فهرست مطالب

فرآیند و کارکرد گیاهی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 42، خرداد و تیر 1400)

فصلنامه فرآیند و کارکرد گیاهی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 42، خرداد و تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/04
  • تعداد عناوین: 19
|
  • فاطمه شاهین فر، سارا تقی خواه خمامی، سیده فاطمه فلاح، منصور افشارمحمدیان*، داوود بخشی صفحات 1-12

    زعفران (Crocus sp.) به طور گسترده ای در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد و به عنوان طعم دهنده و مواد طبیعی رنگ آمیزی استفاده می شود. ارزیابی مقایسه ای فعالیت آنتی اکسیدانی در پرچم و همچنین ترکیب موثره و دارویی کروسین در کلاله و پرچم گونه زعفران زراعی در مقایسه با گونه های بومی وحشی زیبا و خزری جمع آوری شده از استان گیلان، اهداف اصلی این مطالعه بود. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان ترکیب موثره کروسین در کلاله گونه زیبا (C. speciosus) و خزری با اختلاف معنی داری بیشتر از گونه زراعی (C. sativus) بود، ولی میزان رنگیزه کروسین در پرچم گونه زراعی (C. sativus) با اختلاف معنی داری بیشتر از گونه زیبا (C. speciosus) و خزری (C. caspius) بود. همچنین نتایج بررسی ها در تحقیق حاضر نشان داد که میزان فنل کل و همچنین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH) در پرچم گونه زراعی (C. sativus) به صورت معنی داری بیشتر از دو گونه زیبا (C. speciosus) و خزری (C. caspius) بود، ولی میزان فلاونل در دو گونه زیبا (C. speciosus) و خزری (C. caspius) به صورت معنی داری بیشتر از گونه زراعی (C. sativus) بود. با توجه به اینکه تاکنون، پرچم زعفران زراعی به عنوان بخش دور ریز زعفران محسوب می شد، بر اساس نتایج این تحقیق، به علت سطح بالای فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیب دارویی کروسین در پرچم زعفران زراعی و وحشی، علاوه بر کلاله، این بخش زعفران زراعی و وحشی نیز پتانسیل قابل توجهی به عنوان منبع غنی آنتی اکسیدانی، جهت غنی کردن سبد غذایی مردم و استفاده در انواع برنامه های دارویی و غذایی دارد.

    کلیدواژگان: زعفران وحشی، زعفران زراعی، کروسین، پرچم، کلاله
  • محجوبه اسماعیل زاده مریدانی، مسعود اصفهانی*، علی اعلمی، علی مومنی، محمدرضا خالدیان صفحات 13-30

    جهت بررسی روابط آلومتریک بین سطح برگ با ارتفاع بوته و وزن خشک اندام های رویشی  و روند تغییرات ماده خشک و سطح برگ آزمایشی در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان در سال 1395 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سیستم کشت (غرقابی مرسوم، هوازی و هوازی با تنش خشکی) و پنج ژنوتیپ (سه لاین هوازی، یک لاین آپلند و یک رقم غرقاب) بود که در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد.  سنجش روند سطح برگ، وزن خشک به تفکیک اجزا و ارتفاع بوته هر 10 روز یک بار انجام شد. برای توصیف روند شاخص سطح برگ و ماده خشک از دو نوع مدل بتا و روابط آلومتریک از مدل دوتکه‏ای استفاده شد. نتایج نشان داد که برای برآورد سطح برگ از ارتفاع بوته و وزن خشک اندام‏های رویشی در برنج می‏توان از مدل رگرسیون دوتکه ای استفاده نمود. زمان رسیدن به شاخص سطح برگ حداکثر (Tm) و سرعت رشد در مرحله رشد خطی (Cm) در شرایط غرقابی بیشتر از شرایط هوازی بود.  لاین هوازی IR 80508-B-194-4-B نسبت به سایر ژنوتیپ‏ها از نظر صفات فنوتیپی، برتر و نزدیک به تیپ ایده‏آل برای شرایط هوازی بود. این ژنوتیپ دارای کمترین کاهش ماده خشک در شرایط هوازی و تنش و بیشترین سرعت رشد در مرحله رشد خطی و بر اساس ضرایب آلومتریک دارای قدرت استقرار اولیه بیشتر بود. بنابراین از ضرایب آلومتریک درمدلسازی گیاه برنج و از لاین معرفی شده می‏توان در برنامه‏های اصلاحی و آزمایشات تکمیلی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آلومتری، تابع بتا، تابع دوتکه ای، کشت هوازی، کمبود آب خاک، مدل سازی
  • ویدا سلطانی خانکهدانی، حمیدرضا بلوچی*، علی مرادی، مجید غلام حسینی صفحات 31-52

    اطلاع از دمای بهینه و پتانسیل پایه برای هر بذر، اهمیت بسزایی در جوانه زنی بهتر، افزایش سبز شدن یکنواخت و شانس استقرار گیاه دارد. به منظور بررسی تاثیر پتانسیل آب بر شاخص های جوانه زنی بذر شش رقم کنجد (Sesamum indicum) در دماهای مختلف و رابطه آن با ترکیب اسیدهای چرب، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه یاسوج در سال 1397 به اجرا در آمد. فاکتور اول شش رقم کنجد با نام های هلیل، داراب1، دشتستان2، اولتان، یلووایت و ناز تک شاخه و فاکتور دوم شامل هفت سطح پتانسیل آب (صفر، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0-، 1- و 2/1- مگاپاسکال) بود که در هشت سطح دمایی (10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سلسیوس) مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که ارقام مختلف کنجد واکنش متفاوتی نسبت به شرایط محیطی نشان می دهند. با کاهش پتانسیل آب، شاخص های جوانه زنی بذر روند کاهشی نشان داد. بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی (3/57 درصد، 33/0 بذر در ساعت) در دمای بهینه 25 درجه سلسیوس مشاهده شد. رقم دشتستان2 و رقم یلووایت به ترتیب بیشترین (65 درصد) و کمترین (53 درصد) میزان روغن را دارا بودند. اسیدهای چرب اولییک و لینولییک بیشترین میزان اسیدهای چرب اشباع نشده بذر هر شش رقم کنجد را تشکیل دادند و رابطه بین سرعت جوانه زنی و اسیدهای چرب غیراشباع نشان داد که این رابطه برای اسید اولییک و لینولییک تا یک غلظت مشخص (حدودا 43 درصد) موجب افزایش سرعت جوانه زنی شده است. با توجه به نتایج حاصله، می توان رقم هلیل را برای کشت در مناطق گرم تر و رقم ناز تک شاخه را برای مناطق خنک تر در نظر گرفت. در بین ارقام، رقم دشتستان2 بهترین جوانه زنی را در شرایط تنش داشت که نسبت به سایر ارقام گزینه مناسب تری برای کشت در مناطق گرم و خشک می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص بنیه بذر، درصد روغن، درصد جوانه زنی، قابلیت حیات
  • کیوان جهانشاهی انبوهی، حنیفه سید حاجی زاده*، آرش همتی، سارا رضایی صفحات 53-70

    تغذیه مناسب درختان میوه پس از برداشت، موجب افزایش باردهی و کیفیت میوه ها در سال آتی می گردد. برای بررسی تاثیر چالکود سولفات پتاسیم (صفر، 50 ، 100 و 150 گرم) و کلات آهن (صفر، 10، 20 و 30  میلی لیتر) بر کیفیت محصول، پس از برداشت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار بر روی سیب رقم رد دلیشز انجام گرفت و صفاتی از قبیل سفتی، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، آنتوسیانین و فنول پوست و گوشت، کربوهیدرات کل، درصد ماده خشک، شاخص پرلیم و غلظت برخی عناصر غذایی ماکرو و میکرو میوه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد درختانی که با 50 گرم سولفات پتاسیم و 30 سی سی کلات آهن تغذیه شدند، میوه سفت تر و مواد جامد محلول بیشتری داشتند. همچنین تاثیر عنصر پتاسیم در افزایش آنتوسیانین پوست میوه بیشتر از آهن بود. علی رغم روند کاهشی مقدار فنول طی انبارمانی، کود سولفات پتاسیم، بیشترین تاثیر را در افزایش مقدار فنول پوست و گوشت و حتی حفظ آن طی دوره انبارمانی نسبت به شاهد داشت. از طرفی با افزایش مقدار کلات آهن از میزان فنول میوه ها کاسته شد. مقدار اسیدیته میوه ها در تیمارهایی که با غلظت های مختلف آهن تیمار شده بودند بیشتر از میوه های شاهد بود. افزایش زمان انبارمانی باعث افزایش معنی دار کربوهیدرات کل شد. سایر صفات کیفی در طول زمان انبارمانی به طور معنی داری کاهش یافتند.  به طور کلی تیمار 50 و 100 گرم سولفات پتاسیم به تنهایی یا در ترکیب با 10 سی سی کلات آهن اثر مناسبی روی صفات مورد مطالعه داشت

    کلیدواژگان: کوددهی، فنول، شاخص پرلیم، قدرت انبارمانی و کیفیت خوراکی
  • کتایون دلفانی، محمود اسدی*، بهروز گلعین، بابک باباخانی، رقیه رازقی جدید صفحات 71-90

    به منظور ارزیابی تاثیر غلظت های مختلف جاسمونیک اسید بر تغییرات فیزیولوژیکی پرتقال تامسون ناول تحت تنش خشکی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح تنش خشکی شامل 100 درصد ظرفیت زراعی (به عنوان شاهد)، 75 درصد ظرفیت زراعی (تنش خشکی ملایم) و 50 درصد ظرفیت زراعی (تنش خشکی شدید) و نیز سه سطح محلول پاشی صفر، 100 و 200 میکرومولار جاسمونیک اسید بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی به طور معنی داری محتوای نسبی آب، پتانسیل آب گیاه، شاخص سطح برگ، هدایت روزنه ای و کلروفیل کل برگ پرتقال تامسون ناول را کاهش داد، درحالی که میزان نشت یونی، مالون دی آلدهید، قندهای محلول، پرولین و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در شرایط تنش خشکی افزایش یافتند. همچنین مشخص شد که محلول پاشی برگی جاسمونیک اسید توانست با حفظ بهتر وضعیت آبی برگ (محتوای نسبی آب برگ و پتانسیل آب گیاه)، افزایش شاخص سطح برگ، هدایت روزنه ای، حفظ بهتر پایداری غشاء سلولی (با کاهش نشت یونی و مالون دی آدهید)، حفظ کلروفیل کل در حد مطلوب، افزایش میزان محلول های سازگار (قندهای محلول و پرولین) و همچنین افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز، اثرات منفی تنش خشکی را کاهش دهد. در نهایت، کاربرد محلول پاشی برگی جاسمونیک اسید به ویژه در غلظت 100 میکرومولار برای کاهش اثرات منفی تنش خشکی در پرتقال تامسون ناول پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: پایداری غشاء، پتانسیل آب، محلول های سازگار، کاتالاز، هدایت روزنه ای
  • نیما یداللهی فارسانی، محمودرضا تدین*، مجتبی کریمی صفحات 91-114

    تنش خشکی عامل اصلی کاهش عملکرد چغندر قند است. از این رو به کار بردن راهکار هایی جهت کاهش آثار سوء آن ضروری است. بنابراین به منظور بررسی اثر تیمار های محلول پاشی بر برخی صفات کیفی، مورفوفیزیولوژیک و عملکرد ریشه چغندر قند تحت شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد انجام شد. تیمار های آبیاری شامل: آبیاری پس از  70، 100 و 130 (به ترتیب I3, I2, I1) میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A در کرت های اصلی و تیمار های کودی به صورت محلول پاشی شامل: شاهد (بدون مصرف کود)، پتاسیم (K)، بور (B) و تلفیق بور + پتاسیم (B + K) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد؛ اثر تیمار های آبیاری، محلول پاشی و برهمکنش آبیاری × محلول پاشی بر شاخص سطح برگ، محتوای پرولین برگ، محتوای نسبی آب برگ، درصد قند قابل استحصال، محتوای سدیم و پتاسیم ریشه چغندر قند معنی دار شد. بیشترین شاخص سطح برگ و محتوای نسبی آب برگ مربوط به محلول پاشی بور + پتاسیم و تیمار آبیاری I1 بود. بالاترین محتوای پرولین برگ از محلول پاشی پتاسیم و تیمار آبیاری I3 بدست آمد. بیشترین درصد قند قابل استحصال از محلول پاشی بور و تیمار آبیاری I2 حاصل شد. به عبارتی تیمار کم آبیاری I2 اندکی درصد قند قابل استحصال را افزایش داد که با تیمار I1 تفاوت معنی دار نداشت. کمترین محتوای پتاسیم و سدیم ریشه نیز به محلول پاشی بور + پتاسیم و آبیاری I1 اختصاص داشت. هم چنین اثر تیمار های آبیاری و محلول پاشی بر وزن خشک کل بوته، شاخص سبزینگی برگ، ضریب استحصال شکر، عملکرد قند ناخالص و عملکرد ریشه معنی دار شد. به طوری که بیشترین مقادیر صفات ذکر شده از محلول پاشی بور + پتاسیم و تیمار آبیاری I1 بدست آمد. برهمکنش آبیاری × محلول پاشی اثر معنی دار بر این صفات نداشت. آلکالیته نیز فقط تحت تاثیر تیمار های محلول پاشی قرار گرفت و بالاترین آلکالیته به محلول پاشی پتاسیم اختصاص داشت. به طور کلی محلول پاشی عناصر بور و پتاسیم به طور معنی داری سبب بهبود صفات مورفوفیزیولوژیک، کمی و کیفی چغندر قند می شود و از آثار نامطلوب تنش خشکی می کاهد که احتمالا به واسطه نقش مهم این عناصر در فرایند تنظیم اسمزی و سایر واکنش های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهان است. بنابراین در زراعت چغندر قند محلول پاشی عناصر بور و پتاسیم، خصوصا در شرایط تنش خشکی، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آبیاری، پرولین، تنظیم اسمزی، قند قابل استحصال
  • زهره حقیقی کفاش، شهرزاد خرم نژادیان*، علی اکبر قطبی راوندی، سمیه فرهنگ دهقان صفحات 115-126

    آلودگی صوتی ترافیک یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی در جوامع امروزی به ویژه شهرهای پرجمعیت در سراسر جهان می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر صدای ترافیک بر صفات فیزیولوژیک گیاه مریم گلی زینتی می باشد. گیاهان به 2 گروه مساوی (شاهد و تیمار) تقسیم شدند و هر گروه تحت شرایط کنترل شده یکسان در دو اتاق رشد جداگانه به مدت دو ماه رشد کردند. صدای ترافیک در ساعات اوج ترافیک در شهر ثبت شد. تجزیه و تحلیل فرکانس بر روی نمونه ها در طی فرآیند ضبط انجام شد. گیاهان گروه مواجهه به مدت پانزده روز و روزانه 16 ساعت در معرض صدای ترافیک قرار گرفتند، در حالی که گیاهان گروه شاهد در سکوت کامل قرار داده شدند. قرار گرفتن در معرض صدای ترافیک منجر به افزایش میزان کلسیم، محتوای پراکسید هیدروژن و به دنبال آن فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان از جمله کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در مقایسه با گروه شاهد گردید. از طرف دیگر صدای ترافیک به طور قابل توجهی سبب کاهش محتوای هورمون ایندول-3-استیک اسید (IAA) و افزایش محتوای هورمون آبسیزیک اسید (ABA) گردید. براساس نتایج این مطالعه، صدای ترافیک با ایجاد آسیب اکسیداتیو و تداخل در تعادل هورمونی می تواند بر رشد و فیزیولوژی گیاه مریم گلی تاثیر منفی بگذارد.

    کلیدواژگان: آبسزیک اسید - اکسین - آنزیم های آنتی اکسیدانی- صدای ترافیک - کلسیم - گیاه مریم گلی
  • رضا ابوالقاسمی، مریم حقیقی*، نعمت الله اعتمادی صفحات 127-146

    به منظور بررسی مورفولوژیکی و بیوشیمیایی چهار توده بومی اسفناج "همدان"، "خاردار"، "برگ پهن ورامین" و "پیشرفته خاردار"در شرایط کشت بهاره اصفهان، آزمایشی بصورت طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام و جهت انتخاب بهترین توده از نظرکیفی، عملکردی و صفات فراسودمند تغذیه ای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد از نظر فرم و حالت بوته بجز توده "همدان"، سایر توده ها برای برداشت مکانیکی مناسبند. بیشترین میزان عملکرد متعلق به توده "برگ پهن ورامین" به میزان 6/52 تن در هکتار و سپس توده "خاردار" به میزان 8/30 تن درهکتار بود. توده های این بررسی در صفات کلروفیل، کارتنویید، فنول، پروتئین، نیترات، نیترات ردوکتاز و پتاسیم تفاوت معنی داری نشان ندادند. توده "برگ پهن ورامین" از نظر ترکیبات آنتی اکسیدانی و فیبر برتری معنی دار داشت. توده "پیشرفته خاردار" از نظر ویتامین و املاح معدنی مطلوبتر از سایرین بود. اگزالیک اسید که به عنوان عامل منفی برای تغذیه محسوب می شود در توده "همدان" به بیشترین میزان و در توده "خاردار" و "برگ پهن ورامین" در کمترین میزان بود. توده "همدان" با توجه به ارزش تغذیه ای کمتر نسبت به سایرین و همچنین در کنار سایر صفات کیفی و کمی مورفولوژیکی در اولویت قرار نگرفت. بطورکلی توده های "برگ پهن ورامین"، "پیشرفته خاردار" و "خاردار" به دلیل ویژگی های مطلوب مورفولوژیکی مانند ارتفاع، وزن تر، خشک، عملکرد و بیوشیمیایی نظیر ترکیبات آنتی اکسیدانی، فنولی، ویتامین، فیبر و املاح معدنی قابل توصیه هستند. نتایج اثر صفات کیفی و بای پلات توده ها نشان داد که توده "برگ پهن ورامین" و "پیشرفته خاردار" بطور کلی برتر از سایرین بوده و می توان از آنها در زمینه های اصلاحی و زراعی آتی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: توده های برگ پهن ورامین، پیشرفته خاردار، خاردار، Spinacea oleracea L
  • اعظم سلیمی*، اسرین عرشی، مریم چاوشی صفحات 147-160

    گل جالیز علف هرز انگلی است که باعث کاهش رشد و عملکرد بسیاری از گیاهان زراعی ازجمله گوجه فرنگی می شود. هدف از این پژوهش، ایجاد ممانعت در برقراری ارتباط بین میزبان و انگل توسط ترکیبات بازدارنده مانند گالیک اسید می باشد. در پژوهش حاضر گالیک اسید در 3 غلظت 0،1 و 3 میلی مولار و در سه دوره زمانی 20، 25 و 30 روز پس از کاشت نشاء گوجه فرنگی در خاک حاوی بذور گل جالیز به ریشه گیاه اعمال گردید. آزمایش در قالب فاکتوریل و بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که گالیک اسید 3 میلی مولار در 25 و 30 روز پس از کاشت باعث کاهش رشد گل جالیز شده است. گالیک اسید (1 میلی مولار) باعث افزایش معنی دار پروتئین برگ و کاهش معنی دار پروتئین ریشه گردید. در 25 روز پس از کاشت، گالیک اسید (1 میلی مولار) باعث افزایش معنی دار فعالیت آنزیم کاتالاز برگ شده و فعالیت آنزیم کاتالاز ریشه را کاهش معنی داری داده است. در 30 روز پس از کاشت، غلظت 3 میلی مولار گالیک اسید باعث افزایش معنی دار فعالیت آسکوربات پراکسیداز برگ و ریشه آنزیم آسکوربات پراکسیداز شده است. غلظت 3 میلی مولار گالیک اسید باعث افزایش معنی دار محتوای فنل و آنتوسیانین برگ شده است. به نظر می رسد، گالیک اسید به عنوان یک ترکیب فنلی مهم، جوانه زنی و یا اتصالات جوان گل جالیز به گیاه میزبان را کنترل می کنند و در بازدارندگی رشد گل جالیز نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: کاتالاز، پراکسیداز، فنل و آنتوسانین، گوجه فرنگی، گل جالیز
  • فرشته محمدحسنی جور*، علی احمدی مقدم صفحات 161-174

    در پژوهش حاضر، به منظور بررسی و اثبات نقش مثبت و احتمالی همزیستی اکتومیکوریزی گیاه پسته رقم فندقی با قارچ Agaricus bisporus در مقاومت به غلظت های متفاوت از فلز منگنز ، آزمایشی به حالت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج سطح فلز منگنز(0، 200، 400، 600 و 800 میکرولیتر) و دو سطح تلقیح و عدم تلقیح با این قارچ، در سه تکرار اجرا گردید و تاثیر این همزیستی بر پاسخ آنتی‌اکسیدانی گیاه، پراکسیداسیون لیپیدی، درصد آغشتگی ریشه ها و میزان تجمع فلزی در اندام هوایی و ریشه‌های گیاهان میکوریزی وغیرمیکوریزی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج، تحت شرایط تنش فلز سنگین منگنز، افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان و کاهش میزان پراکسیداسیون لیپیدی در گیاهان میکوریزی در مقایسه با گیاهان غیرمیکوریزی مشاهده شد. کاهش محتوای آسکوربات و گلوتاتیون و کاهش معنی دار درصد آغشتگی ریشه‌ها نیز با افزایش غلظت فلز سنگین مشاهده شد. میزان فلز منگنز منتقل شده از ریشه به بخش هوایی در گیاهان همزیست شده با قارچ کمتر از گیاهان غیرهمزیست بود. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که قارچ میکوریزی Agaricus bisporus به لحاظ بهبود سیستم دفاعی آنتی اکسیدان و ممانعت از انتقال فلز سنگین به بخش هوایی، خطرات ناشی از تنش فلزات سنگین بر رشد گیاه پسته را تعدیل می‌نماید.

    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیدان، اکتومیکوریز، پسته فندقی، منگنز، Agaricus bisporus
  • کوروش جلالی، علیرضا یاوری*، لیلا جعفری، حسن مومیوند صفحات 175-188

    مریم نخودی (Teucrium polium L.) یکی از گیاهان دارویی با ارزش و متعلق به تیره نعناع (Lamiaceae) می باشد که در سراسر کشور، از دشت ها و نواحی پست تا ارتفاعات کوهستانی پراکنده می باشد. در پژوهش حاضر، تعداد 30 گیاه در مرحله گلدهی کامل، به صورت تصادفی از رویشگاه جیرفت تهیه و به سه گروه 10تایی تقسیم شده و پس از آن اقدام به جداسازی گل، برگ و ساقه هر گروه، جهت انجام آزمایش گردید. استخراج اسانس از هر اندام با سه تکرار و در هر تکرار 200 گرم ماده گیاهی به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر، صورت گرفته و ترکیبات شیمیایی آنها با دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) شناسایی گردید. عملکرد متوسط اسانس اندام های مختلف گل، برگ و ساقه به ترتیب 25/1، 93/0 و 14/0 درصد (وزنی/وزنی) به دست آمد. اجزای شیمیایی شناسایی شده در گل، برگ و ساقه به ترتیب 59، 56 و 61 ترکیب بود. نتایج آنالیز ترکیب های اسانس نشان داد توریول، آلفا- پینن، بتا- پینن، بتا- میرسن، دی ال- لیمونن، المول و کاریوفیلن عمده ترین ترکیب های تشکیل دهنده اسانس گل و برگ بودند. در اسانس ساقه ترکیب های توریول، المول، آگارسپیرول، کاریوفیلن، اسپاتولنول و کاریوفیلن اکساید به وفور یافت شدند. اسانس گل و برگ غنی از هیدروکربن های مونوترپنی و اسانس ساقه غنی از سسکویی ترپن های اکسیژن دار بودند. ترکیب غالب و مشترک در اسانس اندام های این گونه، توریول بود که در اسانس ساقه بیشترین و در گل کمترین مقدار مشاهده گردید. گل مریم نخودی، پتانسیل تولید اسانس بالاتری نسبت به سایر اندام ها داشت. در نهایت، از تنوع شیمیایی در اسانس اندام های مختلف این گیاه، می توان جهت پیشبرد اهداف به زراعی و به نژادی در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی- بهداشتی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اسانس، اندام گیاه، تنوع شیمیایی، توریول، مریم نخودی
  • فریده نوروزی شهری، سعید جلالی هنرمند*، محسن سعیدی، فرزاد مندنی صفحات 189-210

    اخیرا دود حاصل از سوختن گیاهان به جهت داشتن ترکیبات بیومحرک بر فرآیندهای زیستی و بیوشیمیایی در گروه فیتوهورمون های رشد قرار داده می شود. به منظور بررسی اثر شبه فیتوهورمونی دود به دست آمده از گیاه شقایق روی برخی از خصوصیات بیوشیمیایی گیاه دارویی ریحان، آزمایشی با اندازه گیری های مکرر در طی سال 1396 در گلخانه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل هشت سطح محلول پاشی برگی (شاهد، دودآب با غلظت های 1:5000، 1:1000، 1:500 و 1:100 (v/v) و فیتوهورمون های سایتوکینین، جیبرلیک اسید و اکسین هر یک با غلظت 50 میکرومولار) با سه تکرار و در دو چین برداشت گیاه بود. نتایج نشان داد که کاربرد تیمارهای دودآب 1:100 و 1:500 (v/v) بدون اختلاف معنی دار با سیتوکینین، موجب بهبود وضعیت تبادلات گازی و افزایش محتوای کلروفیل شد. تمامی شاخص های فلورسانس کلروفیل نیز تحت کاربرد فیتوهورمون ها و دودآب افزایش قابل ملاحظه ای داشتند. سطوح مختلف محلول پاشی (به ویژه دودآب 1:500 و 1:100 (v/v)) موجب کاهش نشت الکترولیت ها از غشای سلولی و محتوای کربوهیدرات های محلول شد. بیشترین محتوای فنول کل و آنتوسیانین ها نیز به ترتیب تحت دودآب 1:100 و 1:500 (v/v) حاصل شد. دودآب 1:100 (v/v) بدون اختلاف معنی دار با فیتوهورمون های اکسین و جیبرلیک اسید موجب افزایش معنی دار سرعت فعالیت آنزیم پراکسیداز شد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که عصاره های آبی دود به خصوص در غلظت 1:100 (v/v) بدون اختلاف معنی دار با فیتوهورمون های سنتزی توانایی تقلیل محدودیت های بیوشیمیایی گیاه ریحان را داشته و می تواند وضعیت رشد آن را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: اکسین، جیبرلیک اسید، دودآب، سایتوکینین، فتوسنتز، کاریکینولید
  • فریما جوادی، سپیده کلاته جاری، مرجان دیانت*، فرزاد عسگری صفحات 211-228

    یکی از فاکتورهای محیطی محدودکننده کشت و پرورش گل بنفشه، شوری است. این تحقیق به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات سال 1398 انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل سلنات سدیم (0، 002/0، 004/0 و 008/0 میلی گرم در لیتر)، روش کاربرد سلنات سدیم (محلول پاشی و کاربرد خاکی) و تنش شوری (0، 3 و 6 دسی زیمنس بر متر) بودند. نتایج نشان داد که شوری موجب کاهش معنی دار ارتفاع گیاه، تعداد گل، قطر ساقه، قطر گل، وزن تر و خشک گل، وزن تر و خشک ریشه، کلروفیل a و  bشد. در شوری 6 دسی زیمنس بر متر در صورت کاربرد سلنات سدیم در خاک نسبت به شاهد (عدم مصرف سلنات سدیم) وزن تر و خشک گل را به ترتیب 34/11 و 39/10 درصد افزایش یافت درحالیکه مصرف سلنات پتاسیم به صورت محلول پاشی باعث افزایش 10/25 و 41/25 درصدی وزن تر و خشک گل بنفشه زینتی شد. در شوری 6 دسی زیمنس بر متر با کاربرد سلنات سدیم به میزان 008/0 میلی گرم بر لیتر نسبت به عدم کاربرد آن کلروفیل a 93/12 درصد افزایش یافت. در تنش شوری 6 دسی زیمنس بر متر در صورت کاربرد سلنات سدیم به میزان 008/0 میلی گرم بر لیتر نسبت به عدم کاربرد آن میزان آنزیم سوپراکسید دیسموتاز 13/26 درصد کاهش یافت. تنش شوری سبب افزایش میزان کلر و سدیم اندام هوایی و ریشه و کاهش پتاسیم شد. کاربرد سلنات سدیم به روش محلول پاشی به میزان 008/0 میلی گرم در لیتر سبب بهبود رشد بنفشه زینتی شد.

    کلیدواژگان: آنزیم کاتالاز، تعداد گل، تنش، محتوای کلروفیل
  • مریم دهجی پور حیدرآبادی*، محمدرضا دهقانی، فاطمه مرادی اندوهجردی، خلیل ملک زاده، فاطمه سروش صفحات 229-250

    مقاومت به تنش شوری، یکی از دغدغه های اساسی در مناطق خشک و نیمه خشک است. در این پژوهش تاثیر پیش تیمار اسید استیک در تنش شوری بر پارامترهایی مانند محتوی نسبی آب، نشت یونی، میزان پرولین، مالون دی آلدیید، ترکیبات فنلی، پروتئین کل، رنگیزه های فتوسنتزی، فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و بیان ژن آنزیم های مهم در بیوسنتز اسید رزمارینیک (فنیل آلانین آمونیالیاز و اسید رزمارینیک سینتاز) در کشت هیدروپونیک گیاه بادرنجبویه بررسی شد. به این منظور گیاهان بادرنجبویه رشد یافته در محلول هوگلند، در معرض پیش تیمار اسید استیک با غلظت 10 میکرومولار قرار گرفتند. پس از حذف اسید استیک تیمار شوری با استفاده از کلرید سدیم با غلظت 35 میلی مولار به مدت 11 روز اعمال شد. نتایج نشان داد که پیش تیمار اسید استیک، موجب کاهش درصد نشت یونی و میزان مالون دی آلدیید و افزایش میزان پرولین و فنل کل در تنش شوری شده است. هم چنین میزان رنگیزه های فتوسنتزی با پیش تیمار اسید استیک نسبت به گیاهان کنترل کاهش کمتری نشان داد. افزایش فعالیت و بیان ژن آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز در تنش شوری مشاهده شد. بیان نسبی ژن اسید رزمارینیک سینتاز و به همراه آن میزان اسید رزمارینیک در تنش شوری افزایش یافت. هم چنین میزان اسید رزمارینیک در گیاهچه های بادرنجبویه ارتباط مثبت و معنی داری با فعالیت و بیان ژن های کلیدی در سنتز اسید رزمارینیک داشت. با توجه به نتایج به دست آمده، استفاده از پیش تیمار اسید استیک، با به راه انداختن مکانیسم های حمایتی مانند کاهش پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی، افزایش میزان پرولین، ترکیبات فنلی و رنگیزه های فتوسنتزی، در تعدیل تنش شوری نقش بسزایی داشته است.

    کلیدواژگان: اسید استیک، اسیدرزمارینیک، بادرنجبویه، شوری، فنیل آلانین آمونیالیاز
  • سهیلا آقائی درگیری، داود صمصام پور*، مجید عسکری سیاهویی، عبدالنبی باقری صفحات 251-266

    این پژوهش با هدف بررسی اثر اندوفیت قارچی Penicilliumn chrysogenum و باکتریایی Exigubacterium auranticum و برهمکنش آن ها روی برخی صفات رشدی و فیزیولوژیک گیاه گوجه فرنگی (.L  Solanum lycopersicum) رقم 8320 انجام شد. برای این کار بذور گوجه فرنگی توسط اندوفیت های قارچی P. chrysogenum و باکتریاییE.aurantiacum تلقیح و در سینی نشا در گلخانه دانشگاه هرمزگان در سال 1398 کشت شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد و در آن صفاتی از قبیل وزن تر و خشک اندام هوایی، طول و عرض برگ، تعداد برگ، ارتفاع و قطر ساقه، میزان سبزینگی (SPAD)، کلروفیل فلورسانس، کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنویید، محتوای نسبی برگ، میزان فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای فنل کل اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که برهمکنش اندوفیت قارچیP. chrysogenum و باکتریایی E. aurantiacum باعث افزایش معنی دار وزن تر و خشک اندام هوایی، ارتفاع و قطر ساقه، تعداد برگ، میزان سبزینگی (SPAD) وکلروفیل فلورسانس، کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنویید، محتوای نسبی برگ، میزان فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای فنل کل شد؛ و هر دو اندوفیت دارای اثر سینرژیستی معنی دار بر صفات یاد شده در گیاه گوجه فرنگی نسبت به کاربرد جداگانه آن ها را داشت. به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که همزیستی اندوفیت ها به صورت ترکیب هوشمندانه با گیاه گوجه فرنگی، اثرات مثبت برجسته ای به همراه خواهد داشت. بنابراین کاربرد ترکیبی اندوفیت P. chrysogenum و E. aurantiacum برای بهبود صفات رشدی در گیاه گوجه فرنگی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اندوفیت، فنل، کلروفیل، گوجه فرنگی
  • رقیه حلقومی، سیاوش حسینی سرقین*، جلیل خارا، بهمن حسینی صفحات 267-282

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر غلظت های مختلف نانولوله ی کربنی چند دیواره (0، 50، 100، 150 و 200 میلی گرم بر لیتر) و کربن فعال بر محتوای فنول و فلاوونویید کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی، محتوای پراکسید هیدروژن، آنتوسیانین، فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز، پلی فنول اکسیداز، فنیل آلانین آمونیالیاز و تیروزین آمونیالیاز به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمار کربن فعال به منظور بررسی آثار نانولوله های کربنی و مقایسه ی آن با حالت معمول کربن در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج آنالیز داده ها نشان داد با افزایش غلظت نانولوله ی کربنی، محتوای پراکسیدهیدروژن، فنول، آنتوسیانین و ظرفیت آنتی اکسیدانی نسبت به حالت شاهد و تیمار کربن فعال افزایش یافت. بیشترین محتوای فلاونویید در غلظت 50 و 150 میلی گرم بر لیتر نانولوله ی کربنی (به ترتیب 0.001088 و 0.001045 میلی گرم بر گرم وزن تر) مشاهده شد. فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز نیز با افزایش غلظت نانولوله ی کربنی افزایش اندکی نشان داد و از میان آنزیم های آنتی اکسیدان نیز، فعالیت کاتالاز و پراکسیداز با افزایش غلظت نانولوله ی کربنی افزایش یافت. در بررسی های انجام شده، تیمار کربن فعال رفتاری مشابه حالت شاهد از خود نشان داد. بطور کلی نتایج این پژوهش حاکی از آن است که استفاده از نانولوله ی کربنی به عنوان محرک، ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاه ریحان را بالا برده و از طرفی منجر به افزایش محتوای ترکیبات فنولی شده است.

    کلیدواژگان: آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز، کربن فعال، ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاه، محتوای ترکیبات فنولی، نانولوله ی کربنی چند دیواره
  • بهزاد کاویانی، شهرام صداقت حور*، شایان منتظری صفحات 283-294

    استفاده ی مناسب از مواد مغذی به ویژه به صورت کودهای آلی و نانو نقش مهمی در افزایش کمیت و کیفیت گیاهان زراعی و باغی دارد. کودهای نانو می توانند جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی مرسوم باشند. این آزمایش به منظور ارزیابی اثر نانو کودهای آهن و روی بر برخی صفات بارز گیاه بنفشه آفریقایی در سال 1395 در گلخانه مرکز فنی و حرفه ای امیرکلا انجام شد. گیاه چه ها در بستر حاوی کوکوپیت، پرلیت، خاک برگ جنگل و خاک چای سرند شده (به نسبت 2:3:2:1) کاشته شدند. نانو کلات آهن و روی در غلظت های صفر، یک و دو گرم در هزار میلی لیتر آب مورد استفاده قرار گرفتند. آبیاری (حاوی کودهای نانو) با استفاده از سرنگ 10 میلی لیتری و به طور مستقیم روی سطح خاک گلدان انجام شد. اثر این نانو کودها روی کلیه صفات اندازه گیری شده در سطح احتمال 05/0 درصد معنی دار بود. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع گیاه، طول و قطر ساقه گل دهنده، همچنین بیشترین تعداد برگ، تعداد ساقه گل دهنده و تعداد گلچه و بیشترین مقدار آهن در گیاهان تیمارشده با دو گرم در لیتر نانوکلات روی 21 درصد همراه با ترکیب یک گرم نانوکلات روی و آهن به دست آمد. نتایج مطالعه حاضر استفاده از 2 گرم در لیتر نانو کلات روی (21%) همراه با 1 گرم در لیتر روی و نانو کلات آهن را برای افزایش صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی بنفشه آفریقایی توصیه می کند. در این تیمار ، زمان گلدهی سریعتر از سایر تیمارها و مدت زمان گلدهی بیشتر از سایر تیمارها بود.

    کلیدواژگان: Saintpaulia ionantha، کود آبیاری، گلدهی، نانوکلات، ماندگاری گل
  • مرتضی اولادی قادیکلایی، قربانعلی نعمت زاده قراخیل*، غلامعلی رنجبر، سید حمیدرضا هاشمی پطرودی هاشمی پطرودی صفحات 295-312

    جهت شناسایی لاین های موتانت نسل نهم برنج متحمل به شوری، ارزیابی برخی صفات بیوشیمیایی موثر در شوری (مرحله گیاهچه ای) بصورت آزمایش کرت های خرد شده فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، در سال 1398 صورت گرفت. فاکتور اصلی شامل زمان نمونه برداری (سه، شش و نه روز پس از اعمال تنش شوری) و فاکتورهای فرعی شامل تنش شوری کلرید سدیم در سه سطح صفر، dS/m4 و dS/m8 (اضافه نمودن نمک به آب مقطر و خاک معمولی شالیزار و تهیه عصاره اشباع شوری) و ژنوتیپ (14 موتانت (M9)، دو شاهد حساس سپیدرود و IR29 و دو شاهد متحمل دیلمانی و Nonabokra) بودند. همچنین شناسایی برخی ژن های موثر در تنش شوری با استفاده از سه پرایمر ریزماهواره cgSSR انجام و در ادامه صفات وزن کل دانه در هر بوته و شاخص تحمل بصورت فاکتوریل ارزیابی گردیدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثرات اصلی و اثرات متقابل همه تیمارها در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. در زمان نمونه برداری (9 روز پس از اعمال تنش) و شوریdS/m 8، غلظت پرولین در ژنوتیپ های متحمل افزایش و میزان مالون دی آلدهید کاهش یافت. تجزیه کلاستر (در زمان نه روز پس از تنش و شوری dS/m8) ژنوتیپ ها را به پنج گروه تقسیم و چهار ژنوتیپ به همراه شاهد متحمل G17 در گروه پنجم قرار گرفتند. بررسی مولکولی الگوی باندی پرایمرهای OsPEX11-1،  OsNac5 و  OsRacB (T) به ترتیب تعداد شش، دو و هفت ژنوتیپ را همردیف با ژنوتیپ های متحمل نشان داد. چهار ژنوتیپ در شوری dS/m8، وزن کل دانه در هر بوته بیشتری نسبت به دیلمانی داشتند. در نهایت با در نظر گرفتن سازوکارهای بیوشیمیایی موثر و نتایج تجزیه کلاستر و با تاکید بر ارزیابی مولکولی و عملکردی می توان پیشنهاد نمود ژنوتیپ های G1 از موتانت سنگ طارم، G2 از موتانت رشتی، G4 از موتانت هاشمی وG9  از موتانت چالوسی در اولویت اول و ژنوتیپ های G8 از موتانت هاشمی، G12 وG13  از موتانت نعمت در اولویت دوم به عنوان لاین های امیدبخش موتانت متحمل به تنش شوری در مزارعی که با تنش شوری (آب وخاک) مواجه هستند استفاده گردد.

    کلیدواژگان: برنج، تنش شوری، شاخص تحمل، صفات بیوشیمیائی، لاین موتانت
  • میررضا میری، فرشاد قوشچی*، حمیدرضا توحیدی مقدم، حمیدرضا لاریجانی، پورنگ کسرایی صفحات 313-334

    خشکی خطر جدی برای تولید محصولات زراعی ازجمله لوبیا است که به تنش خشکی حساس می باشد. بنابراین استفاده از روش های مدیریتی برای کاهش اثرات خشکی اهمیت فراوانی دارد. به منظور بررسی اثر محلول پاشی گلایسین بتایین و اسید جیبرلیک بر خصوصیات کمی و کیفی تحت شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی سال زراعی 1397اجراء گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل رژیم های آبیاری در سه سطح (50 ، 70 و 90 میلیمتر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A) در کرت های اصلی و سه مقدار گلایسین بتایین (عدم محلول پاشی، 50 و 100 میلی مولار در لیتر) و سه مقدار اسید جیبرلیک (عدم محلول پاشی، 60 و 120 پی پی ام) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی بودند. صفات اندازه گیری شده در این آزمایش شامل پرولین، مالون دی آلدهید، کاتالاز، سوپر اکسید دیسموتاز، گایاکول پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، گلایسین بتایین، جیبرلیک اسید، محتوای پروتئین و عملکرد پروتئین بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات رژیم آبیاری، گلایسین بتایین و اسید جیبرلیک بر کلیه صفات مورد بررسی معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که با افزایش تنش خشکی میزان جیبرلیک اسید، محتوای پروتئین و عملکرد پروتئین کاهش یافتند در حالی که میزان پرولین، مالون دی آلدهید، کاتالاز، سوپر اکسید دیسموتاز، گایاکول پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و گلایسین بتایین به طور معنی داری افزایش یافت. کاربرد گلایسین بتایین و اسید جیبرلیک در تمامی سطوح تنش خشکی موجب کاهش مالون دی آلدهید، کاتالاز، سوپر اکسید دیسموتاز، گایاکول پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و افزایش میزان پرولین، گلایسین بتایین، جیبرلیک اسید، محتوای پروتئین و عملکرد پروتئین گردید. در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد که کاربرد خارجی گلایسین و اسید جیبرلیک با کاهش اثرات سو تنش موجب بهبود رشد لوبیا چشم بلبلی گردید. بنابراین کاربرد خارجی گلایسین بتایین و اسید جیبرلیک می تواند به عنوان روشی مفید در جهت بهبود تحمل به تنش خشکی لوبیا چشم بلبلی بکار گرفته شود. همچنین نتایج نشان داد که غلظت‎های 100 میلی مولار گلایسین بتایین و 120 پی پی ام اسید جیبرلیک نسبت به سایر سطوح از کارآیی بهتری برخوردار بود و باعث تحمل بیشتر لوبیا چشم بلبلی در برابر تنش خشکی می شود.

    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، تنش خشکی، عملکرد، لوبیا چشم بلبلی، گلایسین بتائین
|
  • Fatemeh Shahinfar, Sara Taghikhah Khomami, Seyedeh Fatemeh Fallah, Mansour Afshar Mohammadian*, Davod Bakhshi Pages 1-12

    Saffron (Crocus sp.), is widely used in the food industry and is used as a flavoring and natural coloring agent. A comparative evaluation of the antioxidant activity in the stamen, as well as the effective and medicinal material of crocin in stigma in the agronomic species of saffron (C. sativus) in comparison with the native wild species of C. speciosus and C. caspius collected from Guilan province, were the main objectives of this study. The results of this study showed that the medicinal material of crocin in the stigma of C. speciosus and C. caspius with a significant difference was more than C. sativus, but the amount of crocin in the stamen of C. sativus with a significant difference was more than C. speciosus and C. caspius. The results of the present study also showed that the amount of total phenol and also the amount of the antioxidant activity (DPPH) in the stamen of C. sativus was significantly higher than the two species of C. speciosus and C. caspius, but the amount of flavonol in C. speciosus and C. caspius was significantly higher than C. sativus. Due to the fact that until now, the saffron stamen was considered as unusable part of saffron, according to the results of this study, the high level of antioxidant activity as well as the medicinal composition of crocin in the stamen of saffron, in addition to stigma, in the agronomic and wild species of saffron, this part of saffron has significant potential as a rich source of antioxidants, enriching peoplechr food baskets and in a variety of pharmaceutical and food programs.

    Keywords: wild saffron, agronomic saffron, crocin, stamen, stigma
  • Mahjoubeh Esmaeilzadeh Moridani, Masoud Esfahani*, Ali Aalami, Ali Moumeni, Mohammadreza Khaledian Pages 13-30

    An experiment with following objectives a) investigation of allometric relations between plant height and vegetative organs dry weight with leaf area, b) parameterization and allometric coefficient determination, c) leaf area and dry mater estimation and aerobic , and d) comparison of genotypes in aspect of this parameters was done in the University of Guilan in 2016. The experiment was included three cultivation condition (lowland, aerobic, and upland) and five selected genotypes (3 aerobic, 1 upland, and 1 lowland) in three replications as RCBD. Data of leaf area, dry weight of vegetative organs, and plant height were recorded each 10 days. For description of leaf area index (LAI) and dry mater two separate beta models and for allometric relationship between leaf area and plant height and vegetative organs dry weight, a segmented model were fitted. Result showed that the segmented regression model can be used for leaf area estimation from plant height and vegetative organs dry weight in rice (considering to stable allometric relationship in three cultivation system and five genotypes and low RMSE and high and significant R2). Time to maximum LAI (Tm) in lowland conditions was longer than aerobic conditions and growth rate in linear phase (cm) in lowland more than aerobic. IR 80508-B-194-4-B (AR6) as an aerobic line in aspect of phonotypical characteristics was better than other genotypes and near to ideotype. This genotype has LAI in three cultivation system in aerobic condition. Also this genotype has the lowest dry mater losses in aerobic and water stress conditions, the highest cm, and high primary establishment vigor based on allometric coefficient. Therefore, allometric coefficient resulted in this paper can be used in rice crop modelling and presented line can be used in breeding programs and other supplementary experiment.

    Keywords: crop modelling, allometry, aerobic cultivation, soil water deficit, beta function, segmented function
  • Vida Soltani Khankahdani, Hamidreza Balouchi*, Ali Moradi, Majid Gholamhoseini Pages 31-52

    Knowing the optimum temperature and base potential for each seed is an important step in better germination, increasing uniform emergence and chances of plant establishment. To evaluate the effects of water potential on seed germination indecies of six sesame cultivars in different temperatures and their relations with fatty acids content, the experiment was conducted as factorial based on a completely randomized design in four replications in 2018 at the Seed Technology Laboratory of Yasouj University of Agricultural College. The first factor consisted of six sesame varieties named Halil, Darab 1, Dashtestan 2, Oltan, Yellow White and Naz Single Branch and the second factor consisted of seven water potential levels (-0, -0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1 and -2.2 MPa), which were tested at eight temperature levels (10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 and 45 °C). The results showed that different cultivars of the same species can exhibit different responses to environmental conditions. With decreasing water potential, seed germination indices decreased. The highest percentage and rate of germination (57.3%, 0.33 seed/day) were observed at an optimum temperature of 25 °C. Dashtestan 2 and Yellow White had the highest (65%) and the least (53%) oil content, respectivly. Oleic and linoleic fatty acids were the most unsaturated fatty acids in the seeds of all six sesame cultivars, and the relationship between germination rate and unsaturated fatty acids, showed that for oleic and linoleic acid by certain concentration (about 43%) increased the germination rate. According to the results, the cultivar Halil can be considered for warmer regions and the Naz Single Branch cultivar for cooler regions. Among cultivars, Dashtestan 2 had the best germination under stress conditions, which is a more suitable cultivar than other cultivars in hot and dry areas.

    Keywords: Seed vigor index, Oil percentage, Germination percentage, Viability
  • Keyvan Jahanshahi Anboohi, Hanifeh Seyed Hajizadeh*, Arash Hemmati, Sara Rezaei Pages 53-70

    Adiquate fertilization of fruit trees after harvest will increase fruit yield and quality in coming year. To investigate the effects of potassium sulphate (0, 50, 100 and 150 g) and iron chelate (0, 10, 20 and 30 ml) on fruit quality after harvest, a factorial experiment in randomized complete block design study was performed on apple ̔ Red Delicious ̓ with 3 replications and traits such as firmness, total soluble solids, titrable acidity, anthocyanin and phenole in flesh and skin, total carbohydrate, dry matter percentage, prelim index and concentration of some macro and micro elements of fruit were measured. The Results showed that trees fertilized with 50g of potassium sulphate and 30 ml iron chelate had firmer fruits and more soluble solids. Also the effect of potassium on increasing anthocyanin in fruit skin was more than iron. Despite the decreasing trend in phenol content during storage, potassium Sulphate fertilizer had the greatest effect on increasing the amont of phenol in skin and flesh and even maintaining it during storage compared to the control. On the other hand, with increasing in the amont of iron chelate, the amont of phenols in fruirs decreased. The acidity of fuits in treatments treated with different concentrations of iron was higher than control fruits. Inceasing storage time caused a significant increase in total carbohydrate. Other quality traits decreased were decreased significantly during storage. In Genral, treatment of with 50 and 100 g of potassium sulphate alone or in combination with 10 ml of irone chelate had a good effect on the studied tratis.

    Keywords: Fertilization, Phenol, Prelim Index, Storability, Edible Quality
  • Katayoun Delfani, Mahmoud Asadi*, Behrouz Golein, Babak Babakhani, Roghayeh Razeghi Jadid Pages 71-90

    In order to evaluate the effects of different concentrations of jasmonic acid on the physiological changes of Thomson Navel orange under drought stress conditions, a factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with three replications. The treatments consisted of three levels of drought stress 100% of field capacity (as control), 75% of field capacity (mild drought stress) and 50% of field capacity (severe drought stress) and three concentrations of jasmonic acid 0, 100 and 200 µM. The results showed that drought stress significantly reduced relative water content, plant water potential, leaf area index, stomatal conductance and total chlorophyll of Thomson Novel orange leaf, whereas ion leakage, malondialdehyde, soluble sugars, proline content and antioxidant enzyme activity increased under drought stress conditions. It was also found that foliar application of jasmonic acid was able to maintain the leaf water status (relative leaf water content and plant water potential), increase leaf area index, stomatal conductance, maintain cell membrane stability (by reducing ion and malondialdehyde leakage), maintain total chlorophyll at the optimal levels, increase the amount of compatible solutions (soluble sugars and proline) as well as increase the activity of catalase, superoxide dismutase, ascorbate peroxidase and peroxidase, therefore, reduce the negative effects of drought stress. Overall, the foliar application of jasmonic acid, especially at 100 μM concentration, is recommended to reduce the negative effects of drought stress on Thomson Novel oranges.

    Keywords: Membrane stability, Water potential, Compatible solutions, Catalase, Stomatal conductance
  • Nima Yadollahi Farsani, MahmoudReza Tadayon*, Mojtaba Karimi Pages 91-114

    Drought stress is the most important factor of yield reduction in sugar beet. Therefore, adopting effective strategies for diminish of the drought adverse effects in sugar beet is necessary. This field experiment was conducted in order to study the effects of foliar application of potassium (K) and boron (B) on morpho-physiological responses, quality and root yields of sugar beet (Beta vulgaris L.) under drought stress conditions, using a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications, in Shahrekord University, in 2019. The main plots were allocated to irrigation treatments including: irrigation after 70, 100 and 130 mm (I1, I2 and I3, respectively) cumulative evaporation from class A evaporation pan and the sub plots were allocated to fertilizer treatments in the form of foliar spraying including: control (no fertilizer application), K, B and B + K. Results showed that the effect of irrigation, foliar spraying and interaction of irrigation × foliar spraying treatments was significant regarding to leaf area index (LAI), leaf proline content, relative water content (RWC), extractable sugar, sodium and potassium content of sugar beet. The highest value of LAI and RWC was related to interaction of I1 irrigation and B + K spraying treatments. The highest value of leaf proline content was obtained by interaction of I3 irrigation and K spraying treatments. The highest percentage of extractable sugar was observed in interaction of I2 irrigation and B treatments. In other words, I2 irrigation treatment slightly increased the percentage of extractable sugar, which did not have significant difference with I1 irrigation treatment. The lowest amount of root sodium and potassium content was obtained under interaction of I1 irrigation and B + K treatments. The effect of irrigation and foliar application treatments on total plant dry weight, chlorophyll index, extraction coefficient of sugar (ECS), sugar and root yield was significant, as the highest amount of mentioned traits were recorded in B + K and I1 irrigation treatments. Interaction of irrigation×foliar spraying did not have a significant effect on these traits. Alkalinity coefficient was only affected by foliar spraying treatments and the highest amount of alkalinity coefficient was observed in K fertilizer treatment. Generally foliar application of B and K significantly improved the morpho-physiological, quantitative and qualitative properties of sugar beet and reduced the adverse effectss of drought stress, probably due to the important role of these elements in the osmotic adjustment and other plant physiological and biochemical processes. Therefore, in sugar beet cultivation especially under drought stress conditions, spraying of B and K is recommended.Drought stress is the most important factor of yield reduction in sugar beet. Therefore, adopting effective strategies for diminish of the drought adverse effects in sugar beet is necessary. This field experiment was conducted in order to study the effects of foliar application of potassium (K) and boron (B) on morpho-physiological responses, quality and root yields of sugar beet (Beta vulgaris L.) under drought stress conditions, using a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications, in Shahrekord University, in 2019. The main plots were allocated to irrigation treatments including: irrigation after 70, 100 and 130 mm (I1, I2 and I3, respectively) cumulative evaporation from class A evaporation pan and the sub plots were allocated to fertilizer treatments in the form of foliar spraying including: control (no fertilizer application), K, B and B + K. Results showed that the effect of irrigation, foliar spraying and interaction of irrigation × foliar spraying treatments was significant regarding to leaf area index (LAI), leaf proline content, relative water content (RWC), extractable sugar, sodium and potassium content of sugar beet. The highest value of LAI and RWC was related to interaction of I1 irrigation and B + K spraying treatments. The highest value of leaf proline content was obtained by interaction of I3 irrigation and K spraying treatments. The highest percentage of extractable sugar was observed in interaction of I2 irrigation and B treatments. In other words, I2 irrigation treatment slightly increased the percentage of extractable sugar, which did not have significant difference with I1 irrigation treatment. The lowest amount of root sodium and potassium content was obtained under interaction of I1 irrigation and B + K treatments. The effect of irrigation and foliar application treatments on total plant dry weight, chlorophyll index, extraction coefficient of sugar (ECS), sugar and root yield was significant, as the highest amount of mentioned traits were recorded in B + K and I1 irrigation treatments. Interaction of irrigation×foliar spraying did not have a significant effect on these traits. Alkalinity coefficient was only affected by foliar spraying treatments and the highest amount of alkalinity coefficient was observed in K fertilizer treatment. Generally foliar application of B and K significantly improved the morpho-physiological, quantitative and qualitative properties of sugar beet and reduced the adverse effectss of drought stress, probably due to the important role of these elements in the osmotic adjustment and other plant physiological and biochemical processes. Therefore, in sugar beet cultivation especially under drought stress conditions, spraying of B and K is recommended.

    Keywords: Extractable sugar, Irrigation, Osmotic adjustment, Proline
  • Zohreh Haghighikafash, Shahrzad Khoramnejadian*, Aliakbar Ghotbiravandi, Somayeh Farhangdehghan Pages 115-126

    Traffic noise pollution is one of the most important environmental problems in today societies, especially in populated cities around the world. The aim of this study was to investigate the effect of traffic noise on physiological traits of Salvia splendens. Plants were divided into two equal groups (control and treatment) and each group was grown in two separate growth rooms for two months under the same controlled conditions. Traffic noise was recorded during peak traffic hours in the city. Frequency analysis was performed on the samples during the recording process. Plants in the exposed group were exposed to traffic noise for 15 days and 16 hours a day, while the plants in the control group were placed in complete silence. Exposure to traffic noise led to an increase in calcium content, hydrogen peroxide content, followed by the activity of antioxidant enzymes such as catalase, peroxidase and ascorbate peroxidase compared to the control group. On the other hand, traffic noise significantly decreased indole-3-acetic acid (IAA) content and increased the content of Absisic acid (ABA). According to the results of this study, traffic noise by creating oxidative damage and interfere with hormonal balance can have a negative impact on the growth and physiology of Salvia splendens.

    Keywords: Abscisic acid – Auxin - Antioxidant enzymes - Calcium – Traffic noise - Salvia Splendens
  • Reza Abolghasemi, Maryam Haghighi*, Nematollah Etemadi Pages 127-146

    In order to study the morphology and biochemistry characteristics of endemic accessions “Hamedan”, “prickly”, “Varamin broadleaf” and “advanced prickly”, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in spring conditions of Isfahan, 2018, and the best accessions were examined in terms of quality, functionality and nutritional traits. The results showed that except "Hamedan" accession, all of shape and form of plant accession are suitable for mechanical harvesting. The highest yield belonged to “Varamin broadleaf” (52.6 kg/ha) and then “prickly” accessions (30.8 kg/ha), had the highest performance. The study did not show significant differences in chlorophyll, carotenoid, phenol, protein, nitrate, nitro reductase, and potassium. The “Varamin broadleaf” accession had a significant advantage in antioxidant and fiber compounds. The “advanced prickly” accession was more desirable than others in vitamins and minerals. Oxalic acid, which is considered a negative point for nutrition, was the highest in the “Hamedan” and the lowest in the “prickly” and “Varamin broadleaf” accessions. So, “Hamedan” accession was not given priority due to its lower nutritional value, biochemical and morphological traits. In general, the accessions of “Varamin broadleaf”, “advanced prickly” and “prickly” due to desirable morphological characteristics such as plant height, fresh and dry weigh, yield and biochemical componds such as antioxidant, phenolic, vitamin, fiber and mineral are recommended. According to results of qualitative and PCA analysis characteristics “Varamin broadleaf” and “advanced prickly” are generally superior to others and can be used in breeding and farming future.

    Keywords: “Varamin broadleaf”, “advanced prickly”, “prickly” accessions, Spinacea oleracea L
  • Azam Salimi*, Asrin Arshi, Maryam Chavoushi Pages 147-160

    Broomrapes are one of the plant parasites limiting the growth and crop production yield. The present research aimed to assess the potential of gallic acid in preventing the tomato plant host from interaction with this parasite. The soil medium was supplemented with three gallic acid concentrations (0, 1 and 3 mM) at three time intervals (20, 25 and 30 days) after planting the tomato seedlings. This experimental design was done in a randomized complete block design with four replications. The activities of the antioxidant enzymes in the roots and shoots as well as the leaf phenol and anthocyanin contents were determined by spectroscopy techniques. The broomrape growth was significantly deceased upon treatment with 3 mM gallic acid at 25 and 30 days. The 1 mM gallic acid at 25 d increased the protein contents and catalase activity in the leaves and decreased the protein contents and the catalase activities in the roots. The 3 mM gallic acid at 30 d increased the leaf and root ascorbate peroxidase activities as well as the phenol and anthocyanin contents of the leaves. This treatment significantly reduced the broomrapes association with tomato plants. These findings propose gallic acid as one of the key phenolic compounds in controlling the germination or blossom connections.

    Keywords: catalase, peroxidase, phenol, anthocyanine, Lycopersicum esculentum, broomrapes
  • Fereshteh Mohamadhasani*, Ali Ahmadimoghadam Pages 161-174

    On metal contaminated soils, ectomycorrhizal( ECM) fungi may improve plant growth through an enhanced nutrition or by alleviation toxicity of the metals. In order to evaluation of alleviating effects of ectomycorrhizal colonization on Mn toxicity, a study was performed using pistachio plants and Agaricus bisporus  fungus as factorial in a completely randomized design with three replications. The experiment included two factors: mycorrhizal (M) and non-mycorrhizal (NM) pistachio plants and five levels of the Mn concentrations (0, 200, 400, 600 and 800 μm) in 3 replicates. In this study experiment was conducted to investigate the effect of ectomycorrhizal colonization in the alleviation of oxidative stress and improvements of the antioxidant enzyme activities, lipid peroxidation and metal accumulation in pistachio trees (Fandoghi cultivar).The results showed that the increase of  Manganese concentration caused an increase in the malondialdehyde (MDA), and induction in antioxidative enzymes activity in the leaves of the M and NM plants, but it was dramatically more in M plants. A decrease of ascorbate (ASA) content was induced by increasing the zinc concentration where it was higher in M plants but all metal treatments increased dehydroascorbate (DHA) contents in both M and NM plants. The results showed that the Mn translocated from root to shoot in M plants was lower than NM plants. The amelioration of Mn toxicity by A.bisporus may be a result of improving ‌the antioxidant defense system and prevent the absorption of heavy metals.

    Keywords: : Antioxidant enzymes, Manganese, lipid peroxidation, Ectomycorrhiza, Agaricus bisporus
  • Kourosh Jalali, Alireza Yavari*, Leila Jafari, Mumivand Hasan Pages 175-188

    Teucrium polium L. is one of the valuable medicinal plants which belonging to the Lamiaceae family where grows wild from plains and lowlands to mountain heights in throughout Iran. In the present study, 30 plants in full flowering stage were randomly prepared from Jiroft region of Kerman province and divided into three groups of 10 and then flowers, leaves and stems of each group were isolated for testing. Essential oil was extracted from each organ with three replications and in each repetition 200 g of plant material was done by hydro-distillation using Clevenger apparatus and they were analyzed by a combination of GC-FID and GC-MS techniques, to check for chemical variability. The essential oil contents of flower, leaf and stalk were 1.25, 0.93 and 0.14 % (w/w), respectively. The total number of compounds identified and quantified were 59 in flower, 56 in leaf and 61 in stalk. Results of essential oil compound analysis demonstrated that torreyol, α-pinene, β-pinene, β-myrcene, dl-limonene, elemol and caryophyllene were the major compounds in flower and leaf. However, the major compounds of stalk essential oil were torreyol, elemol, agarospirol, caryophyllene, spathulenol and caryophyllene oxide. Results showed that stalk essential oils of the plant characterized with high content of oxygenated sesquiterpenes. Monoterpene hydrocarbons were rich in flower and leaf. The main and common volatile compound identified in the organs of this species was torreyol which was the highest in the essential oil of the stalk and the lowest in the flower. The content of essential oil in the flower was higher than that in the leave and stalk. Chemical variation of the essential oil of T. polium plant parts can be considered by medicinal plants physiologists and breeders and pharmaceutical, food and cosmetic industries for breeding and processing uses.

    Keywords: : Essential oil, Phytochemical variation, Plant organ, Teucrium polium, Torreyol
  • Faride Noroozi Shahri, Saeid Jalali Honarmand*, Mohsen Saeidi, Farzad Mondani Pages 189-210

    Recently, plant-derived smoke has been included in the group of growth phytohormones due to its bioactive compounds on biological and biochemical processes. In order to evaluate the phytohormones-like effects of Papaver rhoeas L. smoke derived on some biochemical characteristics of medicinal plant basil an experiment was conducted with repeated measurements in research greenhouse of Campus of Agricultural and Natural Resources of Razi University in 2017. The Experimental treatments included eight levels of leaf foliar application (control, Smoke-water in 100, 5000, 1000 and 5000 dilutions accompanying with cytokinin, auxin and gibberellic acid (each of them with concentration 50 µM)) with 3 replications and 2 harvest stages. The results indicated that application of smoke-water (1:500 and 1:100 (v/v)) improved gas exchange status and also increased chlorophyll content, without significant difference with cytokinin. All chlorophyll fluorescence parameters also increased significantly under the application of phytohormones and smoke-water. Levels of foliar (especially SW: 1:500 and 1:100 (v/v)) reduced electrolyte leakage of plasma membrane and content of soluble carbohydrates. The highest total phenolic and anthocyanins content was obtained from leaf foliar in the smoke-water of 1:100 and 1:500 (v/v), respectively. Smoke-water at concentration 1:100 (v/v) without significant difference with phytohormones auxin and gibberellic acid significantly increased the activity of peroxidase. In general, it can be concluded that aqueous extracts of plants-smoke derived (especially SW 1:100 (v/v)) without significant differences with synthetic phytohormones have the ability to reduce the biochemical limitations of basil and can improve its growth conditions.

    Keywords: Auxin, Karrikinolide, Cytokinin, Gibberellic acid, Photosynthesis, Smoke-water
  • Farimah Javadi, Sepideh Kalatejari, Marjan Diyanat*, Frazad Asgari Pages 211-228

    Salinity is one of the environmental factors limiting cultivation of ornamental violet (Viola wittrickiana cv. Queen Yellow Bee). This study was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design with four replications at Islamic Azad University, Science and Research Branch in 2019. Studied factors were sodium selenate (0, 0.002, 0.004 and 0.008 mg/L), sodium selenate application (foliar application and soil application) and salinity stress (0 (control), 3 and 6 dS/m). The results showed that salinity significantly reduced flower height, flower number, stem diameter, flower diameter, fresh and dry flower weight, fresh and dry root weight, chlorophyll a and b. At salinity of 6 dS / m, the application of sodium selenate in soil increased the fresh and dry weight of flower by 11.34% and 10.39%, respectively, while the foliar application of sodium selenate increased fresh and dry weight of viola flowers by 25.10% and 25.41%, respectively. Chlorophyll a increased by 12.93%. in salinity of 6 dS / m with application of sodium selenate at 0.008 mg / l compared to control. In salinity stress of 6 dS / m superoxide dismutase enzyme reduced by 26.13%. when sodium selenate was used at 0.008 mg / l in comparison with control. Salinity stress increased the amount of chlorine and sodium in shoots and roots and decreased potassium. Foliar application of sodium selenate  at 0.008 mg / L improved the growth of ornamental violet.

    Keywords: Catalase enzyme, Chlorophyll content, Flower number, Stress
  • Maryam Dahajipour Heidarabadi*, Mohammadreza Dehghani, Fatemeh Moradi Andoohjerdi, Khalil Malekzadeh, Fatemeh Soroush Pages 229-250

    Salinity resistance is one of the main concerns in arid and semi-arid regions. In this study, the effect of acetic acid pretreatment in salinity stress was investigated on parameters such as relative water content, electrolyte leakage, proline, malondialdehyde, phenolic compounds, protein and photosynthetic pigments content, phenylalanine ammonialyase enzyme activity and expression of important enzymes in rosmarinic acid biosynthesis (phenylalanine ammonialyase and rosmarinic acid synthase) in hydroponic culture of Melissa officinalis L. The seedlings were grown in Hoagland’s solution were pre-treated with acetic acid (10 µM) and then salinity stress was done with NaCl (35 mM) for 11 days. The results indicated that electrolyte leakage percent and malondialdehyde content were decreased, whereas, proline and phenol content were increased in acetic acid pretreated plants in salinity stress. Also, photosynthetic pigments content showed less reduction in acid acetic pretreated plants compared to the control plants. Phenylalanine ammonia lyase activity and gene expression increased in salinity stress. Increasing in rosmarinic acid synthase gene expression resulted in increasing rosmarinic acid content. Also, the amount of rosmarinic acid had a positive and significant relationship with the activity and expression of key genes in its biosynthesis. The results suggest that the use of acetic acid pretreatment, by initiating support mechanisms such as decreasing in peroxidation of membrane lipids, increasing in proline, phenolic compound, activity and expression of genes involved in phenolic compound and photosynthetic pigments played an important role in salinity stress modulation.

    Keywords: Acetic acid, Lemon balm, Phenylalanine ammonialyase, Rosmarinic acid, Salinity
  • Soheila Aghaei Dargiri, Davood Samsampour*, Majeed Askari Seyahooei, Abdoolnabei Bagheri Pages 251-266

    In this study we aimed to investigate the symbiotic effects of a fungal (Penicillium chrysogenum) and bacterial (Exigubacterium aurantiacum) endophytes and their interaction on some growth and physiological traits of tomato plant (Solanum lycopersicum L.) cultivar 8320. To this end, tomato seeds were inoculated by the studied endophytes P. chrysogenum and bacterial E. aurantiacum and transplanted in seedling trays in the greenhouse of Hormozgan University  in 2019. The experiment was performed as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications  with inoculation of fungal endophytes and bacterial endophytes in which some traits such as fresh and dry weight aerial organs, leaf length and width, number of leaves, stem height and diameter, chlorophyll content (SPAD), fluorescence chlorophyll, chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids, relative water content, antioxidant activity and total phenol content were measured. The results showed that the interaction of P. chrysogenum and E. aurantiacum significantly increased fresh and dry weight aerial organs, stem height and diameter, leaf number, chlorophyll content (SPAD), chlorophyll fluorescence, chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids, relative water content, antioxidant activity and total phenol content of the tomato plants. However, both endophytes significantly reduced leaf length and width of the plants compared to symbiotic-free ones. The results showed that the simultaneous application of both endophytes had a significant synergistic effect on the mentioned traits in tomato plants compared to their separate application. In general, it can be concluded that the symbiosis of endophytes in a bio-rational combination with the tomato plant Improving growth traits will have significant positive effects. Therefore, the simultaneous application of P. chrysogenum and E. aurantiacum endophytes is strongly recommended to improve the growth traits of tomato plants.

    Keywords: Endophyte, Phenol, Chlorophyll, Tomato
  • Roghaieh Holghoomi, Siavash Hosseini Sarghein*, Jalil Khara, Bahman Hosseini Pages 267-282

    The present study was conducted to investigate the effect of different concentrations of multi-walled carbon nanotubes and activated carbon (0, 50, 100, 150, and 200 mg / l in distilled water) on total phenolics and flavonoid content, antioxidant activity, hydrogen peroxide content, anthocyanin, and also activity of catalase, peroxidase, polyphenol-oxidase, L-phenylalanine ammonia-lyase, and tyrosine ammonia-lyase in a factorial completely randomized design with three replications.Activated carbon treatment was used to investigate the effects of carbon nanotubes and compare them with the usual form of carbon in this study. The results of data analysis showed that by increasing the concentration of carbon nanotubes, the content of hydrogen peroxide, phenolics, anthocyanin, and antioxidant capacity increased compared to the control and activated carbon treatments. The highest flavonoid content was observed at concentrations of 50 and 150 mg / l carbon nanotubes (0.001088 and 0.001045 µg / g fresh weight, respectively). The activity of the L-Phenylalanine ammonia‐lyase enzyme also showed a slight increase with the increasing concentration of carbon nanotubes. Among the antioxidant enzymes, catalase and peroxidase increased their activity by increasing the concentration of carbon nanotubes. In this study, the activated carbon treatment showed the same behavior as the control. In general, the results of this study indicate that the use of carbon nanotubes as an elicitor has increased the antioxidant capacity of basil and on the other hand has increased the content of phenolic compounds.

    Keywords: Activated carbon, Antioxidant capacity, Multi-walled carbon nanotube, Phenolic compounds content, Phenylalanine ammonialyase enzyme
  • Behzad Kaviani, Shahram Sedaghathoor*, Shayan Montazeri Pages 283-294

    Approprate application of nutrients especially as organic and Nano-fertilizers has an important role in increasing the quantity and quality of crops. Nano-fertilizers can be substituted for conventional fertilizers. The application of nano fertilizers, especially specialized nano fertilizers, for different plant groups is increasing. The deformation of nanoscale materials changes their physical, chemical, biological, and catalytic activities. The special surface area of most nanoscale materials including nano fertilizers, enhances their chemical and biological activity. This experiment was carried out in Amirkala to evaluate the effect of Fe and Zn Nano-fertilizers on some traits of Saintpaulia ionatha in 2016. The plantlets were cultivated in the bed containing cocopeat, perlite, jungle humus and sieved tea soil (in ratio of 1:2:3:2). Fe and Zn Nano-fertilizers were used in concentrations of 0.00, 1.00 and 2.00 g/1000. Irrigation (containing Nano-fertilizers) was done using a 10 ml syringe and directly on the pot surface soil. The effect of these Nano-fertilizers was significant at 0.05 probably level on all traits. Results showed that the highest plant height, pedicle length and diameter, also maximum leaf number, pedicle number and floret number and the highest content of Fe were obtained in plants treated with 2 g/l of Zn Nano-chelate together with the combination of 1 g of Fe and Zn Nano-chelates. Increasing trend in fresh and dry weight parameters was not observed under all concentrations of nano chelates of zinc, iron and control. The highest fresh weight (22 g) and dry weight (5.1 g) were obtained in plants treated with 1 g/l Zn nanochlorate (21%). Finally, the highest amount of iron (306 ppm) was obtained from the leaves treated with 2 grams per liter of nanochelate (21%) with the combination of 1 g/l of nanochelate Zn and iron. The flowers in the plants treated with 2 g/l of zinc nano chelate with the combination of 1 g of zinc nano chelate and iron were clearly fresher, fuller, and harder. The results of present study recommend the use of 2 g/l of zinc nano chelate (21%) combined with 1 g/l zinc and iron nano chelate to enhance morphological and biochemical parameters of African violet. In this treatment, flowering time (floral period) was faster than the other treatments and flowering duration was longer than the other treatments.

    Keywords: African violet, Fertilizer-irrigation, Flowering, Nanochalate, Flower longevity
  • Morteza Oladi Ghadikolaei, GhorbanAli Nematzadeh Gharakheill*, GholamAli Ranjbar, Seyyed Hamidreza Hashemi Petroudi Pages 295-312

    To evaluate biochemically in different time course in rice mutants (M9) (seedling stage) under NaCl stress, a split factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with 3 replications in the greenhouse of Genetics and Agricultural Biotechnology Institute of Tabarestan (GABIT), during 2019. The main factor included sampling time (3, 6 and 9 days after stress) and sub-factors included salinity stress in three levels of NaCl (0, 4 and 8 ds/m (saline water + paddy soil)) and rice genotypes (14 mutants (M9), 2 susceptible controls of Sepidrood, IR29 and 2 controls tolerant of Dailamani, Nonabokra). Then, the yield per plant and STI index were evaluated as factorial. Analysis of variance showed that the main and the interaction effects were significant for all traits at 1% probability level. At the time of sampling (9 days after stress) and salinity of 8ds/m, proline concentration in tolerant genotypes increased and malondialdehyde content in tolerant genotypes decreased. Four genotypes at salinity 8ds/m had higher yield than Dailamani. In these genotypes, increasing proline and decreasing malondialdehyde at higher times increased yield. 4 genotypes showed higher stress tolerance index and 3 genotypes showed lower yield loss than Dailamani. Considering the biochemical properties effective in salinity stress, it is possible to suggest these genotypes (G1, G4 and G8) which at 8ds/m  with yield of 2.36, 2.36 and 2.41 (gr) respectively, compared to Dailamani (1/54 gr) They had higher yields and can be used as promising saline-tolerant lines in saline fields.

    Keywords: Biochemical traits, mutant line, Salinity stress, STI, Rice
  • - Mirreza Miri, Farshad Ghooshchi*, Hamidreza Tohidi Moghaddam, Hamidreza Larijani, Pourang Kasraie Pages 313-334

    Drought is a serious problem for production of crops such as bean which is sensitive to this stress. Therefore use of management methods to reduce the effects of drought is very important. To evaluate the effects of foliar application of glycine betaine (GB) and gibberellic acid (GA) on qualitative and quantitative characteristics under drought stress conditions, a factorial split plot experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted during the 2018 crop year. Experimental factors included irrigation regimes (50, 70 and 90 mm evaporation from Class A evaporation pan) in main plots and glycine betaine (no foliar application, 50 and 100 mM) and gibberellic acid (no foliar application, 60 and 120 ppm) were in factorial form in sub plots. Data were collected on proline, malondialdehyde, catalase, superoxide dismutase, guiacol peroxidase, ascorbate peroxidase, glycine betaine, gebberellic acid, protein content and protein yield. The results of ANOVA indicated that the effects of irrigation regime, glycine betaine and gibberellic acid were significant for all the studied characteristics. The results of comparison of means showed that by increasing drought stress the gebberellic acid value, protein content and protein yield decreased but the proline, malondialdehyde, catalase, superoxide dismutase, guiacol peroxidase, ascorbate peroxidase and glycine betaine significantly increased. The exogenous application of glycine betaine and gebberellic acid at all levels of drought stress decreased malondialdehyde, catalase, superoxide dismutase, guiacol peroxidase, ascorbate peroxidase and increased the proline, glycine betaine, gebberellic acid, protein content and protein yield. Generally, the results of this study showed that the exogenous application of glycine betaine and gibberellic acid improved the growth of cowpea by reducing the adverse effects of drought stress. Therefore, exogenous application of glycine betaine and gibberellic acid can be used as a useful method for improving drought tolerance in cowpea. Also, the results showed that concentrations of 100 mM glycine betaine and 120 ppm gibberellic acid were more effective than other levels and induces more water stress tolerance in cowpea.

    Keywords: Gibberellic acid, Drought stress, Yield, cowpea, Glycine betaine