فهرست مطالب

پژوهش های اقتصاد صنعتی - پیاپی 15 (بهار 1400)

نشریه پژوهش های اقتصاد صنعتی
پیاپی 15 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمزه شیخیانی*، علی حسین صمدی صفحات 11-28

    هدف مقاله حاضر، بررسی تاثیر تغییر نرخ تعرفه بخش صنعت بر رفاه خانوارها در ایران در شرایط حاکمیت اقتصاد مقاومتی است. برای رسیدن به این هدف، بر اساس مطالعه صمدی و همکاران (1398)، تعدیلاتی در الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه دکالو و همکاران (2013) صورت گرفته است. پس از انجام تعدیلات، با استفاده از تعدیل ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 و نرم افزار GAMS، معادلات حل شده و در قالب سه سناریو، تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد، در سناریوی اول و بدون فرض اجرای سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی، کاهش نرخ تعرفه در همه بخش های صنعت، موجب منفی شدن سطح رفاه خانوارها خواهد شد. در سناریوی دوم، با فرض اجرای سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی، رفاه در همه بخش های صنعتی به جز صنایع با فناوری متوسط، مثبت و روند آن در همه بخش ها به جز صنایع با فناوری بالا، نزولی خواهد شد. در سناریوی سوم، با فرض تقویت عوامل نهادی و اجتماعی، رفاه در همه بخش ها مثبت و روند آن نیز در صنایع با فناوری متوسط و بالا افزایشی و در صنایع با فناوری پایین کاهشی خواهد شد؛ بنابراین کاهش نرخ تعرفه در صورت اجرای سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی، فقط در بخش صنایع با فناوری بالا پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، اقتصاد مقاومتی، الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه، رفاه خانوارها، نرخ تعرفه، ایران
  • علی اصغر سالم*، حسین توکلیان، ستاره احمدی صفحات 29-48

    فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به عنوان یک تکنولوژی توانمند برای بهینه سازی فرآیندها مورد نیاز است و از این رو تاثیر گذاری آن بر شدت مصرف انرژی از دیدگاه های متعدد مورد بررسی قرار گرفته است، اما جهت تاثیر گذاری این فناوری بر شدت مصرف انرژی مبهم است. اندازه گیری، پایش و تحلیل مصرف انرژی برای آگاهی در صرفه جویی انرژی یک مساله کلیدی مبتنی بر کاربردهای ICT است. این مطالعه با استفاده از اطلاعات مربوط به کارگاه های صنعتی کشور به تفکیک کدهای آیسیک 4 رقمی در پی آن است تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات را در بازه زمانی 1396-1386 بر شدت مصرف انرژی بررسی کند. با توجه به ماهیت داده ها، مدلی  مبتنی بر پانل دیتا به روش GLS برآورد گردیده است. نتایج حاکی از ارتباط منفی و معنادار سرمایه فناوری اطلاعات و ارتباطات سرانه، با شدت مصرف انرژی است و رابطه متغیر سرمایه کل سرانه و یارانه انرژی مثبت و معنا دار است. در این مطالعه اثر منفی و معنادار اندازه بنگاه بر شدت مصرف انرژی نیز نتیجه گردیده است و تاثیر شدت هزینه های تحقیق و توسعه بر شدت مصرف انرژی معنادار نیست.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، شدت انرژی، صنایع کارخانه ای، پانل دیتا
  • محمدعلی فیض پور، ابوطالب کاظمی*، سید نظام الدین مکیان، مهدی حاج امینی صفحات 49-62

    عوامل زیادی بر خروج بنگاه ها از بخش صنعت موثر هستند. در این خصوص، نقش عوامل کلان اقتصادی به دلیل تاثیر آنها بر محیط رشد و فعالیت بنگاه از اهمیت بالای برخوردار است. ازاینرو،هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل کلان اقتصادی بر خروج بنگاه های صنایع تولیدی استان های کشور (کدهای آیسیک 15 تا 37) طی سال های 1375-93 با استفاده از روش اقتصادسنجی تابلویی فضایی است. نتایج پژوهش تاثیر عوامل تورم، جمعیت، رشد اقتصادی و شاخص صنعتی شدن اقتصاد هر استان بر خروج بنگاه های آن استان و استان های مجاور را تایید می کند. خروج بنگاه های هر استان نیز بر خروج بنگاه های استان های مجاور تاثیر منفی دارد. با توجه به نقش عوامل کلان اقتصادی بر خروج بنگاه‏ها از استان و استان‏های مجاور، توصیه می شود سیاست های منطقه ای که در راستای هم‏افزایی تولیدات صنعتی درون و بین‏استانی باشد، اجرا شوند.

    کلیدواژگان: صنعت، خروج بنگاه ها، عوامل محیطی (اقتصاد کلان)، اقتصادسنجی فضایی
  • شهزاد برومند جزی* صفحات 63-74
    صنایع کوچک و متوسط (SME) از مهم ترین بخش های اقتصادی در هر کشور هستند.  این صنایع، با ایجاد صرفه های تجمع در مراکز صنعتی، معمولا تبدیل به مراکز رشد می شوند؛ در حالی که صنایع بزرگ بر پایه صرفه های مقیاس، تبدیل به قطب های رشد می شوند. در چارچوب اقتصاد منطقه ای، صنایع کوچک و متوسط در فضای جغرافیایی و صنایع بزرگ در فضای اقتصادی اثرگذارند. حال آن که صنایع  کوچک با تکیه بر آثار انتشار، نقش خود را در توسعه صنعتی و رشد اقتصادی به عنوان یک مرکز رشد ایفا می کنند. با پذیرش این امر، مقاله حاضر به بررسی و الگوسازی دو موضوع در زمینه آثار فعالیت صنایع کوچک و متوسط پرداخته است: الگو سازی فرایند انتشار و الگوسازی نحوه انتقال اطلاعات (یا به طور مشابه ابداعات و فناوری). هر دو موضوع، در زمینه نظریه های امواج قابل طرح هستند . میان دو منطقه ی فرضی ، معمولا اختلاف میان نوع و کارکرد صنایع می تواند تفاوت میان امواج فیمابین را ایجاد کند.  با توجه به این که هر صنعت به خودی خود دارای آثار پیشین و آثار پسین است ، هر منطقه نیز متناسب با نوع صنایع استقرار یافته در آن ، می تواند دارای آثار پیشین و آثار پسین بر سایر مناطق در فضای جغرافیایی یا فضای اقتصادی باشد . برای الگوی فرآیند انتشار، از رهیافت الگوهای جاذبه و برای الگوی فرآیند و نحوه انتقال اطلاعات، از نظام انتقال سلسله مراتبی استفاده شده است. در هر دو روش، نتیجه امر به صورت الگوهای انتشار در حالت عام و در شرایط خاص بیان شده است. توابع نظری استخراج شده، بیانگر نحوه تعامل مناطق بر اساس انواع صنایع مستقر در آنها هستند . آثار بیان شده در الگوهای مورد  نظر نشان می دهد که صنایع کوچک و متوسط می توانند با ارسال امواج مستمر ابداعاتی ، اطلاعات و سایر امواج توسعه ، تاثیرات مهمی بر مناطق پیرامون داشته باشند.
    کلیدواژگان: قطب رشد، مرکز رشد، صنایع کوچک و متوسط، آثار انتشار، الگوسازی فضایی
  • شیوا علیزاده، لیلا آرغا*، یوسف محنت فر، مسعود طاهری نیا صفحات 75-92

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه میان پایه سهامداری و نوسانات بازدهی سرمایه گذاری شرکت های صنعتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است . در این بررسی صد شرکت فعال در بورس اوراق بهادر تهران که سطح نقد شوندگی نسبتا بالاتری داشته اند به عنوان نمونه در بازه زمانی6 ساله (1398- 1393) انتخاب شدند. در این راستا از مدل رگرسیون داده های تابلویی استفاده شد. با توجه به وجود مشکل واریانس ناهمسانی در نتایج تخمین ها، روش GLS برای تخمین پارامترهای مدل بکار گرفته شد. هم چنین، بر اساس آزمون اثر ثابت تکراری و آزمون هاسمن،  مدل اثرات تصادفی بر مدل اثرات ثابت ترجیح داده شد. ازاینرو، مدل رگرسیون تابلویی با آثار تصادفی صورت بندی شد. نتایج نشان می دهند که با افزایش تعداد سهامداران بزرگ شرکت های صنعتی و درصد مالکیت آنها، دو اثر بوجود می آید. اثر اول به کاهش رفتار گله ای سهامداران بزرگ و متعاقبا به کاهش سطح نوسان بازده شرکت های صنعتی مربوط می شود. اثر دوم به نوسانات قیمتی سهم مربوط می شود که از اثرات معاملاتی سهامداران بزرگ ناشی شده است. همچنین، با افزایش تعداد سهامداران بزرگ و درصد مالکیت آنها، به تدریج تاثیر بازار معاملاتی سهامداران بزرگ بر نوسان بازدهی شرکت ها از تاثیر مطلع تر بودن آن ها برتر  می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، ریسک، پایه سهامداری، تلاطم های قیمتی
  • منصور عسگری*، سعیده هوشمندگهر، طیبه رهنمون پیروج صفحات 93-108

    صنایع ماشین الات و تجهیزات یکی از بزرگترین زنجیره های ارزش تولید در بین صنایع مختلف را دارد و محصولات این بخش به عنوان کالای واسطه در دیگر صنایع کاربرد وسیعی دارد. در این مقاله تابع تولید، کشش های متوسط، نهایی، جانشینی و کشش انواع انرژی در نه فعالیت منتخب صنایع ماشین آلات و تجهیزات با استفاده از آمار و اطلاعات (4) 97- (1) 1381 با استفاده از تابع تولید ترانسلوگ برآورد شده است. نتایج نشان می دهد کشش های نهایی نهاده های نیروی کار، موجودی سرمایه و انرژی برای تمام فعالیت های تولیدی مورد بررسی مثبت است. کشش متوسط نهاده های اشتغال و انرژی در سه فعالیت، تولید پمپ ها، کمپرسور ها، شیر ها و سوپاپ ها (2813)، تولید یاتاقان، چرخ دنده و دیفرانسیل (2814)، تولید ماشین آلات برای تولید منسوجات و البسه و چرم (2826) از سایر فعالیت ها بیشتر است. فعالیت های، تولید موتور و توربین، بجز موتور های وسایل نقلیه هوایی، خودرو و موتورسیکلت (2811)، تولید ماشین آلات متالوژی-ذوب فلزات (2823) و تولید سایر ماشین آلات با کاربرد خاص (2829)، به ترتیب دارای بیشترین کشش متوسط تولید نسبت به موجودی سرمایه و انرژی هستند. در فعالیت های تولید یاتاقان، چرخ دنده و دیفرانسیل (2814)، تولید ماشین آلات کشاورزی و جنگلداری (2821)، تولید ماشین آلات استخراج معدن و ساختمان (2824) و تولید ماشین آلات برای تولید منسوجات و البسه و چرم (2826)، ضرایب تخمین زده شده برای کشش های جانشینی بین نهاده های موجودی سرمایه و اشتغال و همچنین کشش های جانشینی بین نهاده های موجودی سرمایه و انرژی مثبت است که نشان می دهد نهاده ها جانشین هستند. در فعالیت های تولید پمپ ها، کمپرسور ها، شیر ها و سوپاپ ها (2813) و تولید سایر ماشین آلات با کاربرد خاص (2829)، تنها بین دو نهاده موجودی سرمایه و اشتغال رابطه جانشینی برقرار است. روابط جانشینی بین نهاده های انرژی و اشتغال برای سه فعالیت تولید یاتاقان، چرخ دنده و دیفرانسیل (2814)، تولید موتور و توربین، بجز موتور های وسایل نقلیه هوایی، خودرو و موتور سیکلت (2811) و تولید ماشین آلات متالوژی-ذوب فلزات (2823) مشاهده شده است

    کلیدواژگان: تابع ترانسلوگ، ماشین آ لات و تجهیزات، تولید نهایی، انرژی
|
  • Hamzeh Sheikhiani*, Alihossein Samadi Pages 11-28

    The purpose of this paper is to investigate the effect of the industry sector tariff rate changes on the Iranian households’ welfare under the conditions of the resistance economy. To achieve this goal, based on Samadi et al.'s (2019) survey, the computable general equilibrium model of Decallo et al. (2013) has been adjusted. After making the adjustments, using the adjusted social accounting matrix of 2011 and GAMS software, the equations were solved and analyzed in the form of three scenarios. The findings show that in the first scenario, without assuming the implementation of the notified policies of the resistance economy, the reduction of tariff rate in all sectors of industry causes the level of households’ welfare will become negative. In the second scenario, assuming the implementation of the notified policies of the resistance economy, welfare in all sectors of industry except medium-tech industries is positive and its trend is descending in all sectors except high-tech industries. In the third scenario, assuming the strengthening of social and institutional factors, welfare in all sectors is positive and its trend is upward in medium and high-tech industries and downward in low-tech industries. Therefore, the reduction of tariff rate is recommended only in the high-tech industries if the notified policies of resistance economy are implemented.

    Keywords: Trade Liberalization, Resistive Economy, Computable General Equilibrium Model, Housholds’ Welfare, Tariff Rate, Iran
  • AliAsghar Salem *, Hosein Tavakolian, Setareh Ahmadi Pages 29-48

    Information and Communication Technology (ICT) is needed as a powerful technology for process optimization and therefore its impact on intensity of energy consumption has been studied from various perspectives, but the impact of this technology on intensity of energy consumption is ambiguous. Measuring, monitoring and analyzing energy consumption for awareness in saving energy is a key issue based on ICT applications. This study seeks to investigate the impact of information and communication technology by using the Iran's industries by 4-digit ISIC codes, over the period 2007-2017 on energy intensity. Due to the nature of the data, the model has been estimated by GLS method. The results indicate a negative and significant relationship between per capita ICT capital and energy consumption intensity and the relationship between per capita total capital and energy subsidy variable is positive and significant. In this study, the negative and significant effect of firm size on energy intensity has been achieved and the effect of research and development costs intensity on energy intensity is not significant.

    Keywords: Information, Communication Technology, Energy intensity, Manufacturing, Panel Data
  • MohammadAli Feizpour, Abootaleb Kazemi *, Seyed Nezamoldin Makiyan, Mehdi Hajamini Pages 49-62

    Many factors affect the exit of firms from the industry sector. In this regard, the role of macroeconomic factors is very important due to their impact on the growth environment and firm activity. Hence, the purpose of this research is to study the macroeconomic factors’ influence on the exit of manufacturing firms in the provinces of Iran (ISIC codes: 15-37) during the years 1996-2014 by using the spatial panel econometrics method. The results confirm the impacts of inflation, population, economic growth, and industrialization index of each province's economy on the exit of firms in the province and its adjacent provinces. The exit of firms in each province has also a negative impact on the exit of the firms in the adjacent provinces. Considering the role of macroeconomic factors on the exit of firms from the province and adjacent provinces, it is recommended to implement the regional policies which are in regard to the synergy of industrial production within and between provinces.

    Keywords: industry, Exit of Firms, Environmental Factors (Macroeconomics), Spatial Econometrics
  • Shahzad Broumand Jazi * Pages 63-74
    Small and medium industries are some of the most important economic sectors in any country. These industries, usually transforming to business incubator by economies of agglomeration in industrial centers, while large industries are becoming growth poles based on economies of scale. In the regional economics framework, SMEs affect the geographic space and large industries affect the economic space. While small industries by relying on the diffusion effects play their role in industrial development and economic growth as a business incubator. The present article is examining and modeling two issues in the field of small and medium industries’ activities effects: the diffusion process modeling and the modeling of how information transmission (or similarly, technology and innovation). Both issues can be brought up in the wave theories. Among two given regions, differences between the type and function of industries can usually make the difference between the waves. considering that each industry has its own preceding and following effects, each region also proportion to the type of established industries in it can have preceding and following effects on the other regions in geographic space and economic space. For the diffusion process model, the approach of gravity model, and for the process pattern and how information transmission, a hierarchical system is used. In both methods, the results are shown in form of the diffusion models in general and under specific conditions. The extracted theoretical functions indicate how the regions interact based on the types of established industries in them. The effects of the considered models show that the SMEs can have significant effects on the surrounding regions around via sending permanent innovation waves, information, and other development waves.
    Keywords: Growth Pole, Business Incubator (BI), Small, Medium-Sized Enterprises (SMEs), Diffusion Effects, Spatial Modeling
  • Shiva Alizadeh, Leila Argha *, Uosef Mehnatfar, Masoud Taheri Nia Pages 75-92

    The purpose of this study is to investigate the relation between the shareholder basic and the investment return volatilities of the industrial companies listed on the Tehran Stock Exchange. In this study, one hundred companies active in the Tehran Stock Exchange which have had a relatively higher level of liquidity, were selected as a sample over a 6 year- period (2014-2019). In this regard, a panel data regression model was used. According to the existence of heteroscedasticity problem in the estimated results, the GLS method was used for estimating the model’s parameters. Also, based on the iterative fixed effect test and Hausman test, the random effects model was preferable to the fixed effects model. Hence, a panel regression model was formulated by random effects. The results show that by increasing the number of the large shareholders of the industrial companies and their ownership percentage, two effects are created. The first effect is related to reducing the herding behavior of the large shareholders and subsequently related to reducing the return volatility level of the industrial companies. The second effect is related to the share price volatilities which have been arisen from the trading effects of the large shareholders. Also, by increasing the number of the large shareholders and their ownership percentage, gradually the impact of the trading market of the large shareholders on the companies return volatilities superior to the impact of the more informed shareholders.

    Keywords: Investment, Risk, Shareholder Base, Price Volatility
  • Mansour Asgari *, Saedeh Hoshmand, Tayyebeh Rahnenoon Piruj Pages 93-108

    The manufacture of machinery and equipment has one of the largest production value chains among different industries and the products of these industries are widely used as intermediate goods in other industries. In this paper, the production function, Average elasticity, marginal elasticity, substitution elasticity, and elasticities of types of energy for the nine selected activities of the machinery and equipment industries have been estimated by using the Translog production function and seasonal statistics and information of the years 2002(2)-2019 (1).The results show that the marginal elasticities of labor, capital stock, and energy are positive for all the production activities. The average elasticities of employment and energy in three activities the manufacture of pumps, compressors, taps, and valves (2813), manufacture of bearings, gears, gearing, and driving elements (2814), manufacture of machinery for textile, apparel, and leather production (2826) are more than the other activities. The manufacture of engines and turbines except aircraft, vehicle, and cycle engines (2811), manufacture of machinery for metallurgy (2823), and manufacture of the other special-purpose machinery (2829), have the most average production elasticity with respect to the capital stock and energy, respectively. In the manufacture of bearings, gears, gearing, and driving elements (2814), manufacture of agricultural and forestry machinery (2821), manufacture of machinery for mining, quarrying, and construction (2824), and manufacture of machinery for textile, apparel, and leather production (2826), the estimated coefficients for the substitution elasticities between capital stock and employment as well as the substitution elasticities between capital stock and energy are positive that it indicates the inputs are substitute, In the manufacture of pumps, compressors, taps, and valves (2813) and the manufacture of the other special-purpose machinery (2829), there is a substitution relationship between only the two inputs of capital stock and employment. Substitution relations between energy and employment for the three activities of manufacture of bearings, gears, gearing, and driving elements (2814), manufacture of engines and turbines, except aircraft, vehicle, and cycle engines (2811), and manufacture of machinery for metallurgy (2823) has been observed.

    Keywords: Translog Function, Machinery, Equipment, Production, Energy