فهرست مطالب

رهیافت - پیاپی 81 (بهار 1400)

نشریه رهیافت
پیاپی 81 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیرا ندیر خانلو*، مهدی گودرزی، آرش موسوی، محمد ابویی اردکان، سپهر قاضی نوری صفحات 1-19
    مسایل مرتبط با دارایی ها و مالکیت فکری در حوزه پژوهش و نوآوری نقش مهمی ایفا می کنند. بویژه در مورد پژوهش ها و پروژه هایی که با مشارکت موسسات پژوهشی، دانشگاه ها و بخش های مختلف انجام می گیرند و نحوه شناسایی، مدیریت و تعیین مالکیت فکری نتایج و نوآوری های ایجاد شده، نیازمند تدابیر ویژه ای است؛ تا هم منافع کلیه طرف ها حفظ شود و هم بیشترین بازده حاصل شود. در این پژوهش به بررسی مسایل مرتبط با دارایی های فکری پروژه های تحقیق و توسعه مشارکتی که علاوه بر مشارکت نهادهای پژوهشی و صنایع، از بودجه های عمومی و دولتی هم بهره مند هستند، پرداخته شده است. به این منظور مطالعه تطبیقی بین دو نمونه از برنامه های جاری در سطح جهان یعنی برنامه افق 2020 اتحادیه اروپا و برنامه مراکز پژوهش مشارکتی استرالیا انجام شده است. این دو برنامه به دلیل سابقه طولانی و بهبود مستمر در تنظیمات مرتبط با دارایی ها و مالکیت فکری برای انجام مطالعه، انتخاب شده اند و کلیه اسناد و مستندات مرتبط با دارایی های فکری در این برنامه ها مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس مطالعه تطبیقی انجام شده مراحل، گام ها و مسایل اصلی مرتبط با دارایی ها و مالکیت فکری در این گونه پروژه ها استخراج شده است که شامل سه مرحله پیش از آغاز، اجرا و پایان مشارکت هستند. این مراحل به ترتیب مشتمل بر پنج، سه و سه گام هستند که در هر گام مسایل اصلی و مهم مورد توجه در رابطه با دارایی ها و مالکیت فکری شناسایی شده اند. این مسایل شناسایی شده در هر گام و مرحله، می توانند راهنمای عملی برای مدیریت دارایی های فکری در طرح ها و پروژه های تحقیق و توسعه مشارکتی باشند که از طریق منابع و بودجه های عمومی تامین مالی می شوند؛ تا از این طریق کلیه جوانب مربوط به دارایی های فکری و همچنین منافع و اهداف طرف های مشارکت مدنظر قرار گرفته و به نحو شایسته تامین گردد.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه مشارکتی، مالکیت فکری، برنامه افق 2020، برنامه مراکز پژوهش مشارکتی، بودجه عمومی
  • صفحات 5-6
  • امیر عسگری*، علی خورسندی طاسکوه، سعید غیاثی ندوشن، سید سروش قاضی نوری، محمدصادق خیاطیان یزدی صفحات 21-41

    نواحی نوآوری به عنوان ماهیت های ایجادکننده و اشاعه دهنده زیست بوم نوآوری در سال های اخیر بسیار مورد توجه دانشگاهیان، پژوهشگران، سیاست گذاران و کسب وکارها قرارگرفته اند. این پژوهش قصد دارد تا با نگاهی عمیق به زیرساخت های ایجاد کننده نواحی نوآوری، درک کاملی از رویکردهای اصلی ایجادکننده آنان، ماهیت و خط سیر زمانی توسعه و درنهایت مدل استقرار آنان بپردازد. به دلیل ماهیت چندرشته ای و چند بعدی ادبیات پیشین، این پژوهش از روش فراترکیب استفاده می نماید. حجم زیاد مطالب و نیاز به دقت کافی، ما را برآن داشت تا از روش نوین داده کاوی نیز برای استخراج گویه ها و بررسی بسامدتکرار آن ها در منابع استفاده نماییم. یافته های این پژوهش در گام نخست، شاخص های مورد نیاز برای ایجاد زیست بوم نوآوری منتج به ناحیه و در گام دوم، مفهوم، ماهیت، پاردایم های ایجادی و توسعه ای و در نهایت مدل استقرار ناحیه نوآوری بر اساس پارادایم های بالادستی را آشکار می سازد. دستاوردهای این پژوهش برای علم ورزان، سیاست گذاران و افراد اجرایی فعال در حوزه های آموزش عالی، کسب وکار و فناوری از آن جهت مهم است که نقش، جایگاه، زنجیره ارزش و زیرساخت های تمامی عناصر را در کنار هم و در یک نظام یکپارچه به تصویر می کشد.

    کلیدواژگان: ناحیه نوآوری، زیست بوم نوآوری، سیاست گذاری فناوری، آموزش عالی، مدیریت نوآوری
  • لیلا منصوری فر*، مژگان سمندر علی اشتهاردی صفحات 43-58
    نوآوری مسیولانه به معنای احساس مسئولیت تمام ذینعان یک نوآوری در قبال اثرات اجتماعی، اخلاقی و زیست محیطی آن است. روند شتابان شکل گیری نوآوری ها و گستردگی و نرخ بالای نفوذ آنها، خصوصا در حوزه های زیست فناوری و فناوری های ارتباطات و اطلاعات، اتخاذ رویکرد نوآوری مسیولانه را ضروری می سازد. مقاله حاضر، با هدف معرفی و ترویج این مفهوم، به روش توصیفی- مروری و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و بررسی متون و ادبیات این حوزه تدوین شده است. این پژوهش، ضمن تعریف دقیق مفهوم نوآوری مسیولانه و بررسی سیر تکامل آن، به چالش ها و ساز و کارهای پیاده سازی آن می پردازد. یافته های مقاله حاکی از آنست که در نوآوری مسیولانه، جهت دهی به نوآوری، پیش از پیدایش آن (رویکرد پیشنگر) از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از جهت دهی، فراتر از کاهش اثرات زیانبار اجتماعی، اخلاقی و زیست محیطی نوآوری است: جهت-دهی به نوآوری ها برای رفع ابرچالش های جامعه و کمک به نوآوران، از ابتدای فرآیند نوآوری برای لحاظ کردن دغدغه ها و معیارهای پذیرش اجتماعی و در نتیجه پیشگیری ازعدم استقبال جامعه و شکست نوآوری است. نکته مهم دیگر مورد تاکید این مقاله اینست که از آنجاییکه در نوآوری مسیولانه، تنها ناظر بر نوآوری، نهاد متمرکز حاکمیتی (دولتی) نیست، بلکه کلیه ذینفعان یک نوآوری مسیول هستند، شفاف بودن فرآیند نوآوری برای همه ذینفعان، ضروری است و برای برقراری این مهم، وجود قوانین مالکیت فکری از اهمیت ویژه ای برخوردار می-گردد. ضرورت ایجاد حکمرانی نوآوری در برقراری نوآوری مسیولانه، از دیگر نکات مورد تاکید این مقاله است که با تسهیل در مشارکت ذینفعان و به کارگیری منشور اخلاقی، استانداردها و مجوزها امکان پذیر می گردد.
    کلیدواژگان: نوآوری مسئولانه، ذینفعان، پذیرش اجتماعی
  • شیما مرادی*، ساجده عبدی صفحات 59-72
    هدف

    تاکید علم باز بر شفافیت در ارایه داده، روش، یافته هر اقدامی است که در چرخه علم صورت می-پذیرد، و می کوشد تا از تعصب، تبعیض ، سوگیری سهوی، و عمدی جلوگیری کند، لیکن نیل به علم باز به-صورت همه جانبه، ممکن است نگرانی هایی را از بعد اخلاقی ایجاد نماید. این اثر ضمن تبیین علم باز، به بررسی ظرفیت ها، و موانع دستیابی به آن در جوامع پرداخته، مباحث اخلاقی پیرامون آن را موشکافانه بررسی کرده، و توصیه های سیاستی مربوط به اخلاق علم باز را پیشنهاد داده است.

    روش

    مقاله حاضر به روش کتابخانه ای و مبتنی بر بوده است، و نمونه های عملی رویایی علم باز و اخلاق در چرخه علم در دنیا را ارایه داده است.

    یافته ها: 

    علم باز حرکتی همه جانبه است تا تمام اجزاء یک فعالیت یا اثر علمی از ابتدا تا انتها برای همه اقشار جامعه در دسترس باشد، و سه مولفه اصلی داده باز، ارتباطات علمی باز، و دسترسی آزاد را در بر می گیرد. اجرای همه جانبه علم باز نیازمند بسترسازی و فرهنگ سازی در میان همه ارکان جامعه، از تولیدکننده علم تا مخاطبان آن است.

    نتیجه گیری: 

    علم باز ترویج شفافیت، تکرارپذیری نتایج، و افزایش دامنه انتشار علم را به دنبال دارد، و برای حصول این اهداف، توجه به ملاحظات حقوقی و اخلاقی الزامی است. بر این اساس، توصیه های سیاستی شده اند تا جوامع به سوی علم باز مسیولانه حرکت کنند.

    کلیدواژگان: علم آزاد، علم همگانی، اخلاق انتشار، سیاستها، علم باز مسئولانه
  • علیرضا نصر اصفهانی*، ناصر باقری مقدم صفحات 73-90
    به نظر می رسد محققان تاکنون با رویکردی مقایسه ای به اسناد راهبردی امنیت انرژی کشورهای پیشرو توجه نداشته اند. بر این مبنا هدف این نوشتار، مطالعه تطبیقی راهبردها و سیاستهای امنیت انرژی کشورهای منتخب جهت ارایه درس آموخته هایی برای امنیت انرژی ایران است. رویکرد این پژوهش مطالعه تطبیقی و هدف آن توصیفی-تطبیقی مبتنی بر مقالات، کتاب ها و اسناد راهبردی است. نمونه در دسترس در این مطالعه مشتمل بر هشت کشور شامل کشورهای پیشرو در شاخص های امنیت انرژی شامل آمریکا، ژاپن، دانمارک، روسیه و بعضی از رقبای منطقه ای ایران شامل ترکیه، رژیم صهیونیستی، عربستان، عراق و قطر انتخاب شده است. در این پژوهش پس از بررسی مسئله تحقیق، به مقایسه شباهت ها و تفاوت ها کشورهای مورد مطالعه از منظر سیاستهای امنیت انرژی پرداخته شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد مهم ترین درس آموخته های کشورهای موفق در حوزه امنیت انرژی شامل توجه مستمر دولتها و درک ضرورت ارتقای امنیت انرژی در ذهن دولتمردان؛ توجه برنامه ریزان و سیاستگذاران به تغییرات مفهوم و ابعاد امنیت انرژی و بازنگری راهبردها در بخش انرژی با توجه به شرایط جدید پیش رو؛ توجه به بافت و ظرفیتهای هر منطقه در سیاستگذاری در حوزه امنیت انرژی؛ هماهنگی، سازگاری و همراستایی سیاست ها و راهبردهای تدوین شده در حوزه امنیت انرژی؛ و ساز و کارهای پیگیری و نظارت مشخص برای تقویت امنیت انرژی است.
    کلیدواژگان: امنیت انرژی، مطالعه تطبیقی، راهبردهای انرژی
  • محمد غفاری فرد*، هاشم ملکی نصر، سید محمد حاذق صفحات 91-108

    اقتصادی که در ساختار آن دانش نهادینه شده باشد، می تواند مطابق با مقتضیات زمان، به مهارت و تخصص، خلاقیت و نوآوری دست یابد و کسب این ویژه گی ها موجب افزایش بهره وری، افزایش درآمدها و اشتغال، رشد اقتصادی و کاهش بیکاری خواهد شد. بنابر این با توجه به اهمیت و کارایی دانش در ساختار اقتصادی، هدف این تحقیق؛ بررسی اثر شاخص ترکیبی اقتصاد دانش بنیان بر بیکاری در استان های ایران می باشد که با استفاده از داده های سال های 1390-1397 با رویکرد داده های تابلویی از روش حداقل مربعات کاملا اصلاح شده، انجام شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بین شاخص ترکیبی اقتصاد دانش بنیان و بیکاری، رابطه منفی و معنادار وجود دارد. به نحوی که باافزایش اقتصاد دانش بنیان در استان های ایران بیکاری کاهش می یابد. همچنین افزایش مخارج عمرانی دولت، تولید ناخالص داخلی و صادرات باعث کاهش نرخ بیکاری در استانها میشود و افزایش نابرابری و تورم در کشور اثر معکوس بر بیکاری دارد. بنابراین سیاستگذاران اقتصادی کشور درکنار سیاستهای توسعه صادرات و رونق اقتصادی در مناطق می بایست سیاستهای توسعه اقتصاد دانش بنیان را در دستور کار خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: شاخص های ترکیبی اقتصاد دانش بنیان، بیکاری، داده های تابلویی، روش حداقل مربعات کاملا اصلاح شده
  • محمدصادق صدیقی، احمد برومند کاخکی*، سعید اصغری، شهرام توفیقی صفحات 109-133
    هدف

    اهمیت زمینه های مرتبط با حوزه سلامت به عنوان دغدغه اصلی صاحب نظران، سیاست گذاران و متولیان نظام سلامت بر کسی پوشیده نیست. فقدان رویکرد آینده نگرانه در سیاست گذاری و برنامه ریزی سلامت کشور، احتمال ظهور مشکلات سیستمی و تبعات هزینه ای را افزایش می دهد. آینده پژوهی در سلامت با مطالعه، تحقیق و بررسی نظام مند معطوف به زمان آینده، عوامل کلیدی و محیط درون و برون سیستمی را شناسایی کرده و با اتکا به فهم ظرفیت های آتی، کمک شایانی در امر تصمیم گیری می نماید.

    روش

    در این مقاله نویسندگان با مرور طرح های داخلی و خارجی آینده پژوهی در سلامت و توسعه تحقیقاتی پیرامون آن، مهم ترین و رایج ترین روش های آینده اندیشی در حوزه سلامت را استخراج کرده و با استفاده از منطق ریخت شناسی، نتایجی در خصوص حوزه های کاربری آن ها گردآوری کرده اند. با توجه به نیاز سیاست مداران و تصمیم گیران عرصه سلامت کشور، در این مقاله اجمالا مصادیق کاربردی و نحوه کاربست روش های اصلی آینده پژوهی در حوزه سلامت عرضه شده و بر اساس آن ها و مصاحبه های خبرگانی و پنل کارشناسی، مقایسه صورت گرفته است. به کمک مطالعات مروری و تطبیقی، امکان مقایسه و تشخیص نقاط قوت و ضعف هر روش به دست آمده است و نتایج آن در جدولی ارایه شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

     کاربست روش های آینده پژوهی در نظام سلامت ملی ایران می تواند به منزله سیستم هشداردهنده ای برای آگاهی از فرصت ها و تهدیدات پیش از بحران، یا مطالعات پشتیبان و تصمیم یار نظام سلامت به حساب آید. اگر فهم و تسلطی بر نحوه و شرایط پیاده سازی تکنیک ها به وجود آید، آنگاه می توان به مزیت آینده نگری در نظام سلامت امیدوار بود و زمینه ای برای جایگزین ساختن رویکرد پیشگیرانه به جای واکنش گری در سیاست های سلامت کشور ایجاد نمود.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، روش های آینده نگاری، تصمیم گیری، نظام سلامت، خدمات بهداشت و درمانی
|
  • Samira Nadir Khanlo *, Mehdi Goodarzi, Arash Mousavi, Mohammad Abooyee Ardakan, Sepehr Ghazinoory Pages 1-19
    Intellectual property related issues play an important role in the field of research and innovation. Especially in the case of research and projects carried out with the participation of research institutes, universities and other various parties from government and industry, it is necessary to have some special measures and methods for identifying, managing and assigning ownership of results and created innovations; In such a way that interests of all parties be served and also the highest efficiency be achieved. In this study, we attempted to investigate intellectual property issues related to publicly funded cooperative research and development projects. For this purpose, a comparative study has been conducted between two cases of ongoing worldwide programs; the EU’s Horizon 2020 program and the Australian Cooperative Research Centers program. These two programs have been selected for this study due to their long history and continuous improvement in the settings related to intellectual property and assets. All documents in these programs which are related to intellectual property have been reviewed. Based on the comparative study, the main phases, steps and issues related to intellectual property and assets in such projects have been extracted, which include three phase; before the start, implementation and end of the partnership. These phases consist of five, three, and three steps, respectively, in which the main and important issues related to intellectual property and assets are identified. These identified issues at each step can be a practical guide for managing intellectual property in collaborative R&D projects funded by public resources and budgets; In this way, all aspects related to intellectual property as well as the interests and goals of all parties are considered and adequately secured.
    Keywords: cooperative R&D projects, intellectual property, Horizon 2020 program, Cooperative Research Center program
  • gholamali montazer Pages 5-6
  • Amir Asgari *, Ali Khorsandi Taskoh, Saeed Ghiasi Nodooshan, Seyed Soroush Ghazinoori, MohammadSadegh Khayyatian Yazdi Pages 21-41

    Innovation districts as creators and disseminators of the innovation ecosystems have been highly regarded by academics, researchers, policymakers, and businesses in recent years. This study aimed to fully understand the main approaches that create innovation districts, the concept and development timeline, and finally, an implementing model by an in-depth look at the infrastructures. Due to the multidisciplinary and multidimensional nature of the previous literature, this study used the meta-synthesis method. The need for sufficient accuracy, besides the voluminous contents of previous research, led us to use the new data mining method to extract items and check their frequency of use in the resources. In the first step, the findings reveal the indicators needed to create an innovation ecosystem. In the second step, the findings reveal the concept, nature, and development paradigms. Finally, the finding provides the innovation districts' implementing model based on upstream paradigms in the third one. The findings are essential for scientists, policymakers, and executives active in the fields of higher education, business, and technology because they reveal the roles, positions, value chains, and infrastructures of all required elements together in an integrated system to shape an innovation ecosystem.

    Keywords: Innovation District, innovation ecosystem, Technology policy, Higher education, innovation management
  • Leila Mansourifar *, Mojgan Samandar Ali Eshtehardi Pages 43-58
    Responsible innovation means the sense of responsibility of all stakeholders of an innovation to its social, moral and environmental effects. The rapid pace of innovation and its breadth and high rate of influence, especially in the fields of biotechnology and information and communication technologies, necessitate a responsible approach in this regard. The present article, with the aim of introducing and promoting this concept, has been compiled in a descriptive-review method and based on library studies and related literature review. This research, while accurately defining the concept of responsible innovation and examining its evolution, addresses the challenges and mechanisms of its implementation. The findings of the article indicate that in responsible innovation, orienting to innovation before its emergence (predictive approach) is of particular importance. The purpose of orientation goes beyond mitigating the harmful social, ethical, and environmental effects of innovation; it helps innovators from the beginning of the innovation process to address concerns and social acceptance issues and thus prevention of community rejection and failure of innovation. Another important point emphasized in this article is that since in responsible innovation the centralized (governmental) governing body is not the only supervisory entity but all stakeholders of that innovation are also responsible for, the transparency of the innovation process is essential for all stakeholders and consequently the existence of intellectual property laws is of particular importance. The need to establish innovation governance in responsible innovation is another point emphasized in this article, which is made possible by facilitating stakeholder participation and the application of ethical charters, standards and licenses
    Keywords: Responsible Innovation, Stakeholders, Societal desirability
  • Shima Moradi *, Sajedeh Abdi Pages 59-72
    Purpose

    The main focus of open science is on transparency in data sharing, method, and finding in every single action of science, preventing prejudice, discrimination, and biases. However, stepping toward open science comprehensively may raise ethical concerns. This paper was to define open science, identify capacities and barriers while demonstrating the ethical related issues. It also provided relevant policy recommendations regarding open science ethics

    Methodology

    This paper was a literature-based paper using an evidence-based approach. It provided ethical evidences and initiatives in open science relevant practices over the world.

    Findings

    Open science (OS) is a comprehensive movement that addresses all the components of scientific activity or work available to all segments of society from beginning to end. It involves the three main components of open data, open scientific communication, and open access. The broad implementation of OS requires culture-building among society, from scientists to the audiences.

    Conclusion

    Open science promotes transparency, repeatability, and increase the scope of science dissemination. Achieving these goals, it is essential to consider legal and ethical issues. Accordingly, policy recommendations have been made to move toward responsible Open Science.

    Keywords: OS, Publishing ethics, Policies, Responsible Open Science
  • Alireza Nasresfahani *, Naser Bagheri Moghaddam Pages 73-90
    It seems that researchers have not yet paid attention to the strategic energy security documents of leading countries with a comparative approach. Accordingly, The purpose of this article is a comparative study of energy security strategies and policies of selected countries to provide lessons learned for energy security in Iran. The approach of this research is comparative study and its purpose is descriptive-comparative based on articles, books and strategic report. The sample available in this study includes eight countries including leading countries in energy security indicators i, including the United States, Japan, Denmark, and some of Iran's regional competitors, including Turkey, the Israeli regime, Saudi Arabia, Iraq, and Qatar, have been selected. this study, after examining the research issue, the similarities and differences of the studied countries from the perspective of energy security policies have been compared. The findings of this study show that the most important lessons learned from successful countries in the field of energy security include the constant attention of governments and the understanding of the need to improve energy security in the minds of government officials; Attention of planners and policy makers to changes in the concept and dimensions of energy security and review of strategies in the energy sector according to the new conditions ahead; Paying attention to the context and capacities of each region in energy security policy; Coordination, compatibility and alignment of policies and strategies developed in the field of energy security; And specific follow-up and monitoring mechanisms to strengthen energy security.
    Keywords: Energy Security, Comparative study, Energy Strategies
  • Mohammad Ghaffary Fard *, Hashem Maleki Nasr, Mohammad Hazegh Pages 91-108

    An economy that is institutionalized in the structure of knowledge can achieve skills and expertise, creativity and innovation in accordance with the requirements of the time, and the acquisition of these characteristics will increase productivity, increase incomes and employment, economic growth and reduce unemployment. Therefore, considering the importance and efficiency of knowledge in the economic structure, the purpose of this research; The effect of the combined index of knowledge-based economy on unemployment in the provinces of Iran has been done using the data of the years 1390-1397 with the approach of panel data from the fully modified least squares method. The results show that there is a significant negative relationship between the combined index of knowledge-based economy and unemployment. In such a way that the increase of knowledge-based components in the provinces of Iran reduces unemployment in them. Also, the increase in government construction expenditures, GDP and exports will reduce the unemployment rate in the provinces and increase inequality and inflation in the country will have an adverse effect on unemployment. Put on the agenda.

    Keywords: Combined indicators of knowledge-based economy, unemployment, Panel Data, fully modified least squares method
  • MohammadSadeq Sediqi, Ahmad Borumand Kakhki *, Saeed Asghari, Shahram Tofighi Pages 109-133
    Purpose

    Increasing evidence highlights the significance of foresight for those who are involved in the healthcare system. Lack of prospective approaches squanders countries' income and increases the chance of emergence of predicaments. Futures Studies in health by systematically studying, researching and examining the future, identifying key factors and the internal and external environment of the system and relying on the understanding of future capacities, helps in decision making.

    Method

    In this paper, the authors extracted the most common approaches in foresight of health and also interviewed with Iranian experts of the field. By presenting international and domestic practices of health foresight, we compared different foresight techniques and summerized their strengths and weaknesses. Providing inclusive perception of which techniques to use and under which circumstances it is appropriate to apply foresight methods.

    Findings and Conclusions

    This paper gives a better understanding of foresight methods and how prospective approaches can be beneficial in healthcare. Therefore, decision makers and healthcare professionals can develop a preventive approach instead of a reactive approach by enhancing exploratory and strategic dimension in health policies. Undoubtedly, the position of health and the way of providing relevant services in the world of the future and even in the next decade is very different from the picture of today. 

    Keywords: Foresight, Foresight Methods, Decision making, Health System, Health Care Services