فهرست مطالب

پژوهش حقوق عمومی - سال بیست و دوم شماره 69 (زمستان 1399)

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال بیست و دوم شماره 69 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم شعاریان*، تورج جمشیدی صفحات 9-33
    خروج یکجانبه ایالات متحده از برجام که حاصل تلاش هفت کشور در رسیدن به یک توافق مهم در عرصه بین المللی بود، اجرای قراردادهای بین المللی را به سبب اعاده تحریم ها تحت الشعاع قرار داد. بازگشت تحریم ها نیز همانند وضع آنها می توانست اجرای تعهدات را با مشکل مواجه سازد که عملا نیز چنین اتفاقی افتاد. پرسش مطروحه این است که آیا بازگشت تحریم ها می تواند برای طرفین تحت عناوین فورس ماژور یا هاردشیپ سبب معاف کننده تلقی شود یا خیر؟ و مهمتر اینکه آیا خروج ایالات متحده از برجام می تواند برای این کشور (به عنوان ثالث) مسئولیت برای جبران خسارت ایجاد کند یا نه؟ برای پاسخ به این سیوال، تحلیل ماهیت حقوقی برجام از یک سو و بررسی شرایط تحقق مسئولیت مدنی دولت به عنوان نقض یک تعهد بین المللی، پیش نیاز رسیدن به پاسخی قانع کننده است. در این مقاله سعی شده است در کنار تحلیل ماهیت حقوقی برجام و بیان دیدگاه های مختلف، اثر حقوقی تحریم بر قرارداد از جمله فورس ماژور و هاردشیپ بررسی و سپس مسئولیت دولت خارج شده از برجام بر اساس قواعد حقوق بین الملل مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برجام، ایالات متحده، قراردادهای تجاری بین المللی، فورس ماژور، هاردشیپ
  • ایمان منتظری*، محمد حسین رمضانی قوام آبادی صفحات 33-64

    یکی از ویژگی های بارز مخاصمات مسلحانه داخلی، تاسیس دادگاه توسط گروه های مسلح در این مخاصمات است. اگرچه کشورها تاسیس دادگاه را یک امر حاکمیتی می دانند که این امتیاز تنها به کشورها تعلق دارد؛ گروه های مسلح، تاسیس دادگاه را ابزاری برای حفظ نظم و قانون میان اعضای خود و همچنین ایجاد نظم و امنیت در منطقه تحت کنترل خود می دانند. جامعه بین المللی نیز تاسیس دادگاه توسط گروه های مسلح را جایگزینی برای عدالت اختصاری و همچنین مکانیسمی برای تضمین رعایت حقوق بشردوستانه در مخاصمات مسلحانه داخلی می داند. درحالی که به نظر می رسد حقوق بشردوستانه قابل اجرا در مخاصمات مسلحانه داخلی به گروه های مسلح این مجوز را می دهد که اعضای خود و غیرنظامیان تحت کنترل خود را محاکمه کنند، با این حال مبنای حقوقی تاسیس دادگاه توسط گروه های مسلح در مخاصمات مسلحانه مبهم است. صرف نظر از مبهم بودن مبنای حقوقی تاسیس دادگاه در مخاصمات مسلحانه داخلی توسط گروه های مسلح، انتقاد اصلی که به این دادگاه ها وارد می باشد این است که این دادگاه ها توانایی فراهم نمودن تضمینات دادرسی عادلانه را در محاکمات خود ندارند. در این مقاله ضمن بررسی مبنای حقوقی تاسیس دادگاه توسط گروه های مسلح و همچنین تضمینات دادرسی عادلانه قابل اجرا در دادرسی این دادگاه ها، تنها رویه قضایی که در این خصوص وجود دارد، بررسی می شود.

    کلیدواژگان: گروه های مسلح، مبنای حقوقی تاسیس دادگاه، تضمینات دادرسی عادلانه، مخاصمات مسلحانه داخلی، قضیه هیثم سخانه
  • صادق سلیمی* صفحات 67-90
    پس از هفتاد سال از زمان آخرین و تنها مورد تعقیب جنایت تجاوز در یک دادگاه بین المللی کیفری، صلاحیت دیوان بین المللی کیفری در جولای سال 2018 نسبت به جنایت تجاوز فعال شد. تبیین راهکار فعال سازی صلاحیت دیوان و به ثمر نشستن آن از زمان تدوین اساسنامه، راه پرپیچ و خمی را پیمود و دو دهه به طول انجامید. در اولین کنفرانس بازنگری سال 2010، دول متعاهد اساسنامه رم در خصوص تعریف جنایت تجاوز و عمده مسایل صلاحیتی دیوان به توافق رسیدند. علی رغم اصرار و فشار برخی اعضای دایمی شورای امنیت، اعمال صلاحیت نسبت به تجاوز توسط دیوان، منوط به تصویب و تایید قبلی شورای امنیت نشد. با این حال مطابق اصلاحیه های دو کنفرانس بازنگری، عضویت دولت بزه دیده که به سرزمین آن تجاوز شده برای اعمال صلاحیت دیوان کافی نیست؛ بلکه الزاما باید دولت متجاوز نیز اساسنامه دیوان و اصلاحیه های آن را تصویب کرده باشد. همچنین فقط دول عضوی که اصلاحیه را تصویب نموده باشند، مشمول صلاحیت دیوان قرار می گیرند. این ساز و کار، به نظر نقض غرض از تعقیب تجاوز در دیوان بوده و چالشی برای دیوان و کسانی است که امیدوار به مسئولیت و تعقیب رهبران مرتکب توسل به زور در دیوان بودند. هدف این مقاله مطالعه تبعات اصلاحیه کنفرانس 2017 است.
    کلیدواژگان: جنایت تجاوز، دیوان بین المللی کیفری، فعال سازی صلاحیت دیوان، اصلاحیه تعریف تجاوز، کنفرانس های بازنگری
  • الهام عمیدی مهر*، جمال سیفی صفحات 91-117
    قابلیت انتساب عمل به دولت در چارچوب اختلافات معاهده سرمایه گذاری و تمرکز بر نقش هایی که حقوق بین الملل و حقوق داخلی در چنین انتسابی ایفا می نمایند در زمره مباحثی است که در سال های اخیر بسیار مورد توجه حقوقدانان بوده و ماده 3 مواد کمیسیون حقوق بین الملل در ارتباط با مسئولیت دولت ها نیز بیانگر پیامد اصلی این بحث است که فی الواقع، حقوق داخلی را با مساله متخلفانه بودن اعمال از حیث بین المللی بی ارتباط تلقی ننموده، بلکه مقرر می دارد مسئله مورد بحث، تابع حقوق بین الملل است لیکن حقوق بین الملل نیز خود تا حد ارتباط، حقوق داخلی را در نظر خواهد گرفت.  بنابراین اگرچه توصیف خصوصیات یک عمل به عنوان عملی غیرقانونی از عملکردهای مستقل حقوق بین الملل است که تحت تاثیر توصیف خصوصیات این عمل بموجب حقوق داخلی قرار نمی گیرد لیکن این گفته بدین معنی نیست که حقوق داخلی با توصیف عمل متخلفانه بین المللی بی ارتباط است؛ بالعکس، ممکن است به طرق مختلفی به آن مرتبط باشد. در این مقاله سعی بر آن است که تلاقی چالش برانگیز حقوق داخلی و حقوق بین الملل در بحث قابلیت انتساب اعمال صورت گرفته در چارچوب معاهدات سرمایه گذاری توسط ارگان های دولتی و نهادهای نیمه دولتی که عناصر اختیارات دولتی را اعمال می نمایند مورد واکاوی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کلیدواژگان انتساب مسئولیت، حقوق بین الملل، حقوق داخلی، داوری بین المللی، معاهدات سرمایه گذاری بین المللی
  • محمد رضوی راد*، ژانت بلک صفحات 119-141
    ماده 303 کنوانسیون 1982 حقوق دریاها حاوی فرضی حقوقی به نفع دولت ساحلی در خصوص برداشتن میراث فرهنگی زیر آب از بستر منطقه مجاور است. ارتباط این مقرره با ماده 33 کنوانسیون مزبور از یک سو و ماده 8 «کنوانسیون 2001 یونسکو در خصوص حفاظت از میراث فرهنگی زیر آب» از سوی دیگر ابهام ها و در نتیجه تفسیرهای متفاوتی را در خصوص ماهیت حقوقی صلاحیت دولت ساحلی در این منطقه دریایی موجب شده است. همین امر نویسندگان این مقاله را بر آن داشته که از رهگذر روش توصیفی-تحلیلی به این پرسش کلیدی پاسخ دهند که ماهیت حقوقی صلاحیت دولت ساحلی در منطقه مجاور چیست؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد که شیوه عبارت پردازی مقررات مربوطه در دو کنوانسیون ذکر شده حاکی از صلاحیت محدود دولت ساحلی در این خصوص بوده که صرفا شامل نظارت بر نقل وانتقال اشیاء تاریخی و باستانی در منطقه مجاور است، بدون اینکه دربرگیرنده صلاحیت قانون گذاری آن دولت در خصوص اشیای باستانی یافت شده و یا فعالیت های باستان شناسی باشد.
    کلیدواژگان: دولت ساحلی، صلاحیت، فعالیت های باستان شناسی، منطقه مجاور، میراث فرهنگی زیر آب
  • مهریار داشاب*، سارا داورپور صفحات 141-173

    سابقه تدوین پیمان در خصوص مهاجرت را می توان در اهداف توسعه ملل متحد به ویژه سند توسعه پایدار 2030یافت. پیمان جهانی مهاجرت به عنوان نخستین تلاش در ارایه چارچوبی جامع برای مهاجرت بین المللی، در پی اصلاح رویه های موجود در برخورد با مهاجران و تسهیل شرایط جهت جابجایی ایمن، منظم و قاعده مند مردم از طریق سیاست های مهاجرتی مناسب است و اصرار بر آن دارد که برخورد دولت ها با این گروه از افراد منطبق با استانداردهای موجود در حقوق بین الملل باشد. این پژوهش با واکاوی این پیمان به دنبال تبیین ماهیت حقوقی و بررسی جایگاه نسل های اول و دوم حقوق بشر در پیمان و پرداختن به جنبه های مثبت و منفی آن است. در نهایت رهیافت اصلی پژوهش در این نکته نهفته است که علیرغم آنکه پیمان، سندی غیر الزام آور است اما تاکید مجدد بر قواعد نسل های مختلف حقوق بشری مطروحه در دیگر اسناد بنیادین منجر به آن گردیده که مفاد عرفی آن برای دولت ها لازم الاجرا باشد.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، مهاجرت، پیمان جهانی، ایمن و منظم، قاعده مند
  • مجتبی اشراقی آرانی* صفحات 175-202
    این پژوهش به هدف فهم منطق درونی و معناکاوی سخنرانی حسن روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل در سال 2018 انجام پذیرفته است. پرسش این است که متاثر از تغییر زمینه سیاست خارجی ج.ا.ا در پی خروج یکجانبه آمریکا از توافق برجام؛ در این سخنرانی، چه اهداف سیاسی، چگونه و در چه مفصل بندی و چارچوبی در پس چه کنش های گفتاری و در ذیل چه ساختار معنایی بیان شده است. با برداشتی آزاد و عملیاتی از روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف؛ ابتدا متن، موضوع توصیف واژگان ارزشی قرار گرفته و استراتژی های غیریت سازی، متن/حاشیه، بینامتنیت، ناگفتنی های بین خطوط و مفروض های آن بررسی و نهایتا ساختارهای ادراکی، ارزشی و تحریکی آن استخراج شده است. نتایج نشان می دهد متن، برسازنده این تصویر است که جهان سیاست بین الملل، جامعه ای مدنی است که در آن حقوق و سازمان های بین المللی اصیل ترین ارزش ها و کلیدی ترین نهادها هستند، پس باید برای حفظ آن و حمایت از عضو متعهد (جمهوری اسلامی ایران) با قانون شکن (آمریکا) مواجهه ای قاطع و متحد توسط سایر اعضای متعهد جامعه صورت گیرد. در پیوند با زمینه، معنای متن در راستای تحریک قدرت های بزرگ در مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا حول محور برجام و به هدف بهره گیری از ظرفیت های موجود در این کنش تحریکی قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: هواپیما، توقیف، نقض اختراع، توقیف احتیاطی، کنوانسیون رم
  • ابراهیم رهبری، مهدی شهابی*، سروش فلاحتی صفحات 203-233
    یکی از مصادیق سرمایه گذاری خارجی مورد حمایت در حقوق بین الملل سرمایه گذاری، اختراعات است. این دسته از دارایی ها علی رغم به رسمیت شناخته شدن در پرتو اصل سرزمینی بودن حمایت، همانند سایر سرمایه گذاری ها می توانند تحت تدابیر حاکمیتی دول میزبان که مغایر با استانداردهای حمایتی نشات گرفته از قوانین و معاهدات بین المللی حمایت از سرمایه گذاری خارجی همچون شرط رفتار عادلانه و منصفانه و صیانت از انتظارات مشروع و معقول سرمایه گذار می باشند، با خطراتی همچون سلب مالکیت مواجه شوند. نظر به صدور آرای معدود مراجع بین المللی در این خصوص، سخن گفتن از شکل گیری رویه ای متقن در این راستا دشوار می باشد. با این حال، در این نوشتار ضمن بررسی مهمترین عناصر متشکله سلب مالکیت غیرمستقیم و دکترین های موجود در این زمینه، به بررسی قابلیت تطبیق ابطال گواهی ثبت اختراع با سلب مالکیت غیرمستقیم پرداخته و با تشریح مقررات برخی اسناد بین المللی، موضع حقوق داخلی و مهم ترین پرونده مربوط به این موضوع در حقوق سرمایه گذاری خارجی در ابعاد گوناگون آن مداقه نموده و در نهایت به این نتیجه خواهیم رسید که حتی در صورت مستثنی نمودن ابطال گواهی ثبت اختراع از مقررات مربوط به سلب مالکیت در معاهدات حمایت از سرمایه گذاری خارجی، تشخیص نهایی تحقق سلب مالکیت با دیوان داوری است.
    کلیدواژگان: سلب مالکیت غیرمستقیم، ابطال گواهی ثبت اختراع، عناصر سلب مالکیت غیرمستقیم، سرمایه گذاری خارجی، حقوق مالکیت فکری
  • عصمت گلشنی*، سید مهدی حسینی مدرس صفحات 233-257

    در صورت ارجاع به یک قانون به عنوان قانون حاکم- چه این ارجاع از طریق قواعد تعارض قوانین صورت بگیرد و چه قانون حاکم با توافق طرفین انتخاب شود- پرسش این است که آیا این ارجاع شامل همه مقررات قانون حاکم از جمله مقرراتی که صرفا منافع عمومی را تامین می نمایند (مانند تحریم) می شود یا خیر؟ اگر طرفین به هنگام انعقاد قرارداد یا انتخاب قانون حاکم، می دانستند که مشمول تحریم ها می شوند، باید با تحریم تجاری وضع شده به وسیله کشور قانون حاکم مثل دیگر مقررات این قانون رفتار شود. پس: الف- اصولا با تحریم تجاری وضع شده به وسیله کشور قانون حاکم قبل از انعقاد قرارداد یا پس از آن و قبل از انتخاب قانون حاکم توسط طرفین، باید مثل هر مقرره دیگر قانون حاکم رفتار شود. ب- به تحریمی که به وسیله کشور قانون حاکم بعد از انعقاد قرارداد یا بعد از لحظه ای که طرفین بر انتخاب قانون توافق می کنند، وضع شده است (یعنی تحریمی که طرفین حداقل هنگام انعقاد قرارداد از آن اطلاع ندارند)، فقط در صورتی می توان ترتیب اثر داد که واجد همان شرایطی باشد که برای اثربخشی به یک تحریم وضع شده توسط کشوری غیر از کشور قانون حاکم لازم است.

    کلیدواژگان: هدف تحریم ها، منافع عمومی، منافع خصوصی، قانون حاکم، قواعد آمره برتر
  • سید علی حسینی آزاد*، مهشید آجلی لاهیجی، مجید زحمتکش صفحات 259-293
    دو تفکر آرمان گرایی و واقع گرایی همواره مورد توجه علوم مختلف و از جمله حقوق بوده است. در حالی که آرمان گرایی بر ظهور ایده آل ها توجه دارد، واقع گرایی بر ضرورت پذیرش واقعیات عینی موجود تاکید می کند. حقوق بین الملل از حیث مبانی هنجاری کاملا عرصه رویارویی این دو مکتب بوده است. جامعه جهانی همواره برای دستیابی به آرمان هایی بعید تلاش کرده است، اما در اغلب موارد در چارچوب واقعیت های نظم جهانی مانده است. با این حال، حقوق بین الملل شاخه ای از علم حقوق است که توانسته آرمان هایی را در قالب هنجار داشته باشد. بنابراین، مساله مورد بحث، نحوه تلاقی دو تفکر آرمان گرایانه و واقع گرایانه در حقوق بین الملل است. پرسش این است که نظام هنجاری حقوق بین الملل بر کدام تفکر تکیه دارد و مبانی  این حقوق از چه آبشخوری تغذیه می کند. در این رابطه از روش توصیفی تحلیلی در پردازش مساله استفاده می شود و هدف پژوهش، پاسخ به این نکته است که جایگاه مکانب آرمان گرایی و واقع گرایی در شکل گیری مبانی هنجاری حقوق بین الملل چیست. در نهایت، بر اساس یافته های حاصل از بررسی موردی شاخه های مختلف حقوق بین الملل، ملاحظه می شود که مبانی حقوق بین الملل با ملحوظ نظر داشتن واقعیات جامعه جهانی، راه رسیدن به آرمان های قابل تحسین خود را طی می کند.
    کلیدواژگان: آرمانگرایی، واقعگرایی، فلسفه حقوق بین الملل، مبانی حقوق بین الملل، مکاتب فکری حقوقی
|
  • Ebrahim Shoarian *, Touraj Jamshidi Pages 9-33
    The United States’ unilateral withdrawal from the JCPOA, as a deal which was the result of the efforts between Iran and the P5+1 to reach a major international agreement, overshadowed the implementation of International commercial contracts due to reinstatement of the sanctions. The return of sanctions, like their establishments, could have made it difficult to fulfill obligations, which actually happened. The question is whether the return of sanctions can be regarded as circumstances precluding State responsibility under titles of force majeure or hardship? And more importantly, could it create liability for compensation for the United States as a third party? To answer the questions posed, analyzing the legal nature of JCPOA, and examining the conditions for the civil liability of states as a violation of an international obligation, is a prerequisite for a convincing answer. In this article, along with analyzing the legal nature of the JCPOA and expressing different views, the legal effect of the sanctions on contracts, including force majeure and hardship is examined and then the liability of the United States is assessed in accordance with international law principles.
    Keywords: Legal Nature of JCPOA, United states, International Commercial Contracts, Force Majeure, hardship
  • Iman Montazeri *, Mohammad Hossein Ramezani Ghavam Abadi Pages 33-64

    One of the significant features of NIAC (non-international armed conflict) is the establishment of a court by armed groups. Though states consider the establishment of a court as a sovereign privilege that belongs only to the states, armed groups consider the establishment of a court as a means to maintain the law and order among its members and to create order and security in the area under their control. International community considers the establishment of a court by armed groups as an alternative for summary execution. While it seems that humanitarian law that apply to internal conflict gives the permission to armed groups to prosecute its own members and civilians, the legal basis for the establishment of the courts by armed groups in these conflicts is ambiguous. Regardless of the vagueness of the legal basis for establishing a court by armed groups in armed conflicts, the main criticism brought to these courts is that these courts do not have the ability to provide fair trial guarantees in their trials. In this paper, we are examining the legal basis for the establishment of a court by armed groups, the fair trial guarantees  and the most recent judicial precedent in this regard.

    Keywords: Armed groups, Legal basis for the establishment of a court, Fair trial guarantees, Internal armed conflict, The Sakhanh Case
  • Sadegh Salimi * Pages 67-90
    After more than 70 years since the last and so far the only prosecution of the crime of aggression in an international judicial body, the International Criminal Court’s jurisdiction over aggression was activated in 17 July 2018. It took nearly two decades since the ICC Statute adoption in 1998 for the states parties to agree on a definition of crime of aggression and a method to activate ICC’s jurisdiction over the crime. In the revision conference of 2010, the states parties reached an agreement regarding the definition of the crime and some jurisdictional matters. In spite of pressure from permanent members of the Security Council, the ICC jurisdiction was not subjected to prior approval of the Council. Nevertheless, to exercise its jurisdiction, the aggressor state must be a state party to the Statute and accepted the ratifications. Furthermore, if a state party does not accept the amendments, the Court shall not exercise its jurisdiction regarding a crime of aggression committed by that state party’s nationals or on its territory.  This mechanism is a great challenge to the ICC and people who hoped ICC could hold national leaders accountable for the illegal use of force against other states.
    Keywords: Crime of Aggression, ICC, Activation of Jurisdiction, Challenges, Restrictions, Revision Conferences
  • Elham Amidimehr *, Jamal Seifi Pages 91-117
    The attributability of actions to states within the context of investment treaty disputes and to focus on the roles played by international and domestic laws in such attributions have caught the attention of jurists in recent years. The ILC Draft Articles on Responsibility of States for Internationally Wrongful Acts, and particularly, article 3 points to the main outcome of this debate, where it does not consider domestic law irrelevant in internationally wrongful acts and stipulates that the issue is subject to international law and it will take into account the relevance of domestic law. Thus, although the characterization of an act of a State as internationally wrongful is an independent function of international law and such characterization is not affected by the characterization of the same act as lawful by domestic law, it does not mean that domestic law is irrelevant to such description; on the contrary, it may be related in various ways. The present article attempts to examine the challenging junction of domestic and international law with regard to the attributability of actions taken within the framework of investment treaties, specifically by state-owned and para-statal entities that exercise elements of state authority.
    Keywords: Attribution, International Law, Domestic Law, International arbitration, International Investment Treaties
  • Mohammad Razavirad *, Janet Blake Pages 119-141
    The 1982 Convention on the Law of the Sea has devoted one of its provisions to protect the underwater cultural heritage in the contiguous zone. Article 303(2), contains a legal presumption in favor of the coastal state on removing the cultural heritage from the bed of contiguous zone. The relation of this article with article 33 has led to ambiguities and various interpretations on the legal nature of coastal state’s jurisdiction over this maritime zone. Some authors have spoken about the limited jurisdiction of the coastal state and some others on its broader jurisdiction over "objects of archaeological and historical nature" on the bed of Contiguous Zone. In the meantime, some put forward the theory of "24-mile archaeological zone" and pose some arguments to defend it. Article 8 of the 2001 UNESCO’s Convention on the Protection of Underwater Cultural Heritage, albeit with a lot of complexity and ambiguity, does not seem to support broad jurisdiction or the theory of a "24-mile archaeological zone".
    Keywords: Coastal State, Jurisdiction, Archaeological Activities, Contiguous Zone, Underwater Cultural Heritage
  • Mehryat Dashab *, Sara Davarpour Pages 141-173

    Historically, the framework for the Global Compact on Migration is founded in UN development, in particular Goal 10.7 of the Sustainable Development Agenda 2030. The Global Compact on Migration (2018) as the first attempt to provide international migration governance with a comprehensive framework seeks to introduce correctives hereto, and facilitate orderly, safe, regular and responsible migration and mobility of people, including through the implementation of planned and well managed migration policies. It insists on realigning state practices with internationally agreed standards. This paper seeks to explain the legal nature of the Compact and analyze the position of first and second generations of human rights in it, at the same time express the proponents and opponents view.s Finally, the main approach of this paper is that, although the compact is non-binding but the emphasis on the rules of different generations of human rights mentioned in other fundamental documents in the form of Global Compact has led to its customary provisions binding to States..

    Keywords: Human Rights, Migration, Global Compact, Safe, Orderly, Regular
  • Mojtaba Eshraghi Arani * Pages 175-202
    Aircraft has strategic status for the states, so that it has been regulated in every respect in both international and national contexts. No one may deny the invaluable role of air transport in the economy of all countries, as any pause in the aircrafts operation may encounter the objection of passengers and businesses and result in vast damage to the society. Therefore, the attachment of aircraft need to be excluded from the general rule of attachment of properties. This necessity, while is unavoidable, may conflict with duties of the general authorities who have to arrest the aircraft in certain conditions, or the rights of patent owners or creditors who have no choice other than to arrest the aircraft in order to enforce their rights. This article analyzes the rules which govern the attachment of aircraft (including administrative attachment, attachment due to patent infringement and precautionary or in-execution attachment) with reliance on international conventions and comparative study of the low of France and England.
    Keywords: aircraft, attachment, administrative, Rome convention, patent infringement
  • Ebrahim Rahbari, Mahdi Shahabi *, Soroosh Falahati Pages 203-233
    Patents are considered as investments protected under the International Investment Law. Although, these properties are protected under the principle of territoriality, similar to other investments, they can be expropriated as a result of host states’ regulatory measures inconsistent with protection standards stemming from foreign investment protection regulations and treaties including fair and equitable treatment and legitimate expectations of foreign investors. Considering the fact that few arbitration awards have been issued by arbitration panels in this regard, it is yet difficult to claim there is a strong precedent in International Investment Law. Nevertheless, reflecting the provisions of international regulations, the stance of the domestic law and the most important relevant case, this article provides the most significant elements of indirect expropriation as well as existing doctrines in this respect and further investigates whether invalidation of patents can amount to indirect expropriation. It will also be mentioned that despite the fact that according to several foreign investment protection treaties, invalidation of patents shall not be subject to regulations regarding indirect or creeping expropriation, the final determination lies with the arbitration panel.
    Keywords: Indirect expropriation, invalidation of patents, elements of indirect expropriation, Foreign investment, Intellectual property law
  • Esmat Golshani *, Seyed Mahdi Hosseini Modarres Pages 233-257

    In case of reference to a law as governing law, whether determined through the application of conflict of laws rule or is agreed by the parties, the question is whether this reference to the governing law involves all its legal provisions such as, inter alia, those which merely protect public interests like the rules related to the sanctions, or not. If the parties are aware of the fact that they are subjected to the sanctions at the time of concluding a contract or choosing the governing law, a trade sanction imposed by the state of governing law would be treated like the other provisions of the governing law. Therefore, first, the trade sanction imposed by the state of governing law before the conclusion of a contract or after its conclusion and before choosing the governing law, will be treated the like the other provisions of the governing law. Second, the sanction, which is imposed after concluding a contract or after both parties agree on the governing law will be applied only if it can meet the same conditions which are necessary for the application of a sanction imposed by the state except the state of the governing law.

    Keywords: Purpose of Sanctions, Public interests, Private Interests, governing law, Overriding Mandatory Rules
  • S. Ali Hosseiniazad *, Mahshid Ajeli Lahiji, Majid Zahmatkesh Pages 259-293
    Idealism and Realism have always been under considerations by different fields of studies, inter alia, the law. While Idealism pays attention to the emergence of the ideals, Realism relies on the necessity of the acceptance of existent realities. International law from the prospect of its legal basis has been an obvious area of confrontation of this two schools of thought. The International community tries to reach far and unavailable goals persistently; but, usually has been stuck in the realities of the world order. Nevertheless, international law could also form some ideals as its legal rules. Thus, international law is the place where the two ideas meet. This article is an attempt to find the answer of the question that the legal order of international law depends more on which one of the foregoing schools of thought and by which it has been more impressed. Finally, it will be observed that the international law passes the way to reach its admirable ideals by always considering the realities of the international community.
    Keywords: Idealism, Realism, Philosophy of international law, Basis of International Law, Legal thought schools