فهرست مطالب

مطالعات حقوق بشر اسلامی - پیاپی 20 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات حقوق بشر اسلامی
پیاپی 20 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نرگس آریان نژاد، علیرضا عسگری*، سید حسن عابدیان صفحات 9-26

    با بحران اقتصادی کشور در آغاز سال 1399 به واسطه شیوع کرونا و تحریم های غرب علیه ایران، ستاد ملی مقابله با کرونا باهدف کمک به مستاجران، قانونی را مصوب نمود که موجران را ملزم به تمدید قراردادهای اجاره نمود و محدوده خاصی برای افزایش میزان اجاره بها در نظر گرفت. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی باهدف بررسی ماهیت فقهی و حقوقی این مصوبه، و قیاس آن با اصول حقوق بشر انجام شده است. چنین نتیجه شد که باتوجه به شرایط خاص کشور، بر پایه اصول فقهی که تسامح در صدر آن است، وضع چنین قانونی وجاهت داشته و ازنظر اصول حقوقی، باتوجه به نیاز به امنیت مسکن شهروندان و موقتی بودن شرایط خاص کرونایی، این اختیار می تواند به ستاد ملی مقابله با کرونا داده شود. مطابق با اعلامیه حقوق بشر نیز داشتن مسکن مناسب برای زندگی یکی از حقوق اولیه انسان هاست و این قانون کاملا در راستای اصول حقوق بشر مصوب شده است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، مسکن، قانون گذاری، تسامح، کرونا
  • رضا ایازی، حسین شریفی طراز کوهی*، بتول پاکزاد صفحات 27-56

    در چند دهه اخیر، اینترنت به زندگی روزمره بشریت وارد شده و استفاده از آن، روزبه روز گسترش یافت. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی باهدف بررسی ماهیت و آثار «دسترسی آزاد به اینترنت» انجام شده است. چنین نتیجه شد که اینترنت در نگاه اول یک ابزار بوده و بنا به استدلالات مشابه، استفاده از آن دارای همان ماهیت و اثر حقوقی بوده که برای اصل فعل تعیین شده است. بر این اساس، هر آنچه در قانون برای آن مجازات تعیین شده در حالت استفاده ابزاری از اینترنت نیز دارای همان ماهیت مجرمانه است. به موجب اسناد حقوق بین الملل، احترام به حریم خصوصی افراد توصیه شده و نحوه اجرای این اصل به قوانین داخلی کشورها سپرده شده که این مسئله نیز یکی از چارچوب های حاکم بر اینترنت محسوب می گردد. دولت ها در تهیه حداقل امکانات دسترسی به اینترنت در چارچوب مصالح ملی، مسئولیت داشته و جز در شرایط خاص، حق قطع این ارتباط را ندارند. در جهت تضمین حقوق برابر همه انسان ها، دولت ها ملزم به تهیه امکانات اینترنتی خاص برای معلولان و افراد کم توان بوده تا قادر به انجام اموراتی باشند که به واسطه کم توانی، از انجام آن محروم اند. درنهایت اینکه امنیت ملی مهم ترین دغدغه حکومت ها در وضع چارچوب استفاده از اینترنت می باشد.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، آزادی بیان برخط، هرزه نگاری کودکان، ترویج تروریسم، حریم خصوصی
  • خیرالله پروین، حامد عالی، محمدجواد شفقی* صفحات 57-78

    یکی از مسایل مهم در جامعه ی ما موضوع حقوق غیرمسلمانان است. پس از انقلاب اسلامی و تدوین قانون اساسی جدید مبتنی بر تعالیم اسلام، این موضوع اهمیت بیشتری یافت و به انحا مختلف محل بحث و تامل واقع شد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع معتبر کتابخانه ای در پی پاسخ به این پرسش است که مطابق اصل چهارده قانون اساسی که مرتبط ترین اصل با ایشان است و نیز با توجه به سایر اصول کلی قانون اساسی، غیر اهل کتاب از چه حقوقی برخوردارند و کدام مبانی دینی مشروعیت برخوداری از این حقوق را تصدیق می کند. فرضیه تحقیق آن است که ایشان از حقوق شهروندی مندرج در فصل سوم بهره مندند و دولت و مسلمانان موظف به برخورد توام با قسط و عدل اسلامی با ایشان هستند. از سوی دیگر با تبیین نظرات فقها، به مقتضای اصل اولیه مباح بودن هر چیز مگر آن که خلافش ثابت شود و با عنایت به آیات و سنت معصومین در این رابطه و نیز اهمیت اسلام به کرامت ذاتی انسان در کنار اصل تالیف قلوب، غیر اهل کتاب تا زمانی که با مسلمانان وارد جنگ نشوند و فتنه و فساد نکنند از حقوق انسانی در جامعه اسلامی بهره مند می شوند.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، حقوق انسانی، غیر اهل کتاب، قانون اساسی، مبانی دینی
  • الهه مرندی*، اعظم قربانی صفحات 79-102

    حق آموزش از جمله حقوق بشری است که فارغ از زمان و مکان و مسایلی از قبیل جنسیت، زبان، نژاد، دین و قومیت بایستی از سوی دولت ها مورد حمایت قرار بگیرد. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اسناد حقوق بشری چون میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این حق مورد حمایت قرار گرفته است. تبیین مبانی این حق و ساز و کارهای حمایتی آن ضرورت انجام پژوهشی بنیادین در پاسخ به این سوال که مبانی و ساز وکارهای حمایتی حق آموزش در قانون اساسی ایران و اسناد حقوق بشری چیست، ایجاد نمود. یافته های پژوهش بیانگر آن است که حق آموزش ابتدایی رایگان و اجباری برای همه، الزام ایجاد آموزش متوسطه در دسترس همه و نیز الزام ایجاد دسترسی مساوی به آموزش عالی، در قانون اساسی ایران و اسناد حقوق بشری مورد تاکید قرار گرفته است. ایجاد فضای مناسب روحی و روانی، ایجاد وسایل و مراکز مناسب آموزشی رایگان، دسترسی فیزیکی و اقتصادی به نهادهای آموزشی از ساز و کارهای حمایتی از حق آموزش در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اسناد حقوق بشری است.

    کلیدواژگان: آموزش رایگان، آموزش اجباری، اصل 30 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حق آموزش، حق تحصیل
  • امیر کشتگر*، حسین جاور صفحات 103-124

    با وجود اینکه تاکنون مبانی متعددی جهت حمایت و شناسایی حق حریم خصوصی ارایه شده و از ملاک ها و ضوابط گوناگون در راستای تحدید حق مذکور سخن به میان آمده، نابسندگی مبانی و ملاکات مزبور و نیز برقرار نشدن نسبت مناسب میان قواعد مبنایی و احکام و اوصاف حریم خصوصی، باعث شده است، موقعیت حریم خصوصی در نسبت با این احکام به درستی شناخته نشود. از جمله این موارد، نسبت قاعده حفظ نظام و حریم خصوصی است. تحقیق پیش رو با بررسی ظرفیت های قاعده فقهی «حفظ نظام» که از واجبات موکد در فقه امامیه است در مقام پاسخ به این پرسش است. نتایج تحقیق که با بررسی در منابع و مبانی فقه امامیه و به روش تحلیلی-توصیفی بدست آمده نشان می دهد این قاعده فقهی از جامعیت لازم برای تبیین ابعاد مختلف حق حریم خصوصی برخوردار است و می توان با تمسک بدان مواضع ابهام پیرامون حریم خصوصی را روشن نمودو الزامات حقوقی مرتبط با حریم خصوصی را بر این اساس سامان داد. این مراتب، در سه ساحت قابل بررسی است؛ نخست، «شناسایی حریم خصوصی در پرتو قاعده حفظ نظام»، دوم «تحدید حریم خصوصی در پرتو قاعده حفظ نظام» و سوم «نسبیت در تحدید حریم خصوصی در پرتو قاعده حفظ نظام».

    کلیدواژگان: حفظ نظام، حریم خصوصی، حکم اولی، حکم ثانوی، تحدید نسبی
  • یونس فتحی*، بهروز سعادتی راد صفحات 125-146

    در رابطه با ورود مفهوم حقوق ملت در انقلاب مشروطیت و سیر تکوین آن یکی از مسایل اصلی که قابل ارزیابی است؛ کوشش های اندیشمندان و فقها در حوزه نوگرایی و شرع گرایی برای تکوین این اصل مدرن می باشد. از این رو، سوالی که مطرح است، اینکه نخستین سنگ بنای اصول مرتبط با حقوق ملت در ایران چگونه از سوی نوگرایان و شرع گرایان نهاده شد؟ پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از منابع و اسناد کتابخانه ای بدنبال پاسخ بدین مساله بوده است. یافته های این تحقیق حاکی از آن است، که در بدو ورود مفهوم حقوق ملت به حقوق اساسی مشروطه نسبت میان مفاهیم مدرن و شریعت اسلامی، جدال هایی میان نوگرایان و شرع گرایان وجود داشته است. چنانچه در این دوران در رابطه با بهره گیری و یا عدم بهره گیری مفهوم حقوق ملت، از مبانی شریعت اسلامی مباحث قابل توجهی از سوی نوگرایان و شرع گرایان مطرح گردید. هرچند این مفهوم با آثار نوگرایان و به واسطه آشنایی آنها با مفاهیم غربی وارد نظام حقوق اساسی ایران شد؛ ولی باید اذعان داشت، که سیر تکوین و نهادینه شدن آن تا حد چشمگیری نشات گرفته از جدال هایی است، که میان هر یک از آنها و همچنین شرع گرایان بر سر بومی سازی آن رخ داده است.

    کلیدواژگان: انقلاب مشروطیت، مفاهیم مدرن، حقوق ملت، نوگرایان، شرع گرایان
  • محمدحسین عالمی، فریبا طایی* صفحات 147-164

    حقوق کودک، یکی از مهمترین مصادیق حقوق بشر می باشد، زیرا اگر کودکان از مراقبت و حقوق کافی برخوردار نباشند؛ نمی‏توانند در سایه این حقوق از سلامت روحی و جسمی برخوردار شده و حضوری مفید در جامعه بشری داشته باشند. با توجه به اهمیت حقوق کودک به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم؛ لزوم اهمیت مراقبت از حقوق کودک در حقوق بشر چیست ؟ در عرصه بین الملل نیز کنوانسیون جهانی حقوق کودک را مورد تایید قرار داده اند. حقوق مدنی ایران بر خلاف قوانین بین الملل که فقط برای کودکان بعد از تولد حقوقی را قایل شده اند، به قبل از تولد کودک نیز توجه نموده است. در این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی حقوق کودک در حقوق بشر از منظر حقوق ایران و بین الملل می پردازیم و به صورت خلاصه این نتیجه را می یابیم؛ در دهه های اخیر حقوق ایران و حقوق بین الملل نگرش جدیدی نسبت به حمایت از کودکان داشته اند؛ حتی برای جنین از زمان انعقاد نطفه نیز حقوقی در نظر گرفته اند.که از جمله: وصیت به نفع حمل، حق ارث، وصیت، وقف کردن و غیره...و نفقه قبل از تولد کودک که از ویژگی های متمایزکننده حقوق اسلامی با اسناد بین المللی است.

    کلیدواژگان: کودک، حقوق، والدین، حقوق بشر، اسناد بین الملل
  • علی مشهدی*، موسی کرمی، احسان شکیب نژاد صفحات 165-186

    کنوانسیون بین امریکایی پیشگیری، مجازات و حذف خشونت علیه زنان (کنوانسیون بلم دو پارا) منعقده در سال 1994، نخستین سند اختصاصی در زمینه منع خشونت علیه زنان در جهان است. در واقع، قدیمی ترین نظام حقوق بشر در سطح جهان، یعنی نظام امریکایی حقوق بشر، قدیمی ترین سند الزام آور تخصصی در زمینه منع خشونت علیه زنان را نیز به خود اختصاص داده است. کنوانسیون بلم دو پارا پیشتاز طرح خشونت علیه زنان در سپهر بین-المللی و شناسایی آن به سان نقض حقوق بشر در عرصه های سیاسی، قضایی، جامعوی (اجتماعی)، اقتصادی و فرهنگی است.کنوانسیون، تعهدات فراگیری در زمینه پیشگیری، مجازات و حذف خشونت علیه زنان برای دولت های طرف خود ایجاد نموده و الهام بخش و مرجع نوین سازی چارچوب تقنینی ذیربط در قاره امریکا بوده است. افزون بر این، این سند تنها معاهده حقوق بشری اختصاصی راجع به حذف خشونت علیه زن به شمار می-رود که دارای سازکار طرح شکایت فردی است. به نظر می رسد کنوانسیون بلم دو پارا، به رغم محدود بودن دامنه آن به قاره امریکا، در توسعه نظام بین المللی منع خشونت علیه زنان و کاهش خلا هنجاری موجود در این عرصه سهم چشمگیری ایفا نموده است. نگارندگان این مقاله در نظر دارند با بهره گیری از شیوه توصیفی-تحلیلی، به بررسی حمایت های انجام گرفته از زنان در برابر خشونت، تکالیف دولت ها در این زمینه و سازکارهای نظارتی ذیربط به موجب کنوانسیون بلم دو پارا دست یازند.

    کلیدواژگان: کنوانسیون بلم دو پارا، خشونت علیه زنان، حقوق بشر، کمیسیون بین امریکایی حقوق بشر، حقوق زنان
  • عقیل محمدی*، فائزه سادات سجادی صفحات 187-220

    برخی دولتها به منظور حفظ سلامتی شهروندانشان در همه گیری کرونا، اجرای حق های آزادی رفت و آمد و دسترسی به اطلاعات را تعلیق کردند. مقاله ی پیش رو با روش توصیفی- تحلیلی به این سوال پاسخ می دهد که به لحاظ مقررات بین المللی حقوق بشر، تعلیق حق های بشری مزبور در همه گیری کرونا به چه نحو امکان پذیر است؟ مقیاس و شدت همه گیری کرونا، آشکارا آن را به سطح یک وضعیت اضطراری عمومی تهدید کننده ی موجودیت ملت از جمله مطابق با ماده ی 4 میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی رسانده است و از این رو به طور بالقوه، امکان تعلیق حق های مزبور در مقام صیانت از سلامت عمومی مشروط به اعلام وضعیت به سایر دولتها، رعایت اصول ضرورت، تناسب و عدم تبعیض و نیز عدم مغایرت اقدامات تعلیقی با دیگر تعهدات بین المللی دولت وجود دارد. البته در عمل، دشوار می توان از رعایت تمامی این عناصر توسط دولتها در همه گیری کرونا سخن گفت و وضعیت هر دولت باید به طور جداگانه بررسی شود. در مجموع دولتهایی که مشخصا بدون رعایت مفاد ماده ی 4 میثاق، حق های مذکور را تعلیق کرده اند، مرتکب تخلف بین المللی شده اند.. بویژه در مورد دولتهایی که با توجه به شیوع پایین بیماری در آنها، صرفا محدود کردن این حق های بشری به جای تعلیق کفایت می کرد، می توان به نقض اصول ضرورت و تناسب اشاره کرد. از منظر بعد زمان بکارگیری اقدامات تعلیقی هم به نظر می رسد تعلیق حق آزادی رفت و آمد به عنوان یکی از راه های ممکن و معقول در ماه های ابتدایی شیوع کرونا بواسطه ی ناشناخته بودن خطرات آن، تا حدود زیادی قابل توجیه باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، وضعیت اضطراری عمومی، سلامتی عمومی، حیات ملت، تعلیق حقوق بشر
  • امیر مقامی، احمد مومنی راد*، اشکان علی پور صفحات 223-245

    حق تعیین سرنوشت، به عنوان یک "حق" پویای بشریت، از مولفه های اصیل جامعه انسانی، چه در تاریخ روابط بین الملل و چه در عصر حاضر می باشد؛ این حق با تکیه بر آزادی انسان همواره تعقل انسانی را در گزینش راه درست کمال و رشد برای رسیدن به قرب الهی و نیز قانون حاکم بر آن، به چالش کشیده است. دین مبین اسلام، ضمن معرفی مبنای این حق که حقیقتی"فطری-الهی" دارد ، بیان کننده مبنای اصلی حق تعیین سرنوشت با تکیه بر منابع اصیل خود می باشد . لذا سوال اصلی این مقاله آن است که حق تعیین سرنوشت از چه مبنایی برخواسته است ؟ فرض این مقاله این است که تمام منشا حقوق بویژه حق تعییین سرنوشت ، برگرفته از دین می باشد که به حکم خلافت انسان به او اعطا شده است ؛ بنابراین ضمن بررسی منابع این حق که تبیین کننده مبانی آن از جمله توحید، کرامت انسانی، فطرت و مساوات می باشد ، به بررسی قلمرو و ویژگی و جامعیت حق تعیین سرنوشت پرداخته و نشان میدهد این مفهوم در نظام اسلامی به عنوان حق و تکلیف اجتماعی همزمان، دارای ابعاد داخلی و بیرونی است.

    کلیدواژگان: مبانی حقوق اسلامی، قرآن، حق تعیین سرنوشت، حقوق بشر، رویکرد اسلامی
|
  • Hossein Sharifi * Pages 27-56

    In recent decades, the Internet has entered the daily lives of humanity and its use has expanded day by day. This research has been done by analytical-descriptive method with the aim of investigating the nature and effects of "free access to the Internet". It was concluded that the Internet was, at first sight, a tool, and according to similar arguments, its use had the same nature and legal effect as defined for the principle of the act. Accordingly, whatever punishment is prescribed by law for the use of the Internet as a tool is of the same criminal nature. According to international law documents, respect for the privacy of individuals is recommended and the implementation of this principle is entrusted to the domestic laws of countries, which is also one of the frameworks governing the Internet. Governments have a responsibility to provide the minimum access to the Internet in the national interest and have no right to disconnect except in special circumstances. To ensure the equal rights of all human beings, governments are required to provide special Internet facilities for people with disabilities and people with disabilities to be able to do things that they are unable to do due to disability. Finally, national security is the most important concern of governments in setting the framework for the use of the Internet.

  • Kheyrollah Parvin, Hamed Aali, MohammadJavad Shafaghi * Pages 57-78

    One of the most important issues in our society is the issue of non-Muslim rights. After the Islamic Revolution and the drafting of a new constitution based on Islam, this issue became more important and was discussed in various ways . This research uses descriptive-analytical method and relying on reliable library sources to answer the question that according to Article Fourteen of the Constitution, which is the most relevant principle to them, and also according to other general principles of the Constitution, what rights do non Ahl al-Ketab have? And which religious principles affirm the legitimacy of these rights? The hypothesis of the research is that they enjoy the citizenship rights mentioned in Chapter 3 and the government and Muslims are obliged to treat them with Islamic installments and justice. On the other hand, by explaining the views of jurists, according to the basic principle of permissibility of anything unless proven otherwise, and considering the verses and traditions of the infallibles in this regard and the importance of Islam to the inherent dignity of man along with the principle of writing hearts, non Ahl al-Ketab They will enjoy human rights in the Islamic society as long as they do not go to war with the Muslims and do not commit sedition and corruption.

    Keywords: citizenship rights, Human rights, Non Ahl al-Ketab, Non-Muslims. constitution. religious principles
  • Elahe Marandi *, AZAM GHORBANI Pages 79-102

    The right to education is a human right that must be upheld by governments, regardless of time and place, and on issues such as gender, language, race, religion and ethnicity. This right is protected in the Constitution of the Islamic Republic of Iran and human rights instruments such as the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights. Explaining the principles of this right and its protection mechanisms necessitated fundamental research in response to the question of what are the principles and protection mechanisms of the right to education in the Iranian constitution and human rights instruments. The research findings indicate that the right to free and compulsory primary education for all, the requirement to create accessible secondary education for all, and the requirement to create equal access to higher education, are emphasized in the Iranian Constitution and human rights instruments. Creating a suitable mental and psychological environment, creating appropriate free educational facilities and centers, physical and economic access to educational institutions are mechanisms to protect the right to education in the Constitution of the Islamic Republic of Iran and human rights documents.

    Keywords: Article 30 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, Compulsory education, free education, The right to education, The right to schooling
  • Amir Keshtgar *, Hossein Javar Pages 103-124
  • Unes Fathi *, Behroz Saadatirad Pages 125-146

    Regarding the introduction of the concept of the rights of the nation in the constitutional revolution and its evolution, one of the main issues that can be evaluated; The efforts of thinkers and jurists in the field of modernity and shariaism to develop this modern principle. Hence, the question that arises is how the first cornerstone of the principles related to the rights of the nation in Iran was laid by modernists and shariaists? The present study has sought to answer this question by descriptive-analytical method and using library resources and documents. The findings of this study indicate that at the beginning of the introduction of the concept of nation rights in the constitutional rights of modern concepts between Islamic concepts and Islamic law, there were disputes between modernists and religious people. During this period, in connection with the use or non-use of the concept of the rights of the nation, significant issues were raised by modernists and shariaists from the principles of Islamic law. However, this concept entered the Iranian constitutional system through the works of modernists and through their familiarity with Western concepts; However, it must be acknowledged that the course of its development and institutionalization has largely originated from the controversies that have taken place between each of them, as well as the canonists, over its localization.

    Keywords: Constitutional Revolution, Modern Concepts Nation Rights, Modernists, Shariahists
  • Mohamadhosien Alemi, Fariba Taei * Pages 147-164

    The rights of the child are one of the most important examples of human rights, because if children do not have adequate care and rights; They cannot enjoy mental and physical health and have a useful presence in human society in the shadow of these rights. Given the importance of children's rights, we seek to answer this question; What is the importance of caring for child rights in human rights?In the international arena, they have ratified the International Convention on the Rights of the Child. Iran's civil rights are in violation of international law, which provides only for children born after birth. She also paid attention to the birth of the child. In this article, with a descriptive-analytical method, we examine the rights of the child in human rights from the perspective of Iranian and international law and briefly find this result; In recent decades, Iranian law and international law have taken a new approach to child protection; Even for the fetus from the time of sperm clotting are considered legal. These include: will in favor of pregnancy, right of inheritance, will, endowment, etc ... and alimony before the birth of a child, which are the distinguishing features of Islamic law with international documents.

    Keywords: Child, Law, Parents, Human rights, International instruments
  • Ali Mashhadi *, Mousa Karami Pages 165-186

    The Inter-American Convention on the Prevention, Punishment and Eradication of Violence against Women (Belém do Pará Convention), adopted in 1994, is the first specific instrument on prohibition of violence against women (VAW) in the world. In fact, the oldest human rights system of the world -e.g. Inter-American human rights system- has secured the oldest specialized binding instrument on VAW to itself. The Belém do Pará Convention is a pioneer in placing VAW on the international agenda and in recognizing it as a violation of human rights in the political, judicial, social, economic, and cultural spheres. The Convention has established pervasive obligations for State parties to prevent, sanction, and eradicate VAW, and has served as an inspiration and reference for the modernization of the related legislative framework in the Americas. Furthermore, this instrument is considered the only human rights treaty directed solely toward eradicating violence against women that includes an individual complaint mechanism. I t appears that the Belém do Pará Convention, despite being restricted to Americas, has notably contributed to the development of international system on prohibition of VAW and has reduced the normative gap existing in this area. The authors of this article, through a descriptive-analytic method, attempt to study the protections afforded to women against violence, the duties of states in this regard, and the related monitoring mechanisms under Belém do Pará Convention.

    Keywords: Belé, m do Pará, Convention, VAW, Human rights, Inter-American Commission on Human Rights, Women&rsquo, s rights
  • Aghil Mohammadi *, Faezeh Sadat Sajjadi Pages 187-220

    Some states have derogated the freedom of movement and access to information rights in order to protect the health of their citizens during the Corona epidemic. The present article uses a descriptive-analytical approach to answer the question that is it possible to derogate the mentioned human rights in the corona epidemic in accordance with international human rights law? The scale and severity of the corona pandemic has clearly brought it to the level of a state of public emergency. Therefore, potentially, including in the light of citing Article 4 of the International Covenant on Civil and Political Rights, it is possible to derogate those rights as a means of protecting public health. Of course, the validity of the derogation depends on announcing the situation to other states, implementation of the principles of necessity, proportionality, non-discrimination and other obligations under international law. Of course, it is difficult to say that all state has complied with these conditions, and it is necessary to examine the situation of each state separately. In general, states that have specifically derogated their obligations without compliance to above Article, have committed international wrongful act. Violations of the principles of necessity and proportionality can be pointed out, especially in the case of those states that have experienced a low prevalence of the disease and could restrict the mentioned human rights instead of derogating them

    Keywords: COVID-19, State of Public Emergency, public health, Nation Life, Derogation of Human Rights
  • Amir Maghami, Ahmad Momenirad *, Ashkan Alipour Pages 223-245

    Right to self-determination as a dynamic human “right”, is one of the original elements of human society, in the history of international relations and now. This right challenged humanity in choice right way of perfection and growth to achieve nearness of God by relying the absolute freedom and modern rationality. Islam by introduce the basics of the “right” that has natural and divine nature, expresses the principal basis by relying its original resource. This article assumption is that the origin of all human “rights” especially the right to self-determination is from the religion that gives rights to the man as God’s successor. So it analyses sources of this right and its foundations such as monotheism, human dignity, human nature and equality, also its dominion, features and universality in Islamic approach. The article shows that this concept in Islamic approach is a twin right and obligation and has internal and foreign dimensions.

    Keywords: Islamic Law Foundations, Holly Quran, Right to Self-determination, Human rights, Islamic approach