فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 37 (زمستان 1399)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 37 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه شهریاری*، لیلا ثمنی، علی اصغر جعفری ولنی صفحات 11-28
    مراسم راهپیمایی اربعین به عنوان یکی از مهم ترین مراسم اجتماعی_سیاسی_مذهبی جهان تشیع اهمیت بسیاری دارد؛ در راستای توسعه و ترویج این سنت حسنه شناخت خلاها و رفع نیازهای بانوان که نیمی از جمعیت این راهپیمایی را به خود اختصاص می دهند یک ضرورت حساب می شود. در این پژوهش از میان روش های تحقیق کیفی برای شناسایی موانع این حضور پدیدارشناسی توصیفی به کار گرفته شد. در جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه که با تکنیک نیمه ساختاریافته صورت گرفت ، 23 نفر از زنانی که بیش از یک بار در مراسم شرکت کرده بودند با روش تصادفی انتخاب شدند و مصاحبه تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در پایان برای کاربردی شدن موضوع از مصاحبه شوندگان خواسته شد برای این موانع و مشکلات راه حل های پیشنهادی خود را ارایه دهند پس از جمع آوری اطلاعات و توصیف های تحلیلی، ادراکی و طبقه بندی شده به تبیین و تجزیه تحلیل موضوعات پرداخته شد. یافته ها حاکی از آن است که موانع و مشکلات زنان جهت حضور در مراسم اربعین در سه بعد "چالش های مدیریتی"،"چالش های فرهنگی" و "چالش های زیرساختی" و تحت مقوله اصلی «عدم آمادگی زیرساخت ها در حضور حداکثری بانوان» قابل شناسایی هستند. یافته ها و پیشنهادات این مطالعه می تواند به عنوان یک راهنما برای مدیران و سیاست گذاران درجهت اولویت بندی مسایل و برای محققان درشناسایی محورها و تامین داده های موردنیاز در رفع موانع حضور زنان در پیاده روی اربعین به کار رود.
    کلیدواژگان: حضور زنان، پیاده روی اربعین، حضور اجتماعی زنان، راهکارهای حضور زنان در اربعین
  • امین امیرحسینی* صفحات 29-39
    یکی از موضوعاتی که در نظام تجاری، اقتصادی و اجتماعی دارد باید موضوع محیط زیست دانست که بر اساس آن باید نهادها و سازمان ها، مبادرت به حمایت از محیط زیست نموده و در راستای فرهنگ سازی و حمایت از حقوق محیط زیست بپردازند که در این راستا در قوانین ایران به ویژه در قوانین برنامه های پنجم و چهارم توسعه به موضوع مزبور اشاره شده است و بر همین مبنا، به تعیین تکالیفی در این حوزه برای رسانه ها نیز عنایت شده است. لذا بر این اساس باید اذعان داشت که رسانه های به ویژه صدا و سیما، مکلف هستند تا با ارایه آموزش های لازم و فرهنگ سازی به حمایت از محیط زیست بپردازند و از این امر می توان دریافت که باید از پخش تبلیغات ناقض حقوق محیط زیست نیز خودداری کند. لذاست که باید برای جلوگیری از نقض حقوق محیط زیست از طریق تبلیغات مزبور، ضمانت های اجرایی در نظر گرفته شود که بر اساس آن باید مبنای مسئولیت محض را به عنوان مبنای اساسی مسئولیت مدنی رسانه های جمعی را مورد پذیرش قرار داد. لذا با اثبات تحقق ضرر و فعل زیان بار از سوی رسانه های جمعی، باید حکم به مسئولیت رسانه نمود و فقط در صورتی می توان رسانه را مبرا دانست که اثبات کند ضرر وارده ناشی از فعل ثالث یا قوه قاهره بوده است.
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، مسئولیت مدنی، مسئولیت محض، بار اثبات، قانون برنامه پنجم
  • نرگس سوری* صفحات 41-69
    توکویل و وبر در تحلیل خود از ماهیت جامعه ی مدرن و نیز تحولات بنیادین آن نقش مذهب را به عنوان یک علت موثر مورد مطالعه قرار داده اند. از نظر آن دو عوامل و زمینه های مختلفی در پدیدآیی نهادها و نظام های مدرن نقش داشته اند و مذهب در این میان تنها یکی از علل مهم محسوب می شود. در این نوشتار سعی بر آن است تا ضمن تشریح بنیان های اصلی الگوی یتوریکی که وبر و توکویل برای تحلیل نسبت مذهب با واقعیت اجتماعی تیوریزه کرده اند مهم ترین تمایزها و شبهاهت های منطقی که در بحث آن دو وجود دارد، استنتاج شود. بدین منظور نخست معضل نظری و بحران جامعه شناختی که آن دو در خصوص جامعه ی مدرن مطرح کرده اند، تشریح خواهد شد. سپس منطق و قواعد نظری که بنیان تحلیل آن دو را تشکیل می دهد، توضیح داده خواهد شد و در نهایت از خلال این مباحث با مقایسه ی تطبیقی هر دو الگوی تیوریک به تفاوت ها و شباهت های آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: اتوس، استبداد اکثریت، بحران معنا، شمولیت، منطق نظری
  • محمدرضا رسولی*، محمد حسین انصاری جعفری صفحات 71-84
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی رابطه تفکر انتقادی و تعهد مذهبی با اثربخشی سواد رسانه ای در بین دانش آموزان سال دوازدهم دوره متوسطه آموزش و پرورش منطقه 4 شهر تهران انجام شد. شرکت کنندگان در این پژوهش مشتمل بر 203 دانش آموز بودند که به روش تصادفی انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های: تعهد مذهبی، تفکر انتقادی و سواد رسانه ای گردآوری شد و از طریق روش همبستگی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج کلی پژوهش نشان داد که بین تعهد مذهبی و تفکر انتقادی با سواد رسانه ای رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. یافته ها نشان دادند که بین تفکر انتقادی با سواد رسانه ای رابطه ای نیرومندتر نسبت به رابطه تعهد مذهبی با سواد رسانه ای وجود دارد. یافته ها همچنین نشان دادند که بین کمال یا بلوغ به عنوان یکی از مولفه های تفکر انتقادی با سواد رسانه ای رابطه ای مثبت ولی بسیار ناچیز وجود دارد. همچنین رابطه مولفه های تعهد مذهبی با سواد رسانه ای نزدیک به هم و متوسط بوده ولی روابط هر دو مولفه با زیر مقیاس آگاهی از اهداف پنهان سواد رسانه ای بسیار ناچیز بود. بنابراین ایجاد زمینه های مناسب برای تقویت تعهد مذهبی و آموزش مهارت تفکرانتقادی، می تواند اثربخشی سواد رسانه ای را ارتقا بخشد.
    کلیدواژگان: تعهد مذهبی، تفکر انتقادی، تفکر نقادی، سواد رسانه ای
  • مهسا بدری* صفحات 85-102
    در این مقاله، سریال تلویزیونی «بازی تارج و تخت» به مثابه یک گفتمان سینمایی مورد توجه قرار دارد و با تمرکز بر پایان بندی غیرمنتظره این سریال، گسست پیوستگی گفتمانی که منجر به آشکار شدن معنای ایدیولوژیک می شود، مطالعه شده است. در این مطالعه، با تکیه بر روش تحلیل گفتمان فوکو، روایت سریال با تمرکز بر سفر سه قهرمان «جان اسنو»، «دنیریس تارگرین» و «برن استارک» که در قسمت پایانی در رقابت نهایی برای نشستن بر روی تخت قرار می گیرند، با توجه به سه مرحله «سفر قهرمان» جوزف کمپل، تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که گفتمان بازی تاج و تخت الگوی پیوسته ای از سفر قهرمان را ارایه می دهد، اما این الگو در قسمت پایانی انسجام و پیوستگی خود را از دست می دهد و منجر به آشکار شدن ایدیولوژی سریال می شود که بر اساس آن، با وجودی که گفتمان روایت در مسیر عرفی نمودن «حاکمیت» و ایجاد نزدیکی میان طبقه بالا و پایین به عنوان معنایی ایدیولوژیک قرار داشت، پایان بندی این سریال این فاصله را تشدید کرده و به حاکمیت، مقامی فراانسانی و غیرقابل دسترس می بخشد.
    کلیدواژگان: گفتمان، بازی تاج و تخت، سفر قهرمان، ایدئولوژی
  • علی مومنی*، عباس قنبری صفحات 105-119
    هدف این پژوهش، مطالعه پویش اعتراضی «صدای آبان 98» در بستر شبکه اجتماعی اینستاگرام بوده است. سوال اصلی پژوهش، ارزیابی ماهیت این پویش، شناسایی اهداف آن و اینکه از چه تکنیک ها و مکانیسم های تبلیغاتی و ارتباطی برای دستیابی به اهداف خود استفاده کرده است؟ بیانیه اصلی این پویش با روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف، ارزیابی شده و نتایج آن در مدل تحلیل پویش جاوت و ادانل مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که این پویش با هدف ایجاد و ساخت دوگانه ای میان «مردم» و «حاکمیت»، به دنبال بازنمایی گسترده اعتراضات مردمی و پیامدهای آن بوده است. مخاطبان هدف این پویش را سه دسته حاکمیت، معترضان و کاربران شبکه های اجتماعی تشکیل می دهند که مطلوب سازمان دهنگان پویش، همراهی کاربران شبکه های اجتماعی در امضای پویش در گستره مردم ایران و حتی فراتر از آن بود. واکنش مخاطبان هدف، برخلاف انتظارات گردانندگان پویش بوده و ارزیابی انجام شده نشان می دهد که آمار همراهی آن ها بسیار کم بوده است. در نهایت اهداف مذکور به دلیل وجود ضعف در اجرای پویش مانند عدم ارجاع به واقعیت، عدم شکل گیری ارتباط دوسویه، عدم مطالبه ی دغدغه ی اصلی مردم، ضعف ساختاری پویش و منفعل پنداری کاربران شبکه های اجتماعی، به طور کامل محقق نشد.
    کلیدواژگان: صدای آبان 98، پویش، سلبریتی، بازنمایی، مدل جاوت و ادانل
  • سیروان عبدی* صفحات 121-127
    ارتباطات سلامت روایی، شکلی از ارتباطات اقناعی است که در آن یک پیام سلامت به شکل یک داستان واقعی یا غیر واقعی ارایه می شود. این شکل ارایه در تقابل با ارایه آمار صرف است که به منظور ارتقای رفتارهای سلامت محور انجام می گیرد. در سال های اخیر، فراتحلیل های فراوانی درباره میزان تاثیرگذاری ارتباطات سلامت روایی انجام گرفته است؛ با این حال، فهم کامل تر مکانیسم تاثیرگذاری روایت های سلامت، نیازمند تحقیقات بیشتری است. بدین منظور، این بخش ویژه با بررسی ده مقاله پژوهشی اصلی، دانش تلفیقی و مسیر تحقیقاتی را در حوزه ارتباطات سلامت روایی بدست می دهد. مطالعات ارایه شده در اینجا، به تجربیاتی می پردازند که واسطه تاثیرات روایت ها بر پیامدهای سلامت بوده اند. این مطالعات همچنین نقش عوامل تعدیل کننده ای مانند پس زمینه فرهنگی، شکل، محتوا و ویژگی های بافت محور را بررسی می کنند. تمام مطالعات ارایه شده در اینجا کاربردهای مهمی برای نظریه «پردازش روایی و تاثیرات» دارند و برای طراحی پیام های ارتباطات سلامت موثر، ابزار کارآمدی هستند.
    کلیدواژگان: ارتباطات سلات، روایت، ارتباطات سلامت روایی، انتقال روایی
|
  • Masumeh Shahryari *, Leila Samani, Ali Asghar Jafari Valani Pages 11-28
  • Amin Amirhoseiny * Pages 29-39
    One of the issues in the commercial, economic and social system should be the environmental issue, according to which institutions and organizations must support the environment and promote the development and protection of environmental rights in this regard. In the laws of Iran, especially in the laws of the fifth and fourth development plans, the subject has been referred to, and on this basis, the assignment of assignments in this area to the media has also been taken. Therefore, it should be acknowledged that the media, especially the media and the media, are obliged to provide environmental education by providing the necessary training and culture, and it can be seen that advertising should be prohibited in violation of environmental rights. . So, in order to prevent violations of environmental rights through these advertisements, it should be considered executive guarantees that should be based on the basis of pure responsibility as the basic basis for the civil responsibility of the mass media. Therefore, by proving the realization of harm and harm caused by the mass media, it should be the responsibility of the media and only if it is possible to deny the media the proof that the damage has been caused by a third party or Cairo''''s power.
    Keywords: mass media, Civil Liability, Sole Responsibility, Burden of Proof, Fifth Law
  • Narges Souri * Pages 41-69
    In their analysis of the nature of modern society, as well as its fundamental changes, Tocqueville and Weber studied the role of religion as an effective cause. In terms of these two, various factors and fields have played a role in the emergence of modern institutions and systems, and religion only is one of the most important reasons for this. In this paper, it is attempted meanwhile explaining the main foundations of the theoretical model that Weber and Tocqueville have theorized to analyze the relationship between religion and social fact, conclude the most important distinctions and Logical similarities that exist in the discussion of these two. To this end, the first Will be described the theoretical and sociological crisis that they have raised about modern society. Then, the logic and theoretical rules that form the basis of their analysis will be explained, and finally, through these topics with comparative comparisons, both theoretical models are compared to the differences and similarities.
    Keywords: Ethos, Tyranny of the majority, Crisis of Meaning, inclusiveness, Theoretical Logic
  • Mohammadreza Rasouli *, Mohamad Hosein Ansari Jafari Pages 71-84
    The Purpose of this research was to investigate the relationship between critical thinking and religious commitment with the effectiveness of media literacy among the students of Last year of high school in District 4 of Tehran.Participants in this study included 203 students who were randomly selected. Research data were collected using questionnaires: religion commitment, critical thinking and media literacy and were statistically analyzed through correlation method. The overall results of the study showed that there is a direct and significant relationship between religious commitment and critical thinking with media literacy. Findings showed that there is a stronger relationship between critical thinking and media literacy than the relationship between religious commitment and media literacy. The findings also showed that there is a positive but very small relationship between perfection(maturity) as one of the components of critical thinking and media literacy. Also, the relationship between the components of religious commitment and media literacy was close to each other and moderate, but the relationship between both components with the subscale of awareness of "the hidden goals of media literacy" was very small. Thus, paving the suitable way for strengthening religious commitment and teaching critical thinking skills can enhance the effectiveness of media literacy.
    Keywords: Religious Commitment, critical thinking, Media Literacy
  • Mahsa Badri * Pages 85-102
    In this article, the TV series "The Game of Thrones" is considered as a cinematic discourse, focusing on the unexpected ending of the series, the discontinuity of discourse that leads to the revelation of ideological meaning. In this study, relying on Foucault's discourse analysis method, the serial narrative is analyzed according to the three stages of Joseph Campbell's "Heroic Journey", focusing on the journey of the three heroes, John Snow, Denis Targaryan, and Bran Stark, who are in the final stages of the final competition to sit on the throne. The results show that Game of Thrones discourse provides a continuous pattern of hero's journey, but this pattern loses its consistency in the final part, leading to the emergence of a serial ideology whereby narrative discourse that was on the path of secularizing "sovereignty" and establishing a rapprochement between the upper and lower classes as ideological meanings, however The ending of this series exacerbates this gap and gives sovereignty a more inaccessible position.
    Keywords: Discourse, Game Of thrones, Heroic Journey, Ideology
  • Ali Momeni *, Abbas Ghanbari Pages 105-119
    The purpose of this research was to study the protest campaign of "Sadaye Aban 98" on the Instagram. The main question of the research is to evaluate the nature of this campaign, identify its goals and what advertising and communication techniques and mechanisms did it use to achieve its goals? The main statement of this campaign has been evaluated by Fairclough critical discourse analysis method and its results have been analyzed and evaluated in the Jawt and Adanel campaign analysis model. The results of the research show that this campaign, with the aim of creating and constructing dualities between "people" and "government", has sought to widely represent the popular protests and their consequences. The target audience of this scan consists of three categories: the government, the protesters and the users of social networks. The reaction of the target audience was contrary to the expectations of the propagandists , and the evaluation showed that their attendance was very low. Finally, these goals were not fully achieved due to the weakness in the implementation of run the campaign, such as lack of reference to reality, lack of formation of Interactive communication, lack of demand for the main concern of the people, structural weakness of run the campaign and passivity of social network users.
    Keywords: Sedaye Aban 98, Celebrity, Representation, Jawt, Adanel model
  • Sirwan Abdi * Pages 121-127
    Narrative health communication is a form of persuasive communication in which a healthmessage is presented in the form of a fictional or nonfictional story, as opposed to beingpresented as statistical evidence or arguments to promote health-related behaviors.Recently, meta-analyses have been conducted on the effectiveness of narrative healthcommunication; however, systematic research is still needed to further theunderstanding of the mechanics underlying the effects of health narratives. Addressingthis gap, this Special Section provides a synthesis of knowledge and direction in the fieldof narrative health communication, bringing together 10 original research articles. Thereported studies investigate experiences mediating the effect of narratives on healthoutcomes, as well as the role of moderating factors, such as cultural background, form,content, and context-related features. All 10 studies reported here have importantimplications for the theory of narrative processing and effects, and they are instrumentalto the practice of designing effective health communication messages.
    Keywords: health communication, narrative, narrative health communication, narrative transportation