فهرست مطالب

مدیریت استاندارد و کیفیت - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1400)

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرهاد فرهادی*، سهیلا فتح اللهی چالشتری، میثم بابایی فارسانی صفحات 1-27

    هدف اصلی پژوهش تحلیل نقش میانجی استراتژی رقابتی در فعالیت های مدیریت کیفیت بر عملکرد شرکت در شرکت های دارویی شهرکرد می باشد و روش پژوهش از نوع همبستگی از شاخه میدانی و از لحاظ ماهیت کاربردی است. جامعه آماری پژوهش کارکنان شرکت های دارویی شهرکرد بوده با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 84 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد. روایی پرسش نامه توسط متخصصین و روایایی محتوا تایید شد و پایایی پرسش نامه به کمک ضریب آلفا کرونباخ تایید گردید. جهت بررسی فرضیات پژوهش مدل معادلات ساختاری با کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده گردید. یافته ها نشان داد بین مدیریت کیفیت بهره برداری و مدیریت کیفیت اکتشافی و عملکرد شرکت ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. بین شیوه-های مدیریت کیفیت اکتشافی و بهره برداری و عملکرد با نقش میانجیگری استراتژی رقابتی ارتباط مثبت وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد بین استراتژی رقابتی و عملکرد شرکت رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت اکتشافی، مدیریت کیفیت بهره برداری، استراتژی رقابتی
  • علی طیبی رهنی*، مهدی عزیزی صفحات 28-64

    ورود به هزاره سوم ، مفاهیم جدیدی از جمله شتاب، کاهش اتلافات، دسترسی سریع به اطلاعات و بهبود تصمیم سازی مدیران را وارد ادبیات نظام های مدیریتی نموده است. استفاده از نظام های اتوماسیون مدیریت فرایندهای کسب و کار به عنوان یک چالش جدید مطرح شده که اثبات تاثیر مثبت آن بر اثربخشی نظام مدیریت کیفیت می تواند تاثیر شایانی در تغییر تفکر مدیران، در همسوسازی راهبردی نظام های اتوماسیون فرایندها و راهبردهای سازمان داشته باشد. پژوهش حاضر به بررسی رابطه اتوماسیون مدیریت فرآیندها با افزایش اثربخشی سیستم مدیریت کیفیت در ستاد یک گروه صنعتی می پردازد. پس از بررسی نظریه ها و تحقیقات انجام شده، مدلی ارایه شده است. به منظور جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای تهیه و در کل جامعه آماری توزیع شده و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS مورد آزمون قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهند میان اتوماسیون مدیریت فرآیندها و افزایش اثربخشی سیستم مدیریت کیفیت رابطه معنی داری وجود دارد. ولیکن یافته های این مطالعه رابطه معنادار بین یکپارچگی داده ها و اطلاعات با افزایش اثربخشی سیستم مدیریت کیفیت را انکار می کند. در آخر، پیشنهادهایی برای تحقیقات آینده ارایه شده است.

    کلیدواژگان: اتوماسیون، فرایندها، سیستم، مدیریت، کیفیت
  • حمید رحیمی*، مسلم عزیزی بندرآبادی صفحات 65-87

    ارایه یک دید جامع نسبت به وضعیت ایمنی واحدهای مکانی ریلی مشابه در مقیاس کلان (مانند مناطق راه آهن موجود در کشور)، یک گام اولیه اما بسیار مهم برای شناسایی سیاست هایی است که می تواند به تسریع روند پیشرفت در بهبود ایمنی ریلی کمک کند. معمولا در مطالعات قبلی بیشتر به ارزیابی مناطق ریلی راه آهن بوده اند به گونه ای که شاخص های مربوط به ایمنی بخشی از این ارزیابی بوده اند، درحالی که هدف مطالعه حاضر ارایه یک رویکرد جدید برای ارزیابی ایمنی ریلی مناطق راه آهن به تنهایی با تاکید بر ظرفیت و توانمندی هر منطقه هست. در این رویکرد با لحاظ نمودن وجوه مختلف عوامل موثر بر ایمنی ریلی، به خصوص ظرفیت و توانمندی هر منطقه، مقایسه ای منصفانه تر در مورد وضعیت ایمنی ریلی مناطق راه آهن انجام شده است. بنابراین در راستای این هدف، ابتدا یک چهارچوب مفهومی در ارتباط با متغیرهای موثر بر ایمنی و با در نظر گرفتن ظرفیت و توانمندی هر منطقه توسعه داده شد. در ادامه با استفاده از مطالعات پیشین، معیارهای موردنیاز جهت پیاده سازی این چهارچوب مفهومی، انتخاب گردید. در گام بعد جهت ارزیابی ایمنی ریلی 20 منطقه راه آهن کشور در قالب چهارچوب مفهومی ارایه شده، مدل تحلیل پوششی داده ها (DEA) به کار گرفته شد. در این ارزیابی از داده های سال 1398 مناطق راه آهن استفاده گردید.با توجه به اینکه در این ارزیابی بعضی از مناطق فوق کارا شدند، کار آیی اندرسون- پترسون نیز برای مناطق ریلی راه آهن محاسبه گردید. نتایج این مدل نشان داد که منطقه 1 بهترین کار آیی و منطقه 20 کمترین کار آیی در زمینه ایمنی ریلی در سال 1398 داشته اند. در انتها نیز جوامع مرجع برای هر منطقه راه آهن در این ارزیابی مشخص و همچنین پیشنهاد هایی جهت بهتر شدن عملکرد هر منطقه در زمینه ایمنی داده شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد ایمنی مناطق ریلی، ظرفیت و توانمندی مناطق ریلی، تحلیل پوششی داده ها، DEA، اندرسون- پیترسون
  • مصطفی تمتاجی*، محمدرضا تقوا، سید غلامحسن طباطبایی، کامران فیضی صفحات 88-119

    حاکمیت فناوری اطلاعات با تبیین ساختارها، فرایندها و ذینفعان، یک قابلیت سازمانی برای همراستایی راهبردی فناوری اطلاعات برای سازمان فراهم می کند. توسعه چارچوب حاکمیت فناوری اطلاعات مبتنی بر تیوری های حاکمیتی شرکتی متناسب با محیط سازمان، میزان موفقیت این چارچوب در تحقق رویکرد شراکت راهبردی فناوری اطلاعات با کسب و کار به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.در مقاله حاضر، با مرور ادبیات تیوری های پایه حاکمیت شرکتی، تیوری های غالب در حاکمیت فناوری اطلاعات تعیین شده و سپس با استفاده از روش کیفی ترکیب تیوری ها، مدل مفهومی فرایندی تیوری حاکمیتی پایه ترکیبی توسعه یافته برای حاکمیت شرکتی فناوری اطلاعات ارایه شده است.نتیجه بدست آمده، یک مبنای علمی برای توسعه استاندارد حاکمیت شرکتی فناوری اطلاعات است که در قالب 10 فرایند، توسعه چارچوبی مبتنی بر مشارکت همه ذینفعان (تیوری ذینفعان)، تصمیم گیری بر مبنای رویکرد منفعت-مخاطره(تیوری هزینه تراکنش) و تامین پایدار منابع ایجادکننده مزیت رقابتی(تیوری مبتنی بر منبع) در سازمان را تضمین می نماید.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، حاکمیت فناوری اطلاعات، تئوری حاکمیتی، توسعه تئوری
  • سجاد پسرکلو*، اکرم اصفهانی نیا، زین العابدین فلاح، سعید قربانی صفحات 120-141

    مقوله ورزش در بخشهای مختلف نیروهای مسلح از اهمیت ویژه ای برخوردار است و طی سالیان گذشته، فعالیت های ورزشی به طور جدی در دستور کاراین سازمان قرار گرفته است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی و اولویت بندی عوامل موثر بر افزایش کیفیت و موفقیت تیم های ورزشی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در مسابقات بین المللی بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی بود که به شکل میدانی انجام شد. جامعه ی آماری پژوهش شامل 280 نفر از مدیران، کارشناسان، مربیان و ورزشکاران شرکت کننده در بازیهای بین المللی نیروهای مسلح سال 1393- 1397 بودند که بر طبق جدول کرجسی و مورگان حداقل حجم نمونه پژوهش حاضر 147 نفر بودند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه تعدیل یافته الویت بندی عوامل کیفیت و موفقیت ورزشی سجادی استفاده شد. طیف نمره گذاری آن بر اساس طیف لیکرت پنج گزینه ای بود و از آزمون دوجمله ای با فاصله اطمینان کلوپر - پیرسون برای بررسی موثر بودن عوامل مدیریتی، رفتاری و محیطی و از آزمون ناپارامتری فریدمن و آزمون تعقیبی نمنیی، برای اولویت بندی این عوامل استفاده شد. نتایج نشان داد که بین میانگین رتبه ی عوامل ساختاری و عوامل رفتاری تفاوت معنادار وجود دارد (05/0P≤) و تفاوت مجموع رتبه ها نشان داد که بین میانگین رتبه عوامل ساختاری و عوامل محیطی نیز تفاوت معنادار وجود دارد (05/0P≤)، تفاوت مجموع رتبه ها نیز نشان داد که میانگین رتبه عوامل ساختاری بیشتر از میانگین رتبه عوامل محیطی است؛ بین میانگین رتبه عوامل رفتاری و عوامل محیطی نیز تفاوت معنادار وجود دارد (05/0P≤)، تفاوت مجموع رتبه ها نشان داد که میانگین رتبه عوامل رفتاری بیشتر از میانگین رتبه عوامل محیطی است. با توجه به اثرگذار بودن این شاخص هابر موفقیت تیمهای ورزشی، به مدیران ورزشی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران توصیه می شود، ضمن شناخت عوامل موفقیت و سرمایه گذاری مناسب ، تمرکز مناسبی بر این عوامل داشته باشند.

    کلیدواژگان: نیروهای مسلح، اولویت بندی، افزایش کیفیت، عوامل موفقیت، مسابقات بین المللی
  • احمدرضا شعاع حسنی*، محمدرضا کریمی قهرودی، ابوالقاسم تقوایی، سعید روشن ضمیر صفحات 141-163

    برای تدوین یک واژه‏نامه به عنوان یک فعالیت و محصول زبان‏شناسی، بسته به زمینه تخصصی، دامنه کاربرد و بستر قابل بهره برداری، می‏توان از روش‏های مختلفی استفاده نمود. در این زمینه رویکردهای مختلفی وجود دارد که شاید به سادگی نتوان از یک روش واحد که دربردارنده نقاط مثبت و کلیدی همگی آن‏ها باشد جهت پیشبرد طرح اجرای تدوین واژه نامه تخصصی و موضوعی بهره برداری نمود. به عنوان مثال، سازمان بین المللی استاندارد (ایزو)، مجموعه دستورالعمل‏ها و راهنماهای بین‏ المللی در زمینه تدوین واژه‏نامه منتشر نموده است که در انطباق کامل با تمام مراحل روش‏های زبان‏شناسی نمی‏باشد، بلکه بخش حداقلی از قواعد زبان‏شناسی را به عنوان هنجار زبان شناختی الگوبردرای نموده و بسته به سطح اجرای تدوین محصول نهایی و با توجه به سطح گستردگی موضوع به عنوان حداقل الزامات می‏پذیرد و توصیه می‏نماید. در این پژوهش اکتشافی سعی شده است با مطالعه تطبیقی الزامات اولیه استانداردهای پیش گفته و با استفاده از نقاط قوت روش هم واژگانی و هم رخدادی واژگان، مدل کاربردی نوینی به صورت بصری، مدون و مستند برای تدوین اسناد استاندارد واژگان تخصصی طراحی گردد. مدل پیشنهادی به صورت پایلوت در پروژه تدوین سند استاندارد دفاعی مدیریت دانش به صورت عملیاتی با موفقیت آزمون گردید.

    کلیدواژگان: استاندارد واژگان، تحلیل هم واژگانی، مدل کاربردی، مدیریت دانش
|
  • Soheila Fathollahi chaleshtori, Farhad Farhadi*, meysam babaee farsani Pages 1-27

    The main purpose of this study is to analyze the mediating role of competitive strategy in quality management activities on company performance in Shahrekord pharmaceutical companies. The research method was correlational from the field branch and in terms of applied nature. The statistical population of the study was the employees of Shahrekord pharmaceutical companies and 84 people were selected as the sample using the available sampling method. The data collection tool is questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and content validity and the reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. To test the research hypotheses, structural equation model was used with the help of Smart PLS software. Findings showed that there is a positive and significant relationship between operational quality management and exploratory quality management and company performance. There is a positive relationship between exploratory quality management practices and exploitation and performance with the mediating role of competitive strategy. The findings also show that there is a significant relationship between competitive strategy and firm performance.

    Keywords: exploratory quality management, exploitation quality management, competitive strategy
  • Ali Tayyebi Rahani*, Mahdi Azizi Pages 28-64

    With the advent of the third millennium, new concepts such as acceleration, loss reduction, management systems literature. The use of business process management automation systems has been proposed as a new challenge that proving its positive effect on the effectiveness of quality management system can have a significant impact on changing the thinking of managers, in the strategic alignment of process automation systems and organizational strategies. The present research studies the relationship between process management automation and increasing the effectiveness of the quality management system in the headquarters of an industrial group that has policy-making and strategic planning missions.After reviewing the theories and researchs, a model is presented. In order to collect data, a questionnaire was prepared and distributed throughout the statistical community and the results were tested using SPSS software. Findings show that there is a significant relationship between process management automation and increasing the effectiveness of quality management system. However, the findings of this study deny a significant relationship between data and information integrity with increasing the effectiveness of quality management system. Finally, suggestions for future research are provided.

    Keywords: Automation, Process Management, Quality management system, Effectiveness
  • Hamid Rahimi*, Moslem Azizi Bondarabadi Pages 65-87

    Providing a comprehensive overview of the safety status of similar large-scale spatial rail units (such as existing railway regions in a country) is a first but very important step in identifying policies that can accelerate progress in improving rail safety. Previous studies have generally aimed at assessing the overall safety of railway regions, while the aim of the current study is to present a new approach to assess safety of railway regions with an emphasis on the capacity and capability of each region. In the prposed approach, by considering various aspects of the factors affecting railway safety, especially the capacity and capability of each region, a more impartial comparison has been made on the safety status of railway regions. Therefore, in line with this goal, first, a conceptual framework is developed in relation to the variables affecting safety and the capacity and capability of each region is taken into account. Then, using previous studies, the criteria needed to be implement in the conceptual framework are selected. In the next step, the Data Envelopment Analysis (DEA) model is used to evaluate the safety performance of 20 railway regions of Iran in the presented conceptual framework. In this evaluation, the data regarding safety information of railway regions of Iran in 2019 are used. Considering that some of the regions are efficient in this evaluation, the Anderson-Peterson efficiency is also calculated for the railway regions. The results showed that Region 1 had the best efficiency and Region 20 had the lowest efficiency corresponding to rail safety in 2019. Finally, the reference communities for each railway region were identified, as well as suggestions for improving the safety performance of each region

    Keywords: Evaluation of Safety of Railway Regions, Railway region Capacity andCapability, Data Envelopment Analysis, Anderson-Peterson
  • Mostafa Tamtaji*, MohammadReza Taghva, Kamran Feizi, SayedGholamHasan Tabatabaee Pages 88-119

    IT governance provides an organizational capability for IT strategic alignment for the organization by explaining structures, processes, and stakeholders. Development of IT governance framework based on corporate governance theories in accordance with the organizational environment, the success rate of this framework in realizing the strategic approach of IT partnership with business will increase significantly. In this paper, by reviewing the literature of basic theories of corporate governance, the dominant theories in IT governance are determined and then using a qualitative method of combining theories, the conceptual model of the combined hybrid governance theory developed for corporate governance is presented. The result is a scientific basis for the development of the IT corporate governance standard, which in the form of 10 processes, the development of a framework based on the participation of all stakeholders (stakeholder theory), decision-making based on the benefit-risk approach (transaction cost theory) and sustainable supply of resources Ensures competitive advantage (resource-based theory) in the organization.

    Keywords: Corporate governance, IT governance, governance theory, theorydevelopment
  • Sajad Pesarakloo*, Akram Esfahani nia, Zeinal Abedin Fallah, Saeid Ghorbani Pages 120-141

    The category of sports is of special importance in different parts of the Armed Forces, the purpose of this study was to investigate and prioritize the factors affecting the quality and success of sports teams of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran in international competitions The method of the present study was survey that conducted in the field. For this purpose, the statistical population of the present study 280 consisted of all managers, experts, coaches and athletes participating in the International Games of the Armed Forces in 1393 -1397. A modified questionnaire of prioritization of quality factors and sports success of Dr. Sajjadi et al. (2013) was used to collect information. It consisted of a two-item test with a 95% confidence interval of Clapper-Pearson to evaluate the effectiveness of managerial, behavioral, and environmental factors; their subfactors are used The results showed that there was a significant difference between the mean rank of rankings showed that the mean rank of behavioral factors was higher than the average rank of structural factors; There is a significant difference between the average rank of rankings also showed that the average rank of structural factors is higher than the average rank of environmental factors; There is a significant difference between the between the total rankings showed that the average rank of behavioral factors is higher than the average rank of environmental factors. Due to the effective behavioral, structural and environmental impact of the exercise, it is recommended to the managers and decision makers of sports events of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran, while recognizing the success factors and appropriate investment in this field, proper focus on these factors.

    Keywords: Armed Forces, Prioritization, Quality Enhancement, Success Factors, International Competitions
  • Ahmadreza Shoa Hasani*, Mohammadreza Karimi Ghohroudi, AbolghasemTaqvaee, Saeed Roshanzamir Pages 141-163

    To develop a terminology as a linguistic product, there are some approaches according to the topic area and needs of its developers. There are some approaches in which each could have weak and strong points that would be a challenge for developers. International Organization of Standardization (ISO) prescribes standardized guidelines to develop terminologies and thesauruses not nessiserlily obeying all linguistics rules but acquired minimum linguistics rules to address a diverse audience in all over the world. In current exploratory paper, according to comparative study and investigation of standard documents, the researcher has used co-word analysis method to develop an applied model in order to use for developing standardized documents of vocabularies in different scientific domains. To validate the model, the expert panel convenes several meetings. The proposed model was implemented and deployed to develop standard document, for knowledge management terms and definitions, as a pilot project. The findings reveal that, the proposed model tested successfully and the outcome was accepted by experts. The model is suggested to be used for other researchers to develop similar standard terminologies.

    Keywords: Co-word Analysis, Applied Model, Knowledge Management, Standard