فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 84، تابستان 1400)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 84، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/06
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سیامک صانع دوست*، صمد علیپور، مهدی حسینی صفحات 269-288

    کانسار مس آق دره بخشی از پهنه طارم در 25کیلومتری شمال ابهر است. دگرسانی های سیلیسی، آرژیلیک و پروپلیتیک در منطقه رخ داده است و آندزیت ها و رگه های سیلیسی دربردارنده کانی های سولفیدی میزبان کانه زایی بوده اند. کالکوپیریت و پیریت کانی های اصلی درونزاد هستند که با مقادیر کمتر گالن در باطله سیلیسی طلا و نقره را همراهی کرده اند. مهم ترین کانی های برونزاد مالاکیت، آزوریت و گوتیت بوده اند. گالن عامل همبستگی سرب و روی بوده و همبستگی مس و آهن با همبرزایی کالکوپیریت و پیریت توجیه پذیر است. غنی شدگی نسبی عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) و عناصر خاکی نادر سبک (LREE) و تهی شدگی نسبی عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) تشکیل ماگمای اولیه در محیط فرورانشی، آلایش آن با پوسته قاره ای و ایجاد سنگ های آتشفشانی آهکی-قلیایی را تایید می کند. برپایه ریزدماسنجی میانبارهای دوفازی مایع+بخار (L+V)، کانی سازی در دمای 140 تا 270 درجه سانتی گراد از سیالی با شوری 7/0تا11 درصد وزنی معادل NaCl از طریق جوشش، آمیختگی و سردشدگی رخ داده است. کانسار آق دره از نوع فراگرمایی رگه ای است و احتمال کانی سازی مس پورفیری در بخش های زیرین منطقه وجود دارد.

    کلیدواژگان: کانه زایی، زمین شیمی، میانبار سیال، مس، آق دره، طارم
  • بهاءالدین نخجوانی*، علی اصغر کلاگری، سید غفور علوی، کمال سیاه چشم صفحات 289-302

    کانسار اسکارنی مس گودال در کرانه شمال شرقی توده باتولیتی شیورداغ، در شمال اهر، استان آذربایجان شرقی واقع است.  توده نفوذی شیورداغ بخشی از کمربند ماگمایی البرز- آذربایجان- قفقاز کوچک بوده که به نوبه خود وابسته با قوس ماگمایی اقیانوس مزوتتیس است. در مرز این توده آذرینی با واحد آهکی- آهک مارنی، کانه زایی اسکارنی مس- آهن- مولیبدن (کالکوپیریت، پیریت، مولیبدنیت، مگنتیت و اسپیکولاریت) بیشتر در پهنه اگزو- اسکارن رخ داده است. همچنین، کانی های برونزاد مس- آهن (مالاکیت، آزوریت و هیدروکسیدهای آهن) جانشین مجموعه کانیایی اسکارنی درونزاد شده است. بر پایه بررسی های آماری انجام شده بر یافته های مغزه های حفاری، عنصر مس دارای همبستگی بسیار خوب با نقره و همبستگی خوب با طلا و نیکل است و این عناصر همبرزایی عنصری در توده کانسنگی گودال بشمار می آیند. همچنین، بررسی هاله های زمین شیمیایی ضربی عناصر رو کانساری (Pb×Zn×Sb) و زیر کانساری (Cu×Ag×Ni) نشان دهنده هاله های بزرگتر و چشمگیرتر عناصر رو کانساری در افق های سطحی است و هاله های بزرگتر عناصر زیر کانساری در افق های پایینی توده کانسنگی دیده می شوند. بر این اساس، عملکرد فرسایش در جنوب غربی کانسار موجب قرارگیری توده کانسنگی در سطح کنونی شده است و به سمت شمال شرق، توده کانساری شواهد کانی سازی پنهانی را نشان می دهد. از سوی دیگر، با توجه به مقادیر کمینه و بیشینه شاخص های منطقه بندی زمین شیمیایی  (27- 0016/0) در سطح کنونی و ترازهای ارتفاعی دهانه گمانه ها، توده کانساری دارای شیبی به سمت شمال شرق است.

    کلیدواژگان: اسکارن مس، عناصر رو و زیر کانساری، هاله زمین شیمیایی، شاخص منطقه بندی، گودال، شیورداغ
  • ثریا سادات سعیدی، رباب حاجی علی اوغلی*، محسن موذن صفحات 303-314

    متابازیت های شرق سلماس به عنوان یکی از گسترده ترین واحدهای مجموعه دگرگونی، در شمال غرب پهنه سنندج - سیرجان واقع هستند. متابازیت های مورد بررسی بیشتر از نوع آمفیبولیت و شیست سبز در تناوب با سنگ های دگرگونی گنیس، متادیوریت، متاریولیت و مرمرها دیده می شوند. متابازیت ها از نظر ساختاری شکل جهت یافته و توده ای دارند و اندازه ی دانه ها نیز از ریز تا متوسط متغیر است. براساس بررسی های میکروسکوپی، متابازیت های منطقه در 6  زیرگروه آمفیبولیتی و 4 زیرگروه شیستی دسته بندی می شوند. بر پایه نتایج ریزپردازشی، آمفیبول، پلاژیوکلاز، میکا و اسپینل کانی های اصلی نمونه های متابازیتی (آمفیبولیت و شیست سبز) هستند. با توجه به شیمی کانی ها، ترکیب آمفیبول ها از نوع منیزیو هورنبلند و فروچرماکیت، پلاژیوکلازها با ترکیب آندزین، میکاها از نوع فلوگوپیت و اسپینل ها به صورت آلومینیم اسپینل هستند. با دما - فشارسنجی سنگ های متابازیتی (آمفیبولیت و شیست سبز) منطقه بر پایه از ترکیب شیمیایی کانی های آمفیبول و پلاژیوکلاز، گستره ی دمایی (600-550 درجه سانتی گراد) و فشاری (6-4 کیلوبار) متوسط، رخساره آمفیبولیت با نوع بارووین، شیب زمین گرمایی C/Km30 و محیط های کوهزایی درون قاره ای برای سنگ های دگرگونی منطقه تعیین شد.

    کلیدواژگان: شیمی کانی، دما و فشارسنجی، متابازیت، شرق سلماس، شمال غرب ایران
  • مینا ستوان، حبیب بیابانگرد* صفحات 315-328

    توده گرانیتوییدی حصاروییه، واقع در فاصله 85 کیلومتری غرب شهر زاهدان، در پهنه زمین درز سیستان برونزد دارد. این توده به صورت استوک های کم وسعت در آمیزه افیولیتی (کرتاسه) و مجموعه های فلیشی (ایوسن) رخنمون دارد. ترکیب سنگ شناسی آن گرانیت، گرانودیوریت و دیوریت است. گرانیت و گرانودیوریت ها بیشتر از کانی های کوارتز، پلاژیوکلاز، ارتوکلاز، بیوتیت و هورنبلند و دیوریت ها بیشتر از پلاژیوکلاز و هورنبلند تشکیل شده اند. این سنگ ها بیشتر دارای بافت دانه ای هستند. این توده دربردارنده برونبوم های مافیک بوده و با دایک های دیوریتی قطع شده است. این برونبوم ها و دایک ها دارای کانی شناسی مشابه با توده اصلی هستند، اما اغلب بافت های دانه ای و دانه ای  پورفیری دارند. بررسی های زمین شیمیایی نشان می دهد که گرانیتویید حصاروییه دارای ماهیت آهکی قلیایی، متاآلومین، با خاستگاه I بوده و در عناصر خاکی نادر سبک (LREE) نسبت به عناصر نادر خاکی سنگین (HREE) و از عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) نسبت به عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) غنی شده تر هستند. بر پایه نمودارهای زمین ساختی ماگمایی، سنگ های گرانیتوییدی حصاروییه وابسته به محیط های کرانه فعال قاره ای هستند. به نظر می رسد که تشکیل گرانیتویید حصاروییه ناشی از بالا آمدن مذاب های باقی مانده از ذوب بخشی پوسته اقیانوسی نیوتتیس طی برخورد قطعه لوت به قطعه سیستان (به ویژه پوسته اقیانوسی فرورفته سیستان و گوه گوشته روی آن) است و پوسته قاره ای (ته نشست های فلیشی و ماسه سنگ های تیره دگرگون شده) در آلایش ماگمای آن اثر گذار بوده اند.

    کلیدواژگان: گرانیتوئید حصاروئیه، پهنه جوش خورده ی سیستان، فرورانش، زاهدان
  • سحر پاشاپور، معصومه آهنگری*، منیژه اسدپور صفحات 329-344

    آمفیبولیت های شمال غرب سلماس به صورت دو توده به نسبت کوچک پیرامون روستاهای آباتی و اوربان رخنمون دارند. بر اساس بررسی های سنگ شناسی و مجموعه کانی های موجود در این سنگ ها، نمونه های آباتی بیشتر از نوع اپیدوت آمفیبولیت و نمونه های اوربان از نوع آمفیبولیت هستند. کلینوپیروکسن های باقیمانده از سنگ اولیه در برخی از آمفیبولیت های اوربان دیده می شود. مجموعه کانی شناسی (هورنبلند و پلاژیوکلاز فراوان و کوارتز کم) و نتایج شیمی سنگ کل آمفیبولیت ها بیانگر خاستگاه آذرین با ترکیب بازالتی و سری ماگمایی آهکی قلیایی تا تولییتی برای این سنگ هاست. ماگمای بوجود آورنده این سنگ ها اولیه نبوده و طی صعود و جایگیری دچار تبلور جدایشی و آلایش پوسته ای شده است. بر پایه نمودارهای تفکیک محیط زمین ساختی و نتایج برآمده از نمودارهای چند عنصری (غنی شدگی عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) در مقایسه با عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) و ناهنجاری منفی Nb و Zr)، محیط تشکیل ماگمای بوجود آورنده این سنگ ها در ارتباط با فرورانش بوده است.

    کلیدواژگان: آمفیبولیت، زمین شیمی سنگ کل، محیط زمین ساختی، فرورانش، سلماس
  • مجید قاسمی سیانی*، حامد ابراهیمی فرد، بهروز کریمی شهرکی صفحات 345-360

    باتولیت گرانیتی شاهکوه (جنوب بیرجند) با ترکیب مونزوگرانیت و سینوگرانیت در کرانه شرقی قطعه لوت قرار دارد و بیشتر شامل پلاژیوکلاز، فلدسپار قلیایی و کوارتز همراه با بیوتیت و تورمالین است. بافت غالب واحد مونزوگرانیتی و سینوگرانیتی به ترتیب دانه ای تا پورفیری و دانه ای تا میکروگرافیک است. سنگ های رسی دگرگونه (متاپلیتی) میزبان رگه های کوارتز-تورمالین دارای بافت پورفیروبلاستیک هستند. تورمالین های با میزبان متاپلیتی در گستره سری دراویت و تورمالین های قلیایی قرار دارند، در حالی که تورمالین های با میزبان گرانیتویید از نوع شورلیت هستند. وجود ویژگی هایی چون بالاتر بودن مقدار Mg نسبت به Fe، پایین بودن مقدار Fe/ (Fe+Mg)، مقادیر پایین Al، تمایل بردارهای تهی شدگی از عناصر قلیایی و پروتون زدایی به سمت خارج و مقادیر FeO/ (FeO+MgO) کمتر از 6/0 در رگه های تورمالین دار با میزبان متاپلیتی، بیان کننده واکنش سیال- سنگ در یک سامانه باز دور از توده گرانیتوییدی و خاستگاه ماگمایی- گرمابی است. همچنین ویژگی هایی مانند بالا بودن نسبت Fe/ (Fe+Mg)، نبود منطقه بندی و نزدیک بودن به توده گرانیتوییدی در رگه های تورمالین دار با میزبان گرانیتوییدی، نشان دهنده جدایش سیال پنوماتولیکی دربردارنده بور (B) از ماگمای گرانیتی و نزدیک بودن آن به خاستگاه سیال دارای بور است. نتایج تجزیه قلع در برخی از واحد های سنگی منطقه شاهکوه نشان می دهد که کانه زایی قلع و تا حدی تنگستن (بیش از 500 گرم بر تن) در رگه های کوارتز-تورمالین واقع در شمال و شمال غربی منطقه مورد بررسی تمرکز دارند که تا عیار اقتصادی (4500 گرم بر تن) در کانسار های پر عیار قلع فاصله دارد.

    کلیدواژگان: رگه های کوارتز- تورمالین، شیمی تورمالین، شاهکوه، گرمابی، قلع و تنگستن
  • زهرا بدرزاده* صفحات 361-374

    سنگ های آتشفشانی بازالتی با ساخت بالشی در دورترین بخش جنوب‎شرقی پهنه سنندج-سیرجان رخنمون دارند. این سنگ ها وابسته به توالی آتشفشانی-رسوبی ژوراسیک پیشین با روند شمال غرب-جنوب شرق تا شمالی-جنوبی هستند. در این پژوهش، شیمی بلورهای کلینوپیروکسن و پلاژیوکلاز برای شناسایی شرایط فیزیکوشیمیایی تشکیل ماگما و محیط زمین ساختی قدیمی آن ها بررسی شد. بازالت های مورد بررسی  بافت پورفیری دارند. کلینوپیروکسن و پلاژیوکلاز کانی‎های درشت بلور هستند که در زمینه دانه ریز  با بافت بین دانه ای تا اینترسرتال قرار دارند. نتایج تجزیه نقطه ای نشان داد که بلورهای پلاژیوکلاز غنی از کلسیم هستند و ترکیب بیتونیتی دارند و پیروکسن ها از نوع اوژیت هستند. نتایج عنصر سنجی پیروکسن ها از جمله مقدار بالای Al و مقدار پایین Ti و Fe3+، نقش اصلی مولفه چرماک بویژه مولفه CaAlAlSiO6 و نقش ناچیز مولفه اکمیت (NaFe3+Si2O6) را در ترکیب آن ها نشان می‎دهد. مقدار پایین TiO2 و Na2O و مقدار بالای SiO2 بیانگر ماهیت تولییتی آن هاست. برپایه دما فشارسنجی، دمای تبلور درشت بلورهای کلینوپیروکسن حدود C 1200-1150 و فشار تبلور آن ها حدود 6-5 کیلوبار است که با عمق تبلور 15 تا 18کیلومتری همخوانی دارد. درشت بلورهای کلینوپیروکسن مورد بررسی ویژگی های زمین شیمیایی مشابه با پیروکسن موجود در بازالت های حوضه پشت‎قوس را دارند.

    کلیدواژگان: کلینوپیروکسن، زمین دما-فشار سنجی، بازالت، جایگاه زمین ساختی، متاع، کرمان
  • فرح جلیلی*، مرضیه نطقی مقدم صفحات 375-384

    نانوپلانکتون های آهکی از فراوانترین جاندار های پلانکتونی تک سلولی کلسیتی بر روی کره زمین هستند. این گروه شامل کوکولیت هایی از بلورهای کلسیتی هستند. آن ها از مهم ترین گروه های میکروفسیلی در بررسی های زیست چینه نگاری، دیرینه بوم شناسی و پی جویی های نفتی هستند و شناسایی دقیق و صحیح آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرفی، برخی از انواع اسپیکول های  دیدمنیدها (Didemnid ascidian spicules) شبیه به نانوفسیل ها هستند و تفکیک آن ها از هم ضروری و برای تعیین سن درست نهشته ها و سازندها لازم است. از این رو، استفاده از ویژگی های نوری بلور کلسیت که با میکروسکوپ پلاریزان و تیغه کمکی ژیپس مشخص می شود، می تواند منجر به تفکیک ریزساختارها و آرایش واحدهای فرعی نانوفسیل ها و در پی آن تفکیک واحدهای فرعی نانوفسیل ها از گروه نام برده شود. در این پژوهش، بر پایه ویژگی های نوری بلور کلسیت، تعدادی از گونه های نانوفسیلی و نیز تعدادی از اسپیکول های دیدمنید ها بررسی و شناسایی شد.

    کلیدواژگان: بلورشناسی، بلور کلسیت، تیغه ژیپس، نانوفسیل های آهکی، بلوک لوت
  • امیر امام جمعه*، احمد جهانگیری، محسن موذن صفحات 385-402

    توده‎های نیمه عمیق دیوریتی، گرانودیوریتی و گنبد ریولیتی در معدن فیروزه- طلای دامغان به سن ایوسن در غرب کمربند ماگمایی ترود-چاه شیرین، توالی‎های آتشفشانی ایوسن پیشین را قطع کرده‎اند. نتایج این پژوهش نشان می‎دهد که هر سه توده هم خاستگاه هستند و ماگمای مادر آن ها در صعود به دلیل فرآیندهای جدایش بلوری، آلایش پوسته ای و آمیختگی ماگمایی سبب ایجاد ماگماهای گرانودیوریتی، دیوریتی و ریولیتی شده ‎است. جدایش الیوین، زیرکن، کلینوپیروکسن، پلاژیوکلازکلسیم و هورنبلند در تشکیل ماگمای گرانودیوریتی نقش موثری داشته اند. آلایش پوسته‎ای و جدایش آپاتیت و پلاژیوکلاز کلسیم مهمترین نقش را در تشکیل ماگمای ریولیتی داشته است. فلدسپات پتاسیم تا آخرین مراحل جدایش حضور داشته است. در کنار شواهد صحرایی، وجود سوزن‎‎های آپاتیت، خوردگی و منطقه‎بندی معکوس و نوسانی در پلاژیوکلاز‎های دارای منطقه بندی، نوع برونبوم و شواهد زمین شیمیایی سنگ کل (نسبت های Nb/Y  و Nb/Zr به Nb،Rb/Sr  و  Sr/Zrبه Ti/Zr وRb به Rb/Sr) آمیختگی ماگمایی بین ماگمای گرانودیوریتی با ماگمایی مافیک را تایید می‎کند.

    کلیدواژگان: گرانودیوریت، آمیختگی ماگمایی، جدایش بلوری، آلایش پوسته ای، دامغان
  • کمال سیاه چشم*، سولماز جعفرصادقی پورناکی صفحات 403-414

    کانی سازی نوع گرمابی منگنز در منطقه آتشفشانی- رسوبی قره سبلان (شمال مشگین شهر) و در دورترین بخش شرقی ایالت فلززایی قره داغ- سبلان قرار دارد. این منطقه پوشیده از سنگ های آتشفشانی-آذرآواری و برونزد محدود توده های نیمه نفوذی (کوارتزمونزودیوریتی) با سن ایوسن تا الیگوسن است. تراکی آندزیت پورفیری برشی شده و توف ریولیتی تا ریوداسیتی میزبان کانه زایی منگنز به صورت رگه-رگچه ای، گژنه های پراکنده و سیمان پرکننده پهنه های برشی هستند. شکستگی ها و ریز شکاف های با راستای غالب شمال شرقی- جنوب غربی (NE-SW)، ناشی از رها شدن نیروهای فشارشی غیر همراستا، بعنوان کنترل کننده های ساختاری کانی سازی منگنز عمل نموده اند. کانی شناسی اصلی ذخیره را پیرولوسیت، منگانیت، پسیلوملان، هماتیت و گوتیت با بافت غالب پرکننده فضای خالی، جانشینی، توده ای، کلوییدی و برشی تشکیل می دهند. الگو های توزیع عناصر خاکی نادر (REE) در همه نمونه های کانسنگ بیانگر ناهنجاری منفی مشخص Ce (13/0- 04/0، میانگین 08/0) و ناهنجاری نسبتا مثبت Eu (38/0- 28/0، میانگین 32/0) هستند. نسبت های Mn/Fe (میانگین 22/41)، Co/Ni (میانگین 24/5)، Co/Zn (میانگین 28/0)، U/Th (میانگین 68/0)، La/Ce (میانگین 77/1)، Lan/Ndn (میانگین 82/2)، Dyn/Ybn (میانگین 16/3)، نسبت عناصر خاکی نادر سبک به سنگین (میانگین 51/9) و مقدار کل  REEها (میانگین 70/63) می تواند نشانگر قرارگیری این ذخیره در رده ذخایر گرمابی منگنز داشته باشد. ماهیت اکسیدی سیال کانه دار و افزایش pH ناشی از آبکافت فلدسپارها طی تشکیل پهنه های دگرسانی درون زاد به ترتیب عوامل اصلی و فرعی در ته نشست کانی های منگنز شناخته واقع شده اند.

    کلیدواژگان: ذخیره منگنز، زمین شیمی، گرمابی، عناصر خاکی نادر، قره سبلان، مشگین شهر
  • علی اکبر احمدی، علی عابدینی*، ساسان باقری، علی اصغر کلاگری صفحات 415-428

    ذخیره کایولن بهاریه (شرق کاشمر، استان خراسان رضوی) محصول دگرسانی سنگ های داسیتی (ایوسن) است و در پهنه فلززایی خواف-کاشمر- بردسکن قرار دارد. بررسی های صحرایی نشان می دهند که گسترش این ذخیره توسط سامانه زمین ساخت منطقه کنترل شده و حضور پوش سنگ سیلیسی مهمترین ویژگی زمین شناسی این ذخیره به شمار می رود. بررسی های کانی شناسی با روش های پراش پرتوی X (XRD)، میکروسکوپی الکترونی روبشی اثر میدانی (FE-SEM)، طیف سنجی پراکندگی انرژی پرتوی X (EDS)، گرماسنجی تفاضلی (DTA) و گرما وزن سنجی (TGA) نشانگر حضور کانی های کایولینیت، هالویزیت، ایلیت، کوارتز، آلونیت، جاروسیت، مسکوویت، آلبیت، ژیپس، توپاز، انیدریت، روتیل، گالن، زیرکن و هماتیت در نمونه های کایولن است. محاسبه تغییرات جرم با در نظر گرفتن Al به عنوان عنصر شاخص کم تحرک نشان می دهد که گسترش فرآیند کایولینیتی شدن با غنی شدگی شدید عناصر خاکی نادر سبک (LREE) نسبت به عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) همراه بوده است. این پدیده به جذب ترجیحی LREE توسط کایولینیت، آلونیت، هماتیت و جاروسیت و فعالیت به نسبت پایین یون های کمپلکس ساز در سیال های دگرسان کننده سنگ اشاره دارد. ضرایب همبستگی بین عناصر نشان می دهند که کایولینیت، روتیل، اکسیدهای منگنز و فسفات های ثانویه نقش کنترلی مهمی در توزیع و تثبیت لانتانیدها داشته اند. رخداد بی هنجاری منفی Eu در ارتباط با دگرسانی فلدسپارها توسط سیال های گرمابی دما بالا و رخداد بی هنجاری مثبت Ce گویای اثر سامانه آبی دما پایین بر ذخیره کایولن بهاریه است.

    کلیدواژگان: ذخیره کائولن، کانی شناسی، زمین شیمی، تغییرات جرم، عناصر لانتانید، بهاریه، کاشمر
  • صغری راستی*، علی رستمی، پیام توکلی صفحات 429-440

    ذخیره منگنز مورد بررسی در 40 کیلومتری شمال شرق حاجی آباد در استان هرمزگان واقع شده است. از نظر ساختاری، این ذخیره در دورترین بخش جنوب شرقی پهنه سنندج- سیرجان قرار دارد. کانه زایی منگنز در در این منطقه به صورت لایه ای، رگه ای و توده ای درون مرمرهای کلسیتی-دولومیتی و میکاشیست های دونین صورت گرفته است. در مقاطع میکروسکوپی این نهشته های معدنی، قطعه های سنگ های میکاشیست و دولومیت های سیلیسی شده میزبان با کانی های کدر منگنز توسط فرایند پرکننده فضای خالی سیمانی پر شده اند. کانی های اصلی این کانسار شامل تودوروکیت، اسپسارتین، آلماندین و کلسیت بوده و کانی های پیرولوزیت، گوتیت و کوارتز در این کانسار کانی های فرعی هستند. بر اساس داده های زمین شیمیایی، مقدار منگنز کانسنگ به بیش از 41 درصد وزنی می رسد. مقدار فسفر و تیتانیوم پایین است که هرگونه خاستگاه ماگمایی را برای نهشته های مورد بررسی رد می کند. از یک سو، نبود ویژگی های وابسته به اسکارن ها و از سویی دیگر، داده های صحرایی، کانی شناسی و زمین شیمیایی نشان می دهند که این نهشته های منگنز با ورود سیال های منگنزدار با یک خاستگاه آتشفشانی در یک حوضه رسوبی تشکیل شده و سپس توسط دگرگونی ناحیه ای در واحدهای میکاشیست و آهک های دگرگون شده مجموعه خبر تمرکز دوباره یافته و تغلیظ شده اند.

    کلیدواژگان: منگنز، کانه زایی، کانی شناسی، زمین شیمیایی، خبر، حاجی آباد، هرمزگان
  • شهزاد شرافت*، محمدرضا اسدالهی نژاد اناری صفحات 441-454

    در جنوب شرق نیر و جنوب استان یزد، رخنمون های بسیاری از آتشفشان های اسیدی برونزد دار ند که جوانترین تظاهرهای آتشفشانی منطقه با ترکیب داسیتی- ریوداسیتی را تشکیل داده اند. این سنگ ها از کانی های پلاژیوکلاز، هورنبلند، بیوتیت و کوارتز تشکیل شده اند و بافت های جریانی و شیشه ای ریز سنگی پورفیری دارند. بر پایه داده های زمین شیمیایی، سرشت ماگمایی سنگ ها آهکی قلیایی و غنی از عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) و تهی از عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) است. این ویژگی به همراه الگوی جدایش یافته عناصر خاکی نادر و ناهنجاری منفی عنصرهای با شدت میدان بالا (Nb، Ti و P) بیانگر شکل گیری ماگما در موقعیت های وابسته به کرانه فعال قاره ای است. مقادیر بالای SiO2،Sr ، Sr/Y و La/Yb به همراه مقادیر پایین MgO، Yb و Y، سرشت آداکیتی پرسیلیس این سنگ ها را نشان می دهد. به نظر می رسد که تشکیل ماگمای سازنده سنگ ها پیامد ذوب بخشی خاستگاه گارنت آمفیبولیتی یا اکلوژیتی ناشی از دگرگونی سنگ کره اقیانوسی فرورو نیوتتیس در پهنه برخوردی ایران مرکزی- عربستان در دوره نیوژن باشد.

    کلیدواژگان: سنگ های آتشفشانی پلیوکواترنر، آهکی قلیایی، آداکیت، کمان ماگمایی ارومیه دختر، یزد
  • لیلی غفوری*، سید حسام الدین معین زاده صفحات 455-462

    مجموعه دگرگونی گل گهردر لبه جنوب‏شرقی پهنه دگرگونی سنندج- سیرجان و در شهرستان سیرجان، استان کرمان، واقع شده است. سنگ های تشکیل دهنده این مجموعه شامل انواع شیست ها، آمفیبولیت ها و سنگ های متابازیت هستند. از اجزای اصلی سنگ شناسی منطقه بیوتیت آمفیبولیت ها با مشخصه کانی شناسی هورنبلند، پلاژیوکلاز، بیوتیت، تورمالین، اسفن، اپیدوت، سریسیت، کلریت، کلسیت و کانی های کدر هستند که در این پژوهش تشکیل تورمالین در بیوتیت آمفیبولیت های منطقه بررسی شده است.  تجزیه کانی های تورمالین موجود در بیوتیت آمفیبولیت منطقه مورد بررسی به روش ریزپردازش الکترونی نشان داد که این تورمالین ها مقدار منیزیم بالا داشته و در گستره دراویت و گروه قلیایی قرار دارند. ارتباط مثبت میان مقادیر Mg و Fe، بالا بودن مقدار کاتیون Mg در تورمالین ها، ارتباط منفی میان Al و Fe/(Fe+Mg) و روند منفی Ca نسبت به Na که نشان از رخ دادن جانشینی AlNa-1Mg-1 در تورمالین های مورد بررسی دارد، مشخصه غیر ماگمایی و دگرگونی بودن این تورمالین ها هستند. تشکیل این کانی را می توان به حضور مقدار بالای کانی بیوتیت در سنگ مورد بررسی و سیال سرشار از بور که طی دگرگونی در سیال های میان روزنه ای انباشته شده است نسبت داد. سیال سرشار از بور با کانی بیوتیت واکنش داده و موجب بوجود آمدن تورمالین ها شده است.

    کلیدواژگان: مجموعه دگرگونی گل گهر، سنندج- سیرجان، تورمالین، بیوتیت آمفیبولیت
  • سارا ویسی، سید محسن طباطبایی منش* صفحات 463-478

    سنگ های ماگمایی چاهریسه در شمال شرق اصفهان، در پهنه ساختاری سنندج-سیرجان و  موازی با گسل قم-زفره قرار دارند. این توده های ماگمایی در یک مقطع پیوسته از رسوب های پرمین-تریاس واقع هستند و به ندرت وارد لایه های آغازین تریاس می شوند. این سنگ ها دربردارنده کانی های فرومنیزین بدون آب (الیوین، کلینوپیروکسن و پلاژیوکلاز) کانی های فرومنیزین آبدار (آمفیبول و بیوتیت) و همچنین کانی های دگرسان (کلریت، اپیدوت و اکتینولیت) هستند. بر اساس بررسی های سنگ نگاری و تجزیه شیمیایی کانی ها، این سنگ های ماگمایی در رده لامپروفیرهای فرامافیک با ماهیت قلیایی قرار دارند. روش های مختلف دما-فشارسنجی کانی ها دو گستره کاملا متفاوت فشار و دما (دمای 1000 تا 1100 درجه سانتی گراد و فشار 16 تا 20 کیلوبار و نیز دمای 900 تا 1000 درجه سانتی گراد و فشار 6 تا 13 کیلوبار) را نشان می دهد که با بافت پورفیری سنگ ها همخوانی دارد. ویژگی های شیمیایی کانی های اولیه ی سنگ بیانگر تشکیل و جایگیری لامپروفیرهای قلیایی در محیط درون قاره ای هستند. از دیگر سو، وجود بیگانه سنگ ها و بیگانه بلورهای فلسی پوسته ای شواهدی از اثر آلایش پوسته ای را ارایه می دهند. بنابراین، به نظر می رسد که در فاصله زمانی کوتاه از پایان پالیوزوییک تا آغاز مزوزوییک در پی عملکرد فاز زمین ساختی هرسینین، لامپروفیرهای قلیایی در یک محیط قاره ای تشکیل شده و طی صعود به سطح زمین بخش هایی از پوسته ی قاره ای را در خود هضم کرده اند.

    کلیدواژگان: دمافشارسنجی، لامپروفیر، پرموتریاس، قلیایی، چاهریسه، اصفهان، ایران مرکزی
  • سید سعید محمدی*، سون لین چانگ، ملیحه نخعی، محمدحسین زرین کوب صفحات 479-494

    در منطقه زولسک در 11 کیلومتری شمال شرق شهرستان سربیشه در استان خراسان جنوبی، سنگ های آتشفشانی شامل آندزیت، داسیت و ریولیت برونزد دارند که گدازه های آندزیتی دارای بیشترین گسترش بوده و در این پژوهش بررسی شدند. بافت های غالب در آندزیت ها شامل پورفیری با خمیره میکرولیتی شیشه ای، گلومروپورفیری و حفره ای هستند. کانی های تشکیل دهنده آندزیت ها پلاژیوکلاز، پیروکسن، آمفیبول، بیوتیت و به ندرت سانیدین هستند. درشت بلور های پلاژیوکلاز در برخی نمونه ها منطقه بندی نوسانی و بافت غربالی دارند و در لبه برخی بلورها، آثار خوردگی، گردشدگی و حاشیه واجذبی دیده می شود. بر اساس نتایج تجزیه ریزکاو الکترونی، پلاژیوکلازها دارای گستره ترکیبی Ab67، An33 تاAb54، An46 بوده و از نوع آندزین هستند. درشت بلور های کلینوپیروکسن ترکیب اوژیت مایل به دیوپسید (En39-41 Fs13-17 Wo43-47) و ارتوپیروکسن ها ترکیب انستاتیت (En41-74 Fs13-43 Wo2-3) دارند. مقادیر Mg# در کلینوپیروکسن و ارتوپیروکسن به ترتیب از 75-69 و 76-56 متغیر است. دماسنجی به روش های مختلف نشان داد که دمای تشکیل کلینوپیروکسن ها 1150 تا 1200 درجه سانتی گراد و دمای تشکیل ارتوپیروکسن1050 تا 1100 درجه سانتی گراد است. فشار تشکیل کلینوپیروکسن و ارتوپیروکسن در نمونه های مورد بررسی، کمتر از 2 کیلوبار محاسبه شد.

    کلیدواژگان: آندزیت، آهکی قلیایی، پیروکسن، دما-فشارسنجی، زولسک، بلوک لوت
  • امین کاظمی، محمدرضا فدوی اسلام*، غلامرضا یزدی صفحات 495-504

    در این پژوهش، اثر آلایش نقاط کوانتومی گرافن بر طیف‏های گسیلی آن‏ها بررسی شده است. نخست گرافن بر زیرلایه کاربید سیلیکون به روش روآرایی لایه نشانی شد. سپس نقاط کوانتومی گرافن آلایش شده بر زیر لایه گرافن به روش قطره چکانی توزیع شدند. ساختار نمونه ها توسط پراش سنج پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)، میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) و طیف سنج رامان مشخصه یابی شد. طیف های گسیلی از نقاط کوانتومی گرافن در اثر تابش نور فرابنفش بررسی شدند. پراش پرتو ایکس از گرافن رشد داده شده بر زیر لایه کاربید سیلیکون ساختار گرافن و کاربید سیلیکون را تایید کرد. تصویر میکروسکوپ نیروی اتمی یکنواختی سطح گرافن رشد داده شده بر کاربید سیلیکون را نشان داد. نگاشت بازتابندگی به دست آمده از طیف سنج رامان وجود تک لایه ها و دولایه های گرافن را تایید کرد. تصاویر میکروسکوپ های الکترونی روبشی و نیروی اتمی نیز توزیع یکنواخت نقاط کوانتومی گرافن بر زیر لایه را نشان دادند. دیده شد که با افزایش آلایش نقاط کوانتومی توسط بور از 75/0% به 5/1% و برای پتاسیم از 2% به 4%، شدت طیف گسیلی آن ها افزایش می‏یابد. همچنین با افزایش مقدار آلاینده نیتروژن و کلر از 2% به 4%، شدت طیف گسیلی کاهش یافت. افزون بر آن، شدت قله های طیف گسیلی نقاط کوانتومی آلایش شده با پتاسیم بیش از بور و شدت قله های نقاط کوانتومی گرافن آلایش شده با نیتروژن نسبت به کلر بیشتر است. به طور کلی، بیشترین و کمترین افزایش شدت طیف گسیلی در اثر آلایش به ترتیب با پتاسیم و کلر است.

    کلیدواژگان: گرافن، نقاط کوانتومی گرافن، طیف گسیلی
  • مونا مهربانی، مرتضی ایزدی فرد*، محمدابراهیم قاضی صفحات 505-518

    در این کار، نانوکامپوزیت های ZnO/CuO به روش های نهشت بخار شیمیایی (CVD) ، نهشت بخار فیزیکی (PVD) و کندوپاش بسامد رادیویی بر زیرلایه های سیلیکونی (Si) سنتز شده و سپس ویژگی های ساختاری، اپتیکی و الکتریکی آن ها بررسی گردید. بررسی طرح های پراش پرتوی X نمونه ها تشکیل فاز مخلوط شش گوشی اکسید روی (ZnO) و فاز تک میلی اکسید مس(CuO) و در نتیجه کامپوزیت ZnO/CuO تهیه شده به همه روش ها را تایید کرد . تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی اثر میدانی (FESEM) نشان داد که ریختار کامپوزیت تهیه شده به روش CVD متفاوت از دو روش PVD و کندوپاش بوده و شامل نانو رشته هایی با قطر متوسط nm 400  است. بررسی های اپتیکی کامپوزیت ها نشان داد که گاف نواری آن ها در گستره  eV18/2 -05/2 قرار دارد که بزرگ تر از گاف نواری اکسید مس (eV 2/1) و کوچک تر از گاف نواری اکسید روی (eV 3/3) است. همچنین کامپوزیت های سنتز شده به روش های CVD و PVD به ترتیب دارای کمترین و بیشترین بازتابندگی در گستره نور مریی و نزدیک قرمز هستند . براساس طیف نورتابی (PL) کامپوزیت تهیه شده به روش PVD در دمای اتاق، این نمونه دارای قله های نشری با شدت نسبی قابل توجه در گستره فرابنفش و مریی است . بررسی های الکتریکی نمونه ها نیز نشان داد که کامپوزیت ZnO/CuO سنتز شده به روش کندوپاش دارای کمترین مقاومت الکتریکی و کامپوزیت سنتز شده به روش CVD دارای بیشترین مقاومت الکتریکی هستند . بررسی پاسخ نوری کامپوزیت ها نیز آشکار شد که نمونه ZnO تهیه شده به روش PVD و نانوکامپوزیت ZnO/CuO تهیه شده به روش کندوپاش دارای بیشترین پاسخ نوری هستند. براساس نتایج این پژوهش، به طور کلی ویژگی های ساختاری و اپتیکی و الکتریکی و همچنین ریختار نانوکامپوزیت های ZnO/CuO به طور قابل ملاحظه ای به روش سنتز آن ها بستگی دارد.

    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت ZnO، CuO، کندوپاش، نهشت بخار فیزیکی، نهشت بخار شیمیایی، ویژگی های اپتیکی، ویژگی های الکتریکی، ویژگی-های ساختاری
|
  • S.Sanedoost*, S. Alipour, M. Hosaini Pages 269-288

    Agh-Darreh copper deposit is located in Tarom area, about 25 km north of Abhar city. Main alterations identified in this region include silicic, argillic, and propylitic. Andesite and silica veins host sulfide mineralization. Chalcopyrite and pyrite are the main hypogene minerals accompanied by gold and silver in siliceous veins, with smaller amounts of galena. Malachite, azurite and goethite are the most important supergene minerals. The correlation between Pb and Zn is justified by Galena and the positive correlation between Cu and Fe is justified by the chalcopyrite and pyrite paragenesis. The relative enrichment of LILE and LREE with a depletion of HFSE and the presence of calc-alkaline volcanic rocks implies that the  primary magma generated in the subduction environment and was probably contaminated by continental crust. Based on micro-thermometry, two-phase fluid inclusions (L+V), mineralization have occurred at 140º to 270ºC from a fluid with salinity ranged approximately from 0.7 wt% up to 11 wt% NaCl through boiling, blending and cooling environments. Agh-Darreh deposit is characteristic of a potential vein-type epithermal and porphyry copper system in the lower parts of theTarom area.

    Keywords: Mineralization, Geochemistry, fluid inclusion, Copper, Agh-Darreh, Tarom
  • B.Nakhjavani*, A.Calagari, S.GH.Alavi, K.Siahcheshm Pages 289-302

    The copper skarn deposit at Gowdal is located in northeast of Shivardagh batholithic body, north of Ahar, East-Azarbaidjan Province. The Shivardagh intrusive body is a part of the magmatic belt of the Alborz-Azarbaidjan-Lesser Caucasus which in turn is related to the magmatic arc of the Meso-Tethys Ocean. The skarn mineralization of copper, iron, and molybdenum (chalcopyrite, pyrite, molybdenite, magnetite, and specularite) occurred particularly in exo-skarn zone at the contact of this igneous body with limestone- marly limestone unit. Also, the supergene copper-iron minerals (malachite, azurite, and Fe-hydroxides) superimpose the hypogene skarn mineral assemblages. Based upon statistical studies carried out on the data obtained from core logs, copper has very good correlation with silver and good correlation with gold and nickel and these elements are reckoned to be as elemental paragenesis in the Gowdal ore body. In addition, consideration of multiplicative geochemical haloes of elements in the supra-ore (Pb×Zn×Sb) and sub-ore (Cu×Ag×Ni) showed that the greater and more notable haloes of supra-ore elements belong to the near-surface horizons while the bigger haloes of sub-ore elements are observed in the lower horizons of the ore body. The function of erosion in the southwest of deposit caused the ore body to be situated in its present level, and the ore body displays the evidence of hidden mineralization toward northeast. On the other hand, considering the minimum and maximum values of the geochemical zonality indices (0.0016-27) in the present level and the elevation levels of the boreholes, the ore body has a northeastward dip.

    Keywords: Copper skarn, supra, sub- ore elements, geochemical haloes, Zonality Index, Gowdal, Shivardagh
  • S.S.aeidi, R. Hajialioghli*, M. Moazzen Pages 303-314

    East Salmas Metabasites, as one of the most extensive units of the metamorphic complex, is located in the northwest of Sanandaj-Sirjan zone. These metabasites are mainly composed of amphibolite and green shist, alternating with geniss, metadiorite and marble metamorphic rocks. Metabasites are structurally oriented and mass, and grain size varies from small to medium. According to microscopic studies, the regionchr('39')s metabasites are classified into 6 amphibolitic and 4 schist subgroups. Amphibole, plagioclase, mica, spinel, and quartz are the main minerals from the microprobe results of metabasite samples. According to the chemistry of minerals, amphiboles are composed of magnesium hornblende and ferrotschermakite, plagioclase with component of andesine, mica with type of phlogopite and spinel groups with component of Al-spinel. Chemical composition of amphibole and plagioclase minerals was used for themometry and barometry of metabasite rocks in the region. Thereforet the results show that regional metamorphic rocks are formed in moderate temperature (550-600 ° C) and pressure (4-6 kbar) ranges, Barrovian-type amphibolite facies, 30 ° C / Km geothermal gradient and in the intra-continental orogenic environments.

    Keywords: Mineral chemistry, thermobarometry, metabasite, east Salmas, northwest of Iran
  • M.Sotvan, H.Biabangard* Pages 315-328

    Hesaruiyeh granitoid is located about 85 Km east of Zahedan city, in the Sistan suture zone. This granitoid occurs as small stocks in Cretaceous ophiolite melange and Eocene Flysch. This granitoid is composed of granite, granodiorite and diorite. Granite and granodiorite consist mainly of quartz, plagioclase, orthoclase, biotite and hornblende and diorite is composed of plagioclase and hornblende.  These rocks have mainly granoular texture. This granitoid has mafic enclaves and cut by dioritic dikes. This enclaves and dikes have similar mineralogy as main pluton but they have microlitic and microlitic porphyry textures. Geochemical studies show that Hesaruiyeh granitoid is calcalkaline, metaluminous and I type, and enrichmed from LREE compared to HREE and LILE to HFSE. Tectono magmatic diagrams show Hesaruiyeh granitoid rocks are related to an active continental margin environment. It seems that this pluton was formed from rising residual melts from partial melting of an oceanic crust (Neo-Tethys) during collision of the Lut and Sistan blocks (especially Sistan oceanic crust and mantle wedge on it) and magma effacted by continental crust (Flysch and greywake metamorphosed deposite).

    Keywords: Hesaruiyeh Granitoid, Sistan suture zone, subduction, Zahedan
  • S.Pashapour, M.Ahangari*, M.Asadpour Pages 329-344

    Amphibolites crop out in the NW Salmas as two relatively small bodies around Abati and Ureban villages. Based on petrography and mineral paragenesis, the composition of Abati and Ureban amphibolites consists mainly of epidote amphibolite and amphibolite, respectively. Relict of clinopyroxenes from a parental rock are present in some samples. Mineral paragenesis (high hornblende and plagioclase and low quartz content) along with whole rock chemistry of the NW Salmas amphibolites show that the protolith was a basaltic composition with calc-alkaline to tholeiitic affinities. The original magmas of the NW Salmas amphibolites were not primary, and the composition of magmas has been modified by fractional crystallization and crustal contamination during ascending and emplacement. According to the discrimination and multi-element diagrams patterns (enrichment of LILEs in comparison with HFSEs and the negative anomaly of Nb and Zr), the parental magmas of the NW of Salmas amphibolites were generated in subduction-related tectonic settings.

    Keywords: amphibolites, whole rock geochemistry, tectonic setting, subduction, Salmas
  • M.Ghasemi Siani*, H.Ebrahimi Fard, B.Karimi Shahraki Pages 345-360

    The Shah-kuh granite batholith (South of Birjand), monozogranite and syenogranite composition, is located on the eastern edge of the Lut block and consists mainly of plagioclase, alkali-feldspar and quartz associated with biotite and tourmaline. The predominant texture of the monozogranite and syenogranite unit is granular to porphyric and granular to micrographic, respectively. Metapelite rocks, host quartz-tourmaline veins, show porphyroblastic texture. Metapelite hosted tourmalines are in the range of dravite and alkaline tourmalines, while granitoid-hosted tourmalines are shorlite type. Presence of properties such as higher Mg content than Fe, low Fe/(Fe + Mg) value, low Al content, tendency towards outside of alkaline depletion and proton depletion vectors and FeO/(FeO + MgO) values less than 0.6 in metapelite host tourmaline veins indicates fluid-rock interaction in an open system far away from the granitoidic body and magmatic-hydrothermal origin. Also, characteristics, such as high Fe/(Fe + Mg) ratio, lack of zoning and proximity to granitoidic body in tourmaline veins with granitoid host rocks, indicates the separation of penomatolitic fluid containing boron (B) from granitic magma and its proximity to B-bearing fluid source. The results of tin analysis in some rock units of Shah-kuh region show that tin mineralization and probably tungsten (more than 500 ppm) are concentrated in quartz-tourmaline veins located in the north and northwest of the study area which is not economic grade (4500 ppm) in the high grade tin deposits.

    Keywords: Quartz-tourmaline veins, Tourmaline chemistry, Shah-kuh, hydrothermal, Tin, Tungsten
  • Zahra Badrzadeh* Pages 361-374

    Basaltic volcanic rocks with pillow structures are exposed at the southeasternmost extremity of the Sanandaj-Sirjan zone.They belong to volcanic-sedimentary complexes that formed in a general northwest-southeast to north-south trend. In this research, the mineral chemistry of clinopyroxene and plagioclases are employed to study physicochemical conditions and paleo-tectonic setting during generation of basaltic rock. Basalts with plagioclase and clinopyroxene, as the major constituents, have porphyritic texture, which groundmass marked by fine grained plagioclase, clinopyroxene, apatite, opaque minerals and chloritized glass with intergranular to intersertal textures. Electron probe micro-analyzer (EMPA) data indicate most of the feldspars are calcic plagioclase with bytownite composition and clinopyroxenes are augite. High Al and low- Ti and Fe3+contents in clinopyroxenes show the major role of Tschermak’s components, specially CaAlAlSiO6 and minor presence of acmite component. Low TiO2 and Na2O and high SiO2 content indicate their tholeiitic affinity. Based on thermobarometric approaches Mata clinopyroxenes were formed at temperatures of about 1150-1200 ˚C and pressures in the range of 5–6 kbars, which approximately corresponds to a crystallization depth of 15-18 km. Clinopyroxenes have geochemical characteristics similar to ones generated in an extensional environment related to back-arc basin setting.

    Keywords: clinopyroxene, geotermobarometry, basalt, tectonic setting, Mata, Kerman
  • F.Jalili*, M.Notghi Moghaddam Pages 375-384

    Crystallography is the experimental science of determining the arrangement of atoms in crystalline solids. Calcareous nanoplankton are one of the most abundant calcite unicellular planktonic organisms on the Earth. This group include coccoliths which are formed from calcite crystals. They are one of the most important microfossil groups in biostratigraphic, paleontologyl and oil exploration studies, and their accurate and correct identification is of great importance. Some species belonging to Didemnid Ascidian Spicules resemble nannofossils and their separation from the nannofossils is essential and is necessary for correct age determination of the deposit. For this reason, the use of the optical properties of calcite crystal of coccoliths, that determined by polarizing microscop and the gypsumplate, can lead to the separation of microstructures and the arrangement of nannofossils subunits and can lead to the separation of nannofossils subunits from the mention group. In this study, with using of optical properties of calcite crystal, a number of nannofossil species and number of Didemnid Ascidian spicules investigated and identified.

    Keywords: Crystallography, calcite crystal, gypsumplate, calcareous nannofossils, Lut block
  • A.Emamjomeh*, A.Jahangiri, M.Moazzen Pages 385-402

    Granodiorite and dioritic intrusive rocks (Middle Eocene age) intruded the Lower-Middle Eocene volcanic rocks at the northern parts of the Torud-Chah Shirin volcano-plutonic belt in north east of Iran. This granodiorite is intruded by small rhyolitic dome in the Damghan turquoise-gold mine. According to all data, these intrusive rocks are related to a common source. The primary magma evolved by the assimilation, fractional crystallization, contamination (AFC) and magma mixing during the ascent. These processes formed granodiorite, diorite and rhyolitic magmatic rocks. Fractional crystallization of olivine, zircon, clinopyroxene, plagioclase and hornblende has been effective in the formation of granodioritic magma. Crustal contamination and fractional crystallization of apatite and Ca- plagioclase have played a major role in the formation of rhyolitic magma. Potassic feldspar has been present until the last stages of magma evaluation. In addition to the field evidences, present of apatite needles solid inclusions in plagioclase, corrosion, and oscillatory- reverse zoning in zoned plagioclases, enclave type and geochemical characteristics of whole rock (Nb/Y, Nb/Zr to Nb, Rb/Sr and Sr/Zr ratios) (Zr/Rb to Rb / Sr) confirm mixing between mafic and granodioritic magmas.

    Keywords: Granodiorite, Damghan, magma-mixing, fractional crystallization, crustal assimilation
  • K.Siahcheshm*, S.Jafarsadeghi Pournaki Pages 403-414

    The Qara Sabalan manganese deposit belongs to the Qara Dagh-Sabalan metallogenic zone and is located in the eastern part of this zone (north of Meshginshahr). Geology of the area include volcanic (pyroclastic) rocks and the small outcrop of sub volcanic bodies (quartz-monzodiorite) with Eocene to Oligocene age. Mn deposit is hosted within the trachyandesite and tuff. Mn mineralization occurs as veins-veinlets, disseminated cement filler of brecciated zones. Faults and fractures with the trend of NE-SW have played a major roles for the formation of manganese mineralization. The main manganese mineralization consists of pyrolusite, manganite, psilomelane, hematite and goethite. variety of textures, such as open-space fillings colloidal, nodular, replacement and brecciation, are observed which are evidences for epigenetic manganese deposition. Rare earth elements patterns show a specific negative anomaly of Ce (0.04-0.13, mean 0.08) and a relatively positive Eu anomaly (0.28-0.38, mean 0.32). The significant geochemical characteristics of ore, such as Mn/Fe (mean 41.22), Co/Ni (mean 5.24), Co/Zn (mean 0.28), U/Th (mean 0.68), La/Ce (mean 1.77), Lan/Ndn (mean 2.82), Dyn/Ybn (mean 3.16), LREE/HREE (mean 9.51), ΣREE (mean 63.70), reveal a hydrothermal source for Qara Sabalan Mn mineralization.

    Keywords: Manganese deposit, geochemistry, hydrothermal, REEs, Qara Sabalan, Meshgin-Shahr
  • A.Ahmadi, A.Abedini*, S.Bagheri, AA.Calagari Pages 415-428

    The Baharieh kaolin deposit (east Kashmar, Khorasan Razavi Province) is the product of alteration of dacitic rocks (Eocene) and is located in the Khaf-Kashmar-Bardaskan metallogenic belt. Field observations show that the development of this deposit was controlled by the tectonic system of the area and the presence of silica cap is the most important geological feature of this deposit. Mineralogical studies, using different analytic techniques (such as XRD, SEM-EDS, FE-SEM, DTA and TGA), indicate the presence of kaolinite, halloysite, illite, quartz, alunite, jarosite, muscovite, albite, gypsum, topaz, anhydrite, rutile, galena, zircon and hematite in the kaolin samples. Calculations of mass changes with the assumption of Al as index immobile element show that the development of the kaolinization process has been accompanied with intense enrichment of LREE relative to HREE. This phenomenon indicates the preferential adsorption of LREE by kaolinite, halloylsite, alunite, hematite, and jarosite and the relatively low activity of complexing ions in rock-altering fluids. Correlation coefficients between elements indicate that kaolinite, rutile, manganese oxides, and secondary phosphates have played an important controlling role in the distribution and fixation of lanthanides. Occurrence of Eu negative anomaly in relation to the alteration of feldspars by relatively high-temperature fluids along with the occurrence of positive Ce anomaly indicate the effects of low-temperature aqueous system on the Baharieh kaolin deposit.

    Keywords: Kaolin deposit, mnearlogy, geochemistry, mass changes, lanthanide elements, Baharieh, Kashmar
  • S.Rasti*, A. Rostami, P.Tavakoli Pages 429-440

    The Hajiabad manganese deposit is located about 40 km northeast of Hajiabad, Hormozgan Province. This deposit is structurally located in the southeastern border of the Sanandaj-Sirjan zone. The manganese mineralization in the study area is hosted by calcite-dolomitic marbles and mica schists of Devonian age, as layers, veins and massive ores. Based on microscopic investigations, the ores are dominated by manganese occurring as cement of fragments of mica schist rocks and host silicified dolomites by the open space filling process. The major minerals of this deposit include todorokite, spessartine, almandine and calcite and the minor minerals in this deposit are pyrolusite, goethite and quartz. According to geochemical data, the concentration of manganese in the ore bodies are more than 41 wt%. Low levels of P2O5 and TiO2 is inconsistent with magmatic origin of the study deposit. On the one hand, the absence of skarn-related features and on the other hand, field observations, mineralogical and geochemical data, show that these manganese deposits were formed by the entry of manganese fluids with a volcanic origin in a sedimentary basin and then has reconcentrated and upgraded by regional metamorphism in mica schists and metamorphic limestone of the Khabr complex.

    Keywords: Manganese, mineralization, mineralogy, geochemistry, Khabr, Hajiabad, Hormozgan
  • SH.sherafat*, M.R.Asadollahinezhad Anari Pages 441-454

    In the southeast of Nir, south of Yazd Povince, several acidic volcanoes  rocks are exposed and form the youngest volcanic rocks in this region with dacite-rhyodacite composition. These rocks are composed of plagioclase, hornblende, biotite and quartz phenocrysts with trachytic and hyallomicrolithic porphyry texture. Based on geochemical data, the magmatic affinity of these rocks is calc-alkaline with enrichment of LILE and depletion of HFSE. These characteristics with steep decrease pattern of rare earth elements and negative anomaly of HFSE, such as Nb, Ti and P, indicate the formation of magma in active continental margin. Higher levels of SiO2, Sr, Sr/Y, and La/Yb with low levels of MgO, Yb, and Y, indicate high silica adakite affinity. It seems that the formation of parental magma of these rocks is consequence of the melting of garnet amphibolite or eclogite rocks of subducted metamorphosed Neotethys oceanic lithosphere in the Central Iran- Arabian plate collision zone during the Neogene time.

    Keywords: Plio-Quaternary volcanic rocks, calc-alkaline, adakite, Urumieh-Dokhtar magmatic arc, Yazd
  • L.Ghafouri*, S.H.Moein Zadeh Pages 455-462

    The Gol-e-Gohar metamorphic complex is located in the southeast of Sanandaj-Sirjan Zone, in Sirjan city (Kerman Province). According to EPMA data of the tourmaline in the biotite-amphibolite of the studied area, these tourmalines are high Mg tourmalines and dravite ones and belong to the alkaline series. The positive correlation between Mg and Fe contents, high contents of Mg in the studied tourmalines, as well as the negative correlation between Al and Fe/(Fe+Mg) and Ca vs. Na, are all indicative of the substitution of []AlNa-1Mg-1, which indicating that these minerals are not magmatic tourmalines, instead metamorphic minerals. It appears that the reason for the formation of this mineral can be related to the high presence of biotite in the studied rocks and boron-rich fluids that concentrated in interstitial fluids. The boron-rich fluids reacted with biotite and formed the studied tourmalines.

    Keywords: Gol-e-Gohar metamorphism complex, Sanandaj-Sirjan Zone, tourmaline, biotite amphibolite
  • S.M.Tabatabaei Manesh, S.Veysi* Pages 463-478

    Chahrisseh magmatic rocks are located in the northeast Isfahan, in the Sanandaj-Sirjan structural zone and parallel to the Qom-Zefre fault. These magmatic masses are located in a continuous section of Permian-Triassic sediments and rarely enter the Early Triassic beds. These rocks contain anhydrous ferromagnesium minerals (olivine, clinopyroxene and plagioclase), hydrous ferromagnesium minerals (amphibole and biotite) in addition to secondary minerals (chlorite, epidote and actinolite). Based on petrographic studies and geochemical analysis of minerals, these magmatic rocks are among the ultramafic lamprophyres with alkaline nature. Different methods of temperature-barometry of minerals show two completely different ranges of pressure and temperature (the first range of temperature 1000 to 1100 ° C and pressure 16 to 20 kbar and the second range of temperature 900 to 1000 ° C and pressure 6 to 13 kbar) which corresponds to the porphyric texture of the rocks. The chemical properties of primary minerals indicate the formation and placement of alkaline lamprophyres in the intercontinental environment. On the other hand, the presence of crustal xenoliths and xenocrysts provides evidence of the effect of crustal contamination. Therefore, it seems that in the short period of time from the end of the Paleozoic to the beginning of the Mesozoic, following the operation of the technical phase of Hercinian, alkaline lamprophyres form in a continental environment and digested parts of the continental crust during ascending to the earthchr('39')s surface.

    Keywords: Thermobarometry, lamprophyre, Permo-tTriassic, alkaline, Chahriseh, Isfahan, Central Iran
  • S.S.Mohammadi*, S.Chung, M.Nakhaei, M.H.Zarrinkoub Pages 479-494

    In Zoolesk area, about 11km northeast of Sarbisheh city in South Khorasan Province, volcanic rocks including andesite, dacite and rhyolite have cropped out where andesitic lavas have the maximum distribution and have been studied in this research.The main textures of andesites are porphyry with microlitic-glassy groundmass, glomeroporphyry and vesicular. Minerals forming andesites include plagioclase, pyroxene, amphibole, biotite and rarely sanidine. Plagioclase phenocrysts have oscillatory zoning and sieve texture and so corrosion, rounding and resorption rims can be seen in the margin of some crystals. Based on microprobe analyses, the composition of plagioclases changes from Ab67,An33to Ab54, An46 and are andesine type. Clinopyroxene phenocrysts have augite with minor diopside composition (En39-41 Fs13-17 Wo43-47) and orthopyroxenes are enstatite (En41-74Fs13-43Wo2-3). The Mg# values in clinopyroxene and orthopyroxene are variable between 69-75 and 56-76 respectively. Thermometry studies showed that the crystallization temperature of clinopyroxenes is 1150 to 1200°C and for orthopyroxene is 1050 to 1100°C. The calculated pressure for genesis of clinopyroxene and orthopyroxene in the studied samples was less than 2 kbar.

    Keywords: Andesite, calc-alkaline, pyroxene, thermobarometry, Zoolesk, Lut block
  • A.Kazemi, M.R.Fadavieslam*, GH. Yazdi Pages 495-504

    In this work, the effect of doping Graphene Quantum Dots (GQDs) on their emission spectra has been studied. First, graphene has been deposited on SiC substrate by using sublimation method. Second, doped-GQDs have been distributed on the surface of graphene via drop casting. The structure of the samples have been studied and characterized by X-ray diffraction (XRD), Scanning Electron Microscopy (SEM), Transmission Electron Microscopy (TEM), Atomic Force Microscopy (AFM), and Micro-RAMAN spectrometer. Emitted spectra of the doped samples have been studied, and the results show the highest intensity is for K doped samples. The XRD pattern of epitaxial graphene on SiC, represents the structures of graphene and SiC. AFM image shows homogenous surface of epitaxial graphene grown on SiC. Reflectance mapping images obtained from Micro-RAMAN spectrometer confirms the existence of mono- and bi-layers of graphene. The SEM and AFM results show homogenous dispersion of GQDs on the substrate. Results of the emitted spectra of the samples show that by increasing doping of GQDs with B from 0.75% to 1.5% and with K from 2% to 4%, the intensities of emission spectra from GQDs have been increased. Moreover, by increasing doping with N and Cl from 2% to 4%, these emission spectra from GQDs have been decreased. Also, the peaks intensity of K doped GQDs (K-GQDs) are higher than those of B, and for N-GQDs are more than those of Cl. In general, the highest and the lowest peak is for K and Cl, respectively.

    Keywords: Epitaxial graphene, Graphene Quantum Dots, emission spectra
  • M.Mehrabani, M. Izadifard*, M.E.Ghazi Pages 505-518

    In this work, the first ZnO/CuO nanocomposites were synthesized by chemical vapour deposition (CVD), thermal evaporation (PVD) and sputtering on silicon substrates (Si). Then, the structural, optical and electrical properties of the samples were investigated. Examination of the X-ray diffraction patterns confirmed the mixed-phase formation of hexagonal zinc oxide (ZnO) and monoclinic copper oxide (CuO) phases, resulting in the formation of ZnO/CuO composite in all methods. The plan view images obtained from FESEM analysis showed that the morphology of the samples prepared by the CVD method differs from other samples and is as nanowires with an average radius of about 400 nm. Examining the sampleschr('39') optical properties showed that their bandgap is in the range of 2.05 eV-2.18 eV, which is larger than the bandgap of copper oxide (1.2 eV) and smaller than zinc oxide (3.3 eV). The composite synthesized by the CVD method has the lowest reflectance, and the sample prepared by the PVD method has the highest reflectance in the visible and near-infrared ranges. Examination of the room temperature photoluminescence (PL) spectrum of the sample prepared by PVD showed that these samples have emission peaks with significant intensities in the ultraviolet and visible ranges. The sampleschr('39') electrical properties showed that the ZnO/CuO composite synthesized by sputtering and CVD had the lowest and highest electrical resistance, respectively. The sampleschr('39') optical response study showed that the sputtering methodchr('39')s nanocomposites have the highest response. This study showed that, in general, the structural, optical and electrical properties and morphology of synthesized ZnO/CuO composites are significantly affected by their synthesis method.

    Keywords: ZnO, CuO nanocomposites sputtering, physical vapor deposition, chemical vapor deposition, optical properties, electrical properties, structural properties