فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 80 (زمستان 1399)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 80 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین مهدیان*، جلال ترکاشوند صفحات 1-30
    دفاع همواره یکی از دغدغه های اصلی هر نظام سیاسی است. چراکه با امنیت ملی و بقاء کشور پیوند خورده است. دفاع کشور و تامین امنیت ملی نیازمند چارچوب خاصی جهت این مهم است. دیدگاه ها و اندیشه های صاحب نظران و رهبران یک کشور می تواند نقشه راهی را در جهت تحقق اهداف مورد اشاره ترسیم نماید. این پژوهش، اندیشه های مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در خصوص شیوه دفاع در نظام ج.ا.ایران را در قالب الگویی ارایه نموده است. پژوهش حاضر از نظر فایده و هدف از نوع تحقیقات کاربردی، از نظر رویکرد از نوع کیفی بر پایه پارادایم تفسیری و از نظر ماهیت و نوع مطالعه از نوع اکتشافی است. روش تحقیق این پژوهش «داده بنیاد» است، که بر اساس آن و در راستای اهداف پژوهش به صورتی هدفمند و نظام مند به گونه ای که بتوان عصاره ی بینش فرماندهی معظم کل قوا درزمینه دفاع را استخراج، مفهوم سازی، مقوله سازی و سپس مدل پردازی نمود، مورد بررسی و تحلیل قرارگرفته است. در همین راستا، در مرحله اول، تعداد 580 گزاره در قالب 245 مفهوم استخراج شد. در مرحله دوم 9 مقوله اصلی (عرصه دفاع، آمادگی دفاع، عناصر دفاع، مسئله دفاع، محیط دفاع، الگوی دفاع، مسئولیت دفاع، راهبردهای دفاع و ضرورت دفاع) دسته بندی و احصاء گردیدند. در مرحله سوم مدل نظام مند از اندیشه ی دفاعی فرمانده معظم کل قوا جهت تدوین دکترین و استراتژی های نظامی کشور در راستای ایجاد بازدارندگی موثر ترسیم و ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی)، دفاع، مدل نظام مند از اندیشه دفاعی
  • هانی رحیم اف*، محمدرضا موحدی صفت صفحات 31-64

    امروزه راهبرد دفاع عامل سایبری در بسیاری از کشورهای پیشرو حکم فرماست. اساس این نوع دفاع، تسلط بر فضای سایبر و توانایی انجام عملیات سایبری است. این توانایی علاوه بر ایجاد بازدارندگی سایبری، کشورها را قادر می سازد تا قبل از بالفعل شدن تهدید، آن را از بین ببرند. به دلیل غیرملموس بودن فضای سایبر و عدم مشاهده هدف عملیات سایبری، فهم میزان موفقیت عملیات دشوار است. سنجش این موفقیت، نیازمند ارزیابی عملیات سایبری است. با ارزیابی عملیات سایبری می توان عملکرد و اثربخشی عملیات را اندازه گیری نمود، نقاط ضعف و قوت را یافت و در جهت برطرف سازی نقاط ضعف و بهبود نقاط قوت گام برداشت. برای انجام ارزیابی دقیق، همه جانبه و مبتنی بر اصول علمی عملیات سایبری نیاز به الگوی راهبردی است تا بر اساس آن ارزیابی صورت پذیرد. در پژوهش حاضر جهت ارایه الگوی راهبردی ارزیابی عملیات سایبری، از رویکرد آمیخته (کمی و کیفی) استفاده شده است. در این تحقیق، از نظرات 70 نفر از فرماندهان، مدیران و کارشناسان سطوح راهبردی، عملیاتی و تاکتیکی عملیات سایبری کشور در قالب پرسشنامه استفاده شده است. بر اساس پژوهش انجام شده، با استفاده از نظر خبرگان سه مفهوم ارزیابی طراحی و طرح ریزی، ارزیابی آمادگی رزمی و ارزیابی اجرا به مثابه ابعاد اساسی ارزیابی عملیات سایبری مورد شناسایی قرار گرفتند و سپس مولفه های هر یک از این ابعاد استخراج و شاخص های هر مولفه معین شدند. پس از تجزیه وتحلیل آماری نتایج پرسشنامه، الگوی راهبردی ارزیابی عملیات سایبری در سه بعد، ده مولفه و هفتادوسه شاخص ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: عملیات سایبری، ارزیابی عملیات، ارزیابی عملیات سایبری، الگوی راهبردی
  • احمد تشکری پور*، یعقوب یوسفوند، ولی الله اسفندیار صفحات 65-88

    نقش جرم به عنوان یک پدیده اجتماعی در ایجاد بی نظمی و ناامنی اجتماعی، همواره دولت ها را بر آن داشته که در این حوزه به سیاست گذاری های جنایی اهتمام ویژه داشته باشند. مسئله پیشگیری از جرم، محور اصلی سیاست گذاری جنایی است. این موضوع در محیط های نظامی به منظور برقراری و حفظ سلامت سازمان از اهمیت بالایی برخورد دار است. بر این اساس در این پژوهش تلاش شده است سیاست گذاری جنایی کارآمد در مواجه با جرایم شایع در محیط های نظامی مورد تحلیل و واکاوی قرار گیرد. برای این کار با استفاده از روش اسنادی و مطالعه پرونده های جرایم به وقوع پیوسته اطلاعات لازم گردآوری شده و به صورت کیفی و در چارچوب رویکرد پیشگیری اجتماعی و وضعی تجزیه و تحلیل گردیده اند. جامعه آماری پژوهش تعداد 55 فقره پرونده جرایم شایع پدیدار شده در محیط های نظامی که به صورت تصادفی انتخاب شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سیاست گذاری جنایی غیرکیفری مبتنی بر رویکرد اجتماعی و وضعی می تواند با کاهش نرخ جرایم شایع در سازمان های نظامی، محیطی عاری از جرم را رقم زده و دستیابی به اهداف و ماموریت های  نیروهای مسلح را از رهگذر نظم و انضباط، انسجام درون سازمانی، روحیه و نشاط کارکنان و تعلق سازمانی آنان، تسهیل نماید.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری جنایی، جرائم شایع، سیاست های پیشگیرانه، محیط نظامی
  • مصطفی لطفی جلال آبادی*، حسین نامدار، داود فریدپور صفحات 89-116

    دانشگاه های سازمانی امکانات آموزشی درون سازمانی هستند که از طریق ایجاد یکپارچگی راهبردی بین یادگیری و کار سازمانی، بر افزایش مهارت ها و دانش کارکنان تاکید دارند بر این اساس بهسازی شرایط ارتقای پیشرفت تحصیلی دانشجویان جزو مسئولیت های اساسی مسیولان سازمان به شمار می رود. در این راستا پژوهش حاضر به شناسایی عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه های آجا در قالب یک الگو پرداخته است. این تحقیق از نظر هدف، پژوهشی اکتشافی و از نظر نوع استفاده، کاربردی است و در آن روش پژوهش داده بنیاد استفاده شده است. داده ها با استفاده از نمونه گیری غیر احتمالی با 20 نفر از خبرگان آموزش گردآوری شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از نرم افزار مکس کیودا استفاده گردید. بر اساس تحلیل داده ها، مقوله علی شامل ویژگی های روان شناختی، رفتاری، مکتبی و آمادگی جسمانی داوطلبان ورود به آجا، مقوله محوری شامل دانش، مهارت، ویژگی های جسمانی و پیشرفت تحصیلی، مقوله مداخله گر شامل ارتباطات خارجی، محیط اجتماعی، محیط خانوادگی، مقوله زمینه ای شامل نظارت، محتوای آموزشی، پشتیبانی از آموزش، اساتید، فناوری، امکانات، راهبردها شامل توسعه تسهیلات پژوهشی، توسعه برنامه های آموزشی، توسعه برنامه های مشاوره ای و توسعه اساتید و سرانجام پیامدها شامل فارغ التحصیلان شایسته، توانایی بدنی فارغ التحصیلان و افزایش توان رزمی بودند. مدل ارایه شده می تواند به پرورش دانشجویان نظامی برای ایفای نقش موثرتر در یگان های عملیاتی یاری برساند و باعث افزایش قدرت دفاعی کشور شود.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، دانشجویان، دانشگاه سازمانی، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • احمد محمدی، ملیکه بهشتی فر*، حسین کاظمی صفحات 117-150
    رهبری اثربخش در سازمان، عامل اصلی در ایجاد هم فکری و هم دلی است و رهبران موثر کسانی هستند که بتوانند افراد متفاوت را در زیر یک چتر فکری و نظر واحد گرد آورند. بر این اساس پژوهش حاضر به بررسی و تحلیل میزان اهمیت و روابط علی-معلولی ابعاد و مولفه های رهبری اثربخش در ارتش جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه خبرگان این سازمان پرداخته است. پیشنهاد این پژوهش توجه به ابعاد و مولفه های بااهمیت رهبری اثربخش و به دست آوردن روابط متقابل آن ها با روش دیمتل فازی بوده است. پژوهش، از نظر نتیجه، توسعه ای، از نظر رویکرد، کیفی و از نظر روش، توصیفی بود. جامعه ی پژوهش را همه ی خبرگان در حوزه ی فرماندهی ارتش که شناخت کاملی از سازمان و اهداف و وظایف آن داشته اند، تشکیل دادند. روش نمونه گیری هدفمند بود و تعداد افراد نمونه 10 خبره بود. ابزار سنجش، یک پرسش نامه ی تکنیک دیمتل پژوهش گر ساخته بود. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که بعد «فردی» تاثیرگذارترین و «سازمانی» تاثیرپذیرترین بعد است. مولفه ی «سلامت روان» دارای بیش ترین قدرت تاثیرگذاری و مولفه ی «توانایی های مدیریتی» تاثیرپذیرترین مولفه است. ابعاد «فردی و فراسازمانی» جزء عوامل علت و بعد «سازمانی» جزء عوامل معلول رهبری اثربخش محسوب می شوند. مولفه های «صفات فردی، سلامت روان، اعتقادی، اخلاقی و فرهنگی-اجتماعی» جزء عوامل علت و مولفه های «توانایی های ویژه، توانایی های مدیریتی، توانایی های تخصصی نظامی، اقتصادی، سیاسی- قانونی و فن آورانه» جزء عوامل معلول محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: رهبری اثربخش، دیمتل فازی، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • رضا سپهوند، حسن کولیوند* صفحات 151-184

    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی پیشایندهای راهبردی توسعه اشتیاق شغلی سرمایه های انسانی ستاد نیروی پدافند هوایی آجا می باشد این پژوهش، آمیخته و از حیث هدف، اکتشافی است که در ابتدا با استفاده از داده های کیفی حاصل از مطالعات اکتشافی، پیشایندهای راهبردی توسعه اشتیاق شغلی سرمایه های انسانی ستاد نیروی پدافند هوایی آجا مشخص شده و سپس با استفاده از روش تحقیق پیمایشی و با رای خبرگان، تعداد 16 پیشایند به دست آمده است و در ادامه با روش دلفی فازی، پیشایندهای مذکور اولویت بندی شدند. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارشناسان ستاد نیروی پدافند هوایی آجا می باشد. با توجه به هدف پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. حجم نمونه در این پژوهش شامل  28 نفر است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که مولفه های حمایت سازمانی ادراک شده، عدالت سازمانی، سیستم پاداش، کیفیت زندگی کاری و حمایت ادراک شده از سرپرست از اولویت و اهمیت بالاتری نسبت به سایر پیشایندها، برخوردارند.

    کلیدواژگان: پیشایندها، توسعه، اشتیاق شغلی، ستاد نیروی پدافند هوایی آجا
|
  • Hossein Mahdian *, Jalal Torkashvand Pages 1-30
    Defense has always been one of the main concerns of any political system, because it is linked to national security and the survival of the country. The defense of the country and ensuring of national security require a special framework. The views and thoughts of experts and leaders of a country can draw a roadmap to achieve these goals. This study presents the thoughts of the Supreme Leader as a model regarding the method of defense in the I.R. of Iran. This applied study has a qualitative approach based on an interpretive paradigm and its type and nature is exploratory. Based on the research method, Grounded theory, the extract of the vision of the Supreme Command of the Armed Forces in the field of defense can be extracted, conceptualized, categorized and then modeled. In this regard, in the first stage, 580 statements in the form of 245 concepts were extracted. In the second stage, 9 main categories (defense arena, defense preparedness, defense elements, defense issue, defense environment, defense model, defense responsibility, defense strategies and defense necessity) were categorized and counted. In the third stage, a systematic model of the defense thoughts of the Supreme Commander of the Armed Forces has been drawn and presented in order to formulate the doctrine and military strategies of the country to create effective deterrence.
    Keywords: Supreme Command of the Armed Forces, Defense, Systematic Model of Defense Thought
  • Hani Rahimov *, Mohammadreza Movahedisefat Pages 31-64

    Today, cyber defense strategy is prevalent in many leading countries. The basis of this type of defense is mastery of cyberspace and the ability to perform cyber operations. This ability in addition to creating a cyber deterrent, enabling countries to eliminate the threat before it becomes actual. Due to the intangibility of cyberspace and invisibility of the purpose of cyber operations, it is difficult to understand the success of the operation. Measuring this success requires evaluating cyber operations. By evaluating cyber operations, the performance and effectiveness of operations can be measured, weaknesses and strengths can be found, and steps can be taken to eliminate weaknesses and improve strengths. In order to carry out an accurate, comprehensive and scientific evaluation of cyber operations, a strategic model is needed. In this study, a mixed approach (quantitative and qualitative) has been used to provide a strategic model for evaluating cyber operations. In this regard, 70 questionnaires conducted among commanders, managers and experts at the strategic, operational and tactical levels of the country's cyber operations. Based on the research and by using the opinion of experts, three concepts of “design evaluation”, “combat preparedness evaluation” and “performance evaluation” were identified as the basic dimensions of cyber operations evaluation. Then, the components of each of these dimensions were extracted and the indicators of them were determined. Finally, a strategic model for evaluating cyber operations in three dimensions, ten components and seventy-three indicators is presented after statistical analysis of the results of the questionnaires.

    Keywords: Cyber Operations, Operations Evaluation, Cyber Operations Evaluation, Strategic Model
  • Ahmad Tashakori Poor *, Yaghoub Yousefvand, ValiOAllah Esfandiar Pages 65-88

    The role of crime as a social phenomenon in creating social disorder and insecurity has always led governments to pay special attention to criminal policymaking. Crime prevention is at the heart of criminal policymaking. This issue has great importance in military environments in order to establish and maintain the security of the organization. Accordingly, this study aims to analyze the effective criminal policymaking in the face of common crimes in military settings. To do this, using the documentary method and studying the different occurred cases of crimes, the necessary data have been collected and in the framework of the social and situational prevention approach analyzed qualitatively. The statistical population of the study was 55 random selected cases of common crimes that appeared in military environments. The results indicate that non-criminal policymaking based on social and situational approach can reduce crime rates in military organizations, create a crime-free environment and can facilitate to achieve the goals and missions of the Armed Forces through discipline, internal cohesion, morale and joy of employees and their organizational belonging.

    Keywords: Criminal Policymaking, Common Crimes, Preventive Policies, military environment
  • Mostafa Lotfi Jalalabadi *, Hossein Namdar, Davood Faridpoor Pages 89-116

    Organizational universities are educational facilities within the organization that emphasize the increase of skills and knowledge of employees by creating a strategic integration between learning and organizational work. Therefore, improving the conditions of students' academic achievement is one of the basic responsibilities of the organization's officials. In this regard, this study aims to identify the factors affecting the academic achievement of students at AJA universities in the form of a model. This research is exploratory in terms of purpose, applied in terms of the type and grounded theory in its method. Data were collected using non-probability sampling with 20 educational experts and analyzed by Max Q Da software. Based on data analysis, causal category includes: psychological, behavioral, school and physical preparedness of AJA candidates; axial category includes: knowledge, skills, physical characteristics and academic achievement; intervening category includes: external relations, social environment and family environment; contextual category includes: Supervision, educational content, educational support, professor, technology and facility; strategies include: the development of research facilities, the development of curricula, the development of counseling programs and professors development; and finally the outcomes include: qualified graduates, graduates' physical fitness, and increased combat capability. The proposed model can help train military students to play a more effective role in operational units and increase the country's defense power.

    Keywords: academic achievement, students, Organizational University, Army of the Islamic Republic of Iran
  • Ahmad Mohammadi, Melike Beheshtifar *, Hossein Kazemi Pages 117-150
    Efficient leadership is the main factor in creating consultation and empathy in the organization. Efficient leaders bring together the people with different ideas. This study aims to examine and analyze the importance and causal relationships of the dimensions and components of efficient leadership in the army of the I.R. of Iran in experts’ views. So, this study proposed to pay attention to the important dimensions and components of efficient leadership and to obtain their interrelated relations by Fuzzy Dematel method. In this developmental research, the approach is qualitative and method is descriptive. A researcher-made questionnaire conducted among 10 participants who were selected purposefully from among the experts of the Army in command knowing the organization and its goals and tasks thoroughly. Findings indicated that the "individual" dimension is the most influential and the "organizational" dimension takes the most influence. The "mental health" component is the most influential and the "managerial abilities" component takes the most influence. "Individual and extra-organizational" dimensions are considered as cause factors and "organizational" dimension is considered as an effect factor of efficient leadership. The components of "individual traits, mental health, belief, moral and socio-cultural" are among the cause factors and the components of "special abilities, managerial abilities, specialized - military, economic, political-legal and technological abilities" are among the effect factors.
    Keywords: Efficient Leadership, Fuzzy DEMATEL, Army of the Islamic Republic of Iran
  • Reza Sepahvand, Hassan Kolivand * Pages 151-184

    This study aims to identify and prioritize the strategic propellers for the development of job enthusiasm of human capital in AJA Air Defense Staff. This mixed method study is exploratory in terms of purpose. First, using qualitative data, strategic propellers for the development of job enthusiasm of human capital of AJA Air Defense Staff are identified. Then, using survey research method and experts’ opinion, 16 propellers were obtained and prioritized by fuzzy Delphi method. In this research, 28 participants were selected purposefully from among all experts in AJA Air Defense staff. The results indicate that the components of perceived organizational support, organizational justice, reward system, quality of work life and perceived support of the supervisor have a higher priority and importance than other propellers.

    Keywords: Propellers, development, Job enthusiasm, AJA Air Defense Staff