فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 84 (تابستان 1400)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 84 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/02
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سهیلا اثنی عشران، فریبا یزدخواستی*، حمیدرضا عریضی سامانی صفحات 1-12
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر رفتاردرمانی دیالکتیک بر تنظیم هیجانی و تحمل پریشانی زنان معتاد در حال ترک با توجه به نقش میانجی ذهن آگاهی، ارتباط موثر و راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمام زنان معتاد در حال ترک شهر اصفهان و حجمنمونه 60 زن در حال ترک زندانی بودند که بر اساس نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار سنجش شامل پرسشنامه تنظیم خلق منفی (Catanzaro & Mearns, 1990)، مقیاس تحمل پریشانی (Simmons & Gaher, 2005) و پرسشنامه حالات رفتاری-هیجانی (Researcher made) بود. داده ها با استفاده از آزمونهای تحلیل کواریانس و تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل شدند؛  یافته ها نشان داد که رفتاردرمانی دیالکتیک منجر به افزایش مهارتهای تنظیم هیجان و نیز تحمل پریشانی در گروه آزمایش شده است (001/0P<) و تثیر این درمان تا پیگیری سه ماهه باقی مانده است. همچنین نقش میانجی گر ذهن آگاهی، ارتباط موثر و راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی در پس آزمون به لحاظ آماری معنادار بود (05/0P<).
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، تنظیم هیجان، تحمل پریشانی، ذهن آگاهی، ارتباط موثر، زنان معتاد
  • مریم سلطانی، هادی فرهادی* صفحات 13-21
    هدف پژوهش حاضر آموزش بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد -کودک (فیلیال تراپی) به مادران  کودکان پیش دبستانی و بررسی تاثیر آن بر اعتیاد به بازی های رایانه ای و پرخاشگری کودکان آنها بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام مادران کودکان پیش دبستانی دارای اعتیاد به بازی های رایانه ای غربال شده بود که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اعتیاد به بازی های رایانه ای (فرم والد) فرهادی (Farhadihadi, 2016) و مقیاس پرخاشگری کودکان پیش دبستانی(فرم والد) واحدی و همکاران (Vahedi et al, 1999) بود. آزمودنی ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به ابزارهای پژوهش پاسخ دادند. گروه آزمایش در این پژوهش در معرض10جلسه (2 ساعته) دوره آموزشی فیلیال تراپی قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش فیلیال تراپی به مادران، بر کاهش نشانه های اعتیاد به بازی های رایانه ای(01/0P<) و نیز بر کاهش پرخاشگری کودکان (05/0P<)، پرخاشگری کلامی(01/0P<) و پرخاشگری تکانشی (05/0P<) موثر بوده است. بر همین اساس، تمرکز بر آموزشهای مرتبط با والدین به عنوان راهکاری برای کاهش گرایش افراطی کودکان به بازیهای رایانه ای توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد -کودک، فیلیال تراپی، اعتیاد به بازی های رایانه ای، پرخاشگری کودکان پیش دبستانی
  • داریوش مهرافزون، نعمت ستوده اصل*، شاهرخ مکوند حسینی صفحات 22-33
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر تحریف شناختی بر خودانتقادی با واسطه گری ویژگی های شخصیتی بر دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تهران است. طرح پژوهش، رابطه ای از نوع معادلات ساختاری است و جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 1399 تشکیل داده ، نمونه پژوهش 350 نفرند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه های خودانتقادی، تحریف شناختی و ویژگی های شخصیتی و روش تحلیل داده ها، مدل یابی معادلات ساختاری است. نتایج پژوهش نشان می دهد مدل یاد شده، برازش قابل قبولی با داده ها دارد؛ ویژگی های شخصیتی و تحریف شناختی به طور معناداری خودانتقادی را پیش بینی می کنند؛ تحریف شناختی اثر مستقیم معناداری در پیش بینی خودانتقادی دارد؛ اثر غیرمستقیم تحریف شناختی بر خودانتقادی با واسطه گری ویژگی های شخصیتی مثبت و معنادار است؛ همچنین خرده مقیاس های برون گرایی، توافق، گشودگی و وظیفه شناسی بر خودانتقادی، اثر معنادار منفی و روان رنجورخویی بر خودانتقادی اثر معنادار مثبتی دارد. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش،  با کم کردن تحریفات شناختی می توان خودانتقادی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: : تحریف شناختی، خودانتقادی، ویژگی های شخصیتی
  • مهرانا عسکری، مهناز مهرابی زاده هنرمند، زهرا دشت بزرگی*، پرویز عسکری صفحات 34-46
    هدف از این پژوهش، مقایسه اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی و تصویرسازی ارتباطی، بر گذشت زناشویی و احساس مثبت نسبت به همسر در زنان دارای کیفیت پایین زناشویی بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و حجم نمونه 75 زن بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از این تعداد 25 نفر به گروه آزمایشی زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی و 25 نفر به گروه آزمایشی تصویرسازی ارتباطی و 25 نفر به گروه کنترل به صورت واگذاری تصادفی تخصیص یافتند. ابزارهای پژوهشی مورد استفاده پرسشنامه گذشت صفت (بری و همکاران، 2005) و پرسشنامه احساسات مثبت (الیری و ترکویتز، 1978) بود. گروه آزمایشی تصویرسازی ارتباطی، 8 جلسه 90 دقیقه ای و گروه آزمایش آموزشی زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی، 9 جلسه 90 دقیقه ای آموزش دیدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چندمتغیره و تک متغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد هر دو رویکرد درمانی در مرحله پس آزمون بر گذشت زناشویی و احساس مثبت نسبت به همسر، تاثیر قابل توجهی داشته و منجر به افزایش معنادار بخشودگی و احساس مثبت نسبت به همسر می شود (p <0.005). همچنین بین دو روش مداخله در میزان تاثیرگذاری بر متغیرهای وابسته، تفاوت معناداری وجود ندارد. بر اساس یافته ها می توان گفت هریک از این رویکردها از جمله مداخلات موثر و موفق در حیطه زوج درمانی اند.
    کلیدواژگان: زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی، تصویرسازی ارتباطی هندریکس، گذشت زناشویی و احساس مثبت نسبت
  • مسلم سیاهپوش*، عبدالله معتمدی، فرامرز سهرابی صفحات 47-58
    توجه به خانواده به عنوان مهمترین نهاد اجتماعی و بستر رشد تک تک افراد جامعه بسیار مهم است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی خانواده درمانی شناختی- رفتاری بر سلامت عمومی و رضایت زناشویی خانواده های دارای کودکان کم توان ذهنی شهرستان خرم آباد بود. روش این پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه خانواده های دارای کودکان کم توان ذهنی مراجعه کننده به مراکز توانبخشی شهرستان خرم آباد در تابستان سال 1393 بودند که تعداد 30 خانواده به صورت نمونه گیری در در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. پرسشنامه سلامت عمومی و پرسشنامه رضایت زناشویی به عنوان پیش آزمون مورد استفاده قرار گرفت، سپس گروه آزمایش به مدت 12 جلسه تحت خانواده درمانی شناختی- رفتاری قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. در پایان پس آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد و داده ها با استفاده از نرم افزار 21-SPSS و روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل پس از خانواده درمانی شناختی - رفتاری تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P) به طوری که میانگین نمره سلامت عمومی و رضایت زناشویی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش یافت.
    کلیدواژگان: کم توانی ذهنی، خانواده درمانی شناختی-رفتاری، سلامت عمومی، رضایت زناشویی
  • لیلا نوعی ایران، اکبر رضایی*، علی نقی اقدسی صفحات 59-70
    هدف پژوهش مقایسه اثربخشی درمان فراشناختی و رفتاردرمانی دیالکتیکی بر تعلل‍ورزی تحصیلی و نشانه‍های اضطراب امتحان در دانش‍آموزان مقطع دبیرستان بود. این پژوهش نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش‍آموزان دبیرستانی شهر تبریز در سال تحصیلی 98-1397 بود که تعداد 45 دانش‍آموز که مطابق با نمره برش در پرسشنامه اضطراب امتحان ساراسون، تشخیص اضطراب امتحان را دریافت کرده بودند، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه‍ای چندمرحله‍ای و هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (15 نفر در هر گروه) جایگزین شدند. هر سه گروه پرسشنامه‍های اضطراب امتحان (Sarason, 1975) و تعلل‍ورزی تحصیلی (Solomon & Rothblum, 1984) را به عنوان پیش‍آزمون و پس‍آزمون تکمیل کردند. گروه آزمایشی اول و دوم به ترتیب 8 جلسه درمان فراشناختی گروهی و 8 جلسه رفتاردرمانی دیالکتیکی گروهی دریافت کردند و گروه کنترل مداخله‍ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره و تک‍متغیره در نرم افزار SPSS.17 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که هر دو درمان فراشناختی و رفتاردرمانی دیالکتیکی بر تعلل‍ورزی تحصیلی و نشانه‍های اضطراب امتحان در دانش‍آموزان دارای اختلال اضطراب امتحان تاثیر معناداری دارند(001/0p<)، در حالی که درمان فراشناختی نسبت به رفتاردرمانی دیالکتیکی بر بهبود تعلل‍ورزی تحصیلی و نشانه‍های اضطراب امتحان تاثیر بیشتری داشت(001/0p<).
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، رفتاردرمانی دیالکتیکی، تعلل ورزی تحصیلی، اضطراب امتحان، دانش آموزان
  • پریسا ابوترابی کاشانی، فرح نادری*، سحر صفرزاده، فریبا حافظی، زهرا افتخار صعادی صفحات 71-84
    هدف این پژوهش، مقایسه تاثیر رفتار درمانی دیالکتیکی و تنظیم هیجانی بر علایم کمبود توجه/بیش فعالی و اضطراب در نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بودند که 45 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه علایم کمبود توجه/ بیش فعالی (Conner Erhardt & Sparrow, 1999)  و اضطراب کودکان (Bimaher, 1997)  استفاده شد. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل  و مرحله پیگیری بود. گروه های آزمایش تحت رفتار درمانی دیالکتیکی (12جلسه 60 دقیقه ای) و تنظیم هیجانی (8جلسه 45 دقیقه ای) قرار گرفتند و پس از یک ماه مرحله پیگیری انجام شد.  داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که هر دو رفتار درمانی دیالکتیکی و تنظیم هیجانی برکاهش علایم کمبود توجه/ بیش فعالی و اضطراب دانش آموزان اثربخشند (0.01p<)، همچنین نتایج تحلیل بنفرونی نشان داد، رفتار درمانی دیالکتیکی نسبت به تنظیم هیجانی، دارای تاثیر بیشتری برکاهش علایم کمبود توجه/بیش فعالی و بهبود اضطراب دانش آموزان است (0.05p<).
    کلیدواژگان: اضطراب، تنظیم هیجانی، رفتار درمانی دیالکتیکی، علائم کمبود توجه، بیش فعالی، نوجوانان دختر
  • معصومه بذول نژاد، جهانشاه محمدزاده*، وحید احمدی، کورش سایه میری، شهرام مامی صفحات 85-100
    هدف این پژوهش، بررسی ویژگی های روان سنجی برنامه کویین در کودکان پیش دبستانی بود و روش تحقیق، شبه آزمایشی و در چارچوب یک طرح روان سنجی بود. جامعه آماری این پژوهش تمام کودکان پنج ساله حاضر در مهدکودک های مولود شهر تهران در سال تحصیلی 97- 1396 بودند و بدین منظور، 80 نفر از کودکان به همراه مادرانشان، با شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مقیاس هوش کودکان استنفورد- بینه (Roid, 2005)، پرسشنامه میزان امنیت دلبستگی کودک کیوست (Waters, 1987)، پرسشنامه انگیزه انجام کار در کودکان (Kielhofner & Geist, 1998)، پرسشنامه تحمل ناکامی (Harrington, 2005) و پرسشنامه خودکنترلی (Kendall & Wilcox, 1979) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که مولفه های پیروی از علایق خود، پشتکار، مهارت های زبانی، دانش/درک مطلب، حافظه، توانایی ریاضی، استدلال دیداری فضایی، مهارت های شناختی و مهارت های حرکتی ظریف بیشترین بار عاملی را با عامل شناختی داشتند. مولفه کنجکاوی، تحمل شکست، خودکنترلی با عامل انگیزشی و دلبستگی با عامل ارتباطی همبستگی داشتند. سه عامل شناختی، انگیزشی و ارتباطی 35/71 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. در نتیجه مشاوران و درمانگران برای بهبود عوامل شناختی، انگیزشی و ارتباطی کودکان می توانند از برنامه کویین استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، برنامه کویین، کودکان پیش دبستانی
  • علی قره داغی*، سلام رحیمی، ایرج همرنگ صفحات 101-114
    این مطالعه با هدف آگاهی از دیدگاه های نوجوانان خودجرح در باب احساس گناه و شرم انتقال یافته از والدینشان انجام یافت تا زمینه شناخت ماهیت این موضوع فراهم شود. این پژوهش از نوع کیفی و جامعه آماری آن شامل همه دبیرستان های شهر بانه بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای سه مدرسه انتخاب و بعد از غربالگری  با 7 نفر از دانش آموزان نوجوان پسری که خودزنی کرده بودند مصاحبه  شد. روش اصلی جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختارمند بود و داده ها با روش تحلیل محتوای کیفی استقرایی تجزیه وتحلیل شدند. صحت و اعتبار این مطالعه، ریشه در چهار محور «باورپذیری، انتقال پذیری، تصدیق پذیری و اطمینان پذیری» داشت. بعد از مشخص کردن کدهای مفهومی، 6 درون مایه استخراج شد که در قالب سه مقوله اصلی شامل نوع احساس گناه و شرم، منابع انتقال احساس گناه و شرم  و پیامدهای انتقال احساس گناه و شرم دسته بندی شدند. افکار (انتظارات) و رفتار منفی والدین درباره نوجوانان دارای رفتار خودجرحی این مطالعه، در شکل گیری احساسات منفی از قبیل گناه و شرم و گرایش آن ها به سمت خودزنی نقش اساسی داشت.
    کلیدواژگان: خودزنی، نوجوانان، احساس گناه، احساس شرم، والدین، تحلیل محتوا
  • سیده ضحی سکاکی، محمدعلی مظاهری تهرانی*، سوده آقامحمدی، سعید قنبری صفحات 115-124
    هدف این پژوهش مقایسه درک هیجان و تنظیم هیجان در کودکان پیش دبستانی دارا و فاقد همشیر بود. طرح پژوهش، توصیفی از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری کودکان 4 تا 6 سال در مهدکودک های شهر تهران در سال 1396 بود. با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، 60 کودک انتخاب و بر اساس سن و جنس همتاسازی شدند. ابزار این پژوهش شامل «آزمون تطبیق هیجان» (Izard, Haskins, Schultz, Trentacosta & King, 2003) «تکلیف بیان علت هیجان» (Wang, Hutt, Kulkofsky, McDermott & Wei, 2006) و چک لیست تنظیم هیجان (Shields & Cicchetti, 1997) بود. یافته ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد کودکان دارای همشیر در نمره کل درک هیجان و زیرمقیاس های دانش موقعیت هیجان، دانش بیانی هیجان و دانش دریافتی هیجان به طور معنادار نمره بالاتری گرفته اند (05/0 < p). همچنین در زیرمقیاس بی ثباتی/منفی گرایی از چک لیست تنظیم هیجان به طور معنادار نمره پایین تری گرفته اند (05/0 < p) که دلالت بر واکنش های هیجانی متعادل تر دارد. یافته های این پژوهش نشان می دهد برخوردارد بودن از همشیر در سال های پیش دبستانی، موقعیت منحصر به فردی را برای ارتقای شایستگی های هیجانی کودکان فراهم می کند.
    کلیدواژگان: کودکان پیش دبستانی، تنظیم هیجان، درک هیجان، همشیر
  • محمدباقر کجباف، فائزه ادیب نیا، مینا وصال* صفحات 125-135
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه تنهایی با رضایت از زندگی با میانجی گری عزت نفس و حمایت اجتماعی ادراک شده صورت گرفت. طرح پژوهش رابطه ای از نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. این پژوهش با حضور 153 دانش آموز به روش نمونه گیری در دسترس از بین دانش آموزان دختر کلاس های هفتم تا نهم (متوسطه اول) شهر اراک انجام شد. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه احساس تنهایی (LQ)، مقیاس چند بعدی ادراک حمایت اجتماعی (MSPSS)، پرسش نامه رضایت از زندگی (SWLS)، پرسش نامه اعتماد به نفس روزنبرگ و برای بررسی فرضیه های پژوهش از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. برای بررسی برازش مدل، مقادیر پایایی ترکیبی (CR)، آلفای کرونباخ و میانگین واریانس های خروجی (AVE) گزارش شدند که حکایت از پایایی مناسب مدل داشتند. در مدل معادلات ساختاری، رابطه مستقیم تنهایی با رضایت از زندگی تایید نشد؛ بنابراین عزت نفس و حمایت اجتماعی، نقش میانجی چندگانه کاملی را در رابطه تنهایی با رضایت از زندگی در مدل معادلات ساختاری ایفا می کنند (01/0p<).
    کلیدواژگان: تنهایی، رضایت از زندگی، عزت نفس، حمایت اجتماعی ادراک شده، دانش آموزان دختر
  • خسرو رشید*، فضل الله حسنوند، مائده عطائی، احمد بیات صفحات 136-147
    این پژوهش با هدف ساخت، اعتباریابی و هنجاریابی آزمون منطقی بودن/ احساسی بودن و بررسی رابطه آن با توانایی تصمیم گیری در کارکنان بانک مسکن انجام شد. نخست، فهرستی از رفتارهای مناسب برای اندازه گیری ویژگی مورد نظر فراهم شد. پس از تایید روایی محتوایی، برای آگاهی از مشکلات احتمالی و برطرف نمودن آنها، 50 نفر پرسش نامه را تکمیل و عبارت ها و واژه های نامفهوم را مشخص کردند. سپس برخی از گویه ها حذف یا اصلاح و آزمون نهایی آماده شد. 1024 نفر از کارکنان بانک مسکن به آزمون منطقی بودن/ احساسی بودن و آزمون توانایی تصمیم گیری پاسخ دادند. داده ها به کمک نرم افزار لیزرل و با روش های توصیفی، همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی اکتشافی تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد آزمون ساخته شده چهار عامل کنترل شخصی، تاثر عاطفی، بردبار، و نوروزگرایی را می سنجد. پایایی کل آزمون با روش آلفای کرونباخ 86/0 و برای 4 عامل کنترل شخصی، تاثر عاطفی، بردباری، و نوروزگرایی به ترتیب 78/0، 69/0، 65/0 و 63/0 به دست آمد و میانگین و انحراف معیار آزمون ساخته شده به ترتیب 002/67 و 63/12 بود. با توجه به میزان پایایی و روایی، می توان گفت که پرسش نامه منطقی بودن/ احساسی بودن، ابزار مناسبی برای اندازه گیری میزان منطقی بودن یا احساسی بودن افراد است.
    کلیدواژگان: منطقی، احساسی، تصمیم گیری، تحلیل عاملی، کارکنان بانک مسکن
  • نفیسه مصطفایی، جواد خدادادی*، شهریار درگاهی، داریوش عظیمی صفحات 148-157
    در این پژوهش به پیش بینی نقش کیفیت رابطه بر اساس صمیمیت زناشویی و سلامت خانواده اصلی پرداخته شده است. این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه پژوهش عبارت بود از زنان و مردان متاهل شهر تهران در بازه زمانی  13961395 که 250 نفر آنان به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های صمیمیت زناشویی والکر و تامپسون (1983)، سلامت خانواده اصلی هاشتات و همکاران (1985) و رابطه با خانواده همسر چراغی (1393) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان آزمون شد؛ نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین سلامت خانواده اصلی و صمیمیت زناشویی با کیفیت رابطه با خانواده همسر، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (05/0> P). همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که صمیمیت زناشویی و سلامت خانواده اصلی توان تبیین 26 درصد از کیفیت رابطه با خانواده همسر را دارد (01/0>p) و در شکل گیری کیفیت رابطه با خانواده همسر، صمیمیت زناشویی و سلامت خانواده اصلی نقش بسیار مهمی ایفا می کنند بنابراین لزوم توجه بیشتر به این عوامل در تحکیم خانواده اهمیت بنیادی دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت رابطه با خانواده همسر، سلامت خانواده اصلی، صمیمیت زناشویی، زنان و مردان متاهل
  • هادی سیدفضلی، وحیدرضا میرابی*، کریم حمدی صفحات 158-168
    هدف این پژوهش بررسی مدل متغیرهای موثر بر عشق و تعهد به برند و تاثیر آن بر وفاداری به برند، تمایل به پرداخت بیشتر و تبلیغات دهان به دهان در کاربران تلفن های همراه هوشمند و طرح پژوهش رابطه ای از نوع مدلسازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش را همه کاربران تلفن های همراه هوشمند تشکیل می دهند و برای نمونه گیری، 180 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران که کاربر تلفن های همراه هوشمند با برندهای اپل، سامسونگ و هواوی هستند، با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار سنجش شامل پرسشنامه های عشق به برند (Unal & Aydin, 2013)، تجربه برند (Brakus et al, 2009)، اعتماد به برند (Delgado-Ballester et al, 2003)، شناسایی برند (Lam et al, 2010)، تعهد به برند (Fullerton, 2005)، وفاداری به برند (Japutra & Molinillo, 2017) وتمایل به پرداخت بیشتر (Chaudhuri & Ligas, 2009) است و برای تحلیل داده ها از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که بین متغیرهای تجربه برند، تنوع طلبی، تصویر برند، خود اجتماعی برند و اعتماد به برند با عشق به برند و بین متغیرهای خود اجتماعی برند و اعتماد به برند با تعهد به برند روابط معناداری وجود دارد (05/0>P). همچنین نتایج نشان دادند که بین تنوع طلبی، اعتماد به برند، عشق به برند و تعهد به برند با وفاداری به برند، بین عشق و تهعد به برند با تمایل به پرداخت بیشتر و بین عشق به برند با تبلیغات دهان به دهان روابط معناداری وجود دارد (05/0>P).
    کلیدواژگان: عشق و تعهد به برند، وفاداری به برند، تمایل به پرداخت بیشتر، تبلیغات دهان به دهان، تلفن همراه هوشمند
  • احمد باسامی*، فاطمه ارتیاعی، سید احمدرضا پیش بین، امیر علم بیگی، سید محمود حسینی صفحات 169-181
    این پژوهش به صورت آمیخته اکتشافی با هدف ارتقاء رفتارهای سازمانی مثبت کارشناسان ترویج کشاورزی از راه توانمندسازی روانشناختی آنها انجام شده است. مشارکت کنندگان در گام کیفی 16 نفر از کارشناسان ترویج کشاورزی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با آنها مصاحبه شد و از راه تحلیل محتوای مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار  MAXQDA12شاخص های توانمندسازی روانشناختی شامل احساس معناداری، شایستگی، موثر بودن، خودتعیین، اعتماد و رفتارهای سازمانی مثبت شامل رفتار تسهیم تجربه شغلی، رفتار شغلی نوآورانه، رفتار حفظ و توسعه ارزش های حرفه ای، رفتار بهبود کیفیت خدمات ترویج کشاورزی، رفتار بهبود چابکی ترویج کشاورزی و رفتار بهبود اعتماد عمومی به ترویج کشاورزی حاصل از آن در قالب الگوی مفهومی پژوهش احصا شد. در گام کمی، جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان ترویج کشاورزی کشور در سال 1397 بود که از این بین 192 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند. ابزار پرسشنامه های محقق ساخته توانمندسازی روانشناختی و رفتارهای سازمانی مثبت به شرکت کنندگان ارایه شد و در انتها تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارهای SPSS و Smart PLS صورت گرفت. نتایج نشان داد توانمندسازی روانشناختی در ارتقاء رفتارهای سازمانی مثبت نقش دارد. در مجموع توانمندسازی روانشناختی قدرت تبیین 8/48 درصد از تغییرات رفتارهای سازمانی مثبت کارشناسان ترویج کشاورزی را دارد. مقدار Q2 برای سازه رفتارهای سازمانی مثبت 180/0 بود که این مقدار از تناسب پیش بین مدل در مورد سازه درون زای رفتارهای سازمانی مثبت کارشناسان ترویج کشاورزی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، رفتارهای سازمانی مثبت، کارشناسان ترویج کشاورزی
|
  • Sohela Esnaasharan, Fariba Yazdkhasti *, Himidreza Orayzi Pages 1-12
    The purpose of this study was to investigate the effect of dialectical behavior therapy (DBT) on emotional regulation and distress tolerance of addicted women leaving by the mediating role of mindfulness, effective communication and emotional cognitive regulation strategies. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. The statistical population included all addicted women leaving in Isfahan city. The sample consisted of 60 women prisoners leaving drugs who were selected based on available sampling and randomly assigned to experimental and control groups. Measurement tools included the Negative Mood Regulation Questionnaire (Catanzaro & Mearns, 1990), the Distress Tolerance Scale (Simmons & Gaher, 2005) and the Researcher Made Behavioral-Emotional Questionnaire. Data were analyzed by using analysis of covariance and analysis of variance. Findings showed that dialectical behavior therapy has led to increased emotion regulation skills and tolerance of anxiety in the experimental group (P <0.001), and the effect of this treatment remains until the quarterly follow-up. Also, the mediating role of mindfulness, effective communication and emotional cognitive regulation strategies in post-test was statistically significant (P <0.05).
    Keywords: dialectical behavior therapy, emotion regulation, Distress Tolerance, mindfulness, effective communication, addicted women
  • Maryam Soltani, Hadi Farhadi * Pages 13-21
    The aim of this research  is Teaching play therapy  based on the parent – child relationship (Filial Therapy) to mothers of preschool children and and its effects on computers game addiction and aggression in  their children. Statistical population of this research includes all mothers of preschool children with addiction to computer games Were randomly assigned to either experimental or control groups.The instrument used in this research were addiction to commuter games questionnaire (Farhadi (1395), (parents form), and Vahedi et al. (1999), aggression scale of preschool children (parent form). The participants in two stage of pretest and posttest were answered to research instruments.The experimental group subjected to 10 sessions (2 hour), filial therapy education.The results of this research showed that, filial therapy training to mothers were effective to reduce addiction sign to computer games (p<0.01), children aggression (p<0.05), verbal aggression (P <0.01), and impulsive aggression (P <0.05).Accordingly focusing on educations related to parents was recommended as a strategy to reduce children’s extreme tendency to play computer games.
    Keywords: Play Therapy based on Child-Parent Relationship, Filial Therapy, Addiction to Computer Games, Preschool Children’s Aggression
  • Dariush Mehrafzoon, Nemat Sotodeh Asl *, Shahrokh Makound Hosseini Pages 22-33
    The aim of this study was to investigate the effect of cognitive distortion on self-criticism mediated by personality traits in students of Islamic Azad University of Tehran. The method of this research is correlation and its statistical population is the students of Islamic Azad University of Tehran in 1399. The research sample was 350 people who were selected by multi-stage cluster sampling. Data collection tools were self-critical questionnaires, cognitive distortion and personality traits. The method of data analysis is structural equation modeling. The results showed that the model has an acceptable fit with the data. The results also showed that personality traits and cognitive distortion significantly predict self-criticism. Cognitive distortion has a significant direct effect on self-critical prediction. The indirect effect of cognitive distortion on self-criticism is mediated by positive and significant personality traits. Also, the subscales of extroversion, agreement, openness and conscientiousness have a significant negative effect on self-criticism and neuroticism has a significant positive effect on self-criticism. According to the results obtained in this study, it can be used to reduce self-criticism by reducing cognitive distortions.
    Keywords: cognitive distortion, self-criticism, Personality traits
  • Mehrana Askary, Mahnaz Mehrabi Zadh Honarmand, Zahra Dashtbozorgi *, Parviz Askary Pages 34-46
    The purpose of this study was to compare the efficacy of couple therapy based on forgiveness and communication imaging on marital past and positive feelings toward spouse in women with poor marital status. The research design was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group. The sample size was 75 women who were selected by convenience sampling. Of these, 25 were assigned to experimental group based on forgiveness, 25 to experimental group, and 25 to control group randomly assigned. The research tools used were the Trait Forgiveness Questionnaire (Barry et al., 2005) and the Positive Feelings Questionnaire (Ellier & Trekowitz, 1978). The experimental group received 8 sessions of 90-minute training and the experimental group received 9 minutes of forgiveness-based couple therapy. Multivariate and univariate analysis of covariance was used for data analysis. Results showed that both post-test approaches had a significant effect on marital forgiveness and positive feelings toward spouse and led to a significant increase in forgiveness and positive feelings toward spouse (P <0.005). Also, there was no significant difference between the two methods of intervention in influencing the dependent variables. According to the findings, each of these approaches is one of the most effective and successful interventions in the field of couple therapy.
    Keywords: forgiveness' Therapy, Hendrix Imago relationship therapy, forgiveness, positive feeling for the spouse
  • Moslem Siahposh *, Abdullah Motamedi, Faramarz Sohrabi Pages 47-58
    Considering the family as the most important social institution and the context for the growth of each individual in society is very important. The purpose of this study was to determine the effectiveness of cognitive behavioral family therapy on general health and marital satisfaction of families with mentally retarded children in Khorramabad city. This research is a quasi-experimental design with pretest-posttest design with control group. The statistical population consisted of all families with mentally retarded children referred to Khorramabad rehabilitation centers in the summer of 2014. 30 families were selected by sampling in random sampling and were randomly divided into two experimental groups (15 individuals) And witness (15 people). The general health questionnaire and marital satisfaction questionnaire were used as a pretest, then the experimental group received 12 sessions of cognitive-behavioral family therapy and the control group received no intervention. At the end of the post-test, the data were analyzed using SPSS-21 software and covariance analysis. The findings showed that there was a significant difference between the two groups of experimental and post-cognitive-behavioral family therapy (P<0.05). Mean score of general health and marital satisfaction in the experimental group was significantly higher than the control group Increased.
    Keywords: mental retardation children, cognitive-behavioral family therapy, General Health, marital satisfaction
  • Laila Noei Iran, Akbar Rezaei *, Ali Naghi Aghdasi Pages 59-70
    This research was a quasi -experimental. The statistical population of this study included all high school students in Tabriz, in the academic year of 2018-2019 that 45 students who received the test anxiety diagnosis in accordance with the cutoff score in the Sarason Test Anxiety Questionnaire were selected by multi-stage cluster and targeted sampling and they were randomly assigned to two experimental and one control groups(15 people per group). All three groups completed the Sarason Test Anxiety Questionnaire (1975) and Solomon & Rothblum's Academic Procrastination (1984) as pre-test and post-test. The first and second experimental groups received 8 metacognitive therapy group sessions and 8 dialectical behavioral therapy group sessions, respectively and the control group did not receive intervention. Data were analyzed using multivariate and univariable covariance analysis in SPSS.23 software. The results of covariance analysis showed that metacognitive therapy and dialectical behavior therapy affect on academic proclivity and test anxiety symptoms in students with anxiety disorder (p = 0.001), while meta-cognitive therapy is more effective than dialectical behavioral therapy in improving academic procrastination and test anxiety symptoms in students with test anxiety disorder (p = 0.001).
    Keywords: Meta-cognitive therapy, dialectical behavior therapy, Academic Procrastination, test anxiety, Students
  • Parisa Abootorabi Kashani, Farah Naderi *, Sahar Safarzade, Fariba Hafezi, Zahra Eftekharsaadi Pages 71-84
    This study aimed to compare the effect of dialectical behavior therapy and emotional regulation on the symptoms of attention-deficit / hyperactivity disorder and anxiety in adolescents with attention-deficit / hyperactivity disorder. The statistical population of the study included all-female high school students in Tehran in the academic year 2019-2020. Using a purposive sampling method, 45 of them were selected and randomly divided into two experimental groups and one control group (15 students in each group). To collect data , the Connors, Erhardt & Sparrow (1999) Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder Symptoms Questionnaire and Anxiety Questionnaire of Bimaher (1997)  were used. The research method was semi experimental with pre-test, post-test design, and follow-up with the control group. The experimental groups underwent dialectical behavior therapy (12 sessions of 60 minutes) and emotional regulation (8 sessions of 45 minutes). The follow-up was inducted after a month period. Data were analyzed using analysis of covariance. The results showed that both dialectical behavior therapy and emotional regulation were effective in reducing the symptoms of attention-deficit / hyperactivity disorder and students' anxiety (p<0.01). Also, the results of the analysis of covariance indicated that dialectical behavior therapy had a greater effect on reducing symptoms than emotional regulation. Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder and Student Anxiety Improvement (p<0.05).
    Keywords: anxiety, emotion regulation, dialectical behavior therapy & symptoms of attention deficit, hyperactivity, female adolescents
  • Masoomeh Bazoolnejad, Jahanshah Mohamadzadeh *, Vahid Ahmadi, Kourosh Sayemir, Shahram Mami Pages 85-100
    The aim of this study was to investigate psychometric properties of quinn program in preschool children. The research method was quasi-experimental and within the framework of a psychometric design. The statistical population of this study included all five year children at Moloud kindergartens in Tehran at the academic year 2017-18. For this purpose, 80 children with their mothers were selected by available sampling. The instrument for the study of the Stanford- Binet Intelligence Scale (Roid, 2005), Q-Set Attachment Security Questionnaire (Waters, 1987), Motivation for Doing Work in Children (Kielhofner & Geist, 1998), Failure Tolerance Questionnaire (Harrington, 2005), and Self- Control Questionnaire (Kendall & Wilcox, 1979). Exploratory Factor Analysis was used for data analysis. The results of data analysis showed that the components of follow of interests self, perseverance, perseverance, Language skills, knowledge/ comprehension, memory, math abilities, spatial visual argumentation, cognitive skills and skills the finite movement were the highest correlation with cognitive factor. The components curiosity, tolerate failure, and self-control with motivational factor; and attachment with communicational factor were correlated. The three cognitive, motivational and communication factors explain 71.37 percentage of the total variance. Therefore, it is suggested that counselors and therapists can use the Quinn program for improve the cognitive, motivational and communicative factors of children.
    Keywords: Psychometric properties, Quinn program, Preschool Children
  • Ali Gharadaghi *, Salaam Rahimi, Iraj Hamrang Pages 101-114
    This study was conducted with the aim of knowing the views of Self-injury adolescents about the feelings of guilt and shame transmitted from their parents to make them aware of the nature of this subject. This study was a qualitative one and statistical population was whole high schools of Baneh' city that selected three schools by cluster random sampling method. After screening, 7 male teenage students with self-harming behavior were interviewed.The main method of data collection was semi-structured interviews and data were analyzed by inductive qualitative content analysis method. The validity of this study was rooted in four pillars: "Credibility, Transmissibility, Confidentiality and Confidence." The six of intrinsic were extracted and in the three main categories, including the type of guilty and shameful feelings, the sources of transferring feelings of guilt and shame and the consequences of the transfer of feeling guilty and shame were categorized. The Kind of thoughts (expectations) and negative behaviors of parents played a key role in the formation of negative emotions such as guilt and shame of adolescents and their tendency towards Self-mutilation behavior.
    Keywords: Self-injury, male adolescents, guilty feelings, shame, Parents, Content Analysis
  • Seyyede Zoha Sakkaki, Mohammad Ali Mazaheri Tehrani *, Soudeh Aghamohammadi, Saeed Ghanbari Pages 115-124
    The purpose of this research was to compare emotion understanding and emotion regulation between children with and without sibling. Research method was casual-comparative and statistic population consisted of 4-6 years old children who were present in kindergartens of Tehran city in 2017. From among them, 60 children were selected through multi-stage cluster sampling and matched based on age and sex. Data collection instruments included “emotion matching task” (Izard, Haskins, Schultz, Trentacosta & King, 2003), “emotion situation production task” (Wang, Hutt, Kulkofsky, McDermott & Wei, 2006) and “emotion regulation checklist” (Shields & Cicchetti, 1997). Data were analyzed using one-way ANOVA. The result showed that children with sibling, scored significantly higher than only children on emotion understanding and its subscales (emotion situation knowledge, expressive emotion knowledge and receptive emotion knowledge) (p<0.05). They also scored significantly lower than only children on “lability/negativity” subscale of “emotion regulation checklist” (p<0.05) which indicates more balanced emotional reactions. The result of this study suggested that growing up with sibling during preschool years provides unique opportunity for improving children emotional competencies.
    Keywords: emotion regulation, emotion understanding, Preschool Children, sibling
  • Mohammadbagher Kajbaf, Faezeh Adibnia, Mina Vesal * Pages 125-135
    The purpose of this study was to investigate the relationship between loneliness and life satisfaction mediating by self-esteem and perceived social support. The research design was a structural equation modeling relationship. This study was carried out with 153 students selected through convenience sampling method from seventh to ninth grade female students (First High School) in Arak. To measure the variables, Loneliness Questionnaire (LQ), Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), Satisfaction with Life Scale (SWLS) and Rosenberg self-esteem scale were used. Structural equation modeling was used to investigate the research hypotheses. In order to verify the model's fit, CR, Cronbach's alpha and average variance extracted (AVE) were reported, that indicate the model's reliability. In the structural equation model, direct relationship between loneliness and life satisfaction was not confirmed; therefore self-esteem and social support play a full mediating role in relationship between loneliness and life satisfaction in the structural equation model (P<0.01)
    Keywords: loneliness, life satisfaction, self-esteem, perceived social support, female students
  • Khosro Rashid *, Fazlolah Hasanvand, Maedeh Ataei, Ahmad Bayat Pages 136-147
    The aim of this research was to develop, validate, and standardize the Rationality-Emotionality Test and studying its relationship with decision-making ability in Maskan Bank staff. At first, a list of appropriate behaviors to measure the desired characteristics were prepared. After confirming the content validity, in order to aware and inhibit the probable problems, 50 people completed the questionnaire and highlighted unclear phrases and words. Then, some of the items were deleted or modified and the final test was prepared. 1024 persons of Maskan Bank staff answered Rationality-Emotionality Test and Decision-Making Scale. The data analyzed by Lisrel software, and descriptive analysis, Pearson correlation, and exploratory factor analysis were calculated. The findings showed that the developed test measures four factors called: personal control, affective impression, patience, and neuroticism. By Cronbach's alpha, the reliability of the whole test was 0.86 and for personal control, affective impression, patience, and neuroticism was 0.78, 0.69, 0.65 and 0.63 respectively. The mean and standard deviation of the test were 67.002 and 12.63 respectively. According to the reliability and validity, it can be said that the Rationality-Emotionality Test is an appropriate tool for measuring the level of rationality or emotionality of individuals.
    Keywords: rationality, emotionality, decision-making, factor analysis, maskan bank staff
  • Nafiseh Mostafaei, Javad Khodadadi *, Shahriar Dargahi, Dariush Azimi Pages 148-157
    The necessity of identifying the factors affecting the quality of the relationship with the spouse's family has always been of interest to the family's specialists. The present study was designed to predict the role of quality of relationship based on marital intimacy and main family health. This research was a descriptive-correlational study. The study population consisted of married women and men in Tehran during the period of  2016-17, 250 of them were selected by sampling method. Data were collected using Marital Intimacy questionnaire (Walker & Thompson, 1983) The Health of The Main Family (Yeshtat and others, 1985), the Relationship With The Wife's Family (Cheraghi, 1393), were collected. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and inter regression analysis. The results of Pearson correlation coefficient showed that there is a positive and significant relationship between the family's main health and marital intimacy with the quality of the relationship with the spouse's family(P<0/01). Also, the results of regression analysis showed that marital intimacy and family health can explain 26% of the quality of the relationship with the spouse's family. in forming the quality of the relationship with the spouse's family, marital intimacy, and the family's primary health, plays a very important role. Therefore, the need for more attention to these factors in the consolidation of the family is fundamental.
    Keywords: relationship quality with family, main family health, Marital Intimacy, married women, men
  • Hadi Seyedfazli, Vahidreza Mirabi *, Karim Hamdi Pages 158-168
    The aim of this study was evaluating the model of variables affecting brand love and commitment and its impact on brand loyalty, willingness to pay more and word of mouth in smart phone users. The research design was a relational and structural equation modeling. The statistical population of this study consisted of all smartphone users. For sampling, 180 students of the Islamic Azad University of Tehran, who were users of smart phones with Apple, Samsung and Huawei brands, were selected by simple random sampling. Assessment tools included questionnaires of brand love (Unal & Aydin, 2013), brand experience (Brakus et al, 2009), brand trust (Delgado-Ballester et al, 2003), brand identification (Lam et al, 2010), commitment to Brand (Fullerton, 2005), brand loyalty (Japutra & Molinillo, 2017) and willingness to pay more (Chaudhuri & Ligas, 2009). Structural equation modeling was used to analyze the data. The results showed that there are significant relationships between the variables of brand experience, diversity, brand image, brand social self and brand trust with brand love, and between the variables of brand social self and brand trust with brand commitment (p < 0.05). The results also showed that there are significant relationships between diversity, brand trust, brand love and brand commitment with brand loyalty, between love and brand commitment with a desire to pay more, and between brand love with word of mouth (P <0.05).
    Keywords: brand love, commitment, brand loyalty, willingness to pay more, Word of Mouth, smart phone
  • Ahmad Basami *, Fatemeh Ertiaei, Seyed Ahmadreza Pishbin, Amir Alambeigi, Seyed Mahmoud Hoseini Pages 169-181
    This research was conducted in a mixed method, in order to promote the positive organizational behaviors of agricultural extension experts through psychological empowerment. In the qualitative section, interviews were conducted with 16 experts of agricultural extension, using purposive sampling method. By analyzing the content of the interviews, using MAXQDA12 software, indices of psychological empowerment including Meaning, Competency, Impact, Choice, Trust and positive organizational behaviors including sharing job experience behavior, Innovative career behavior, behavior related to maintenance and development of professional values, behavior of improving quality of agricultural extension Services, behavior of improving agricultural extension agility, and behavior of improving Public trust in agricultural extension  were derived in the form of a conceptual model. In the quantitative section, the statistical population of the study consisted of experts of agricultural extension in the whole country in 1397, among which 192 experts of agricultural extension were selected by stratified sampling method. The data collection instrument was a researcher's developed questionnaire of psychological empowerment and positive organizational behaviors. Finally, data analysis was done by SPSS and Smart PLS software. The results showed that psychological empowerment has role in promoting positive organizational behaviors. In general, the psychological empowerment explains 48.8% of the changes in positive organizational behavior of agricultural extension experts. The value of Q2 was 0.180 for positive organizational behavior construct, which supports the suitability of prediction model for the endogenous structure of positive organizational behavior of agricultural extension experts.
    Keywords: psychological empowerment, positive organizational behaviors, Agricultural Extension Experts