فهرست مطالب

طب سنتی اسلام و ایران - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1399)

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احسان امیری اردکانی، حسین عسکری، صدیقه خادمیان، شیوا همتی، عبدالعلی محقق زاده* صفحه 311
    سابقه و هدف

    داروشناسی بومی از دیرباز، ‌یکی از منابع مهم کشف دارو است که شامل جمع‌آوری فهرستی از گیاهان یک گروه بومی و توضیح در مورد کاربرد این گیاهان می‌باشد. منطقه باشت و گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد قلمرو ایل باوی است که مردم آن از گونه ‏های گیاهی فراوانی برای اهداف درمانی خود بهره می‏برند.

    مواد و روش‌ها:

    در این پژوهش جمع‌آوری اطلاعات از 11 خبره محلی در قالب مصاحبه و پرسشنامه انجام شد. سپس گیاهان و نمونه‌های عطاری مورداشاره افراد خبره محلی در منطقه موردسکونت ایل باوی جمع‌آوری شد و موردشناسایی قرار گرفت. نتایج مربوط به مفردات دارویی به‌صورت جداولی براساس کاربرد در بیماری‏های مختلف مرتب شد و درصد استفاده از خانواده‌های گیاهی، درصد روش مصرف، درصد اندام مورداستفاده و دسته‌های بیماری براساس نظام دسته‌بندی بیماری‌های 2019 نوشته شد. درنهایت نیز ضریب اجماع مطلعین تحلیل شد.

    یافته‌ ها:

    براساس این مطالعه، در ایل باوی در مجموع از 56 مفرده گیاهی استفاده می‌شود. بیشتر بیماری‌های موردتوجه این ایل، بیماری‌های دستگاه گوارشی با فراوانی 50 مورد مفرده بود. همچنین پرکاربردترین خانواده مورداستفاده، خانواده نعنا Lamiaceae با 7 گونه گیاهی شناخته شد. عمده اندام‌های گیاهی مورداستفاده در این ایل، اندام‌های هوایی هستند. پرکاربردترین شکل دارویی در این ایل نیز جوشانده با فراوانی 72 موردمصرف بود. بیشترین اجماع در گونه‌های گیاهی مورداستفاده مربوط به بیماری‌های پوستی با مقدار 35/0 و بیشترین اجماع در خانواده‌های گیاهی در دسته بیماری‌های بارداری و زایمان با مقدار 75/0 بود.

    نتیجه‌ گیری:

    با توجه به گستردگی دانش بومی دارویی این ایل، حفاظت از دانش‌های بومی آن و بهره‌گیری از این دانش‌ها به نفع عموم مردم جامعه و حفظ حقوق مالکیت معنوی این دانش برای مردم این منطقه، ضروری به ‏نظر می‏رسد. در این راستا لازم است اقدامات فرهنگ‌سازی، قانونی و نظارتی متناسب به‌منظور حفظ و گسترش دانش‌های بومی دارویی بیشتر موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: داروشناسی بومی، گیاهان دارویی، اتنوفارماکولوژی
  • حسین مرادی دهنوی، حسن روشن*، سیده عفت حسینی صفحه 331
    سابقه و هدف

    رابطه بین حفظ سلامتی قلب، کبد و مغز و تغذیه امری انکارناپذیر است. طب ایرانی یکی از مکاتب طبی کل‌نگر است که با تکیه بر تجربیات چندین‌ هزارساله، به نقش تغذیه در حفظ سلامتی مغز، قلب و کبد پرداخته است. هدف از این پژوهش، تبیین نقش خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها در حفظ سلامتی این اعضا از منظر طب سنتی ایرانی است.

    مواد و روش‌ها:

    مواد موردمطالعه، حدود 20 کتاب مرجع در طب سنتی ایرانی در قرون مختلف (از قرن اول تا قرن 14 ه.ق) است که برخی از آن‌ها از طریق نرم‌افزار نور استخراج شد. همچنین از آثار پژوهشی معتبر جدید در پایگاه‌های معتبر بین‌المللی (به زبان انگلیسی) در بازه زمانی 1999 تا 2020 بهره گرفته شد. جست‌وجو براساس کلیدواژه‌ های مرتبط صورت گرفت و داده‌های موردنیاز به روش تحلیلی-اسنادی جمع‌آوری، بررسی و تحلیل شد.

    یافته‌ها:

    در طب سنتی برای حفظ سلامت قلب به مصرف غذاهای لطیف، لذیذ و غیرخشکی‌افزا و رعایت آداب و اصول آشامیدن سفارش شده است. برای حفظ سلامت کبد، به خوردنی‌ هایی اشاره شده که موجب برهم‌زدن تعادل اخلاط و ایجاد انواع سوء‌مزاج‌ها نشود. در حفظ سلامت مغز نیز به مصرف غذاها و نوشیدنی‌های لطیف و پرهیز از مبخرات و قرار نگرفتن در معرض بوهای بد و پرخوری سفارش شده است. مشابه این یافته‌ها درباره برخی مواد غذایی نظیر زعفران و انجیر، و اصول خوردن و آشامیدن در طب مدرن نیز مشاهده شد.
     
    نتیجه‌گیری:

    این مطالعه حاکی از اهمیت زیاد تغذیه در بهبود عملکرد کبد، قلب و مغز و پیشگیری از ابتلای آن اعضا به بیماری‌هاست. به ‏نظر می‌رسد انجام پژوهش‌های بیشتر با تمرکز بر تاثیر انواع مختلف خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها بر حفظ سلامتی این اعضا ضروری است.

    کلیدواژگان: طب، حفظ سلامتی، خوردنی ها و آشامیدنی ها، طب ایرانی
  • نفیسه نیلی، الهام عمارت کار، سودابه بیوس، سید عباس هاشمی‏ نژاد، فاطمه عمادی* صفحه 345
    سابقه و هدف

    دوران بارداری با وجود تغییرات فیزیولوژیک متعدد، به‏عنوان مرحله‏ای حساس همواره مورد توجه بوده است و در طب سنتی ایران به‏منظور حفظ سلامتی وکاهش عوارض، فصل مجزایی به مراقبت ‏های دوران بارداری اختصاص دارد. در این میان ورزش به‌عنوان یکی از اصول حفظ سلامتی اهمیت ویژه‌ای دارد. در این مطالعه قصد داریم اثر ورزش در بارداری را در متون طب سنتی ایران بررسی کنیم.

    مواد و روش‏ها:

    در این مطالعه مروری، اطلاعات براساس نمونه‏ گیری هدفمند و با استفاده از کتاب‏ های معتبر طب سنتی نظیر قانون فی الطب، ذخیره خوارزمشاهی، الحاوی، کامل الصناعه، خلاصه الحکمه، طب اکبری، مفرح القلوب جمع‏آوری شد و براساس یافته‏ های مقالات جدید پایگاه ‏های Scopus Google Scholar, PubMed, Magiran, Iran medex, Science Direct, SID طی سالهای 2005 تا 2021 دسته‏ بندی و مقایسه شد.

    یافته‏ ها:

    در تدابیر بارداری، حفظ سلامتی مادر و جنین و پاکسازی بدن از مواد زاید، اهمیت دارد. فعالیت بدنی و ورزش، یکی از روش های پاکسازی این فضولات شمرده می‏شود و طبقه ‏بندی مختلف و منافع متعددی برای آن ذکر شده است. فواید ورزش و نوع مناسب و نامناسب آن در طی بارداری در رفع عوارض بارداری در این مطالعه مورد بحث قرار گرفته است.

    نتیجه ‏گیری:

    فعالیت بدنی و ورزش مناسب و متوسط در بارداری، به بهبود سلامتی مادر و جنین منجر شده و از بسیاری عوارض طی بارداری پیشگیری می‏کند. همچنین رعایت موارد احتیاط برای انجام ورزش در طی بارداری و فردی‏ سازی فعالیت بدنی، بسته به عادات قبل از بارداری، توصیه می‏شود.

    کلیدواژگان: ورزش، بارداری، طب سنتی، طب ایرانی
  • سهیل نصری رودسری، محبوبه شرفی*، جواد هروی صفحه 353
    سابقه و هدف

    سیستم ایمنی به‌منظور حفاظت بدن انسان در مقابل عوامل بیماری‌زا به وجود آمده و به‌طور عمده از دو بخش ایمنی سلولی و ایمنی هومورال (تولید آنتی‏بادی) تشکیل شده است. این تحقیق در جست‌ و جوی مفاهیم روشنی است که وقوف به وجود سیستم ایمنی بدن را در متون تاریخی طب ایرانی به اثبات رساند.

    مواد و روش‌ ها :

    این پژوهش به روش مطالعه توصیفی و کتابخانه‌ای با استفاده از منابع طب ایرانی از جمله الحاوی فی الطب، کامل ‏الصناعه ‏الطبیه، القانون فی الطب، قانونچه در طب، الموجز فی الطب، خلاصه التجارب، مفرح القلوب، ذخیره خوارزمشاهی، خلاصه الحکمه و منابع طب رایج انجام‌ شده است.

    یافته‌ ها:

    در کتب دانشمندان طب ایرانی، نظیر محمدبن‏زکریای رازی، ابوعلی سینا، سیداسماعیل جرجانی، عقیلی خراسانی و غیره با مباحث و دیدگاه ‏هایی مواجه می ‏شویم که نشانه ‏های بارزی از وقوف به سیستم ایمنی بدن انسان است به‌طوری ‌که مطابقت زیادی بین بخشی از مفهوم «طبیعت مدبره» در منابع طب ایرانی و مفاهیم «سیستم ایمنی» و «هموستاز» در طب رایج وجود دارد.

    نتیجه‌ گیری:

    با توجه به نگاه کلی‌نگر و دقت‏نظر دانشمندان طب ایرانی، چه‌بسا با مطالعات دقیق‏تر در این آثار، بتوان نظریه‏های جدیدی جهت تشخیص و درمان بیماری‏ ها ارایه کرد.

    کلیدواژگان: یعت، طب ایرانی، سیستم ایمنی، هموستاز
  • پیام شمس الدینی، جلال الدین رفیع فر*، ملوک السادات حسینی بهشتی، نفیسه حسینی‏یکتا صفحه 369
    سابقه و هدف

    کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی یکی از دانش‌های کمکی در حوزه علوم پزشکی است که در سال‌های اخیر با گسترش و توسعه چشمگیری روبه‌رو بوده است. تولید روزافزون اطلاعات در قالب‌های گوناگون چالش بزرگی است که وجه دیگر آن روی‌آوردن کاربران متعدد به پایگاه‌های اطلاعاتی است. از این رو، نظام‌های ذخیره و بازیابی اطلاعات با به‌کارگیری ابزارهایی همچون اصطلاح‌نامه‌ها به دنبال پاسخ‌دادن به این دو نیاز هستند. از سوی دیگر، از میان سرچشمه‌های سه‌گانه پزشکی ایرانی، تا کنون پزشکی مردمی ایران چندان موردتوجه نبوده، بنابراین تدوین اصطلاح‌ نامه‌ای برای آن ضرورت دارد. پژوهش حاضر به دنبال تبیین این ضرورت است.

    مواد و روش‌ها:

    این پژوهش، براساس روش توصیفی- تحلیلی می‌کوشد ضمن مرتب‌ سازی اصطلاح‌نامه‌های موجود براساس نظام رده‌بندی و علوم، توجه نخبگان را به این دانش بشری جلب کند و ضرورت تدوین اصطلاح‌ نامه پزشکی مردمی ایران را نشان دهد. همچنین با جست‌وجو در متون مرجع اصطلاح‌نامه‌نویسی، مبانی نظری تدوین اصطلاح‌ نامه‌هایی با موضوعات بسیار خاص و روایی این تلاش، تبیین می‌شود.

    یافته‌ها:

    در زبان فارسی پیکره نسبتا مناسبی از اصطلاح‌نامه‌ها در رده‌های مختلف علوم و فنون (به‌خصوص اصطلاح‌نامه‌هایی در رده‌های فرعی علوم پزشکی، تاریخ پزشکی، ارتقای بهداشت، کمک‌های اولیه) تهیه و تدوین شده و امکانات و زیرساخت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری برای این کار کمابیش فراهم است. با وجود این در زمینه فرهنگ مردم، مردم‌شناسی و پزشکی قومی نبود اصطلاح‌نامه‌ای مدون بسیار محسوس است.

    نتیجه‌گیری:

    با توجه به اینکه تدوین اصطلاح‌نامه‌هایی با موضوعاتی بسیار خاص در متون مرجع و توصیه‌ نامه‌های اصطلاح‌ نامه‌نویسی پیش‌بینی شده و با توجه به حجم روزافزون اطلاعات تولیدشده به زبان فارسی در حوزه پزشکی مردمی و مهیابودن زیرساخت‌های مختلف و متعدد، تهیه و تدوین اصطلاح‌نامه پزشکی مردمی ایران ضروری است.

    کلیدواژگان: اصطلاح نامه، پزشکی مردمی، پزشکی قومی، فرهنگ
  • ابراهیم نصیری، جمال رضایی اوریمی*، مصطفی معلمی، سهراب پاداشی صفحه 381
    سابقه و هدف

    مسمومیت خوراکی یکی از انواع شایع مسمومیت بوده که در اثر تناول مواد غذایی، داروها و مواد سمی از راه دهان ایجاد می‌شود. با توجه به ذخایر ارزنده طب ایرانی، هدف از این مطالعه تعیین طبقه‌بندی، تشخیص و درمان مسمومیت‌های خوراکی در قرون سوم تا هفتم هجری در متون تاریخی پزشکی ایران اسلامی است.

    مواد و روش‌ها:

    این پژوهش یک مطالعه مروری است. در این مطالعه لغات کلیدی به زبان فارسی، عربی و انگلیسی در کتاب‌های فردوس ‌الحکمه فی الطب، القانون ‌فی ‌الطب، الحاوی ‌فی ‌الطب و ذخیره خوارزمشاهی و پایگاه‏های علمی داخلی و بین ‏المللی جست‏ و جو شدند و مطالب موردنظر فیش‌برداری و سپس مورد مطالعه و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در انتهای امر نتایج استخراج شده با استفاده از یک تیم دو نفره از تخصص‏ های طب ایرانی و تاریخ علوم پزشکی جمع‏بندی و در نهایت نتایج گزارش شد.

    یافته‌ها:

    نتایج اصلی این مطالعه نشان داد که اطبای طب ایرانی مسمومیت‌های خوراکی را براساس مزاج، نوع مفرده سمی (گیاهی، حیوانی و معدنی)، کشنده ‏بودن ماده سمی و گوهر درونی ماده طبقه‌بندی می‏کردند. روش‌های تشخیصی شامل معاینه و بررسی دقیق بیمار، استشمام بدن بیمار، بررسی ماده قی‏شده و به‌کارگیری جانوران و پرندگان خانگی بوده است. در درمان مسمومیت از درمان‌های عمومی مانند اقدام سریع، قی‏ کردن، خوردن شیر، حقنه کردن و درمان‌های اختصاصی متناسب با نوع و جنس سم و نیز اقدامات دارویی و غیردارویی استفاده می‌کردند.
     
    نتیجه‌گیری:

    یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد که الگوهای معرفی شده در متون طبی تاریخی ایران در مورد طبقه‌بندی، تشخیص و درمان مسمومیت‌ های خوراکی با شرایط عصر حاضر مشترکات زیادی دارد. بنابراین می‌توان با بازنگری متون و تحقیق و کارآزمایی‌های بالینی درباره خواص داروها و مفردات طب سنتی، به سرنخ‌ های تازه‌ای برای روش‌های جدیدتر، آسان‏تر، در دسترس‌تر و کم‌عارضه‌تر در درمان مسمومیت‌های خوراکی یا ارتقای روش‌های فعلی دست یافت.

    کلیدواژگان: مسمومیت، طبقه بندی، تشخیص، درمان، فوریت های پزشکی، طب ایرانی، تاریخ پزشکی
  • مژده جهانگیر، فاطمه ناصرنخعی* صفحه 401
    سابقه و هدف

    گیاه علف مورچه با نام علمی Cressa cretica L. یکی از گیاهان شورپسند است که علاوه بر خواص دارویی متعدد ارزش اقتصادی فراوانی نیز دارد. این مطالعه با هدف معرفی و مروری بر ویژگی‌های فیتوشیمیایی و خواص دارویی این گیاه انجام شده است.

    مواد و روش‏ها:

    این تحقیق یک مطالعه مروری است که با بهره‌ گیری از منابع کتابخانه‌ای و اطلاعات موجود در Irandoc Science Direct, PubMed, SID, Google Scholar Research Gate, و نرم‌افزار جامع طب نور نسخه 5/1 انجام شد. سپس داده‌ها جمع‌آوری، بررسی و بر حسب موضوع طبقه‏ بندی شدند.

    یافته‌ها:

    عمده مطالعاتی که در مورد گیاه علف مورچه صورت گرفته است شامل مطالعات فیتوشیمیایی و بررسی خواص دارویی آن می‌‌باشد. این گیاه ترکیبات باارزشی مانند کومارین‌ها، فلاونوییدها، گلیکوزیدها، تانن‌ها، استرول‌ها و غیره دارد همچنین دارای خواص ضدباکتریایی، ویروسی و قارچی می‌باشد. از این گیاه برای درمان سل، درد مفاصل، جذام، آسم، سوءهاضمه، کرم روده، نفخ شکم، برونشیت، قولنج، مشکلات پوستی و تب‏خال استفاده می‌شود. همچنین خلط‌آور، مسهل، اشتها‌آور، مقوی معده، ضدیبوست، مقوی باه و خون‌ساز است. علاوه بر این به‌عنوان محافظت‌کننده کبد، ضدسرطان، ضد‌احتقان، ضدالتهاب، ضددیابت، تب‌بر و ضددرد نیز گزارش شده است. در ماداگاسکار از این گیاه برای ساخت خمیردندان استفاده می‌شود.

    نتیجه ‏گیری:

    گیاه علف مورچه با داشتن ترکیبات باارزش و متعدد می‌تواند به‌عنوان منبع بالقوه‌ای برای تهیه بسیاری از داروهای گیاهی استفاده شود. علاوه بر این، از این گیاه دارویی در موارد دیگری مانند احیا نمودن خاک‌های شور و مراتع ازدست‌رفته، تامین علوفه دام، صنعت روغن‌کشی و تولید سوخت زیستی نیز می‌توان بهره‌ گرفت. از آنجایی که نتایج حاصل از بررسی منابع به پتانسیل‌های بالقوه این گیاه در محیط‌زیست، داروسازی و صنعت اشاره می‌کند پیشنهاد می‌شود مطالعات تکمیلی و آزمایش‌های بالینی بیشتری بر روی خواص دارویی این گیاه انجام شود.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، ترکیبات شیمیایی، علف مورچه
  • منیژه عبدالهی* صفحه 409
    سابقه و هدف

    نخستین آثار علمی در زمینه‌های پزشکی و داروسازی با ترجمه متون یونانی و مصری و سریانی به عربی پدید آمد. پس از آن در دوران عباسی دانشمندان به تالیف و تدوین آثار مستقل گرایش یافتند. دامنه این تحرک علمی تا دورترین نقاط امپراتوری اسلامی فرارفت. از آن جمله، ابوالمنی داوودبن‌ ابی‌ نصر‌ الاسراییلی الهارونی معروف به کوهین العطار، داروساز یهودی ساکن مصر، در سال 658 هجری کتابی درباره داروسازی عملی نگاشت و آن را منهاج‌ الدکان و دستور الاعیان فی اعمال و تراکیب الادویه النافعه للابدان نامید که ترجمه فارسی کتاب با عنوان «شربتکده عطار هارونی» چاپ شده است.

    مواد و روش‌ها:

    مطالعه حاضر براساس روش کتابخانه‌ای صورت گرفته است. نخست به‏منظور مروری بر تاریخچه طب و داروسازی، منابع کهن بررسی شد. سپس برای یافتن اطلاعاتی مربوط به زندگی و آثار کوهین عطار، کلیدواژه‌های منابع فارسی و عربی از طریق پایگاه‌های علمی SID Magiran, Irandoc, و پایگاه‌های بین‌المللی نظیر Scopus و Google Scholar جست‌ و جو شد و مطالب لازم استخراج و در نگارش مقاله استفاده شد.

    یافته‌ ها:

    این مطالعه نشان می‌دهد که هدف کوهین عطار از نگارش کتاب «منهاج الدکان» نگارش متنی جامع در داروسازی بوده است که خواننده را از مراجعه به سایر آثار بی‌نیاز کند. از این رو کتاب به شیوه کتب تعلیمی و به صورتی بسیار روشمند فراهم آمده است. از میان بیست‌و پنج باب کتاب، گسترده‌ ترین بخش، باب دوم است که شیوه ساخت 142 شربت را با ذکر جزییات بیان کرده است.

    نتیجه‌ گیری:

    نویسنده نزدیک به صد نکته سودمند اخلاقی را در کتاب درج کرده است که بیانیه اخلاقی داروسازان حرفه‌ای به‏ حساب می‌آید. اطلاعات تخصصی در زمینه داروشناسی و ابزار و وسایل داروسازی درج شده در کتاب افزون بر متخصصان داروسازی، برای ادیبان، جامعه‌ شناسان و مورخان تاریخ علم نیز قابل توجه است.

    کلیدواژگان: داروسازی سنتی، منهاج الدکان، کوهین عطار
|
  • Ehsan Amiri-Ardekani, Hossein Askari, Sedigheh Khademian, Shiva Hemmati, Abdolali Mohagheghzadeh Page 311

    Background and Purpose:

    Ethnopharmacology has been one of the important sources for drug discovery from ancient times. The principles of ethnopharmacology research include compiling a list of plants used by an ethnic group and explaining how these plants are utilized by individuals. Basht and Gachsaran regions in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province, residence place of Bavi tribe, are the habitat of different plant species that used for therapeutic purposes.

    Materials and Methods

    Information was obtained via interviews and questionnaires from eleven local healers. Subsequently, the plant samples mentioned by local healers were collected by a researcher and identified by a botanist. The results were arranged in tables based on therapeutics uses, plant families, part of plant used, route of administration, and disease categories according to the 2019 International Classification of Diseases. Finally, the informant consensus factor was analyzed.

    Results

    56 herbal therapeutic agents are used in Bavi tribe. Most therapeutical recommendations were for gastrointestinal diseases with a frequency of fifty herbs. Lamiaceae was recognized as the most used family with seven plants. The main plant parts used in this tribe were aerial parts. The most used mode of administration in this tribe was decoction with a frequency of 72 instances. The highest informant consensus factor in plant species was related to skin diseases with a value of 0.35 and the highest informant consensus factor in plant families was in the category of pregnancy, childbirth, or the puerperium with a value of 0.75.

    Conclusion

    Given the wide range of herbal medicine use in this tribe, the urgent need to preserve this indigenous knowledge, use it for the benefit of the ethnic group, and protect intellectual property rights of this knowledge for this ethnic group is essential. In this regard, it is recommended that appropriate cultural, legal, and regulatory actions be taken to preserve and expand the ethnopharmacology of ethnic tribes.

    Keywords: Ethnomedicine, Medicinal plants, Ethnopharmacology
  • Hossein Moradi Dehnavi, Hassan Roshan*, Seyedeh Effat Hosseini Page 331

    Background and Purpose:

    The relationship between health of the heart, liver and brain, and nutrition is undeniable. A holistic medical school that lies on the basis of a multitude of several thousand years of experience, Persian medicine has studied the role of nutrition in health maintenance of the brain, heart, and liver. The purpose of this study is to describe and explain the role of foods and drinks in maintaining the health of these organs from the perspective of traditional Persian medicine.

    Materials and Methods

    The studied material included twenty reference books in traditional Persian medicine composed in different centuries (from the first to 14th century, AH), some of which were accessed from Noor software. Modern literature was also queried in well-known international databases (in English) within the period of 1999 to 2020. The searching process was conducted based on related keywords. Retrieved data were collected and analyzed by analytical-documentary method.

    Results

    Useful principles in maintaining heart health include eating tender (latif), delicious non-drying foods and observing the principles in drinking water. To keep the liver healthy, it is recommended to eat foods that do not upset the balance of humors and do not cause dystemperaments. In maintaining the health of the brain, use of tender (latif) foods and drinks are recommended. Consumption of foodstuff that produces harmful vapors in the body, exposure to bad odors, and overeating are prohibited. Some of these findings were also observed in modern medicine research regarding the effects of Saffron and dried figs as well as principles of eating and drinking.

    Conclusion

    This study highlights the crucial importance of nutrition in improving functions of the liver, heart and brain, and protecting these organs from developing diseases. It seems necessary to conduct more research focusing on the effect of different types of foods and beverages on maintaining the health of these organs.

    Keywords: Medicine, Health maintenance, Food, beverages, Persian Medicine
  • Nafiseh Nili, Elham Emaratkar, Soodabeh Bioos, Seyed Abbas Hasheminejad, Fatemeh Emadi* Page 345

    Background and Purpose:

    Pregnancy has always been considered as a sensitive stage of life with various physiological changes. A separate chapter has been dedicated to pregnancy care in traditional Persian medicine books in order to maintain health and reduce complications. In this regard, exercise is of special importance as one of the principles of maintaining health. In this study, we intend to investigate the effect of exercise during pregnancy in the context of traditional Persian medicine.

    Materials and Methods

    In this review study, data was collected and categorized based on purposeful sampling of valid Traditional Medicine books such as Al-Qanun fi al-Tibb, Zakhireye Khwarazmshahi, Khulasat al-Hikmah, Mufarriḥ al-Qulūb, Kāmil al-Sinā`a al-Tibbīya, Al-Hawi fi al-Tibb, Tibb-i Akbari. These were compared with findings of modern research from Google Scholar, PubMed, Magiran, IranMedex, Science Direct, Scopus, SID databases between 2005-2021.

    Results

    In pregnancy measures, maintaining the health of mother and fetus and eliminating body wastes is of crucial importance. Physical activity and exercise are considered as one of the methods of eliminating these wastes, for which different classifications and several benefits have been mentioned. Benefits and appropriate/inappropriate types of exercise during pregnancy have been discussed in this study regarding elimination of pregnancy complications.

    Conclusion

    Physical activity and appropriate moderate exercise in pregnancy, lead to improved maternal and fetal health and prevent many pregnancy complications. Moreover, taking precautions in exercising during pregnancy and personalizing physical activity based on pre-pregnancy habits is advised.

    Keywords: Exercise, Pregnancy, Traditional Medicine, Persian Medicine
  • Soheil Nasri Roudsari, Mahboubeh Sharafi*, Javad Heravi Page 353

    Background and Purpose:

    The immune system has developed to protect the human body against pathogens and is mainly composed of two parts: cellular immunity and humoral immunity (antibody production). This study seeks clear concepts that indicate recognition of the immunity system in the historical texts of Persian medicine.

    Materials and Methods

    This research has been performed by descriptive and library study method using Persian medicine resources such as Al-Hawi fi al-Tibb, Kāmil al-Sinā`a al-Tibbīya, Al-Qanun fi al-Tibb, Qanuncheh fi al-Tibb, Al-Mūjaz fī al-Tibb, Khulasat al-Tajareb, Mufarriḥ al-Qulub, Zakhireye Khwarazmshahi, Khulasat al-Hikmah, and modern literature.

    Results

    In the books of Persian medical scientists, such as Muhammad ibn Zakariyyā al-Rāzī, Abu Ali Sina, Sayyid Isma'il Jurjani, Aqili Khorasani, etc., we encountered views that are clearly indicative of knowledge of the immune system of the human body. There is great correspondence between part of the concept of "administrative nature" in Persian medicine resources and the concept of "immune system" and "homeostasis" in modern medicine. 

    Conclusion

    Considering the precise holistic view of Persian medical scientists, perhaps new theories can be presented to diagnose and treat diseases with more in-depth studies in these works.

    Keywords: Tabiyat, Persian Medicine, Immune system, Homeostasis
  • Payam Shams al-Dini, Jalal al-Din Rafi'far*, Moluk-Sadat Hosseini Beheshti, Nafiseh Hosseini Yekta Page 369

    Background and Purpose:

    Medical Library and Information Sciences is an auxiliary field in medical sciences that have undergone significant development in recent years. Increasing generation of information in a variety of formats is a major challenge that demands referring to databases. Hence, information storage and retrieval systems seek to address these needs using tools such as thesauri. On the other hand, among the triad sources of Persian medicine, folk medicine had not received much attention so far. Therefore, the present study seeks to answer the need to develop a Persian folk Medicine Thesaurus.

    Materials and Methods

    This research, based on a descriptive-analytical method, attempts to show lack of attention to this branch of human knowledge while sorting the thesauri in the classification and the division of sciences. Also, it explains the theoretical and valid foundations of compiling controlled thesauri by searching reference texts in Library & Information Sciences.

    Results

    A relatively large corpus of thesauri in different categories of science and technology (especially thesauri in the sub-categories of medical sciences, medical history, health promotion, first aid, etc.) has been prepared and compiled in Persian language, and software and hardware facilities and infrastructures has been provided to some degree. Nonetheless, lack of codified thesauri is very noticeable in the field of folk culture, anthropology and ethnography in Persian.

    Conclusion

    Compilation of thesauri in specific topics is foreseen and recommended in reference texts and thesaurus. Considering the increasing volume of information produced in Persian in the field of folk medicine and the availability of various infrastructures, it is necessary to compile a Persian folk medicine thesaurus.

    Keywords: Thesaurus, Folk Medicine, Ethnomedicine, Culture
  • Ebrahim Nasiria, Jamal Rezaei Orimi*, Mostafa Moallemi, Sohrab Padashi Page 381

    Background and Purpose:

    Gastrointestinal poisoning is a common type of poisoning caused by ingested foods, medicines and toxic substances. Considering the valuable sources of Persian medicine, this research has focused on classification, diagnosis and treatment of medical emergencies in gastrointestinal poisoning during the 3rd to 7th centuries AH in Persian Islamic medical texts in comparison with modern medicine.
     

    Materials and Methods

    This is a review study, in which relevant Farsi, Arabic and English keywords were searched in in the books Firdaws al-Hikma fi al-Tibb, Al-Qanun fi al-Tibb, Al-Hawi fi al-Tibb and Zakhireye Khwarazmshahi. Retrieved contents were taken notes of, filed and then studied and analyzed. Finally, the extracted results were summarized using a two-person team with traditional medicine and the history of medical sciences specialties, and results were reported.

    Results

    The main results of this research indicate that traditional medicine physicians categorized gastrointestinal poisoning based on temperament, type of toxic substance (plant, animal and mineral), lethality and the essence of the toxic substance. Diagnosis methods included examination and close investigation of patients, body odor, examination of vomited substance and using pets and birds. In treatment of poisoning, general methods like taking quick actions, vomiting, drinking milk, enema or injection of fluid into the lower bowels; and specific treatments based on the type of toxic substance were used. Pharmacological and non-pharmacological measures were considered.

    Conclusion

    The findings of the present research show that the introduced patterns in the historical medical texts of Iran in classification, diagnosis and treatment of gastrointestinal poisoning have a lot in common with the modern views and approaches. Therefore, it is possible to achieve newer and easier methods with fewer side effects in treatment of gastrointestinal poisoning and promotion of present methods by reviewing traditional texts and researches and conducting clinical trials on properties of traditional medicines and contents.

    Keywords: Poisoning, Classification, Diagnosis, Treatment, Medical emergencies, Persian Medicine, Medical history
  • Mojdeh Jahangir, Fatemeh Nasernakhaei Page 401

    Background and Purpose:

    Alkali weed )Cressa cretica L.( is a halophytic plant that has a tremendous economic value, in addition to various therapeutic properties. This study aims to introduce and review the chemical composition and medicinal properties of this plant.

    Materials and Methods

    This research was a review study using the library and literature obtained from different resources such as Irandoc, Science Direct, PubMed, SID, Google Scholar, Research Gate, and JamiTib software version 1.5. Obtained data were collected, reviewed, and classified according to the subject.

    Results

    Major studies on Alkali weed include phytochemical studies and medicinal properties. This plant contains valuable compounds, such as coumarins, flavonoids, glycosides, tannins, sterols, etc. The investigated plant has also antibacterial, antiviral, and antifungal properties. Also, Cressa cretica is used to treat tuberculosis, joint pain, leprosy, asthma, dyspepsia, intestinal worms, bloating, bronchitis, colic, skin disorders, and herpes. Moreover, it has mucolytic, laxative, appetitive, stomach tonic, anti-constipation, sexual stimulant, and hematopoietic activities. Alkali weed has also been reported to be a hepatoprotective, anticancer, anti-congestion, anti-inflammatory, antidiabetic, antipyretic, and analgesic agent. Interestingly, this plant is used to make toothpaste in Madagascar.

    Conclusion

    Alkali weed is shown to have many valuable compounds, and can therefore be used as a potential source for many herbal remedies. Also, this medicinal plant can have other uses, such as regenerating saline soils and lost pastures, providing livestock fodder, oil industry, and biofuel production. Since the results of this study indicate the potential of this plant in the environment, pharmacy, and industry, clinical trials are suggested to be conducted on the medicinal properties of this plant.

    Keywords: Medicinal plants, Chemical constituents, Cressa cretica
  • Manizheh Abdollahi Page 409

    Background and purpose:

    The first scientific works in the fields of medicine and pharmacy, were translated from Greek, Egyptian, and Syrian texts. In Abbasid period the scientists of the day, in addition to translating books, began writing books in medicine and pharmacology, extending the scope of this movement to the farthest regions of the Islamic Empire. Among these scientists, an Egyptian pharmacist, Abū al-Munā Dāwud ibn Abī Nasr al- Isrāīlī al-Haruni, known as Kuhin al-Attar, wrote a book on herbs and other kinds of drugs in 658 AH, titled "Minhaj al-Dukkan wa-Dustur al-A'yan fi A'mal wa Tarakib al-Adwiya al-Nafi'a li'l-Abdan". The Persian translation of the book was published under the title Sharbatkade Attar Haruni.
     
    Methods and Materials:

    The present study is based on a library method. First of all, it was necessary to review the history of medicine and pharmacy. Therefore, ancient resources were examined. Then, for more information about the life and works of Kuhin al-Attar, related Persian and Arabic keywords were searched in scientific databases such as SID, Magiran, Irandoc and some international scientific databases such as Scopus, and Google Scholar. Query results were extracted and used in writing the article.

    Results

    The author's main goal in compiling this book was to provide the reader with a comprehensive book, encompassing all existing knowledge. That's why the book was structured in the form of a textbook. The second chapter of twenty-five chapters is the most extensive one, and deals with the method of preparation of 142 types of syrups, describing them in detail.  

    Conclusion

    The writer has introduced more a hundred useful ethical points, which can be considered as ethical codes for professional pharmacists. In addition to pharmacologists, the book can be of interest to writers, sociologists, and researchers working in the field of history of science.

    Keywords: Traditional pharmacy, Minhaj al-Dukkan, Kuhin al-Attar