فهرست مطالب

Pure Life - Volume:8 Issue: 26, Spring 2021

International Multidisciplinary Journal of Pure Life
Volume:8 Issue: 26, Spring 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/03/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سوزان فحص، محمدحسین حسن العسکری صفحات 13-30

    تفاوت بین نگاه مردم به الحاد در جهان متفاوت است. در غرب، الحاد موضوعی عادی است که توسط بخشی از مردم پذیرفته می شود؛ در حالی که در شرق به شدت مورد انتقاد است. باز بودن رویکردهای اعتقادی در جوامع غربی با گسترش اندیشه مادی گرایانه سکولاریسم پس از دوره روشنگری، مردم را به سمت مفهوم الحاد، به ویژه در نسل جوان سوق داده است. از سوی دیگر، شرق هنگام برخورد با هجوم الحاد قوانین سختگیرانه تری دارد که در آن برخی کشورها معتقدند مرگ با اعدام راه حل آن است. این امر آنها را به سمت تفکر غرب زده سوق داد و در آنجا با اعتقادات اسلامی مبارزه کردند و البته با حمایت رژیم های غربی که از آنها به عنوان ابزاری علیه دین اسلام استفاده کردند، بسیاری موفق شدند از کشورهای خود فرار کرده و به غرب بروند؛ چرا که از نظر آنها دین دستیابی به اهدافشان را محدود می کند؛ در حالی که الحاد آنها را از همه ارزش ها آزاد می کند و دستیابی به آزادی را بدون هیچ محدودیتی امکان پذیر می سازد. از اینجا مشاهده می شود که گسترش بی دینی در کشورهای مسلمان از بی خدایی غربی نشیت می گیرد. چنین تصور می شود که افزایش الحاد شرقی به دلایل فرهنگی، فکری، آموزشی، روانی، سیاسی، اجتماعی و مذهبی است و وظیفه مسلمانان است که علت این امر و چگونگی حل آن را از مفهوم اسلامی دریافت کنند. اعتقادات به همان شیوه ای است که امام صادق با اتخاذ یک مفهوم منطقی برای متقاعد ساختن ملحدان در جریان مناظرات و استدلال های الهیاتی خود انجام داد؛ لذا به دلیل فقدان شواهد، دیری نگذشت که نظریه های غربی در خصوص الحاد تکذیب شد؛ مثلا فیلسوف معروف انگلیسی آنتونی فلو مدافع قوی الحاد بود که در روزهای بعد زندگی خود کتابی به نام «خدا وجود دارد» نوشت.

    کلیدواژگان: الحاد، سکولاریسم، عرفان منکر وجود خدا، عقاید اسلامی
  • نعیما رقاد*، مازن محمد، بشار اسد، عبدالله سلیمان صفحات 31-68

    مطالعه وجود انسان از آغاز به عنوان یک عنصر فردی تا توسعه پیچیده ترین اشکال تمدن و جامعه از نظریه معرفت جدا نیست و اینکه انسان چگونه از طریق معرفت، توانست در زمین سیر کند که برای تبیین این مسیله، مدل های تجربی قابل اتکایی در تاریخ بشری ارایه گردید. همانطور که سطح معرفت ارایه شده توسط انسان در طول زندگی خود به یک بعد خاص محدود نمی شود، بنابراین ملاحظه می گردد که گاهی انسان بر دنیای حس، تخیل یا انتزاع تمرکز می کند و گاهی به فکر و دانش خود اهمیت می دهد و یا آن را تابع نیروی دیگری می کند. همه این جهات مختلف در گروی شرایطی بود که انسان ها از آن عبور کرده اند. ماهیت شناختی انسان در جستجوی نسبیت گرایی در معرفت، فضایی متمایز ایجاد می کند تا به روندهای جدیدی که حادث شده اند، بپردازد و یا حداقل آنکه بر تاثیر ظهور مفهوم نسبی گرایی در معرفت بپردازد. با این حال، این بدان معنا نیست که محدود کردن مطالعه به این جهات، محدودیتی دنباله دار است؛ به همین سبب در مقاله حاضر، بر شیوه های فکری خاصی تمرکز شده است که گمان می رود در جستجو دارای اولویت هستند؛ لذا این مکاتب به صورت برجسته مورد بررسی قرار گرفته است؛ به این شرح: رابطه میان مکاتب فکری چگونه است؟

    کلیدواژگان: نسبی گرایی، معرفت دینی، اگزیستانسیالیسم
  • . خدیجه احمدی بیغش*، محسن قمرزاده صفحات 69-82

    نظام جهانی به صورت روزافزون نامتعادل تر، نامعین و بی انسجام می نماید. انسان ها به فرهنگ به عنوان یک تکیه گاه، پناهگاه و وسیله مقاومت در برابر تحمیل نظام جهانی رو می آورند. نابرابری و ناموزونی در تبادلات فرهنگی، عدم اطمینان، ناآمنی و آشفتگی ذهنی برای بسیاری از انسان ها به وجود آورده است. منطق طرد و خودشیفتگی افراطی، صلح و امنیت جهان را به خطر انداخته و حتی به رشد اقتصادی، هماهنگی و انسجام اجتماعی لطمه زده و به حریم کرامت ذاتی انسان ها تحدی کرده و تنوع و خلاقیت فرهنگی را که برای سعادت نوع بشر حیاتی است، در معرض تهدید قرار داده است. اینک باید از خود و عقلانیت یاری گرفت و با نظر و عمل، بطلان نظریه ها و تیوری هایی که عدم برابری، نابردباری و دیگرناپذیری را تجویز نمی کند، اثبات کرد. بر این اساس، به جای پذیرش تنوع باید احترام و تحمل متقابل را ارتقا دهیم. دعوت برای تحریم یک ملت، نشانه ای هشدار دهنده است. چنین خواسته هایی نشان دهنده تمایل به عمیق سازی کلیشه ها و تبعیض علیه «دیگری» است. این تصور که یکسان سازی فرهنگی مستلزم همبستگی است، به همان اندازه ساده انگارانه است که مفهوم تنوع فرهنگی را به معنای درگیری و جنگ قلمداد کرد. در نتیجه، عقلانیت و علایق دینی حکم می کند به اینکه رویکردی فراقومی، فرانژادی و فرازبانی داشت؛ زیرا همه ادیان بر دیدگاه جهانی تاکید دارند و دیدگاه قومی را تجویز نمی کنند.

    کلیدواژگان: تقارب فرهنگی بومی، صلح جهانی، قرآن کریم
  • زکیه سادات حسینی *، سید حسن امامیان، توفیق اسداف صفحات 83-97

    در موضوع فعالیت های اجتماعی زنان مسلمان، دین اسلام نگاه ویژه ای دارد و تکلیف و مشقت بسیاری از فعالیت های اجتماعی سخت و سنگین را از دوش زنان برمی دارد؛ چرا که از دیدگاه اسلام، زنان به مثابه گل های لطیفی هستند. با این دیدگاه، وظیفه اصلی کسب درآمد و رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی و حمایت از خانواده به عهده مرد است. از طرف دیگر، زنانی که می خواهند داوطلبانه در فعالیت های اجتماعی شرکت کنند، از دیدگاه اسلام منعی ندارند و این امکان برای آنها وجود دارد؛ همچنان که در حال حاضر نیز زنان می توانند در مسیر فعالیت های اجتماعی، راه مردان را دنبال کنند، در جامعه حضور داشته باشند، شغل داشته باشند و در امور دولتی مشارکت کنند؛ اما برای حفظ حریم و ارزش ها برای حضور در جامعه، باید اصول و ضوابطی را رعایت کنند تا از آسیب های اجتماعی مصون بمانند و جامعه اسلامی از مشکلات ناشی از آن رنج نبرد. بر این اساس، عدم اختلاط زنان و مردان با رعایت اصول حیا، عفاف، پرهیز از خودآرایی، شوخی با نامحرم، رعایت پوشش و سایر موارد تامین می شود. علاوه بر این، تامین امنیت زنان به سلامت اخلاقی و فرهنگی جامعه نیز کمک می کند.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، فعالیت های اجتماعی، زنان مسلمان
  • عابدین سیاحت اسفندیاری، محمدعلی حیدری*، احمدرضا توکلی صفحات 99-110

    در عصر حاضر، رسانه ها از نظر فقه شیعه یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین وسایل ارتباط اجتماعی هستند. از سوی دیگر، یکی از علومی که می تواند هنجارهایی برای رسانه ها با توجه به جهانی بودن آن تعیین کند، علم «فقه دینی» است. در میان گزاره های فقهی مذهبی، قاعده «مصلحت» می تواند بیشترین تاثیر را در تعیین هنجار برای رسانه ها داشته باشد. بر این اساس، سوال اصلی این تحقیق آن است که جایگاه و کاربرد مصلحت در رسانه ها چیست و چگونه تعیین می شود؟ فرضیه تحقیق این است که مصلحت اندیشی، مهمترین قاعده حاکم بر رسانه ها و فعالیت های آن است که از روش اسنادی برای بررسی این فرضیه استفاده شده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که عنصر مصلحت در رسانه ها تعیین کننده انتشار اخبار و اطلاعات است. همچنین در این تحقیق مشخص شد که معیشت، نظام سیاسی، عدالت و امنیت از مهمترین مشوق هایی است که می تواند بر فعالیت صحیح رسانه ها حاکم باشد تا به هیچکدام از این موارد و ذینفعان آن در جامعه، آسیب نرسد. نتیجه آنکه مقاله حاضر برای توضیح مفهوم مصلحت فقهی دینی در رسانه ها و مطالعه انگیزه های مترتب بر آن و همچنین معرفی مرجع تعیین مصلحت در رسانه ها سازماندهی شد.

    کلیدواژگان: مصلحت، مصلحت فقهی، رسانه
  • امینه حمادی*، کاظم ابونصیر صفحات 111-132

    تردیدی نیست که موضوع امام مهدی موضوعی است که مورد توافق مسلمانان است و بسیاری از ادیان و مذاهب، مهدی موعود را فرزند حضرت محمد می دانند. چند روز قبل از درگذشت نواب چهارم حضرت با عنوان علی بن محمد سمری، امام مهدی پیامی به نایب خاص خود فرستاد و فرمود: «بسم الله الرحمن الرحیم. ای علی بن محمد سمری! خداوند اجر برادرانت را در عزای تو عظیم گرداند که تو ظرف شش روز آینده خواهی مرد، پس خود را برای مرگ مهیا کن و به احدی وصیت مکن که پس از وفات تو جانشینت شود که غیبت کبری واقع شده و ظهوری نیست مگر پس از اذن خدای تعالی و آن پس از مدتی طولانی و قساوت دل‌ها و پر شدن زمین از ستم واقع خواهد شد». بر این اساس، در مقاله حاضر که با رویکردی تاریخی و بررسی اسناد و منابع روایی انجام گردید، سعی شد از منابع با دقت بالا استفاده شود و به موضوع فلسفه غیبت کبری امام مهدی پرداخته شود و به همین منظور از کتاب «امام مهدی و روز موعود» اثر خلیل رازق، استفاده گردید.

    کلیدواژگان: انتظار، غیبت کبری، انتظار فرج
|
  • Suzan Fahs *, Mohammad Hussein Hassan Al-Askari Pages 13-30

    The difference between how people view atheism varies in the world, in the west, Atheism is seen to be a normalised topic which is accepted by many people whereas in the East, heavily criticised. The openness in western societies with the spread of free secular materialistic thought occurred after the Enlightenment period, has pushed people towards the concept of atheism, especially in the younger generation. On the other hand, the East has much harsher rules when dealing with the influx of atheism where some countries believe death by execution is the solution. This pushed them to westernised way of thought where they began to fight Islamic beliefs, and of course under the support and protection of western regimes that they used as tools against Islam, many managed to flee their countries and go to the west as they consider that religion restricts and prevent them from achieving their goals, while atheism makes them free from all values and allows the achievement of freedom, without any restrictions. From here we see that the spread of Atheism in the Muslim countries stems from western atheism. It is thought that the increase of East atheism is due to cultural, intellectual, educational, psychological, political, social, and religious reasons and it is our duty as Muslims to find out why this is and how to solve it from the concept of Islamic beliefs the same way Imam Sadiq would by adopting a logical concept to convince the atheists during their theological debates and arguments. Due to their lack of evidence, it was not long before their theories were being disproved with one example being from the famous British philosopher Anthony flew was a strong advocator for atheism wrote a book called “Thereis a God” in the later days of his life.

    Keywords: Atheism, secularism, Agnostic, Islamic Beliefs
  • Naima Reggad *, Mazen Mohammad, Bashaar Asad, Abdollah Sulayman Pages 31-68

    The study of human existence from its inception as an individual element to its development of the most complex forms of civilization and society is inseparable from the theory of knowledge; and how that human was through knowledge, was able to fluctuate on earth; to present great experimental models in his movement and history. just as the level of knowledge presented by man during his lifetime was not limited to a specific dimension, so we find that sometimes he focuses on the world of sense or the imagination or the abstract, and sometimes he gives importance to his thought and knowledge or makes it subject to another force. All these different directions were a hostage to circumstances and conditions that a person went through. The cognitive nature of the human being bifurcates us in our search for relativism in knowledge to address the most intellectual trends that have been born or not; at least, it is influenced the emergence of the relativistic concept in knowledge. However, this does not mean that limiting the study to these directions is complete and complete restriction, at all; But we focused on schools that we think that have priority in the search and highlight them, which will be as follows: Kantianism, historicisms, skepticism and existentialism, and then put these trends to the test analysis to show the wrong point in knowledge between the relative between the linkage of intellectual schools.

    Keywords: Relativism, religious knowledge, existentialism
  • Khadijeh Ahmadi Bighash*, Mohsen Ghamarzadeh Pages 69-82

    The world system is becoming increasingly unbalanced, uncertain and incoherent. Humans turn to “culture” as a fulcrum, a refuge, and a means of resisting the imposition of a world order. Inequality and imbalance in cultural exchanges have created insecurity, insecurity and mental confusion for many people. The logic of extremist rejection and narcissism endangers world peace and security, and even harms economic growth, harmony and social cohesion, and threatens the inherent dignity of human beings, exposing the cultural diversity and creativity that is vital to human well-being direct to threat. One must now seek help from oneself and rationality, and prove by theory and practice the invalidity of theories and theories that do not prescribe inequality, intolerance, and intolerance. Accordingly, Instead of simply accepting diversity, need to promote mutual respect and tolerance. Calling for a nation to be sanctioned is a warning sign. Such demands indicate a tendency to deepen stereotypes and discriminate against the “other”. The notion that cultural homogenization entails solidarity is as simplistic as the notion of cultural diversity, conflict, and war. As a result, Reason and religious interests Dictate that should have a Trans-Ethnic, Trans-Racial, Trans-Linguistic view; Because all religions emphasize a universal view and do not prescribe an ethnic view.

    Keywords: Indigenous Cultural Convergence, World Peace, The Holy Quran
  • Zakieh-Sadat Hosseini *, Syed Hasan Emamian, Tofiq Asadov Pages 83-97

    Regarding the social activities of Muslim women, Islam has a special view, and removes the burden of many heavy social activities from the shoulders of women, ‌ and from the perspective of Islam is a basil woman, ‌ with this view, the main task is to earn money, ‌face Social problems ‌the support of the family center is left to the man, on the other hand, women who want to participate in social activities voluntarily ‌are not forbidden from the perspective of Islam, and it is possible for them to be present, women can follow in the footsteps of men , to be present in society, to have a job, to participate in government affairs; but in order to maintain the status of women, and their values, to be present in society, they need to observe certain principles, to have a personality he should not be harmed, and the Islamic society should not suffer from the problems caused by the mixing of men and women, including the principles of modesty, chastity, avoidance of self-decoration, jokes with non-mahrams, observance of cover, and cases in which they are observed. In addition to ensuring women's security, it also contributes to the moral and cultural health of society.

    Keywords: Ethical Principles, Social Activities, Muslim Women
  • Abedin Siyahat Esfandiari, Mohammad Ali Heidari*, Ahmad Reza Tavakoli Pages 99-110

    In the present day, the media is one of the most important and influential means of social communication from the viewpoint of Shi'a religious jurisprudence. On the other hand, one of the sciences that can set norms for the media considering its universality is the science of “Religious jurisprudence”. Among the religious jurisprudential propositions, the “expedience” rule can have the most impact on setting the norm for the media. Accordingly, the main question of this research is, “what is the status and use of the expedience institute in the media?” The research hypothesis is that expedience is the most important rule governing the media and its activities, which used the documentary method to investigate this hypothesis. The findings of this research are that the element of expedience in the media determines the propagation of news and information. It was also found that maintaining the country's livelihood and political system, justice and security are among the most important incentives, which are the most important materials that should govern media activities in order not to harm one of them. Therefore, this article is organized to explain the concept of religious jurisprudential expedience in the media and to study the motivations and introduce the expedience determining reference in the media.

    Keywords: Expedience, Jurisprudential Expedience, Media
  • Amina Hamade *, Kadhim Albunasir Pages 111-132

    There is no doubt that the subject of Imam Mahdi is a topic agreed upon by Muslims, and many religions and the promised Mahdi is the son of the Prophet Mohammad. A few days before the death of the fourth ambassador, Ali bin Mohammad al-Samri, Imam Mahdi sent a message to his ambassador saying: “In the name of God, the Most Merciful, the Most Merciful, O Ali bin Mohammad al-Samari, the greatest of God; And between six days, gather your command and do not recommend anyone to take your place after your death, for complete occultation has occurred, and there is no reappearance except after the permission of Allah, the Exalted, mentioning him, and that is after a long period, hardness of hearts, and the earth being filled with oppression”. Accordingly, in this article, which has been done with a historical approach and review of documents and narrative sources. We try to use the sources with high accuracy, we will address the subject of the philosophy of the great Occultation of Imam Mahdi and we will talk in it about the philosophy of occultation and its benefits in brief, relying on the book “Imam Mahdi and the Promised Day of Khalil Rzq”.

    Keywords: Awaiting, Great Occultation, Imam Mahdi