فهرست مطالب

پژوهش در نشخوار کنندگان - سال نهم شماره 1 (بهار 1400)

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال نهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعیده اسکندری نسب، محمدرضا بحرینی بهزادی*، زهرا رودباری صفحات 1-16

    سابقه و هدف:

     اطلاعات حاصل از RNA ها به علت اینکه حلقه ارتباط دهنده ژنوتیپ و فنوتیپ هستند، کمک شایانی در فهم و درک جنبه های زیست شناختی مرتبط با مسیرهای فیزیولوژیکی می کنند. ریز RNA ها، مولکول های 22 نوکلیوتیدی و تک رشته ای هستند که می-توانند به صورت اختصاصی بر عملکرد و بیان ژن ها تاثیر بگذارند. از این رو پژوهش های فراوانی در مورد نقش این مولکول ها در فرآیندهای زیستی مختلف مانند تولید شیر انجام شده است. صفت تولید شیر یکی از مهمترین صفات در صنعت دامپروری است. این صفت در حیوانات مزرعه به صورت چند ژنی می باشد و هر ژن ممکن است در مسیرهای زیستی مختلف دخیل باشد و در مقابل هر مسیر زیستی نیز می تواند شامل تعداد زیادی ژن شود. این روابط شبکه پیچیده ای را تشکیل می دهند که نشان دهنده ارتباط تعداد زیادی ژن با تعداد زیادی مسیر زیستی است. مولکول های سیگنالی که می توانند به عنوان مورفوژن عمل نمایند، الگوی شبکه ژنی ساختمان بافت را در تمام طول عمر از مرحله رویان در حال رشد تا ارگانیزم بالغ کنترل می نمایند. مورفوژن ها بستگی به میزان ترشح و فاصله منبع ترشح، می توانند واکنش های مختلف سلولی را ایجاد نمایند. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی مستندسازی عملکردی ژن های هدف ریزRNAهای با بیان متفاوت جهت شناسایی تعدادی از مسیرهای زیستی دخیل در فرآیند تولید شیر است.

    مواد و روش ها

    به منظور شناسایی و بررسی مسیرهای زیستی دخیل در تولید شیر از داده های توالی یابی شده ریز RNA استفاده شد که از پایگاه داده ArrayExpress با شماره دسترسی E-GEOD-61227 استخراج شدند. در مطالعه حاضر همه مراحل استانداردسازی داده ها، تفاوت بیان ریز RNA ها و تعیین معنی داری توسط نرم افزار GEO2R انجام شد. معیارهای انتخاب ریز RNA ها در این مطالعه شامل p value تصحیح شده کمتر از 05/0 و (1>Log fc>1-) بودند. در مرحله بعد بررسی های بیوانفورماتیکی جهت یافتن ژن هدف هر ریز RNA انجام شد. بدین منظور ریز RNA های با بیان متفاوت حاصل از تجزیه و تحلیل در مرحله قبل، جهت پیدا کردن ژن های هدف به نرم افزار Target Scan معرفی شدند. پس از شناسایی و مشخص شدن ژن های هدف ریزRNA جهت بررسی اطلاعات زیستی و آنالیز عملکردی از سرور DAVID استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که 23 ریزRNA با بیان متفاوت وجود دارد که ژن های زیادی را تحت تاثیر قرار می دهند و این ژن ها در مسیرهای سیگنال دهی TGF-β، WNT، MAPK، mTOR، PI3k-Akt، انسولین، استروژن و پرولاکتین نقش دارند که بیشتر این مسیرهای سیگنال دهی در رشد و تکثیر سلولی، فعالیت سلول های اپیتلیال و در نتیجه توسعه غدد پستان تاثیرگذار هستند. از آنجایی که این مسیرهای شناسایی شده با تولید شیر ارتباط دارند می توان از ژن های شناسایی شده در این مسیرهای سیگنال دهی در بهبود صفت تولید شیر استفاده کرد.

    نتیجه گیری

    ژن های MAPK1، MAPK8، FASLG و PTEN در اکثر مسیرهای زیستی فعال و با ژن های مختلفی در ارتباط هستند، بر این اساس این ژن ها جزء ژن های عمده اثر در فرآیند تولید شیر به شمار می روند.

    کلیدواژگان: بیوانفورماتیک، ژن هدف، غده پستان، مسیر زیستی
  • مرجان قربانی، محمدحسین مرادی*، امیرحسین خلت آبادی فراهانی، مهدی میرزایی صفحات 17-36
    سابقه و هدف

    فراتحلیل (متاآنالیز) روشی آماری برای یکی کردن نتایج حاصل از تحقیقات مستقل با فرضیه های مشابه است که در تحقیقات دامی می تواند منجر به افزایش توان تجزیه آماری و نیز بالا بردن تکرارپذیری نتایج، نسبت به تحقیقات انفرادی شود. چندشکلی ژن های بزرگ اثر دی آسیل گلیسرول آسیل ترانسفراز 1 (DGAT1) و لپتین در طی سال های اخیر به خاطر اثرات احتمالی آن ها روی صفات مهم اقتصادی در تحقیقات مختلف، توسط محققین علوم دامی مورد توجه قرار گرفته است. با این وجود، ارتباط بین این ژن ها و صفات مرتبط با تولید شیر در نژادهای مختلف گاو شیری متناقض، یعنی گاهی معنی دار و گاهی نیز بدون ارتباط معنی دار گزارش شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثرات کلی ژن های DGAT1 و لپتین روی برخی از صفات مهم اقتصادی شامل میزان تولید شیر، مقدار و درصد چربی و پروتئین شیر در گاوهای شیری به روش فراتحلیل بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، از مطالعات منتشر شده در مجلات و پایان نامه های معتبر تا سال 2018 استفاده شد. پس از انجام مراحل مختلف کنترل کیفیت، به ترتیب از 9 و 4 تحقیق گزارش شده برای جایگاه های K232A و Sau3AI مربوط به ژن های DGAT1 و لپتین، استفاده شد. این بررسی با استفاده از نرم افزار Stata v. 15انجام شد. شاخص عدم تجانس (I2) برای همه پارامترها معنی دار بود، بنابراین از مدل اثرات تصادفی استفاده شد. داده ها برای هر متغیر با استفاده از این مدل ها، برای تخمین اندازه اثر، دامنه اطمینان 95 درصد و سطح معنی داری آماری، آنالیز شدند. تمام متغیرها در این مطالعه به صورت داده های پیوسته بودند. اندازه اثر برای داده های پیوسته، تفاوت میانگین استانداردشده بود که برای چندشکلی K232A ژن DGAT1 و چندشکلی Sau3AI ژن لپتین، روی مقدار و درصد چربی و پروتئین، و مقدار تولید شیر محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که چندشکلی جایگاه ژنی K232A در ژن DGAT1 اثر معنی داری روی درصد و مقدار چربی شیر داشته و می تواند نقش مهمی در افزایش مقدار آن ها ایفا کند، اما ارتباط آن با درصد و مقدار پروتئین و همچنین میزان تولید شیر معنی دار نیست. همچنین نتایج بررسی چندشکلی جایگاه ژنی Sau3AI ژن لپتین نشان داد که این جایگاه با هیچ یک از صفات مورد بررسی ارتباط معنی داری ندارد.

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج حاصل از این تحقیق با شناسایی اثرات کلی ژنوتیپ های مورد مطالعه ژن های DGAT1 و لپتین روی صفات مرتبط با تولید شیر در گاوهای شیری، می تواند نقش مهمی در برنامه ریزی تحقیقات بعدی در این زمینه داشته باشد.

    کلیدواژگان: چند شکلی، لپتین، دی آسیل گلیسرول آسیل ترانسفراز 1، گاو شیری
  • راحله رجبی علی آبادی، تقی قورچی*، نورمحمد تربتی نژاد، عبدالحکیم توغدری، مختار مهاجر، رضا طهماسبی صفحات 37-54

    سابقه و هدف:

     روند تغییرات در وضعیت کشاورزی و دامپروری در ایران طی نیم قرن اخیر به گونه ای بوده است که جمعیت دامی به میزان قابل توجهی افزایش یافته است و به تبع آن نیاز غذایی دام ها نیز افزایش یافته است. در ایران پرورش گوسفند بخش عمده ای از فعالیت های دامپروری را به خود اختصاص می دهد. چرای بی رویه باعث فرسایش بی وقفه مراتع شده است و افزایش تقاضا برای گوشت، تولید کنندگان را بر آن داشته که از سیستم چرای دام به سمت سیستم تولید متراکم یا به عبارتی سیستم پرواربندی در گوسفند روی بیاورند، تامین مواد خوراکی در یک دوره پرواربندی نزدیک به 65 تا 70 درصد هزینه های مربوط به پرورش و نگهداری دام را شامل می شود، لذا می توان با فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی ارزش تغذیه ای خوراک را افزایش و بازدهی تولید را بهبود بخشید. فرآوری خوراک از جمله روش هایی است که می تواند راندمان استفاده از خوراک را افزایش دهد.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی تاثیر شکل فیزیکی عوفه یونجه و فرآوری دانه جو بر عملکرد وقابلیت هضم مواد مغذی در بره های پرواری نژاد دالاق از 30 راس بره ی نر 2/1±5/3 ماهه با میانگین وزن1/1±17 استفاده شد.این آزمایش در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور مورد تجزیه آماری قرار گرفتند که متغیرهای آزمایشی شامل: شکل فیزیکی علوفه و فرآوری دانه جو می باشد در دوره 98 روزه (14روز عادت پذیری و 84 روز دوره اصلی) با 6 تیمار و 5 تکرار انجام شد که جیره های آزمایشی از نطر محتوی پروتئین و انرژی برابر بودند. خوراک مصرفی و باقیمانده خوراک به صورت روزانه وزن شد و وزن‎کشی دام‎ها هر دو هفته یکبار بصورت ناشتا، پس از 16 ساعت گرسنگی با استفاده از باسکول دیجیتال صورت گرفت و تمامی آنالیزهای آماری این طرح در نرم افزار SAS نسخه 1/9انجام شد.

    یافته ها

    بین تیمارهای مختلف از نظر افزایش وزن تفاوت معنی‫داری مشاهده شد.تیمارهایی که ازیونجه پلت در مقایسه با یونجه خرد شده استفاده کردند وزن آخر دوره بالاتری 81/42 در مقایسه با 50/41 داشتند و همچنین افزایش وزن روزانه بالاتری نیز در کل دوره 49/297 در مقایسه با 94/282 داشتند. ماده خشک مصرفی کل دوره نیز در تیمارهای دریافت کننده یونجه پلت 49/1933 گرم و بالاتر از تیمارهای دریافت کننده یونجه خرد شده 76/1883بود و همچنین استفاده از یونجه پلت باعث بهبود ضریب تبدیل غذایی در ماه سوم گردید. قابلیت هضم خوراک نیز در تیمارهای دریافت کننده یونجه پلت بالاتر بود و قابلیت هضم ماده خشک، الیاف خام نامحلول در شوینده خنثی و پروتئین خام از نظر آماری در تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری داشتند. فرآوری دانه جو بر افزایش وزن انتهای داره تاثیر معنی دار داشت و وزن انتهای دوره به ترتیب در تیمارهای دریافت کننده جو پولکی به طور معنی داری بالاتر از جو آردی و دانه جو کامل گزارش شد همچنین افزایش وزن روزانه در کل دوره در تیمارهای دریافت کننده جو پولکی و آردی و دانه جو کامل به ترتیب 05/294، 40/289 و20/287 بود. تیمارهای دریافت کننده جو پولکی، جو آردی و دانه جو کامل به ترتیب از راست به چپ دارای قابلیت هضم بالاتر پروتئین خام 96/63، 98/62و 95/61 بودند

    نتیجه گیری

    فرآوری علوفه یونجه و غله جو یعنی در کل فرآوری خوراک بره های پرواری باعث بالارفتن مصرف خوراک وافزایش وزن روزانه و در مجموع وزن نهایی بالاتری در بره های پرواری می گردد و همچنین فرآوری خوراک دام باعث بهبود راندمان خوراک و افزایش قابلیت هضم می شود.

    کلیدواژگان: : شکل فیزیکی، فرآوری، قابلیت هضم، عملکرد، بره دالاق
  • علیرضا کسیانی، کامران رضا یزدی*، مهدی ژندی صفحات 55-68

    عناصر معدنی کم مصرف نقش مهمی را در عملکرد رشد و سیستم ایمنی دام ایفا می کنند. امروزه این مواد از طریق مکمل های معدنی به فرم غیرآلی (نمک های معدنی) به خوراک دام افزوده می شوند. فرم غیرآلی مواد معدنی کم مصرف اغلب به دلیل ایجاد تداخل و رقابت بین عناصر، قابلیت دسترسی پایینی در دستگاه گوارش دارد. یکی از راهکارهای افزایش قابلیت دسترسی عناصر معدنی کم مصرف در دستگاه گوارش دام، استفاده از فرم آلی آنها (کیلاته با پپتید و اسید های آمینه)، در مکمل های معدنی می باشد برای این منظور اثرات منابع آلی مواد معدنی کم مصرف بر روی عملکرد دام مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این پژوهش بررسی اثرات جایگزینی فرم غیرآلی (معدنی) روی، مس، منگنز و سلنیوم با منبع آلی آنها بر مصرف خوراک آغازین و عملکرد رشد گوساله های شیرخوار هلشتاین بود.

    مواد و روش ها

    جهت انجام این پژوهش از 30 راس گوساله شیرخوار نژاد هلشتاین (میانگین وزنی 2 ± 42 کیلوگرم) در دو گروه 15 راسی شاهد و تیمار (5 راس نر و 10 راس ماده در هر گروه) استفاده شد و در قالب طرح کاملا تصادفی به مدت 80 روز اجرا گردید. .آزمایش از سن 4 روزگی شروع شد و گوساله ها تا سن 80 روزگی در جایگاه انفرادی نگهداری شدند. گوساله ها در سن 70 روزگی از شیرگرفته شدند و به صورت هفتگی تا انتهای آزمایش وزن کشی شدند. در گروه تیمار عناصر مس، منگنز، روی به فرم کیلاته و سلنیوم به فرم سلنیوم مخمری و در گروه شاهد مس به فرم سولفاته، منگنز و روی به فرم اکسیده و همچنین سلنیم به شکل سلنیت سدیم به خوراک آغازین اضافه گردید همچنین مصرف خوراک آغازین به صورت روزانه اندازه گیری شد. فراسنجه های خونی و میزان سرمی مس، منگنز و روی و آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکساید دسموتاز در سرم خون در ابتدای آزمایش و در زمان از شیرگیری اندازه گیری شد. مدفوع گوساله ها در انتهای آزمایش جمع آوری شد و پس از آماده سازی نمونه ها به روش خاکستر مرطوب (انجمن رسمی شیمی دانان کشاورزی، 27/984) میزان عناصر مس، منگنز و روی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در گوساله هایی که در خوراک آغازین آنها منبع آلی مس، منگنز، روی و سلنیوم اضافه شده بود، میانگین مصرف خوراک آغازین تا زمان از شیرگیری 6/85 گرم بالاتر و بازدهی مصرف خوراک آغازین 44/6 درصد بیشتر بود. همچنین افزایش وزن روزانه در این گروه نسبت به گروه شاهد 66 گرم افزایش یافت و این تفاوت تمایل به معنی داری داشت (08/0 <p). تفاوت معنی داری درمیزان فراسنجه های خونی، میزان سرمی مس و روی، آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپر اکساید دسموتاز، بتا هیدروکسی بوتیرات و ایمونوگلوبولین G در دو گروه مشاهده نشد و تنها میزان منگنز در سرم خون گوساله های گروه تیمار 7 درصدبالاتر بود (05/0 <p). نتایج این تحقیق نشان دادکه میزان دفع منگنز، روی و مس در گوساله های شیرخوار تغذیه شده با فرم آلی به ترتیب 25، 16 و 22 درصد کاهش یافت (01/0 <p).

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که جایگزین نمودن مکمل مس، منگنز، روی و سلنیوم با منبع آلی آنها تاثیر مثبتی در رشد و بازدهی مصرف خوراک آغازین گوساله های شیرخوار نژاد هلشتاین داشت لذا پیشنهاد می شود عناصر مس، منگنز، روی و سلنیوم کاملا به فرم آلی در مکمل های معدنی درخوراک آغازین گوساله های شیرخوار استفاده شود.

    کلیدواژگان: عملکرد رشد، فراسنجه های خونی، گوساله های شیرخوار، مواد معدنی منبع آلی
  • مهراب کریمی پور*، مهدی گنج خانلو، ابولفضل زالی، مهدی دهقان بنادکی صفحات 69-81
    سابقه و هدف

    تامین نیازهای گاوهای شیری در اوایل دوره شیردهی که مصرف ماده خشک کمی دارند و نیاز پروتیینی آنها بالااست، حایز اهمیت می باشد. گروه های متیل در بدن موجودات زنده سنتز نمی شود، بلکه از طریق منابع غذایی از قبیل بتایین،کولین، پیریدوکسین و متیونین تامین می گردد. از سه منبع (کولین، بتایین و متیونین) که دارای گروه متیل در ساختمان خود می باشند، فقط بتایین می تواند به طور مستقیم به عنوان دهنده گروه متیل در سیکل انتقال این گروه در کبد دخالت داشته باشد و بسیاری ازعملکردهای کلیدی بدن مانند رشد، سلامت کبد (نقش موثری در متابولیسم چربیها و محافظت از کبد) و شیردهی را تحت تاثیرقرار می دهد. بنابراین در مطالعه حاضر اثرات تغذیه ای بتایین محافظت شده در یک سطح و غیر محافظت شده در دو سطح بر روی فراسنجه های پلاسمای گاوهای شیری هلشتاین مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    از 40 راس گاو شیری هلشتاین (میانگین تولید 1 / 2 ± 38 کیلوگرم و روزهای شیردهی 5 تا 35 روز) دو شکم به بالا به صورت تصادفی در 5 تیمار هشت راسی استفاده گردید. مدت انجام آزمایش یک ماه (14 روز اول دوران عادت پذیری و16 روز بعدی دوران اصلی آزمایش) بود. جیره های آزمایشی اختصاص یافته به هرگروه عبارت بودند از : 1 - جیره شاهد بدون افزودن مکمل بتایین 2 - جیره حاوی 50 گرم مکمل بتایین محافظت نشده به ازای هر راس گاو در روز 3 - جیره حاوی 50 گرم مکمل بتایین محافظت شده خارجی 4 - جیره حاوی 100 گرم مکمل بتایین محافظت نشده 5 - جیره حاوی 50 گرم بتایین محافظت شده تولیدی بود. گاوها جیره پایه کاملا مخلوط همراه با افزودنی های فوق الذکر بتایین در 2 وعده (ساعت 10 صبح و 22 بعدظهر)دریافت نموده اند. مقدار ماده خشک مصرفی هر تیمار روزانه اندازه گیری شد و همچنین نمونه گیری خون در اول و آخر دوره آزمایش انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده های خوراک مصرفی و فراسنجه های پلاسمایی توسط نرم افزار SAS و رویه Mixed انجام شد.

    یافته ها

    در این آزمایش اختلاف معنی داری (05 / 0 < P) در میزان گلوکز، کلسترول، تری گلیسیرید، کلسیم، فسفر و منیزیم مابین گروه های آزمایشی مشاهده نگردید. میزان اسیدهای چرب غیراستریفه (0/576mmol/l) و بتاهیدروکسی بوتیرات (0/428mmol/l) علاوه براین میزان آنزیم های کبدی مثل آسپارتات آمینوترانسفراز (5/11IU/L) ، آلانین آمینوترانسفراز (1/56IU/L) و آلکالین فسفاتاز (0/396IU/L) در تیمار پنجم نسبت به سایر گروه ها کاهش داشت (05 / 0 > P).

    نتیجه گیری

    نتایج آزمایش حاضر نشان داد، کاهش معنی داری (05 / 0 > P) در میزان اسیدهای چرب غیر استریفه، بتاهیدروکسی بوتیرات و میزان آنزیم های کبدی پلاسما در اثر مصرف بتایین محافظت شده تولیدی نسبت به گروه شاهد در گاوهای شیری وجود داشت. که بیانگر کاهش اختلالات متابولیکی می باشد،لذا استفاده از میزان 50 گرم بتایین محافظت شده تولیدی در اوایل دوره شیردهی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: بتائین، پلاسما، گاو شیری، محافظت
  • اباذر کریمی، یونس علی علی جو*، مهدی کاظمی بن چناری، مهدی میرزایی، حسن صدری صفحات 83-98
    سابقه و هدف

    تلاش پژوهشگران همواره یافتن بهترین ترکیب جیره است تا بتواند عملکرد و سلامتی بهینه را برای حیوان فراهم کند. گزارش های متعددی در خصوص استفاده از اسیدهای چرب جیره برای تغییر در عملکرد رشد و نیز پاسخ ایمنی در گوساله های شیرخوار وجود دارد. استفاده از منبع چربی به عنوان یک راهکار برای بهبود انرژی و بهبود عملکرد رشد گوساله ها مطرح می باشد. اما رابطه بین سطح علوفه مصرفی و نوع منبع چربی در گوساله های شیرخوار چندان مشخص نشده است. بنابراین مطالعه ای تحت عنوان بررسی اثرات منبع چربی با و یا بدون علوفه یونجه در خوراک آغازین بر عملکرد، گوارش پذیری مواد مغذی، فراسنجه های شکمبه ای و متابولیت های خونی گوساله های شیرخوار اجرا شد.

    مواد و روش ها:

     این آزمایش با 40 راس گوساله هلشتاین (ماده) تازه متولد شده با میانگین سنی 3 روز و میانگین وزنی8/1± 39 کیلوگرم با 4 تیمار و 10 تکرار به صورت یک آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) خوراک آغازین بدون روغن سویا و یونجه؛ 2) خوراک آغازین با روغن سویا (3 درصد) و یونجه (15 درصد)؛ (3) خوراک آغازین حاوی مکمل روغن پالم (3 درصد) و بدون یونجه؛ 4) خوراک آغازین حاوی مکمل روغن پالم (3 درصد) و یونجه (15 درصد) بود. مصرف خوراک به صورت روزانه و وزن بدن 10 روز یکبار ثبت و ضریب تبدیل غذایی برای هر گروه محاسبه گردید. برای تعیین فراسنجه های خونی در روز 36 دوره پرورشی از سیاهرگ گردنی خون گیری به عمل آمد. گوارش پذیری ظاهری مواد مغذی کل دستگاه گوارش (ماده آلی، الیاف، پروتئین خام و عصاره اتری) با استفاده از خاکستر نامحلول اسید اندازه گیری شد. تجزیه تحلیل داده های مصرف خوراک آغازین، وزن بدن، ضریب تبدیل، گوارش پذیری، تخمیر شکمبه ای و فراسنجه های خونی توسط نرم افزار آماری SAS و رویه Mixed انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که مصرف خوراک آغازین، میانگین افزایش وزن روزانه و وزن نهایی گوساله های شیرخوار تحت تاثیر مصرف یونجه و منبع چربی قرار گرفت به طوری که بیشترین و کمترین مصرف خوراک آغازین (635 در برابر 443 گرم در روز)، افزایش وزن روزانه (541 در برابر 671 گرم در روز)، و وزن نهایی (2/71 در برابر 6/79 کیلوگرم) به ترتیب در تیمار روغن پالم به همراه یونجه و تیمار روغن سویا به همراه یونجه مشاهده گردید (05/0>P). کل ماده خشک مصرفی (شیر + خوراک آغازین) و بازده خوراک آغازین تحت تاثیر عامل منبع چربی، علوفه یونجه و اثرات متقابل آنها قرار نگرفت. گوارش پذیری ماده آلی در تیمار حاوی روغن سویا به همراه علوفه یونجه کمترین مقدار بود (02/0>P). بیشترین گوارش پذیری مواد مغذی مربوط به تیمار روغن پالم و یونجه و کمترین مقدار مربوط به تیمار روغن سویا به همراه یونجه می باشد. بیشترین غلظت نیتروژن آمونیاکی برای گوساله های دریافت کننده روغن سویا به همراه یونجه و کمترین مقدار مربوط به تیمار روغن پالم به همراه یونجه بود (05/0>P). غلظت اسید چرب های کوتاه زنجیر شکمبه تحت تاثیر تغذیه یونجه و نوع منبع چربی و اثر متقابل آنها قرار گرفت . شکمبه، غلظت استات، پروپیونات، نسبت استات به پروپیونات و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر شاخه دار تحت تاثیر عامل یونجه، روغن و اثر متقابل یونجه و روغن قرار نگرفت. عامل روغن و عامل متقابل روغن و علوفه توانست اثر معنی داری را بر غلظت خونی گلوکز، انسولین و بتاهیدروکسی بوتیرات داشته باشد (05/0>P). درحالیکه منبع چربی، یونجه و اثر متقابل آنها اثر معنی داری را بر سایر فراسنجه های خونی نداشتند.

    نتیجه گیری: 

    استفاده از روغن سویا در مقایسه با روغن پالم سبب کاهش عملکرد، گوارش پذیری مواد مغذی و تخمیر شکمبه ای گردید. همچنین تغذیه روغن سویا بهمراه علوفه یونجه اثر منفی بر مصرف خوراک و عملکرد گوساله های شیری داشت در حالی که مصرف علوفه با روغن پالم منجر به بهبود عملکرد شد.

    کلیدواژگان: انرژی، سطح علوفه، گوارش پذیری الیاف، گوساله های شیرخوار، منبع چربی
  • زینب قربانی، محمدرضا شیخلو*، امیر کریمی صفحات 99-113

    سابقه و هدف:

     وزن بدن در سنین مختلف و سرعت رشد، از صفات اقتصادی مهم گوسفند به شمار رفته و به عنوان معیار انتخاب در برنامه های اصلاح نژاد مورد استفاده قرار می گیرد. رشد را می توان به صورت افزایش تعداد سلول های بدنی یا افزایش وزن و حجم بدن در دوره خاصی از طول عمر دام تعریف نمود. منحنی رشد حیوانات را می توان با استفاده از مدل های ریاضی مختلف توصیف نمود. مولفه های منحنی رشد در گونه های مختلف دام توراث پذیر هستند. بنابراین می توان ظرفیت ژنتیکی حیوانات را برای مولفه های منحنی رشد پیش بینی نمود. بدین ترتیب امکان تغییر شکل منحنی رشد در جمعیت، ازطریق انتخاب دامها بر اساس مولفه های منحنی رشد در برنامه های اصلاح نژادی وجود دارد. بهترین تابع توصیف کننده منحنی رشد بسته به نژاد و جمعیت تحت بررسی می تواند متفاوت باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی توانایی مدلهای غیر خطی مختلف در برازش منحنی رشد گوسفند نژاد مغانی و برآورد پارامترهای ژنتیکی خصوصیات منحنی رشد در این نژاد بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، از رکوردهای وزن بدن گوسفندان نژاد مغانی که طی سال های 1368 تا 1396 در ایستگاه اصلاح نژاد جعفرآباد مغان جمع آوری شده بود جهت بررسی منحنی رشد و برآورد پارامترهای ژنتیکی خصوصیات منحنی رشد استفاده شد. از چهار مدل غیرخطی شامل مدل های برودی، لجستیک، گومپرتز و ون برتالانفی برای توصیف منحنی رشد گوسفند نژاد مغانی استفاده شد. مدل ها با استفاده از رویه NLIN نرم افزار SAS 9. روی رکوردهای وزن بدن دام ها در سنین مختلف برازش داده شد. مدل های مورد استفاده دارای سه مولفه شامل A (وزن بلوغ)، B (وزن اولیه دام) و K (نرخ بلوغ) بودند. از شاخص های نیکویی برازش شامل ضریب تبیین، میانگین مربعات خطا و شاخص اطلاعات آکاییک جهت انتخاب بهترین مدل استفاده شد. پس از برازش مدل های غیرخطی و انتخاب بهترین مدل، مولفه های منحنی رشد تک تک دامها با استفاده از بهترین مدل غیرخطی برآورد شد. سپس عوامل غیر ژنتیکی موثر بر مولفه های منحنی رشد با استفاده از رویه GLM مورد بررسی قرار گرفت. شش مدل دام تک متغیره که به لحاظ اثرات محیطی دایمی مادری، اثر ژنتیکی مادری و همچنین کوواریانس بین اثر ژنتیکی مستقیم و مادری با هم متفاوت بودند، برای تجزیه و تحلیل صفات مورد استفاده قرار گرفتند. همچنین سه آنالیز دومتغیره بین مولفه های منحنی رشد جهت برآورد همبستگی ژنتیکی بین مولفه ها انجام شد.

    یافته ها

    طبق نتایج این تحقیق، مدل لجستیک با کمترین میانگین مربعات خطا و معیار اطلاعات آکاییک و بیشترین ضریب تبیین بهترین مدل جهت توصیف منحنی رشد گوسفندان مغانی بود. مقادیر مولفه های وزن بلوغ (A)، وزن اولیه دام (B) و نرخ بلوغ (K) توسط مدل لجستیک به ترتیب 32/40، 58/7 و 027/0 برآورد گردید. اثرات ثابت جنس بره، تیپ تولد، سال و ماه زایش و همچنین سن مادر در هنگام زایش تاثیر معنی داری بر مولفه های منحنی رشد داشتند. از بین شش مدل خطی برازش شده، مدلهای شماره شش، دو و چهار به ترتیب به عنوان بهترین مدل جهت تجزیه و تحلیل مولفه های وزن بلوغ (A)، وزن اولیه دام (B) و نرخ بلوغ (K) انتخاب شدند. وراثت پذیری مستقیم مولفه های وزن بلوغ (A)، وزن اولیه دام (B) و نرخ بلوغ (K) به ترتیب 17/0، 08/0 و 19/0 برآورد گردید. مقادیر همبستگی ژنتیکی برآورد شده حاصل از تجزیه و تحلیل دو متغیره بین مولفه های A-B، A-K و B-K به ترتیب 06/0، 03/0 و 0003/0- بود.

    نتیجه گیری

    در میان چهار مدل غیرخطی مورداستفاده، مدل لجستیک بهترین برازش و انطباق را برای رشد گوسفند مغانی داشت. طبق نتایج این تحقیق مولفه های منحنی رشد این نژاد وراثت پذیری قابل قبولی داشتند، بطوریکه می توان از این صفات در برنامه های اصلاح نژاد جهت تغییر منحنی رشد دامها و بهبود الگوی رشد آنها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: توابع غیرخطی، وراثت پذیری، منحنی رشد، گوسفند مغانی
|
  • Saeideh Eskandarynasab, MohammadReza Bahreini Behzadi *, Zahra Roudbari Pages 1-16
    Background and objectives

    Information from RNAs, because they are the link between genotype and phenotype, helps to understand the biological aspects of physiological pathways. MicroRNAs are molecules with 22 nucleotides in length and single strand which can specifically affect the function and expression of genes, hence many studies have been done on the role of these molecules in various biological processes, such as milk production. The milk production trait is one of the most important traits in the dairy cattle industry. This trait is a polygenic trait in farm animals and controlled by a large number of genes and each gene may be involved in various biological pathways and mutually any biological pathway can include a large number of genes. These relationships form the complex network which indicates the association of a large number of biological pathways with lots of genes. Signal molecules that can act as morphogens control the pattern of the gene network of tissue structure throughout the lifespan of the growing embryo stage to the adult organism. The morphogens depend on the amount of secretion and the destination of secretion source can produce different cellular responses. Therefore, the aim of the present study was to investigate target genes of differentially expressed microRNAs in bovine mammary tissue to identify a number of biological pathways involved in the milk production process.

    Materials and methods

    In order to identify and investigate the biological pathways involved in milk production, microRNA sequenced data were used which were extracted from ArrayExpress database with E-GEOD-61227 access number. In present study, all stages of standardization of data, differences between expression of microRNA and significance determination were performed by GEO2R software. The criteria for the selection of microRNA in this study were corrected P-value

    Results

    The results of this study showed that there are 23 microRNAs with different expressions that affect many genes. These genes are involved in the signaling pathways of TGF-β, WNT, MAPK, mTOR, PI3k-Akt, insulin, estrogen and prolactin. Most of these signaling pathways are involved in cell growth and proliferation, mammary gland development, and epithelial cell activity. Since these identified pathways are associated with milk production, the genes identified in these signaling pathways can be used to improve milk production trait.

    Conclusion

    MAPK1, MAPK8, FASLG and PTEN genes are activate in most biological pathways and they are associated with various genes, accordingly these genes are the major genes in the process of milk production.

    Keywords: Bioinformatics, Biological pathway, Mammary gland, Target gene
  • Marjan Ghorbani, MohammadHossein Moradi *, Amirhossein Farahani, Mehdi Mirzaei Pages 17-36
    Background and objectives

    Meta-analysis is a statistical approach for combining the results from independent studies with the same assumptions, that is able to increase the statistical analysis power and the repeatability of the results in the livestock researches, comparing to single-study analysis. The polymorphism in the major genes of Diacylglycerol O-Acyltransferase 1 (DGAT1) and Leptin have drawn much attention from animal scientists during recent years, for their possible roles in the economically important traits. However, the relationships between these genes and milk production traits have been incompatible in dairy cows, it means sometimes significant and some other times no significant association has been reported. The purpose of this study was to investigate the overall effect of DGAT1 and Leptin genes on some economically important traits including milk yield, fat and protein content and percentages in dairy cows by using meta-analysis.

    Materials and methods

    in this study, all researches published in the validated journals and thesis up to 2018 were used. Following to quality control, 9 and 4 studies reported for K232A and Sau3AI polymorphisms of DGAT1 and Leptin genes were used, respectively. The analysis was carried out using the Stata v. 15. Non conformance index (I 2) was significant for all parameters, so that a random risk model was used. Data were analyzed for each variable using these models for measuring the effect size, 95% confidence interval and statistical significance level of the measurements. All variables were continuously in this study. The measurement of the effect size for continuous data was carried out using the standardized mean difference (SMD) that calculated for the polymorphisms of K232A and Sau3AI loci in DGAT1 and Leptin genes on the milk yield, fat and protein content and percentage.

    Results

    the results of this study showed that the polymorphism in the K223A locus of DGAT1 gene, has a significant effect on lipid content and percentage, and can play an important role in increasing of their amounts, but its relationship with milk yield and protein content and percentage is not significant. Also, the results for Sau3AI polymorphism in the Leptin revealed that this locus had no significant effect on the traits investigated in this study.

    Conclusion

    Overall, the results of this study with identifying the overall effects of the studied genotypes of DGAT1 and Leptin genes on milk production traits in dairy cows can play an important role for planning next researches in this field.

    Keywords: Polymorphism, Leptin, Diacylglycerol O-Acyltransferase 1 (DGAT1), Dairy Cattle
  • Raheleh Rajabi Aliabadi, Taghi Ghoorchi *, Normohammad Torbati Nejad, Abdolhakim Toghdory, Mokhtar Mohajer, Reza Tahmasbi Pages 37-54
    Background and objectives

    The trend of changes in the situation of agriculture and animal husbandry in Iran during the last half century has been such that the livestock population has increased significantly and As a result, the nutritional needs of livestock have also increased. In Iran, sheep breeding is a major part of livestock activities. Irregular grazing has caused incessant erosion of pastures and Rising demand for meat has led producers to move from a grazing system to a dense production system, or in other words, a sheep fattening systemt providing food in a fattening period accounts for about 65 to 70 percent of the cost of raising and maintaining livestockt Therefore, physical and chemical processes can increase the nutritional value of feed and improve production efficiency.

    Material and methods

    In order to investigate the effect of physical form of alfalfa fodder and barley grain processing on yield and nutrient digestibility in fattening lambs of 30 Dalagh breed, 3.5±1/2month-old male lambs with an average weight of 17 ± 1.1 were used. These experiments were statistically analyzed in a factorial experiment based on a completely randomized design with two factors. The experimental variables include: physical form of forage and barley grain processing. In the 98-day period (14 days of habituation and 84 days of the main period) with 6 treatments and 5 replications, the experimental diets were equal in terms of protein and energy content. Consumed feed and the rest of feed were weighed daily and the animals were weighed on an empty stomach every two weeks, after 16 hours of hunger using a digital scale And all statistical analyzes of this design were performed in SAS software version 1/9.

    Results

    There was a significant difference between different treatments in terms of weight gain. The treatments that used pellet alfalfa in comparison with chopped alfalfa had a higher final weight of 42.81 compared to 41.50 and also had a higher daily weight gain in the whole period of 297.49 compared to 282.94. The dry matter consumption of the whole period in the treatments receiving pellet alfalfa was 1933.49 gr and higher than the treatments receiving chopped alfalfa 1883/76 gr and also the use of pellet alfalfa improved the feed conversion ratio in the third month. Feed digestibility was higher in pellet alfalfa treatments and digestibility of dry matter, netrul detergent fiber and crude protein were statistically significantly different in different treatments. Barley grain processing had a significant effect on end-to-end weight gain and end-of-period weight was reported to be significantly higher than ground barley and whole barley grain in treatments receiving flake barley, respectively. Also, the daily weight gain in the whole period in the treatments receiving barley flakes and ground and whole barley grains were 294.05, 289.40 and 287.20, respectively. Treatments receiving flake barley, ground barley and whole barley grain had higher digestibility of crude protein from 63.96, 62.98 and 61.95, respectively, from right to left.

    Conclusion

    Forage processing of alfalfa and barley grains means that in the whole processing of feed of fattening lambs, it increases the feed consumption and increases the daily weight and in total a higher final weight in fattening lambs, Also, animal feed processing improves feed efficiency and increases digestibility.

    Keywords: Physical form, Processing, digestibility, Performance, Dalagh lamb
  • Alireza Kasiani, Kamran Rezayazdi *, Mahdi Zhandi Pages 55-68
    Background and objectives

    Considering that trace elements play an important role in growth performance and immune system in livestock. Nowadays, inorganic forms (mineral salts) of these minerals are added to mineral supplements. Because of mineral interaction, inorganic forms have lower bioavailability in gastrointestinal tract. One of the ways to increase the availability of trace minerals in the digestive tract of livestock is to replace their organic form (chelate with peptides and amino acids) in mineral supplements. For this purpose, the effects of organic sources of trace minerals on livestock performance have been studied. The objective of this experiment was to investigate the effect of replacement of inorganic form of zinc, copper, manganese and selenium with organic source on starter intake and growth performance of Holstein suckling calves.

    Materials and methods

    30 Holstein calves (42 ± 2 kg of birth weight) were equally assigned to two groups of 15 (5 male and 10 female) control and treatment. The experiment was conducted in a completely randomized design and lasted for 80 days. The experiment was started at 4 days of age and calves were weaned at 70 days of age and were kept up to 80 days in individual hutches. All calves were equally fed with same starter. Chelated copper, zinc, manganese and yeast selenium in treatment group and copper sulfate, manganese oxide, zinc oxide and sodium selenite in control group were added to the starter. Weight and starter intake of calves were measured weekly and daily, respectively. Blood parameters and serum levels of zinc, copper, manganese, and glutathione peroxidase and superoxide dismutase enzymes were measured at the start of experiment and at the time of weaning. Calf feces were collected at the end of the experiment and after preparing the samples by wet ash method (AOAC, 984.27); fecal excretion of copper, zinc and manganese elements was analyzed.

    Results

    Results showed that starter intake and feed efficiency increased significantly by 85.6g and 6.44% respectively in treatment group. Calves were fed with organic form showed higher average daily gain (p < 0.001). No significant difference was found in blood parameters, serum levels of copper and zinc. However, level of manganese in blood serum was significantly higher in treatment group. It was not found significant changes in level of glutathione peroxidase, superoxide dismutase, β hydroxybutyrate and immunoglobulin G in both groups (P≥0.05). In this study, Fecal excretion of manganese, zinc, and copper decreased significantly by 25%, 16%, and 22% respectively for calves were fed the organic form (P≤0.01).

    Conclusion

    This study showed that replacing inorganic forms of manganese, zinc, copper and selenium with their organic source had positive effects on growth performance and feed efficiency of suckling Holstein calves. Therefore, total replacement of copper, manganese, zinc and selenium with their organic form in mineral supplements of calf starter is recommended.

    Keywords: blood parameters, Growth performance, Minerals, organic source, Suckling calves
  • Mehrab Karimipoor *, Mehdi Ganjkhanlou, Abolfazl Zali, Mehdi Dehghan Banadaki Pages 69-81
    History and Objective

    Supplying the needs of dairy cows in the early lactation period that have low dry matter intake and high protein requirements is important. Methyl groups are not synthesized in the body of living organisms, but are supplied through feed sources such as betaine, choline, pyridoxine and methionine. Of the three sources (choline, betaine, and methionine) that have the methyl group in their structure, only betaine can be directly involved as a methyl group donor in the transmission cycle of this group in the liver, and many key bodily functions such as Growth, liver safety (effective role in fat metabolism and liver protection) and lactation are affected, so in the present study, the nutritional effects of protected betaine at one level and unprotected at two levels on bovine plasma parameters Holstein Dairy Cows was examined.

    Materials and methods

    To Investigate the nutritional effects of protected and unprotected betaine on plasma parameters of dairy cows, 40 Holstein dairy cows (Average production 38 ± 2.1 kg and lactation days 5 to 35 days) with history of at least two deliveries were randomly used in 5 eight -head treatments. The experiment lasted one month (the first 14 days of the adaptation period and the next 16 days of the main experiment period). Experimental diets included: 1- control diet 2- diet containing 50 g of unprotected Betaine supplement 3- Diet containing 50 g of externally produced protected Betaine supplement 4- Diet containing 100 g of unprotected Betaine supplement; 5- Diet containing 50 g of protected Betaine produced. The cows received a perfectly mixed base diet containing the above Betaine additives. In two promises (10 am and 10 pm). The amount of dry matter consumed for each treatment was measured daily and Blood samples were also taken at the beginning and end of the experiment. Analysis of feed consumption data and plasma parameters were performed by SAS software and Mixed procedure.

    Findings

    In this experiment, no significant difference (P>0.05) in the amount of glucose, cholesterol, triglyceride, calcium, phosphorus and magnesium was observed between the experimental groups. The amount of non-esterified fatty acids (0.576 mm/l) and beta-hydroxy butyrate (0.428 mm/l) in the group receiving protected betaine production was lower than the other groups and their difference was significant at the level of P=0.0001 In addition, the amount of liver enzymes such as aspartate aminotransferase (5.11 IU/L), aspartate aminotransferase (56.1 IU/L) and alkaline phosphatase (0.396 IU/L) in the five treatment decreased compared to other groups and at the level (P <0.05) Became meaningful.

    Conclusion

    The results of the present experiment showed that there was a significant decrease (p < 0.05) in the amount of non-esterified fatty acids, beta-hydroxy butyrate and the amount of plasma liver enzymes due to the consumption of protected betaine produced compared to the control group in dairy cows. therefore, the use of 50 g of protected betaine produced in the early stages of lactation is recommended.

    Keywords: Betaine, Dairy Cattle, Plasma, Protection
  • Abazar Karimi, Younes Ali Alijoo *, Mehdi Kazemi Bonchenari, Mehdi Mirzaee, Hassan Sadri Pages 83-98
    Background and objectives

    In recent years, researchers have focused to find out the best dietary composition to provide maximum performance and health for the animal. Therefore, providing suitable nutritional conditions is aimed to improve the growth performance of calves. There are reports of the use of dietary fatty acids to alter growth performance as well as the immune response in suckling calves. Using a fat source is suggested as a way to improve energy and improve calf growth performance. However, the relationship between the level of forage consumption and the type of fat source in infant calves is not well understood. Therefore, a study was designed and conducted to evaluate the effects of fat source with or without alfalfa hay forage in the starter diet on performance, nutrient digestibility, and blood and rumen parameters of Holstein dairy calves.

    Materials and Methods

    This experiment with 40 newborn Holstein calves with a mean age of 3 days and a mean weight of 39 ± 1.8 kg with 4 treatments and 10 replications was a factorial arrangement in a completely randomized design. Experimental treatments were included: 1) starter diet containing soybean oil supplement without alfalfa; 2) starter diet containing soybean oil supplement with 15% alfalfa; (3) starter diet containing palm oil supplement without alfalfa; 4) starter diet contained palm oil supplement along with 15% alfalfa hay. Daily starter intake and 10-d intervals body weight were recorded and the feed conversion ratio was calculated for each group. To determine blood parameters on day 36 of experiment, blood samples were taken from the jugular vein. Apparent digestibility of nutrients (organic matter, dry matter, NDF, crude protein and ether extract) was measured using acid-insoluble ash as an internal marker.

    Results

    The results showed that feeding alfalfa hay along with soybean oil could negatively affect the starter consumption, average daily gain and final weight of suckling calves. Thus, the lowest starter consumption, daily gain and final weight were found when soybean oil was fed with alfalfa hay. Dry matter intake (milk + starter) and feed efficiency did not be affected by oil, alfalfa forage and their interactions. The results showed that the digestibility of organic matter in the treatment containing soybean oil with alfalfa was the lowest (P < 0.05). The highest digestibility is related to the treatment of palm oil with alfalfa and the lowest amount is found for soybean oil with alfalfa. The highest concentration of ammonia nitrogen was for calves receiving soybean oil with alfalfa and the lowest amount was related to the treatment of palm oil with alfalfa (P <0.05). The results showed that alfalfa, oil and alfalfa and oil interaction had a significant effect on short chain fatty acid concentration (P <0.05). Rumen pH, and acetate, propionate concentrations and acetate to propionate ratio and short chain fatty acids were not affected by alfalfa, oil and their interactions. Oil supplementation and the interaction could have a significant effect on blood concentrations of glucose, insulin and beta-hydroxybutyrate (P <0.05). While soybean oil, alfalfa and the interaction of oil and alfalfa did not have significant effect on other metabolites.

    Conclusion

    It can be concluded that despite the level of forage in the starter diet, soybean oil supplementation compared to the diet containing palm oil reduced performance, nutrient digestibility and also impaired ruminal fermentation. Simultaneous feeding of soybean oil and alfalfa forage had a negative effect on feed intake and performance of dairy calves, and on the other hand, when consuming forage during the pre-weaning period of calves, the use of palm oil is more advisable rather than soybean oil.

    Keywords: Dairy calves, Energy, Fat source, Fiber digestibility, Forage level
  • Zeynab Ghorbani, Mohammadreza Sheikhlou *, Amir Karimi Pages 99-113
    Background and objectives

    The traits of economic importance such as body weight at different ages and growth rate in sheep are used as selection criteria in breeding programs. Growth can be defined either as an increase in the number of body cells or an increase in body weight and volume over a period of a lifetime. Animal growth curves can be described using various mathematical models. Growth curve components are heritable in different species. Therefore, the genetic potential of animals can be predicted for growth curve components. The best function describing the growth curve can vary depending on the breed and population under study. The aim of the present study was to investigate the ability of different nonlinear models to fit the growth curve of Moghani sheep and to estimate the genetic parameters of the growth curve characteristics in this breed.

    Materials and methods

    In the current study, the data related to the body weights of Moghani sheep collected at the Moghani sheep breeding station in Jafarabad, Moghan, during the years 1989 – 2016 were used to investigate the growth curve and estimating the genetic parameters of the growth curve characteristics in this breed. Four nonlinear models including Brody, Logistic, Gompertz and von Bertalanffy were used to describe the growth curve of Moghani sheep. All models were fitted on the body weight records of animals at different ages using the NLIN procedure of SAS 9.0 software. The models used have three components including A (maturity weight), B (initial weight of animal) and K (maturity rate). Goodness-of-fit indices including coefficient of determination (R2), Root-Mean-Square Error (RMSE) and Akaike information criterion (AIC) were used to select the best model. After fitting the nonlinear models and selecting the best model, the components of the growth curve of individual animals were estimated using the best nonlinear model. Then, non-genetic factors affecting the growth curve components were investigated using the GLM procedure of SAS. Six univariate animal models that differed in terms of maternal permanent environmental effects and maternal genetic effect as well as covariance between direct and maternal genetic effects were used to analyze the traits. Also, three bivariate analyzes between growth curve components were performed to estimate the genetic correlation between traits.

    Results

    According to our results, the logistic model with the lowest MSE and AIC and the highest R2 was the best model to describe the growth curve of Moghani sheep. The estimated values for the maturity weight (A), initial weight of animal (B) and maturity rate (K) by the logistic model were 40.328, 7.582 and 0.0270, respectively. The fixed effects of lamb sex, birth type, year and month of calving as well as dam age at calving had a significant effect on the components of the growth curve. Between the six fitted linear models, models number six, two and four were selected as the best models to analyze the components of maturity weight (A), initial weight of animal (B) and maturity rate (K), respectively. Direct heritability for maturity weight (A), initial weight of animal (B) and maturity rate (K) were estimated to 0.17, 0.08 and 0.19, respectively. Estimates of genetic correlation obtained from bivariate analysis between A-B, A-K and B-K were 0•06, 0•03 and −0•0003, respectively.

    Conclusion

    Among the four nonlinear models used, the logistic model had the best fit for the growth of Moghani sheep. According to the results of our study, the growth curve components of this breed had an acceptable heritability, so that these traits could be used in breeding programs to alter the growth curve and improve the growth pattern of animals in this breed.

    Keywords: Nonlinear functions, Heritability, Growth Curve, Moghani sheep