فهرست مطالب

پژوهشنامه نقد ادبی و بلاغت
سال دهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مختار ابراهیمی*، علی تسلیمی، پرستو افراشته صفحات 1-18
    هر زندگی، محقق ساختن یک «کل»، یعنی محقق ساختن «خویشتن» است. این تحقق، در روان شناسی یونگ، «تفرد» نامیده می شود. یونگ با تکیه بر «چنین گفت زرتشت نیچه»، به مفاهیمی چون ناخودآگاه روان و کهن الگوهای «سایه»، «آنیمای مثبت»، «آنیمای منفی»، «مادر جهان اسفل» و «پیر فرزانه» پرداخته است و از این رهگذر، مفهوم «فردیت» یا رسیدن به مرتبه «انسان» کامل را شرح داده است. «تفرد» یا فردیت (Individuation)، فرایندی است که در آن، «من» (Ego) به عنوان مرکز خودآگاهی به «خود» (Self) که درونی ترین بخش ناخودآگاهی است، منتقل می شود. در این فرایند، سویه های گوناگون شخصیت به شناخت و سازگاری با یکدیگر رسیده است و سرانجام، خودآگاهی با ناخودآگاهی هماهنگ می شود. این فرایند در بوف کور هدایت اتفاق می افتد. روایت بوف کور، منعکس کننده حرکت انسان در جست وجوی رسیدن به فردیت است که به شکل دو سفر واقعی و نمادین راوی نمایش داده می شود. در این جستار، تلاش شده است تا ضمن نمادگشایی از تصویرهای داستان، چگونگی ارتباط متن با ایده «ابرمرد نیچه» واکاویده شود. بررسی نقش سگانی و جلوه آن در بوف کور و پیوند آن با فردیت یافتگی در نظریه یونگ، از دیگر اهداف مقاله حاضر است. مهم ترین نتیجه حاصل از پژوهش پیش رو، این است که خواننده درمی یابد هدایت به چه شیوه از نمادهای متعددی چون دختر اثیری، لکاته، پیرمرد یوگی، سرو، نیلوفر، ری، بنارس، اعداد و دیگر نمادها برای اشاره به ریشه های دو تمدن کهن هند و ایران بهره گرفته است. همچنین، او نشان می دهد که راوی بوف کور، برابرنهاد انسان ازلی ابدی در نظریه نیچه است که در دایره هستی اسیر است و یک زندگی را در مکان ها و زمان های مختلف تکرار می کند. این انسان واحد که در متن بوف کور، در صورت های نمادین و متعدد «پیرمرد خنزرپنزری»، «راوی»، «پیرمرد یوگی»، «نعش کش»، «عمو»، «دختر اثیری»، «لکاته»، «مادر لکاته»، «دایه» و... ظاهر می شود، سایه های راوی (انسانی ازلی ابدی) است که در چهره های مختلف و زمان های مختلف زندگی کرده، تلاش می کند با سویه های مختلف وجود خود آشتی کند. به علاوه، راوی بوف کور، قصد دارد با غلبه بر سایه های پست وجودش، به فردیتی برسد که در نظریه یونگ به آن اشاره شده است. نشان دادن شکست راوی در تلاش برای رسیدن به فردیت، سرانجام روایت بوف کور است.
    کلیدواژگان: بوف کور، یونگ، فردیت، نیچه، سه گانی
  • حسن بشیرنژاد*، فاطمه دادبود، حمیدرضا شعیری صفحات 19-42

    این مقاله، به بررسی روند روایت پردازی در داستان هزار و یک شب از دیدگاه نشانه معناشناسی با تحلیل سیرحرکت از ساختار روایی بر اساس الگوی کنشی گرمس می پردازد. رویکرد نشانه- معناشناسی نوین از  ساخت گرایی پا فراتر گذاشته و وارد حوزه گفتمان روایی شده است و شرایط تولید و دریافت معنا در گفتمان را به وجود آورده است .این پژوهش درصدد است تا دریابد که چگونه ساختارهای روایی تودرتو در روند روایت پردازی هزار و یک شب به فرآیند گفتمانی نشتی پیدا می کند و فضای تنشی (حسی - ادراکی) حاصل از روایت پردازی، فرآیند تولید معنا را کنترل و بازآفرینی می کند. تحلیل روند روایت پردازی در این داستان نشان می دهد که هرگز روایت ها بدون شکل گیری نظام گفتمانی شکل نمی گیرند. از طرفی، مقاومت راوی، شهرزاد، بحران عاطفی و نقصان معنا را طی روایت پردازی های متمادی در شهریار به استعلای معنای حضور تغییر می هد. وی با بهره گیری از ابزار زبان روایت، موقعیت نابسامان اجتماعی و شرایط روحی شهریار را تغییر می دهد و در نهایت تزریق انرژی و ممارست شهرزاد در فضای گفتمانی باعث شده است تا شرایط تثبیت شده نامطلوب به شرایط رهایی بخش تبدیل شود و شهریار در مقابل معنای جدیدی از زندگی و هستی در جهان قرار بگیرد. این تغییرات حاصل از جهش های دازاینی او بعد از شنیدن روایت پدیدار شده است. برای رسیدن به دازاین جدید، او ابتدا باید دازاین قبلی معیوب خود را نفی کند تا بتواند از آن دازاین بحران زده عبور کند و وارد دازاین جدید و بهبود یافته شود. این گفتمان روایی بوشی است که در سیر روایت پردازی هزار و یک شب دیده می شود. سلب دازاین قبلی شهریار که دازاینی مخرب و ویرانگر بوده است مدت طولانی زمان برده است که ورود او را بعد از شب صد و چهل و ششم در دازاین جدید سبب شده و او با این روایت پردازی ها در چاله ی معنایی جدیدی افتاده است. این چاله معنایی دیگر زجرآور  و کشنده نیست و او را از کرامت انسانی دور نمی کند و عدالت و دادگری را به او برگردانده است.

    کلیدواژگان: نشانه - معناشناسی، هزار و یک شب، نظام گفتمان روایی، روایت پردازی
  • احمد رضایی* صفحات 43-64
    بلاغت و فصاحت از جمله اصطلاحاتی است که از آغازین آثار بلاغی به زبان فارسی و عربی توجه محققان را جلب کرده است. بلاغیون در ادوار مختلف ضمن بحث و بررسی درباره این اصطلاحات کوشیده اند معیارهایی برای آن ها به دست دهند. آنچه از خلال کتاب های بلاغی به دست می آید، نشان می دهد پس از گذشت قرون اولیه در بلاغت اسلامی، با معیارهای ذوق مبنا و مکرر در این قلمرو روبه رو هستیم و اصطلاحات مذکور نیز از این معیارها به دور نبوده اند؛ معیارهایی که امروزه پذیرش و کاربردشان خالی از خلل و ایراد فراوان نیست. در پژوهش حاضر، ضمن بررسی، تحلیل و نقد دو اصطلاح بلاغت و فصاحت و دسته بندی آرای پیشینیان، کوشیده ایم با مولفه های دیگر به تبیین بلاغت و فصاحت بپردازیم؛ مولفه هایی که می توانند چشم انداز روشن تری از مفاهیم فصاحت و بلاغت به دست دهند. به نظر می رسد برای دریافتی روشن تر از چنین مفاهیمی و پرهیز از دیدگاه های استحسانی می توان از آرای زبان شناسان در حیطه بافت متن و انواع بافت های آن و نیز نظریه ارتباطی یاکوبسن و نقش های ششگانه زبان که مبتنی بر نظریه مذکور است، یاری گرفت؛ به عبارت دیگر، می توان با کمک مطالعات زبان شناختی، مولفه های بلاغت و فصاحت را به گونه ای دیگر بازتعریف کرد که علاوه بر روشنی اصطلاحات و پرهیز از جنبه های ذوقی، شمول بیشتری داشته باشد. بر این اساس، بافت های گوناگون کلام به همراه نقش های زبان را می توان عناصر کانونی بلاغت و فصاحت به شمار آورد، ضمن اینکه بر اساس دیدگاه «ون پی یر»، متون ادبی و مقدس همواره در حال «بافت سازی» هستند؛ به سخنی دیگر، متون ادبی و مقدس بافت بسته و تغییرناپذیر ندارند، بلکه بر اساس موقعیتی که در آن واقع می شوند، دست به بافت سازی می زنند. منظور از بافت، هم بافت متنی است و هم بافت های موقعیتی، فرهنگی و اجتماعی. تغییر بافت های مختلف، افق متن را دگرگون کرده، طبعا معنای آن را نیز تغییر می دهد و می تواند زمینه تفسیرهای مختلف و تاویل های متعدد را در متن به وجود می آورد.
    کلیدواژگان: بلاغت، فصاحت، تحلیل، نقد، کتب بلاغی
  • امیرحسین زنجانبر*، غلامحسین کریمی دوستان صفحات 65-88

    مارکس، بنیانگذار نظریه مارکسیسم غربی، با تاکید بر تضاد درونی نظام طبقاتی، شرایط اقتصادی را زیربنای شعور اجتماعی می داند. نظریات او نه تنها زمینه شکل گیری مکتب فرانکفورت را فراهم کرده، بلکه در دکترین نظریه های انتقادی ای همچون پسااستعماری، پسامدرن، فمنیسم و غیره نیز تاثیری بسزا داشته است. مارکس و انگلس جهانی را ترسیم می نمایند که در آن نیروی جهانی شده بازار استیلا می یابد و نتیجه این استیلا چیزی جز اضمحلال انسان نیست. ازآنجا که «خرسی که چپق می کشید» رمانی درباره گذار از سنت به مدرنیته است و شرایط اقتصادی شخصیت های آن، عامل شکل گیری قضاوت ها، تصمیم ها، بازنمایی ها و در یک کلام موجد شعور اجتماعی آنها است؛ لذا این رویکرد برای آن رمان اختیار شده است. با توجه به اینکه «نشانه شناسی» یک روش خواندن متن است که به بررسی روابط نشانه ها و چگونگی سازوکار تولید معنا می پردازد، مقاله حاضر، به روش تحلیلی توصیفی، در پی بازخوانی متن از طریق تحلیل نشانه هایی است که موید وابستگی مناسبات اجتماعی به شرایط اقتصادی است. مسئله پژوهش چگونگی دگرخوانش نشانه شناختی متن، با تکیه بر رهیافت نظریات جامعه شناختی مارکس است. فروپاشی شوروی، به عنوان سردمدار نظام مارکسیستی، و چرخش چین به سوی سرمایه داری باز، به معنای ناکارآمدی کامل این نظام نیست. از یک سو، فقدان توجه بسنده به پارادایم های متعهدانه این نظام و از سویی دیگر، خلا بهره گیری از رویکردهای میان رشته ای در خوانش متون، ضرورت این پژوهش را آشکار می نماید. خوانش حاصل از مقاله پیش رو بیانگر این است که: رمان مذکور رمانی انتقادی است که عوارض تغییر گفتمان ناشی از حضور مدرنیته را آشکار می سازد. «دگردیسی انسان به حیوان درآمدزا» در این رمان، استعاره ای است که بر از خودبیگانگی سوژه ها و قطع ارتباط آنها از دنیای نوستالوژیک ازدست رفته انسانی شان دلالت دارد، ازخودبیگانگی ای که به اضمحلال خانواده و سپس به فروپاشی روابط انسانی کل جامعه می انجامد. این پژوهش برای نخستین بار در ایران از نظریه مارکس برای خوانش متون ادبی و از مارکسیسم برای تحلیل داستان کودک و نوجوان استفاده می کند.

    کلیدواژگان: مارکسیسم، نقد ادبی، مارکس، نشانه شناسی، رمان کودک، نظریه انتقادی
  • سید علی سهراب نژاد* صفحات 89-112

    اضافه سمبلیک یکی از مهم ترین و زیبا ترین جلوه های بیانی است که به یاری آن برخی از آثار ادبی، جذابیت خاصی یافته اند. ادیبان پارسی زبان از همان آغاز تا کنون از این گونه بیانی به نیکوترین شیوه بهره برده اند. در این نوع اضافه، افراد و موجودات در دارا بودن برخی از کنش ها و ویژگی ها، آنقدر خاص و بی همتا هستند که گویی آن ویژگی ها و کنش ها فقط با وجود آنان برای مردم قابل شناخت می شود و آنان، سمبل و نماد برای آن به حساب می آیند. در اضافه سمبلیک، نام فرد، حیوان یا چیزی آورده، سپس عملکرد ویژه یا شگردش به آن اضافه می شود؛ به عبارت دیگر مضاف، سمبل یا نشانه مضاف الیه است. مثلا در دو ترکیب”میزان عدالت“و”صبح امید“،”میزان“سمبل و نماد برای عدالت و”صبح“سمبل برای امید است. برخی از نویسندگان، اضافه سمبلیک را صرفا نوعی اضافه تشبیهی به حساب آورده اند؛ البته نگارنده این پژوهش با نقد و تحلیل این نظریه، به این نکته پی برده که اضافه سمبلیک با توجه به شیوه های کاربردش در شعر و نثر فارسی به چهار گونه پدیدار می شود. در این تحقیق اضافه سمبلیک از نظر ماهیت، ارتباط آن با صور خیالی و موارد مشابه و تقسیم بندی انواع آن از نظر مصداق و نیز از نظر دستوری-بیانی به گونه ای جامع و به روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی و کاوش قرار گرفته است و زیباترین اضافه های سمبلیک از شاعران گوناگون در دوره های مختلف آورده شده است.

    کلیدواژگان: صور خیالی، تشبیه، اضافه سمبلیک، ترکیب، معنا
  • مریم منوچهری*، اسماعیل شفق صفحات 113-131
    صنعت استعاره در گذشته به عنوان ابزاری زیبایی شناختی، ویژگی واژه ها و پدیده ای زبانی شناخته می شد. در رویکرد نوین زبان شناسی شناختی، استعاره به عنوان ابزاری فرازبانی شناخته می شود که نظام مفهومی ذهن انسان را شکل می دهد؛ یعنی یک استعاره، مفاهیم نظام مندی ارایه می دهد. بنابراین، بین استعاره ها ارتباطی به وجود می آید. جملاتی چون «در بحث شکستش دادم»، «استدلالش پیروز شد»، نمونه ای از استعاره «بحث، جنگ است» می باشد. استعاره بخش مهمی از ارتباط های کلامی را شکل می دهد و آن قدر طبیعی به زندگی ما وارد می شود که گاهی در عمل متوجه آن نمی شویم. از دیدگاه لیکاف، استعاره روشی است که از طریق آن، یک حوزه از تجربه در قالب حوزه ای دیگر بیان می شود. حوزه مبدا معمولا عینی تر و ملموس تر از حوزه مقصد است. بنا بر نظر لیکاف، استعاره یک عنصر حاشیه ای در حیات فکری ما انسان ها نیست، بلکه عنصری است در ادراک ما که از فرهنگ و دنیای پیرامون مان محسوب می شود. یکی از انواع استعاره های مفهومی، استعاره جهتی است. استعاره های جهتی، صورت های مکانی به مفاهیم می بخشند که این جهت ها از یک سو، ریشه در تجارب ما دارند و از سوی دیگر، سبب زیبایی نظام های مفهومی می شوند. وظیفه این نوع از استعاره ها برقراری انسجام در نظام مفهومی ماست. زبان به کاررفته در قصاید خاقانی به علت تنوع مفاهیم موجود در آن، حوزه مناسبی برای بررسی استعاره از دیدگاه زبان شناسی شناختی است. بررسی قصاید خاقانی با این دیدگاه، ما را در شناخت بهتر اندیشه و جهان بینی خاقانی یاری می رساند. این پژوهش که با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده، استعاره های جهتی را در قصاید خاقانی بررسی کرده است. در استعاره های خاقانی، بیشتر از جهت های «بالا» و «پایین» برای اعطای صورت مکانی به مفاهیم استفاده شده است، در حالی که «عمق، سطح، دور و نزدیک» کمترین کاربرد را دارد. در این پژوهش، جهت «بالا» با امور مثبت و جهت «پایین» با امور منفی مرتبط بود، جز در یک مورد که جهت بالا بر امور منفی و جهت پایین بر امور مثبت دلالت داشت.
    کلیدواژگان: استعاره، رویکرد شناختی، استعاره جهتی، قصیده، خاقانی
  • علیرضا نبی لو* صفحات 133-153
    «بنفشه» در شعر اغلب شاعران به کار رفته است و با توجه به اوصاف و ویژگی هایش، امکان تصویرسازی بسیاری ایجاد کرده است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی و تحلیل تصویرسازی شاعران از «بنفشه» است و هدف دیگر، ترسیم نوع نگرش شاعران به این موضوع در طول تاریخ ادب فارسی است. همچنین، میزان ابتکارها و تقلیدها در این تصویرسازی و نیز تنوع تصاویر شعری بنفشه مشخص می گردد. به همین منظور، 54 شاعر انتخاب، و طبق معیار تقدم و تاخر تاریخی، تصاویر تقلیدی و ابتکاری مشخص، و یافته ها نیز با استفاده از جدول و نمودار، عینی تر و ملموس تر نشان داده شد. برخی از یافته های این پژوهش بدین قرار است: در شعر این شاعران، بیش از 552 تصویر متنوع و 248 تصویر منحصربه فرد از بنفشه دیده می شود و رابطه «بنفشه» و «مو، زلف، گیسو و طره، بنفشه و سمن و یاسمن»، «بنفشه» و «خط»، «بنفشه» و «کبودی»، «بنفشه» و «دوتایی و خمیدگی»، «بنفشه» و «لاله»، «بنفشه» و «بو»، و نیز «بنفشه» و «نیلی بودن» در شعر آنان به ترتیب بیشترین بسامد را دارد. در این انتخاب، از شعر شاعران مختلفی با سبک های متنوع استفاده شده است؛ از شاعران طراز اول و مشهور گرفته، تا شاعرانی با شهرت کمتر. این انتخاب خود تنوع زیادی دارد؛ مثلا شاعران غزل سرا، قصیده سرا، مثنوی سرا و... ، شاعران عارف، زاهد، دنیاگرا و... و نیز انواع شعر حماسی، غنایی، تعلیمی و... در این گزینش و پژوهش مد نظر بوده است. برخی از شاعران نظیر قطران با 29 تصویر، خاقانی با 19 تصویر، منوچهری با 16 تصویر، فرخی با 15 تصویر، امیر معزی با 14 تصویر، نظامی با 13 تصویر و عطار با 12 تصویر، ابتکاری ترین و تازه ترین تصاویر شعری را از بنفشه پدید آورده اند. چنان که دیده می شود، بنفشه و اوصاف انسانی %50، بنفشه و اشیاء %20، بنفشه و طبیعت %18، بنفشه و حیوانات %5/4، بنفشه و ترکیبات ادبی %5/3، بنفشه و رنگ ها %2، بنفشه و مفاهیم غیرمادی %1 و نیز بنفشه و مکان %1 از تصاویر را شامل می شوند.
    کلیدواژگان: بنفشه، تصویر، تصاویر ابتکاری، تصاویر تقلیدی
  • یدالله نصراللهی*، فرشته آهیخته صفحات 155-177
    در قرن بیستم، مکاتب و نحله های ادبی و زبانی نوینی ظهور کرد و از شراره های مهم آن می توان به نظریه های ادبی فرمالیسم و ساختگرایی اشاره کرد که نظرگاه خود را بر جنبه های صوری متن، عناصر زبانی و سازه های شناور در آن متمرکز کردند و بر ادبیت متن ادبی در گرو تقابل و هم نشینی آن در جریان خیزش عناصر متنی تاکید نمودند. با آنکه نظریه فرمالیسم از مطالعات ادبی قرن بیستم بود و قابلیت خود را بیشتر در توصیف ارزش کاری سازه های زبانی و معماری عناصر فرمالیستی در متون منظوم نشان داده، ولی می توان آن را در تحلیل متون نثر نیز اعمال کرد و ادبیت و جایگاه سازه های زبانی در متن های منثور، به ویژه نثرهای کهن ادبی نیز دیده می شود. هنر دیباچه پردازی، سنتی دیرینه در متون نظم و نثر است که از قرن پنجم با سازوکارهای خاص خود برای جلب توجه مخاطب، با نثری متمایز از نثر متن اصلی کتاب وارد میدان شد. مولفان نثرهای فنی با استفاده از هنرسازه ها و عناصر برجسته زبانی و بلاغی، همچون ساخت ترکیبات تازه، سجع پردازی، جناس، تقابل ها، تضاد، تکرار و تتابع در سطح آوایی، واژگانی و نحوی، سازه ها و ساختارهای چالش انگیز و زیبایی از قدرت نویسندگی خود بر جای گذاشته اند. این مقاله به بررسی مقایسه ای دیباچه چهار متن کهن فارسی (قابوس نامه، کلیله و دمنه، مرزبان نامه و تاریخ جهانگشای جوینی) می پردازد. منظور از مقایسه در اینجا، فرض و در نظر گرفتن امری به نام هنجار یا نرم است که از طریق آن می توان به مصادیق خروج از هنجار در سطح زبانی و سطوح مختلف آوایی، واژگانی، نحوی و کل پیکره متنی رسید و آن ها را بررسی کرد. به اجمال می توان گفت که در بررسی سطح آوایی، جنبه های موسیقایی عموما در متون نثر فنی بیشتر و پررنگ تر از قابوس نامه دیده می شود و در سطح واژگان، کلمات عربی و مترادفات با بسامد فراوان در نثر فنی زیادتر از قابوس نامه به کار رفته اند و از حیث بلاغی نیز تصویرآفرینی ها و تمرکز بیشتر بر تخییل سخن و نوشته در متون نثر متکلف، بیش از قابوس نامه یافت می شود.
    کلیدواژگان: سازه های زبانی، دیباچه، قابوس نامه، کلیله و دمنه، مرزبان نامه، تاریخ جهانگشای جوینی
|
  • Mokhtar Ebrahimi *, Ali Taslimiy, Parastoo Afrashteh Pages 1-18
    Every life is the realization of a “whole,” that is the realization of the “self.” This realization is called individuality in Jungian psychology. Relying on Nietzsche’s book Thus Spoke Zarathustra, Jung analyzes concepts such as “the subconscious mind” and the archetypes of “shadow,” “positive anima,” “negative anima,” “chthonic mother,” and “wise old man,” and through this analysis, he explains the concept of individuation or attaining the status of “Superman.” Individuation is the process by which the ego, as the center of self-awareness, is transferred to the “self,” which is the innermost part of the subconscious. In this process, takes place in The Blind Owl, the various aspects of personality reach cognition and compatibility with each other, and self-awareness eventually becomes synchronized with the unconscious. The Blind Owl reflects the human search for individuation in the form of two real and symbolic journeys. This essay attempts to explore the idea of Nietzsche’s “Superman.” Studying the symbolic representations of the images of The Blind Owl, it also examines the role of trinity and its manifestation in the novel and its connection with individuality in Jung’s theory. The most important conclusion of the article is that the reader understands how Hedayat uses various symbols such as the ethereal girl, the prostitute, cypress, lotus, and numbers to refer to the origins of the two ancient civilizations of India and Iran. It also shows that the narrator of The Blind Owl is Nietzsche’s “Superman” who is trapped in the realm of existence and repeats a life in different places and times. The individual who appears in The Blind Owl, in symbolic and numerous forms—the narrator, the coffin-bearer, the uncle, the ethereal girl, the prostitute, the prostitute’s mother, the nanny etc.—are the shadows of the narrator (eternal-man) who lives in different faces and different times and tries to reconcile with different aspects of his existence. In addition, The Blind Owl’s narrator intends to overcome the inferior shadows of his existence to achieve the individuality referred to in Jung’s theory. Showing the narrator’s failure in trying to achieve individuality is the ultimate goal of The Blind Owl.
    Keywords: Boofe Koor, Jung, Freddie, Nietzsche, Trinity
  • Hassan Bashirnezhad *, Fatemeh Dadbood, HamidReza Shairi Pages 19-42

    The modern semio-semantic approach has gone beyond structuralism and entered the realm of narrative discourse, creating the conditions for the production and acquisition of meaning in discourse. This paper, examines the process of narrating in One Thousand and One Nights from a semio-semantic perspective by analyzing the movement from the narrative structure to the narrative discourse systems using the Greimas model. The purpose of the study is to discover how embedded narrative structures leak into the discursive structures of the story, and the tense (sensory-perceptual) space created by the narrative process controls and recreates the process of meaning production. Analysis of the narrative process in this work shows that narratives are never formed without the formation of a discourse system. On the other hand, the resistance of the narrator, Shahrzad, changes the emotional crisis and the lack of meaning in Shahriyar during the narration of several narratives to change the meaning of the presence of change. Using the tools of narrative language, he changes Shahriyar’s socially deplorable situation and mental state, and finally Shahrzad’s energy injection and practice in the discourse space has caused unfavorable stabilized conditions to become liberating conditions, and Shahriyar is confronted with a new meaning of life in the world. These changes are the result of his Dasein mutations after hearing the story. Shahriyar, in order to be himself and to fill his emotional vacuum, by being in the path of narration, takes away his previous Dasein and enters a new Dasein. In order to reach a new Dasein, he must first discard his faulty and critical previous Dasein in order to enter a new and improved Dasein. This is what puts him in front of another meaning of life and existence. The changes resulting from the Daseini mutation in existential discourse system are sometimes so profound that it is difficult to see a trace of the past. Perhaps it can be admitted about Shahriyar that he was accompanied by a great Daseini leap and the resulting changes were so profound that they were also observed by the people of that land.

    Keywords: Semio-semantics, One thousand, One Nights, Narrative Discourse System, Narration, Graimes Model
  • Ahmad Rezaei * Pages 43-64
    Rhetoric and eloquence are among the terms that have attracted for researchers since the beginning of rhetorical works. In different periods, while discussing these terms, rhetoricians have tried to provide criteria for them. What is obtained through rhetorical books shows that after the early centuries in Islamic rhetoric, we are faced with tasteful criteria in this realm, criteria whose acceptance and application today are not without many flaws and such criteria cannot be used as measures for different texts, especially modern texts and new formats or types. In the present study, while examining, analyzing and criticizing the rhetoric and eloquence and categorizing the opinions of predecessors, we have tried to explain the terms with other component; components that can provide a clearer picture of the concepts of eloquence and rhetoric. It seems that to get a clearer understanding of such concepts and to avoid exploitative views, one can use the opinions of linguists about context types of context, as well as Roman Jacobson's communication theory and the six roles of language based on this theory; In other words, with the help of linguistic studies, the components of rhetoric and eloquence can be redefined in other ways which in addition to clarifying terms and avoiding aspects of taste, it is more inclusive. Accordingly, the various context of speech along with the roles of language can be considered as the central elements of rhetoric and eloquence. At the same time, according to Van Peer, literary and sacred texts are always "making context”, they make their context based on the situation in which they are located; In other words,literary and sacred texts do not have a closed and unchangeable context. In addition, in this redefinition, we must consider the various textual, situational, cultural, and social contexts, along with a new understanding of communication theory and language roles, as components of rhetoric and eloquence.
    Keywords: Rhetoric, Eloquence, Analysis, Criticism, Rhetorical books
  • AmirHossein Zanjanbar *, Gholamhossein Karimi Doostan Pages 65-88
    Introduction

    Marx, the founder of the theory of Marxism, by emphasizing the internal contradiction of the class system, calls economic conditions the foundation of social consciousness. Marx and Engels envisaged a world in which globalized market forces reigned supreme, careless of the human damage they inflicted, and in wich the gap between rich and poor had widened intolerably. The Marxist critical heritage is a superlatively rich, fertile one and like any other critical metod, it has to be assessed by how much it illuminates work of arts, not just by whether its political hopes have been realized in practice. Whereas intersubjective conflicts in the novel of “The Pipe-Smoking Bear” is the product of economic conditions and their plot is based on the formation of bourgeois society, and class antagonisms in the transition from tradition to modernity; So this approach has been adopted, for that novel.

    Purpose

    Given that semiotics is a method of reading the text, which examines the relationships of signs and how the mechanism of meaning production; The present article, by descriptive analytical method, seeks to re-read the text by analyzing the signs that confirm the dependence of social relations on material conditions. Questions: The question of research is how to semiotically read the text, relying on Marx's approach to sociological theories. In this regard, the present study is seeking answers for the fundamental question: which are the signs based on Marx's Theory of Classes that gives rise to different readings of the text? And how do re-reading the present text make sense within the framework of Marx's sociological theory?

    Conclusions

    The present article show that: The novel is a critical novel that reveals the effects of the discourse change resulting from the presence of modernity. In this novel, "the transformation of man into an income-generating animal" is a metaphor or symbol that signifies the alienation of subjects and their disconnection from their lost human-centered nostalgic world. This alienation leads to the dissolution of the family and then to the collapse of the human relations of the whole society. Significance: The collapse of the Soviet Union, as the leader of the Marxist system, does not mean the complete inefficiency of this system. Reveals the need for research, the lack of sufficient attention to the committed paradigms of this system  and the lack of interdisciplinary research in this field. Novelity: This research uses for the first time in Iran Marx's Theory, for reading literary texts and uses the Marxist approach for reading literary texts of children

    Keywords: Marxism, Literary Criticism, Marx, Semiotics, child novel, Critical Theory
  • Seyedali Sohrabnejhad * Pages 89-112

    Symbolic addition is one of the most important and beautiful aspects of speech. Some of the literary works have achieved specific attraction by using symbolic addition. Persian writers have used this kind of speech in the best way from the beginning to the current time. In this addition, people and some living things are so specific and unique in some features and characteristics as if those features are recognizable for people just by their existence. Therefore, those features are regarded as a symbol for people. In symbolic addition , a person's or an animal's name is mentioned, then its function or its feature is attributed to the person or animal. In other words, addition is a symbol of a noun to which another noun has been attributes. For example, in two compounds of " the scale of justice" and "the morning of hope" scale is a symbol for justice and morning is a symbol for hope. Some writers regard symbolic addition as a kind simile addition. Of course, in this study, the researcher by analyzing and reviewing the theory has found that the symbolic addition can be divided into four types based on its usage in Persian poem and prose. In this research, symbolic addition by its nature, its connection with poetic images , similar cases and different kinds of division has been reviewed completely based on descriptive-analytic method and according to speech grammar. This study has also used the most beautiful symbolic additions of  different poets  in different periods

    Keywords: poetic images, Simile, symbolic addition, Compound, Meaning
  • Maryam Manouchehri *, Esmail Shafagh Pages 113-131
    The metaphor industry has long been regarded as an aesthetic tool. In the new approach to cognitive linguistics, metaphor is recognized as a meta-linguistic tool that forms the conceptual system of man. Metaphor forms an important part of verbal communication And it comes so naturally to our lives that we sometimes fail to notice it in practice. From lakoffs point of view, metaphor is the way in which one sphere of experience is expressed in the sphere of another. The source domain is usually more objective and tangible than the destination domain. According to lykoff, metaphor is not a marginal element in our intellectual life; rather, it is an element in our perception of the culture and world around us. One of the types of conceptual metaphors is directional metaphor. Directional metaphors add to the concepts of spatial statements That these directions are rooted in our experiences on the one hand and make the conceptual systems beautiful on the other. The task of these types of metaphors is to establish coherence in our conceptual system. The Language used in ballades of khaghani because the of variety concepthe ballads in it is a suitable area for examining metaphor is from the point of cognitive semantics. Studying the ballads of khaghani with this view contributes to better understanding of the thoughts and thought. This is a descriptive and analytical study, It has studied the directional metaphors in Khaghani's poems. In khaghani metaphors, the upper and lower directions are used to give concepts a place. While depth and surface area were least used. In this research, the upward direction with positive and The downward direction was related to the negative Except in one case that signifies the upward direction of negative things and the downward direction of positive things.
    Keywords: Metaphor, Cognitive approach, Directional Metaphor, ballade, Khaghani
  • Alireza Nabilou * Pages 133-153
    Persian poets have made use of violets in their poetry and paid attention to particulars and descriptions of violets. The purpose of this study is to investigate numerous and various images of violets. The evolution of this image in different periods at the vertical axis of Persian literary history is studied as well. Also, the amount of innovations and imitations in this illustration and also the variety of violet poetic images are determined. All images for violets are classified and studied in 54 Persian poets and, according to the factor of initiator and imitator poet, original and imitative images are presented. Tables and charts are used to show the frequency and images of violets. The results of the study indicate that more than 552 various images and 248 original images appear in these works and that images referring to the relation between violets and hair and tress, violets and jasmine, violets and mustache, violets and bruises, violets and curvature, violets and tulip, violets and smell, violets and indigo are respectively more frequent. In this selection, the poems of different poets with various styles have been used, from first-class and famous poets to poets with lesser fame. This selection has a great variety, for example, the poets of lyric poetry, ode poetry, Masnavi poetry ... and mystical, ascetic and secular poets ... and types of epic, lyrical, didactic and ... poetry in this selection and research have been. Some poets such as Qatran with 29 images, Khaghani with 19 images, Manouchehri with 16 images, Farrokhi with 15 images, Amir Mo'ezzi with 14 images, Nezami with 13 images, and Attar with 12 images, have created the most innovative and latest poetic images of violets. As can be seen, violets and human beings are 50%, violets and object 20%, violets and nature 18%, violets and animals 4.5%, violets and literary compositions 3.5%, violets and colors 2%, violets and immaterial concepts 1% and violets and the location of 1% of the images are included.
    Keywords: Violets, Images, Original images, Imitative images
  • Yadollah Nasrollahi *, Fereshteh Ahikhteh Pages 155-177
    In the twentieth century, new literary and linguistic schools and schools emerged, sparking the ideas of structuralism and formal literature in the form of the school of formalism in revolutionary Russia. This school focused on the formal aspects of text and linguistic elements. And the floating structures focused on the fact that the literature of the literary text depended on their opposition and accompaniment during the rise of textual elements. The poem has shown its capability, but the literature and the position of linguistic structures in prose texts, especially prose. Ancient literature can also be seen. The art of prefabrication is a long-standing tradition in the texts of the fifth century, with the input mechanisms to attract the audience's attention, entered the field with a distinct prose from the prose of the main text of the book. The authors of technical prose, with the use of prominent linguistic and rhetorical elements and elements such as new combinations, rhymes, punctuation, contrasts and contradictions, repetition and repetition at the phonetic and syntactic phonetic level, challenging and beautiful structures and structures, from thought And they left their thoughts. This article provides a comparative study of the preface of the four ancient Persian texts (Qaboosnameh, Kelileh and Demneh, Marzbannameh and the history of Jahangisha Jovini). Comparison refers to the consideration of something called normative or soft, and through it the norm of reaching the instances of leaving the norm at the linguistic level, which can be examined at different levels of phonetic, lexical, syntactic, and the whole textual body.
    Keywords: Linguistic Structures, Preface, Qaboos Nameh, Kelileh, Demneh, Marzban Nameh, Jahangshay Jovin