فهرست مطالب

سیاست های راهبردی و کلان - پیاپی 34 (تابستان 1400)

نشریه سیاست های راهبردی و کلان
پیاپی 34 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یحیی کمالی*، صدیقه شیخ زاده جوشانی، فرزانه حسین عسکری صفحات 210-248

    شناسایی و دسته بندی معیارهایی برای تدوین سیاست های عمومیچکیدههدف پژوهش حاضر، شناسایی معیارهایی برای تدوین سیاست های عمومی است. تحلیلگران سیاست نقش مهمی در مرحله تدوین سیاست ایفا می کنند. در مرحله تدوین سیاست ها، ابعاد و عوامل مشکلات سیاستی بررسی شده، گزینه های سیاستی و پیامدهای آنها شناسایی و مدون می شوند و گزینه های سیاستی مناسب برای هر مشکل، پیشنهاد می گردد. تدوین مناسب و دقیق سیاست های عمومی می تواند احتمال موفقیت و اثربخشی این سیاست ها را افزایش دهد. از این رو شناخت مرحله تدوین و احصاء معیارهایی برای تدوین خوب سیاست های عمومی ضروری است. در پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل مضمون و با بررسی مطالعات و پژوهش های مربوط به تدوین سیاست ، معیارهایی برای تدوین خوب سیاست ها، شناسایی و در پنج مضمون 1) معیارهای مربوط به ماهیت مسئله عمومی 2) معیارهای مربوط عوامل مسئله عمومی 3) معیارهای مربوط به بازیگران تدوین 4) معیارهای مربوط به راه حل های ارایه شده و 5) معیارهای مربوط به تعیین اهداف دسته بندی شده است. این معیارها می تواند راهنمای تحلیلگران، سیاستگذاران، سازمان ها و نهادهای ذیربط در تدوین سیاست های عمومی باشد.

    کلیدواژگان: سیاست، سیاستگذاری، تدوین سیاست، تدوین خوب، معیار
  • علی باقری*، میثم فرزین، سید جواد امینی صفحات 250-271

    سیاست های کلی نظام چارچوب کلی برای جریان قانون گذاری، اجرایی و نظارتی نظام به محسوب می شوند. دغدغه اصلی نظام در سالهای اخیر، میزان و چگونگی تحقق سیاست های کلی و نظارت بر تحقق آن ها بوده است. در الگوهای فرآیندی نظارت و کنترل تحقق سیاست ها که مراحل قبل از اجرا (تدوین)، حین اجرا و پس از اجرا را شامل می شود، نظارت و کنترل پیشینی به اندازه نظارت و ارزیابی پسینی دارای اهمیت است. در مرحله تدوین و سیاست گذاری، توجه به «ویژگی های مطلوب» و «ملاحظات» ضروری یک سیاست کلی از منظر تحقق پذیری و نظارت پذیری، مساله اصلی پژوهش حاضر بوده است که بر اساس روش تحقیق آمیخته (کمی و کیفی)، نسبت به شناسایی و تبیین آن ها اقدام شده است. برای تحلیل و تفسیر داده های کیفی (مصاحبه ها) از روش تحلیل مضمون و برای تحلیل داده های مرحله کمی (پرسش نامه) از آزمون های آماری استنباطی (معادلات ساختاری) استفاده شده است. در نتیجه پژوهش حاضر، 15 مولفه در بعد «ویژگی ها» و 4 مولفه در بعد «ملاحظات» تدوین سیاست های کلی، شناسایی و زیرمولفه های هریک از آنها نیز تبیین گردیده است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری عمومی، سیاست های کلی نظام، نظارت و کنترل
  • مصیب پهلوانی*، رمضان حسین زاده، حسینعلی بندانی خاریکه صفحات 272-297

    امروزه معضل بیکاری یکی از چالش هایی است که کشور و به تبع آن استان سیستان و بلوچستان با آن مواجه است. از سوی دیگر، یکی از بخش هایی که می تواند باعث ایجاد اشتغال شود بخش تعاون می باشد. طبق سند چشم انداز 1404 و همچنین قانون برنامه های توسعه اقتصادی کشور به ویژه اصل 44 قانون اساسی، بخش تعاون به عنوان یکی از پایه های نظام اقتصادی کشور قلمداد شده و از دولت خواسته شده حمایت های مورد نیاز را با افزایش سهم فعالیت های اقتصادی بخش تعاونی جهت کمک به تامین عدالت اجتماعی، کاهش فقر و محرومیت و ایجاد اشتغال انجام دهد. از این رو، هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر سرمایه گذاری بخش تعاون بر اشتغال در مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان با استفاده از روش اقتصادسنجی فضایی می باشد. در این پژوهش از داده های مربوط به 50 شرکت تعاونی در مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان طی دوره 1396-1391 استفاده شده است. نتایج مدل های اقتصادسنجی فضایی نشان می-دهد که میزان دستمزد پرداختی در بخش تعاون بیشترین میزان اثرگذاری مستقیم بر اشتغال استان را دارا می باشد. همچنین نتایج نشان می دهد که در بخش تعاون استان میان سرمایه گذاری و اشتغال ارتباط مثبتی وجود دارد. همچنین باتوجه به نتایج تخمین های مدل متغیر شاخص قیمت رابطه مثبت و معنی داری با اشتغال در بخش تعاون استان داشته است.

    کلیدواژگان: تعاونی، اشتغال، سرمایه گذاری، دستمزد، اقتصادسنجی فضایی
  • وحید شقاقی شهری*، اسراء کریم صفحات 298-327

    سیاست های کلی جمعیت یکی از مهمترین سیاست های کلی نظام است که در قالب 14 سیاست به تاریخ اردیبهشت ماه 1393 از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ گردید. در این سیاست های کلی، از یک سو بر پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز تاکید شده و عامل جمعیت به عنوان نقش ایجابی در پیشرفت کشور اطلاق شده است. از طرف دیگر بر جبران کاهش نرخ رشد جمعیت و نرخ باروری سال های گذشته تاکید شده است. هدف مقاله حاضر ارزیابی و سنجش وضعیت اجرای سیاست های کلی جمعیت طی دوره 90 تا 98 برپایه ساخت شاخص ترکیبی است. نتایح حاصل حکایت از عدم تحقق اهداف کلان سیاستهای کلی جمعیت و روندی کاهنده در شاخص ترکیبی برآورده شده طی دوره 90 تا 98 است. از اینرو ضرورت دارد مسیولان کشور با جدیت به برنامه ریزی و رفع موانع تحقق سیاست های چهارده گانه اقدامات لازم مبذول دارند.

    کلیدواژگان: سیاستهای کلی، جمعیت، سنجش، اهداف کلان
  • وحید قربانی*، ابوالحسن فقیهی صفحات 328-359

    مقاله حاضر به بررسی ارتباط بین راهبرد مدیریت دانش و راهبرد مدیریت منابع انسانی در شرایط مختلف فناورانه در راستای سیاستهای علم و فناوری می پردازد. این پژوهش به بررسی یک رابطه همبستگی به عنوان یک پژوهش توصیفی پرداخته است جامعه آماری این پژوهش متشکل از 51 مدیرخبره در 17 شرکت و سازمان با فناوریهای پیشرفته و ساده بود. این تحقیق مدلی انطباقی از ارتباطات ممکن در شرکتها بسته به نوع فناوری ارایه نمود. یافته های تحقیق نشان می دهد شرکتهای بهره گیرنده از راهبرد کدگذاری در فناوریهای تکراری از نیروهای وظیفه مدار و با قابلیت کنترل بالا، آموزشهای القایی، ارزیابیهای کارایی محور و پرداختهای مادی، نتیجه گرا، محرمانه، استفاده می کنند و همچنین سازمانها و شرکتهای بهره گیرنده از راهبرد شخصی سازی در فناوریهای غیرتکراری از نیروهای خلاق و تیم گرا، آموزشهای کاوشی و اکتشافی، ارزیابیهای مبتنی بر اثربخشی و پرداختهای مبتنی بر عملکرد، مهارت گرا، شفاف استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت منابع انسانی، فناوری، راهبرد
  • سید محمد میرمحمدی، غلامرضا کاظمیان، سجاد رضایی* صفحات 360-389

    آمایش سرزمین، تصویر سرزمینی توسعه و پیشرفت بلندمدت است. در حال حاضر، سازمان برنامه وبودجه به عنوان متولی مطالعات آمایش سرزمین، مشغول تدوین سند ملی آمایش سرزمین است. پس از پایان تدوین این سند، اجرای آن در دستور کار نهادهای مربوطه قرار خواهد گرفت. مرحله پیاده سازی طرح های کلان، مرحله مهمی است که عموما با چالش های فراوانی همراه است. مسئله ای که پیش از آغاز اجرای طرح آمایش سرزمین در کشور باید مورد بررسی قرار گیرد، الزامات پیاده سازی این طرح است. بررسی اسناد و مدارک مرتبط با آمایش سرزمین در دهه های گذشته حاکی است که هنوز الگوهای مناسبی برای اجرای آمایش سرزمین در کشور وجود ندارد. در پژوهش حاضر، با صاحب نظران مرتبط با موضوع، مصاحبه های نیمه ساخت یافته صورت پذیرفته است. مصاحبه ها با استفاده از تحلیل مضمون، نظام مند شده و الگوی الزامات پیاده سازی آمایش سرزمین استخراج گردیده است. این الگو دارای 6 بعد اصلی، 17 مولفه و 34 زیرمولفه است. ابعاد اصلی این الگو عبارت اند از توجه به ماهیت آمایش، تدوین صحیح آمایش، مدیریت منابع انسانی، سازمان مجری توانمند، نظارت و بازخوردگیری مناسب و ملاحظه شرایط محیطی. با توجه به بررسی ها، تدوین صحیح طرح آمایش سرزمین و مدیریت منابع انسانی، بیشترین اهمیت را در پیاده سازی آمایش سرزمین دارا هستند.

    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، پیاده سازی خط مشی، آمایش سرزمین
  • فاطمه زائرثابت، محمد دوستار*، غلامرضا معمارزاده، محمود البرزی صفحات 390-416

    با عنایت به اهمیت مساله اجرای اثربخش سیاست های کلان اداری، این تحقیق با هدف ارایه مدل عوامل موثر بر اجرای اثربخش قانون خدمات کشوری در حوزه منابع انسانی انجام شد. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، یاداشت برداری در مرحله کیفی و پرسش نامه در مرحله کمی است. با تحلیل محتوای تحقیقات انجام شده در زمینه اجرای خط مشی عمومی قانون خدمات کشوری، مدلی با سه بعد اصلی و نه بعد فرعی شامل فرایند(استخدام و جذب،آموزش و بهسازی، جبران خدمات) ، ساختار (راهبرد و خط مشی، ساختار، منابع و زیرساخت ها)و عوامل زمینه ای(دولت- مقرارات گذاران، اجتماعی - فرهنگی، سیاسی- اقتصادی)، 29 مولفه و 108 شاخص پس از غربال طی دو راند دلفی فازی با مشارکت 11 خبره مطلع و صاحبنظر درحوزه قانون خدمات کشوری، ارایه گردید. نتایج تحلیل اهمیت- عملکرد متغیرهای مدل حاکی از آن بود که متغیرهای سیاست زدایی محیط اجرا ، ارتباطات و آزادی عمل، رعایت شایستگی، ابزارهای اجرای خط مشی ، زیرساخت ها ،، جامعیت، انسجام و کفایت ، بودجه، پشتیبانی مالی و اقتصادی، جذب ضابطه مند، توانمندسازی، ظرفیت های مالی، حمایت و پشتیبانی، بازبینی و نظارت، نظام یافتگی فنی و ضمانت اجرایی در ناحیه ضعف (اهمیت بالا-عملکرد پایین) قرار دارند

    کلیدواژگان: قانون خدمات کشوری، مدیریت منابع انسانی، سیاست های کلان
  • فاضل سیدی*، محمد ذاکری، زلیخا مرسلی ارزنق صفحات 418-443

    هدف این پژوهش تحلیل کارآفرینی اجتماعی در شرکت های تعاونی در راستای سیاست های کلی بخش اشتغال است. تحقیق حاضر از دیدگاه پارادایم شناسی اثبات گرا و به لحاظ مخاطب شناختی کاربردی، به لحاظ روش پیمایشی و به لحاظ قلمرو زمانی در حوزه تحیقات مقطعی و از نظر جمع آوری داده ها نیز میدانی است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش برای اندازه گیری متغیر قابلیت های فناوری اطلاعات، کارآفرینی اجتماعی، فرهنگ کار پرسشنامه استاندارد است، که شامل 21 سوال برای سنجش کل متغیرهای تحقیق است. روایی محتوا به وسیله ابزار CVI , CVR توسط پنل خبرگان تایید شد. روایی سازه و پایایی مدل نیز با استفاده از آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی، پایای اشتراکی، بررسی و تایید شد. جامعه آماری تحقیق حاضر مدیران بخش تعاونی های تولیدی است که با استفاده از نرم افزار تعیین حجم نمونه G power در سطح آلفای 1/0 و توان آزمون 85/ 0 درصد 171نفر به عنوان نمونه نهایی تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور آزمون فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. همچنین نتایج پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS,24و Smart:PLS,3 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد قابلیت فناوری اطلاعات بر کارآفرینی اجتماعی تاثیر معناداری دارد. همچنین فرهنگ کار بر کارآفرینی اجتماعی تاثیر معناداری داشته است. نقش تعدیلگر فرهنگ کار مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، قابلیت فناوری اطلاعات، فرهنگ کار، تعاونی های تولیدی، سیاست های کلی بخش اشتغال
|
  • Yahya Kamali *, Sedighe Sheikhzadeh Jooshani, Farzane Hosein Askari Pages 210-248

    Identifying and categorizing a set of criteria for formulation of public policiesAbstractThis study aims to identify and categorize a set of criteria for formulation of public policies. Policy analysts have important role in Policy formulation. In the policy formulation stage, the dimensions and causes of policy problems are examined, policy options and their consequences are identified, and the appropriate policy option is proposed for each problem. Proper and accurate formulation of public policies can increase the probability of success and effectiveness of these policies. Therefore, it is necessary to know the formulation stage and identifying the criteria of good formulation of public policies. this research, by using of thematic analysis and by reviewing policy studies and researches, identified the criteria of good policy formulation and categorized in five themes 1) the nature of the public problem 2) the factors of the public problem 3) the formulation players 4) the policy options and 5) the policy objectives. These criteria can guide analysts, policymakers, organizations and relevant institutions in formulating the public policies.

    Keywords: Policy, Policy making, policy formulation, good formulation, Criteria
  • Ali Bagheri *, Meysam Farzin, Seyed Javad Amini Pages 250-271

    The general policies of the system are the general framework for the legislative, executive and supervisory processes of the system. The main concern of the system in recent years has been the extent and manner of implementation of general policies and monitoring their implementation. In the process models of monitoring and controlling the implementation of policies, which include the stages before implementation (formulation), during implementation and after implementation, a priori monitoring and control is as important as posterior monitoring and evaluation. In the formulation and policy-making stage, paying attention to the "desirable characteristics" and "considerations" necessary for a general policy in terms of feasibility and controllability, has been the main issue of the present research, which is based on a mixed research method (quantitative and qualitative). These features and considerations have been identified and explained. Content analysis method was used to analyze and interpret qualitative data (interviews) and inferential statistical tests (structural equations) were used to analyze quantitative stage data (questionnaire). As a result of the present study, 15 components in the dimension of "characteristics" and 4 components in the dimension of "considerations" of general policy formulation, identification and sub-components of each of them have been explained.

    Keywords: Public Policy, General policies of the system, supervision, control
  • Mosayeb Pahlevani *, Ramezan Hosseinzadeh, HosseinAli Bandani Kharikeh Pages 272-297

    Nowadays, the problem of unemployment is one of the challenges facing the country and specially, the province of Sistan and Baluchestan. On the other hand, one of the sectors that can create employment is the cooperative sector. According to the Vision 1404 document and the Law on Economic Development Programs, and Article 44 of the Constitution, the cooperative sector is considered as one of the foundations of the country's economic system and the government has been asked to provide the necessary support by increasing the share of economic activities in the cooperative sector to help for social justice, reduce poverty and deprivation, and create employment. Therefore, the aim of this study is to investigate the effect of investment in the cooperative sector on employment in different regions of Sistan and Baluchestan province using spatial econometric method. In this study, data related to 50 cooperative companies in different regions of Sistan and Baluchestan province during the period 1391-1396 have been used. The results of spatial econometric models show that the amount of wages paid in the cooperative sector has the highest direct impact on employment in the province. The results also show that there is a positive relationship between investment and employment in the province's cooperative sector. Moreover, according to the estimates of the variable model, the price index has a positive and significant relationship with employment in the cooperative sector of the province.

    Keywords: Cooperative, employment, Investment, Wages, Spatial Econometrics
  • Vahid Shaghaghi Shahri *, Asra Karim Pages 298-327

    Measuring of success in the achievement of general policies on population(period 2011-2019)AbstractThe general policies on population had been set in 2014 by supreme leader as an important policy in Iran. The general policies on population is emphasised on the significance of the issue of population in achieving national power and improving the dynamism, development and youthful nature of the population of the country as an opportunity and advantage and with the purpose of making up for population decreases in recent years.The main purpose of current paper is measuring of success in the achievement of general policies on population in period of 2011-2019 by making the composite indicator. The results reveal the the composite indicator has decreasing trend and the key goals are not reached. Thus it is necessary to formulate comprehensive plans for achieving the goals and to adopt essential measure in a careful, rapid and powerful way. 

    Keywords: general policies, population, Measuring, Goals
  • Vahid Ghorbani *, Abolhassan Faghihi Pages 328-359

    The Main Purpose Of This Article was to present a model of aligning of Knowledge Management Strategies with Human Resources strategies in Technological Conditions According to Science and Technology Policies.Main Problem Of Research Is One Of Important Reasons Deficit On Knowledge Management And Data Gathering And Mining And Monopolizing . The research, in terms of purpose Is A Fundamental Descriptive that Survey Knowledge Management Strategies As Independent Variable And Human Resources strategies As Dependent Variable .Hypothesis Are: 1- High Technologies companies Chooses Personalization Strategies. 2- Routine of Technologies companies Chooses Codification Strategies. Data Is Collected From seventeen Companies, With Advanced and edge of technologies Technologies by Standard Questionnaire For technologies By Rhods and for KM Strategies Is Based On A Work By Hanssen & Nohria And Nonaka Then Modifying Standard Questionnaire Is 0.993. and analyzed by SPSS.According to the results of research, Conclusion Are Companies Which Use Codification Strategies In routine Technologies Perform More Successful and Companies Which Use Personalization Strategies In High of technology Perform More Successful .

    Keywords: human resource, Knowledge Management, strategy, technology
  • Seyyed Mohammad Mir Mohammadi, Gholamreza Kazemian, Sajad Rezaei * Pages 360-389

    Land management is the land image of long-term development and progress. Currently, the Planning and Budget Organization, as the custodian of land management studies, is developing a national land management document. After the completion of this document, its implementation will be on the agenda of the relevant institutions. The implementation phase of macro-plans is an important phase that is generally associated with many challenges. An issue that must be considered before starting the implementation of the land management plan in the country is the requirements for the implementation of this plan. Examination of documents related to land management in the past decades shows that there are still no suitable models for land management in the country. In the present study, semi-structured interviews were conducted with experts related to the subject. The interviews were systematized using thematic analysis and the pattern of land management implementation requirements was extracted. This template has 6 main dimensions, 17 components and 34 subcomponents. The main dimensions of this model are paying attention to the nature of planning, proper planning, human resource management, capable executive organization, proper monitoring and feedback, and consideration of environmental conditions. According to the studies, the correct formulation of land management plan and human resource management are of the greatest importance in the implementation of land management.

    Keywords: Public Policy, Policy implementation, Land Management
  • Fatemeh Zaersabet, Mohammad Doostar *, Gholamreza Memarzadeh, Mahmood Alborzi Pages 390-416

    Considering the importance of the issue of effective implementation of macro-administrative policies, this study was conducted with the aim of presenting a model of factors affecting the effective implementation of the Civil Service Law in the field of human resources. The main tools of data collection are taking notes in qualitative stage and questionnaires in quantitative stage. By analyzing the content of research conducted in the field of implementation of the general policy of the Civil Service Law, a model with three main dimensions and 9 sub-dimensions including process (employment and recruitment, training and improvement, service compensation), structure (strategy and policy, structure, resources and infrastructure) and underlying factors (government-regulators, socio-cultural, political-economic), 29 components and 108 post-screening indicators were presented in two fuzzy Delphi rounds with the participation of 11 knowledgeable experts in the field of civil service law. The results of the significance-performance analysis of the model variables indicated that the variables of depoliticization of the implementation environment, communication and freedom of action, observance of competence, policy implementation tools, infrastructure, comprehensiveness, coherence and adequacy, budget, financial and economic support, regulated recruitment, empowerment, financial capacity, aid and support, review and oversight, technical systematization and executive guarantee are in the weak zone

    Keywords: Civil Service Law, macro-administrative policies, human resources
  • Fazel Saydi *, Mohamad Zakeri, Zoleikha Morsaliarzanagh Pages 418-443

    The aim of this study is to analyze social entrepreneurship in cooperatives in line with the general policies of the employment sector. From the point of view of positivist paradigm and from the point of view of applied audience, from the point of view of survey method, and from the point of view of time domain, the present research is field research and in terms of data collection. The data collection tool in this study is a standard questionnaire, which includes 21 questions to measure all research variables. Content validation was confirmed by CVI and CVR tools by the panel of experts. Structural validity and model reliability were also assessed using Cronbach's alpha, hybrid reliability, and shared reliability. The statistical population of the present study is the managers of the production cooperatives who were examined as the final sample of the research by using software to determine the sample size of G power at the alpha level of 0.1 and the test power of 0.85%. In order to test the hypotheses, structural equation modeling method has been used. The research results were also evaluated using SPSS software, 24 and Smart: PLS, 3. The results showed that the ability of information technology has a significant effect on social entrepreneurship. Work culture has also had a significant impact on social entrepreneurship. The regulatory role of work culture was confirmed.

    Keywords: Social entrepreneurship, Information Technology Capability, Work Culture, production cooperatives, General Employment Policie