فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات و دانش شناسی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1399)

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ثریا ضیایی* صفحات 11-20

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت مطالعه زنان شاغل و خانه دار شرق کشور انجام شد. روش شناسی: این پژوهش کاربردی و به روش پیمایشی انجام شد جامعه آ،ماری شامل زنان 65-25 ساله بودند که تعداد 812 نفر به عنوان نمونه بررسی  شدند.

    روش:

     نمونه گیری این پژوهش، نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم برگزیده شد. برای تعیین نمونه نیز از جدول برآورد حجم نمونه مورگان استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش مشخص شد که بین میزان مطالعه و موضوعات موردعلاقه (به غیر از بهداشتی و پزشکی)، زنان شاغل و خانه دار تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین یافته ها نشان داد که زنان بیشتر به موضوعات داستان (شاغل با 81/3 و خانه دار با 69/3) بهداشتی و پزشکی (شاغل با 73/3 و خانه دار با 49/3) و روان شناسی (شاغل با 64/3 و خانه دار با 56/3) علاقه دارند و موضوع های تاریخی و ادبی و فلسفی و سیاسی کمتر از موضوع های دیگر مورد توجه آن ها قرار دارد. بیشترین زمان مطالعه زنان در اوقات فراغت به مطالب مفید در اینترنت، مطالعه مطالب مفید در شبکه های مجازی و کمترین آن به مطالعه از طریق لوح های فشرده و شبکه پیام نمای تلویزیون است. زنان مهم ترین عوامل بازدارنده مطالعه را وجود مشغله های فراوان و نداشتن وقت و وجود سایر رسانه های گروهی مثل ماهواره، تلویزیون و اینترنت و بی توجهی به برنامه ریزی در زندگی می دانند. اهم دلایل انجام مطالعه در بین زنان افزایش اطلاعات عمومی (شاغل با 71/6 و خانه دار با 94/6)، در اولویت اول برای هر دو گروه و کم اهمیت ترین دلایل را گذراندن اوقات فراغت و افزایش وجهه اجتماعی و ارتقای وضعیت حقوق می دانند.

    بحث و نتیجه گیری

    پژوهش حاضر از محدود پژوهش هایی است که به بررسی وضعیت مطالعه بین زنان شاغل و خانه دار شرق کشور پرداخته است. بنابراین نتایج آن می توانند به شناسایی و اولویت بندی مهم ترین راهکارهای اجرایی و اتخاذ راهکار مناسب منجر شود و به مسیولان و دست اندرکاران کمک کند که موجبات رشد، پیشرفت و سلامت جسمی و روحی زنان را فراهم کند.

    کلیدواژگان: مطالعه، زنان شاغل، زنان خانه دار، شرق کشور
  • حجت خدمتی نژاد*، وجیهه موسای ارانی، سعید اسدی صفحات 21-32

    هدف :

    هدف از این پژوهش تعیین و مقایسه میانگین مولفه های مهارت های ارتباطی و ارتباط آن با ویژگی های جمعیت شناختی در کتابداران کتابخانه های عمومی شهرستان کاشان است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش، به روش پیمایشی تحلیلی صورت گرفته و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد مهارت های ارتباطی کویین دام است. جامعه آماری این پژوهش کتابداران کتابخانه های عمومی شهرستان کاشان بوده که تعداد آن ها 40 نفر است. روایی پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی مورد تایید قرارگرفته و میزان پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برابر 84/0 تایید شده است. تجزیه و تحلیل داد ه ها از طریق نرم افزار اس.پی.اس.اس در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون تحلیل واریانس) صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که مهارت کتابداران کتابخانه های عمومی شهرستان کاشان در مولفه بینش نسبت به فرآیند ارتباط در حد مطلوب و در رابطه با سه مولفه ارتباط توام با قاطعیت، کنترل عاطفی و توانایی دریافت و ارسال پیام در حد متوسط و در رابطه با مولفه مهارت گوش دادن در حد ضعیفی قرار دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین جنسیت و مولفه های بینش ارتباطی و قاطعیت، بین سن افراد و مولفه های کنترل عاطفی و قاطعیت، بین تحصیلات و مولفه های دریافت و ارسال پیام و کنترل عاطفی و درنهایت بین سابقه خدمت و مولفه های دریافت و ارسال پیام و بینش ارتباطی روابط معنی داری وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر این است که میانگین مهارت های ارتباطی افراد مورد مطالعه در وضعیت متوسطی قرار دارد و بین ویژگی های جمعیت شناختی آن ها مانند سن، جنسیت، تحصیلات و سابقه خدمت و میزان مهارت های ارتباطی آن ها رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، کتابداران، کتابخانه های عمومی، شهرستان کاشان
  • سهیلا فرهنگی*، علی اکبر خاصه، فلورا فردی صفحات 32-44

    هدف:

     این پژوهش با هدف تعیین وضعیت مطالعه متون ادبی در زنان خانه دار و شاغل شهر رشت انجام شده است.

     روش شناسی: 

    روش پژوهش از نوع پیمایشی با ماهیت علی- مقایسه ای است که در آن به مقایسه وضعیت مطالعه متون ادبی در بین زنان خانه دار و شاغل شهر رشت پرداخته شده است. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری این پژوهش را زنان 25 تا 45 ساله شاغل و خانه دار شهر رشت تشکیل داده اند که براساس اطلاعات مرکز آمار ایران در سالنامه آماری سال 1390 جمعیت این زنان 83082 نفر بوده است. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 382 نفر از این زنان به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان حجم نمونه پژوهش در نظر گرفته شدند.  

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که عوامل درونی مانند میزان مطالعه دوران کودکی و نوجوانی (25/71 درصد)، میزان مطالعه والدین (40/46 درصد)، احساس تمایل به مطالعه متون ادبی (05/77 درصد)، وضعیت تاهل و تمایل همسران زنان متاهل به مطالعه (40/52 درصد) ازجمله عوامل موثر در مطالعه به شمار می رود. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین وضعیت اشتغال، تاهل و تحصیلات با مطالعه متون ادبی تفاوت معنی داری وجود دارد.  

    بحث و نتیجه گیری

    به طورکلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که زنان خانه دار و شاغل شهر رشت، در عمل، مطالعه متون ادبی را جزو اولویت های اولیه زندگی خود قرار نداده اند اما در بعضی اوقات به مطالعه متون ادبی می پردازند.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، عادت به مطالعه، متون ادبی، زنان خانه دار، زنان شاغل
  • حسین ادبی فیروزجاه*، مظفر چشمه سهرابی صفحات 45-58
    هدف

    آینده پژوهی، فرآیندی سیستماتیک، مشارکتی و گردآورنده ادراکات آینده است که چشم اندازی میان مدت تا بلندمدت را با هدف اتخاذ تصمیم های روزآمد و بسیج اقدامات مشترک بنا می سازد. رده بندی ها جایگاه خود را در عصر دیجیتال از دست داده و با چالش هایی مواجه خواهند شد. به همین جهت این مطالعه به بررسی و پژوهش آینده نظام های رده بندی منابع کتابخانه ای می پردازد.

    روش شناسی:

     در این مطالعه از روش تحلیلی- توصیفی و مرور منابع استفاده شده است.

    یافته ها

    رده بندی را بر مبنای زمینه هایی که در آن به کار گرفته شده و همچنین میزانی که مورد استفاده قرار گرفته است به صورت های مختلفی تعریف کرده اند. پیشرفت طرح های رده بندی کتابخانه برای ترتیب قفسه ها و رده بندی الفبایی زمینه ای نیست که ما انتظار تغییر چشمگیری را در آن داشته باشیم. پیشرفت هایی درزمینه استفاده از فناوری به منظور به روز کردن و توزیع این طرح ها صورت گرفته است ازجمله توسعه نظام های رده بندی متکی بر عصر دیجیتال.

    بحث و نتیجه گیری:

     نظام رده بندی با توجه به گسترش علوم و دانش و ظهور میان رشته ای ها توسعه یافته و جایگاهی برای آن ها در نظر گرفته می شود. هم در مورد آینده پژوهی و هم نظام های رده بندی منابع کتابخانه ای، این مسئله به وجود می آید که در آینده نظام های رده بندی منابع کتابخانه ای به طور سنتی درگیر چالش های خواهند شد که در عصر فناوری اطلاعات و دیجیتال شکل گرفته و خواهند گرفت و این نگاه به آینده باید وجود داشته باشد تا به بررسی چالش های موردنظر بپردازد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، طرح های رده بندی منابع کتابخانه ای، محیط دیجیتال
  • محسن اعظمی* صفحات 59-68

    هدف :

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثرات بازاریابی اینترنتی یکپارچه بر عملکرد آنلاین شرکت های نمایه شده در پورتال مرکز توسعه تجارت الکترونیکی استان کرمانشاه است.

     روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، با روش توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش عبارت از کلیه مدیران شرکت های دارای نماد اعتماد الکترونیک که در سایت وزارت صنعت، معدن و تجارت دارای مجوز فعالیت بودند.  

    یافته ها

    بر مبنای یافته های پژوهش که از تعداد 75 نفر از مدیران شرکت های مذکور به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی انتخاب شدند و اطلاعات موردنیاز، از طریق پرسشنامه با طیف هفت مرتبه ای لیکرت جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار آماری آموس، در سطح اطمینان 95 درصد و با استفاده از روش رگرسیون غیرخطی تحلیل شد. شواهد تجربی به دست آمده از آزمون فرضیه ها حاکی از آن است که بین بازاریابی اینترنتی یکپارچه و عملکرد آنلاین شرکت ها رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد.  

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج یافته ها نشان می دهد که یکپارچگی در مدیریت دانش، مدیریت زنجیره تامین و مدیریت ارتباط با مشتری بر عملکرد آنلاین شرکت ها تاثیر مثبت و معنی داری دارد. بین تمامی عوامل همبستگی مثبت وجود دارد و مدیریت ارتباط با مشتری بیشترین اثر را بر عملکرد آنلاین شرکت دارد.

    کلیدواژگان: بازاریابی اینترنتی یکپارچه، مدیریت دانش، مدیریت زنجیره تامین، مدیریت ارتباط با مشتری، عملکرد آنلاین
  • امیررضا اصنافی*، علی بیرانوند، انوشه اندیشه تدبیر صفحات 69-82

    هدف

     تحلیل تولیدات علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی براساس شاخص های جهانی همواره از مهم ترین ابزارهای سیاست گزاری پژوهشی بوده است. با توجه به گستردگی و اهمیت دانشگاه پیام نور در آموزش عالی کشور و اهمیت حوزه علوم اجتماعی در تولید علم ایران، هدف این پژوهش، بررسی و تحلیل کیفیت تولیدات علمی حوزه علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور  براساس شاخص های علم سنجی و دگرسنجی در پایگاه اسکوپوس طی سال های 2010 تا 2020 است.

     روش شناسی:

     این مطالعه توصیفی پیمایشی بوده که از نوع مطالعات علم سنجی و دگرسنجی است. جامعه مورد بررسی تمامی تولیدات علمی حوزه علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور شامل 602 مدرک، در سال های 2010 تا 2020 است. محیط اجرای پژوهش پایگاه استنادی اسکوپوس است. جهت گردآوری داده ها پایگاه اطلاعاتی سای ول مورد استفاده قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها سیاهه وارسی محقق ساخته بود. داده ها پس از گردآوری از طریق آمار توصیفی و از طریق جداول و نمودارهای متناسب ارایه شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده از آزمون های تی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    سهم دانشگاه پیام نور از کل مقالات حوزه علوم اجتماعی ایران معادل 89/2 درصد بوده است. میزان مقالات حاصل همکاری های علمی فقط نویسندگان این دانشگاه با نویسندگان بین المللی 10 درصد بوده است. شاخص اچ این مدارک 17 بوده و شاخص اچ 5 ساله آن، 9 بوده است. استناد به ازای مدرک این تولیدات علمی و شاخص تاثیرگذاری استنادی وزن‏دهی شده در سطح رشته آن به ترتیب 1/3 و 63/0 بوده است. در خصوص شاخص های دگرسنجی در پایگاه اسکوپوس بیشترین فراوانی را شاخص مشاهده چکیده با 63944 و میانگین 57/106 به ازای هر مقاله داشته است.  

    بحث و نتیجه گیری

    میزان تولید علم محققان دانشگاه پیام نور نسبت به مقدار کشوری در حوزه علوم اجتماعی بسیار پایین بوده و نیازمند تغییر سیاست ها و ایجاد مشوق های تولید علم در این بخش است. توجه به نمایه سازی حداکثری مقالات در شبکه های اجتماعی محرز است. در خصوص شاخص های دگرسنجی، به عنوان راه جایگزین برای ارزیابی تولیدات علمی بایستی کاملا محتاط بود و شاخص های دگرسنجی را صرفا به عنوان یک مکمل برای شاخص های علم سنجی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: دگرسنجی، علم سنجی، دانشگاه پیام نور، تولیدات علمی، علوم اجتماعی
|
  • Soraya Ziaei * Pages 11-20
    Purpose

    The main purpose of this study is to evaluate the status of study among working women and housewives in East of the country.

    Methodology

    This practical research was conducted through survey method. The statistical population of the research is 812 individuals selected from working women and housewives aged 25-65 years old .

    Findings

    Based on the findings of this study, there is no difference in rate of reading and topics of interest (except health) among housewives and working women. It is also revealed that women are more interested in novels (working women 3/81 and housewives 3/69), healthcare (working women 3/73 and housewives 3/49), psychology (working women 3/64 and housewives 3/56), and are less interested in politics, literature history and philosophy. Women spend the most of their leisure reading time on useful information on the internet and virtual networks, and the least on compact discs and television Teledex. Women were mainly discouraged from studying by busy lifestyles, lack of time, existence of other Medias such as satellite television, television and internet, and not having plans for work or daily life. The most significant element to boost the study rate among women was the increase of general knowledge (working women 6/71 and housewives 6/94) while the least important factors were filling their free time, improve social status and raise the income (for both groups(

    Conclusion

    This study is one of the few studies, which investigates the status of study rate among working women and housewives in east of the country. Its results, therefore, can help authorities and officials to identify and prioritize the most important executive solutions and to adopt appropriate strategies and eventually led to the development, growth, and physical and mental health of women.

    Keywords: Study, Working women, Housewives, East of the country
  • Hojjat Khedmati Nejad *, Vajihe Musay Arani, Saeid Asadi Pages 21-32
    Purpose

    The purpose of this study is to determine and compare the communication skills and their relationship with demographic characteristics in librarians in public libraries of Kashan.

    Methodology

    This research was conducted using an analytical survey method, and data collection tool was Queendom's interpersonal communication skills Questionnaire. The statistical population of this study was the librarians of institutional public libraries in Kashan, a total of 40 people (total librarians). Validity of the questionnaire has been verified by confirmatory factor analysis and its reliability has been calculated and validated by calculating the Cronbach's alpha with coefficient of 0.84. Data analysis is done by SPSS software at two levels of descriptive statistics (percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics (variance analysis).

    Findings

    The findings of this study showed that librarians of public libraries of Kashan have a moderate communication skills status. In such a way, these individuals in the component of insight toward the communication process are desirable and in relation to the three components of communication with decisiveness, emotional control and the ability to receive and send messages are at moderate levels and in relation to the listening skill component are weak. Also, the results of the analysis of variance for each of the demographic characteristics with the communication skills are confirmed, so the relationship between them is confirmed. It should be noted that there is no correlation between the listening skill and the demographic characteristics of the statistical test.

    Conclusion

    The results indicate that there is a relationship between demographic characteristics of librarians of public libraries in kashan such as age, gender, education and service history with the level of their communication skills and their average communication skills are in a moderate state.

    Keywords: Communication Skills, librarians, public libraries, Kashan
  • Soheila Farhangi *, AliAkbar Khasseh, Felora Fardi Pages 32-44
    Purpose

    The purpose of this research was to determine the amount of reading literary texts in housewives and employed women.  

    Methodology

    Research method is based on survey with casual-comparative nature in which amount of reading literary texts in housewives and employed women in Rasht city is compared and data was gathered via questionnaire. The research population consisted of all housewives and employed women in Rasht city.According to the Statistical Center of Iran, the population of these women was 83082. Using Cochran formula and based on random sampling, 382 individuals in age range of 25-45 were selected as sample.  

    Findings

    Findings show that internal factors such as amount of reading during childhood and youth (71.25%), amount of parents’ reading (46.40%), feeling the need to study literary texts (77.05%), marital status and tendency of husbands toward reading (52.40%) are effective factors.  

    Conclusion

    Also results show that there is a significant difference between occupation status, marital status, and level of educations with the study of literary texts.

    Keywords: : Leisure, Rreading habit, literary texts, Housewives, Employed Women
  • Hossein Adabi Firozjah *, Mozafar Cheshmeh Sohrabi Pages 45-58
    Purpose

    Futurology is a systematic, participatory, and perceptual process that builds a medium- to long-term perspective with the goal of making up-to-date decisions and mobilizing joint action. Rankings will lose their place in the digital age and will face challenges. Therefore, this study examines and researches the future of library resource classification systems.

    Methodology

    In this study, descriptive-analytical method and review of sources have been used.

    Findings

    Classification is defined in different ways based on the context in which it is used as well as the extent to which it is used. The development of library classification schemes for bookshelf arrangement and alphabetical classification is not something we expect to change significantly. Advances have been made in the use of technology to update and distribute these designs, including the development of rating systems based on the digital age.

    Conclusion

    The ranking system is developed with regard to the development of science and knowledge and the emergence of interdisciplinary and a place for them. In the case of both futures studies and library resource classification systems, it arises that in the future, library resource classification systems will traditionally be challenged in the age of information and digital technology. And this vision of the future must exist in order to address the challenges in question.

    Keywords: Futures Studies, library resource classification schemes, digital environment
  • Mohsen Aazami * Pages 59-68
    Purpose

    The aim of research examining the effects of integrated Internet marketing on the online performance of companies indexed in the portal of the e-commerce development center of Kermanshah province.  

    Methodology

    this research is a descriptive survey method. The statistical population of the study includes all managers of companies with the symbol of electronic trust who had an activity license on the website of the Ministry of Industry, Mines and Trade.  

    Findings

    In terms of applied purpose, 75 managers of the mentioned companies were randomly selected as a statistical sample and the required information was collected through a questionnaire with a seven-point Likert scale. The collected data were analyzed by Amos statistical software at 95% confidence level using nonlinear regression method.  

    Conclusion

    results showed That Empirical evidence from hypothesis testing suggests that there is a direct and significant relationship between integrated Internet marketing and corporate online performance. Also, integration in knowledge management, supply chain management and customer relationship management has a positive and significant effect on companies' online performance. There is a positive correlation between all factors and customer relationship management has the greatest impact on the company's online performance.

    Keywords: Integrated internet marketing, knowledge management, supply chain management, Customer Relationship Management, online performance
  • Amirreza Asnafi *, Ali Biranvand, Anusheh Andisheh Tadbir Pages 69-82
    Purpose

    Considering the extent and importance of Payame Noor University in higher education and the importance of social sciences in the production of Iranian science, the purpose of this study is to investigate and analyze the quality of scientific products in the field of social sciences of Payame Noor University based on scientometric and altmetrics indices in Scopus from 2010 to 2020.

    Methodology

    This descriptive survey study will be performed by scientometric and altmetrics methods and will be a type of applied research. The study population of all scientific productions in the field of social sciences of Payame Noor University, including 557 documents, in 2010 and 2020. Pearson t-test and correlation coefficient were used to analyze the data on the relationship between citation indices and Altmetrics indices.

    Findings

    A comparison of the scientific productions of Iran Social Sciences and Payame Noor University shows that the share of Payame Noor University in the total number of Iranian articles was equal to 2.89%. The rate of articles resulting from scientific collaborations of only the authors of this university with international authors has been 10%. In addition, the citation per paper of these scientific products and its FWCI were 3.1 and 0.63, respectively. In addition, regarding the altmetrics indices of the scientific documents studied in the Scopus database, the Abstract frequency index had the highest frequency with 63944 and an average of 106.57 per article.

    Conclusion

    The results of this study showed that the amount of science production of Payame Noor University researchers is very low compared to the national level in the field of social sciences and it is necessary to change policies and create incentives for science production in this sector.

    Keywords: Altmetrics, Scientometrics, Payame Noor University, Scientific Production, Social Sciences