهوم زن و سیاست در دو روزنامه کیهان و جمهوری اسلامی، بین سالهای 1357 تا 1397 صورت گرفت. بدین منظور شمارگان مختلف این دو روزنامه، در طی40 سال، در موضوعات مختلف با هم مورد مقایسه قرارگرفت. روش اجرای این پژوهش با بهره گیری از مقوله بندی، کدگذاری، و شمارش تعداد تکرارهای موارد مورد بررسی بود. سپس با بهره گیری از نرم افزارSPSS این پژوهش به انجام رسید. یافته های پژوهش حاکی از آن بودکه روزنامه کیهان به طرز معناداری، بیشتر از روزنامه جمهوری اسلامی به بررسی مفهوم زن و سیاست و بازتاب آن پرداخته است. همچنین دیگر یافته ها حاکی از آن بودکه؛ درمجموع تعداد اخبار و موضوعات رویدادگرا با 7/79درصد (1124 مورد) به مراتب بیشتر از مباحث موضوع گرا که با 3/21درصد (285 مورد) به صورت مفهومی و موضوعی به بازتاب زن و سیاست پرداخته بودند و از عمق کمتری برخوردار بودند، موجود بود. این پژوهش همچنین نشان داد که موضوع زنان و تحول مفهومی آن با سیاست، در اولویت اخبار روزنامه های مورد مطالعه نبوده است. ولی در برخی از برهه های زمانی، بسته به اینکه روزنامه دارای تم فکری اصولگرا یا اصلاح طلب بوده؛ تعداد موارد تکرار بصورت معناداری تغییر نموده است.
    کلیدواژگان: بازتاب خبری، مفهوم زن و سیاست، حضور زنان، کیهان، جمهوری اسلامی
  • محسن غلامی آبیز، حلیمه عنایت*، حبیب الله احمدی صفحات 91-105

    این پژوهش با هدف مطالعه و درک بسترها و پیامدهای اعتیاد زنان انجام شده است. روش انجام پژوهش، نظریه زمینه ای می باشد و مشارکت کنندگان، تعداد 25 نفر از زنان بهبود یافته خراسان جنوبی هستند که در مرحله ترک اعتیاد بسر می بردند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته به دست آمده و تا مرحله اشباع نظری ادامه یافته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که تجربه چالش های بنیادین همچون طلاق و ازدواج مجدد والدین، فروپاشی خانواده، خشونت خانگی و اعتیاد والدین، از جمله شرایط علی گرایش زنان به مصرف مواد مخدر هستند. جبر و محدویت های مضاعف در زمینه انتخاب همسر و ازدواج های تحمیلی و همچنین ترک تحصیل به اجبار خانواده، عوامل و شرایط زمینه ای اعتیاد زنان، محسوب می شوند. عوامل مداخله گر مصرف مواد توسط زنان نیز شامل حلقه ها و تله های اعتیاد می باشد که در آن، اعتیاد، نتیجه یک توطیه خانوادگی است و علاوه بر آن، شامل سابقه طولانی مدت مصرف مواد در خانواده و زندگی در یک فضای آلوده به مواد مخدر و مصرف تفننی و تفریحی مواد با دوستان و آشنایان می باشد. پیامدهای اعتیاد برای زنان نیز شامل طرد و تنبیه از طرف خانواده و اطرافیان، انزوا و عزلت و گرایش به یک اقتصاد غیر رسمی، مبتذل و بی پایه می باشد که می تواند زمینه ساز انواع دیگری از انحرافات اجتماعی باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، زنان، چالش های بنیادین، محرومیت های مضاعف، خراسان جنوبی
  • احمد پیروزنیا، نجمه دری*، حسن ذوالفقاری صفحات 106-120

    یکی از کارکردهای شعر، بازنمود تیپ های مختلف جامعه است. از آنجا که شعر عامه در پیوند با زندگی مردم است، برای نشان دادن انواع تیپ های اجتماعی، ظرفیت و توانایی بیشتری دارد. اشعار عامه و بومی سروده ‏ها با توجه به تفاوت های بینادین فرمی و محتوایی نسبت به اشعار کلاسیک، درباری و محافل روشنفکری؛ به واقعیت زندگی توده مردم نزدیک تر است و ازین رهگذر بستر مناسبی برای مطالعه رفتارهای اجتماعی به شمار می رود. از آنجا که بومی‏سرودها سراینده مشخص ندارند و در موقعیت‏های مختلف زندگی از جمله سوگ، سرور، حین انجام کارها و فعالیت ها به کار می‏روند، به سادگی نمی‏توان گفت که ماهیت آنها زنانه است یا مردانه و یا اینکه زنان و مردان کدام یک نقش فعال تری در این میان، برعهده دارند؛ اما می توان گونه ‏های ایفای نقش، کارکرد و میزان حضور ایشان را با توجه به انواع اشعار موجود مشخص کرد. این پژوهش در پی تبیین جایگاه زنان روستایی و دستاوردهای آنان با توجه به محیط و گروه هایی است که در آن فعالانه زندگی می کنند؛ همچنین نتایج حاصل از آن می تواند به درک بیشتر ما از هستی اجتماعی زنان در مناطق روستانشین کهگیلویه کمک‏کند. در این پژوهش با استفاده از روش تحقیق میدانی همراه با مطالعات کتابخانه‏ای بومی سروده‏های مورد نظر جمع آوری شده و با تکیه بر جامعه شناسی ادبیات از جمله رویکرد جامعه شناسی گلدمن مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. شیوه ارایه مطالب با استفاده از روش توصیفی تحلیلی بر اساس مطالعه موردی منطقه کهگیلویه در استان کهگیلویه و بویراحمد بوده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، بومی سروده ها، کارکرد اجتماعی زنان
  • زینب موحدی*، رضا پاشا، سعید بختیارپور، پرویز عسکری صفحات 121-134

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان های شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و پذیرش وتعهد بر انعطاف پذیری کنشی در زنان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی شهر بجنورد در سال 1398بودند که بااستفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 45 زن انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هرگروه 15زن) قرار گرفتند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های اضطراب اجتماعی ترنر وهمکاران (1989) و انعطاف پذیری کنشی کانر و دیویدسون (2003) استفاده شد. روش پژوهش آزمایشی باطرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. گروه های آزمایشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی (8 جلسه 90دقیقه ای) و پذیرش وتعهد (8 جلسه 90دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد، هر دو درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و پذیرش وتعهد بر افزایش انعطاف پذیری کنشی در زنان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی اثربخش بودند (0.01 <p) و بین اثربخشی درمان های شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و پذیرش وتعهد بر افزایش انعطاف پذیری کنشی در زنان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی، تفاوت معناداری وجود نداشت (0.05>p). بنابراین می توان از این درمان درجهت افزایش انعطاف پذیری کنشی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بهره برد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، انعطاف پذیری کنشی، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان پذیرش وتعهد
  • آیدین صنم نژاد*، حسین قمری کیوی، علی شیخ الاسلامی، علی رضایی شریف صفحات 135-147
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی رویکرد درمانی بافت نگر انصاف محور (مبتنی بر نظریه بوزورمنی-نایج) بر افزایش کیفیت زناشویی و کاهش دلزدگی زناشویی در زوجین دارای تعارضات زناشویی بود.

    روش

    روش این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیشآزمون پسآزمون، با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل همه زوج هایی بود که در سال 1398- 1397 به دفتر مشاوره و خدمات روان شناختی خصوصی زیر نظر سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در شهر ارومیه مراجعه داشتند پرسشنامه های مورد استفاده شامل مقیاس کیفیت زناشویی فرم تجدیدنظر شده باسبی و همکاران (RDAS) و پرسشنامه تعارضات زناشویی تجدیدنظر شده ثنایی و همکاران (MCQ-R) بود. پس از همتاسازی، آزمودنی ها در  دو گروه (آزمایش و کنترل) هر گروه 8 زوج گماشته شدند. سپس برای گروه آزمایشی 10جلسه روان درمانی با رویکرد بافت نگر انصاف محور  صورت گرفت و پیگیری پس از 3 ماه  انجام گرفت. برای تحلیل داده ها و فرضیه ها از روش آزمون آماری «تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر» و نرم افزار SPSS استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، اثربخشی رویکرد درمانی بافت نگر انصاف محور بر افزایش «کیفیت زناشویی» و کاهش «تعارضات زناشویی» با گروه کنترل در سطح (001/0<p)  تفاوت معنادار وجود دارد  و اثربخشی درمان با گذشت زمان پایدار است. بنابراین می توان گفت در درازمدت حس عدالت و انصاف در رابطه منجر به بهبودی پایدار کارکردهای خانواده می گردد.

    کلیدواژگان: درمان بافت نگر انصاف محور، نظریه بوزورمنی-نایج، کیفیت زناشویی، تعارضات زناشویی، زوجین
  • عزیزه حسن خانی*، سعید غفاری صفحات 148-158
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی بروندادهای علمی پژوهشگران زن وابسته به دانشگاه یزد با استفاده از نمایه استنادی کلاریویت آنالیتیکس بین سال های 2010 تا 2019 انجام گرفته است. این تحقیق از نوع کاربردی ست و با روش توصیفی-پیمایشی، با کمک شاخص های علم سنجی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 4084 مدرک از پژوهشگران دانشگاه یزد طی سال های 2010 تا 2019 می باشد که در پایگاه استنادی کلاریویت آنالیتیکس نمایه شده است. یافته های پژوهش نشان داد روند انتشار تولید علم در سال های 2010 تا 2018 به صورت صعودی و در سال های 2018 تا 2019 به صورت خطی می باشد. همچنین، پژوهشگران زن در دانشگاه یزد تمایل زیادی به همکاری با پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی دارند. شبکه ارتباط علمی کشورها نیز نشان داد بعد از ایران، هند با 79 زوج علمی، بیشترین ارتباط را با سایر کشورها برقرار کرده است. پژوهشگران زن در دانشگاه یزد تمایل بسیار زیادی به مشارکت با پژوهشگران ایالات متحده آمریکا دارند. موضوعات مهندسی، ریاضیات و فیزیک پرکاربردترین حوزه ها در تولیدات زنان وابسته به این دانشگاه می باشند. بررسی موضوعات داغ در پژوهش های زنان دانشگاه یزد با روش هم رخدادی واژگان نیز نشان داد کلیدواژه های "فیزیک" و "مجموعه فازی" با بیشترین رخداد نقاط قرمز نقشه را کسب کرده اند. نشریه journal of high energy physics با چاپ 90 مدرک بیشترین استفاده را میان زنان دانشگاه مذکور داراست. همچنین پژوهشگران زن این دانشگاه جهت تولید اطلاعات علمی، از دو زبان انگلیسی و عربی استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، بروندادهای علمی، دانشگاه یزد، شاخص های علم سنجی، کلاریویت آنالیتیکس
  • جهانبخش خسروی*، امید مرادی، حمزه احمدیان، حمزه، ناصر یوسفی صفحات 159-172
    طلاق عاطفی مهمترین عامل ناامیدی خانواده است و باعث ایجاد شکاف عاطفی خانواده می شود. هدف از این مطالعه - تدوین مدل علی گرایش به طلاق عاطفی بر اساس تمایز یافتگی خود با میانجی گری دلزدگی زناشویی بود.پژوهش حاضر با توجه به هدف آن از نوع کاربردی و شیوه ی اجرای آن توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره بهزیستی شهرستان قصرشیرین بودند. که از میان آنها به روش تصادفی چند مرحله ای و با استفاده از نمونه های در دسترس 100 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. سپس داده های مورد نظر با استفاده از پرسشنامه های طلاق عاطفی گاتمن (1999)، تمایز خود (DSI-SF) دریک (2011) و دلزدگی زناشویی پاینز (1996) جمع آوری شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری نشان دادند بین گرایش به طلاق عاطفی بر اساس تمایز یافتگی خود با میانجی گری دلزدگی زناشویی رابطه معنی داری بودند.یافته ها نشان داد دلزدگی زناشویی رابطه بین گرایش به طلاق عاطفی و تمایزیافتگی خود را میانجی گری می کند. دلزدگی زناشویی به عنوان عوامل مهم و تاثیرگذار بر سطح ارتقا سلامت روانی مطرح است و با شناسایی عوامل به همراه برنامه ریزی مناسب می تواند منجر به کاهش طلاق عاطفی و افزایش خودتمایزیافتگی شود.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، تمایزیافتگی خود، دلزدگی زناشویی، زوجین
  • محمد خالقی، امین کرایی*، مسعود شهبازی صفحات 173-189
    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل طلاق و تهیه و ساخت پرسشنامه عوامل طلاق در مرحله ابتدایی چرخه زندگی زناشویی زنان انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان مطلقه در مرحله ابتدایی چرخه زندگی زناشویی (متاهل فاقد فرزند) بودند که حداقل 6 ماه تجربه زندگی مشترک داشتند. در پژوهش حاضر چهار نمونه به روش نمونه گیری در دسترس مورد استفاده قرار گرفت که نمونه اول جهت یافتن عوامل اولیه و تدوین پرسشنامه (25 نفر)، نمونه ی دوم برای بررسی پایایی و روایی ابزار (50 نفر)، نمونه اصلی به منظور انجام تحلیل عامل اکتشافی (200 نفر) و نمونه ی چهارم به منظور انجام تحلیل عامل تاییدی (200 نفر) انتحاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه طلاق در مرحله ابتدایی چرخه زندگی زناشویی بود که پس از تحلیل نتایج این پژوهش ساخته و مورد تایید قرار گرفت. طرح پژوهش، همبستگی از نوع تحلیل ماتریس کوواریانس بود که برای تحلیل نتایج از روش تحلیل عامل اکتشافی (EFA) و تحلیل عامل تاییدی (CFA) استفاده شد. نتایج تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی نشان داد که عوامل طلاق در مرحله ابتدایی چرخه زندگی زناشویی از نظر زنان طلاق گرفته شامل مشکلات جنسی و روابط زناشویی، نداشتن مهارت های زندگی لازم، مشکلات خانواده مبدا و عدم بلوغ عاطفی؛ مشکلات اقتصادی و مشکلات فرهنگی و عدم شناخت، می باشند. شناسایی عوامل طلاق به عنوان الگو و مسیری برای زوج های جوان، و در نهایت باعث ارتقای سلامت عمومی جامعه می باشد.
    کلیدواژگان: طلاق، چرخه زندگی زناشویی، نظریه زیلباخ
  • علی پوربهروزان*، علی حمیدی زاده، رضا سراجی صفحات 190-205
    حضور زنان در ساختارهای سازمانی بیش از پیش شده است ولی به نسبت در پست های میدیریتی کمتر دیده می شوند. هدف این پژوهش شناخت بازدارنده های مکمل سقف شیشه ای در ارتقای زنان به پست های مدیریتی است. روش پژوهش بر مبنای پارادایم تفسیری، رویکرد استقرایی و روش کیفی می باشد. داده های پژوهش نیز با ابزار مصاحبه به دست آمد و با استفاده از نرم افزار Maxqda10 تحلیل آن صورت پذیرفت. همچنین تحلیل داده ها به کمک تکنیک تحلیل مضمون انجام شد. جامعه آماری پژوهش کارمندان و مدیران شهرداری تهران و نمونه آن 19 نفر شامل 14 زن و 5 مرد می باشد. یافته ها نشان داد که موانع مشارکت و ارتقای زنان به جز عوامل و فرایندهای سازمانی، بازدارنده های شخصی و بازدارنده های نهادی نیز هستند. بازدارنده های سازمانی شامل موانع در فضای رسمی و فضای غیررسمی می شود. بازدارنده های شخصی شامل عوامل خانوادگی، نگرشی و مهارتی زنان و بازدارنده های نهادی شامل عملکرد دولت و نقش فرهنگ عمومی جامعه می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت زنان، سقف شیشه ای، نهاد، دولت
  • سید احمد هاشمی علی آبادی* صفحات 206-219
    مقاله حاضر ضمن ارایه تعریفی از مفهوم هویت جنسی، قبول و تحسین جنسیت کودکان از سوی اطرافیان، آموزش نقش جنسی به کودکان از همان اوایل کودکی و نیز نفی تبعیض جنسیتی بین کودکان را از ارکان اصلی تربیتی در شکل گیری هویت مناسب جنسی می داند. این مقاله با روشی توصیفی و تحلیلی و با هدف تبیین نگاه آیات و روایات در بررسی نقش متغیر جنسیت در تربیت، عمده ترین الزامات تربیتی را در شکل گیری هویت جنسی دختران و پسران بررسی نموده است. داده پردازی مقاله کتابخانه ای همراه با استناد به آیات و روایات است و نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که جهت حصول تربیتی سالم و کارآمد باید جنسیت کودکان را فارغ از نگاه های فرهنگی و سوگیری های جنسیتی به عنوان رکن مهم تربیتی مورد دقت قرار داد. بر اساس یافته های این پژوهش نگاه تساوی طلبانه به جنسیت و نیز توقع یکسان در ارایه نقش جنسیتی، نگاهی ناصحیح و به دور از واقعیات تکوینی کودکان و مخل امر تربیت است.
    کلیدواژگان: تربیت، جنسیت، هویت جنسی، کودکان، تربیت دینی
|
  • Houra Kaykhosravi *, Alireza Kaldi, Mehrdad Nanabakhsh, Hosain Aghajani Pages 1-15
    Introduction

    ntroduction: This basic theory study is a qualitative study of the phenomenon of prostitution and the prevalence of illegitimate relationships and sexual promiscuity in society that has led to the phenomenon of "collapse" and examines the causal conditions, intervening conditions, contexts, strategies and strategy consequences. Used, pays.

    Methods

    Initially, using a semi-structured interview technique, in-depth interviews were conducted with 14 women who were imprisoned in the central court of Tehran for illicit relationships, prostitution or setting up brothels, through purposeful sampling with maximum diversity. done. After the tenth interview, conceptual saturation was achieved. To be sure, the interview continued until the tenth person. The data are categorized using the Strauss-Corbin paradigm model and then plotted.

    Findings

    The results showed that illegitimate relationships, sexual perversion, inclination towards bad friends, naivety and material hardships are among the causes of women committing prostitution. Divorce of parents, deep childhood injuries, poverty and inappropriate family environment are among the intervening factors of this social crime, which leads to strategies such as avoidance of school, benevolence, perversion for survival, trying to compensate and imitate the deviation.

    Keywords: illegitimate relationships, Collapse, imprisonment, Women, sexual perversion Ethical Considerations Compliance with ethical guidelines In the present study, the interviews were conducted voluntarily, with the satisfaction of all participants
  • Loghman Ebrahimi *, Maryam Mohammadlou Pages 16-29

    The present study aimed to identify the underlying factors of consensual divorce through a systematic review. Document analysis method was used to collect data. The study population included all published quantitative and qualitative researches (2009-2020) and a total of 192 quantitative and qualitative researches were examined and from this number, 56 researches were selected as the sample size. The obtained information was made by the researcher checklist tool and the summary was presented in the form of tables. Findings showed: Three categories of factors play a role as the basis of consensual divorce as individual, interpersonal and extra-individual, so that in the individual dimensions, the factors of personality and psychological characteristics (mental illness, eye and eye, beating, lying, respectively) Suspicion and pessimism, betrayal, moral and behavioral violence, impatience and forgiveness, positive image of the consequences of divorce, source of control and resilience, couple idealism), addiction, sexual relations, religious beliefs, education; In the interpersonal dimension, respectively, the factor of weakness in communication skills, family factors, interference of others, premarital relationships, and in the interpersonal dimension, respectively, factors related to culture (hasty acquaintance and cognition, lack of appropriate premarital education, respectively). Cultural and class differences, forced marriage, polygamy, economic factors (unemployment, low income, unsustainable employment, earning money the wrong way, lack of housing and debt), satellite and virtual networks, social factors (social status, lack of social skills, Negative attitudes toward women's housekeeping (emotional relationships with the opposite sex) and lifestyle (industrialization and urbanization)

    Keywords: Divorce, Consensual Divorce, Systematic Review
  • Mohammadreza Alimardani *, Alireza Azghandi, Seyed Mostafa Abtahi Pages 30-45
    Introduction

    Women's rights movements have been formed to protest some inequalities in social, political, cultural and economic structures. Accordingly, the main question of the present study is: Have women's protests in Iran, from the constitutional period until now, led to the expansion of their participation in social, political and cultural life?

    Methods

     The present study, by use of analytical and descriptive methods and the theories of structuralist Marxism seeks to find an answer for the aforementioned question. The case study, obviously will be contemporary Iranian women.

    Findings

    It has become clear that no positive changes have occurred in regard to women's condition and their participation in social, political and cultural life. Women as carriers of humanistic movements, instead of not reacting to the male structure, have become the submissive subject of the male structure. Instead of emphasizing on an asexual structure and criticizing the inequalities of the male social, political and economical structures, they themselves, as a unit of the structure, consider their presence in it as a social duty.

    Keywords: Passivity of Women Subject's Transformation in Contemporary Iranian History
  • SOMAYEH RAEISI *, Dariush Boostani Pages 46-65
    Introduction

    Domestic violence against women poses a significant risk to the health of women, the family, and society. The study of this issue among Baluch women has methodological and cultural complexities. This study uses the approach of social interpretivism to investigate violence against women among Baluch women in Iranshahr.

    Methods

    The study sample includes 18 women referred to the Iranshahr Court and obtained by theoretical saturation in the sample size and purposeful sampling method and theoretical sampling, specific to qualitative methodology. The grounded theory methodology has been used to analyze the data and reach the final theory.

    Findings

    The findings of this study are thirteen major categories: Patriarchy, Shadow of divorce, Addiction, Paternalism, Stigma of divorce, Forced marriage, Remarriage and threats against it, Types of violence against women, Husband's family violence, Cautious family policy, Tolerance of violence Envy and resignation, divorce is the tool of men's power and a core category of patriarchy, the discourse of power and violence against women.

    Keywords: Domestic Violence, Baloch Women, grounded Theory., Patriarchy
  • Najaf Tahmasbipour *, Faezehsadat Zakery Pages 66-76
    Introduction

    This research was applied in terms of purpose and in terms of implementation of descriptive research of correlation-prediction type and with the aim of predicting the dimensions of identification based on self-esteem and body image of girls. 

    Methods

    The statistical population consisted of all high school students Areas 2 and 12 of Tehran in the 95-96 academic year and the number was 37,856. The sample size was 433 students Klein  Formulation. One-stage random cluster sampling was used. Identity Dimensions Questionnaire Czech and Tropez, Chen and Underwood (1994) - AIQ-IV Fourth Edition, Cooper Smith (1981)Self-Esteem and Multidimensional Body-Self Relationships Questionnaire Kesh(1990) (MBSRQ) were used. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. 

    Findings

    Findings showed that the dimensions of girls ' identity based on their self-esteem and body image were predictable. Adolescents girls' self-esteem had a significant positive relationship with their personal identity tendency. Also, all dimensions of identity (personal, communicative, and social) had a significant relationship with the component of body image appearance tendency.

    Conclusion

    A high level of tendency to appear is associated with a higher level of tendency to social identity. High levels of self-esteem are associated with high levels of a tendency towards personal identity.

    Keywords: Identity- dimensions, Body image, Self-esteem, Girl students
  • Garineh Keshishyan Siraki *, Khadijeh Aghaali Pages 77-90
    Introduction
    The purpose of this study is to compare the news coverage and representation of the concept of women and politics in the two newspapers Kayhan and Jomhuri Eslami (Islamic Republic), between 1979 to 2019. For this purpose, the different issues of these two newspapers were compared on different topics during 40 years.
    Methods
    This research has been done by qualitative content analysis method. For this purpose, the various numbers of these two newspapers have been examined and compared over a period of 40 years. The methodology of this study was categorized, coded, and counted as duplicates. In this research, SPSS 23 software, has been used.
    Findings
    The findings of the study indicate that Kayhan newspaper has significantly studied the concept of women and politics and its representation more than the Jomhuri Eslami (Islamic Republic) newspaper. Other findings also indicate that the number of event-oriented news and topics with 79.7% is far more than those with 21.3% conceptual and subject-matter related to politics and less in depth. This study also showed that the issue of women and its conceptual evolution with politics has not been a priority in the news of the studied newspapers. But at some point, depending on whether the newspaper had a principled or reformist ideological theme; The number of repetitions has changed significantly.
    Keywords: News Reflection, The Concept of Woman, Politics, Women's Presence, Kayhan newspaper, Islamic Republic newspaper
  • Mohsen Gholami Abiz, Halime Enayat *, Habib Ahmadi Pages 91-105

    This study aims to study and understand the contexts and consequences of women's addiction. The method of research is grounded theory and the participants of the research are 25 recovered women of South Khorasan who are in the stage of quitting addiction. Data were obtained through semi-structured interviews and continued until the stage of theoretical saturation.. The results show that the experience of fundamental challenges such as divorce and remarriage of parents, family breakdown, domestic violence and parental addiction are among the causal conditions of women's tendency to use drugs. Double compulsion and restrictions in the field of choosing a spouse and forced marriages, as well as forced drop-outs from the family, are the underlying causes and conditions of women's addiction. Interfering factors for drug use by women also include addiction rings and traps in which addiction is the result of a family conspiracy and, in addition, includes a long history of drug use in the family and living in a drug-contaminated environment and recreational use. Fun materials with friends and acquaintances. The consequences of addiction for women also include rejection and punishment by family and others, isolation and tendency to an informal, vulgar and baseless economy, which can lead to other types of social deviations.

    Keywords: Addiction, Women, Fundamental challenges, Double deprivations, South Khorasan
  • Ahmad Piruznia, Najmeh Dorri *, Hasan Zolfagari Pages 106-120
    Introduction

    This research tries to explain the position(s) of the rural woman and her achievements by considering the geography and communities in which she actively lives. The findings also provide us with a better understanding of the social position of women in the rural regions of Kohkiluyeh.

    Methods

    In this study, the collection of poems in the field and through interviews with people in different areas of Kohgiluyeh has been The resulting poems were divided into seven categories based on the common classification of popular poetry; Of the five hundred verses, the poems that are most consistent with our subject matter are cited as examples in the analysis. In the analysis of poems, the theory of the collective actor Lucien Goldman has been used as a theoretical basis.

    Results

    The characteristics of the tribal family system including monogamy, patriarchy and polygamy are reflected in the poems. Important and significant roles of women can be classified into five main functions: poet-singer, creative-creator of handicrafts, dancer, worker and love-sexual object. The poet, with his mental process, mediates and connects human beings, human activities and the environment of society.

    Keywords: Popular culture, indigenous, songs, women's social function
  • Zinab Movahedi *, Reza Pasha, Saeed Bakhtyarpoor, Parviz Askari Pages 121-134

    The purpose of this study was to the comparison of the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy and based on acceptance and commitment treatment on resiliency in women with social anxiety Bojnord City in year 2019, using a purposive sampling method,45 woman were selected and randomly assigned to two experimental groups and one control group(each group of 15 woman). To collect data social anxiety of Torner & et al(1989) and resiliency of Connor & Davidson(2003) questionnaire were used.This experimental study was conducted with a pretest, post-test and fpllow-updesign with control group. The experimental groups underwent individual mindfulness-based cognitive therapy training(8 sessions 90 minutes) and based on acceptance and commitment treatment training(8 sessions 90 minutes), but the control group received no training. Data were analysed using covariance Analysis. The results showed that both mindfulness-based cognitive therapy and based on acceptance and commitment treatment were effective to increase resiliency in women with social anxiety (p < 0/01) and the results showed that there was no significant difference between the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy and based on acceptance and commitment treatment on increase resiliency in women with social anxiety (p>0/05). Therefore, this treatment can be used to increase resiliency in people with social anxiety disorder.

    Keywords: social anxiety, resiliency, mindfulness-based cognitive therapy training & based on acceptance, commitment treatment
  • Aydin Sanamnejad *, Hossein Ghamari Givi, Ali Sheykholeslami, Ali Rezaii Sharif Pages 135-147

    The aim of the present study was to Comparison of the Effectiveness of Contextual Therapy fair- centered (CT) (based on Iván Böszörményi-Nagy) on the Marital Quality and Marital Conflict among couples. The statistical population consisted of all couples with marital conflict who referred to the clinic of Counseling and Psychological Services in Urmia in 2017-2018. The questionnaires included Bassby et al.'s Revised Dyadic Adjustment Scale (RDAS, and Sanai et al.'s revised marital conflict questionnaire(MCQ-R). In this study, applicants after matching divided into an experimental group (8 couples (and a control group (8 couple). Then, for the experimental group, 10 sessions were performed with Contextual Therapy and follow-up was performed 3 after months. To analyze the data and hypotheses, the statistical test method of "repeated measurement variance analysis" and SPSS software were used. The results showed that there is a significant difference (p < 0.001) between the effectiveness of the Contextual Therapy approach on increasing "marital quality " and reducing "marital conflict " with the control group and the effectiveness of therapeutic is steady over time. Therefore, it can be said that in the long run, a sense of justice and fairness in a relationship leads to a steady improvement in family functioning.

    Keywords: Contextual Therapy fair- centered, Iván Böszörményi-Nagy, marital quality, Marital Conflict
  • Azize Hasankhani *, Saeed Ghaffari Pages 148-158
    The aim of this study was to evaluate the scientific outputs of female researchers affiliated with Yazd University using the analytical clarity citation index between 2010 and 2019. This research is of applied type and has been done by descriptive-survey method with the help of scientometric indicators. The statistical population of this study includes 4084 degrees from researchers of Yazd University during the years 2010 to 2019, which is indexed in the Analytic Clarity Citation Database. The research findings showed that the trend of publishing science production in 2010 to 2018 is ascending and in 2018 to 2019 as linear. Also, female researchers at Yazd University are very interested in working with researchers at the Islamic Azad University. The scientific communication network of the countries also showed that after Iran, India has established the most communication with other countries with 79 scientific couples. Female researchers at Yazd University are keen to partner with researchers in the United States. Engineering, mathematics and physics are the most widely used fields in the production of women affiliated with this university. A study of hot topics in women's research at Yazd University with the concurrent method of vocabulary also showed that the keywords "physics" and "fuzzy set" with the highest incidence of red dots have obtained the map. The journal of high energy physics has the most use among women in the university with the publication of 90 degrees. The university's female researchers have also used English and Arabic to produce scientific information.
    Keywords: Assessment, Scientific outputs, Yazd University, Scientific indicators, Analytic Clarity
  • Jahanbakhsh Khosravi *, Omid Moradi, Hamzeh Ahmadian, Naser Yoosefi Pages 159-172
    Emotional divorce is the most important cause of family hopelessness and can cause a family emotional split. The purpose of this study was to develop a causal model of the tendency for emotional divorce based on self-differentiation through marital attachment mediation.This study is a descriptive-correlational one with regard to its purpose and its implementation. The statistical population of this study included all couples who referred to welfare counseling center of Qasrshirin city. Among them, 100 were selected using multistage random sampling method. Data were then collected using Gutman's Emotional Divorce Questionnaire (1999), DSI-SF Self-Diversity (2011), and Paines' Marital Dissatisfaction Questionnaire (1996).The results of data analysis using Pearson correlation and structural equation tests showed that there was a significant relationship between tendency to divorce based on self-differentiation and mediation of marital burnout.The findings showed that marital attachment mediates the relationship between the tendency to emotional divorce and its differentiation. Marital attachment is one of the important factors affecting the level of mental health promotion and identifying the factors along with proper planning can lead to decrease in emotional divorce and increase self-differentiation.
    Keywords: emotional divorce, self-differentiation, Marital affliction
  • Mohammad Khaleghi, Amin Koraei *, Masoud Shahbaza Pages 173-189
    The purpose of this study was to identify the factors of divorce and to prepare and construct a questionnaire on divorce factors in the early stages of women's marital life cycle. The statistical population of this study was all divorced women in the early stages of married life who had at least 6 months of joint life experience. In the present study, four samples were used by available sampling method. The first sample was used to find the basic factors and formulate a questionnaire (n = 25), the second sample to check the reliability and validity of the instrument (n = 50), the main sample was used for analysis. The exploratory factor (n = 200) and the fourth sample were selected for confirmatory factor analysis (n = 200). The tool used in the divorce was in the early stages of the marital life cycle. After analyzing the results of this study, it was approved. The research design was correlation covariance matrix analysis which used exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA) to analyze the results. Results of exploratory and confirmatory factor analysis showed that divorce factors in the early stages of the marital life cycle for divorced women include sexual problems and marital relations, lack of necessary life skills, family problems of origin and emotional maturity; economic problems and cultural problems and lack of recognition , Are. Identifying divorce factors as a role model and pathway for young couples and ultimately promoting public health.
    Keywords: Divorce, Marital Life Cycle, Zilbach Theory
  • Ali Poorbehroozan *, Ali Hamidizadeh, Raza Seraji Pages 190-205
    So far, there has been a great deal of research into the characteristics of the organizations in which the glass ceiling has been created and the processes that govern them. But less has been noted that Hofstede's interpretation of organizational culture is influenced by the culture of society. Thus, other dimensions outside the organization are complementary to organizational inhibitors. The purpose of this study was to identify complementary organizational inhibitors in promoting women to managerial positions. The research method is based on interpretive paradigm, inductive approach and qualitative method. Research data were also obtained through interviewing tools. Content analysis was used to analyze the data. The statistical population of the study consisted of employees and managers of Tehran municipality with 19 persons including 14 women and 5 men. Findings showed that barriers to women's participation and participation were not only organizational factors, but also personal and Institutional barriers. Organizational barriers include barriers to formal and informal space. Personal barriers include family factors, women's attitudes and skills, and Institutional barriers include government performance and the role of public culture in society.
    Keywords: Women's Management, Glass Ceiling, Institutional, Government
  • Seyedahmad Hashemialiabadi * Pages 206-219
    Offering a definition of the concept of sexual identity, this article argues that not only teaching gender-based roles to children early in their childhood, but also negating gender discrimination against children form the basis of a proper sexual identity. Using a descriptive and analytic method, and with the aim of explaining the view of Koranic verses and hadiths on the role of gender in upbringing this article has examined the most significant educational requirements of the formation of girls’ and boys’ sexual identity. The article processed its data using library research, citing Koranic verses and hadiths. The results showed that for a healthy upbringing children’s gender as an important educational foundation needs to be examined free of cultural views and gender bias. According to the research findings, an egalitarian view of gender and presenting children of different genders with same expectations is wrong and far from ontological realities, and disrupts education.
    Keywords: upbringing, Gender, sexual identity, children, Religious education