فهرست مطالب

تحقیقات فرهنگی ایران - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1399)

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یعقوب فروتن*، مینا شجاعی قلعه نی صفحات 1-27
    در این مقاله، نگرش جمعیت شناختی بر پایه مولفه های پنج گانه شامل ترجیحات فرزندآوری، نگرش به سیاست افزایش جمعیت، سن ازدواج دختران، طلاق و مهاجرت مورد سنجش قرارگرفته اند و بر اساس یک رویکرد فرهنگی اجتماعی، تفاوت های جنسیتی مرتبط با این مولفه های پنج گانه بررسی شده اند. به طوردقیق تر، این تحقیق در نظر دارد تا در گام اول نشان دهد که آیا اساسا دو جنس مردان و زنان دارای نگرش های جمعیت شناختی متفاوت یا مشابه هستند؟ در گام دوم نیز مشخص می شود که آیا رویکردهای جمعیت شناختی افراد اساسا تحت تاثیر نگرش جنسیتی آنهاست؟ و بالاخره، هدف عمده، در گام سوم این است تا بر پایه یک بررسی تطبیقی نشان داده شود که میزان و شکل تاثیرگذاری هم زمان دو متغیر جنس و نگرش جنسیتی افراد بر روی رویکردهای جمعیت شناختی آنان چگونه است؟ درمجموع، نتایج این تحقیق را می توان در چارچوب و تایید نظریه اندیشمندان معاصر تیوری جنسیت تلقی کرد؛ بدین معنا که، تحقیقات و مطالعاتی که صرفا محدود به بررسی تفاوت ها بین دو جنس مردان و زنان هستند، فقط بخش های اندکی از واقعیات را نمایان می سازند و  شناخت بهتر و بررسی دقیق تر ملاحظات جنسیتی مرتبط با رویکردهای جمعیت شناختی افراد نه تنها مستلزم این است که نگرش جنسیتی این مردان و زنان کانون توجه قرار گیرد، بلکه باید تاثیرگذاری هم زمانمتغیرهای جنس مردان و زنان و نگرش جنسیتی آنان به طورتطبیقی نیز مطالعه شود.
    کلیدواژگان: تحلیل فرهنگی اجتماعی، تفاوت جنسیتی، نگرش جمعیت شناختی، جنس، مردان و زنان، نگرش جنسیتی، ایران
  • علیرضا احمدی*، نصرالله پورمحمدی املشی صفحات 29-49
    دوران پادشاهی ناصرالدین شاه، چیزی جز کوشش های وی برای برپایی تجدد در همه ارکان جامعه نیست. یکی از موانع شاه برای رسیدن به این امر، روحانیت و قدرت و نفوذ آنان در میان توده مردم بود. ناصرالدین شاه سعی کرد با برگزاری مراسم پرتجمل مذهبی در دربار، ضمن کسب استقلال دینی بدون وابستگی به علما، مشروعیت مذهبی خود را در بین توده مردم حفظ کند. برای رسیدن به این هدف، ایجاد ساختار نوینی در امور دینی لازم بود. در این مقاله، موضوع اهمیت تشریفات مذهبی دربار ناصرالدین شاه را با تکیه بر ساختمان تکیه دولت بررسی کرده ایم. تکیه دولت یک سازه کلیدی برای خودایستایی مذهبی ناصرالدین شاه به شمار می آمد. او با ساختن بنای تکیه دولت نه به شیوه معماری اسلامی، بلکه با الگوبرداری از معماری غرب، نخستین گام را در گذرگاه دگرگونی آیین های مذهبی برداشت؛ به گونه ای که نمایندگان سیاسی و اروپایی برای نخستین بار در تاریخ ایران، ملزم به حضور در برنامه های دینی دربار شدند و جایگاه ویژه خاندان سلطنتی و زنان دربار در حالی در این بنا دیده شده بود که روحانیت در این ساختمان، جایگاه خاصی نداشت و این تنها آیین مذهبی ای بود که مراسم بدون وابستگی و نقش اصلی روحانیت برگزار می شد.
    کلیدواژگان: تکیه دولت، ناصرالدین شاه قاجار، تعزیه، تشریفات مذهبی، معماری قاجاری
  • جلیل کریمی*، ساجده واعظ زاده صفحات 51-83
    در یک قرن اخیر، توسعه تمرکزگرا، نامتوازن و نابرابر سامان اجتماعی ایران را با چالش های جدی، از جمله محرومیت فزاینده در برخی مناطق کلان شهرها، روبرو کرده است. شهر کرمانشاه، علاوه براین فرایند، به سبب عوامل دیگری همچون جنگ تحمیلی و ویژگی های جغرافیایی، اجتماعی و فرهنگی، این محرومیت را به صورت مضاعف تجربه کرده است. این محرومیت، زمینه اصلی مطالعه حاضر، با تاکید بر زندگی روزمره در بین مناطق محروم و برخوردار شهر کرمانشاه است. ما شاخص های سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، نحوه گذران اوقات فراغت، مدیریت بدن و ترجیحات را در 13 محله محروم و 2 محله برخوردار، با 800 نمونه، «پیمایش» و تحلیل کرده ایم. یافته ها حکایت از آن دارد که در مجموع، محلات محروم در ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی، فراغتی، ذوقیات و مدیریت بدن، به رغم تفاوت های جزیی، به طور نسبی از الگوی یکسانی پیروی می کنند که ویژگی اصلی آن فقر و محرومیت است؛ و در بیشتر شاخص ها بین مناطق محروم و برخوردار تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین، بین وضعیت اقتصادی و متغیرهای «سرمایه فرهنگی»، «مدیریت بدن» و «ترجیحات هنری و ادبی» و «منطق اقتصادی» همبستگی مثبت وجود داشته است. متغیرهای جمعیت شناختی سن، تحصیلات و شغل نیز از جمله متغیرهای مهم در تغییر میزان سرمایه ها بوده اند.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، ترجیحات ذوقی، سبک زندگی، سرمایه فرهنگی، محلات محروم
  • فیروزه اصغری* صفحات 85-117
    دانشگاه مانند هر اجتماع دیگری دارای فرهنگ است؛ اما فرهنگی که درحال حاضر بر دانشگاه های ایران حاکم است، با انتظارات از فرهنگ دانشگاه به عنوان یک اجتماع علمی همخوانی ندارد. مقاله حاضر براساس دیدگاه و تجربه دانشگاهیان تلاش کرده است تا با رویکردی تفسیری  به پرسش اصلی درباره چرایی و چگونگی اختلال در فرهنگ دانشگاهی ایران با استفاده از نظریه داده بنیاد پاسخ دهد. انتخاب مشارکت کنندگان شامل اعضای هییت علمی دانشگاه ها و موسسات پژوهشی وابسته به وزارت علوم و وزارت بهداشت، بر اساس نمونه گیری نظری و تا زمان دستیابی به اشباع نظری ادامه داشته است. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته شامل 17 مصاحبه انفرادی و 4 مصاحبه گروهی و مقوله بندی داده ها از طریق کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و انتخابی شامل 1900کد، 458مفهوم، 101زیرمقوله و 32مقوله اصلی به تفکیک انجام و تحلیل داده ها بر اساس مفهوم زمینه، ابزار تحلیلی پارادایم (شرایط، کنش برهم کنش و پیامد) و استراتژی تحلیلی ماتریس شرطی پیامدی صورت گرفته است. براساس نتایج به دست آمده «عدم التزام به هنجارهای آکادمیک» به عنوان پدیده محوری انتخاب و مدل نهایی براساس شرایط علی و عوامل زمینه ای در دو سطح خرد و کلان، کنش و برهم کنش دانشگاهیان (مقاومت، سکوت و سوءاستفاده) و پیامدها (پیامدهای فردی، سازمانی و ملی) حول پدیده محوری بسط داده شد. نتیجه گیری نهایی حاکی از تقویت و بازتولید پدیده محوری، در صورت عدم اقدام دانشگاه برای کمک به بهبود وضعیت از درون این نهاد علمی وعدم توجه به مسئولیت فردی دانشگاهیان است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه، فرهنگ، فرهنگ دانشگاهی، نظریه داده بنیاد
  • اسدالله بابایی فرد*، طاهره یوسفی فر، زهرا امجدی صفحات 119-145

    هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر عوامل اجتماعی موثر بر مدیریت بدن زنان در شهر قم است. در این پژوهش از نظریات گیدنز، گافمن، نان لین، کولی و هومنز به عنوان چارچوب نظری استفاده شده است. این پژوهش از نوع پیمایشی بوده و داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان 16 تا 60 سال و بالاتر شهر قم بوده که از این تعداد 384 نفر با استفاده از فرمول کوکران و شیوه نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شده اند. نرم افزار مورد استفاده جهت تجزیه وتحلیل داده ها SPSS 22بوده است. یافته ها حاکی از آن است که بین متغیرهای فشار اجتماعی، تایید اجتماعی، دستیابی به موقعیت اجتماعی بالاتر، جذب جنس مخالف و رضایت از زندگی با مدیریت بدن رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد. همچنین، متغیرهای حاضر در مدل رگرسیونی، توانسته‎اند 41درصد از تغییرات متغیر مدیریت بدن را تبیین نمایند. در بخش پایانی، دلالت های یافته ها و نتایج در زمینه سیاست گذاری های اجتماعی موردبحث قرار گرفته و پیشنهادهایی برای رویارویی با گرایش افراطی به مدیریت بدن مطرح شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت بدن، فشار اجتماعی، رضایت از زندگی، تناسب اندام، زنان
  • فواد ظفر عبدالله زاده، محمدرضا رسولی*، طهمورث شیری صفحات 147-175
    ماهیت جهانی رسانه های اجتماعی، چالش های قومی را از حیطه منطقه و ملت به عرصه جهانی کشانده است. مطالعه حاضر، این چالش ها را در چارچوب نظریه های جهانی شدن، تحلیل می کند. دو رویکرد عمده در رابطه با پدیده جهانی شدن وجود دارد: یک رویکرد معتقد به همگونی کامل جهان است؛ و رویکرد دیگر، به چنین شدت و کیفیتی قایل نیست. هدف تحقیق، روشن ساختن این امر است که رسانه های اجتماعی به عنوان ابزارهای ارتباطی جهانی در رابطه با هویت های قومی ایرانی، در انطباق با کدام یک از این دو رویکرد عمل کرده اند. برای نیل به هدف مذکور با 11 استاد علوم ارتباطات اجتماعی، مردم شناسی و جامعه شناسی مصاحبه عمیق صورت گرفته و داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا 10 تجزیه وتحلیل شده اند. نتایج گویای آن است که عملکرد رسانه های اجتماعی وضعیتی دوگانه ایجاد کرده است: از یک سو به حفظ هویت اقوام ایرانی انجامیده؛ و از سوی دیگر، سبب ساز تاثیرپذیری آن ها از فرهنگ جهانی شده است. به سخن دیگر، رسانه های اجتماعی، همزیستی فرهنگی اقوام با دیگری جهانی و ملیت را تقویت می کنند. در مورد اقوام جدایی طلب، رسانه های اجتماعی در ایجاد چالش های قومی نقش چندانی ایفا نمی کنند و این موضوع متاثر از سایر عوامل اجتماعی و سیاسی است. در نهایت، انگیزه اقوام ایرانی برای مقاومت در برابر ملیت و فرهنگ جهانی محدود است؛ هر چند رسانه های اجتماعی، این قابلیت را به آنها می دهد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، رسانه های اجتماعی، هویت های قومی ایرانی، همزیستی فرهنگی، جدایی طلبی قومی
|
  • Y. Foroutan *, M. Shojaee Pages 1-27
    This research paper primarily focuses on gender considerations of demographic attitudes in Iran. More specifically, it has three major research objectives. First, it examines whether males and females hold varying demographic attitudes. Second, it aims to explore the effects of gender perceptions on demographic attitudes. Third, it takes a comparative approach to investigate whether and how demographic attitudes are affected simultaneously and comparatively by sex and gender attitude. Five key components have been measured in the course of study: childbearing desires, attitudes towards the current official population policy or the so-called pronatalism, and attitudes towards emigration, divorce, and women’s age at first marriage. In addition, the term sex refers to both males and females, while their gender attitudes are measured on the basis of the respondents’ views on working women. This is a survey-based study with samples including 5200 males and females aged 15 years and more from the selected rural and urban areas of Iran. Outcomes of the research analysis support the key notion of the contemporary scholars of gender theory: a comprehensive knowledge on gender considerations of demographic attitude requires not only to going beyond the simple differences between males and females, but also to take into account the effects of gender attitudes of both sexes from comparative and simultaneous perspectives.
    Keywords: Gender difference, demographic attitudes, males, females, gender attitude, Socio-Cultural analysis, Iran
  • A. Ahmadi *, N. Pourmohammadi Amlashi Pages 29-49
    The reign of Nasser al-Din Shah Qaiar was nothing more than his efforts to establish modernity in all parts of the society. However, one of the obstacles for the king to achieve this goal was the clergy and their power and influence among the masses. Nevertheless, to establish religious independence without relying on the clergy as well as to maintain religious legitimacy among the people, Nasser al-Din Shah tried to hold lavish religious ceremonies at his court. In this respect, however, he needed a new structure in religious affairs. The paper focuses on the importance of court religious ceremonies during Nasser al-Din Shah by relying on Tekyeh Dowlat (State Theatre). In other words, the government seat was considered to be a key in the religious independence of Naser al-Din Shah. He took the first step to a make a transition from the existing religious doctrines by constructing a seat of governance not on the Islamic architectural principles rather imitating the Western ones. As a matter of fact, it was for the first time in the Iranian history, political and European representatives were required to attend religious ceremonies. Also special seats for the royal family and court women were reserved in this building while the clergy were left out entirely. In fact, this was the only case in which religious ceremonies were held without any attachment to the clergy class and their roles in such affairs.
    Keywords: Tekyeh Dowlat, Nasser al-Din Shah Qajar, Ta’ziyeh, religious ceremonies, Qajar architecture
  • J. Karimi *, S. Vaezzadeh Pages 51-83
    Centralized, unbalanced, and unequal development in the last century has posed serious challenges to Iran's social setup, including ever-increasing deprivation in some metropolitan areas. The city of Kermanshah, apart from these processes, has experienced double deprivation, due to other factors such as an imposed war as well as its special geographical, social and cultural characteristics. This deprivation is the main theme of this study, with emphasis on everyday life among deprived and privileged areas of Kermanshah. We have surveyed and analyzed indices of the economic capital, cultural capital, leisure time activities, body management, and preferences (in literature, cinema, music, food, and economics domains), in 13 deprived and 2 privileged neighborhoods, with 800 samples. Findings indicate that deprived neighborhoods generally follow a relatively similar pattern in different economic, cultural, leisure, tastes and body management arenas, despite minor differences, the main feature of which is poverty and deprivation. In most indicators, there found to be a significant difference between deprived and privileged areas. Also, there had been a positive correlation between the economic situation and the variables of "cultural capital", "body management", "artistic and literary preferences" and "economic logic". Demographic variables such as age, education and job were also important in changing the amount of capitals.
    Keywords: Cultural capital, deprived neighborhoods, leisure time, Lifestyle, taste preferences
  • F. Asghari * Pages 85-117
    Like any other community, the university has its own cultural set up. But unfortunately, the culture, which is currently dominating the Iranian higher education institutions, does not meet the expectations of a scientific community. The present study, based on views and experiences of academics as well as using an interpretive approach, tries to answer the main research question as why and how such a disorder prevails in academic culture. In this qualitative study, the Grounded Theory has been applied as research methods. The selection of participants, including faculty members from higher education institutions, was based on theoretical sampling. It continued until achieving a saturation point. Data collection was done through semi-structured interviews, including 17 individual and 4 group interviews. Data were categorized via three-stage coding (open, axial and selective) and classified into 1900 codes, 458 concepts, 101 subcategories and 32 main categories. Further, the data analysis was carried out based on the concept of context, analytical tool paradigm (conditions, action-interaction and consequences) and conditional-consequential analytical strategy matrix. Based on the acquired results "non-adherence to academic norms" was selected as a central phenomenon, and the final model was based on causal conditions and contextual factors at micro and macro levels, academic interaction including resistance, silence and abuse as well as the consequences including individual, organizational and national ones. The final outcome indicates the strengthening and reproduction of the central phenomenon in case of lack of university actions to help improve the situation.
    Keywords: Higher Education, University, Culture, Academic culture, Grounded Theory
  • A. Babaiefard *, T. Yoosefifar, Z. Amjadi Pages 119-145

    The present study aimed to investigate the effect of social factors on women’s Body Management in Qom. The theoretical framework was based on various theories by Giddens, Goffman, Nan Lane, Cooley, and Homans. This study was based on a survey design, and the data were collected by a researcher-made questionnaire. The statistical population included all women aged 16-60 years old in Qom. A total of 384 participants were selected using the Cochran’s Formula and quota sampling. SPSS software (Version 22) was used for data analysis. The findings indicated that body management had a significant and direct relationship with social pressure, social acceptance, and life satisfaction as well as achieving a higher social status and attracting the opposite sex. In addition, the results of regression analysis revealed that the aforementioned variables could explain 41% of the changes in ‘Body Management’. Furthermore, implications of the findings for social policy making were discussed. Finally, some suggestions were made for dealing with extreme tendency towards Body Management.

    Keywords: Body Management, Social Pressure, Life Satisfaction, Fitness, Women
  • F. Zafar Abdollahzadeh, M.R. Rasoli *, T. Shiri Pages 147-175
    The global nature of social media has brought ethnic challenges from regional and national stages to the world arena. The current study analyzes these challenges under the framework of Globalization theories. There are two general approaches to globalization: the first believes in complete global homogeneity, while the other does not believe in such an optimistic viewpoint. The purpose here is to clarify which of these two approaches have been used by social media as a means of global communication in relation to Iranian ethnic identities. For that matter, the researchers have conducted in-depth interviews with 11 experts in social communications, anthropology, and sociology and data were analyzed using MAXQDA 10 software. The results demonstrated that the performance of social media has created a dual situation, that is, on the one side they have preserved the Iranian ethnic identity and on the other, they have led them to be influenced by global culture. In other words, social media have reinforced the cultural coexistence of ethnic groups nationally and globally. With regard to separatist ethnic groups, social media do not play a significant role, as this issue is influenced by other social and political factors. Ultimately, the Iranian ethnic motivation to resist global nationality and culture is limited, although social media give them such ability.
    Keywords: Social Media, Iranian ethnic identities, cultural coexistence, ethnic separatism