فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 124، خرداد و تیر 1400)

مجله علمی شیلات ایران
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 124، خرداد و تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • عبدالحمید کریمی، محمدحسین ابراهیمی، مهرداد زمان پور*، محمود حافظیه، امان الله صلح جو صفحات 1-9

    این پژوهش برای ارزیابی وضعیت کیفی ترکیبات شیمیایی شامل رطوبت، پروتئین‏ خام، خاکستر خام، چربی خام، NDF (الیاف نامحلول در شوینده‏ خنثی) و ADF (الیاف نامحلول در شوینده‏ی اسیدی)، و امکان آلودگی به آفلاتوکسین و کپک در خوراک‏های پرواری ماهیان قزل‏آلای مورد استفاده در مزارع پرورش ماهی استان فارس و کارخانه‏های تامین کننده خوراک ماهی انجام شد. از بین کارخانه‏‏ هایی که سهم عمده در تامین خوراک GFT1 و GFT2 مورد نیاز مزارع پرورش ماهی در استان فارس را دارند، میزان پروتئین‏ خام خوراکGFT1 وGFT2 کارخانه شماره 2، از نظر پروتئین‏ با سه کارخانه دیگر تفاوت آماری معنی‏داری دارد (05/0<p). تنها خوراک GFT1 تولیدی درکارخانه شماره 2 تامین کننده حداقل میزان پروتئین‏ خام مورد نیاز ماهیان پرواری این گروه‏ ها بود. میزان پروتئین‏ خام خوراک GFT3 و GFT4 مربوط به کارخانه‏ های شماره 2 و 3 از کارخانه ‏های شماره 1 و 4 (05/0<p) بیش تر بود، ولی همه کارخانه‏ها، تامین کننده حداقل میزان پروتئین‏ خام مورد نیاز ماهیان این گروه بودند. نتایج بررسی آلودگی تمامی نمونه‏ه ای خوراک‏های پرواری (GFT1, GFT2, GFT3, GFT4) مزارع پرورش ماهی و کارخانه ‏های تامین کننده این خوراک‏ها به آفلاتوکسین و کپک نشان داد که میزان آلودگی از حد استاندارد کم تر است. در مجموع، با توجه به ترکیب شیمیایی متفاوت نمونه‏ های خوراک ماهیان پرواری موجود در مزارع، کارخانه‏ ای مختلف تامین کننده خوراک و عدم تامین نیاز ماهیان پرواری در سنین مختلف، پایش مستمر خوراک تولیدی در کارخانه ‏های مختلف و ارایه رهنمودهای اصلاحی در جهت بهبود وضعیت تغذیه‏ای ماهیان پرواری الزامی است.

    کلیدواژگان: خوراک، ماهی قزل آلا، مزارع پرورش ماهی، مدیریت پرورش
  • زهرا یعقوب زاده*، حسن نصرالله زاده ساروی، رضا صفری صفحات 11-22

    هدف از این تحقیق تغییرات روند کیفیت باکتریایی (باکتری های شاخص) آب و ارتباط آن با برخی از پارامترهای محیطی اطراف پرورش ماهی در قفس منطقه جنوبی دریای خزر (نوشهر- استان مازندران) می باشد. بدین منظور ،نمونه برداری از آب منطقه جنوبی دریای خزر در منطقه توسکاتوک شهرستان نوشهر در استان مازندران، از دی ماه 1396 لغایت آذر ماه 1397طی دوره پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان در فواصل مختلف (سایه قفس، 200 و 1000 متر) قفس استقرار یافته، صورت گرفت. نتایج نشان داد در کل دوره پرورش حداکثر میانگین کل باکتری های آب CFU/ml  18750 در ایستگاه 200 متری قفس، قبل از دوره پرورش و حداقل میانگین کل باکتری های آب CFU/ml  3250 در ایستگاه 200 متری قفس انتهای دوره پرورش مشاهده شد. حضور کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی در نمونه های آب به ترتیب 75/18% و 08/2% ثبت شد و استرپتوکوک مدفوعی آب در هیچ یک از ایستگاه های نمونه برداری مشاهده نشد و در این وضعیت پرورش ماهی در قفس سبب  آلودگی نبوده است. حداکثر و حداقل دمای آب، pH، کدورت، درصد اشباعیت و اکسیژن خواهی بیولوژیک به ترتیب برابر 50/26 و 00/7 درجه سانتی گراد، 71/8 و 29/8، 71/19 و 52/0 NTU،   87 و 160 درصد و 32/1 و 39/8 میلی گرم بر لیتر ثبت گردید. براساس آزمون مولفه اصلی، نتایج نشان داد که متغیرهای pH و دمای آب دارای بیشترین واریانس هستند و باکتری کل به همراه کدورت آب در مولفه سوم همبستگی مثبت معنی داری نشان داد (05/0<p). نتایج این مطالعه نشان داد که شیب مناسب منطقه، جریان مناسب آب در اطراف  قفس های کوچک مقیاس سبب کاهش آلودگی میکروبی در سایه قفس نسبت به ایستگاه های خارج از قفس شده است.

    کلیدواژگان: کیفیت باکتریایی، فیزیکوشیمیایی، قفس های پرورش ماهی، قزل آلای رنگین کمان، نوشهر
  • سلیم شریفیان*، بهاره شعبان پور صفحات 23-33

    در مطالعه حاضر میزان فلوروتانین، خواص آنتی اکسیدانی (بازدارندگی رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاء یون آهن) و میزان بازدارندگی آنزیم پلی فنول اکسیداز میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei) در عصاره های مختلف (اولیه و اتیل استاتی) استخراج شده با حلال های متانول 100% و 70% از جلبک های قهوه ای Nizimuddinia zanardinii، Sargassum ilicifolium، Sargassum cristaefolium و Stoechospermum marginatum مورد بررسی قرار گرفت. در میان گونه های مختلف جلبک های قهوه ای بالاترین میزان فلوروتانین (21/13 میلی گرم فلوروگلوسینول/ گرم)، بازدارندگی DPPH (64/72 %) و قدرت احیاء یون آهن (96/0) در عصاره اتیل استاتی جلبک N. zanardinii با حلال متانول 100% وجود داشت. با استفاده از TLC، در عصاره اتیل استاتی جلبک ترکیبات فلوروتانینی شامل فلوروگلوسینول، اکول، دی اکول و بی اکول شناسایی گردید. نتایج نشان داد که میزان فلوروتانین و فعالیت آنتی اکسیدانی در گونه های مختلف بسته به نوع جلبک، نوع عصاره و نوع حلال استخراجی متفاوت می باشد. میزان بازدارندگی آنزیم پلی فنول اکسیداز میگوی وانامی در میان عصاره ها و گونه های مختلف جلبک، متفاوت بود و بالاترین میزان بازدارندگی (11/71 %) در عصاره اتیل استاتی جلبک N. zanardinii اندازه گیری گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره های جلبکی با میزان فلوروتانین بالا دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی هستند و می توانند به عنوان بازدارنده های طبیعی و سالم آنزیم پلی فنول اکسیداز مطرح باشند.

    کلیدواژگان: جلبک قهوه ای، خواص آنتی اکسیدانی، بازدارندگی آنزیم پلی فنول اکسیداز، میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei)
  • علیرضا میرزاجانی*، کیوان عباسی، سیامک باقری، مهدی مرادی، بهرام کیابی صفحات 35-48

    دریاچه شهدای خلیج فارس (چیتگر) در شمال غرب تهران و در منطقه 22 شهری احداث شده است که علاوه بر ایجاد محیط تفریحی-گردشگری، ارزش فزاینده اقتصادی برای اراضی مجاور به همراه آورده است. روند کاهش کیفیت آب دریاچه و افزایش فراوانی ماهیان غیر اقتصادی و عمدتا غیر بومی مثل تیز کولی (Hemiculter leucisculus) و کاراس (Carassius gibelio) در آن تهدیدی برای اهداف مد نظر در دریاچه به شمار می روند. در راستای کنترل ماهیان غیر اقتصادی دریاچه گونه شکارچی اردک ماهی (Esox lucius) در دریاچه رهاسازی گردید. در این مطالعه تغییرات جمعیت ماهیان غیر اقتصادی پس از معرفی اردک ماهی در سال های 1397 و 1398 مورد ارزیابی قرار گرفت و رشد و تغذیه اردک ماهی بررسی گردید. با استفاده از روش برآورد جمعیت "لینکن -پترسون"  جمعیت ماهی کاراس از 20 هزار عدد به 3/8  هزار عدد و جمعیت تیز کولی در داخل دریاچه با روش صید در واحد تلاش از 712 هزار به حدود 3  هزار عدد کاهش یافته است. برآورد جمعیت تیز کولی از حاشیه دریاچه با استفاده از روش "جالی-سیبر" تغییر چندانی طی دوره بررسی نداشته است و دارای میانگین تعداد  400  عدد بوده است. اردک ماهی دریاچه با تغذیه مداوم از ماهیان دریاچه دارای افزایش وزن 7/3 گرم در روز بوده و تعداد آن 575  عدد برآورد گردید. با استفاده از نمونه های علامت دار نرخ رشد از حداقل 02/0 تا حداکثر 5/1 گرم متفاوت بوده است. در فعالیت تغذیه ای اردک ماهی، درصد حضور ماهی کاراس بیشتر از دو طعمه دیگر یعنی تیزکولی و آمور نما (Pseudorasbora parva) بوده است. با افزایش اندازه اردک ماهی، و کاهش ماهی تیزکولی با اندازه درشت، تنها ماهی مناسب که مورد تغذیه اردک ماهی قرار گرفته کاراس می باشد. در راستای کنترل بهینه ماهیان غیر اقتصادی دریاچه استفاده از ماهیان شکارچی با اندازه کوچک ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: دریاچه چیتگر، برآورد جمعیت، اردک ماهی، کاراس، تیزکولی
  • محمد بهزادی طایمه، محمدرضا کلباسی*، حامد پاک نژاد صفحات 49-60

    مطالعه حاضر به بررسی اثر محافظتی کویرستین بر سمیت نانوذرات نقره در بافت آبشش، مغز و نخاع ماهی زبرا پرداخته است. از این رو، تعداد 120 عدد ماهی زبرا (میانگین وزن 15±200 میلی گرم) را در 4 تیمار و 3 تکرار توزیع و به مدت 40 روز با خوراک کنترل منفی و مثبت (بدون افزودنی)، 200 و 400 میلی گرم کویرستین در کیلوگرم غذا تغذیه شدند. پس از پایان آزمایش تغذیه، تیمارهای کنترل مثبت، 200 و 400 میلی گرم کویرستین با غلظت 25LC نانوذرات نقره معادل 15/0 میلی گرم بر لیتر رویارو شدند. به طور کلی، نتایج آزمایش نشان داد که نانوذرات نقره باعث ایجاد عارضه های پرخونی، ادم، جداشدگی لایه اپیتلیال، واکویله شدن، هایپرتروفی، چسبندگی لامل های ثانویه، نکروز، هایپرپلازی، گرزی شدن، ضخیم شدن لامل های اولیه و ثانویه و خمیدگی لامل های ثانویه در بافت آبشش و همچنین عارضه پرخونی در بافت مغز و نخاع شدند. بیشترین شدت عارضه های مذکور در بافت های آبشش، مغز و نخاع مربوط به تیمار کنترل مثبت در مقایسه با کنترل منفی بود (05/0>p). علاوه براین، تیمار 200 و 400 میلی گرم کویرستین به ترتیب باعث کاهش شدت این عارضه ها حدود 35-25 درصد و 60-50 درصد در مقایسه با تیمار شاهد مثبت در بافت آبشش شد (05/0>p). همچنین این تیمارها سبب کاهش شدت عارضه پروخونی در بافت مغز در مقایسه با تیمار شاهد مثبت شدند (05/0>p). به طور کلی، نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از کویرستین سبب کاهش سمیت نانوذرات نقره می شود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که استفاده از ترکیبات آنتی اکسیدانی می تواند به عنوان یک استراتژی پیشگیری و درمانی برای کاهش سمیت نانوذرات نقره استفاده شود.

    کلیدواژگان: بافت شناسی، سمیت، کوئرستین، ماهی زبرا، نانوذرات نقره
  • حسن نصرالله زاده ساروی*، آسیه مخلوق، علی عابدینی، غلامرضا دریانبرد، محمد کاردر رستمی صفحات 61-73

    استفاده از الگوهای شوری مکانی، تصویری از منطقه تحت تاثیر یوتریفیکاسیون و تغییرات سطح تروفیک اکوسیستم را نشان می دهد. هدف از این مطالعه تعیین منطقه تحت تاثیر یوتریفیکاسیون ناشی از آب شیرین رودخانه ها با استفاده از سطح تروفیک  (TRIXcs)، ریسک یوتریفیکاسیون (UNTRIX) و منحنی پراکندگی مواد مغذی-شوری می باشد. همچنین داده های تحقیق حاضر با سال های پیشین مقایسه می گردد. این تحقیق طی سال های 98-1397 در هشت ترانسکت و در عمق 30-5 متر در سواحل ایرانی حوزه جنوبی دریای خزر انجام می گردد. نتایج نشان داد که تغییرات میانگین فصلی TRIXcs و UNTRIX به ترتیب برابر 59/5-94/4 و 17/4-57/3 بوده است که حداکثر سطح تروفیک و ریسک یوتریفیکاسیون در فصل تابستان مشاهده گردید. همچنین ایستگاه های نزدیک به ساحل (عمق 5 متر) دارای سطح تروفیک (TRIXcs) بالاتر بودند و در وضعیت ریسک یوتریفیکاسیون بالا (30/4=UNTRIX) قرار گرفتند. تغییرات TRIXcs و UNTRIX در بین نواحی مختلف (غربی، میانی و شرقی) معنی دار نبوده است (05/0>p). در تحقیق حاضر نقاط دارای حداکثر مقادیر آمونیم و سیلیس محلول در نزدیکی سواحل غربی در نیم خط انزلی و تحت تاثیر بزرگترین رودخانه سواحل جنوبی دریای خزر (نیم خط سفیدرود) ثبت شدند، اما نقاط دارای حداکثر مقادیر NOx و فسفر معدنی در ناحیه شرقی (نیم خط های امیرآباد و بندرترکمن) مشاهده گردیدند. ارتباط غیرخطی به دست آمده در الگوهای شوری مکانی بین NH4، NOx، DIP و DSi با شوری بیانگر آن است که جریان رودخانه ای و اختلاط ستونی آب بر تغییر غلظت مواد مغذی و سطح تروفیک در منطقه مورد مطالعه موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: سطح تروفیک، ریسک یوتریفیکاسیون، پراکندگی مواد مغذی-شوری، سواحل ایرانی، دریای خزر
  • مارال یعقوبی نمینی، محمدعلی سالاری علی آبادی*، رحیم عبدی، تورج ولی نسب، رائول زورنوزال بلمونته صفحات 75-91

    این مطالعه با هدف شناسایی و بررسی اثر شرایط محیطی بر تنوع و فراوانی کرم های پرتار در سواحل جنوب غربی دریای خزر (استان گیلان) انجام شد. نمونه برداری از رسوبات به صورت فصلی (تیر 1396 لغایت خرداد 1397) در چهار ایستگاه و سه عمق 1، 5 و 10 متر به کمک نمونه بردار گرب ون وین با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای دما، شوری، pH، اکسیژن محلول، کل مواد جامد معلق و کل مواد آلی در هر ایستگاه سنجش شد. در مجموع، تعداد 2711 عدد پرتار متعلق به 5 گونه از 5 جنس و 3 خانواده شناسایی شدند. بیشترین میزان فراوانی (39%) و توده زنده (78/894 میلی گرم بر متر مربع) با تراکم 1052 عدد متعلق به گونه Hypaniola kowalewskii و کمترین فراوانی (3%) و توده زنده (89/67 میلی گرم بر متر مربع) با تراکم 93 عدد متعلق به گونه Hypania invalida بود. میانگین تراکم در فصل های بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب 66/67، 25/81، 66/48 و 33/28 عدد در متر مربع بود. بیشترین میزان تنوع (16/2 گونه در متر مربع) و توده زنده (75/62 میلی گرم بر متر مربع) در فصل بهار و کمترین میزان تنوع (25/1 گونه در متر مربع) و توده زنده (23 میلی گرم بر متر مربع) در فصل زمستان مشاهده شد. بیشترین میزان تراکم (41/80 عدد در متر مربع)، تنوع (33/2 گونه در متر مربع) و توده زنده (83/70 میلی گرم بر متر مربع) متعلق به سواحل چمخاله و کمترین میزان تراکم (83/16 عدد در متر مربع)، تنوع (5/1 گونه در متر مربع) و توده زنده (41/31 میلی گرم بر متر مربع) متعلق به سواحل چابکسر بود. در بررسی اعماق مختلف بیشترین میزان تراکم (87/127 عدد در متر مربع)، تنوع (68/3 گونه در متر مربع) و توده زنده (107 میلی گرم بر متر مربع) در عمق 10 متر ثبت شد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که از بین فاکتورهای محیطی تنها بین کل مواد آلی با تنوع و تراکم و بین دما با تراکم رابطه معنی دار مستقیم وجود دارد. نتایج سطح پایداری گونه های مختلف در سواحل جنوب غربی دریای خزر نشان داد که گونه های Hediste diversicolor و Hypaniola kowalewskiiv به صورت موقتی و سایر گونه ها به صورت تصادفی وجود دارند.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، فراوانی، کرم های پرتار، سواحل جنوب غربی، دریای خزر
  • سید علی موسوی گلسفید*، شهرام عبدالملکی، محمدرضا بهروزخوش قلب، جلیل جلیل پور رودکلی، علی حلاجیان، مهدی علیزاده رودپشتی، میرحامد سید حسنی صفحات 93-102

    میزان صید ماهیان خاویاری در سواحل ایرانی دریای خزر طی دو دهه اخیر کاهش بسیار شدیدی یافته است. یکی از راه های احیاء ذخایر و بازسازی ذخایر ماهیان خاویاری، رهاسازی بچه ماهیان به رودخانه های منتهی به دریای خزر می باشد. در تحقیق حاضر به منظور بررسی کمی وکیفی بچه ماهیان خاویاری رهاسازی شده به رودخانه سفیدرود که شامل: ازون برون (Acipenser stellatus)، تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) و تاسماهی شیپ (Acipenser nudiventris) بودند، شاخص های رشد، درصد فراونی وزنی، نرخ رشد، ضریب چاقی، متوسط رشد روزانه، درصد بازماندگی بچه ماهیان رهاسازی شده طی سالهای 97-1396 مورد بررسی قرار گرفتند. میزان رهاسازی بچه ماهیان خاویاری در سال 1396 از این مرکز، 1865506 عدد بوده که تاسماهی ایرانی با3/69 درصد و میانگین وزنی 01/1±3/2 گرم، ازون برون با4/23 درصد و میانگین وزنی 06/1±34/2 گرم و تاسماهی شیپ با 3/7 درصد و میانگین وزنی56/2±61/5 گرم بوده است و در سال 1397، 1609448 عدد بچه ماهی خاویاری که تاسماهی ایرانی با 68 درصد و میانگین وزنی 75/0±65/1 گرم، ازون برون با 5/25 درصد و میانگین وزنی 4/1±68/2 گرم، تاسماهی شیپ با 5/6 درصدومیانگین وزنی 34/4±60/11 گرم بود. با توجه به آنالیز همبستگی پیرسون، تعداد روزهای پرورش در دو گونه از تاس ماهی ایرانی و ازون برون رهاسازی شده طی سال های 97-1396 به رودخانه سفیدرود با ضریب رشد، ضریب چاقی، نرخ رشد ویژه و سرعت رشد روزانه در انتهای دوره پرورش ارتباط منفی و مستقیم معنی داری داشت (05/0<p). همچنین میانگین رشد روزانه و نرخ رشد ویژه سال 1397 در مقایسه با سال 1396 در تاس ماهی ایرانی و ازون برون دارای اختلاف معنی دار (05/0<p) و در ازون برون بیشتر از بچه تاس ماهی ایرانی بوده است.

    کلیدواژگان: رهاسازی، بررسی کمی وکیفی، بچه ماهیان خاویاری، رودخانه سفید رود، دریای خزر
  • محمد خلیل پذیر*، اشکان اژدری، بابک قائدنیا، علیرضا فتحی، احسان حق شناس صفحات 103-115

    مقایسه سودآوری تراکم های مختلف ذخیره سازی پست لارو میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) در استخرهای خاکی مرسوم، در سال 1398 در دو مزرعه پرورش میگوی 20 هکتاری واقع در مجتمع پرورش میگوی دلوار استان بوشهر، در قالب دو سیستم نیمه متراکم و متراکم انجام شد. تراکم های ذخیره سازی شده در استخرهای 2/1 و 0/2 هکتاری مزرعه نیمه متراکم به ترتیب 17، 30 و 33، 42 قطعه در مترمربع  و در مزرعه متراکم به ترتیب 20، 30 ، 40، و 50 قطعه در مترمربع  بود. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین هزینه تولید (62-59 درصد) مربوط به هزینه تامین خوراک (غذای کنسانتره) و کمترین هزینه (3/0 درصد) مربوط به هزینه انرژی می باشد. اگرچه میزان توده زنده تولید شده در پرورش متراکم تقریبا 6/1 برابر پرورش نیمه متراکم بود اما در نهایت تولید در سیستم نیمه متراکم، سود خالص بیشتری در بر داشت به گونه ای که هزینه تولید هر کیلوگرم میگو در دو مزرعه پرورشی نیمه متراکم و متراکم 29 هزار ریال و سود خالص به دست آمده به ازاء هر کیلوگرم میگو به ترتیب 19 و 18 هزار ریال بود. به طور کلی، با توجه به نتایج به دست آمده سودآورترین تراکم ذخیره سازی شده در استخرهای 2/1 و 0/2 هکتاری به ترتیب تراکم های 33 و 40 قطعه در مترمربع  می باشد.

    کلیدواژگان: میگوی سفید غربی، Litopenaeus vannamei پرورش، تراکم، سود آوری، خلیج فارس
  • محمود محسنی*، مریم آفتابگرد، مصطفی کرمی نسب، محمداسماعیل راست روان، یونس گل علیپور صفحات 117-131

    بررسی حاضر به منظور تاثیر جیره غذایی محتوی مقادیر مختلف پودر سویا و آنزیم فیزایم بر شاخص های هماتولوژی و آنزیم‏های کبدی سرم در ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius)  با وزن متوسط 98/1±1/148 گرم، به مدت 85  روز انجام شد. بدین منظور، 240 عدد ماهی جوان آزاد دریای خزر در طرح کاملا تصادفی در  5 تیمار آزمایشی شامل تیمار 1 (جیره پایه + 2000 واحد بین المللی فیزایم در هر کیلوگرم غذا، تیمار 2 (جیره پایه حاوی20 درصد پودر سویا)، تیمار 3 (جیره پایه حاوی20 درصد پودر سویا + 2000 واحد بین المللی فیزایم در هر کیلوگرم غذا)، تیمار 4 (جیره پایه حاوی40 درصد پودر سویا) و تیمار 5 (جیره پایه حاوی40 درصد پودر سویا + 2000 واحد بین المللی فیزایم در هر کیلوگرم غذا) با دو تکرار در هر تیمار (20 عدد ماهی در هر تکرار) و نمونه شاهد [tv1] (تیمار صفر) (جیره پایه) توزیع شدند. نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر گلبول های قرمز خون و هماتوکریت به ترتیب در تیمارهای 1 و 3 مشاهده شدند، که فقط نسبت به تیمار 4 تفاوت های معنی داری را نشان دادند (05/0<p). بیشترین مقدار هموگلوبین در نمونه  شاهد مشاهده شد که به استثنای تیمار 1، نسبت به سایر تیمارها تفاوت معنی داری نشان داد (05/0<p). بیشترین تعداد گلبول های سفید خون (WBC) در تیمار 3 مشاهده شد که تفاوت معنی داری نسبت به سایر تیمارها نشان داد (05/0<p). کمترین مقادیر سرمی آنزیم های کبدی شامل لاکتات دهیدروژناز و آلکالین فسفاتاز (ALP) به ترتیب در تیمار 1 و نمونه شاهد ثبت شد که تفاوت معنی داری با تیمارهای 2 و 3 نشان نداد (05/0>p). از سویی، سطوح سرمی این آنزیم ها در تیمار 5 تفاوت معنی داری با تیمارهای 2 و 3 نشان ندادند (05/0>p). لذا، با توجه به نتایج مطالعه حاضر و عدم تفاوت معنی دار مقادیر اغلب پارامترهای مورد نظر بین نمونه  شاهد و تیمار 5، جایگزینی 40 درصد پودر سویا، حاوی 2000 واحد بین المللی آنزیم فیزایم در هر کیلوگرم غذا به جای پودر ماهی، جهت دستیابی به یک جیره اقتصادی بدون تاثیر منفی بر سلامت ماهی آزاد دریای خزر توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: پودر سویا (Glycine max)، فیزایم، هماتولوژی، آنزیم های کبدی، ماهی آزاد دریای خزر
  • سید رسول شاه حسینی*، رضا صفری، سید روح الله جوادیان صفحات 133-146

    در این پژوهش تاثیر پوشش خوراکی پولولان حاوی عصاره گیاه علف چشمه بر کیفیت و ماندگاری فیله فیل ماهی نگهداری شده در یخچال طی مدت زمان 16 روز مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا عصاره علف چشمه به دو روش فراصوت و غرقابی استخراج شد. مقادیر ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره تعیین شد. مقادیر ترکیبات فنلی برای عصاره غرقابی برابر  با 43/586 میلی گرم اسید گالیک بر گرم وزن خشک و برای عصاره فراصوت برابر 57/879 میلی گرم اسید گالیک بر گرم وزن خشک بود. همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره استخراجی به روش فراصوت به طور معنی داری بالاتر از عصاره استخراجی به روش غرقابی بود. بنابراین، عصاره استخراجی به روش فراصوت به پوشش خوراکی افزوده شد. 4 تیمار فیله فیل ماهی شامل شاهد، پوشش پولولان، پوشش پولولان+ عصاره ppm 500، پوشش پولولان+ عصاره ppm 1000 به صورت دوره ای مورد ارزیابی شیمیایی قرار گرفتند که شامل بررسی مقادیر عدد پراکسید (PV)، مقادیر تیوباربیوتیک اسید (TBA)، اسید چرب آزاد (FFA)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVBN) و pH بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تیمارهای حاوی عصاره گیاه علف چشمه فساد اکسیداتیو را در فیله ماهی به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کاهش نشان می دهد و نتایج مشاهده شده در تیمار حاوی پوشش پولولان+ عصاره ppm 1000 نسبت به سایر تیمارها بهتر است. مقادیر pH و مجموع بازهای نیتروژنی در تیمار مذکور نیز معنی دار بود. تیمار شاهد تنها تا 6 روز از محدوده مجاز شیمایی برخوردار بود اما تیمار حاوی پوشش پولولان+ عصاره ppm 1000 تا انتهای دوره نگهداری از مقادیر مجاز برخوردار بود. نتیجه گیری نهایی نشان می دهد که پوشش پولولان به همراه عصاره علف چشمه می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی سبب تاخیر فساد شیمیایی و افزایش عمر ماندگاری فیله فیل ماهی شود.

    کلیدواژگان: فیله، فیل ماهی، پوشش خوراکی، پولولان، عصاره علف چشمه
  • علینقی سرپناه*، زانیار غفوری، کیوان عباسی صفحات 147-159

    مروارید ماهی (Acanthobrama urmianus) گونه ای بوم زاد از خانواده کپورماهیان در حوضه دریاچه ارومیه است و از لحاظ اکولوژیک و صید تفریحی اهمیت دارد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی ارتباط میزان هماوری با طول، وزن و سن این ماهی در دو رودخانه مهابادچای و سیمینه رود بود و نمونه برداری ماهیان از آذر لغایت اوایل خرداد ماه طی سال های 91-1390 با استفاده از تور پرتابی و تور گوشگیر صورت گرفت. نتایج بررسی بر 107 نمونه ماهی ماده مراحل 5-4 رسیدگی جنسی نشان داد که هم آوری مطلق این ماهی 27228-1567 (9/6991±3/11954) عدد تخمک به قطر 42/1-35/0 (32/0±82/0) میلی متر و هماوری نسبی 9/633-9/87 با میانگین 7/120±6/282 می باشد. همچنین با افزایش سن و اندازه بدن ماهی، میزان هماوری مطلق افزایش نشان داد. بین هم آوری مطلق (AF) و طول کل (میلی متر)  (TL) معادله (789/0=2r) 54/3TL0034/0=AF و بین هم آوری مطلق و وزن بدن (گرم) (W) معادله (766/0=2r) 66/1W272/23=AF برقرار بود. نتایج نشان داد میزان هماوری در ماهیان مهابادچای در دامنه های طولی ثابت، کمتر از سیمینه رود بود.

    کلیدواژگان: Acanthobrama urmianus، هماوری مطلق، مهابادچای، سیمینه رود
  • مهرناز بنی اعمام*، کیوان اجلالی خانقاه، فرزین علی ملایری صفحات 161-173

    در سال های اخیر بزرگ بی مهرگان کفزی، ساکن رسوبات اثرات ناشی از آلودگی های محیطی را به صورت تغییر در تنوع یا تراکم خود منعکس می کنند، به همین دلیل در مطالعات پایش زیستی بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. عملیات نمونه برداری به مدت یک سال (1395) و طی چهار فصل بهار (اوایل اردیبهشت)، تابستان (اواخر مرداد)، پاییز (اواخر آبان) و زمستان (اواخر بهمن) از رسوبات سطحی بنادر جنوب شرقی دریای خزر (ترکمن، فریدونکنار) انجام شد. در هر نیم خط، نمونه های رسوب از لایه سطحی از 3 عمق متفاوت 5، 10 و 15  متری  با نمونه بردار گراب ون وین[1]  انجام شد. نمونه های رسوب توسط دستگاه [2]ICP-OES (مدل Varian Vista -MPX) طبق استاندارد (D5258-92,2013 ASTM) برداشت شدند. جهت ارزیابی تنوع، غالبیت و غنای ماکروینتوزها منطقه مورد مطالعه از شاخص شانون وینر، شاخص غنای گونه ای و شاخص مارگالف استفاده شد. کمترین شاخص شانون وینر در فصل بهار (63/0) در فصل تابستان(25/0) ودر فصل پاییز (54/0) ، فصل زمستان (37/0) در ایستگاه فریدونکنار، کمترین شاخص مارگالف در فصل بهار در (45/0) در فصل تابستان (25/0) و در فصل پاییز (46/0) ودر فصل زمستان در ایستگاه فریدونکنار (28/0) به دست آمد. در مطالعه حاضر، تراکم ومیزان شاخص های شانون و مارگالف در ایستگاه های و فصل های مختلف با هم اختلاف معنی داری داشتند (05/0>p) و نشان دهنده تغییرات زمانی و مکانی در ساختار جوامع بنتیک در منطقه می باشد می توان نتیجه گرفت که بنادر جنوب شرق دریای خزر از نظر میزان تنش و آلودگی در حد متوسط است .

    کلیدواژگان: جوامع ماکروبنتیک، فلزات سنگین، رسوب، دریای خزر
  • حبیب سرسنگی علی آباد، ابوالفضل ناجی*، سید رضا سید مرتضائی، ایمان سوری نژاد، آرش اکبرزاده صفحات 175-185

    جهت بررسی اثر سیستم بیوفلاک بر کیفیت آب، عملکرد رشد، شاخص‌‌های ایمنی و ترکیب لاشه تیلاپیای‌‌نیل در تراکم‌‌های مختلف، بچه ماهیان با میانگین وزنی 05/0±2/3 گرم در دو تیمار تراکمی 500 و 1000 قطعه در متر مکعب در سیستم بیوفلاک و برای هر تراکم یک گروه شاهد، هر یک با سه تکرار ذخیره‌‌سازی و طی یک دوره 50 روزه پرورش یافتند. نتایج نشان داد میزان یون آمونیوم در تیمارهای بیوفلاک کمتر و میزان نیتریت و نیترات بالاتر از شاهد بود. مواد جامد معلق، حجم فلاک و تعداد باکتری‌‌ها با افزایش تراکم، افزایش یافت. بیشترین میزان وزن نهایی (9/12گرم)، ضریب رشد ویژه (21/3 % در روز) و نیزکمترین میزان ضریب تبدیل غذایی (91/0) در تیمار بیوفلاک با تراکم 500 عدد در متر مکعب حاصل شد (05/0p<). بازماندگی در تیمارهای مختلف تفاوت معنی‌‌داری نداشت (05/0p>). میزان لیزوزیم، ایمونوگلوبولین و کاتالاز در تیمارهای بیوفلاک به طور معنی‌‌داری از شاهد متناظر بالاتر بود (05/0p<). مقدار پروتئین و چربی لاشه در تیمارهای بیوفلاک از شاهد متناظر بالاتر بود، ولی این اختلافات معنی‌‌دار نبود (05/0p>). تراکم 500 قطعه در متر مکعب از نظر آماری، شاخص‌‌های مناسب‌‌تری در پی داشت اما با توجه به اختلاف اندک رشد و ضریب تبدیل غذایی از سویی و عدم اختلاف در میزان بازماندگی بین تراکم‌‌های 500 و1000 قطعه در متر مکعب و نیز بهره‌‌وری بالاتر از آب و فضا، تراکم 1000 قطعه در متر مکعب برای پرورش بچه ماهی تیلاپیا در سیستم بیوفلاک پیشنهاد می‌‌گردد.

    کلیدواژگان: تیلاپیا، بیوفلاک، تراکم، ایمنی
  • رضا صفری*، زهرا یعقوب زاده صفحات 187-193

    در سال های اخیر بروز شکوفایی جلبکی ناشی از نودولاریا به یکی از مشکلات جدی تبدیل شده که زندگی موجودات آبزی ساکن، حوضه جنوبی دریای خزر را به مخاطره انداخته است. نودولاریا جزء سیانو باکتریها بوده و بواسطه تولید سم نودولارین از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. در این مطالعه، ابتدا سه گونه سودوموناس شامل Pseudomonas aeruginosa، P.putida و P. fluorescens از مصب رودخانه تجن جداسازی و با استفاده از تست های بیوشیمیایی شناسایی شدند. به منظور ارزیابی روند تغییرات نودولاریا لوگ CFU/ml105 و گونه های سودوموناس لوگ های CFU/ml107و CFU/ml108در مقیاس آکواریوم، 30 تیمار انتخاب و به مدت 10 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که روند کاهشی نودولاریا در تیمارهای حاوی گونه سودوموناس آیروجینوزا و مخلوط باکتریها نسبت به سایر بهتر بوده و لوگ CFU/ml108باکتری دارای تاثیر مهارکننده بیشتری نسبت به CFU/ml107 بوده است. در کشت دو لایه نیز تیمارهای اخیر دارای اثر جلبک کشی و دو تیمار فلورسانس و پوتیدا دارای خاصیت مهارکننده رشد جلبک بودند. نتیجه گیری که از این مطالعه حاصل میشود آن است که گونه های مختلف سودوموناس قادر به کاهش جمعیت جلبک نودولاریا در شرایط آزمایشگاهی بوده و در تیمارهای ترکیبی ، نتایج بدست آمده بهتر بوده است.

    کلیدواژگان: شکوفایی جلبک مضرHAB، Nodularia، Pseudomonas، کنترل زیستی
|
  • Abdolhamid Karimi, Mohammadhosein Ebrahimi, Mehrdad Zamanpoore*, Mahmood Hafezieh, Amanollah Solhjoo Pages 1-9

    This study was carried out to evaluate the qualitative status of chemical analysis including moisture, crude protein, crude ash, crude fat, NDF, (Insoluble fibers in neutral detergent) and ADF. (Insoluble fibers in acidic detergent), and the possibility of aflatoxin and mold contamination in fattening salmon feed used in fish farms in Fars province and fish feed supply factories. The obtained data were analyzed using SPSS software and Duncan test was used to compare the means of the data. The results showed that crude protein in feed GFT1 and GFT2 of factory No.2 had statistically significant difference (P<0.05) from other three factories. Only feed of a factory No. 2 provides the minimum amount of crude protein required for fish in these groups. The amount of crude protein in GFT3 and GFT4 related to factories 2 and 3 higher than that in factories 1 and 4 (p<0.05), but all factories have the minimum amount of crude protein needed by this group. The results of contamination of all samples of forage feed (GFT1, GFT2, GFT3, and GFT4) of fish farms and factories to aflatoxins and mold showed that the contamination rate is lower than the standard. In general, due to the different chemical composition of feed samples in fish farms, different feed supply factories and failure to meet the needs of fish at different ages, it is mandatory to continuous monitoring of feed produced in different factories and providing corrective guidelines to improve nutritional status of fattening fish.

    Keywords: nutrition, feed, Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss), fish rearing farm
  • Zahra Yaghoubzadeh*, Hassan Nasrallahzadeh Saravi, Reza Safari Pages 11-22

    The aim of this study was to investigate the changes in the bacterial quality trend (indicator bacteria) of water and its relationship with some environmental parameters around fish cages culture in the southern Caspian Sea region (Nowshahr-Mazandaran province). For this purpose, water sampling of the southern region of the Caspian Sea in the Tuskatok region of Nowshahr city in Mazandaran province took from January 2017 to December 2016 during the rainbow trout cage culture period at different distances cage (cage shade, 200 and 1000 m).The results showed that in the whole cage culture period, the maximum average of 18750 CFU/ml water bacteria was observed in the 200 m cage station before the cage culture period and the minimum average of 3250  CFU/ml water bacteria was observed in the 200 m cage station at the end of the cage culture period. The presence of total coliform and fecal coliform in water samples was recorded as 18.75 and 2.08%, respectively, and fecal streptococcus water was not observed in any of the sampling stations and in this situation, fish cages culture did not cause contamination. Maximum and minimum water temperature, pH, turbidity, saturation percentage and biological oxygen demand are 26.50 and 7.00 °C, 8.71 and 8.29, 19.71 and 0.52 NTU, 87 and 160, respectively. Percentage of 1.32 and 8.39 mg/l were recorded. Based on the principal component analysis (PCA), the results showed that the variables of pH and water temperature had the highest variance and the total count along with water turbidity in the third component showed a significant positive correlation (p<0.05). As a result, the proper slope of the area, the proper flow of water around the small-scale cages has reduced the microbial contamination in the shade of the cage compared to the stations outside the cage.

    Keywords: Bacterial quality, Physicochemical, Fish cage culture, Rainbow trout, Nowshahr
  • Salim Sharifian*, Bahare Shahbanpour Pages 23-33

    At the present study, phlorotannin content, antioxidant properties (DPPH free-radical scavenging and ferric reducing power) and inhibitory of polyphenoloxidase enzyme from Vannamei shrimp (Litopenaeus vannamei) in different extracts (first and ethyl-acetate) extracted from brown seaweeds Nizimuddinia zanardinii, Sargassum ilicifolium, Sargassum cristaefolium and Stoechospermum marginatum with methanol 100% and 70% were investigated. Among different seaweeds species, the highest amount of phlorotannin (13.21 mg PHG/g), DPPH scavenging (72.64%) and reducing power (0.96) were measured in the ethyl-acetate extract of N. zanardinii in methanol 100% treatment. Phlorotannin compounds including Eckol, Dieckol, Bieckol were identified by using of TLC in the ethyl acetate extract of N. zanardinii. The results showed that phlorotannin content and antioxidant activity varies in different species depending on seaweed specie, type of extract and type of extraction solvent. The amount of Vannamei shrimp polyphenoloxidase inhibition was different between various extract and seaweeds; and the highest amount of inhibition (71.11%) was measured in the ethyl-acetate extract of N. zanardinii. The results of present study showed that seaweed extracts with high amount of phlorotannins content could be considered as natural and safe polyphenoloxidase enzyme inhibitor.

    Keywords: Brown seaweed, Antioxidant properties, Polyphenoloxidase inhibition, Vannamei shrimp (Litopenaeus vannamei)
  • Alireza Mirzajani*, Keyvan Abbasi, Siamak Bagheri, Mehdi Moradi, Bahram Kiabi Pages 35-48

    Lake of the Persian Gulf Martyrs has been constructed in the northwest of Tehran in 22 urban areas, which in addition to creating a recreational-tourism environment, has caused an increasing economic value to the adjacent lands. The declining water quality of the lake and the increasing abundance of rough and invader fishes such as Prussian carp (Carassius gibelio) and Sharpbelly (Hemiculter leucisculus) are a threat for ecosystem of the lake. In order to control these fishes, pike (Esox Lucius) as a predator was released in the lake. After introduction of pike was studied its diet and growth, and the changes of invasive fish population in 2018-2019. Lincoln–Petersen method showed that the population of Prussian carp was decreased from 20,000 to 8,300 individuals in lake. CPUE showed that population of Sharpbelly has been reduced from 712,000 to about 3,000 individuals in the lake. Using Jolly-Seber method, population of Sharpbelly from the lake shore did not change much during the study period. The population of Pike was estimated at 575 that with continuous feeding of invader fishes had a weight gain of 3.7±6.1 grams per day. The occurrence percentage of Prussian carp was more than other preys; Sharpbelly and topmouth gudgeon (Pseudorasbora parva). Due to the increase in the size of the Pike, the small fish in the lake do not have much nutritional benefit for the pike and in the current situation, only the Prussian carp fish are fed. In order to better control of the invader fish, the use of small-sized predatory fish seems necessary.

    Keywords: Chitgar Lake, Population estimation, Pike, Prussian carp, Sharpbelly
  • Mohammad Behzadi Tayemeh, MohammadReza Kalbassi* Pages 49-60

    The present study was objected to determine of (Qu) on of silver nanoparticles (AgNPs) in gill, brain, and spinal cord tissues of . To this end, the fish (n= 120; average weight= 200±15 mg) were assigned into 4 treatments (in three replicate) and fed with experimental diets containing following additive for 40 days: negative and positive controls (without additive), low dose of Qu (L.Qu, 200 mg kg-1 ), and high dose of Qu (Qu, 400 mg kg-1 ). After feeding trial, the fish were exposed at LC25 silver (0.15 mg L-1). The results of this study showed that AgNPs induced histopathological changes of edema, aneurism, epithelial lifting, , hypertrophy, fusion of lamellae, necrosis, hyperplasia, mucous secretion, clubbed tips, and curvature in gill tissue, and blood congestion in and spinal cord tissues. The highest severity of these histopathological changes observed in the positive control when compared to (p<0.005). treatment reduced the severity of these changes about 25-35% when compared to (p<0.005). The fish fed Qu illustrated the lowest severity of changes (p<0.005). Furthermore, L.Qu and Qu treatments decreased the severity of blood congestion in brain tissue (p<0.005). , taken together, could be as a preventive and therapeutic strategies to ameliorate toxicity of AgNPs.

    Keywords: histopathology, Toxicity, Quercetin, Zebrafish, Silver Nanoparticles
  • Hassan Nasrollahzadeh Saravi*, Asieh Makhlough, Ali Abedini, Gholamreza Daryanabard, Mohammad Kardar Rostami Pages 61-73

    The spatial salinity patterns which give a picture of the area affected by eutrophication and trophic status changes at the ecosystem. The aim of this study was to determine the area affected by freshwater eutrophication using trophic level (TRIXcs), the risk of eutrophication (UNTRIX) and the nutrient-salinity scatter diagram. Also, the data of the present study are compared with previous year of studies. This research was conducted during 2018 to 2019 in eight transects and at 5, 10 and 30 meter depths of Iranian coasts of southern Caspian Sea. The results showed that mean seasonal changes of TRIXcs and UNTRIXcs were 4.94-5.59 and 3.57-4.17, respectively, which the highest trophic level and risk of eutrophication was observed in summer season. In addition to, trophic level (TRIXcs) risk of eutrophication (NUTRIX=4.30) of near the coast (5m depth) were high. Mean of TRIXcs and UNTRIX between different regions (western, middle and eastern) were not significant. In the present study, the maximum amounts of ammonium and soluble silica near the west coast were recorded in Anzali transect and also under the influence of the largest river Sefidrud in the southern shores of the Caspian Sea, but the points with maximum NOx and phosphate values were observed in the east (Amirabad and Bandar-e-Turkmen transects). The nonlinear relationship between NOx, NH4, DIP and DSi with salinity indicates that river flow and water mixing were affected nutrient concentration and changes of trophic levels in the study area.

    Keywords: Trophic index, Risk of eutrophication, Nutrients- Salinity, Iranian coast, Caspian Sea
  • Maral Yaghoubi Nemini, MohammadAli Salari Aliabadi*, Rahim Abdi, Tooraj Valinassab, Raul Zornoza Belmonte Pages 75-91

    This study aimed to identify the effect of environmental conditions on the diversity and abundance of polychaetes in the southern shores of the Caspian Sea in Guilan, Iran. Sampling of seasonal sediments was done (June 2017 - May 2018) in 4 stations and three depths of 1, 5 and 10 m with the help of a Van Veen grab sampler with cross section of 225 cm2 and three replications. Temperature, salinity, pH, dissolved oxygen, suspended solids and organic matter were recorded at each station. A total of 2711 polychaetes belonging to 5 species, 5 genera from 3 families were identified. The highest abundance was related to H. kowalewskii (39%) and the lowest abundance was related to H. invalida species (3%). The mean density in the four seasons of spring, summer, fall and winter was 67.66, 81.25, 48.66, and 28.33 worms per m2, respectively. The highest species diversity was 2.16 species per square meter and the biomass of 62.75 mg/m2 in spring and the lowest was in winter. The highest density, diversity and biomass were 80.41 worms per square meter, 2.33 species per square meter and 70.83 mg/m2 on the shore of Chamkhaleh, respectively; and the lowest were 16.83 worms per square meter, 1.5 species per square meter, and 31.41 mg/m2 on the shore of Chaboksar, respectively. The highest density, diversity and biomass were 127.87 per square meter, 3.68 species per square meter and 107 mg/m2 at a depth of 10 meters, respectively. The correlation results showed that among environmental factors, only organic matter had a direct significant relationship with species diversity. Density had a significant direct relationship with temperature and organic matter. Other factors did not show a significant relationship. The results of stability level of different species in the southern shores of the Caspian Sea (Guilan province) showed that N. diversicolor and H. kowalewskii species exist temporarily and other species randomly.

    Keywords: Biodiversity, Frequency, Polychaetes, Southwestern shores, Caspian Sea
  • Sayed Ali Mousavi Golsefid*, Shahram Abdolmalaki, MohammadReza Behrouz Khoshghalb, Jalil Jalilpour Roudkoli, Ali Hallajian, Mehdi Alizadeh Roudposhty, MirHamed Seyed Hassani Pages 93-102

    The catch of the sturgeon has declined severely in the last two decades in the Iranian waters of the Caspian Sea. One of the methods for restocking and rehabilitation of the sturgeon stock, is releasing fingerlings and juveniles fish into the rivers leading to the Caspian Sea. In the present study, in order to a quantitative and qualitative evaluation of the sturgeon fingerlings released into the Sefidrood River, which included: stellate sturgeon (Acipenser stellatus), Persian sturgeon (Acipenser persicus) and Ship sturgeon (Acipenser nudiventris), growth indices, weight frequency percentage, growth rate, condition factor, average daily growth and survival percentage of released juveniles were studied during 2017-2018. The total of 1865506 fingerlings of sturgeon released in 2017 from Shahid Dr.Beheshti Sturgeon Restoration and Genetic Conservation Center which comprised Persian sturgeon with 69.3% and the average weight of 2.3±1.01 g, stellate sturgeon with 23.4%  and the average weight of 2.34±1.06 g, and Ship sturgeon with 7.3% and the average weight of 5.61±2.56 g, and  the  total of 1609448 sturgeon fingerlings released in 2018 which included Persian sturgeon with 68% and the average weight of 1.65±0.75 g, stellate sturgeon with  25.5%  and the average weight of 2.68±1.4 g, and Ship sturgeon with 6.5% and the average weight was 11.6±4.34g. Based on the Pearson correlation analysis, there were a negative correlation between the number of culture days for two species of Persian sturgeon and stellate sturgeon released during the years 2017-2018 in Sefidroud River and growth coefficient, condition factor, specific growth rate and daily growth rate at the end of rearing period (p<0.05). Also, the mean daily growth rate and specific growth rate of Persian sturgeon and stellate sturgeon fingerlings in 2017 were significantly higher (p<0.05) compared to 2018 and even in stellate sturgeon were higher than in Persian sturgeon.

    Keywords: Releasing fingerlings, Quantitative, qualitative study, Sturgeon fingerlings, Sefidroud River, Caspian Sea
  • Mohammad Khalil Pazir*, Ashkan Ajdari, Babak Ghaednia, Alireza Fathi, Ehsan Haghshenas Pages 103-115

    Comparison of profitability of different densities of Litopenaeus vannamei post larvae stocked in earthen ponds, in two 20-hectares shrimp farms base on semi-intensive and intensive culture system located in Delvar site in Bushehr province was performed, in 2019. The ponds with area of 1.2 and 2 ha. In semi-intensive farm was stocked with 17, 30 and 33 42 PL/m2, respectively. In intensive farm the pond was stocked 20, 30 and 40, 50 PL/m2 in the pond of 1.2 and 2 hectare, respectively. The result showed that the cost of feed (59-62%) was the highest cost and the cost of energy included the lowest cost in shrimp rearing. Production in semi-intensive system was more economical, despite of total biomass were produced in intensive system approximately 1.6 times more than semi-intensive. However, total cost of shrimp production was 29 thousand Rials/kg while the net profit was in semi-intensive and intensive culture system 19 and 18 thousand Rials/kg, respectively. According to the obtained results, the most profitable density is 33 and 40 pieces/m2 in 1.2 and 2 hectare, respectively.

    Keywords: Litopenaeus vannamei, Culture, Density, profitability
  • M. Mohseni*, M. Aftabgard, M. Karaminasab, M. Rastravan, Y. Golalipour Pages 117-131

    This study was conducted to examine the effect of diets containing various amounts of soybean meal and Phyzyme® XP on hematological indicators and serum liver enzymes in Caspian trout (Salmo caspius) with the average weight of 148.1±1.98 g for 85 days. For this purpose, 240 pieces of juvenile Caspian trout were randomly distributed in six treatments, including control treatment (basic diet) and five experimental treatments including  treatment I (basic diet + 2000 IU/kg diet of Phyzyme® XP), treatment II (basic diet containing 20% soybean meal), treatment III (basic diet containing 20% soybean meal + 2000 IU/kg diet of Phyzyme® XP), treatment IV (basic diet containing 40% soybean meal), and treatment V (basic diet containing 40% soybean meal + 2000 IU/kg diet of Phyzyme® XP) with two repetitions per treatment (20 pieces of fish per repetition). The largest amounts of red blood cells and hematocrit were observed in treatments I and III, respectively, which was significantly different only from treatment IV (p<0.05). The largest amount of hemoglobin was observed in the control treatment, which was significantly different from other treatments, except treatment I (p<0.05). The highest number of white blood cells was observed in treatment III, which was significantly different from other treatments (p<0.05). The lowest serum levels of the liver enzymes, including lactate dehydrogenase and alkaline phosphatase, were recorded in treatment I and control treatment, respectively, which showed no significant difference from treatments II and III (p>0.05). Besides, serum levels of these enzymes in treatment V showed no significant difference from treatments II and III (p>0.05). Therefore, according to the results of the present study and no significant differences in the values of most of the parameters between the control treatment and treatment V, it is recommended to replace 40% soybean meal containing 2000 IU/kg diet of Phyzyme® XP, instead of fish meal, in order to achieve an affordable diet without any negative impact on health parameters in the Caspian trout.

    Keywords: Soybean meal (Glycine max), Phyzyme® XP, Hematology, Liver enzymes, Caspian trout
  • Seyed Rasool Shahhoseini*, Reza Safari, Seyed Roholla Javadian Pages 133-146

    In the present study, the effect of Pullulan coating with watercress extract on the quality and shelf life of fresh beluga sturgeon fillet stored in a refrigerator over a period of 16 days was investigated. First, the watercress extract was extracted by ultrasound and soxhlet (solvent) method and the amount of phenolic compounds and antioxidant activity of the extract (DPPH free radical activity test) were determined. The values of phenolic compounds for soxhlet extract were equal to 586.53 mg gallic acid per gram of dry weight and for ultrasonic extract was 879.57 mg/g dry weight and the antioxidant properties of watercress extracted by ultrasound were significantly higher than soxhlet method (p<0.05), so ultrasound extracts were added to the pullulan coating. Then, 4 treatments were included: control, pullulan coating, pullulan coating + watercress extract 500 ppm, pullulan coating + watercress extract 1000 ppm were analyzed by biochemical parameters such as peroxide value (PV), thiobarbithic acid (TBA), free fatty acid (FFA), total volatile base nitrogen (TVB-N) and pH). The results showed, natural preservation delayed chemical spoilage in compared with control treatment (p<0.05). According to the results pullulan coating + watercress extract 1000 ppm significantly retarded lipid oxidation by decreasing peroxide value and thiobarbituric acid production in the samples and it had the lowest total volatile basic nitrogen and pH (p<0.05). The control treatment had only the allowed chemical range for up to 6 days, but the treatment containing pullulan coating + 1000 ppm extract had the allowed values until the end of the storage period. The final conclusion showed that the coating of pullulan with watercress extract could act as a natural antioxidant, delaying chemical degradation and prolonging the shelf-life of fish fillets.

    Keywords: fresh beluga sturgeon, edible coating, pullulan, watercress extract
  • Alinaghi Sarpanah*, Zaniar Ghafouri, Keyvan Abbasi Pages 147-159

    Acanthobrama urmianus is an endemic species of Cyprinidae family in the Urmia Lake basin and important for ecological and sport fishing. The main purpose of this study was to investigate the relationship between the fecundity with length, weight and age in two rivers of Mahabadchai and Siminerud and sampling was carried out from December to June using cast-net and gill-net. The result of the study on 107 female fish specimens from maturity stages 4 and 5 showed that the absolute fecundity of this fish is 1567 to 27228 (11954.3±6991.9) eggs with a diameter of 0.35 to 1.42 and the relative fecundity is 87.9 to 633.9 with an average of 282.6±120.7. Also, with increasing age and size of the fish body, the absolute fecundity increased. Between the absolute fecundity and the total length of equation F= .0034TL 3.545 (r2=.789) and between the absolute fecundity and the weight of the equation F=23.272W1.665 (r2=.766) obtained. The results showed that the rate of fecundity in Mahabadchai in the constant length range was less than Siminerud River.

    Keywords: Acanthalburnus urmianus, Absolut fecundity, Mahabadchai, Siminerud
  • Mehrnaz Baniamam*, Kivan Ejlalikhanakhah, Farzinali Malayeri Pages 161-173

    Investigating the quantitative and qualitative characteristics of resources is one of the key pillars of sustainable development and sound management practices in various fields of environment, fisheries and agriculture. The impact of pollutants on organisms varies according to their type and volume of input. These effects at the highest levels cause the destruction of the fauna and flora of the area and in small amounts eliminate the resistant species. In recent years large-scale invertebrates inhabit sediments reflecting the effects of environmental contamination as a change in their diversity or density, which is why more attention has been paid to biological monitoring studies. In each half-line, sediment samples were taken from the surface layer at 3 different depths of 5, 10, 15 m. Sediment samples were analyzed by ICP-OES (Varian Vista -MPX model) according to ASTM D5258-92, 2013. Shannon Wiener Index, Species Richness Index and Margalef Index were used to assess the Diversity, Dominance and Richness of Macrobentic in the study area. On average, the lowest Shannon Wiener Index of Fereidonkenar Port in spring (0.63), in Summer (0.25), in Autumn (0.54), in Winter (0.37). The lowest Margalev Index of Fereidonkenar Port in Spring (0.45), in Summer (0.25), in Autumn (0.46), in Winter (0.28) was achieved. In the present study, were significantly  higher (p<0.05) compared to Shannon and Margalph Index. Also, the result  shown were different temporal and spatial variations in the structure of Benthic Communities and  stress and contamination were moderate.

    Keywords: Benthic communities, Heavy metals, Sediment, Torkman, Fereidonkenar Ports
  • Habib Sarsangi Aliabad, Abolfazl Naji *, Seyd Reza Seyd Mortezaei, Iman Sourinejad, Arash Akbarzadeh Pages 175-185

    An experiment was conducted to evaluate the effect of biofloc system on water quality, growth performance, immunity and body composition of Nile tilapia at different stocking densities. Fry (3.2±0.05 g) stocked in 500 and 1000/m3 in biofloc and clear water system (as control) in three replicates and reared for 50 days. Results showed that the lowest TAN and highest nitrite and nitrate were observed in BFT treatments. Total suspended solid, floc volume and bacteria increased by increasing stocking density. Maximum final weight (12.9g), SGR (3.21 %/day), survival (100%) and the best FCR (0.91) were obtained in BFT (500/m3). There were no significant differences in survival among treatments (p>0.05). Lysozyme, immunoglobulin and catalase of fishes in the biofloc treatments were significantly (p<0.05) better than control. Proximate analysis revealed that protein and lipid content of fishes in BFT were slightly higher than control groups but these differences were not significant. It seems that although fishes in BFT 500/m3 statistically showed better indices than others but due to small differences in growth indices and feed conversion ratio in one hand and no difference in survival rate between 500 and 1000/m3. On the other hands, the study suggests the stocking density of 1000/m3 for larviculture of tilapia in biofloc system to use water and equipment more efficiently.

    Keywords: Tilapia, Biofloc, Density, Immunity
  • Reza Safari *, Zahra Yaghoubzadeh Pages 187-193

    In recent years the incidence of algal blooms caused by Nodularia to become one of the serious problems and is threated life of aquatic organisms in the southern Caspian Sea. Nodularia is Blue - green algae (cyanobacteria phylum) and due to production of nodularin toxin is importance. In this study, the first, three species of Pseudomonas including Pseudomonas aeruginosa, P .putida and P. fluorescens were isolated from Tajan river estuary and identified using biochemical tests and compared to standard species. The trend of Nodularia spumigena biomass (log 5) and Pseudomonas species (log 7 and 8) were examined in 30 treatments for 10 days in aquarium scale. The results showed that the decline trend of Nodularia in P. aeruginosa and mixed species treatments were better than other treatments and log 8 of bacterium was also more inhibitory effect than to log 7. Similar results were observed in double layer on agar medium and latter treatments had algaecide effect on nodularia. However, P. putida and P. fluorescens treatments had algaestatic properties. The conclusion showed that different strains of Pseudomonas are able to reduce the population of algae N. spumigena in aquarium scale and the results observed in combination treatment were better than other treatments.

    Keywords: Nodularia spp., Pseudomonas spp., Algal bloom, Biological control