فهرست مطالب
نشریه مدیریت بر آموزش سازمان ها
سال دهم شماره 1 (بهار 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/03/22
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 13-49
پژوهش حاضر با هدف تعیین الگوی پیش بینی پذیری اخلاق مدیران ستادی با رویکرد اخلاق حرفه ای در سازمان آموزش و پرورش استان خوزستان پرداخته است. روش تحقیق از منظر هدف، توسعه ای و کاربردی؛ از نظر داده، کیفی و از نظر ماهیت و روش داده بنیاد است. در گام نخست پژوهش با مطالعه کتابخانه ای و انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته با همراهی پانزده نفر از خبرگان حوزه آموزش و پرورش و اعضاء هیات علمی مرتبط در استان خوزستان که به صورت هدفمند نمونه گیری و اجرا شد. جهت تحلیل داده های کیفی از نظریه داده بنیاد بر اساس رویکرد گلیزری و طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شده است و جهت تعیین روایی از معیار مقبولیت و لینکلن و گوبا و جهت تعیین پایایی از روش حسابرسی فرآیند و توافق درونی استفاده شد. در مراحل کدگزاری، مقوله های اصلی و فرعی شناسایی و به یکدیگر مرتبط شدند که عبارت اند از؛ بعد عوامل زمینه ای (آموزش، شناسایی محورهای کلیدی)؛ بعد عوامل ساختاری (استراتژیک و خط مش گذاری)؛ بعد عوامل محتوایی (تدوین منشور، فرهنگ سازمانی، جوسازمانی) و بعد فرآیندی (بررسی وضعیت گذشته، حال و آینده، شناسایی ابزار و روش های شناخت آینده، فضای مسئله آینده پژوهی، ترسیم آینده بدیل) و با محوریت شناسایی عدم قطعیت های سازمانی بود، که در نهایت نیز کدگزاری تشریح شد و مدل نهایی نیز شکل گرفت. بر این اساس توسعه اخلاق حرفه ای، نیازمند فراهم نمودن ساختار و فرآیند نظام مند باقابلیت اجرایی بوده است که می توان آن را به عنوان زیربنای مناسب در اختیار مدیران قرار داد.
کلیدواژگان: آینده پژوهی، پیش بینی پذیری اخلاق سازمانی، اخلاق کاربردی، توسعه اخلاق حرفه ای، داده بنیاد، عدم قطعیت سازمانی -
صفحات 51-71
این پژوهش به منظور توصیف، تحلیل و ترکیب ارایه شده در زمینه عوامل همبسته با تعهد عاطفی است. روش این پژوهش از نوع فراتحلیل است. جامعه آماری پژوهش حاضر را اسناد مکتوب اعم از پایان نامه ها، پژوهش ها و مقالات مندرج در مجلات علمی پژوهشی در بین سالهای 95-86 به موضوع عوامل همبسته با تعهد عاطفی پرداخته اند، تشکیل می داد. از بین آثار منتشر شده در دسترس که در پایگاه اطلاعاتی مگیران و آثار منتشر نشده بخش مرجع کتابخانه دانشگاه های محقق اردبیلی، تهران و ارومیه، تعداد 16 سند در 63 عامل پژوهشی انتخاب شد. اطلاعات جمع آوری شده از هر یک از اسناد و پژوهشهای مورد نظر با استفاده از نرم افزار CMA-2 و SPSS 22 تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که مقدار شاخص خی دو 0/317و مقدار اندازه اثر در مدل ثابت 0/158محاسبه شده است و بررسی این مطالعات 63 عامل اثرگذار شناسایی و اثرگذاری آنها معنادار ارزیابی شد. کلیه مقادیر مذکور در سطح اطمینان 95 درصدی معنادار ارزیابی شده است.
کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، معلمان، فراتحلیل -
صفحات 73-108
هدف پژوهش حاضر بررسی نقش عدالت سازمانی در رضایت شغلی با میانجی گری رفتار شهروندی سازمانی و توانمندسازی روان شناختی بود. جامعه پژوهش معلمان ناحیه سه شیراز به تعداد 2209 نفر بودند، که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر مبنای فرمول کوکران نمونه ای به حجم 327 نفر انتخاب شد. روش پژوهش توصیفی همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جمع آوری داده ها بر اساس چهار پرسشنامه عدالت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، توانمندسازی روانشناختی و رضایت شغلی صورت گرفت که ضریب آلفای کرانباخ آن ها به ترتیب: 93/0، 95/0، 90/0 و 92/0 به دست آمد. جهت تحلیل داده ها از تکنیک های توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و استنباطی (تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر تاییدی) با استفاده از نرم افزار lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد که: متغیر عدالت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی و توانمندسازی روان شناختی دارای اثر مستقیم، مثبت و معنادار در سطح 05/0 بر رضایت شغلی بودند؛ عدالت سازمانی با میانجی گری رفتارشهروندی سازمانی و توانمندسازی روان شناختی اثر غیرمستقیم، مثبت و معنادار بر رضایت شغلی دارد. متغیرهای عدالت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی و توانمندسازی روان شناختی قادر به تببین 60% درصد واریانس متغیر رضایت شغلی می باشند.
کلیدواژگان: عدالت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، توانمندسازی روانشناختی، رضایت شغلی، معلمان -
صفحات 109-123
هدف کلی پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی ابعاد و مولفه های کمال گرایی و تاثیر آن بر عملکرد مدیران آموزش و پرورش استان مازندران می باشد. پژوهش کاریردی حاضر از نظر روش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری آن را کلیه مدیران، معاونین و روسای گروه های ادارات آموزش و پرورش و مدیران و معاونین مدارس استان مازندران به تعداد 2653 نفر تشکیل می دهند که بر اساس فرمول کوکران، تعداد 338 نفر با روش نمونه گیری «تصادفی خوشه ای- طبقه ا ی» به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته کمال گرایی با 60 سوال و پرسش نامه عملکرد پاترسون با 15 سوال استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزارها به تایید متخصصان رسید و پایایی آن ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0/78و 0/83محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون و تحلیل عامل اکتشافی در نرم افزار SPSS20 استفاده شد. یافته ها نتایج نشان داد کمال گرایی دارای دو بعد (پیشرفت دهنده و بازدارنده) است. بعد پیشرفت دهنده دارای چهار مولفه ی (هدفمندی، تلاش برای عالی بودن، میل به نظم و ترتیب و معیارهای فردی مثبت) و بعد بازدارنده دارای پنج مولفه ی (نیاز به تایید، نگرانی در برابر اشتباهات، نشخوار فکری، تردید نسبت به اعمال، معیار های فردی منفی) می باشد. در بین ابعاد کمال گرایی، بعد پیشرفت دهنده با بار عاملی 0/955بیش ترین تاثیر و بعد بازدارنده با بار عاملی 0/926کم ترین تاثیر است. همچنین کمال گرایی پیشرفت دهنده بر عملکرد مدیران تاثیر مثبت و معنادار و کمال گرایی بازدارنده بر عملکرد مدیران تاثیر منفی و معنادار دارد.
کلیدواژگان: کمال گرایی، عملکرد، مدیران، آموزش و پرورش -
صفحات 125-148
هدف از انجام این تحقیق بررسی نقش عوامل شغلی، جو سازمانی سازنده و عوامل فراسازمانی برانتقال یادگیری با نقش میانجی مکانیزم های انتقال یادگیری بود. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران، اعضای هییت علمی، کارمندان،کارشناسان و متخصصان منابع انسانی دانشگاه فردوسی مشهد بودند که در سال 99-98 به خدمت اشتغال داشتند. این تعداد شامل 1881 نفر می باشند. نمونه مورد مطالعه بر اساس جدول مورگان 225 نفر تعیین شد که به صورت نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته 85 سوالی مبتنی بر مقیاس 5 درجه ای لیکرت استفاده شد. اعتبار محتوا و سازه این پرسشنامه توسط تعدادی از صاحب نظران و متخصصین مدیریت در حوزه آموزش منابع انسانی مورد تایید قرار گرفت و از روایی سازه و اعتبار لازم برخوردار بود. پایایی آن نیز با روش آلفای کرانباخ محاسبه شد. نتایج پژوهش نشان داد ویژگی شغلی و جو سازمانی رابطه مثبت و معنی داری برمشارکت فعالانه در انتقال یادگیری دارد. عوامل فراسازمانی رابطه مثبت و معنی داری بر مشارکت فعالانه در انتقال آموزش ندارد. همچنین مشارکت فعالانه در آموزش رابطه مثبت و معنی داری بر مکانیزم های انتقال آموخته ها دارد و مکانیزم های انتقال نیز بر پیامدهای انتقال آموخته ها رابطه مثبت و معنی داری دارد. راهبردهای انتقال نیز به عنوان متغیر میانجی رابطه غیرمستقیم و معنی داری بین جوسازمانی و ویژگی شغلی با پیامدهای انتقال دارد.
کلیدواژگان: ویژگی شغلی، جو سازمانی سازنده، عوامل فراسازمانی، انتقال آموزش -
صفحات 149-172
هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گری خلاقیت مدیران در رابطه بین مدیریت مشارکتی و مسئولیت پذیری اجتماعی آنان با رضایت شغلی معلمان بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری و جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان مقطع متوسطه اول شهر مهاباد، به تعداد 559 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 228 برآورد و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از چهار پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا (1986)، مدیریت مشارکتی چوپانی (1389)، مسئولیت پذیری اجتماعی کاروول (1991) و پرسشنامه خلاقیت آمابیل (2001) استفاده گردید که روایی سازه ای آن ها از طریق تحلیل عاملی تاییدی بررسی و پایایی آن ها به وسیله آلفای کرونباخ به ترتیب 834/0، 927/0، 802/0 و 746/0 به دست آمد. به منظور تحلیل داده ها از دو نرم افزار SPSS23 و AMOS23 استفاده شد. نتایج نشان داد که مدیریت مشارکتی و خلاقیت مدیران اثر مستقیم و معناداری بر رضایت شغلی معلمان دارند اما مسئولیت پذیری اجتماعی مدیران اثر مستقیم و معناداری بر رضایت شغلی معلمان ندارد. نقش خلاقیت به عنوان متغیر میانجی با آزمون سوبل در سطح اطمینان 95/0 تایید شد. اثر غیر مستقیم مدیریت مشارکتی بر رضایت شغلی با میانجی گری خلاقیت معنادار بود و خلاقیت بیش از 22 درصد از اثر کل مدیریت مشارکتی مدیران بر رضایت شغلی معلمان را تبیین کرد. همچنین عدم اثر مستقیم مسئولیت پذیری اجتماعی بر رضایت شغلی، با میانجی گری خلاقیت، معنادار بود و خلاقیت بیش از 82 درصد از اثر کل مسئولیت پذیری اجتماعی بر رضایت شغلی را تببین کرد.
کلیدواژگان: رضایت شغلی، مدیریت مشارکتی، مسئولیت پذیری اجتماعی، خلاقیت مدیران -
صفحات 173-209
هدف پژوهش حاضر، شناسایی و استخراج معیارهای ارزشیابی رهبران فناوری بود. این پژوهش به روش آمیخته (اکتشافی) انجام شد.روش پژوهش در بخش کیفی پدیدار شناسی توصیفی و در بخش کمی روش پیمایشی بود. محیط پژوهش مدارس هوشمند و نیمه هوشمند مقطع ابتدایی استان زنجان در سال تحصیلی 1399-1398 بودند. مشارکت کنندگان در بخش کیفی مدیران مدارس هوشمند بودند که با استفاده از روش نمونه گیری ملاکی و با در نظر گرفتن اصل اشباع نظری، 15 نفر مدیر به عنوان مشارکت کننده در پژوهش انتخاب شدند. در بخش کمی، جامعه آماری شامل 228 نفر مدیر مدارس هوشمند و نیمه هوشمند استان زنجان بودند که بر اساس جدول کرجسی مورگان، تعداد 139 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در قسمت کیفی، مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود، که روایی این پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت پایایی آن نیز با استفاده از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای 83/0 به دست آمد. روش تحلیل در بخش کیفی تحلیل مضمون و کدگذاری بود. با استفاده از تحلیل مضمون، 6 مولفه اصلی شامل برنامه ریزی، سازمان دهی، رهبری، کنترل، عوامل آموزشی و عوامل کالبدی و 30 شاخص برای ارزشیابی رهبران فناوری مدارس شناسایی شد. روایی مولفه ها با استفاده CVR به میزان88/0 محاسبه گردید در بخش کمی برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و آزمون کولموگروف - اسمیرنوف،آزمون تی تک گروهی و آزمون تی درگروه های همبسته مورداستفاده شد. نتایج نشان داد وضعیت مولفه های ارزشیابی رهبران فناوری مدارس در مولفه برنامه ریزی و عوامل کالبدی بالاتر از میانگین و در مولفه رهبری، سازمان دهی، کنترل و عوامل آموزشی پایین تر از میانگین بود و درمجموع مولفه ها بالاتر از میانگین بودند. بنابراین می توان از شاخص ها برای ارزشیابی رهبران فناوری مدارس استفاده نمود.
کلیدواژگان: ارزشیابی، تلفیق فاوا، رهبری فناوری و معیار
-
Pages 13-49
The present study aims to determine the pattern of predictability, ethics, staff managers and the use of applied ethics knowledge (professional approach) in the Education Organization of Khuzestan Province. Research method from the perspective of purpose, development and application; In terms of data, it is qualitative and in terms of nature and method, data is the foundation. In the first step of the research, by studying the library and conducting semi-structured interviews with fifteen experts in the field of education and members of the relevant faculty in Khuzestan province, which was purposefully sampled and conducted. In order to analyze the qualitative data, the foundation data theory based on the Glaser approach has been used in three stages of open, axial and selective coding. To determine the validity of the acceptance criteria and Lincoln and Guba and to determine the reliability of the process audit method and internal agreement. used. In the coding process, the main and sub-categories were identified and related to each other, which are: Dimensions of contextual factors (education, identification of key axes); Structural factors dimension (strategic and planning); Content factors dimension (drafting charter, organizational culture, organizational climate) and process dimension (examining past, present and future status, identifying tools and methods of knowing the future, future research space, drawing an alternative future) and focusing on identifying uncertainty. Was organizational, which eventually explained the coding and the final model was formed. Accordingly, the development of professional ethics has required the provision of a systematic structure and process with executive capability that can be provided as a suitable infrastructure for managers.
Keywords: futures research, predictability of organizational ethics, normative ethics, applied ethics, development of professional ethics, data foundation, organizational uncertainty -
Pages 51-71
This research is intended to describe, analyze, and combine the presented in the field of factors correlated with emotional commitment. The method of this research is a meta-analysis. The statistical population of the present study consisted of written documents including theses, researches and articles in scientific journals between the years of 1995-86 on the subject of affective factors with emotional commitment. Of the published works available in the Magiran database and the unpublished works of the reference section of the University of Mohaghegh Ardebili, Tehran and Urmia, 16 documents were selected in 63 research subjects. Data collected from each of the documents and researches were analyzed using CMA-2 and SPSS-22 software. The findings of this study showed that the value of xi index is 0.797 and the magnitude of the effect size in the fixed model is 0.158. In the study, 63 effective factors were identified and their significance was evaluated. All of these values are evaluated at a 95% confidence level.
Keywords: Organizational Commitment, Emotional commitment, Teachers, Meta-analysis -
Pages 73-108
The purpose of this study was to investigate the role of organizational justice in job satisfaction by mediating organizational citizenship behavior and psychological empowerment. The study population consisted of 2209 teachers in the district of Shiraz, selected by simple random sampling and based on Cochran formula with a sample size of 327. The research method is descriptive-correlational and especially structural equation modeling. Data collection based on four organizational justice questionnaires, Organizational Citizenship Behavior, The psychological empowerment and the job satisfaction were performed with Cronbachchr('39')s alpha coefficient of 0.93, 0.95, 0.90 and 0.92, respectively. The results indicated the optimal reliability and validity of the tool. Descriptive (central and dispersion indices) and inferential (confirmatory factor analysis and confirmatory path analysis) techniques were used for data analysis using lisrel software. For descriptive data analysis techniques (central and dispersion parameters) and inferential statistics (confirmatory factor analysis, path analysis confirmed) lisrel were using the software. The results showed that the variables of organizational justice, organizational citizenship behavior, and psychological empowerment had a direct, positive and significant effect on job satisfaction at the 0.05 level; organizational justice mediated organizational citizenship behavior and psychological empowerment had an indirect, positive and significant effect on job satisfaction. The variables of organizational justice, organizational citizenship behavior, and psychological empowerment are able to explain 60% of the variance of job satisfaction.
Keywords: Organizational Justice, Organizational Citizenship Behavior, Psychological Empowerment, Job Satisfaction, Teachers -
Pages 109-123
The general purpose of the present study was to identify and rank the dimensions and components of perfectionism and their effect on the performance of the education managers of Mazandaran province. This applied research adopted a descriptive approach as its methodology. The statistical population consisted of all directors, deputies, and heads of education departments and directors and deputies of schools in Mazandaran province summing up to 2,653 of whom 338 people were randomly selected using cluster-class random sampling based on the Cochran formula. The data was collected using a researcher-made questionnaire on perfectionism with 60 questions and Patersonchr Performance Questionnaire with 15 questions. The face and content validity of the tools was confirmed by the experts. And their reliabilities were calculated using Cronbachchr alpha coefficient of 0.78 and 0.83. The data were analyzed using exploratory factor analysis and Regression tests using SPSS20. The results showed that perfectionism had facilitative and debilitative dimensions. The facilitative dimension had four components of purposefulness, striving for excellence, desire for order, and positive personal criteria. And the debilitative dimension had five-components of approval, concern over mistakes, rumination, questioning the actions of individual benchmarks negative. Among the dimensions of perfectionism, the facilitative dimension with the factor of 0.955 had the maximum effect. And then, the debilitative dimension with a factor loading of 0.926 had the least impact. Also, facilitative perfectionism had a positive and significant effect on managerschrperformance, and debilitative perfectionism had a negative and significant effect on managerschr performance.
Keywords: Perfectionism, Performance, Managers, Education -
Pages 125-148
The purpose of this study was to investigate the role of job factors, constructive organizational climate and extra-organizational factors on the transfer of learning with the mediating role of learning transfer mechanisms on the consequences of learning. The research method was descriptive-survey and based on structural equations. The statistical population of the study included all managers, faculty members, staff, experts and human resources specialists of Ferdowsi University of Mashhad who were employed in the year 2019-2020. This number includes 1881 people. The study sample was determined based on Morgan table 225. A researcher-made questionnaire based on a 5-point Likert scale was used to collect data. Content and construct validity of questionnaires were confirmed by several management and factor analysis experts. To analyze data from questionnaires. The results showed that job characteristics and constructive organizational climate have a positive and significant relationship on the transfer of training, but the role of extra-organizational factors do not have a positive and significant relationship on active participation in education transfer. Also, active participation in education has a positive and significant relationship on the mechanisms of learning transfer and transfer mechanisms have a positive and significant relationship on the consequences of learning transfer. Transfer strategies as a mediating variable have an indirect and significant relationship between constructive climate and job characteristics on the consequences of transfer
Keywords: : job characteristics, organizational climate, extra-organizational factors, transfer training -
Pages 149-172
The purpose of this study was to investigate the mediating role of Managers creativity in the in the relationship between Managers participatory management and social responsibility with teacher’s job satisfaction. The sample size was determined using Cochranchr('39')s formula to 228 people and be selected with using relative stratified random sampling method. Data were collected using four questionnaires: job satisfaction Minnesota (1986), Choupani participatory management (2011), Carroll’s social responsibility (1991) and Amabile creative questionnaire (2001); their construct validity were evaluated by the confirmatory factor analysis and the reliability by alpha Cronbach was 0.834, 0.927, 0.802 and 0.746, respectively. For data analysis Spss23 and Amos23 software were used. The results of data analysis indicated the Participatory management and creativity of principals have a direct and significant effect on teacherschr('39') job satisfaction. But the social responsibility of principals did not have a direct and significant effect on teacherschr('39') job satisfaction. The role of creativity as mediating variable With the Sobel test in the were confirmed tconfidence level of 0.95. The indirect effect of participatory management on job satisfaction mediated by creativity was significant and the creativity of principals more than 22% of the total effect participatory management on job satisfaction. Also the lack of direct effect of social responsibility on job satisfaction, mediated by creativity, was significant and creativity explained more than 82% of the total effect social responsibility on job satisfaction.
Keywords: job satisfaction, participatory management, social responsibility, creativity of principals -
Pages 173-209
The goal of this research was to extract criteria for evaluating technology leaders and it was conducted by mixed method. The research method was descriptive in the qualitative part and survey method in the quantitative part. The research was carried out in smart and semi-smart primary schools in Zanjan province in the academic year of 1398-99. Participants of the qualitative part were fifteen principals from smart schools who were selected using the criterion sampling method considering the principle of theoretical saturation. In the quantitative part, the statistical population included 228 smart and semi-smart school principals in Zanjan province. According to Krejcie and Morgan Table, 139 principals were selected as a research sample by relative stratified random sampling. In the qualitative part, Data collection tools were Semi-structured interviews and in quantitative one, a researcher-made questionnaire was developed. The validity of this questionnaire was confirmed by confirmatory factor analysis. Its reliability was obtained by calculating Cronbachchr('39')s alpha coefficient for 0.83. . The method of analysis in the qualitative part was content analysis. According to content analysis, 6 main components including planning, organizing, leadership, control, educational and physical factors and 30 criteria for evaluating school technology leaders were identified. The validity of the components was calculated to be 0.88 using CVR. In quantitative part, descriptive statistics and Kolmogorov-Smirnov test Single group T and T in correlated groups were used to analyze the data. The results showed that the status of the evaluation components of school technology leaders was higher than the average in the planning component and physical factors. It was higher than average in the component of leadership, organization, and control and educational factors. In general, the components were higher than the average. Therefore, criteria can be used to evaluate school technology leaders.
Keywords: Evaluation, ICT Integration, Technology Leadership, Criterion