فهرست مطالب

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 19 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمداسماعیل نباتیان* صفحات 7-29

    گفتمان انقلاب اسلامی با اتکای بر نقطه قوت ماهیت اسلامی به پیروزی رسید و نظم های سکولار را به چالش کشید. اما از برهه ای به بعد، این نقطه قوت به آنتی تز این گفتمان تبدیل گردید و آن را با چالش مواجه ساخت. حال، این سوال مطرح است که اسلام سیاسی به عنوان نقطه قوت گفتمان انقلاب اسلامی در ایجاد انقلاب و نظام سازی، چگونه به عنوان عاملی تهدیدگر و تضعیف کننده آن در جهان اسلام تبلور یافت؟ (مسیله). با روش توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از نظریه گفتمان لاکلا و موف (روش)، این فرضیه به بحث گذاشته شده که گفتمان سلفی تکفیری، با وجود وحدت پارادایمی، اثبات هویت خود را در نفی گفتمان انقلاب اسلامی تعریف نمود و با معنادهی متغایر به دال های مشابه و مفصل بندی آنها حول حکومت/خلافت اسلامی و در سایه حمایت و هدایت نظام سلطه، توانست الگویی از مسلمان اصیل تر، متشرع تر به سنت نبوی و متخاصم تر در برابر کفار را به نیروهای اجتماعی مسلمان معترض القا نماید و گفتمان انقلاب اسلامی را به عنوان «غیر» واجب الجهاد جایگزین «غیر»های صلیبی و یهود نماید (فرضیه). فرجام آن، تبدیل نقطه قوت گفتمان انقلاب اسلامی به آنتی تز و تضعیف کننده آن است که جهان اسلام را به تقابل بین مسلمانی خشونت بار مبتلا ساخته است (یافته).

    کلیدواژگان: نظریه گفتمان، گفتمان انقلاب اسلامی، گفتمان سلفی تکفیر، چالش بدیل
  • بهزاد قاسمی*، بهادر شهریاری صفحات 31-52

    پژوهش حاضر به روش کیفی و با استفاده از تکنیک توصیف و تحلیل و با ابزار فیش برداری از منابع کتابخانه‏ای، اسناد و مدارک معتبر علمی انجام گرفته است. (روش) این موضوع در امتداد دولت سازی مورد بررسی واقع شده و سوال اصلی مقاله چنین مطرح شده که؛ علت و زمینه‏های موفقیت نهضت اسلامی ایران در دولت سازی و ناکامی اخوان المسلمین چه بود و عوامل موثر بر آن کدامند؟ (مسیله) مفروضه پژوهش این است که نظام برآمده از نهضت اسلامی در ایران مبتنی بر اصول اسلامی و مردمسالاری دینی عمل کرده و اخوان المسلمین مصر چنین نبوده و در برپایی نظام سیاسی با ابزارهای دموکراسی نیز ناموفق بود. (فرضیه) علاوه بر آن انقلاب اسلامی مبتنی بر نظریه ولایت فقیه دولت اسلامی را تاسیس کرد؛ این در حالی بود که در مصر و توسط اخوان المسلمین یک نظریه مورد قبول همه گرو‏ها و برخاسته از منظومه فکری و فقهی اهل سنت شکل نگرفته بود. (یافته)

    کلیدواژگان: انقلاب، ایران، مصر، نظام سیاسی، اسلام
  • سید سعید حسینی رامشه*، حمیدرضا سروریان صفحات 53-76

    مسلمانان به اهل بیت (ع) مودت دارند که این پشتوانه قرآنی، روایی و عقلی دارد و سادات نیز مورد اکرامند. درباره سادات از وجوه مختلفی پژوهش هایی شده است اما به طور مستقل چرایی تکریم ایشان و از طرفی نقش این تکریم در تحولات اجتماعی-سیاسی بررسی نشده است.(مساله) این پژوهش کاربردی، با روش توصیفی-تحلیلی با استفاده از منبع کتابخانه به سوالات مطرح شده پاسخ می گوید. (روش) آیه مودت، روایات مربوطه، بزرگداشت سوره کوثر و ادای دین به پیامبر (ص) و حکم عقل در مجموع منظومه حجیت تکریم سادات را تکمیل کرده اند. این تکریم در راستای مودت به اهل بیت (ع) است و امید به رضای الهی در آن است. این تکریم در طول تاریخ بستر ساز بسیاری از تحولات اسلام خواهانه مانند بیداری اسلامی بدست رهبران سید در جوامع اسلامی بوده است که می تواند استمرار داشته باشد. (یافته ها) اگر نخبگان سادات برای نقش آفرینی در بیداری اسلامی اراده کنند قطعا مردم به دو دلیل حق طلبی و ارادت قلبی به سادات به دعوت ایشان لبیک خواهند گفت. (نتیجه)

    کلیدواژگان: اهل بیت (ع)، مودت، تکریم سادات، بیداری اسلامی
  • محسن جمشیدی*، میرابراهیم صدیق، محمود بسطامی صفحات 77-101

    در چند دهه ی اخیر ایران وعربستان بعنوان دوقدرت منطقه ای دچار تعارضات ایدیولوژیکی- ژیوپلتیکی (در حوزه مشترک تحت نفوذ) باهم بوده اند. (مسیله) به نظرمی رسد با توجه به تحولات شکل گرفته و همچنین موقعیت و منافع استراتژیکی-راهبردی این دو قدرت هر کدام با اتخاذ سیاست های مورد نظر در پی حذف رقیب و نایل شدن به هدف مورد نظر (هژمون منطقه) می باشند. (فرضیه) درپژوهش حاضر از روش کیفی- تفسیری با رویکرد توصیفی تحلیلی استفاده شده است. (روش) جمهوری اسلامی در پی حفظ آرمان های انقلاب اسلامی و افزایش قدرت خود در تمامی ابعاد و گسترش حوزه ی نفوذ ایدیولوژیک خود (محور مقاومت - شرق و تشیع گرایی) و گسترش قدرت نرم خود با بالا بردن افزایش ضریب تاثیر گذاری خود در برهم زدن معادلات منطقه است. اما عربستان بعنوان رقیب در پی حفظ بقاء سیاسی قدرت سنی - وهابیت و (محور غربی - عربی) و همچنین گسترش آموزه های وهابیت و افزایش قدرت نسبی خود در مقابله با حوزه نفوذ ایران است. لذا واکاوی معادلات منطقه ی تحت نفوذ و اینده ی ان، با استفاده ازرویکردهای دوگانه ای که دو قدرت منطقه ای (ایران، عربستان) اتخاذ نموده اند، را شکل می دهند .(یافته ها)

    کلیدواژگان: تروریسم تکفیری، محور مقاومت، ایران، عربستان، سیاست گذاری خارجی
  • محمدجواد نجفی*، علیرضا صفایی مهر صفحات 103-123

    مسئله فلسطین یکی از موضوعات چالش برانگیز در سیاست خارجی عربستان سعودی می باشد که در دهه اخیر بالاخص در دوره محمد بن سلمان مورد تغییرات عمده ای واقع گردیده است. به طور کلی رفتار سیاست خارجی هر بازیگری با توجه به نقش عوامل گوناگون شکل می گیرد و بدلیل اینکه همواره رویکرد عربستان سعودی به عنوان بازیگر موثر در جهان اسلام، در چگونگی روند این پرونده موثر بوده است؛ لازم می آید به منظور تحلیل و مدیریت مناسب این تغییر رویکرد، عوامل و فاکتورهای موثر شناسایی و احصاء گردد. (مسیله) پژوهش حاضر با بهره گیری از مدل پیش تیوری جیمز روزنا و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی به دنبال شناسایی عوامل تاثیرگذار در سیاست خارجی عربستان سعودی به طور مشخص پس از روی کار آمدن محمد بن سلمان می باشد. (روش) با قبول اینکه دو متغیر فرد و نظام بین-الملل بیشترین اثرگذاری را در این دوره دارا می باشد (فرضیه)، نتایج احصاء شده از این پژوهش بیان گر آن است که؛ از یک سو تحولات محیط داخلی عربستان به ویژه نقش رهبر جدید و ویژگی های شخصیتی وی و از سوی دیگر عوامل خارجی همچون همکاری های استراتژیک با ایالات متحده، تنش های منطقه ای از جمله رقابت با جمهوری اسلامی ایران، ناکامی در بحران یمن و ایجاد موازنه قوا به عنوان موثرترین عوامل تغییر رفتار سیاست خارجی عربستان در قبال پرونده فلسطین مشخص شده اند. (یافته ها)

    کلیدواژگان: پرونده فلسطین، عربستان، سیاست خارجی، جیمز روزنا
  • سمیه حمیدی*، زینب قاسمی صفحات 125-147

    ژنوم ژیوپلتیک، نقشه جغرافیای سیاست است و برخاسته از جغرافیا که سیاست خارجی یک کشور را تحت تا ثیر قرار می دهد.  سوریه به دلیل تقابل وکنش سه عامل جغرافیا، قدرت و سیاست یه منطقه استراتژیک است . شناخت ژنوم ها و کدهای ژیوپلتیک موجود در کشورهای همسایه، می تواند نقش موثری در بکار گرفتن سیاست خارجی هم راستا با وزن ژیوپلتیک سوریه ایفا نماید.  رژیم صهیونیستی ازجمله همسایه های سوریه است  که تعارضات رژیم صهیونیستی با سوریه را نه تنها از زاویه تعارضات ایدیولوژیک، بلکه از زاویه تعارض ژنوم ژیوپلتیک و اهداف توسعه طلبانه این کشور می توان بررسی نمود. (مسیله) سوال نوشتار حاضر بر این اساس است که ژنوم های ژیوپلتیکی رژیم صهیونیستی و سوریه  چه نقشی در سیاست خارجی واگرا و تقابلی شان داشته است؟ (سوال) فرضیه این نوشتار بر این اساس است  باتوجه به موقعیت ژیوپلیتکی سوریه  و وجود ژنوم های تقابلی در ساخت ژیوپلتیکی دو کشور  مطالعه  ژنوم های  ژیوپلتیک این کشورها  برای جهت شناسی سیاست خارجی  شان ضروری است. (فرضیه) با روش توصیفی- تحلیلی  و با بهره گیری از نظریات ژیوپلتیک و تحلیل درون مایه های ژیوپلتیک سوریه و رژیم صهیونیستی، پیوند ژنوم آب و زمین را بر سیاست خارجی تنش زا میان دو کشور رژیم صهیونیستی و سوریه مورد بررسی قرار دهد. (روش) رویکرد بحران زا و تعارضی رژیم صهیونیستی در قبال بحران سوریه ریشه در ژنوم ژیوپلتیک دارد که این امر در تحلیل مداخلات رژیم صهیونیستی در بحران سوریه نیز مصداق دارد. (یافته ها)

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ژنوم ژئوپلتیک، سوریه، رژیم صهیونیستی، هیدروپلتیک
  • مهدی میرزایی* صفحات 149-165

    این پژوهش با هدف بررسی تحلیل محتوای کتب درسی دوره ابتدایی با توجه به ابعاد و مولفه های مسئله بیداری اسلامی انجام گرفته است. روش پژوهش، توصیفی شامل: تحلیل اسنادی و نیز تحلیل محتوا و رویکرد آن نیز کاربردی است. جامعه پژوهشی شامل دو بخش یعنی:متون مرتبط با ابعاد و مولفه های بیداری اسلامی و سه عنوان کتاب درسی دوره ابتدایی (فارسی، تعلیمات اجتماعی و هدیه های آسمان) چاپ شده در سال تحصیلی 1400/1399می باشد. (مسیله) ابزارهای اندازه گیری فرم فیش برداری و سیاهه (چک لیست) تحلیل محتوا با استفاده از شاخص های آمار توصیفی هستند. (روش) در ادامه مشخص شد که مولفه های ظلم و استکبار ستیزی، آزادی خواهی و جلوگیری از پیامدهای نفوذ استعمار،انسجام، همگرایی و همبستگی اسلامی، معنویت گرایی و تقویت معرفت دینی، شهادت طلبی و میل به ایثار و جهاد در راه خدا، مقابله با رفتارهای خشونت طلبانه، باز تولید فرهنگ مقاومت و ایستادگی و ثبات قدم،تاکید بر حقوق مسلم انقلابیون و مسئله بیداری اسلامی و عدالت گرایی،حق گویی و حق گرایی قرار دارند.همچنین به ترتیب کتب هدیه های آسمان،فارسی و تعلیمات اجتماعی بیشترین فراوانی مربوط به ابعاد و مولفه های بیداری اسلامی را شامل شده و پایه پنجم بیشترین تاکید را در این زمینه داشت. در پایان می توان گفت: محتوای کتب درسی از شناخت و آگاهی نسبتا خوبی در زمینه های ظرفیت های بیداری اسلامی برخوردار بودند. (یافته)

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتب درسی، دوره ابتدایی، بیداری اسلامی
  • علی اکبر صیدی* صفحات 167-187

    در قرآن، شیوهای تامین امنیت نظامی، به عنوان یک نیاز اساسی، بیان شده است. امروزه در جمهوری اسلامی ایران، اختلاف گفتمان ها در تامین امنیت نظامی بین دو جریان سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا، پیامدهای منفی و شکاف داخلی را دنبال دارد، جریان اصلاح طلب، بر تعامل با جهان، اصرار دارند. ولی جناح اصول گرا، به مقاومت، تکیه بر توانمندی داخلی و تقویت آن اعتقاد دارند. (مساله) تحقیق حاضر به منظور استخراج نگاه وحیانی به مقوله تامین امنیت، به روش توصیفی- تحلیلی و اسنادی انجام شده (روش) به این پرسش پاسخ دهد که: قرآن کریم، چه روش هایی را برای تامین امنیت نظامی پیشنهاد می کند؟ (سوال) یافته های پژوهش حاکی است که قرآن کریم، ضمن پرداختن به برنامه های ضد امنیتی دشمن، راهکار مقابله با آن را نیز بیان کرده است. برخی نقشه های ضد امنیتی دشمن شامل جنگ افروزی، تحریک و تجهیز مخالفان، تهدید، جاسوسی، تلاش برای تضعیف روحیه لشگریان اسلام، بهانه تراشی برای فرار از جنگ و غیره. (یافته) راهکارهای مقابله با آن عبارت اند از تقویت توان داخلی، رزمایش نظامی، مقابله به مثل، حفاظت از سران و اسرار، فراهم ساختن تجهیزات ضد جاسوسی، اشراف اطلاعاتی و غیره. مقاله پیش رو، به تشریح موارد فوق پرداخته است. (نتیجه)

    کلیدواژگان: قرآن، امنیت، ضدامنیت، نظامی
|
  • MohammadEsmaeil Nabatian * Pages 7-29

    Relying on the strong point of Islamic, the discourse of the Islamic Revolution triumphed and challenged secular order. But from time to time, this strength became the antithesis of this discourse and challenged it. Now, the question is how political Islam, as the strong point of the Islamic Revolution's discourse in creating revolution and systematization, how it crystallized as a threatening and weakening factor in the Islamic world?(Introduction) Using the descriptive-analytical method and using the theory of Laclau and Moff discourse (Method), the hypothesis has been discussed that the Takfiri Salafi discourse, despite its paradigm unity, defined the proof of its identity in the negation of the Islamic Revolution discourse and with different meanings to the signs. Their similarity and elaboration around the Islamic government / caliphate, and in the light of the support and guidance of the domination system, was able to instill in the protesting Muslim social forces a model of a more genuine Muslim, more law-abiding in the prophetic tradition, and more hostile to infidels. The obligation of jihad to replace the "other" crusaders and the Jews (Hypothesis). The end result is the conversion of the strong point of the Islamic Revolution's discourse into the antithesis and debilitator that has plagued the Islamic world with violent inter-Muslim confrontation.(Results)

    Keywords: Discourse Theory, Islamic Revolution Discourse, Takfiri Salafi Discourse, Alternative Challenge
  • Behzad Ghasemi *, Bahador Shahriyari Pages 31-52

    Islamic Movement of Iran and Egypt has been selected as the main issue and focus of this research.(Method) One of the topics that is important in the study of Iran and Egypt is the analysis of the system-building process in Iran and Egypt after the revolution. Why the Islamic Revolution of Iran succeeded in establishing a political system and the formation of an Islamic state and the Egyptian Muslim Brotherhood failed in this regard.(Introduction) The present research has been carried out in a qualitative manner using the description and analysis technique and with the tools of taking notes from library sources, documents and valid scientific documents. This issue has been studied along with state-building and the main question of the article is that; What were the reasons and grounds for the success of the Islamic Movement of Iran in state-building and the failure of the Muslim Brotherhood, and what are the factors affecting it? The hypothesis of the research is that the system resulting from the Islamic movement in Iran was based on Islamic principles and religious democracy, and the Muslim Brotherhood Egypt did not, and it was also unsuccessful in the establishment of a political system with democracy. (Hypothesis), in addition to the Islamic revolution, based on the theory of the Islamic government, established the Islamic state; Meanwhile, in Egypt and by the Muslim Brotherhood, there was not a theory accepted by all groups and emerged from the Sunni intellectual and jurisprudence. (Results)

    Keywords: Revolution, Iran, Egypt, political system, Islam
  • Seyed Saeid Hosseini Ramsheh *, HamidReza Sarvarian Pages 53-76

    Muslims have a long history with the Ahl al-Bayt (AS), which has Qur'anic, narrative and intellectual support, and Sadat is also honored. Sadat has been researched from various angles, but the reason for his reverence and the role of this reverence in socio-political developments have not been independently studied.(Introduction & Objective) This applied research answers the questions with a descriptive-analytical method using the library source.(Methods) The verse of Mawdat, the relevant narrations, the commemoration of Surah Kawthar and the payment of religion to the Prophet (PBUH) and the rule of reason have completed the whole system of authority to honor Sadat. This reverence is in the direction of friendship with the Ahl al-Bayt (AS) and there is hope for God's pleasure in it. Throughout history, this reverence has been the bedrock of many Islamist developments, such as the Islamic Awakening by Sayyid leaders in Islamic societies, that can continue.(Results) If Sadat's elites want to play a role in the Islamic Awakening, people will certainly accept Sadat's invitation for two reasons: right-seeking and sincere devotion.(Conclusion)

    Keywords: Ahl al-Bayt (AS), Mawadat, honoring Sadat, Islamic awakening
  • Mohsen Jamshidi *, MirEbrahim Sedeegh, Mahmoud Bastami Pages 77-101

    In recent decades, Iran and Saudi Arabia, as two regional powers, have been plagued by ideological-geopolitical conflicts (in the common sphere of influence). (Introduction) It seems that according to the developments and also the position and strategic-strategic interests of these two powers, each of them seeks to eliminate the rival and achieve the desired goal (regional hegemony) by adopting the desired policies.(Hypothesis) In the present study, a qualitative-interpretive method with a descriptive-analytical approach has been used.(Method) The Islamic Republic seeks to maintain the ideals of the Islamic Revolution and increase its power in all dimensions and expand its ideological sphere of influence, as well as maintain survival (axis of resistance - East and Shiism) and expand its soft power by increasing its influence in Disrupt the equations of the region. But Saudi Arabia, as the opposite, seeks to maintain the political survival of Sunni-Wahhabi and (Western-Arab) power, as well as to expand Wahhabi teachings and increase its relative power in the face of Iranian influence. Therefore, the analysis of the equations of the region under its influence and its future, using the dual approaches adopted by the two regional powers (Iran, Saudi Arabia).(Results)

    Keywords: Takfiri Terrorism, the Axis of Resistance, the common sphere of influence, Potential power, Foreign Policy
  • Mohammadjavad Najafi *, Alireza Safayimehr Pages 103-123

    The issue of Palestine is one of the most challenging issues in Saudi's foreign policy, which has undergone major changes in the last decade, especially during the time of bin Salman. In general, the foreign policy behavior of each actor is shaped by the role of various factors, and because Saudi Arabia's approach as an influential actor in the Islamic world has always been influential in the course of this case; In order to properly analyze and manage this change of approach, it is necessary to identify and enumerate the effective factors and factors.(Introduction) The influential factors in Saudi's foreign policy are clearly after the coming to power of bin Salman.(Method) Accepting that the two variables of the individual and the international system have the greatest impact in this period (Hypothesis), the results of this study indicate that; On the one hand, developments in Saudi Arabia's internal environment, especially the role of the new leader and his personality traits, and on the other hand, external factors such as strategic cooperation with the United States, regional tensions, including competition with the Islamic Republic of Iran, failure to The Yemeni crisis and the establishment of a balance of power have been identified as the most effective factors in changing Saudi Arabia's foreign policy towards the Palestinian cause. (Results)

    Keywords: The Case of Palestine, Saudi Arabia, Foreign Policy, James Rosena
  • Somaye Hamidi *, Zeinab Ghasemi Pages 125-147

    Geopolitical elements are among the main factors affecting on foreign policy of countries. Recognition of geopolitical codes available in neighboring countries, can have effective role in using foreign policy along with the geopolitical weight of countries. Syria is among the countries that because of locating in an area with special geopolitical characteristics, the geopolitical codes affect the nature of foreign policy of this country. Hence, the geopolitical codes of this country is considered a factor affecting the trend of converging and diverging of this country with the neighbors. Among the main neighbors of Syria are the country of Israel.(Introduction) The question of the current study is what roles do geopolitical genomes play in formation of divergent foreign policy among Syria and Israel?(Question) This study attempts to examine the effect of combination of water and ground genome on tense foreign policy among two countries of Syria and Israel using the geopolitical theories and analyzing geopolitical themes of Syria and Israel Syria and Israel(Method) The crisis and conflicting approach of the Zionist regime towards the Syrian crisis is rooted in the geopolitical genome, which also applies to the analysis of the Zionist regime interventions in the Syrian crisis.(Results)

    Keywords: geopolitical genome, Syria, Israel, Foreign Policy, Hydro politic
  • Mehdi Mirzaei * Pages 149-165

    The aim of this study was to analyze the content of elementary school textbooks according to the dimensions and components of the Islamic Awakening. The research community consists of two parts, namely: texts related to the dimensions and components of Islamic awakening and three titles of elementary school textbooks (Persian, social education and gifts of heaven) published in the academic year 1400/1499. (Introduction) The research method is descriptive, including: documentary analysis as well as content analysis and its approach is also applied to the tools of measuring the form of receipts and checklists (checklist) content analysis using descriptive statistics indicators. (Method) It was found that the components of oppression and arrogance, seeking freedom and preventing the consequences of colonial influence, cohesion, convergence and Islamic solidarity, spiritualism and strengthening religious knowledge, martyrdom and the desire for self-sacrifice and jihad in the way of God, confrontation With violent behaviors, reproduction of the culture of resistance and steadfastness, emphasis on the inalienable rights of revolutionaries and the issue of Islamic awakening and justice, truthfulness and righteousness are also found. Also, books of heavenly gifts, Persian and social teachings are the most abundant. It included the dimensions and components of the Islamic Awakening and the fifth grade had the most emphasis in this regard. Therefore, the content of textbooks had a relatively good knowledge and awareness in the field of Islamic awakening capacities.(Results)

    Keywords: content analysis, Textbooks, Primary School, Islamic awakening
  • AliAkbar Seidi * Pages 167-187

    Muslims always have a stubborn enemy that they are always hostile to.In this regard, the methods of providing military security and confronting the enemy are evident in the Quran.Today in the Islamic Republic of Iran, to ensure military security, two currents of thought (reformist and fundamentalist) have different views. Reformists insist on a literature of interaction and compromise with the world, ignoring some national interests. A clear example of this Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) , which had no result for Iran. But the fundamentalists believe in the literature of resistance and distrust of the enemy and insist on strengthening Iran's internal capabilities.(Introduction) The present research, which has been done by descriptive-analytical and documentary methods,(Method) seeks to find the answer to the question, what methods has the Holy Quran proposed for providing military security?(Question) The findings of the study indicate that the Qur'an, while addressing the anti-security programs of the enemy, has also stated the solution to deal with it elsewhere Strategies to counter it include strengthening internal power, military exercises, retaliation, protection of chiefs and secrets, providing anti-espionage equipment, intelligence aristocracy, and so.(Results)

    Keywords: Security, Military, anti-security, Quran