فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1400)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا مولابیگی، ولی الله حیدرنژاد* صفحات 1-20
    با توجه به حکم مواد 10 و 12 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392، از صلاحیت های مهم دیوان عدالت اداری رسیدگی به دعاوی استخدامی کارکنان دولت است. در همین زمینه هیات عمومی دیوان عدالت اداری در مقام رسیدگی به تعارض دادنامه های شعب دیوان، آرای متعددی را در خصوص تبدیل وضعیت های استخدامی صادر نکره است که این آرا، علاوه بر شعب دیوان برای مراجع اداری نیز لازم الاتباع اند و در موارد ابطال مصوبات و آیین نامه ها نیز آرای هیات عمومی برای دستگاه مشتکی عنه لازم الاجراست. ازاین رو آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری، موجد حق و تکلیف برای مستخدمان دولت و دستگاه های اجرایی است و از منابع مهم حقوق استخدامی محسوب می شود. شکایات مرتبط با تبدیل وضعیت های استخدامی از خرید خدمت به پیمانی، پیمانی به رسمی آزمایشی و رسمی آزمایشی به رسمی قطعی، از مهم ترین دعاوی مرتبط با تبدیل وضعیت در دیوان عدالت اداری است که با وجود صدور آرای متعدد هیات عمومی دیوان عدالت اداری در مورد تبدیل وضعیت های مذکور، با مداقه و تحلیل آرای این هیات، مشخص می شود که هیات عمومی در بعضی از آرای صادره، برداشت صحیحی از قوانین و مقررات نداشته و تفسیر قضایی صایبی ارایه نکرده است، حتی در مواردی، آرای هیات عمومی در موضوعات مشابه، به صورت متعارض با یکدیگر صادر شده اند. ازاین رو با توجه به اهمیت و جایگاه آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری در حقوق استخدامی ایران، تنقیح آرای هیات مزبور در موضوعات مرتبط با تبدیل وضعیت استخدامی و بررسی مجدد آنها در راستای اعمال ماده 91 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، به منظور ارایه رویه ای یکسان و مطابق قوانین و مقررات ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دیوان عدالت اداری، تبدیل وضعیت استخدامی، استخدام پیمانی، خرید خدمت، رسمی قطعی
  • جواد فاضلی نژاد*، جعفر شفیعی سردشت صفحات 33-56
    امروزه حکمرانی خوب را می توان معیار و سنجه ای به منظور ارزیابی نهادها و ساختارهای متعدد قدرت در نظام های مختلف سیاسی به شمار آورد. در نظام سیاسی ایران، دیوان محاسبات کشور با توجه به جایگاه قانونی و اهداف و رسالت خود به عنوان موسسه تخصصی و فنی ناظر بر چگونگی دخل و خرج دولت، می تواند نقش موثری در تحقق حکمرانی خوب، به ویژه حکمرانی مالی خوب ایفا کند. هدف اصلی این مقاله بررسی آسیب شناسانه این نهاد از منظر امکان تحقق پاسخگویی و حاکمیت قانون در دستگاه های اجرایی به عنوان دو مولفه اصلی حکمرانی خوب که در ارتباط نزدیکی با کارویژه های دیوان محاسبات کشورند، است. در این تحقیق از منابع متعدد برخط و کتابخانه ای در حوزه نظارت مالی و حکمرانی خوب استفاده شده است. نتیجه اجمالی به دست آمده مبین این است که در مسیر ایفای نقش سازنده دیوان محاسبات کشور در تحقق پاسخگویی و حاکمیت قانون خلاهای قانونی و فراقانونی متعددی وجود دارد.
    کلیدواژگان: پاسخگویی، حاکمیت قانون، حکمرانی خوب، دیوان محاسبات کشور، نظارت مالی
  • محمدحسن باقری خوزانی، فرامرز عطریان*، غلامحسین مسعود صفحات 57-82

    قانونگذار اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصل 115 قانون اساسی شرایط داوطلبان ریاست جمهوری را تعیین کرده است. به موجب این اصل «رییس جمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی که واجد شرایط زیر باشند انتخاب گردد: ایرانی الاصل، تابع ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوا، مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور». یکی از چالش هایی که همواره در خصوص این اصل وجود داشته، ابهام در حصری یا تمثیلی بودن شرایط مذکور در این اصل است که حسب مورد بر حدود صلاحیت مقنن عادی در تفصیل یا تبیین شرایط داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری اثرگذار است. این مقاله در قالبی توصیفی تحلیلی، ضمن بررسی حدود صلاحیت مجلس در این زمینه اثبات کرد که برخلاف دیدگاه غالب که قایل به حصری بودن شرایط مزبور و به تبع آن عدم صلاحیت مجلس شورای اسلامی در تفصیل یا تبیین شرایط ریاست جمهوری است، تمثیلی قلمداد شدن شرایط مذکور و به تبع آن صالح دانستن مجلس به منظور شناسایی شرایط عمومی با سیاست های کلی انتخابات و برخی نظرهای شورای نگهبان همخوانی بیشتری دارد؛ ضمن اینکه با توجه به صلاحیت عام قانونگذاری مجلس در اصل 71 قانون اساسی، امکان تبیین شرایط اختصاصی مصرح در اصل 115 مفروض است.

    کلیدواژگان: اصل 115 قانون اساسی، اصل 71 قانون اساسی، انتخابات ریاست جمهوری، رجال مذهبی و سیاسی، سیاست های کلی انتخابات
  • سعید شجاعی ارانی* صفحات 83-110
    تا پیش از پیدایش شورای قانون اساسی، ساختار دادگاه های فرانسوی دوگانه بود؛ یعنی برخی دعاوی در دادگاه های قضایی رسیدگی می شدند و برخی دیگر در دادگاه های اداری. بر پایه بخش هفتم قانون اساسی 1958 (ماده 56 تا 63) دادگاهی پایه گذاری شد که کارویژه های مهمی از دادرسی اساسی (سازگاری قانون عادی و ساختاری با قانون اساسی) تا دادرسی انتخاباتی (رسیدگی به دعاوی انتخاباتی) را انجام می داد، اما در دسته بندی دادگاه اداری یا قضایی جای نمی گرفت. با آنکه در آغاز شیوه نگارش و ساختار آرای شورا نزدیک به شورای دولتی بود، اندک اندک کوتاه نویسی کنار گذاشته شد و بر استدلال در آرا افزوده شد. با گذشت زمان، پافشاری بخشی از آموزه حقوقی از یک سو (به دلیل کارویژه این نهاد در حفظ نظم حقوق اساسی و پشتیبانی از حقوق و آزادی های بنیادین) و نظارت شهروندان بر عملکردش از سوی دیگر، سبب شد تا شورا در سال 2016 با هدف استدلال بیشتر و فهم پذیری بهتر، شیوه نگارش و ساختار آرای خود را بازبینی کند. در این پژوهش تحلیلی-انتقادی، با بررسی کارنامه شورا در زمینه سازگاری قوانین با قانون اساسی، خواهیم دید که کامیابی های به دست آمده هنوز چالش های پیش روی این نهاد در دستیابی به آن هدف ها پایان نیافته اند.
    کلیدواژگان: جمهوری پنجم فرانسه، دادرسی اساسی، شورای قانون اساسی، مستند و مستدل بودن رای، نگارش و ساختار رای
  • فاطمه افشاری، آرین پتفت* صفحات 111-140
    در یک نظام حقوقی، شاکله حقوق عامه در قالب حقوق اساسی چارچوب بندی می شود و به عنوان مبنای حقوق عمومی مطمح نظر قرار می گیرد. بند 2 اصل 156 قانون اساسی در مقام بیان رسالت های قوه قضاییه به احیای حقوق عامه اشاره دارد. مبتنی بر محتوای اصول قانون اساسی، نظام حاکمیتی مکلف به ایفای وظایف محوله در خصوص حقوق عامه در سه فاز شناسایی و ادای حقوق عامه، احقاق و ایفای این حقوق و اقامه و احیای آن است، اما در رویه عملی نظام قضایی کشور، وظیفه سوم بر عهده دادستان گذارده شده است، اما با وجود اهداف قانونگذار اساسی در تحقق این مطلوب، وضعیت پاسداشت حقوق عامه و احیای آن در حال حاضر چندان مطلوب نیست؛ ازاین رو مسئله اصلی این پژوهش آن است که چرا این وظیفه قانونی قوه قضاییه به نحو مطلوب محقق نمی شود و چه اقدامات مقتضی می توان برای رفع این مشکل اتخاذ کرد. برای پاسخ به این پرسش، در پژوهش حاضر، موانع تحقق احیای حقوق عامه که مهم ترین آن ها عبارت اند از: ابهام در مفهوم و تعابیر قانونی، نارسایی در قوانین، بی توجهی به مقوله تفکیک نظارت و دادرسی، تداخل وظایف قوا، مشکلات اجرایی و ابهام در عملیاتی یا ستادی بودن دادستانی کل به تفصیل مورد بحث قرار می گیرد و سپس راهکارهای تحقق مطلوب آن ارایه می شود.
    کلیدواژگان: احیای حقوق عامه، اصل 156 قانون اساسی، حقوق عمومی، دادستان، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
  • منصور عشق پور، محمدرضا عباسی* صفحات 141-162
    جمع بین مواد 67 و 72 قانون مالیات ها از ابعاد مختلف با دشواری هایی مواجه است؛ اینکه معاملات املاک از نظر مالیاتی در چه صورتی انجام نمی گیرد و به چه نحوی فسخ یا اقاله می شود، فسخ براساس حکم مراجع قضایی به چه معناست، از جمله آن هاست. مشکل این است که نظام قضایی ما تحقق معاملات قطعی املاکی را که سابقه ثبتی دارند، برخلاف ماده 48 قانون ثبت بدون تنظیم سند رسمی نیز می پذیرد، ولی این امر به موجب تبصره های ماده 53 ق.م.م برای اداره مالیاتی امکان پذیر نیست. البته این تلقی اگرچه صحیح است، آثار نامطلوبی دارد، از جمله اینکه تا زمانی که سند رسمی تنظیم نشده، از نظر قانونی فروشنده، موجر فرض می شود و باید مالیات بر اجاره املاک پرداخت کند، البته درباره واگذاری حق سرقفلی این اشکال وجود ندارد، چراکه بیشتر نویسندگان به ویژه بعد از تصویب قانون روابط موجر و مستاجر، واگذاری حق سرقفلی را با صرف ایجاب و قبول می پذیرند. در این پژوهش که به روش توصیفی و تحلیلی صورت می پذیرد، بعد از تحلیل هریک از دو ماده 72 و 67 پیشنهاد هایی به مجلس شورای اسلامی، برای رهایی از این معضل ارایه شده است.
    کلیدواژگان: اقاله، انجام نشدن معامله، قانون مالیات ها، فسخ، مواد 66 و 72
|
  • Gholamreza Molabeigi, Valiullah Heydarnejad * Pages 1-20
    According to the provisions of Articles 10 and 12 of the Law on Organization and Rules of Procedure of the Court of Administrative Justice approved in 2013, one of the important powers of the Court of Administrative Justice is to handle employment complaints of government employees. In this regard, the General Board of the Court of Administrative Justice, in the position of examining the conflict of lawsuits of the branches of the Court, has issued several opinions regarding the change of employment status. In addition to the branches of the Court, these opinions are also binding on administrative authorities, and in cases of annulment of approvals and regulations, the opinions of the General Assembly are binding on the administration of the party complaining. Therefore, the votes of the General Board of the Court of Administrative Justice create rights and duties for government employees and government agencies and are considered as important sources of employment law. Therefore, considering the importance and position of the General Board of the Administrative Justice Court in the employment law of Iran, revise the opinions of the said board on issues related to the change of employment status and re-examine them in accordance with Article 91 of the Law on the Organization and Procedure of the Administrative Justice Court. The same procedure and in accordance with the rules and regulations seems necessary.
    Keywords: Administrative Justice Court, Convert employment status, Service purchase contract, Examinatory recruitment, Permanent recruitment
  • Javad Fazelinejad *, Jafar Shafiei Sardasht Pages 33-56
    Today, good governance can be considered as an important criterion and measure for evaluating various institutions and power structures in different political systems. In the Iranian political system, the Audit Court, given its legal status and defined goals and mission as a specialized and technical institution overseeing how government revenues and expenditures can play an effective role in achieving good governance, especially good financial governance. The main purpose of this paper is the pathological examination of this institution from the perspective of the possibility of accountability and rule of law in the executive apparatus. In this research, numerous online and library resources in the field of financial review and good governance have been used. The concise result shows that there are several legal and extra-legal gaps in the path of playing the constructive role of the Audit Court in achieving accountability and the rule of law.
    Keywords: Good Governance, Audit Court, Financial Review, Accountability, Rule of law
  • Mohammad Hassan Bagheri Khozani, Faramarz Atrian *, Gholam Hossein Masoud Pages 57-82

    "The President must be elected from among religious and political figures who meet the following conditions: Iranian origin, Iranian nationality, managerial capacity and resourcefulness, a good record and trustworthiness and piety, convinced belief in the foundations of the Islamic Republic of Iran and the official religion of the country. One of the challenges that has always existed in connection with this principle is the ambiguity in the exclusive or allegorical nature of the conditions mentioned in this principle, which, as the case may be, affects the limits of ordinary legislative competence in detailing or explaining the conditions of presidential candidates. This article, in a descriptive-analytical format, while examining the limits of the parliament's authority in this field, proved that contrary to the prevailing view, which believes that these conditions are exclusive and consequently the Islamic Consultative Assembly does not have the authority to elaborate or explain the presidential conditions, it is allegorical. Considering the mentioned conditions and consequently considering the parliament competence to identify the general conditions is more in line with the General Policies of the Election and some of the views of the Guardian Council. Moreover, considering the general legislative power of the parliament in Article 71 Constitution, it is possible to explain the specific conditions authorized in Article 115.

    Keywords: Article 115 of the Constitution, Article 71 of the Constitution, Presidential Elections, Religious, Political Personalities, General Policies of the Elections
  • Saeed Shojaei Arani * Pages 83-110
    Prior to the creation of the constitutional Council, the structure of the French courts was twofold, with some cases being heard in judicial courts and others in administrative courts. Under the Seventh Section of the 1958 Constitution (Articles 56 to 63), a court was established that performed important functions from the constitutional justice (compatibility of the ordinary and organic law with the Constitution) to the electoral justice (adjudication of electoral claims). However, it did not fall into the category of administrative or judicial courts. Although at the beginning the style of writing and structuring the decisions of the council was close to that of the Supreme administrative court, over time it abandoned concision and added reasoning to the decisions. Apart from insisting on a part of the legal doctrine, on the one hand, due to the special function of this institution in maintaining the legal-constitutional order and also supporting fundamental rights and freedoms and on the other hand, democratic control over its performance, the council decided in 2016 to review the writing method and the structure of its decisions, with the aim of further reasoning and better comprehensibility. In this study, by examining the balance of the council in the field of conformity of ordinary legislation with the constitution, we will examine the successes and challenges facing this institution in achieving those goals.
    Keywords: Fifth French Republic, Constitutional Justice, Constitutional Council, Writing, Structure of Decisions, Reasoning of Decision
  • Fatemeh Afshari, Arian Petoft * Pages 111-140
    In a legal system, the structure of public rights" is framed in terms of constitutional rights and is considered as the basis of public law. Paragraph 2 of the Article 156 of the Constitution refers to the restoration of public rights as the expression of the missions of the judiciary. Based on the content of the principles of the Constitution, the system of government is obliged to perform its duties in relation to public right in three phases: (1) Recognition and implementation; (2) restitution and fulfillment; (3) restoration and enforcement. Based on the practical procedure of the judicial system of the country, the third task has been assigned to the prosecutor, but despite the goals of the constitution in achieving the protection, compensation, and restoration of public rights, it is not very favorable at present; Therefore, the main issue of this research is why this legal duty of the judiciary is not fulfilled properly and what appropriate measures can be taken to solve this problem. To answer this question, in the present study, the obstacles to the realization of the restoration of public rights are discussed in detail and then the solutions for its desired realization are presented; the most important of which are: ambiguity in the concept and legal interpretations, inadequacies in the law, lack of attention to the issue of separation of supervision and litigation, executive problems and ambiguity in the operational or staffing of the Attorney General. Given the gap in the literature in this area and the importance of restoring public rights, the present study can be a valuable step towards enriching the constitutional rights and strengthening the judicial justice of our country.
    Keywords: Restoration of Public Rights, Article 156 of the Constitution, Public Law, Prosecutor, Constitution of the Islamic Republic of Iran
  • Mansour Eshghpour, Mohammad Reza Abbasi * Pages 141-162
    In different dimensions, the consolidation of Articles (66) and (72) of the Direct Taxes Act confronts several difficulties, including when property transactions are not considered valid in terms of taxation? and how these transactions may be revoked or rescinded? What is the meaning of revocation in accordance with the decisions issued by the judicial authorities? The problem is that our judicial system acknowledges definite property transactions which, contrary to the Article (48) of the Registration Act, are concluded without drawing up a notarial document, but the tax administration office does not accept this matter according to remarks of the Article (53) of the Direct Taxes Act. Although this perception is true, it has several adverse effects, for example until the date when the notarial document is not made, the seller is legally considered as the landlord and he/she must pay property rental tax. On the other hand, there is no such issue in relation to the assignment of the right to goodwill, because most authors, in particular after the enacting of the Landlord and Tenant act, accept the assignment of the right to goodwill merely through an offer and an acceptance. This research is based on a descriptive-analytical method and addresses the articles (72) and (67), accordingly, some suggestions are provided to the Islamic Consultative Assembly to pass the mentioned problem. Although this perception is true, it has several adverse effects, for example until the date when the notarial document is not made, the seller is legally considered as the landlord and he/she must pay property rental tax. On the other hand, there is no such issue in relation to the assignment of the right to goodwill, because most authors, in particular after the enacting of the Landlord and Tenant act, accept the assignment of the right to goodwill merely through an offer and the acceptance. This research is based on a descriptive-analytical method and it addresses articles (72) and (67), accordingly, some suggestions are provided to the Islamic Consultative Assembly to overcoming the mentioned problem.
    Keywords: Revocation, Rescission, Invalid Transaction, Direct Taxes Act, Articles (66), (72)