فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 67 (بهار 1400)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 67 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/24
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فاطمه ابراهیمی، کاظم رسول زاده طباطبایی*، سعید قنبری، کارینه طهاسیان صفحات 231-244

    هدف این پژوهش وارسی کیفی مولفه های موثر بر حرمت خود در کودکان ایرانی بود. بهمنظور دستیابی به این هدف از دو گروه نمونه متخصصان روانشناس کودک و والدین استفاده شد. این دو گروه به صورت جداگانه مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفته و پس از مکتوب ساختن این مصاحبه ها، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، کدهای باز، طبقات و درونمایه های مورد نظر استخراج شد. درنهایت به منظور سنجش استحکام این داده ها روایی محتوایی آنها با روش دلفی محاسبه شد و نسبت روایی محتوایی برای هر طبقه به دست آمد. نتایج نشان داد عوامل موثر بر حرمت خود کودکان در سه درونمایه میراث خویشتن، میراث رابطه و میراث نظام جای میگیرد. منظور از میراث خویشتن، عوامل شخصیتی و سرشتی، منظور از رابطه، ابعاد ارتباط والد کودک و منظور از نظام، عوامل محیطی است که نظام کودک را دربرمیگیرد. تمام طبقات این سه درونمایه به جز طبقه اختلالهای همراه در درونمایه میراث خویشتن توانستند حداقل روایی محتوایی مورد نظر را کسب کنند. فهم عوامل موثر بر سازه حرمت خود میتواند امکان مداخله موثرتر بر این سازه فراتشخیصی را فراهم و بهبود سالمت روانی کودکان را میسر سازد.

    کلیدواژگان: حرمت خود، اواسط کودکی، تحلیل کیفی
  • لیلی عباسی، پرویز آزاد فلاح*، علی فتحی آشتیانی، حجت الله فراهانی صفحات 245-257

    هدف این پژوهش تحلیل الگوهای غالب روابط موضوعی در زوج های ایرانی بود. این مطالعه کیفی و با روی آورد تحلیل درون مایهای انجام شد. ارزیابی با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج مطالعه بر روی 10 نفر 8 زن و 2 مرد انجام شد. روش نمون هبرداری هدفمند بود و داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق بالینی جمع آوری و به روش تحلیل درونمایه ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل داده ها نشان دادند 3 درون مایه فراگیر شامل درونمایه خویشتن با دو زیرطبقه ارزش خویشتن شامل نابسندگی، صالحیت و بسندگی و نقش خویشتن شامل مسئولیت پذیری ناروا، سردرگمی نقش، درونمایه دیگری با دو زیرطبقه جایگاه دیگری شامل انفعال و بیمسئولیتی پدر، مادر فعلپذیر، والدین غایب، دیگران حمایتگر و درونمایه طرحواره دیگری شامل مقایسه گری، فزون مهارگری، والدین مضطرب، والدین پرخاشگر، والدین پرتوقع و والدین بیثبات و درنهایت درونمایه ارتباط، با دو زیرطبقه بازمانه هیجانی شامل فضای سرد تعاملی، احساس فاصله و نادیده گرفته شدن، احساس رهاشدگی و احساس تنهایی و بازمانه شناختی شامل احساس کهتری و ناارزندگی و فزون مهارشدگی مشخص شد. الگوهای به دست آمده بر اساس نظریه های روان پویشی به ویژه روی آورد روابط موضوعی به دست آمد. یافته ها حاکی از آن هستند که آنچه در فضای تعاملی زوجها در قالب های آسیب شناختی تجلی مییابد، مبتنی بر روابطی است که به نخستین مراقبان دوره کودکی مربوط میشود.

    کلیدواژگان: الگوی غالب روابط موضوعی، زوجهای ایرانی، تحلیل درونمایهای، درونمایه تعارضی ارتباط
  • فائزه شاکری اردکانی، سمانه اسعدی*، فهمیه دهقانی صفحات 259-270

    هدف این پژوهش تعیین روند تحول باورهای دنیای عادلانه برای خود و دیگران از نوجوانی تا بزرگسالی درحال ظهور در اصفهان بود. 395 نفر شرکت کننده در چهار گروه سنی: 12 ساله 105 نفر، 14 ساله 100 نفر، 16 ساله 96 نفر و 18 تا 25 ساله 94 نفر با دو روش نمونه برداری خوشه ای و در دسترس انتخاب شدند و به مقیاس باورهای دنیای عادلانه برای خود و دیگران ساتون و داگالس، 2005  پاسخ دادند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری، آزمون تعقیبی توکی و آزمون t مستقل تحلیل شد. نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد اثر گروه بر باورهای دنیای عادلانه برای خود و دیگران معنادار است. مقایسه های زوجی نیز آشکار کرد نمره باورهای دنیای عادالنه برای خود و دیگران در گروه 16ساله از گروه 12ساله به طور معناداری کمتر و نمره باورهای دنیای عادلانه برای خود در گروه 25 -18 از گروه 16ساله بیشتر است، اما نمره باورهای دنیای عادلانه برای دیگران تغییر معنادار نداشت. یافته های پژوهش تفاوت جنسیتی در باورهای دنیای عادلانه برای دیگران را در گروه 12ساله نشان داد و مبین باور قویتر پسران در مقایسه با دختران بود. درمجموع یافته های این پژوهش مشخص ساخت باور به دنیای عادلانه در طول دوره نوجوانی کاهش مییابد.

    کلیدواژگان: تحول، باورهای دنیای عادلانه برای خود و دیگران، نوجوانی، بزرگسالی درحالظهور
  • سالومه قاسمی منصف، داود معنوی پور* صفحات 271-280

     هدف این پژوهش تعیین نقش اضطراب و اجتناب دلبستگی در نظریه ذهن و حافظه شرح حال بود. جامعه پژوهش متشکل از افراد متاهل ساکن مناطق 1 ،2 و 5 شهر تهران بود. تعداد 212 نفر 119 زن و 93 مرد  با روش نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند و نسخه بازنگریشده مقیاس تجارب مربوط به روابط نزدیک فرالی، والر و برنان، 2000 ،آزمون حافظه شرح حال ویلیامز و برودبنت، 1986 و آزمون ذهنخوانی از طریق چشم بارون کوهن، ویلرایت، هیل، ریست و پالمب، 2001 را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شد. یافته ها حاکی از رابطه منفی اجتناب دلبستگی با نظریه ذهن و حافظه شرح حال بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که اجتناب دلبستگی و نه اضطراب، نظریه ذهن و حافظه شرح حال را به طور منفی پیشبینی میکند. توانایی کمتر افراد اجتنابی در تشخیص حاالت ذهنی خود و دیگری، و یادآوری خاطرات شخصی را میتوان به راهبردهای نافعالسازانه، خوداتکایی بیشازاندازه و سرکوب سرنخهای مرتبط با دلبستگی در این افراد مرتبط دانست.

    کلیدواژگان: حافظه شرح حال، دلبستگی، نظریه ذهن
  • سپیده استیری، مسعود جان بزرگی*، جواد خدادادی سنگده صفحات 281-290

    هدف این پژوهش پیشبینی عملکرد خانواده بر اساس استحکام من و وضعیت هویت زوجین بود. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود و 229 نفر از زنان متاهل در شهر تهران از طریق نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند. شرکتک نندگان در پژوهش ابزار سنجش عملکرد خانواده اپشتاین، بالدوین و بیشاپ، 1983، پرسشنامه روانی اجتماعی استحکام من مارکستروم، سابینو، ترنر و برمن، 1997 و مقیاس عینی پایگاه هویت من بنیون و آدامز، 1986 را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش رگرسیون چندگانه تحلیل شد. یافته ها نشان داد مولفه های شایستگی، خواستن، امید و وفاداری از ابعاد استحکام من، و سبکهای هویت موفق و زودرس میتوانند عملکرد خانواده را پیشبینی کنند. نتایج مبین اهمیت نهاد خانواده اولیه بر چگونگی رشد و پرورش شخصیت و نحوه هویتیابی اعضای آن بود. این امر میتواند در دستیابی افراد به عملکرد مناسب خانواده ثانویه مهم تلقی گردد.

    کلیدواژگان: الگوی مکمستر، زوجین، عملکرد خانواده، استحکام من، هویت
  • علی خدائی*، حسین زارع صفحات 291-302

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش تابآوری روانشناختی به مادران بر عاطفه مثبت و منفی و رضایت نوجوانان آنها از زندگی بود. روش پژوهش شبهتجربی با گروه آزمایشی و گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2ماهه بود. تعداد 50 نوجوان دختر و مادران آنها با روش نمونهبرداری در دسترس از دبیرستان دخترانه شهر تهران انتخاب شدند. برنامه تابآوری روانشناختی استینهارت و دالبیر، 2008 به شیوه گروهی به مادران گروه آزمایشی در 7 جلسه دوساعته هفتهای یکبار آموزش داده شد و نوجوانان دو گروه در سه مرحله به فهرست عاطفه مثبت و منفی واتسون، کالرک و تلگن، 1988 و مقیاس رضایت از زندگی دینر، ایمونس، الرسن و گریفین، 1985 پاسخ دادند. داده ها با استفاده از طرح تحلیل واریانس مختلط با اندازهگیری مکرر تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش برنامه تابآوری روانشناختی به مادران بر عاطفه مثبت، عاطفه منفی و رضایت نوجوانان آنها از زندگی اثر دارد و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار مانده است. برنامه آموزش تاب آوری روانشناختی از طریق تقویت تفکر خوشبینانه، مهارتهای مدیریت هیجانی و تفاسیر شناختی خودتوانمندساز، تضعیف تفاسیر شناختی خودناتوانساز و درنهایت، بهبود در خزانه مهارتهای بین فردی نوجوانان، مصونیت روانی آنها را سبب میشود.

    کلیدواژگان: بهزیستی عاطفی، تابآوری روانشناختی، رضایت از زندگی، نوجوانان
  • رضا مه پویا، افسانه قنبری پناه*، منصوره شهریاری احمدی صفحات 303-312

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش نظریه انتخاب و خوشبینی بر حس انسجام روانی دانشجویان بود. پژوهش از نوع شبهتجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. 120 دانشجوی دختر از طریق نمونه برداری در دسترس انتخاب شدندو به مقیاس حس انسجام آنتونوسکی، 1987 پاسخ دادند و پس از آن، 60 نفر با کمترین نمره به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه جایگزین شدند. سپس دانشجویان دو گروه آزمایش، در دوره های آموزش نظریه انتخاب و خوشبینی به مدت هشت جلسه شرکت کردند. بعد از پایان دوره ها، پس آزمون و بعد از گذشت دو ماه، آزمون پیگیری برای هر سه گروه اجرا شد. یافته های پژوهش نشان داد که هر دو دوره آموزش نظریه انتخاب و خوشبینی به طور معنادار حس انسجام دانشجویان را افزایش میدهد، اما آموزش نظریه انتخاب اثربخشی بیشتری دارد. بر اساس یافته های پژوهش و اهمیت حس انسجام روانی میتوان دریافت هر دو دوره آموزشی نظریه انتخاب و خوشبینی در آموزش دانشجویان سودمند است، اما آموزش نظریه انتخاب به عنوان روشی با اثربخشی بیشتر توصیه میشود.

    کلیدواژگان: نظریه انتخاب، خوشبینی، حس انسجام روانی
  • محمد شادبافی*، الناز محمدی، رقیه عبدالرحیم پور صفحات 313-323

    هدف این پژوهش مقایسه نظریه ذهن و سطوح آن در کودکان مبتال به نارسایی توجه/ فزونکنشی و کندگامی شناختی بود. طرح پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسهای و نمونه آن، 100نفر 50نفر مبتال به نارسایی توجه/ فزونکنشی و 50نفر مبتال به کندگامی شناختی از کودکان پسر مقطع ابتدایی شهرستان تبریز در سال تحصیلی 99-1398 بود که با شیوه غربالگری و با استفاده از مقیاس درجهبندی رفتار کودکان سوانسون، نوالن و پلهام، 1980 و مقیاس کندگامی شناختی پنی، واشبوش، کلین، کورکوم و اسکیس، 2009 انتخاب شد. سپس از آزمون نظریه ذهن موریس و دیگران، 1999 برای ارزیابی نظریه ذهن استفاده شد. داده ها با روش تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شد. نتایج نشان داد بین کودکان مبتال به نارسایی توجه/ فزونکنشی و کندگامی شناختی از نظر نظریه ذهن و سطوح آن تفاوت معنادار وجود دارد، به طوری که کودکان مبتال به کندگامی شناختی در نظریه ذهن کلی و هر سه سطح آن در مقایسه با کودکان مبتال به نارسایی توجه/ فزونکنشی، عملکرد ضعیفتری دارند. با توجه به یافته های این پژوهش به نظر میرسد کودکان مبتال به کندگامی شناختی به دلیل عالقه اندک به تعاملهای اجتماعی و برخورداری از مشکلات توجه، در آزمون نظریه ذهن عملکرد ضعیفتری در مقایسه با کودکان مبتال به نارسایی توجه/ فزونکنشی دارند.

    کلیدواژگان: نارسایی توجه، فزونکنشی، کندگامی شناختی، نظریه ذهن
  • محمدعلی بشارت صفحات 324-326
  • پریسا سادات موسوی، فریما نقاش صفحات 327-331
  • پوریا حیدری صفحات 332-334
  • زهرا بناءطهرانی صفحه 336
|
  • Fatemeh Ebrahimi, Kazem Rasoulzadeh Tabatabai *, Saeed Ghanbari, Karineh Tahasian Pages 231-244

    This study aimed to analyze the factors affecting self-esteem of Iranian children. To achieve this goal, two sample groups were used, which included child psychologists and parents. The two groups were interviewed in a semi-structured interview and, after writing these interviews, open codes, classes and themes were extracted using qualitative content analysis method. Finally, in order to measure the Data strength, their content validity was calculated by Delphi method and CVR rate was obtained for each class. The results showed that the factors affecting children's self-esteem fall into three themes: Self-inheritance, relationship inheritance and system inheritance. Self-inheritance refers to personality and temperament factors, relationship means the dimensions of the child's parental relationship, and the system refers to environmental factors that include the child's system. All classes of these three themes, except for the class of accompanying disorders, in the theme of self-inheritance, were able to obtain at least the Minimum content validity. Understanding the factors affecting childs self-esteem can enable more effective intervention on this transdiagnostic structure and improve children's mental health.

    Keywords: self-esteem, middle childhood, qualitative analysis
  • Leyli Abbasi, Parviz Azadfallah *, Ali Fathi Ashtiani, Hojatollah Farahani Pages 245-257

    This study aimed to analyze the dominant patterns of object relations in Iranian couples. Based on a qualitative method with a thematic analysis approach. The evaluation was done on 10 participants (8 females and 2 males) considering the inclusion and exclusion criteria. The sampling method was purposeful and the data were collected using deep clinical interviews and evaluated using thematic analysis. Data analysis showed that 3 inclusive themes: "oneself" theme with two subcategories of self-worth (including insufficiency, competence, and sufficiency) and, the role of oneself (including undue responsibility, role confusion), “other one” theme with two subcategories of the position of another one (including passivity and irresponsibility of father, active mother, absent parents, supportive others) and schema of another one (including comparison, mastery increase, anxious parents, aggressive parents, abusive parents, and unstable parents), and “relationship” theme with two subcategories of emotional survival (including unfriendly interactive relationship, a sense of distance and neglected, sense of abandonment and loneliness) and cognitive survival (including sense of obedience, worthlessness, and controlled increase). The obtained patterns are based on psychodynamic theories and object relations. According to the findings, the pathology of relationships between couples is based on the relationships that are associated with first caregivers in their childhood.

    Keywords: dominant pattern of Object Relations, Iranian couples, thematic analysis, conflicting theme of relationship
  • Faezeh Shakeri Ardakani Shakeri Ardakani, Samaneh Asadi *, Fahimeh Dehghani Pages 259-270

    this study aimed to investigate the development of just world beliefs for self and others from adolescence to emerging adulthood in Isfahan. The sample consisted of 395 participants in four age groups: 12 year-olds (n=105), 14 year-olds (n=100), 16 year-olds (n=96), and 18-25 year-olds (n=94), selected by cluster and convenience sampling method and answered to Self-Other Belief in a Just World scale (Sutton and Douglas, 2005). Data were analyzed by multivariate analysis of variance, Tukey post hoc test and independent t-test. The results of MANOVA showed that there were significant group effects on BJW scores. The pair-wise comparisons indicated that the scores of just world beliefs for self and others in the 16 year-olds group is significantly lower than the 12 year-olds and the scores of just world beliefs for self in the 18-25 year-olds were higher than 16 year-olds. But the scores of just world beliefs for others did not change significantly. The finding of this study showed gender differences in the scores of just world beliefs for others in the 12 year-olds in which boys were stronger than girls in this belief. In general, according to the results just world beliefs decrease during adolescence.

    Keywords: development, just-world beliefs for self, others, adolescence, emerging adulthood
  • Saloomeh Ghasemi Monsef, Davood Manavipour * Pages 271-280

    this study aimed to investigate the role of attachment anxiety and avoidance in theory of mind and autobiographical memory. The study population consisted of all married individuals living in districts 1, 2, and 5 in Tehran. 212 people (119 female and 93 male) were selected by convenience sampling method and completed Experience in Close Relationships Scale-Revised (Fraley, Waller, Brennan, 2000), Autobiographical Memory Test (Williams & Broadbent, 1986), and Reading Mind in the Eyes Test (Baron-Cohen, Wheelwright, Hill, Raste, & Plumb, 2001). Data were analyzed via Pearson correlation coefficient and multiple regression. Findings indicated a negative relationship of anxiety attachment with theory of mind and autobiographical memory. Results from regression analysis showed that attachment avoidance but not anxiety negatively predicted theory of mind and autobiographical memory. Decreased ability to recognize one's own and other's mental states and recollection of self-related memories in avoidant people, can be attributed to their deactivating strategies, over self-reliance, and suppression of attachment-related clues in these individuals.

    Keywords: autobiographical memory, attachment, theory of mind
  • Sepideh Estiri, Masoud Janbozorgi *, Javad Khodadadi Sangdeh Pages 281-290

    this study aimed to predict family function according to ego strengths and identity status of couples. The research method was correlational and, 229 married females in Tehran were selected by convenience sampling method. Participants completed the McMaster Family Assessment Device (Epstein, Baldwin & Bishop, 1983), Psychological Inventory of Ego Strength (Markstrom, Sabino, Turne & Berman, 1997), and Extended Objective Measure of Ego Identity Status-2 (Bennion &Adams, 1986). Data were analyzed by multiple regression. The findings showed that components of ego strengths such as competence, will, hope, and fidelity and identification styles such as advanced and early can predict the family function. The findings indicated the effectiveness of the first family institution on how growth and enhancement of the personality and the identification way of members can be considered important for achieving the proper function of the second family.

    Keywords: McMaster model, couples, family function, ego strength, identity
  • Ali Khodaei *, Hussein Zare Pages 291-302

    this study aimed to examine the effectiveness of teaching psychological resilience on positive and negative affect and life satisfaction in adolescence. The research methodology was quasi-experimental with an experimental group and pretestposttest control group design and a 2 month follow-up stage. 50 adolescent girls and their mothers were selected via convenience sampling method. The girls were from a high school in Tehran. The psychological resilience training program (Steinhardt and Dolbier, 2008) was taught to the mothers of the experimental group by group training in a weekly two-hour session for seven weeks, and the adolescents in 2 groups responded in 3 stages to the Positive and Negative Affect Schedule (Watson, Clark & Tellegen, 1988) and the Satisfaction with Life Scale (Diener, Emmons, Larsen & Griffin, 1985). Data were analyzed by ANOVA with repeated measure. The results showed that the psychological resilience training program for mothers had an effect on positive and negative affect, and life satisfaction of their adolescents, and the effect has remained intact in the follow-up stage. The psychological resilience program can lead to mental immunity by enhancing positive thinking, emotional management skills, and self-empowering cognitive interpretations, and decreasing self-destructive cognitive interpretations and eventually by improving interpersonal skills among adolescents.

    Keywords: affective well-being, psychological resilience, life satisfaction, adolescents
  • Reza Mahpouya, Afsaneh Ghanbaripanah *, Mansureh Shahriariahmadi Pages 303-312

    this study aimed to compare the effectiveness of the choice theory and optimism training on the sense of coherence among students. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group and follow-up for two months. 120 female students were selected by convenience sampling method and responded to Sense of Coherence Scale (Antonovsky, 1987). Then 60 students with the lowest scores of the sense of coherence were randomly assigned to 3 groups including 2 experimental groups and one control group. The students of experimental groups participated in choice theory and optimism courses in 8 sessions. All the 3 groups were evaluated by post-test at the end of the courses and after 2 months in follow-up. The results showed that both choice theory and optimism training significantly increased sense of coherence among students, but choice theory training had more effectiveness. According to the findings of this study and the importance of the sense of coherence, both choice theory and optimism courses can be useful methods to educate students, but choice theory training is recommended as a more effective method.

    Keywords: choice theory, optimism, sense of coherence
  • Maohammad Shadbafi *, Elnaz Mohammadi, Roghayeh Abdolrahimpour Pages 313-323

    this study aimed to compare theory of mind and its levels in children with Attention Deficit/ Hyper Activity Disorder (ADHD) and Sluggish Cognitive Tempo (SCT). The study was descriptive in the frame of Casual Comparative design. Participants comprised 100 boys (50 ADHD and 50 SCT) from elementary schools in Tabriz in the 1398-1399 academic year, which were selected through a screening method using the Child Behavior Rating Scale (Swanson, Nolan, & Pelham, 1980) and the Sluggish Cognitive Tempo Scale (Penny, Waschbusch, Klein, Corkum, & Eskes, 2009). Then, Theory of Mind Test (Muris, et al, 1999) was performed on samples to measure theory of mind. Data was analyzed by multivariate analysis of variance. The results showed that there is a significant difference between the two groups in theory of mind. So that children with SCT had poorer performances in theory of mind in all three levels than children with ADHD. Based on the findings of this study, it seems that since children with SCT have little interest in social interactions and suffer from attention problems simultaneously, they have poorer performances in theory of mind than children with ADHD.

    Keywords: attention deficit, hyperactivity, sluggish cognitive tempo, theory of mind
  • MohammadAli Besharat Pages 324-326
  • Parisa Sadat SeyedMousavi, Farima Naghash Pages 327-331
  • Pouria Heidari Pages 332-334
  • Mohammad Darban Page 335
  • Zahra Banatehrani Page 336