فهرست مطالب

نهال و بذر - سال سی و هفتم شماره 1 (بهار 1400)

نشریه نهال و بذر
سال سی و هفتم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه شیخ*، رضا سخاوت، حسین آسترکی، علیرضا پرکاسی صفحات 1-22
    این پژوهش با هدف بررسی برهمکنش ژنوتیپ × محیط و پایداری عملکرد دانه 15 لاین امید بخش باقلا و ارقام شاهد به مدت دو سال زراعی (96-1394) در ایستگاه های تحقیقاتی گرگان (دیم)، دزفول (آبی)، بروجرد (دیم) و ایرانشهر (آبی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که ژنوتیپ های باقلا از نظر تعداد روز تا 50 درصد گل دهی، ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه و عملکرد دانه تفاوت معنی دار داشتند. لاین هایFLIP03-069FB ،ILB1266 × ILB1814  وWRB2-7 × Giza Blanca  به ترتیب بیشترین عملکرد دانه را داشتند. اثر اصلی محیط 43/76 درصد از تغییرات کل عملکرد را به خود اختصاص داد، در حالی که اثر ژنوتیپ و برهمکنش ژنوتیپ × محیط به ترتیب 31/6 و 17 درصد بود. بررسی برهمکنش ژنوتیپ × محیط با استفاده از روش تجزیه چند متغیره اثر اصلی جمع پذیر و برهمکنش ضرب پذیر (AMMI) نشان داد شش مولفه اصلی مدل AMMI معنی دار بودند و 69/99 درصد از تغییرات برهمکنش ژنوتیپ × محیط را توجیه کردند. بر اساس ارزش پایداری امی (ASV)، لاین های WRB2-7 × Giza Blanca، ILB 3626، Barkat × BPL465 و رقم برکت دارای پایداری عملکرد دانه و ژنوتیپ Barkat × New Mammoth و رقم زرشکی با داشتن بیشترین برهمکنش زنوتیپ × محیط عملکرد دانه ناپایدار داشتند. همچنین محیط های گرگان و بروجرد به دلیل داشتن برهمکنش زنوتیپ × محیط بالا، به عنوان محیط ایده آل جهت تمایز بین لاین های باقلا شناخته شدند. در نهایت لاین WRB2-7 × Giza Blanca با میانگین عملکرد دانه 3288 کیلوگرم در هکتار، پایداری عملکرد بالاو سازگاری وسیع برای نامگذاری و معرفی به عنوان رقم تجاری جدید برای مناطق هدف شناسایی شد.
    کلیدواژگان: باقلا، اثر اصلی جمع پذیر و برهمکنش ضرب پذیر، ارزش پایداری امی، عملکرد دانه و محیط ایده آل
  • قاسم حسنی*، عزیز مجیدی، علیرضا فرخزاد، ابراهیم سپهر صفحات 23-39
    سمیت بور به عنوان یکی از مهم ترین اختلالات رشدی گیاهان در مناطق خشک و نیمه خشک جهان مطرح می باشد. در این پژوهش، اثر متقابل چهار پایه رویشی MM106، M26، M9 و P22 و پنج سطح عنصر بور (صفر، 15، 30،45 و 60 میلی گرم در کیلوگرم خاک) از منبع اسید بوریک بر خصوصیات رشدی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی سیب رقم گلدن دلیشز در مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان غربی در دو سال متوالی (1397 و 1398) مطالعه و ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عنصر بور در خاک، ارتفاع نهال، شاخص سطح برگ، وزن تر و خشک برگ، شاخص کلروفیل و میزان رشد رویشی سیب رقم گلدن دلیشز روی همه پایه ها در مقایسه با شاهد کاهش یافت. رشد رویشی در غلظت های بالای عنصر بور در همه پایه ها بجز P22 و M26 متوقف شد، هر چند میزان رشد رویشی این پایه ها نیز نسبت به شاهد کاهش یافت. همچنین با افزایش مقدار بور در خاک دمای برگ، میزان نشت یونی و مالون دی آلدیید افزایش یافت. اندازه گیری فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز در برگ نشان داد که فعالیت این آنزیم با افزایش مقدار بور از صفر تا 30 میلی گرم در خاک افزایش، و در سطوح بالاتر کاهش یافت. مقدار بور اندازه گیری شده در برگ روی پایه های M26 وP22 کمتر از پایه های دیگر بود. نتایج حاکی از تحمل بیشتر سیب رقم گلدن دلیشز روی پایه رویشی M26 نسبت به پایه-های دیگر در غلظت بیشتر از 30 میلی گرم در کیلو گرم عنصر بور در خاک بود.
    کلیدواژگان: سیب، سوپر اکسید دیسموتاز، شاخص کلروفیل، سمیت بور، نشت یونی
  • حمید عبداللهی*، حمید حسنی صفحات 41-62
    این پژوهش با هدف بررسی خصوصیات رویشی و زودباردهی چند رقم گلابی تجاری و متحمل به بیماری آتشک گلابی روی پایه OH×F87TM و مقایسه این پایه با پایه تجاری شده نیمه پاکوتاه پیرودوارف انجام شد. ارقام مورد استفاده شامل لوییزبون، درگزی و اسپادونا به عنوان سه رقم تجاری گلابی در کشور و دو رقم جدید سوپرالیوت (Super Elliot) و پکهامزتریومف (Packham`s Triumph) بودند که در مدت چهار سال (1396 تا 1399) در شرایط آب و هوایی کرج و با استفاده از پایه های کشت بافتی و با کشت نهال دو ساله، مورد ارزیابی قرار گرفتند. بلندترین ارتفاع درخت در رقم درگزی روی پایه OH×F87TM و پیرودوارف و همچنین ببیشترین تراکم اسپور با 12 اسپور بر متر در سه ترکیب پیوندی ارقام لوییزبون و پکهامز روی پایه OH×F87TM و رقم اسپادونا روی پایه پیرودوارف بود. استفاده از نهال دوساله سبب باردهی محدود درختان در همان سال اول شد و شکوفه دهی در سال دوم در پایه OH×F87TM با حدود 40 شکوفه در درخت نسبت به پایه پیرودوارف با حدود 5/37 شکوفه در درخت بیشتر بود. بیشترین عملکرد میوه در مجموع سال های پژوهش در رقم درگزی و سوپرالیوت دیده شد که رقم اخیر حساسیت بالایی به پسیل گلابی نشان داد. از سوی دیگر رقم اسپادونا که به طور معمول روی پایه پیرودوارف دارای عملکرد میوه پایینی است روی پایه پایه OH×F87TM عملکرد بالاتری داشت. در مجموع پایه OH×F87TM با توجه به رشد کمتر و عملکرد میوه نسبتا بالاتر در ارقام پیوندی، سبب افزایش شاخص عملکرد میوه به ازای سطح مقطع تنه شد. علاوه بر رقم درگزی، رقم لوییزیون نیز روی این پایه از شاخص عملکرد به ازای سطح مقطع تنه بالایی برخوردار بود. نتایج نشان داد که پایه OH×F87TM می تواند به عنوان یک پایه مناسب و حتی برتر از پیرودوارف در ادامه این پژوهش مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گلابی، پایه همگروه، عملکرد میوه، کارایی عملکرد، ترکیبات پیوندی
  • رحیم احمدوند*، حجت الله جوانمرد طوسی، احمد موسی پور گرجی صفحات 63-82

    این پژوهش به منظور غربالگری برخی ژنوتیپ های سیب زمینی شامل 35 رقم تجاری در ایران و 24 کلون امیدبخش حاصل از برنامه های به نژادی، نسبت به ویروس X سیب زمینی (Potato virus X = PVX) با استفاده از آزمون های بیولوژیکی و نشانگرهای مولکولی انجام شد. برای این منظور، ابتدا جدایه ویروسی روی گیاه محک گل تکمه ای مایه زنی و خالص سازی بیولوژیک و سپس با مایه زنی روی گیاه توتون، تکثیر و در محیط کشت بافت نگهداری گردید. برای ارزیابی واکنش ژنوتیپ ها نسبت به این ویروس از روش استاندارد مرکز بین المللی سیب زمینی(CIP) شامل مایه زنی مکانیکی و پیوند استفاده شد. ابتدا سه گیاهچه سیب زمینی از هر ژنوتیپ به صورت مکانیکی در شرایط گلخانه ای توسط عصاره آلوده به ویروس مایه زنی شد و ژنوتیپ ها براساس نتایج آزمون DAS-ELISA در دو گروه مقاوم و حساس قرار گرفتند. به منظور تعیین نوع مقاومت ژنوتیپ های مقاوم بر روی گیاهان گوجه فرنگی آلوده به PVX در سه تکرار پیوند و آلودگی آنها توسط آزمون الایزا بررسی شد. نتایج حاصل از هر دو آزمایش مایه زنی مکانیکی و پیوند نشان داد که 12 رقم تجاری و 11 کلون امیدبخش سیب زمینی دارای مقاومت از نوع بسیار بالا (Extreme Resistance, ER) و 9 رقم تجاری و یک کلون امیدبخش دارای مقاومت از نوع فوق حساسیت (Hypersensitive Reaction, HR) نسبت به PVX بودند. سایر ژنوتیپ ها شامل 14 رقم تجاری و 12 کلون امیدبخش در حداقل یکی از تکرارها به PVX آلوده شدند و به عنوان حساس شناسایی گردیدند. غربالگری برای ژن های مقاومت Rx1 و Rx2 نیز توسط واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) به ترتیب با استفاده از نشانگرهای اختصاصی 5RX1 و106RX2 در ژنوتیپ های با مقاومت ER انجام شد. نتایج بررسی های مولکولی نیز نشان داد که 13 ژنوتیپ سیب زمینی دارای ژن مقاومت Rx1 و هفت ژنوتیپ دارای ژن مقاومت Rx2 بودند و در ژنوتیپ های با مقاومت HR و حساس هیچیک از این ژن ها ردیابی نشد و با نتایج آزمایش های گلخانه ای و سرولوژیکی مطابقت داشت. با توجه به نتایج این پژوهش از ژنوتیپ های با مقاومت ER به ویروس و دارای ژن Rx1 و یا Rx2 می توان در برنامه های به نژادی به عنوان والد مقاوم برای تولید ارقام سیب زمینی با صفات مطلوب زراعی و مقاوم نسبت به PVX استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زمینی، مقاومت فوق حساسیت، مقاومت بسیار بالا، نشانگر مولکولی، رقم مقاوم
  • معصومه صالحی*، سید سعید پورداد صفحات 83-102

    به منظور ارزیابی تحمل ژنوتیپ های گلرنگ به شرایط تنش شوری و انتخاب ژنوتیپ مناسب 18 ژنوتیپ گلرنگ دریافتی از موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور بصورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات شوری صدوق یزد در سال 96-1395 و 97-1396 کشت و ارزیابی شدند. سه سطح تنش شوری (2، 6 و 12 دسی زیمنس بر متر) درکرت های اصلی و 18 ژنوتیپ گلرنگ به صورت تصادفی در کرت های فرعی قرار گرفتند. ارزیابی و انتخاب ژنوتیپ ها بر اساس عملکرد دانه در سطوح شوری مختلف و همچنین شاخص های تحمل به تنش انجام شد. میانگین کاهش عملکرد دانه ژنوتیپ ها در سال اول و دوم در سطح شوری 12 دسی زیمنس بر متر نسبت به سطح شوری دو دسی زیمنس بر متر به ترتیب 36 و 51 درصد بود. شاخص های STI، MP ،GMP، HM، Yis، Yip و MSTI1 همبستگی معنی دار با عملکرد دانه در سه محیط داشتند. تجزیه به مولفه های اصلی نیز نشان داد که مولفه اول نشان دهنده تحمل به تنش و مولفه دوم حساسیت به تنش شوری بود. تجزیه خوشه ای با استفاده از شاخص هایی که با عملکرد دانه همبستگی بالایی داشتند نشان داد که ژنوتیپ های 4،26،34 و 35 برتر از رقم شاهد (فرامان) بودند و در یک گروه قرار گرفتند و ژنوتیپ 6 در حد شاهد بود. ژنوتیپ های انتخابی عملکرد دانه بالاتری در سه شرایط شوری (12 و 6، 2 دسی زیمنس بر متر) داشتند. بر اساس نتایج این پژوهش ژنوتیپ های LRV-57-57، 26-S6-58-11، محلی کردستان، اصفهان 4 و PI-537682 به ترتیب با میانگین عملکرد دانه 172، 120، 152، 155 و 141 گرم در مترمربع درسطح شوری 12 دسی زیمنس بر متر به عنوان ژنوتیپ های متحمل به شوری انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: گلرنگ، عملکرد دانه، شاخص تحمل به تنش، تجزیه به مولفه های اصلی، آب شور
  • رحمت الله کریمی زاده*، پیام پزشکپور، امیر میرزایی، محمد برزعلی، کاووس کشاورزی، پیمان شریفی صفحات 103-126
    شانزده ژنوتیپ نخود و دو رقم تجاری عادل و آزاد به عنوان شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط دیم در چهار منطقه گچساران، گنبد، خرم آباد و ایلام به مدت سه سال زراعی (1398-1395) ارزیابی شدند. ژنوتیپ های 5، 12، 11، 17 و 4 به ترتیب بیشترین عملکرد دانه را داشتند. ژنوتیپ های 18، 16، 6 و 3 از نظر شاخص های واریانس شوکلا (2i)، اکووالانس ریک (Wi)، ریشه خطای میانگین مربع (RMSE)، و به ترتیب پایدارترین عملکرد دانه را دارا بودند. ژنوتیپ های 16 و 18 با ضریب رگرسیون نزدیک به یک، عملکرد بالاتر از میانگین کل و کمترین مقدار انحراف از رگرسیون، ژنوتیپ هایی برتر بودند. تجزیه واریانس ابرهارت و راسل اثر معنی دار برهمکنش ژنوتیپ × محیط (خطی) را نشان داد که بیانگر واکنش متفاوت ژنوتیپ ها در پاسخ به شرایط محیطی بود. ژنوتیپ های 4، 5، 9، 11، 12، 15، 16 و 18 ژنوتیپ های برتر از نظر شاخص عملکرد- پایداری عملکرد (YSi) بودند. بر پایه شاخص ناپارامتری TOP ژنوتیپ های 5، 12، 15، 9 و 4 برتر بودند. بر پایه شاخص برتری لین و بینز، ژنوتیپ های 12، 5، 11، 17 و 18 در کلیه محیط های آزمایشی مطلوب بودند. در مجموع، می توان ژنوتیپ های 4، 5 و 12 را به عنوان ژنوتیپ های با عملکرد بالاو پایدار و مناسب برای ارزیابی در پروژه های تحقیقی- ترویجی مدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: نخود، برهمکنش ژنوتیپ × محیط، شاخص برتری، رتبه عملکرد، سازگاری، شاخص عملکرد-پایداری
|
  • F. Sheikh *, R. Sekhavat, H. Asteraki, A. Parkasi Pages 1-22
    This study was carried to assess seed yield stability and genotype × environment interaction of 15 faba bean promising lines together with four control cultivars using randomized complete block design with three replications in four experimental field stations; Gorgan (rainfed), Dezful (irrigated), Borujerd (rainfed), Iranshahr (irrigated), in two cropping seasons (2015 -17). Combined analysis of variance showed that genotypes differed significantly for days to 50% flowering, plant height, number of pods per plant, number of seeds per pod, 100-seed weight and seed yield. FLIP03-069FB, ILB1266 × ILB1814 and WRB2-7 × Giza Blanca promising lines had the highest seed yield, respectively. Environment main effect accounted for 76.43% of total observed variation in seed yield, whereas genotype and genotype × environment interaction effect accounted for 6.31% and 17%, respectively. The multivariate analysis using additive main effects and multiplicative interaction (AMMI) showed that the six first principal components had significant effect in explaining genotype × environment interaction effect, and explained 99.69% of the total of observed variation. The AMMI stability value (ASV) discriminated WRB2-7 × Giza Blanca, ILB 3626, Barkat × BPL 465 promising lines and cv. Barkat with high seed yield stability, respectively. Barkat × New Mammoth promising line and cv. Zereshki had low seed yield stability, respectively. Also, Gorgan and Borujerd environments, due to their high interaction, were identified as the ideal environments for discriminating faba bean genotypes. In conclusion, WRB2-7 × Giza Blanca promising line with average seed yield of 3285 kg ha-1, high yield stability and wide adaptation was identified as the superior genotype for being released as new commercial faba bean cultivar for target regions.
    Keywords: Faba bean, additive main effect, multiplicative interaction, AMMI stability value, seed yield, ideal environment
  • Gh. Hassani *, A. Majidi, A. Farrokhzad, E. Sepehr Pages 23-39
    Boron toxicity is considered as one of the most important plant growth disorders in arid and semiarid regions. This experiment was carried out in order to evaluate boron (B) × rootstock interaction effect on growth, physiological and biochemical characteristics of apple cv. Golden Delicious. In this study, boron was applied at five concentration levels (0, 15, 30, 45 and 60 mg kg-1 soil) on four rootstocks; MM106, M26, M9 and P22 in two years. Results revealed that with increases in boron supply; plant height, LAI, leaf fresh and dry weight, chlorophyll index and vegetative growth reduced in all rootstocks as compared to control. Vegetative growth on all rootstocks stopped as boron level increased, except in M26 and P22, however, vegetative growth in M26 and P22 reduced in comparison with control. Also, electrolyte leakage and malondialdehid increased as boron level increased in soil. Leaf superoxide dismutase activity increased in 0 to 30 mg kg-1 boron, and then decreased with increasing boron levels in soil. Leaf boron concentration in M26 and P22 was less than other rootstocks. Results indicated that cv. Golden Delicious on M26 rootstock was more tolerant to boron toxicity than on other rootstocks in more than 30 mg kg-1 boron in soil.
    Keywords: Superoxide dismutase, Chlorophyll index, Boron toxicity, rootstock, electrolyte leakage
  • H. Abdollahi *, H. Hassani Pages 41-62
    The aim of this study was to investigate the growth and early bearing potential of some commercial and fire blight resistant pear cultivars on OH × F87TM rootstock and to compare this rootstock with the commercial semi-dwarf Pyrodwarf rootstock. The pear cultivars were Louise Bonne, Dargazi, Spadona as the three most popular pear cultivars in Iran, and two newly introduced cultivars, Super Elliot and Packham`s Triumph, which have been evaluated under Karaj climatic conditions for four years (2017-20). The rootstocks were micro-propagated from virus free materials and the trees were two year old nursery plants. The tallest tree height was observed in cultivars Dargazi on both OH × F87TM and Pyrodwarf rootstocks and also the highest spur density was 12 spurs per meter in three graft combinations of Louise Bonne and Packhams cultivars on OH × F87TM rootstock and Spadona on Pyrodwarf. The use of two year old trees caused early bearing of trees in the first year after planting, and flowering in the second year on OH × F87TM rootstock with about 40 blossoms per tree, while Pyrodwarf had about 37.5 blossoms per tree. The highest fruit yield research period observed in cv. Dargazi and cv. Super Elliot, however, the latter showed high susceptibility to pear psylla. On the other hand, cv. Spadona which normally has a low fruit yield on Pyrodwarf rootstock, had higher fruit yield on OH × F87TM rootstock. In general, OH × F87TM rootstock, due to lower growth and relatively higher fruit yield had high yield index per trunk cross section in grafted trees, and in addition to cv. Dargazi, Louise Bonne also had high yield index per trunk cross section on this rootstock. The results showed that OH × F87TM rootstock can be considered as suitable, and even superior to Pyrodwarf, for pear cultivars in the continuation of this research.
    Keywords: Pear, Clonal rootstocks, fruit yield, yield efficiency, graft combinations
  • R. Ahamadvand *, H. Javanmard Tousi, A. Mousa Pour Gorji Pages 63-82

    This study was performed to screen 35 commercial potato cultivars and 24 promising clones for resistance to Potato virus X (PVX) using biological and molecular marker assays. To purify and propagate the virus, infected potato samples were inoculated on common globe amaranth (Gompherena globose) and then on tobacco and maintained under in vitro conditions. The reaction of genotypes to PVX were evaluated based on International Potato Centre (CIP) standard method by mechanical inoculation and grafting under the greenhouse conditions. In mechanical experiment, three plants of each genotype were inoculated and the resistant genotypes were identified based on virus detection by ELISA. To determine the type of resistance, the resistant genotypes were grafted on tomato cv. Rutgers plants infected with PVX in three replications, and their infection by virus was examined using DAS-ELISA, 21 days post inoculation. The results of both experiments showed that 12 commercial potato cultivars and 11 promising clones were extremely resistance (ER) to PVX. Moreover, nine commercial potato cultivars and one promising clone showed hypersensitive resistance (HR) reaction. Twenty-six genotypes showed infection to PVX, at least in one replication, and considered as susceptible to the virus. In addition, resistance genes, Rx1 and Rx2, were successfully amplified in resistant genotypes using specific primers 5RX1 and 106RX2, respectively. However, no PCR product could be detected in the PVX susceptible and HR genotypes which were in accordance with the results of biological assays. Finally, Rx1 and Rx2 genes were detected in 13 and seven potato genotypes, respectively. It was concluded that genotypes carrying Rx1 and Rx2 genes can be used in potato breeding programs to develop new potato cultivars with desirable agronomic characteristics and resistance to PVX.

    Keywords: Potato, extreme resistance, hypersensitive resistance, molecular marker, resistant cultivar
  • M. Salehi *, S. S. Pourdad Pages 83-102

    To evaluate safflower genotypes under saline conditions and select tolerant genotype(s), 18 safflower genotypes obtained from Dryland Agricultural Research Institute, Iran, were planted at three salinity levels (2, 6, and 12 dS m-1) as main plot and genotypes randomized in subplots using split plots arrangements in randomized complete block design with three replications in Sadough salinity research station, Yazd, Iran, in 2016-17 and 2017-18 growing seasons. Gentypes were selected based on their performance at different salinity levels as well as using stress tolerance indices. The mean reduction in seed yield in the first and second growing season at 12 dS m-1 salinity level relative to control was 36% and 51%, respectively. The STI, MP, GMP, HM, Yis, Yip and MSTI1 indices were highly correlated with seed yield in three environments. Using principal component analysis the first component designated stress tolerance and the second component was salinity stress susceptibility. The results of cluster analysis using stress tolerance indices that had high correlations with seed yield showed that genotypes 4, 26, 34 and 35 were superior to control (cv. Faraman) and grouped in one group, however, genotype 6 performed the same as control. Selected genotypes had higher seed yield in three salinity conditions. In conclusion, LRV-57-57, 26-S6-58-11, Local Kurdistan, Isfahan 4 and PI-537682 with average seed yield of 172, 120, 152, 155 and 141 g m-2, at 12 dS m-1 salinity level, respectively, were selected as salinity tolerant genotypes.

    Keywords: safflower, seed yield, Stress tolerance index, Principle Component Analysis, Saline water
  • R. Karimizadeh *, P. Pezeshkpour, A. Mirzaee, M. Barzali, K. Keshavarzi, P. Sharifi Pages 103-126
    Sixteen chickpea genotypes and two commercial cultivars; Adel and Azad as check were evaluated under rainfed conditions using randomized complete block design with three replications at four filed stations; Gachsaran, Gonbad, Khorramabad and Ilam for three cropping seasons (2016-2019). Genotypes 5, 12, 11, 17 and 4 had the highest seed yield. Genotypes 18, 16, 6, and 3 had high seed yield stability based on Shukla variance (2i ), Wrick's equvalence (Wi), root mean square error (RMSE), Si1 and Si2 statistics. Genotypes 16 and 18 with regression coefficient close to one, seed yield higher than average yield and the lowest deviation from regression line were the superior genotypes. Analysis of variance using Eberhart and Russell method showed a significant genotype × environment interaction effect (linear) which indicated different response of genotypes to environmental conditions. Genotypes 4, 5, 9, 11, 12, 15, 16 and 18 were the best genotypes based on yield-stability index (YSi). Based on TOP nonparametric statistics, genotypes 5, 12, 15, 9 and 4 were superior genotypes. Based on Lin and Binns priority index, genotypes 12, 5, 11, 17 and 18 were desirable genotypes in all environments. In conclusion, genotypes 4, 5 and 12 can be considered as high yielding with yield stability and suitable for further verification in research and development projects.
    Keywords: Chickpea, genotype × environment interaction, priority index, yield rank, Adaptation, yield-stability index