فهرست مطالب
مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 44 (تابستان 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/06/29
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 3-23
امروزه فناوری واقعیت مجازی به عنوان ابزاری نوین، توسط سازمانهای مختلف به کار گرفته شده و تحقیقات فراوانی نیز در خصوص چگونگی تاثیر آن بر رفتار مصرفکنندگان، انجام شده است. اما علیرغم مطالعات گسترده، در ایران و به ویژه در صنعت مسکن، تاکنون پژوهشی در این حوزه مشاهده نشده است و شکاف تحقیقاتی و عملی وجود دارد. از طرفی، با توجه به اپیدمی جهانی کرونا که تکرارشدنی هم به نظر میرسد، نیاز به توسعه بسترهای آنلاین و ابزارهایی در این حوزه، بیش از پیش احساس میشود. لذا با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر برای اولین بار به بررسی تاثیر استفاده از فناوری واقعیت مجازی بر قصد رفتاری مصرفکننده پرداخته است. هدف پژوهش، تعیین رابطه عوامل اثرگذار بر حس حضور هنگام استفاده از فناوری واقعیت مجازی با قصد تبلیغات و قصد حمایت مصرفکننده، با نقش میانجی تجربه خرید و تغییر در ارزش درک شده در صنعت مسکن است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، شامل تمامی خریداران مسکن در شهر تهران است که از سایت و اپلیکیشن مسکن مجازی استفاده کردهاند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری دردسترس استفاده شد و گردآوری داده ها توسط پرسشنامه انجام گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از روش مدل معادلات ساختاری با نرم افزار Amos استفاده شد. یافته ها نشان داد بین احساسات و حس حضور با واقعیت مجازی، و بین حس حضور و تجربه خرید، رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. تجربه خرید بر تغییر در ارزش درک شده، و همچنین ارزش درک شده با قصد تبلیغات شفاهی و قصد حمایت، تاثیر مثبت و معنادار دارد. نقش میانجی تجربه خرید، در رابطه بین حس حضور و تغییر در ارزش درک شده و نیز نقش میانجی تغییر در ارزش درک شده در رابطه بین تجربه خرید با قصد تبلیغات شفاهی و قصد حمایت تایید شد. با توجه به جدید بودن فناوری واقعیت مجازی در ایران و به ویژه در زمینه بازار مسکن، نتایج حاصل از این پژوهش میتواند راهگشایی در زمینه استفاده از این فناوری نوین در حوزه بازاریابی باشد.
کلیدواژگان: واقعیت مجازی، قصد رفتاری مصرفکننده، حس حضور، تجربه خرید، ارزش درک شده -
صفحات 23-40
ازآنجا که بازده تولید شده از پیاده سازی نوآوری در بنگاه ها جهت کسب مزیت رقابتی و درنهایت داشتن عملکرد بهتر، ماحصل تعامل بین محیط کسب و کار، راهبرد های نوآوری و قابلیت های شرکت ها است؛ و اینکه تاکنون مطالعات قابل توجهی در مورد برهم کنش محیط کسب و کار (به عنوان عامل بیرونی) و راهبرد های نوآوری بر عملکرد شرکت ها صورت نگرفته است؛ بنابراین هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثرپذیری عملکرد تجاری یک بنگاه از همسویی راهبرد های نوآوری (دو بعد نوآوری محصول و نوآوری فرآیند) با محیط کسب و کار (در چارچوب سه عامل پویایی، رقابت پذیری، و تغییرات تکنولوژیک) است.با استفاده از داده های بدست آمده از پرسشنامه - از خبرگان شرکت های تولیدی صنعت پلاستیک ایران - و سرانجام مدلسازی، و تجزیه و تحلیل داده ها بوسیله سیستم استنتاج فازی در نرم افزار متلب با بکارگیری روش استلزام ممدانی؛ مطالعه فوق نشان می دهد که در این صنعت، نوآوری فرآیند در مقایسه با نوآوری محصول تاثیر بیشتری بر عملکرد تجاری خواهد گذاشت. از سوی دیگر، تغییرات تکنولوژی در مقایسه با پویایی و رقابت پذیری تاثیر بزرگتری بر عملکرد تجاری می گذارد. در مجموع، این پژوهش همسویی راهبردی بین راهبرد نوآوری فرآیند و تغییرات تکنولوژیک در بهبود عملکرد تجاری را به تصویر کشاند. این نتایج، انتخاب هدفمند راهبرد نوآوری براساس شرایط مختلف محیطی برای بنگاه ها را ضروری می سازد.
کلیدواژگان: راهبرد نوآوری، محیط کسب و کار، عملکرد تجاری، منطق فازی، صنعت پلاستیک -
صفحات 39-56
با توجه به برنامه های توسعه علمی در سال های اخیر، رشد قابل توجه تولیدات علمی در کشور رخ داده است، ولی آنچه که می تواند این رشد را به توسعه پایدار کشور گره بزند، بکارگیری و تجاری سازی این دستاوردهای علمی در جهت تعالی جامعه است. جامعه دارای صنعت پیشرو و دانش محور، نیاز به هدف گذاری و درک درستی از گروه های موثر دارد. نحوه همکاری بین دانشگاه و صنعت، تعریف نقش های هر طرف و نکات کلیدی جهت موثر واقع شدن روابط، اهمیت زیادی دارند. برای این منظور استفاده از تجارب نهاد ها و دانشگاه های برتر پیشرو خارجی و مدل های اجرایی آن ها و مهم تر از همه، فکری که در پشت اجرای این طرح ها قرار داشته است، شاخص مهمی برای سیاست گذاری و هدف گذاری دانشگاه های داخلی خواهد بود. این پژوهش از منظر هدف کاربردی است چرا که نتایج آن هم برای صنعت و هم برای دانشگاه ها کاربردی است و می تواند زمینه افزایش تعاملات دو طرفه دانشگاه و صنعت را فراهم کند. روش جمع آوری اطلاعات در این پژوهش مطالعات کتابخانه ای و از نوع فراترکیب است و تمرکز اصلی پژوهشگران بر بررسی مطالعات کاربردی است که تعامل موفقیت آمیز صنعت و دانشگاه ها را در پی داشته است. نتایج حاکی از این بود که جهت افزایش تعاملات دانشگاه با صنعت باید بر هفت عامل 1- شناخت فعالیت های داخلی 2- اقدامات مشترک 3- ارتباط های موثر با بخش صنعت 4- ارتباط با شرکت ها و نهادهای دولتی 5- ارتباطات بین الملل 6- کارآفرینان و کسب وکارهای نوپا 7- مسئولیت اجتماعی و ارتباط با جامعه، تمرکز شود.
کلیدواژگان: همکاری فناورانه، مدل بومی، صنعت، دانشگاه، تجربیات موفق جهانی -
صفحات 57-68
امروزه با افزایش عدم قطعیت در بازارهای رقابتی، نوآوری یکی از راه حل هایی است که منجر به کسب مزیت رقابتی و افزایش توانمندی سازمان می شود. هنری چسبرو در سال 2003 با هدف ارتقاء عملکرد سازمان ها پارادایم جدیدی را تحت عنوان نوآوری باز معرفی نمود. در ایران، مفهوم نوآوری باز از ابتدای دهه 90 وارد پژوهش های حوزه مدیریت گردید. پژوهش حاضر تلاش دارد مطالعات انجام شده در این حوزه را در دهه گذشته تا پایان سال 1399 مورد توجه قرار دهد. بر همین اساس این مطالعات با استفاده از مرور سیستماتیک از منظر فراوانی مطالعات انجام شده به تفکیک سال، نشریات علمی که این مطالعات را به چاپ رسانیده اند، روش های تحقیقاتی مورد استفاده و قلمروهای پژوهشی مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج حاصل از بررسی 110 مقاله منتشره شده در حوزه نوآوری باز نشان می دهد، تعداد مطالعات با این مضمون در ایران به سرعت در حال افزایش می باشد. از منظر روش تحقیق، بیشترین و مهمترین روش مورد استفاده در مطالعات گذشته مدلسازی معادلات ساختاری می باشد. همچنین، مشخص گردید از میان 57 نشریه با مقالات چاپ شده در حوزه نوآوری باز، 17 نشریه حداقل دو مقاله در این حوزه را منتشر نموده اند. در این میان مجلات رشد فناوری، توسعه تکنولوژی صنعتی، بهبود مدیریت و مدیریت نوآوری بیشترین تعداد مقالات چاپی در حوزه نوآوری باز را به خود اختصاص می دهند. از منظر قلمرو مطالعاتی، حوزه های فناوری اطلاعات و ارتباطات، شرکت های کوچک و متوسط، شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها بیشترین توجهات را در مقالات منتشر شده در حوزه نوآوری باز به خود اختصاص داده اند.
کلیدواژگان: نوآوری باز، مرور سیستماتیک، مگیران، نورمگز، انسانی، SID -
صفحات 69-85
یکی از شاخص های توسعه یافتگی اقتصاد کشورها، میزان توسعه صنعت بیمه در آن کشورها است. در سال های اخیر، توجه سیاست گذاران بر فراگیری فناوری مالی به ویژه در بخش بیمه به عنوان یکی از ارکان صنعت مالی و یکی از بخش های کلیدی اقتصاد معطوف شده است. استفاده از فناوری در صنعت بیمه به منظور دسترسی بیشتر افراد به خدمات مالی، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته، به گونه ای که کسب وکارهای نوپای بیمه یا همان اینشورتک ها با خلق ارزش پیشنهادی یکتا و بهبود مدل کسب وکار وارد عرصه رقابت با شرکت های سنتی بیمه ای شده اند. اینشورتک ها با استفاده از فناوری های هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی، اینترنت اشیا، بلاک چین و سایر فناوری های نوین منجر به کاهش هزینه ، بهبود تجربه مشتری، ارایه محصولات جدید و مدیریت ریسک موثر می شوند. در این پژوهش بر اساس مرور نظام مند متون و گزارش های موسسات مشاوره معتبر جهانی و موسسات مطرح در حوزه بیمه به بررسی روندهای کلان صنعت بیمه، چالش های صنعت بیمه و ارایه راهکارهایی به منظور حل این چالش ها پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان داد که روندهای کلان صنعت بیمه شامل هفت محور مشتری گرایی، تغییرات اجتماعی و محیطی، تغییرات فناورانه و دیجیتالی شدن، رقابت شدید، نیاز به سرمایه انسانی و استعداد از سایر بخش ها، مشارکت و همکاری راهبردی، ظهور مدل های کسب وکار جدید و چالش های کلیدی نیز شامل قدرت خرید محدود، شناخت محدود، اعتماد پایین، ارتباط ضعیف مشتریان و بیمه گران، محصولات نامتناسب، توزیع نامناسب و مدل های کسب وکار نامناسب هستند. در نهایت برای هر کدام از چالش های قدرت خرید محدود، شناخت محدود، اعتماد پایین، ارتباط ضعیف مشتریان و بیمه گران، محصولات نامتناسب، توزیع نامناسب و مدل های کسب وکار نامناسب، براساس روندهای بیان شده، راهکارهایی ارایه شده اند.
کلیدواژگان: صنعت بیمه، اینشورتک، نوآوری، فناوری -
صفحات 87-94
با توجه به افزایش تقاضاها برای حفاظت از محیطزیست از سوی ذینفعان مختلف؛ اتخاذ یک راهحل فناورانه سبز متناسب با ویژگیهای عملیاتی هر سازمان، وظیفهای اساسی برای دستیابی به مدیریت پایدار از سوی مدیران سازمانها است. از اینرو، هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل موانع پذیرش فناوری سبز در صنعت برق است. پژوهش حاضر به لحاظ شیوه انجام کمی؛ از نظر جهتگیری کاربردی و از حیث استراتژی، پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان شاغل در شرکت توزیع نیروی برق زنجان میباشند. در گام اول پژوهش برای شناسایی موانع و شاخصهای موثر در راستای پذیرش فناوری سبز از بررسی ادبیات پژوهش و برگزاری گروه کانونی استفاده گردید. در گام دوم پژوهش، برای رتبهبندی عوامل و شاخصهای شناسایی شده از تکنیک تحلیل سلسلهمراتبی فازی استفاده شد. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه محققساخته میباشد. بهمنظور سنجش روایی پرسشنامه از روایی صوری و محتوایی استفاده گردید. همچنین، برای سنجش پایایی از ضریب نرخ ناسازگاری ماتریسهای مقایسه زوجی فازی مثلثی استفاده شد و با توجه به اینکه این مقدار کمتر از 1/0 است؛ پایایی پرسشنامه تایید شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مهمترین موانع در راستای پذیرش فناوری سبز به ترتیب اولویت عبارتند از: موانع فرآیندی، موانع فردی، موانع اجتماعی، موانع فرهنگی و موانع مشتریان. همچنین، شاخص «عدم توجه به مسایل زیستمحیطی از سوی دولتمردان» مربوط به عامل «موانع اجتماعی» بالاترین امتیاز را در بین شاخصها بهدست آورد.
کلیدواژگان: محیط زیست، فناوری فناوری سبز، پذیرش فناوری سبز، صنعت برق
-
Pages 3-23
Today, virtual reality (VR) technology as a new tool has been used by various organizations and a lot of research has been done on how it affects consumer behavior. Despite extensive studies, in Iran and especially in real estate industry, no research has been observed in this area and there is a research gap. On the other hand, given the global corona epidemic, which seems to be repeating itself, the need to develop online platforms and tools in this area is felt more than ever. Therefore, considering the importance of the issue, the present study has for the first time investigated the influence of using VR on consumer behavioral intention. The purpose of this study is to determine the relationship between factors affecting the sense of presence when using VR with WOM intention and patronage intention by mediating role of shopping experience and change in perceived value in real estate industry in Tehran. This study is categorized as applied and descriptive. The statistical population includes all housing buyers in Tehran who have used the VR housing site and application. Available sampling method was used to select the sample and data collection was done by a questionnaire. Data analysis was performed using the structural equation modeling (SEM) in Amos software. Findings showed that there is a positive and significant relationship between emotions and sense of presence with VR, and also between sense of presence and shopping experience. The shopping experience has a positive and significant effect on the change in perceived value. Perceived value has a positive and significant relationship with WOM intention and patronage intention. The mediating role of the shopping experience in the relationship between a sense of presence and the change in perceived value and also the mediating role of perceived value change in the relationship between the shopping experience with WOM intention and patronage intention was confirmed. Due to the novelty of VR technology in Iran and especially in real estate industry, the results of this study can be a way to use this new technology in the field of marketing.
Keywords: Virtual Reality Technology, Consumer Behavioral Intention, Sense of Presence, Shopping experience, Perceived Value -
Pages 23-40
Whereas the productivity generated by implementing innovation in firms for competitive advantage and ultimately having a better performance is the result of the interaction between the business environment, innovation strategies, and corporate capabilities; And that so far, significant studies have not been performed on the interaction of the business environment (as an external factor) and innovation strategies on firm performance; Therefore, the main objective of this research was to investigate the impact of a firm's business performance by aligning innovation strategies (two dimensions of "product innovation" and "process innovation") with the business environment (within the three factors of "dynamism", "competitiveness", and "technological change").Using the data obtained from the questionnaire - from experts of Iranian plastics manufacturing companies - and finally modeling, and analyzing the data by the fuzzy inference system in MATLAB software using the method of Mamdani implication; The study shows that in this industry, the process innovation will have a greater impact on business performance than product innovation. furthermore, technological changes have a greater impact on business performance than dynamism and competitiveness. Overall, this study illustrated the strategic alignment between technological change and process innovation strategy in improving business performance. These results necessitate the targeted selection of innovation strategy based on different environmental conditions for firms.
Keywords: Innovation Strategy, Business Environment, business performance, Fuzzy logic, Plastic industry -
Pages 39-56
According to scientific development programs in recent years, there has been a significant growth of scientific production in the country, but what can tie this growth to the sustainable development of the country is the use and commercialization of these scientific achievements for the betterment of society. A society with a leading and knowledge-based industry needs to target and understand effective groups. How the university and industry work together, defining the plans of each party and the key points for the relationship to be effective are very important. To this end, using the experiences of leading foreign institutions and universities and their implementation models and, most importantly, the thinking behind the implementation of these plans, will be an important indicator for policy-making and targeting of domestic universities. This research is applied in terms of purpose because its results are applicable to both industry and universities and can provide the basis for increasing bilateral interactions between academia and industry. The method of data collection in this research is library studies and meta-combined type and the main focus of researchers is on the study of applied studies that has led to successful interaction between industry and universities. The results showed that in order to increase the university's interactions with industry, there are seven factors: 1- Recognition of internal activities 2- Joint actions 3- Effective communication with industry 4- Communication with companies and government institutions 5- International relations 6- Entrepreneurs and start-up businesses 7 - Focus on social responsibility and communication with the community.
Keywords: Technological cooperation, Indigenous model, Industry, University, Successful global experiences -
Pages 57-68
Today, with the increase of uncertainty in competitive markets, innovation is one of the solutions that leads to gaining a competitive advantage and increasing the capability of the organization. In 2003, Henry Chesbrough introduced a new approach called open innovation that enhances organizations' performance. In Iran, the concept of open innovation entered the field of management research in the early nineties. The present study tries to survey previous studies in this field, until at the end of 1399, by using a systematic review in terms of the abundance of studies, scientific journals that published these articles, methods used and areas of research. Based on the results obtained from 110 articles reviewed in the field of open innovation, the number of articles about open innovation in Iran is increasing rapidly. One of the most important methodologies used in this field is structural equation modeling. It was also found that out of 57 journals with open innovation articles, 17 journals published the highest number of articles in this field. In fact, roshd-e-fanavari, industrial technology development, management improvement, and innovation management have the largest number of accepted articles in the field of open innovation. In addition, as research domains, information and communication technology, small and medium-sized companies, knowledge-based companies and universities have received the most attention.
Keywords: Open innovation, Systematic review, Magiran, Noormags, Ensani, SID -
Pages 69-85
One of the indicators of economic development of countries is the level of development of their insurance industry. In recent years, policymakers have focused on spreading financial technology especially in the insurance sector as one of the pillars of the financial industry and one of the key sectors of the economy. Today, the use of technology in the insurance industry to give more people access to financial services is increasingly considered so that start-up insurance businesses or insurtechs have entered to the field of competition with traditional insurance companies by creating unique value proposition and improving the business model.they lead to cost reduction, improved customer experience, new product launches and effective risk management Using artificial intelligence, machine learning, IoT, blockchain technologies and other new technologies. In this research, based on a systematic review of texts and reports of top global consulting groups, the macro trends of the insurance industry, the challenges of the insurance industry and solutions to solve these challenges have been studied. Findings showed that macro trends in the insurance industry include seven areas of customer-centricity, social and environmental changes, technological change and digitalization, fierce competition, the need for human capital and talent from other sectors, strategic partnership and cooperation, emerging new business models and key challenges include limited purchasing power, limited knowledge, low trust, poor communication and CRM, disproportionate products, poor distribution, and poor business models. In the following, solutions are provided for each of the challenges based on the stated trends.
Keywords: Insurance Industry, InsurTechs, Innovation, Technolology -
Pages 87-94
Due to the increasing demand for environmental protection from various stakeholders; adopting a green technological solution tailored to the operational characteristics of each organization is a fundamental task for achieving sustainable organizations. Therefore, the purpose of this study is to identify and analyze the barriers to the adoption of green technology in the electricity industry. The present study in method is quantitative; it has an applied orientation and survey strategy. The statistical population of the study is the employees of Zanjan Power Distribution Company. In the first step of the research, to identify barriers and effective indicators in order to accept green technology, the research literature was reviewed and a focus group was held. In the second step of the research, fuzzy hierarchical analysis technique was used to rank the identified factors and indicators. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. In order to assess the validity of the questionnaire, face and content validity were used. Also, to measure the reliability, the incompatibility rate coefficient of triangular fuzzy pairwise comparison matrices was used, and considering that this value is less than 0.1; the reliability of the questionnaire was confirmed. The results indicate that the most important barriers to the adoption of green technology in order of priority are: process barriers, individual barriers, social barriers, cultural barriers and customer barriers. Also, the index of "lack of attention to environmental issues by government officials" related to the factor of "social barriers" received the highest score among the indicators.
Keywords: Environmental, technology, Green technology, Green Technology Adoption, Electrical Industry