فهرست مطالب

بهره برداری و پرورش آبزیان - سال دهم شماره 1 (بهار 1400)

نشریه بهره برداری و پرورش آبزیان
سال دهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر بساک*، وحید یاوری، حسین محمد عسگری صفحات 1-10
    در حال حاضر گونه اصلی پرورش ماهیان خاویاری درکشور فیل ماهی Huso huso)) است که بدلیل رشد سریع وامکان تولید بچه ماهی به میزان کافی در مراکز تکثیر ماهیان خاویاری و قیمت بالای گوشت و به خصوص خاویار آن،در اغلب مزارع پرورش ماهیان خاویاری در سطح کشور معرفی شده است.با توجه به نتایج مطلوب کسب شده در دو مرکز تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری در سال های اخیر در شمال استان خوزستان ،تحقیق حاضر با هدف انجام مطالعات پایه در جهت استعداد و مکان یابی برای توسعه مراکز تکثیر و پرورش فیل ماهی در استان خوزستان با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیای(GIS) طراحی گردید. برای استعداد و مکان یابی از چندین شاخص استفاده و با تلفیق دو مدل منطق فازی و(AHP)،ابتدا هر کدام از لایه ها در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی فازی ودر نهایت در(GIS)کلاس تناسب تقسیم بندی شد.براساس نتایج به دست آمده بیشترین وزن به شاخص های اکولوژیکی 0.321 رتبه های بعدی به ترتیب به اقلیم 0.205،اقتصادی واجتماعی 0.179،طبیعی 0.167و موانع و محدودیت ها 0.129 تعلق گرفت.بر اساس مطالعات انجام شده ،مناسب ترین مکان ها برای توسعه پرورش ماهیان خاویاری در مناطق شمالی و شرق و نامناسب ترین در برخی مناطق جنوبی و غرب استان می باشند
    کلیدواژگان: مکان یابی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، مدل فازی، فیل ماهی(بلوگا)
  • ذبیح اله بهمنی*، فاطمه موانس صفحات 11-25
    مایکوپروتیین ها به دلیل داشتن پروتیینی کافی و عدم ایجاد آلرژی از طرف وزارت کشاورزی، شیلات و غذای انگلستان (MAFF) و اداره کل غذا و داروی آمریکا (FDA)، برای مصارف انسانی مناسب تشخیص داده شد. فوزاریوم ونناتوم (Fusarium venenatum) گونه ای از قارچ های رشته ای است که برای تولید مایکوپروتیین انتخاب شد. هدف از انجام این تحقیق معرفی یک منبع پروتیینی به عنوان جایگزین گوشت برای مصارف انسانی در کشورهای در حال توسعه است. در این مطالعه اثر غنی سازی سوسیس ماهی کپور نقره ای با مایکوپروتیین فوزاریوم ونناتوم در دو سطح 1 و 3 درصد بر میزان ارزش غذایی و تعیین کیفیت با سنجش فاکتورهای شیمیایی (pH، TVB-N و TBA)، میکروبی (TVC و PTC) و خصوصیات حسی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از مایکوپروتیین ها سبب افزایش ارزش غذایی سوسیس شده، به طوری که مقدار پروتیین در تیمارهای شاهد، یک و سه درصد سوسیس ماهی غنی شده با مایکوپروتیین به ترتیب 2/14، 8/15 و 6/16 بوده است و اختلاف بین سه تیمار به لحاظ ارزش غذایی (پروتیین، چربی، کربوهیدارت و خاکستر) معنی دار (05/0p <) بود. میزان TBA و TVB-N در نمونه های حاوی مایکوپروتیین با افزایش درصد مایکوپروتیین افزایش یافته و تفاوت معنی داری با نمونه شاهد نشان دادند. نتایج ارزیابی حسی نیز نشان داد که نمونه های حاوی مایکوپروتیین در مقایسه با نمونه کنترل دارای عمرماندگاری کمتری بودند و با توجه به نتایج، استفاده از مایکوپروتیین فوزاریوم ونناتوم در سوسیس ماهی کپور نقره ای به دلیل ارزش غذایی و قیمت مناسب پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: فوزاریوم ونناتوم، سوسیس ماهی، ارزش غذایی، ارزیابی کیفی
  • کاوه تقی پور*، وحید یاوری، پریتا کوچنین، سید محمد موسوی، محمد ذاکری، حسین پاشا زانوسی صفحات 27-43
    بازدهی و روند نیتریفیکاسیون سیستم آکواپونیک در مقیاس آزمایشگاهی با بکارگیری دو نوع بستر کشت گیاهی شامل بستر کشت شناور و سیستم نوار غذایی در واحدهای مجزای آکواپونیک به مدت 8 هفته مورد ارزیابی قرار گرفت. بچه ماهیان کپور معمولی (Cyprinus carpio) با میانگین وزن اولیه 06/0±34/9 گرم و تراکم 300 عدد در هر متر مکعب آب مخازن پرورشی و گیاه نعناء معمولی (Mentha spicata) به تعداد 6 نشاء در هر بستر کشت گیاهی و هر سیستم با 3 تکرار آزمایشی در یک واحد گلخانه ای تیماربندی گردید. شاخص های کیفی آب شامل نیترات، آمونیاک و pH در پایان هر 8 هفته آزمایش اندازه گیری و مقایسه شد. در هفته چهارم آزمایش میزان pH در تکنیک کشت شناور به طور معناداری بالاتر از سیستم نوار غذایی بود (p <0.01). در تمامی هفته های آزمایش تفاوت معنی داری بین دو نوع سیستم اکواپونیک در میزان آمونیاک ثبت نگردید (P>0.05). شاخص نیترات در هر دو نوع سیستم آکواپونیک، از پایان هفته سوم تا پایان هفته چهارم روند افزایشی و پس از آن روندی متعادل و نوسانی تا پایان دوره از خود به نمایش گذاشت. همچنین میزان نیترات در سیستم نوار غذایی مقادیر بالاتری نسبت به بستر کشت شناور در هفته های چهارم، پنجم، ششم و هشتم به ثبت رسانید. میانگین وزن کل گیاه تولیدی در بستر کشت شناور مقادیر بالاتری نسبت به سیستم نوار غذایی به ثبت رسانید. بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، استفاده از بستر کشت شناور به دلیل کارایی بهتر سیستم های آزمایشی و عملکرد بهتر رشد ماهی و گیاه نعناء توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آکواپونیک، هیدروپونیک، کپور معمولی (Cyprinus carpio)، گیاه نعناء (Mentha spicata)، نیتریفیکاسیون
  • علیرضا عالیشاهی*، دانیال بیکی، سید مهدی اجاق، حجت میرصادقی صفحات 45-57
    حرارت تکنیک فیزیکی رایج برای پخت مواد غذایی گوشتی است که با توجه به درجه حرارت، مدت زمان پخت و نوع ماده غذایی باعث تغییر ساختار پروتیین، بافت، ظرفیت نگه داری کیفی مهم از جمله: آبدار بودن، رنگ و بو می شود. دانستن زمان مناسب پخت و نوع افزودنی در حفظ کیفیت فراورده غذایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در مطالعه حاضر اثر روش های مختلف افزودن کیتوزان محلول در اسید 1 درصد (افزودنی، غوطه وری، افزودنی+ غوطه وری) و زمان پخت بر ویژگی های کیفی و حسی برگر ماهی فیتوفاگ مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر رطوبت، چربی، پروتیین و pH در آزمایشگاه فراوری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان مورد بررسی قرار گرفت و آنالیز حسی نیز توسط گروه ارزیاب حسی انجام پذیرفت. جهت مقایسه میانگین از آزمون توکی استفاده شد. بررسی نمونه ها نشان داد میزان رطوبت و پروتیین با افزایش زمان پخت کاهش معنی دار یافت (05/0 >p) در حالی که افزایش دمای پخت سبب افزایش معنی دار (05/0 >p) مقادیر چربی و تغییرات pH گردید. نتایج نشان داد، کیتوزان اثر مطلوبی بر ویژگی های کیفی فراورده بعد از پخت ایفا نمود به طوری که در اغلب نمونه های حاوی کیتوزان، کیفیت فراورده نسبت به گروه شاهد از شرایط بهتری برخوردار بودند. کیتوزان بر شاخص رنگ و پذیرش کلی تاثیر معنی دار نداشت (05/0< p). کیتوزان به روش افزودنی سبب بهبود بافت نسبت به گروه شاهد و سایر روش های افزودن کیتوزان شد، طعم فراورده نیز در زمان پخت 5 دقیقه نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی دار نداشتند (05/0< p) اما این اختلاف در زمان پخت 10 دقیقه، معنی دار بود (05/0 >p).
    کلیدواژگان: کیتوزان، برگر ماهی، سرخ کردن عمیق
  • سید حسین حسینی فر*، مهدی سلطانی، قاسم رشیدیان، حامد غفاری فارسانی، محمد امین جحازی، هین ون دوآن، ایهاب الهارون، مارینا پائولوچی صفحات 59-70
    در این تحقیق تاثیر پکتین حاصل از تفاله سیب درختی (Malus pumila) روی شاخص های خون شناسی و بیوشیمیایی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی 300 قطعه ماهی قزل آلا با میانگین وزنی 007/0±56/3 گرم با جیره های غذایی به ترتیب حاوی 5/0، 1 و 2 درصد پکتین در کیلوگرم جیره و گروه شاهد با جیره فاقد پکتین به مدت 6 هفته تغذیه شدند. در پایان دوره، شاخص های خون شناسی و بیوشیمیایی بر اساس فرمول های استاندارد محاسبه و ارزیابی انجام گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده از شاخص های خون شناسی ، تیمار تغذیه شده با 5/0 و 1 درصد پکتین دارای بیشترین میزان هماتوکریت، هموگلوبین و گلبول سفید بوده و اختلاف معنی داری با تیمار شاهد نشان دادند (05/0p <). در سایر شاخص های خونی (گلبول های قرمز، MCV و MCH) اختلاف معنی داری بین تیمارهای آزمایشی و گروه شاهد مشاهده نشد (05/0< p). تغذیه ماهیان با جیره حاوی پکتین بطور معنی داری سبب افزایش شاخص آلبومین و کاهش شاخص های کلسترول، گلوکز و کورتیزول شد (05/0p <). در سایر شاخص های بیوشیمیایی خون (پروتیین کل، گلوبولین و تری گلیسیرید) اختلاف معنی داری بین سطوح مختلف پکتین و گروه کنترل مشاهده نشد (05/0< p). بنابراین می توان اینگونه نتیجه گرفت که استفاده از پکتین در جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان منجر به بهبود برخی از فاکتورهای خون شناسی و بیوشیمیایی می شود.
    کلیدواژگان: پربیوتیک، ضایعات کشاورزی، شاخص های استرس، قزل آلای رنگین کمان
  • افشین عادلی*، معصومه حسنی نژاد، مهدی سعادت فر صفحات 71-80
    با توجه به اهمیت و سهم قابل توجه جمعیت جوانان کشور و ضرورت استفاده آنان از محصولات شیلاتی به منظور سلامتی و جایگزینی با غذاهای سریع آماده شونده (فست فود)، عوامل موثر بر خرید فرآورده های شیلاتی آنان انجام شد. تحقیق به روش تصادفی مستقل در بین 314 جوان گروه سنی 15 الی 29 سال شهر گرگان از طریق طراحی و توزیع پرسشنامه انجام شد. از فراوانی برای توصیف خصوصیات جمعیت شناختی و از آزمون آنوای یک طرفه برای بررسی معنی داری اختلاف ها و سپس از آزمون دانکن برای مقایسه میانگین های سیوالاتی که بر اساس مقیاس لیکرت تنظیم شده بودند استفاده شد. چهار عامل موثر بو، مزه، وزن و رنگ در انتخاب 6 فرآورده شیلاتی شامل ماهی شکم خالی، فیله ماهی، فیله ماهی سوخاری، ناگت ماهی، میگوی منجمد و میگوی سوخاری بررسی شدند. نتایج نشان داد جوانان فیله ماهی سوخاری و میگوی سوخاری را بیشتر از سایر محصولات می-پسندند و در بین فاکتورهای بررسی شده مزه در اولویت اول قرار داشت. بنابراین می توان سیاست های بازاریابی متناسب با علایق جوانان را به منظور سلامتی و افزایش مصرف ماهی بر اساس نتایج تحقیق حاضر تدوین نمود.
    کلیدواژگان: جوانان، محصولات شیلاتی، ترجیحات مصرف کننده، ماهی بسته بندی شده، گرگان
  • شهرام دادگر*، سیدداوود حاجی میر رحیمی، محمود حافظیه، مهرداد تیموری، علی نکوئی فرد، مسعود صیدگر، منصور شریفیان صفحات 81-95
    این تحقیق با هدف بررسی میزان و عوامل موثر بر مصرف سرانه آبزیان در استان آذربایجان غربی (مناطق شهری و روستایی) انجام گردید. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی از لحاظ کنترل متغیرها غیرآزمایشی و از لحاظ روش جمع آوری اطلاعات پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه خانوارهای شهری و روستایی استان آذریابجان غربی بود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 2096 تعیین و با انتساب متناسب، تعداد 1440 نفر در مناطق شهری و 657 نفر نیز در مناطق روستایی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن با استفاده از پنل متخصصین مورد تایید گرفت. همچنین برای پایایی ابزار سنجش از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که در سطح قابل قبولی قرار داشت. در تحقیق حاضر نتایج در دو قسمت توصیفی و استنباطی و با بهره گیری از نرم افزار SPSS18 ارایه شد. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین سرانه مصرف آبزیان در مناطق شهری 60/7 کیلوگرم در سال و در مناطق روستایی 48/7 بوده است. در خصوص میزان مصرف سرانه شهرستان های استان نشان می دهد که بالاترین میزان شهرستان ارومیه 94/8 کیلوگرم در سال و پایین ترین، شهرستان نقده با 21/6 کیلو گرم در سال می باشد. نتایج بررسی عوامل مصرف بر مصرف آبزیان که با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای قیمت، میزان آگاهی و تنوع ماهی بیشترین تاثیر را در میزان مصرف آبزیان در استان آذربایجان غربی دارند و با توجه به میزان R2 این متغیرها با هم 37 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین میکنند.
    کلیدواژگان: مصرف آبزیان، آذربایجان غربی، مصرف سرانه، شهری، روستایی
|
  • Amir Bosak *, Vahid Yavari, Hossein Mohammad Asgari Pages 1-10
    At present, the main species of sturgeon breeding in the country is Huso huso, which due to its rapid growth and the possibility of producing enough juveniles in sturgeon breeding centers and high meat prices, especially caviar, in most sturgeon farms in the area. The country has been introduced. Considering the favorable results obtained in two sturgeon breeding and breeding centers in recent years in the north of Khuzestan province, the present study aims to conduct basic studies for talent and location for the development of elephant breeding and breeding centers In Khuzestan province, it was designed using Geographic Information System (GIS). For talent and location, several indicators were used and by combining two models of fuzzy logic and AHP, first each layer was divided in the environment of fuzzy geographic information system and finally in (GIS) of the fit class. Based on the results obtained The highest weight was given to ecological indicators of 0.321, followed by climate 0.205, economic and social 0.179, natural 0.167 and barriers and constraints 0.129, respectively. According to studies, the most suitable places for the development of sturgeon farming in the northern regions and East and the most unsuitable in some southern and western regions of the province
    Keywords: location, GIS, Fuzzy model, elephant fish (beluga)
  • Zabihollah Bahmani *, Fatemeh Mavanes Pages 11-25
    Mycoproteins were found to be suitable for human consumption by the Ministry of Agriculture, Fisheries and Food (MAFF) and the US Food and Drug Administration (FDA) due to their adequate protein content and non-allergenic properties. Fusarium venenatum is a filamentous fungus that was selected as the best recommended species for mycoprotein production. The aim of this research is to produce a protein source as a meat substitute for human consumption in developing countries. In this study, enrichment of silver carp sausage with mycoprotein, Fusarium venenatum at two levels of 1 and 3% on nutritional value and quality determination by measuring chemical factors (pH, TVB-N and TBA), microbial (TVC and PTC) and characteristics Sensory was examined. The results showed that the use of mycoproteins increased the nutritional value of sausages, so that the amount of protein in the control treatments, one and three percent of fish sausages enriched with mycoproteins were 14.2, 15.8 and 16.6 %, respectively. In terms of nutritional value including; protein, fat, carbohydrate, ash and moisture, the difference between the three treatments was significant (p <0.05). The levels of TBA and TVB-N in samples containing mycoprotein increased with increasing the percentage of mycoprotein and showed a significant difference (p <0.05) with the control sample. The results of sensory evaluation also showed that the samples containing mycoprotein were less durable and desirable than the control sample. According to the results, the use of Fusarium venneatum mycoprotein in silver carp sausages is very important due to its nutritional value and reasonable price compared to meat.
    Keywords: Fusarium venenatum, Fish sausage, Nutritional value, Quality assessment
  • Kaveh Taghipoor *, Vahid Yavari, Preeta Kochanian, Seyed Mohammad Mousavi, Mohammad Zakeri, Hossein Pasha-Zanoosi Pages 27-43
    The efficiency and nitrification process in a lab-scale aquaponic system using two different hydroponic subsystems including the deep water culture (DWC) and nutrient film technique (NFT) were evaluated for 8 weeks. Common carp juveniles (Cyprinus carpio- average initial weight of 9.34 ± 0.06g at a density of 300 juveniles per m3 in fish culture tanks) and mint (Mentha spicata- 6 plants in each hydroponic subsystem) were cultured in triplicates in a green house facility. Water quality parameters such as pH, nitrate and ammonia levels were measured and compared at the end of every week. In the fourth week of the experiment, the pH of the DWC system was significantly higher than in the NFT (p < 0.01). Ammonia levels did not show any significant difference between the two types of aquaponic systems during the experiment (P> 0.05). In both systems, nitrate values showed an increasing trend from the third week to the end of the fourth week, followed by limited fluctuation until the end of the experiment. The nitrate levels in the NFT system were higher in the fourth, fifth, sixth and eighth week . The average total weight of the mint plant in the DWC was higher than that in the NFT system. Based on the results, the use of the DWC is recommended due to the better efficiency of the experimental culture system and better growth performance of fish and mint plant.
    Keywords: Aquaponic, Hydroponic, Common carp (Cyprinus carpio), Mint (Mentha spicata), Nitrification
  • Alireza Alishahi *, Danial Beiki, Seyed Mahdi Ojagh, Hojat Mirsadeghi Pages 45-57
    Heat is a common physical technique for cooking meat foods, which changes the structure of protein, texture, and quality storage capacity such as juicy, color and odor due to temperature, cooking time and type of food. Knowing the right cooking time and additive type is very important in maintaining the quality of food products. In the present study, the effect of different methods of adding acid soluble chitosan 1% (additive, immersion, additive + immersion) and cooking time on qualitative and sensory properties of silver carp burger was evaluated. Moisture, fat, protein and pH values were evaluated in the processing laboratory of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources and sensory analysis was performed by sensory evaluator group. Tukey test was used to compare the mean. The samples showed that moisture and protein content decreased significantly with increasing cooking time (p < 0/05) The results showed that chitosan had a favorable effect on the quality characteristics of the product after cooking, so that in most samples containing chitosan, the quality of the product was better than the control group. Chitosan had no significant effect on color index and overall acceptance (p < 0.05). Chitosan with additive method improved the texture compared to the control group, other methods of adding chitosan and the taste of the product at the time of cooking for 5 minutes was not significantly different from the control group (p <0.05) but this difference was significant at the time of cooking for 10 minutes (p <0.05).
    Keywords: Chitosan, Fish burger, Deep Frying
  • Seyed Hossein Hoseinifar *, Mahdi Soltani, Ghassem Rashidian, Hamed Ghafarifarsani, Mohammad Amin Jahazi, Hin Van Doan, Ayhab Alharoun, Marina Paolochi Pages 59-70
    The aim of this study was to investigate the effects of apple pomace (Malus pumila) derived pectin (APDP) on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Therefore, 300 rainbow trout with an average weight of 3.56 ± 0.007 were fed diets containing 0.5, 1 and 2% pectin per kg of diet and the control group was fed a diet without pectin for 6 weeks. At the end of the experiment, hematological and biochemical indices were evaluated based on standard formulas and means were analyzed using Tukey test. Based on the results obtained from hematological indices, the treatment fed with 0.5 and 1% of pectin showed the highest levels of hematocrit, hemoglobin and numbers of white blood cells significantly different from those of control treatment (p < 0.05). In terms of other blood indices (erythrocytes, MCV and MCH), no significant difference was found between the experimental treatments and control group (P>0.05). Feeding fish with pectin-containing diets significantly increased albumin index and decreased cholesterol, glucose and cortisol indices (p < 0.05). In case of total protein, globulin and triglyceride, no significant difference was observed between different levels of pectin and control group (P>0.05). Therefore, it can be concluded that the use of pectin in the diet of rainbow trout leads to the improvement of some hematological and biochemical indices
    Keywords: Prebiotics, Agricultural wastes, Stress indices, rainbow trout
  • Afshin Adeli *, Masoome Hassannejad, Mahdi Saadatfar Pages 71-80
    Due to the importance and significant contribution of the population of the country’s youth and the necessity of their use of their products in order to health and replace them with urgent food, effective factors on purchase of their seafood processing were made.The research conducted with independent random method on 314 young people aged 15-29 in Gorgan through questionnaire design and distribution. In order to frequency the demographic characteristics and one-way Anova to examine the significance of differences, then the Duncan test was used to compare the number of questions adjusted based on a Likert scale. Four factors including odor, taste, weight and color were studied in the selection of fish processing including eviscerated fish, fish fillets, fried fish fillets, fish nuggets, frozen shrimp and fried shrimp. The results showed that young people chose fried fish fillets and fried shrimp more than other products, and among the tested look the first priority. Therefore, marketing policies can be tailored to the interests of young people in order to improve health and increase fish consumption based on the results of the present research.
    Keywords: Young, Fishery products, Consumer preferences, Packaged Fish, Gorgan
  • Shahram Dadgar *, Seyed Davoud Haji Mirmohammadi, Mahmoud Hafezieh, Mehrdad Teimouri, Ali Nekouifard, Masoud Seidgar, Mansour Sharifian Pages 81-95
    Despite the important role of fish consumption in providing the needed protein by the body and health of people and the existence of many benefits in their production, the consumption of seafood in the country is low. So, this study was conducted to investigate the rate and factors affecting the per capita consumption of fish in West Azerbaijan province (urban and rural areas). The present applied study is non-experimental in terms of controlling variables and in terms of data collection method was a survey. The statistical population of this study included all urban and rural households in West Azarbaijan province. The sample size was determined based on the Cochrane 2096 formula and with proportional assignment, 1440 people in urban areas and 657 people in rural areas were selected as the sample. The main research tool was a researcher-made questionnaire which its validity was confirmed using a panel of experts. Cronbach's alpha coefficient was also used for the reliability of the measuring instrument, which was at an acceptable level. In the present study, the results were presented in two parts, descriptive and inferential, using SPSS18 software. The results showed that the average per capita fish consumption in urban areas was 7.60 kg per year and in rural areas was 7.48 kg. Regarding the per capita consumption, it shows that the highest amount belongs to Urmia city equal to 8.94 kg per year and the lowest was in Naghadeh city with 6.21 kg per year. The results of the study of factors affecting fish consumption using multiple regressions showed that the variables of price, awareness and fish diversity have the greatest impact on consumption in West Azerbaijan province and according to the R2; these variables totally explained 37% of the dependent variable.
    Keywords: Fish consumption, West Azerbaijan, Per capita, urban, rural