فهرست مطالب

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 73 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی شاهبایی کوتنایی*، سپیده بارزمان صفحات 1-17

    در قرن حاضر افزایش جمعیت ، نیاز بیشتر به مواد غذایی ، افزایش آلودگی های زیست محیطی ، استفاده از انرژی های نو و تجدیدپذیر ، از جمله باد را بیش از پیش مورد توجه انسان قرار داده است. موقعیت جغرافیایی خاص ایران ، امکان استفاده از این انرژی پاک را فراهم و آن را از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می نماید. در پژوهش حاضر به منظور پتانسیل سنجی استفاده از انرژی باد در مناطق کویری و بیابانی کشور ، از داده های ساعتی سمت و سرعت باد در دوره ی 1987 تا 2015 استفاده شد. پس از کنترل کمی و کیفی داده ها نقشه های تغییرات مکانی سرعت باد رسم و با استفاده از روش های تحلیل فضایی از جمله موران محلی ، پتانسیل استفاده از انرژی باد در قسمت های گوناگون منطقه طبقه بندی شد. نتایج بررسی ها نشان داد که استان های کرمان ، سیستان و بلوچستان ، هرمزگان ، جنوب خراسان جنوبی و بخش هایی از شرق و جنوب یزد از جمله مناطق مستعد برای نصب توربین های بادی و دریافت انرژی بادی می باشند. در ادامه ی بررسی ها مشخص شد بیشینه ی سرعت باد در سطح منطقه در ساعت های ابتدایی روز تا اوایل بعد از ظهر (ساعت های 9 صبح تا 15 بعد از ظهر) رخ می دهد در نتیجه بیشترین میزان انرژی در این فاصله ی زمانی قابل استحصال می باشد. نکته ی مهمی که طی بررسی ها مشخص شد ضرورت توجه به پتانسیل مناطق ساحلی در زمینه ی تامین انرژی بادی می باشد. ویژگی های خاص اقلیمی و جغرافیایی این مناطق موجب شده تا در تمام ساعات روز شاهد وزش دایمی بادهای نسبتا قدرتمند بوده و از پتانسیل بالایی برای تامین انرژی برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: پتانسیل سنجی، تحلیل فضایی، موران محلی، پهنه بندی، مناطق خشک و کویری ایران
  • حمیدرضا پورخباز*، فریبا هدایت زاده، فخریه محسنی، سمیه چاشیانی صفحات 19-33

    هدف این تحقیق، بررسی سطح آگاهی های زیست محیطی دانش آموزان ابتدایی، نگرش و نحوه عملکرد آن ها به مسایل زیست محیطی و بررسی رابطه سطح آگاهی های زیست محیطی دانش آموزان و معلمان آن ها می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری، شامل کلیه دانش آموزان مقاطع چهارم، پنجم و ششم دوره ابتدایی و معلمان آنها می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که روایی پرسشنامه با بهره گیری از نظر کارشناسان خبره مورد تایید و پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 7/0 برآورد گردید. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق نرم افزار Spss انجام شد. نتایج پژوهش از لحاظ آماری بیانگر آن است که سطح آگاهی های زیست محیطی دانش آموزان و معلمان پایین است و بین آگاهی های زیست محیطی دانش آموزان و معلمان آنها ارتباطی مشاهده نشد. فاکتور جنسیت معلمان و دانش آموزان بر روی دانش، نگرش و عملکرد زیست محیطی دانش آموزان تاثیر معنی داری ندارد (05/0 Pvalue≥). همچنین نتایج بررسی تاثیر مقطع تحصیلی بر آگاهی های زیست محیطی دانش آموزان، نشان داد که مقطع تحصیلی بر روی نگرش و عملکرد زیست محیطی دانش آموزان تاثیری ندارد ولی بر روی دانش زیست محیطی آنها موثر است.

    کلیدواژگان: دانش زیست محیطی، دانش آموزان ابتدایی، معلمان، نگرش زیست محیطی، شهر بهبهان
  • طاهره صادقلو*، زینب عرفانی صفحات 35-54

    امروزه با توجه به ارزش و نقش زمین در فرآیند توسعه و مدیریت فضایی، تحلیل و رصد علل، عوامل و نتایج تحولات کاربری اراضی در نواحی روستایی از اهمیت بالایی برخودار است. لذا مطالعه حاضر به بررسی مهم ترین علل شتاب پذیری چنین تحولاتی در نواحی روستایی دهستان شاندیز، به عنوان یکی از حوزه های مجاور کلانشهر مشهد، و همچنین تحلیل مهمترین اشکال و نتایج حاصل از تحولات کاربری اراضی بر روستاها پرداخته است. برای این منظور از از طریق تکنیک گلوله برفی به گزینش پاسخگویان در هر یک از روستاهای مورد مطالعه اقدام و سپس به گردآوری اطلاعات با ابزار مصاحبه از 7 روستای مورد مطالعه اقدام شده است. در این میان با در نظر گرفتن مرحله اشباع در میان اظهارات پاسخگویان هر روستا، یافته های حاصل از مصاحبه با 71 نمونه در این روستاها کدگذاری و تحلیل شده است و در سه مرحله به ارزیابی مهمترین علل تغییر کاربری اراضی، مهمترین اشکال تحقق تغییر کاربری اراضی و مهمترین نتایج حاصل از آن پرداخته و بر این اساس مدل نهایی بنیانی شامل عوامل تغییر کاربری استخراج و ترسیم شده است. بر اساس نتایج بدست آمده، عوامل اجتماعی و حقوقی (38.54 درصد) مهمترین عوامل وقوع تغییر کاربری اراضی، شکل مزروعی به مسکونی(81.3 درصد) مهمترین نوع تغییر کاربری زمین و اثرات زیست محیطی (48.5 درصد) مهمترین نتایج حاصل از تغییرات کاربری در نواحی مورد مطالعه می باشند.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، توسعه روستایی، تئوری بنیانی، دهستان شاندیز، تغییرات کالبدی
  • ابوالفضل قنبری*، موسی واعظی، مائده باکویی صفحات 55-72

    یکی از معضلات موجود در شهرهای امروزی، مشکلات برنامه ریزی کاربری زمین و استفاده بی رویه از انواع وسایل نقلیه موتوری به خصوص اتومبیل های شخصی است که منجر به تراکم ترافیکی و افزایش مصرف انرژی و عوارض جانبی همچون افزایش آلودگی جوی و صوتی، کاهش سطح سلامت و کاهش کیفیت زندگی شهروندان شده است . تحقیق حاضر در این راستا به ارزیابی تاثیرات برنامه ریزی کاربری زمین بر میزان مصرف انرژی در شهر تبریز پرداخته است و از نظر نوع کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. با توجه به سه رویکرد شهر فشرده، رشد هوشمند و برنامه ریزی حمل و نقل محور شاخص هایی برای بررسی تاثیر کاربری زمین شهری بر ایجاد سفر و میزان مصرف انرژی استخراج شده است. با استفاده از شعاع دسترسی تحلیل شبکه که یکی از ابزارهای بررسی محدوده خدمات شهری در سیستم اطلاعات جغرافیایی می باشد شاخص های بررسی و نقشه سازی شده است. شرایط نشان دهنده وضعیت مناسب تر مناطق مرکزی شهر نسبت به مناطق حومه شهری دارد و زیرساخت های مناسبی در این راستا در این قسمت از شهر وجود دارد و توزیع کاربری ها و دسترسی به مراکز مهم شهری مطلوب تر می باشد و باعث حمایت بیشتر از پیاده روی و حمل و نقل عمومی در این قسمت از شهر شده است. این مساله لزوم توجه بیشتر به برنامه ریزی کاربری زمین شهری را در کل شهر تبریز و به خصوص در حومه شهر را نمایان و ضروری می نماید چرا که در صورت رفع مشکلات موجود در زمینه های مختلف در حومه شهر و رفع نیازهای آن ها در همان منطقه باعث کاهش رجوع کاربران حومه شهری به مرکز شهر و کاهش ترافیک و کاهش سفر هم در مرکز و هم در حومه شهر خواهد شد.

    کلیدواژگان: : کاربری زمین، اختلاط کاربری، مصرف انرژی، حمل و نقل، تبریز
  • قاسم رنود*، مریم پورعظیمی، قوام الدین زاهدی امیری صفحات 73-85

    با توجه به اهمیت رویشگاه های گونه ارس، به منظور بررسی ساختار مکانی و برآورد مشخصه تعداد در هکتار در این رویشگاه ها با استفاده از روش های زمین آماری، این مطالعه در بخشی از رویشگاه ارس منطقه چهار باغ استان گلستان در مساحتی حدود 60 هکتار انجام شد. آماربرداری در این تحقیق به صورت آماربرداری صددرصد بوده و یک شبکه آماربرداری 20*15 قطعه نمونه ای (در مجموع 300 قطعه نمونه) طراحی و پیاده شد. ابعاد هر قطعه نمونه 45*45 متر (2025مترمربع) بوده و تعداد درختان با قطر برابرسینه بیشتر از 5/7 سانتی متر شمارش شد. نتایج بدست آمده از تحلیل واریوگرام نشان داد که متغیر تعداد در هکتار در این منطقه از ساختار مکانی بسیار قوی برخوردار است. در این تحقیق ابتدا مدل کروی بر روی واریوگرام برازش داده شد. سپس برآوردها و تهیه نقشه به دو روش کریجینگ معمولی و روش IDW صورت گرفت. نتایج اعتبارسنجی متقابل روش ها نشان داد که برآورد این متغیر نااریب بوده و می توان از این دو روش برای تهیه نقشه توزیع مکانی متغیر تعداد در هکتار با دقتی مناسب استفاده کرد. روش کریجینگ با مقادیر نسبی میانگین خطای نسبی و جذر میانگین مربعات خطا به ترتیب 8/6 و 7/8 درصد نسبت به روش IDW با مقادیر نسبی میانگین خطای نسبی و جذر میانگین مربعات خطا به ترتیب 5/7 و 5/9 درصد صحت بیشتری داشته و روش زمین آماری کریجینگ برای تهیه نقشه تعداد در هکتار جنگل های ارس منطقه چهارباغ در استان گلستان قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: برآورد، تراکم درختی، درون یابی، عکس فاصله وزنی، کریجینگ
  • سید مسعود سلیمان پور*، غلامرضا قهاری، امین صالح پور جم، محمودرضا طباطبایی، محمد هدایت فرد صفحات 87-102

    پژوهش های چند ساله ی اخیر نشان داده است که اجرای طرح های آبخیزداری بدون مشارکت و همراهی مردم چندان موفق نبوده و موجب ناکارآمدی برنامه ها در حفاظت از حوزه های آبخیز شده است. به منظور حل این معضل، اولویت بندی شاخص ها و زیرشاخص های موثر بر عدم مشارکت مردمی، گامی اصولی در چرخه ی مدیریت حوزه های آبخیز است؛ به طوری که شناخت عوامل موثر و اولویت بندی آن ها منجر به مشارکت حداکثری ساکنان حوضه شود. با توجه به این هدف، در این پژوهش اقدام به اولویت بندی عوامل موثر بر عدم مشارکت بهره برداران در طرح های آبخیزداری در حوزه ی آبخیز چیکان و مورزیان سپیدان واقع در شمال غرب استان فارس شده است. جامعه ی آماری این پژوهش با استفاده از فرمول کوک ران به تعداد 51 نفر از بهره برداران (ساکنان این حوضه) بودند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه مشتمل بر چهار شاخص و دوازده زیرشاخص با طیف لیکرت استفاده شد. با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه ی 23) اهمیت شاخص ها و زیرشاخص ها توسط آزمون t مشخص شد و به منظور اولویت بندی شاخص ها و زیرشاخص های موثر، از آزمون ناپارامتری فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد در اولویت بندی شاخص ها از دیدگاه بهره برداران به ترتیب شاخص های"اقتصادی"، "اجتماعی"، "آموزشی- ترویجی" و "طراحی- اجرایی" به عنوان شاخص های موثر و در اولویت بندی زیرشاخص ها، به ترتیب "عدم آموزش ساکنان حوضه در خصوص طرح ها و اهداف مربوطه" و "عدم توجه به سازمان های غیر دولتی (سمن ها) در برنامه ریزی های آبخیزداری" دارای بیشینه و کمینه ی اولویت در عدم مشارکت در طرح های آبخیزداری در این حوزه ی آبخیز تعیین شدند. لازم است به منظور مشارکت بهره برداران در طرح های آبخیزداری، نسبت به حل مسایل "اقتصادی" ایشان و تدوین برنامه ی جامع آموزش و ترویج، اقدامات عملی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آبخیزداری، بهره برداران، پرسش نامه، مشارکت
  • سید کاظم موسوی، محمدرضا تابش*، اکرم الملوک لاهیجانیان، سید علی جوزی، سید حیدر میرفخرالدینی صفحات 103-120

    رشد روزافزون جمعیت، توسعه فعالیت های اقتصادی و نیازهای بشر به منابع طبیعی از جمله منابع آب باعث ایجاد عدم تعادل بین عرضه و تقاضا شده و در نهایت ناپایداری و عدم تاب آوری این منابع را در اغلب مناطق دنیا به ویژه مناطق خشک و نیمه خشک نظیر کشور ما ایجاد نموده است. هدف از این مطالعه، بررسی و تدوین راهبردهای بهبود تاب آوری منابع آب دشت یزد اردکان می باشد. در این پژوهش به منظور دستیابی به تاب آوری منابع آب دشت یزد اردکان، در آغاز با استفاده از مطالعات اسنادی (کتابخانه ای) به مطالعه مبانی نظری تحقیق پرداخته شد. در ادامه با استفاده از تکنیک دلفی و کسب اجماع خبرگان طی مراحل نظرسنجی و استفاده از پرسشنامه مولفه های مدل تحقیق پالایش و ارزیابی گردید. در مرحله بعد به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات و تدوین استراتژی تاب آوری منابع آب دشت یزد اردکان و تشریح قوت ها، فرصت ها، آرمان ها و نتایج از مدل SOAR استفاده گردید. همچنین برای وزن دهی به این راهبردها، از الگوریتم آنتروپی شانون استفاده شد. بر اساس یافته های بدست آمده از مدل SOAR و با توجه به نتایج استقرار فعالیت های اقتصادی وابسته به آب به جای فعالیت کشاورزی در دشت یزد اردکان، نشان می دهد این ناحیه در حال گذار از ساختار اجتماعی - اقتصادی مبتنی بر فعالیت صرف کشاورزی به ساختاری جدید و وابسته به منابع آب است که منطبق با مفهوم تاب آوری گذار نمی باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد جهت افزایش تاب آوری منابع آب منطقه، ضرورت جایگزینی فعالیت های اقتصادی غیر وابسته به آب و با آلودگی کمتر مانند کسب وکارهای سبز، بوم گردی، انرژی های تجدیدپذیر و صنایع کم آبخواه در برنامه های توسعه و آمایش سرزمین بایستی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، منابع آب، دشت یزد اردکان، مدل SOAR، آنتروپی شانون
  • فاطمه طاهری، شهریار خالدی*، رضا برنا صفحات 121-140

    طراحی اقلیمی با هدف کاربرد منابع تجدیدپذیر برای ایجاد تاب آوری اقلیمی، کارآمدترین مهندسی ساخت است تا موجب کاهش آسیب پذیری و  افزایش سازگاری اقلیمی شود. تاب آوری اقلیمی ساختمان های ساحلی مقابل عنصر اقلیمی تابش، درسطوح  و پوسته مهم و با ساعت و عمق تابش موجب تامین نور روزانه، آسایش حرارتی و کنترل انرژی در فضای داخلی می شود. این پژوهش از نظر هدف در گروه تحقیقات کاربردی قرار می‎گیرد و با توجه به داده و مدل خروجی از لحاظ اجرا تحقیقی[1] است. بازه زمانی پژوهش (1398-1364) در محدوه ساحلی نور است که از نرم‎افزار اکوتکت استفاده شد. نتایج یافته‎ها نشان می دهد منطقه دارای 1883.2 ساعت تابش و ضریب 500 وات بر متر مربع است. چگالی تابش روزانه 79 درصد بر ساختمان است که میزان دامنه تابش مستقیم بر ساختمان 5/2 درصد می باشد که مناسبترین آن از جهات جنوبی، جنوب‎شرقی و شرقی و نامناسب ترین جهت هم غربی است. سازگاری دما و تهویه برای تعویض هوا هر ساعت 24/2 وات بر متر مربع است. نوع شاخص تاب آوری اقلیمی منطقه، سازگاری غیر فعال با شیب رگرسیون 93/0 می‎باشد که توانایی بازگشت را دارد. برای طراحی اقلیمی شش تکنیک طراحی غیر فعال از جمله: جرم حرارتی، برودت تبخیری مستقیم ،غیرمستقیم، گرمایش غیر فعال تابشی، تهویه شبانه و طبیعی پیشنهادشد. تکنیک فعال برای طراحی فضاهای مسکونی مجهز به نما و سقف خورشیدی با زاویه شیب 46 تا 51 درجه به سمت جنوب و جنوب‎غربی  ساختمان است.

    کلیدواژگان: تاب‎آوری اقلیمی، تابش، طراحی اقلیمی پایدار، نمای خورشیدی، نواحی ساحلی
  • شمس الله عسگری*، طیب رضیئی، احمد حسینی، نادر شوهانی صفحات 141-153

    یکی از مسایل مهم در سال های اخیر خشکیدگی جنگل های بلوط زاگرس می باشد و با توجه به اینکه جنگل بلوط زاگرس یکی از منابع طبیعی استان ایلام می باشد بنابراین این مساله نیازمند ارزیابی است. هدف اصلی این تحقیق تحلیل فضایی ارتباط خشکیدگی جنگل های زاگرس با خشکسالی های رخ داده در این منطقه است. جهت تحلیل زمانی و مکانی خشکسالی در استان ایلام از شاخص بارش استاندارد (SPI) در دوره آماری 2000 تا 2016 از داده های ایستگاه های باران سنجی استان و جهت تحلیل فضایی ارتباط خشکیدگی جنگل بلوط از مدلهای توزیع الگوی فضایی، مدل خودهمبستگی فضایی موران استفاد شد. بصورت تصادفی سیستماتیک در ابعاد 15مترمربعی از درختان بلوط خشکیده در سطح منطقه با استفاده از دستگاه GPS داده برداری شد و با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست با قدرت تفکیک 15مترمربع شبیه سازی شد. نتایج مدل موران نشان داد که خشکیدگی بلوط از الگوی خوشه ای برخورداراست و شاخص موران با ضریب شاخص SPI در پهنه فراخشک معادل مثبت 914532/0 ودر پهنه خشکسالی شدید 938461/0و در پهنه نسبتا خشک 985233/0 و در پهنه خشکی نزدیک به نرمال 996512/0 می باشد و بطور میانگین شاخص موران مثبت 956758/0 با سطح معنی داری 00001/0 تاثیر خشکسالی بر خشکیدگی بلوط را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بارش، خشکسالی، خشکیدگی بلوط، تحلیل فضایی، SPI
|
  • Ali Shahbaee Kotenaee*, Sepideh Barzaman Pages 1-17

    In the present century the increase of population, the need for more food, increasing environmental pollution, the use of new and renewable energy, including wind more human attention. Iranchr('39')s special geographical position, take advantage of this to provide clean energy and it is economically cost effective. In the present study to determine the potential assessment, the use of wind energy in the countrychr('39')s desert areas and desert, from hourly wind speed and position data in the period 1987 until 2015. After the control of quantitative and qualitative data, maps of spatial changes of wind speed and spatial analysis using the method of including the local Moran, the potential use of wind energy in various parts of the region was classified. The results of the investigation showed that the provinces of Kerman, Sistan and Baluchestan, and Hormozgan, the southern parts of South Khorasan and Yazd, including areas of the East and South are prone to install wind turbines and wind energy received. In the continuation of the investigation it was determined the maximum wind speed in the region in the early hours of the day to early afternoon (hours are 9 am-15 pm) occurs resulting in the greatest amount of energy available in the extraction interval. An important point is that during the investigation it was determined the necessity of paying attention to the potential of coastal areas in the field of wind energy supply. The special climatic and geographical characteristics of these areas has been caused at all times of the day witnessed a relatively strong winds and persistent winds from a high potential for energy supply.

    Keywords: potential survey, Spatial analysis, local Moran, zoning, deserts, dry areas of Iran
  • Hamid Reza Pourkhabbaz*, Fariba Hedayatzadeh, Fakhriye Mohseni, Somayeh Chashiani Pages 19-33

    The purpose this study was to evaluate the level of elementary school children environmental awareness, attitude and practice of environmental issues and the relationship between students and teachers is the level of environmental awareness. This study is applied and the method of research is descriptive-analytic. The study population included all students studying in fourth, fifth and sixth primary school and teachers respectively. Data collection tool that utilizes the experts confirmed the validity and reliability of the questionnaire was estimated by Cronbachchr('39')s alpha coefficient 0/7. Data analysis was performed through Spss software. The results of the statistics shows that the level of environmental awareness of students and teachers is low and the environmental awareness of students and teachers was established. Sex Factor teachers and students on knowledge, attitude and practice no significant environmental effects on students (0/05 Pvalue≥). Moreover, the impact of the level of education on environmental awareness of students, indicated that the level of education on environmental attitudes and practice of students but has no effect on their environmental knowledge is effective.

    Keywords: environmental science, primary school students, teachers, environmental attitude, Behbahan City
  • Tahereh Sadeghloo*, Zeinab Erfani Pages 35-54
    Objectives

    Nowadays, Considering to the role and value of land in development and space management process, observation and analysis of the causes and consequences of land use changes in rural areas, especially areas that are in high tensions with urban areas, is of paramount importance. Land use changes, for any reason, could be effective in the organizing of physical and socio-economic impacts in rural spaces. Today, using and organization of land is one of the most important principles of spatial planning, because realization of various aspects of physical compliance standards such as accessibility, proximity, the safety and space efficacy depends on proper management of land. On the other side, land use and ways of using it in public, has always been the source of conflicts and social problems and conflicts between public resources and legal rights and how to exploit it. But the land and the loss of land and construction in rural areas is a main topic that nowadays, considering to development and growth of the population and changing the currents and interaction of urban and rural areas, is highly regarded. Shandiz rural district as a part of Binalodd Township had been experimented increasing land use changes in recent years and this study tried to analyzing the reasons and result of these changes.

    Methodology

    Shandiz district is located at a distance of 15 kilometers from the northwest side of Mashhad, and its total population contain 30981 persons, with a rural population of 20553 people. It has 27 rural areas that 7 villages (Sarasiab, Hessar Sorkh, Veirani, Abardeh Olya, Zoshk, Chah Khaseh, and Archang) with the most changes in land uses are chosen as case study area according to the formal data given by the Housing Foundation and the data is collected accordingly. The present study aims at achieving a clear picture of the effects of land use changes of Shandiz district on a conceptual basis. To achieve this, grounded theory approach is used. The grounded approach is among qualitative methods of research which is used for investigating social processes in human interactions. In this method, data collection, analysis and final theory have close relationship with each other and the author does not begin the work with the theory he/she has in his/her mind, but starts the work in the reality domain and lets it emerge through the data he/she collects.

    Discussion

    Since the conceptual model of theoretical fundamentals has three main parts, that is, (a) causes and contributing factors; (b) process and changes; and (c) results and consequences, the questions and investigations are organized in such a way that this process is realized and the three structural components are implemented in some way.
    Step 1: Causes and Factors Affecting Changes in Land Uses
    In Step 1, to explain and draw theoretical and fundamental model, some questions were posed concerning the causes of changes in land uses and the villagerschr('39') tendency to such changes. As can be seen by the results of total percentages of each dimension, the most frequency of the causes and factors affecting such changes in land uses relates to social and legal dimension with a frequency of 38.5% and then, relates to economic causes with a frequency of 29.93%. Environmental and institutional-regulatory causes rank second in terms of importance.
    Step 2: Types of Changes in Land Uses and the Process Required for Such

    Purpose

    In the next section, one makes investigation into the most common types of changes in land uses among the villages of the study area. Accordingly, in most of the villages of the study area, the most common type of such change was from farmlands and orchards to residential lands and/or lands used for tourism services. Investigation into the changes in land uses and its most common types are in fact indicative of this important point that these changes can be explained in two internal and external types. In internal changes, most of the agricultural activities change from one type into another one, that, which protection of natural resources and the view of the land and village, no residential building or industrial products have been erected or manufactured which disturb the arrangement and layout.
    Step 3: Effects and Consequences of Change in Land Uses
    Given the results obtained, the most important consequences of change in land use in villages can first be attributed to the environment of the village and imbalance between environmental cycles of these areas so that this dimension with a cumulative frequency of 48.5% is higher than economic effects (27.28%) and social effects (24.28%). This result may be a warning for environmental crises in rural areas and, consequently, increasing relations between city and village because most of these effects are resulted from the role a village plays as a service provider to urban tourists on a direct basis.

    Result

    According to the results from the study, the most important causes and factors affecting change in land use in the study area can be social-legal, economic, environmental, regulatory and institutional ones. Accordingly, failure to organize and properly supervise the price of land, decreased support of agriculture, and the problems due to market and profitability of this activity can be such causes and factors which may lead to such changes in favor of industrial constructions and/or decrease such environmental potentials as green and agricultural lands in rural areas. Accordingly, in the 1st dimension, it is recommended that in order to reduce these changes, some support policies are made by the authorities concerned in the field of agricultural production as well as some regulatory laws are strictly enforced in rural areas. Given the fact that the most changes are made for the purpose of increased human constructions and environmental degradation, with development of interactions between villages and cities in these areas, degradations due to the presence of tourists and villa construction will lead to many economic and social changes such as ecosystem imbalance, native populationchr('39')s leaving the villages and immigration to cities, and decreased agricultural productions during a long time.

    Keywords: land use changes, rural development, grounded theory, Shandiz dehestan, physical changes
  • Abolfazl Ghanbari* Pages 55-72

    One of the problems in todaychr('39')s cities is  lack of proper land use planning and the overuse of various types of motor vehicles especially private cars, which lead to traffic congestion and increased energy consumption resulting to side effects such as increased atmospheric and noise pollution, reduced health and quality degradation. The present research has been conducted to evaluate the effects of land use planning on travel generation and energy consumption in Tabriz city and is descriptive-analytical in terms of its applied and descriptive nature. With regard to three intensive cities approaches, intelligent growth and transport planning, indicators have been developed to study the impact of urban land use on travel and energy consumption. Using the radius of access in the network analysis, which is one of the tools for reviewing the range of urban services in the GIS, the indicators surveyed by the GIS show a more favorable situation of the citychr('39')s central regions than urban suburbs, and there is an appropriate infrastructure in this part of the city. This issue necessitates more attention to the planning of land use in the whole city of Tabriz, especially in the suburbs. This is because it reduces the people’s use of the suburbs in case the existing problems in the areas are eliminated and their needs are met.  A city in the city center will reduce traffic and reduce travel both in the center and in the suburbs.

    Keywords: Land use, Mixed Land use, Energy Consumption, Transportation, Tabriz
  • Ghasem Ronoud*, Maryam Poorazimy, Ghavam Zahedi Amiri Pages 73-85

    Regarding to importance of Juniperus sites, it is important to estimation of tree density and spatial structure of them using Geostatic. This study was conducted in Golestan province, Chaharbagh with area of 60 ha. We refined a 15×20 grid and 300 plots (45×45 m2) were measured. The number of trees with diameter at breast height (DBH) <7.5 cm were considered. The results of the variogram analysis showed that the tree density parameter had a vigorous spatial structure. First, the spherical model was fitted on the variogram. Then, the estimations and mapping were done using Kriging and IDW approaches. Cross validation results of approaches showed that the estimation of tree density was unbiased and these methods can be used for mapping spatial distribution of tree density with acceptable precision. The Kriging method with RMSE of 6.8 tree.ha-1 and 8.7% had the better performance in comparison with IDW with RMSE of 7.5 tree.ha-1 and 9.5%. So, the Kriging method is useable in ChaharBagh for tree density mapping.

    Keywords: Estimation, Interpolation, Inverse Distance Weighting, Kriging, Tree Density
  • Seyed Masoud Soleimanpour*, Gholam Reza Ghahari, Amin Salehpour Jam, Mahmoud Reza Tabatabaei, Mohammad Hedayatfard Pages 87-102

    Researches in recent years have shown that the implementation of watershed management projects without the participation of the public has not been successful and has led to the inefficiency of projects in watershedchr('39')s protection. In order to solve this problem, prioritizing the indexes and sub-indexes affecting the non-participation of people is a fundamental step in the watershed management cycle, so that identifying the effective factors and prioritizing them will lead to maximum participation of the watershed residents. According to this goal, in this research, prioritization of effective factors was done on non-participation in watershed management projects from the exploiters viewpoint in Chikan and Morzian Sepidan watershed located in northwest of Fars province. The statistical population of this research was 51 exploiters (stakeholders) using Cochran formula. A questionnaire consisting of four indices and twelve sub-indices with Likert scale was used for data collection. The significance of indices and sub-indices was determined by SPSS software (version 23) using t-test and the Friedman nonparametric test was used to prioritize the effective indices and sub-indices. The results showed that in the prioritization of indicators from the beneficiarychr('39')s point of view "economic", "social", "educational-promotion" and "design-executive" indices were the effective factors, respectively and in sub-index "lack of training of basin residents on related plans and objectives" and "lack of attention to Non-Governmental Organizations (NGO) in watershed planning", had the highest and lowest priority in non-participation in watershed planning, respectively. In order to sustainable participation of exploiters in watershed management projects, it is necessary to solve the "economic" problems of beneficiaries and develop a comprehensive program of training and promotion of practical actions.

    Keywords: Watershed Management, Exploiters, Questionnaire, Participation
  • Seyed Kazem Mousavi, Mohammadreza Tabesh*, Akramolmolok Lahijanian, Seyed Ali Jozi, Seyed Haidar Mirfakhradini Pages 103-120

    Progressing population growth, development of economic activities and human needs for natural resources, including water resources, have created an imbalance between supply and demand, ultimately causing instability and inadequacy of these resources in most parts of the world, especially arid and semiarid regions such as our country. Therefore, the objective of this study is to investigate and formulate strategies for improving water resource resiliency of Yazd Ardakan Plain. In this study, in order to achieve the resiliency of Yazd Ardakan Plain water resources, theoretical foundations of the research were initially studied using documentary (library) reviews. After that, model components of the research were refined and evaluated using the Delphi technique and obtaining expert consensus through survey processes and using a questionnaire. In the next step, the SOAR model was adopted in order to analyze the information and formulate a strategy for water resource resiliency of Yazd Ardakan Plain, and describe its strengths, opportunities, ideals and results. Also, Shannonchr(chr('39')39chr('39'))s Entropy Algorithm was used to weigh these strategies. Based on the findings of the SOAR model and considering the results of the establishment of water-related economic activities instead of agricultural activities in Yazd Ardakan plain, it shows that this area is in transition from a social-economic structure based solely on agricultural activity to a new water-resource dependent structure which does not fit the concept of transient resiliency. Results of this study show that in order to increase resiliency of the regionchr(chr('39')39chr('39'))s water resources, the need for substitution of non-water-dependent economic activities with less pollution such as Green businesses, eco-tourism, renewable energy and low-water industries in land development and planning programs should receive more attention.

    Keywords: Resiliency, water resources, Yazd Ardakan Plain, SOAR Model, Shannon's entropy
  • Fatemeh Taheri, Shariar Khaledi*, Reza Borna Pages 121-140

    Climate design, with the aim of using renewable resources to create climate resilience, is the most efficient manufacturing engineering to reduce vulnerability and increase climate adaptation. Climatic Resilience Coastal buildings in the face of the climatic element of radiation, at important levels and shells, and with the time and depth of radiation provide daily light, thermal comfort and energy control indoors. In terms of purpose, this research is in the group of applied research and according to the data and output model, it is research in terms of implementation. The research period (1985-2019) is in the coastal area of ​​Noor, where ecotech software was used. The results show that the area has 1884 hours of radiation and a coefficient of 500 watts per square meter. The daily radiation density is 79% on the building, which is 2.5% of the direct radiation range on the building, the most suitable of which is the south, southeast and east directions and the most unsuitable   direction is the west. Temperature and ventilation compatibility for air exchange is 2.24 watts per square meter per hour. The type of climatic resilience index of the region is passive adaptation to the regression slope of 0.93, which has the ability to return. For climatic design, six passive design techniques were proposed, including: thermal mass, direct, indirect evaporative cooling, passive radiant heating, night and natural ventilation. The active technique for designing residential spaces is equipped with a sun facade and roof with a slope angle of 46 to 51 degrees to the south and southwest of the building.

    Keywords: Climatic Resilience, Radiation, Sustainable Climate Design, Solar View, Coastal Areas
  • SHAMSOLLAH ASGARI*, Tayeb Raziei, Ahmad Hosini Pages 141-153

    One of the important issues in recent years is the drying up of Zagros oak forests and since Zagros oak forest is one of the natural resources of Ilam province, this issue needs to be evaluated. The main purpose of this study is to analyze the spatial relationship between drought in Zagros forests and droughts in the area. For the spatial and temporal analysis of drought in Ilam province, Standard Precipitation Index (SPI) for the period 2000 to 2016 was used from the rainfall data of the province and for spatial analysis of oak forest drying relationship using spatial pattern distribution models, Moranchr(chr('39')39chr('39'))s spatial autocorrelation model. A systematic random sampling of 15 m2 of dried oak trees at the surface of the area was performed using GPS and simulated using Landsat satellite images with 15 m2 resolution. The results of Moran model showed that oak drought has a cluster pattern and the Moran index with SPI coefficient was 0.914532 in positive drought zone and 0.938461 in severe drought zone and 0.985233 in relatively dry zone and 996512 in near-normal drought zone. The mean Moran index was 0.956758 with a significant level of 0.00001 indicating the effect of drought on oak dryness.

    Keywords: Drought, Oak Drying, Precipitation, Spatial Analysis, SPI