فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی زن - پیاپی 48 (تابستان 1400)

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 48 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا ثمنی *، معصومه شهریاری، مهتاب عیدی صفحات 1-14

    هدف این پژوهش واکاوی روایت زنان از آثار فردی، اجتماعی و بین‌المللی اجتماع اربعین حسینی است. جامعه پژوهش، زنان شرکت کننده در راه‌پیمایی اربعین حسینی بود و نمونه شامل 12 نفر از زنانی بود که دست کم یک بار تجربه حضور در پیاده‌روی اربعین را کسب کرده‌ بودند که به صورت گلوله‌برفی انتخاب شدند. طرح پژوهش توصیفی-تحلیلی بود که بر اساس رویکرد نظریه پردازی داده‌بنیاد و با استفاده از مصاحبه نیمه‌ساختار یافته صورت پذیرفته‌است و به منظور تکوین و تعمیق نظریه، در هرمرحله از انجام مصاحبه که به نظر می‌رسید ارتباط نظری میان مفاهیم جدید و نظریه برقرار است از روش نمونه‌گیری نظری استفاده شد. تحلیل داده‌ها و کدگزاری آن‌ها نیز از طریق نرم‌افزار Maxqdaصورت پذیرفت، در مجموع از میان داده ها، 137 کد باز، 33 مفهوم، 14مقوله و 2 مفهوم عمده استخراج گردید. نتایج پژوهش حاکی از وجود آثار مهم و متعدد حضور زنان در مراسم اربعین حسینی به عنوان یک کنگره بین‌المللی و میعادگاه شیعیان است که تاثیر بسزایی بر ارتقای دیدگاه بین‌المللی نسبت به جایگاه زنان در مذهب تشیع دارد تا جایی که می‌تواند دال بر ضرورت مشارکت زنان در مراسم فرهنگی اجتماعی اسلامی همچون اربعین حسینی باشد.

    کلیدواژگان: آثار فردی، آثار اجتماعی، آثار بین المللی، اجتماع زنان در اربعین، اربعین حسینی
  • فاطمه رحمتیان، شهریار شهیدی*، امیرعلی نجومیان، فاطمه باقریان، لیلی پناغی صفحات 15-25

    هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های اجتماعی- فرهنگی زنانگی در داستان های هزارویک شب شهرزاد می باشد. جامعه پژوهش داستان های هزار و یک شب بود . نمونه مورد بررسی داستان هایی بود که خوانش جنسیتی داشتند. طرح پژوهش کیفی، که با روش تحلیل تماتیک صورت پذیرفت. مفاهیم زنانگی بر مبنای محتوای زنانه ویا قهرمان داستان در داستان های عاشقانه، داستان های خیالی، داستان های سفری، داستان های جن و پری و داستان های آموزشی، حکمت و پرهیزکاری مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از تحلیل محتوا بدست آمد. یا فته ها نشان داد که زن، محوری ترین موضوع داستان های هزار ویک شب است و در تمامی داستان ها نقش دارد . و مهم تر این که هزارویک شب اثری است که خلق آن به یک زن (شهرزاد) منسوب شده است. شهرزاد با قصه گویی توانست روایت جدیدی از زنانگی را بیان کند که نه تنها خود را از مرگ برهاند بلکه سرزمینش را با زنانگی آشتی دهد. در واقع زنانگی را از حاشیه به متن آورد تا صدایش شنیده شود.

    کلیدواژگان: مولفه های اجتماعی-فرهنگی، زنانگی، داستان های هزار و یک شب شهرزاد
  • سیده زهره بزرگ نژاد شیاده، میثم موسایی*، سید رضا معینی صفحات 27-37

    هدف پژوهش حاضر بررسی راهکارهای زنان شاغل در مواجهه با فشار نقش می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان متاهل شاغل شهر بابل بودند. روش نمونه گیری هدفمند بود که با توجه به کیفی بودن روش پژوهش از روش اشباع نظری برای تعداد آزمودنی ها استفاده شد. در این پژوهش تعداد 18 شرکت کننده برای تحلیل کیفی انتخاب شدند. طرح پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوا بود. گردآوری اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای و میدانی انجام گرفت. سپس اطلاعات از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته با زنان شاغل جمع آوری و به روش کدگذاری نظری و با استفاده از نرم افزار MAXQDA 10و بر اساس نظریه های نقش اجتماعی و تعارض کار و خانواده تحلیل شدند. مفاهیم و مقولات از شرکت کنندگان و عبارت های معنا دار آنان پدیدار شد، به بیان دیگر ؛ تحلیل محتوا از نوع قیاسی استقرایی انجام گرفت؛ بدین صورت که در برخی قسمت ها، با توجه به حساسیت نظری، مفاهیم مهم استخراج و نام گذاری شدند. سپس با استفاده از تکنیک تلخیص، برحسب وجوه اشتراک مفاهیم، مقولات اساسی مشخص شدند. یافته ها نشان داد که زنان راهکارهایی چون؛ انکار یا کتمان فشار نقش، سازگاری، توانمندسازی جسمی و روحی، برنامه ریزی کردن، استفاده از مراکز خدماتی، کاهش نقش های سنتی و اجتماعی را در مواجهه با فشار نقش برمی گزینند.

    کلیدواژگان: راهکارها، فشار نقش، زنان شاغل
  • شهرام سلامی *، محمد مظهری صفحات 39-54

    هدف پژوهش حاضر بررسی حقوق زنان در حوزه حقوق شهری در پرتو اسناد بین المللی حقوق بشر می باشد. جامعه پژوهش حقوق زنان می باشد. نمونه مورد بررسی حوزه حقوق شهری زنان بود. طرح پژوهش توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات از طریق اسنادی و کتابخانه‌ای با بررسی حقوق زنان در اسناد بین المللی حقوق بشر و تطبیق آن ها با قانون اساسی و قوانین حوزه شهری (حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی) انجام شد. با استفاده از تحلیل توصیفی نتایج نشان داد که زنان در بسیاری از کشورهای در حال توسعه از حقوق اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بهره کمتری نسبت به مردان می برند. هم چنین حقوقی هم چون حق اشتغال، حق بهره‌مندی از حداقل امکانات مالی برای داشتن زندگی شرافتمندانه، حق حضور و مشارکت در فضاهای مختلف اجتماعی و فرهنگی، حق برخورداری از تسهیلات مناسب جابجایی در شهر، حق امنیت اجتماعی و شهری، حق مشارکت در کلیه برنامه‌ریزی‌ها و تصمیم‌گیری‌های اجتماعی و شهری، حق سلامت و حق آموزش از مهم‌ترین حقوق زنان در حوزه حقوق شهری می‌باشند.

    کلیدواژگان: حقوق زنان، حقوق شهری، اسناد بین المللی حقوق بشر
  • زهره جلالی، پرویز عسگری*، علیرضا حیدرئی، بهنام مکوندی صفحات 55-68

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر بخشی روش درمانی مبتنی برشفقت و درمان مبتنی برتعهد و پذیرش بر دشواری تنظیم هیجان در دانش آموزان دختران دارای اختلال نافرمانی مقابله ای بود. جامعه آماری  شامل تمام دختران دبیرستانی شهرستان رامهرمز در سال تحصیلی 98-1397 بود. روش نمونه گیری بدین صورت بود که از بین کلیه مدارس دخترانه  جامعه مذکور، دانش آموزان دختری که طبق نظر متخصصین مراکز مشاوره آموزش و پرورش  تشخیص اختلال نافرمانی مقابله ای گرفته بودند، تعداد 60 نفر به  صورت تصادفی انتخاب و به دوگروه آزمایشی و کنترل تقسیم شدند. هر گروه شامل 20 نفر بود. طرح پژوهش تجربی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار مورد استفاده مقیاس دشواری در تنظیم هیجان گرتز و رویمر (2004) بود.  روش های مداخله برای گروه اول آزمایشی درمان مبتنی بر شفقت  گیلبرت (2014) و گروه دوم آزمایشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش هیز و همکاران (2012) بود که هر کدام از درمان ها در 8 جلسه 90 دقیقه ای و به صورت هفته ای یک بار اجرا شدند.  برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس یک متغیره و آزمون تعقیبی بنفرونی استفاده شد. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت و درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر متغیر دشواری تنظیم هیجان در دختران دارای اختلال نافرمانی مقابله ای تاثیر داشت و نتایج حاکی از برتری روش درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش برکنترل بهتر هیجان بود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، درمان مبتنی برپذیرش وتعهد، دشواری تنظیم هیجان، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • علی صباغیان، محمدصادق کوشکی، حمزه صفوی، علی محمد خاکسار* صفحات 69-82

    هدف پژوهش حاضر بررسی پیامدهای اسلام هراسی برای زنان مسلمان بریتانیا بر اساس نظریه هراس اخلاقی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه زنان مسلمان بریتانیا و نمونه مورد بررسی زنان مهاجرمسلمان بود. طرح پژوهش توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از روش کتابخانه ای (فیش برداری) اطلاعات مربوط به مفاهیم اساسی اسلام هراسی، اسلام ستیزی و دشمنی با اسلام بر اساس نظریه هراس اخلاقی مشخص، جمع آوری و تحلیل شد. نتایج نشان داد که، تحول اسلام هراسی به اسلام ستیزی که درواقع نتیجه مباحث فرهنگی و هویتی بر اساس نظریه هراس اخلاقی بود. و بیشترین واکنش های خشونت آمیز علیه مسلمانان در بریتانیا، در مورد زنان محجبه و مسلمان رخ می دهد که از روبنده و چادر استفاده می کنند. این نشانه ها درواقع شاخصه قطعی مسلمان بودن در بریتانیا و حتی سراسر اروپاست. زنان مسلمان تقربیا نقشی در اقدامات تروریستی و افراطی مسلمانان تندرو در اروپا و تحول اسلام هراسی به اسلام ستیزی در ادامه آن را نداشته اند و در هیچ کدام از این اقدامات سهیم نبوده اند. اگرچه زنان مسلمان دارای نقشی مهم در افزایش جمعیت مسلمانان دارند اما حوادث خشونت آمیزی که گهگاه توسط مسلمانان در اروپا و به طور مشخص تر در بریتانیا انجام شده توسط مردان مسلمان بوده و زنان مسلمان دخالتی در آن نداشته اند. هم چنین در بحران مالی که از عوامل تحول اسلام هراسی به اسلام ستیزی است و با افزایش مهاجران در اروپا رابطه مستقیم دارد. مردان هم مانند زنان مسلمان به طور تقریبا یکسان نقش دارند اما واکنش غیرمسلمانان به این موضوع، بیشتر به زنان محجبه آسیب زده است.

    کلیدواژگان: اسلام هراسی، زنان مسلمان، نظریه هراس اخلاقی
  • محمد نریمانی*، سارا تقی زاده هیر صفحات 83-98

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک بر استرس والدگری و رابطه والد-کودک مادران دارای کودک مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش کلیه مادران دارای کودک با اختلال نقص توجه/ بیش فعالی که به مراکز روان شناختی شهر اردبیل مراجعه کرده بود ند. از جامعه مذکور 30 نفر از مادران دارای کودک بیش فعال به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. طرح پژوهش تجربی از نوع پیش آزمون -پس آزموزن و پیگیری بود. به منظور جمع-آوری داده ها از شاخص استرس والدگری- فرم کوتاه آبیدین (1983) و پرسشنامه رابطه والد-کودک پیانتا (1994) استفاده شد. گروه آزمایش درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک را10 در جلسه 60 دقیقه ای، هفته ای دوبار دریافت کردند؛ اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پس از یک ماه ونیم مرحله پیگیری انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین نمرات گروه های آزمایش و کنترل در استرس والدگری و رابطه والد- کودک تفاوت معنی داری وجود دارد و درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک بر کاهش استرس والدگری و ارتقاء رابطه والد-کودک مادران کودکان با اختلال نقص توجه/ بیش فعالی اثربخش بود. این نتیجه در مرحله پیگیری نیز تداوم داشت.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک، استرس والدگری، رابطه والد-کودک، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • عزیزه یوسفی صفحات 99-112

    هدف پژوهش حاضر بررسی زنان قصه‌های دیار آذربایجان و نام‌هایشان بود. جامعه مورد بررسی زنان قصه‌های دیار آذربایجان می‌باشد. نمونه پژوهش زنان35 قصه ی آذربایجان بود که مورد بررسی قرار گرفتند. طرح پژوهش توصیفی- تحلیلی بود. به روش کتابخانه ای و با استفاده از شیوه ی تحلیل محتوا ، موقعیت اجتماعی و کنش زنان آذربایجان در تاریخ و قصه‌های آذربایجان، مرور گردید. اسم‌های زنان داستان‌های حماسی-غنایی و داستان‌های غنایی دیار آذربایجان تحلیل شد و عوامل موثر بر نام‌گذاری آنان کاویده شد و به روش توصیفی و تحلیلی بررسی شدند. یافته-ها حاکی از آن ا‌ست که معنای اغلب نام‌های زنان داستان‌ها، با فرهنگ، کنش، شخصیت و توصیف آنان پیوند دارد. نام-های ترکیبی در میان زنان فرودست، بیشتر نمود دارد. اغلب اسامی ترکیبی زنان، غیراز تعریف طبقه و توصیف جسمی، در خدمت معرفی فرهنگ، هویت و شخصیت این زنان بود. از نظر آوایی نیز میان اسامی مرتبط با برخی زنان و مردان تناسباتی وجود داشت.

    کلیدواژگان: قصه های آذربایجان، نام های زنان
|
  • Leila Samani *, Masome Shahryari, Mahtab Eidy Pages 1-14

    The purpose of this study was to analyze the women's narration of the individual, social and international effects of the Arbaeen Hosseini assembly. The study population was women participants in the Arbaeen Hosseini March. The sample consisted of 12 women who had at least experienced the Arbaeen procession for once that were selected by snowballs sampling procedure. The research design was descriptive-analytical based on the data theorizing approach and was done using semi-structured interviews. In order to develop and deepen the theory, at each stage of the interview, which seemed to have a theoretical connection between the new concepts and the theory, the theoretical sampling method was used. Data analysis and encoding were also performed using Maxqda software. In total, 137 open source, 33 concepts, 14 categories and 2 major concepts were extracted from the data. The results of the study indicated the existence of many important effects of the presence of women in the Arbaeen Hosseini ceremony as an international congress and meeting place of Shiites, which had a great impact on promoting the international view of the position of women in Shiism as much as possible. Women's participation in Islamic socio-cultural ceremonies should be like Arbaeen Hosseini.

    Keywords: Individual effects, Social effects, International effects, Women's assembly in Arbaeen, Arbaeen Hosseini
  • Fatemeh Rahmatian, Shahriar Shahidi *, Amir Ali Nojoumian, Fatemeh Bagherian, Leili Panaghi Pages 15-25

    The research was purposed to study social and cultural components of femininity in Shahrzad’s a thousand and one nights’ stories. The research universe consisted of all Shahrzad’s a thousand and one nights’ stories. The sample included the gendered stories. the research was designed as qualitative in terms of thematic analysis. The femininity concepts based on either effeminate content or the heroine of the romantic, fiction, journey, jinni and fairy, pedagogics, wisdom and virtue stories were reviewed and extracted by implementing the content analysis. The findings indicated that woman was the most crucial subject of a thousand and one nights’ stories; and played a significant role in all the stories. Also the more important point to be discussed was that the narration was attributed to be created by a woman, Shahrzad. Sharzad could express a new narration for femininity by storytelling and not only saved her life but also she could reconcilliated her homeland with femininity. In fact, she brought the femininity from text to context so to be heard.

    Keywords: Social, cultural components, femininity, Shahrzad’s a thousand, one nights’ stories
  • Sayedeh Zohre Bozorgnezhad Shayadeh, Maysam Mosai *, Sayed Reza Moeini Pages 27-37

    The aim of present research was to study working women's strategies when exposure to role strain. Study population were all working married female in Babol city. Purposive sampling method was used, so according to research qualitative method, theoretical saturation method was performed for subject's number.18 participants were selected for qualitative analysis. Study design was qualitative of the content analysis type. Data were gathered by field and library methods. Then data were collected by semi-structured interview with working women and were analyzed by theoretical coding method using MAXQDA software based on theories of social role and work-family conflict. Concepts and catagories were obtained from participants and their significant statements. In another word, deductive reasoning was performed for content analysis. So that, in some part according to theoretical sensitivity, important concepts were extracted and denominated. Then, by summarizing technique, the basic topics were determined based on common aspects. Results showed that women adopt strategies such as denial or concealment of role strain, adaptability, physical and mental empowerment, planning, use of service centers, decrease traditional and social roles when exposure to role strain.

    Keywords: strategies, working women, Role strain
  • Shahram Salami *, Mohammad Mazhari Pages 39-54

    The purpose of this study was to examine women's rights in the field of Urban rights in the light of international human rights documents. The research statistical universe included women's rights. The sample was the field of women's urban rights. The research was planned as descriptive-analytical research project and data collection was done through documents and libraries by examining women's rights in international human rights documents and their compliance with the Constitution and laws of the urban area (economic, social and cultural rights). Using descriptive analysis, the results showed that women in many developing countries enjoy less economic, social, cultural and political rights than men. Also rights such as the right to employment, the right to enjoy the minimum financial resources to have an honorable life, the right to attend and participate in various social and cultural spaces, the right to have adequate facilities in the city, the right to social and urban security, the right to participate in all social and urban planning and decision-making, the right to health and the right to education were among the most important rights of women in the field of urban rights.

    Keywords: women's rights, Urban rights, International human rights documents
  • Zohreh Jalali, Parviz Askary *, Alireza Heidarie, Behnam Makvandi Pages 55-68

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of compassion-focused therapy and acceptance and commitment therapy on emotion regulation difficulty in high school girl students with   oppositional defiant disorder. The statistical population included all high school girl students in Ramhormoz city in the academic year of 2018-2019. Subjects were selected by random sampling method from girls   high schools in Ramhormoz city. The research method was an experimental with pre-test, post-test and control group design. The sample number for each group was about 20 subjects with   oppositional defiant disorder. Therapeutic methods at both levels of compassion-focused therapy and acceptance and commitment therapy were considered as independent variables and emotion regulation difficulty as a dependent variable.  Emotion Regulation Difficulty Scale (Gertz & Romer, 2004) was implemented to collect data. The first experimental group was treated with compassion-focused therapy of Gilbert (2014) and the second experimental group was treated with acceptance and commitment therapy of Hayes et al. (2012). Compassion-focused therapy sessions were performed in 8 sessions of 90 minutes once a week and acceptance and commitment therapy was performed in 8 sessions of 90 minutes once a week. Multivariate and univariate analysis of covariance and Ben Foroni post hoc test were used Data were analyzed using SPSS software version 24 and the significance level was equal/less than 0.05. The results showed the efficacy of both therapies on emotion regulation difficulty in female high school students with oppositional defiant disorder and the superiority of acceptance and commitment therapy over compassion-focused therapy.

    Keywords: Compassion-focused Therapy, acceptance, commitment therapy, Emotion regulation difficulty, oppositional defiant disorder
  • Ali Sabbaghian, Mohammad Sadegh Koushki, Hamzeh Safavi, Ali Mohammad Khaksar * Pages 69-82

    The research was intended to study The consequences of Islamophobia for United Kingdom Muslim women based on the moral panic theory. The statistical universe included whole Muslim women of England and the under study sample subsumed the immigrant Muslim females. The research was designed as descriptive- analytical. By implementing library method (note taking on index cards) the data on basic concepts of Islamophobia, anti-Islamism and hostility against Islam, based on the moral panic theory were identified, collected and analyzed. The results indicated that Islamophobia alteration to hostility against Islam was the consequences of cultural and identities issues based on the moral panic theory. The most frequent violent attacks against Muslims in England targeted the Muslim female whom wore veil and “burqa”. These symbols indeed were the certain indications of being Muslim in England and even in all over Europe. The Muslim women most likely had neither any roles in extremist and terrorist actions of the Muslim fanatics in Europe nor in the Islamophobia transformation to hostility against Islam and had no any participations in none of such actions. However, the Muslim women played significant role in Muslims population increasing, but the occasional terrorist actions in Europe and specifically in England were carried out by men Muslim and the women Muslim had no any roles. Considering the financial crisis as one of the significant factors in Islamophobia commutation to hostility against Islam that correlated directly to the incrementing population of the immigrants in Europe, the Muslim men as Muslim women played almost similar roles while the non-Muslim population reactions towards this issue mostly injured the Muslim women.

    Keywords: Islamophobia, Muslim women, Moral panic theory
  • Mohammad Narimani *, Sara Taghizadeh Hir Pages 83-98

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of child-parent relation therapy on parenting stress and child- parent relationship of mothers of children with attention deficit/ hyperactivity disorder. The statistical population was whole mothers of the children with attention deficit/ hyperactivity disorder who referred to the psychological clinic in Ardebil city whom 30 of them were selected using convenience sampling method and assigned randomly in experimental (n=15) and control group (n=15). The research was quasi-experimental study, included pretest, posttest and follow-up with control group. Subjects were measured by Abidin Parenting Stress Index- short form (1983) and Pianta Child-Parent Relationship Scale (1994). The experimental group participated in 10 sessions (60 minutes) of parent – child relationship therapy and the control group didn’t receive any intervention. Follow up was done after a month and a half. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and analysis of covariance (ANCOVA). The results indicated that child- parent relationship therapy (CPRT) made a significant difference between the two groups in terms of their means scores in parenting stress and child- parent relationship (p < 0/05). The results showed that therapy based on the parent-child relationship could be considered as an effective way to reduce parenting stress and promote the parent-child relationship of mothers of children with attention deficit / hyperactivity disorder. This finding should be used to treat mothers of children with attention deficit / hyperactivity disorder. The results were persistent during the follow up.

    Keywords: Child-parent relation therapy, parenting stress, child-parent relationship, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Azizeh Yousefi Pages 99-112

    The research was intended to review the women of Azerbaijan homelandtales and their names. The studied statistical population included all women of Azerbaijan homelandtales. The sample particularized the ladies of 35 Azerbaijan homelandtales. The research was designed as descriptive- analytical. Based on library research method and by implementing content analysis procedure, the social status and activities of Azerbaijan women in Azerbaijan homeland history and tales were reviewed. The names of women in epic-lyrical and lyrical stories were analyzed. Factors affecting their naming were explored and studied by descriptive and analytical methods. The findings indicated that the meaning of most of thestories women's names in the reviewed taleswere related to their culture, action, personality and description. Composite nameswere more prevalent among lower class women. Most of the combined names of women, apart from the definition of class and physical description, served to introduce the culture, identity and personality of these women. Phonetically, there also was a correspondence between the names associated with some of the men and women.

    Keywords: Azerbaijan tales, women's names