فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1400)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عمادالدین شیخ الحکمائی صفحه 0

    انتشار مقاله «کاربرد لقب "شاهنشاه ایران" در سکه ای ناشناخته از اتابک قزل ارسلان»، در شماره سوم سال دوازدهم (پاییز 1399) آن مجله وزین، مرا بر آن داشت تا نکته ای در باب موضوع اصلی این مقاله، یعنی سکه ناشناخته مورد اشاره و قرایت متن آن یادآور شوم. پایه اصلی این مقاله بر عبارت سکه ای نهاده شده است که نخستین بار توسط شادروان سیدجمال ترابی طباطبایی که یادش به خیرباد! معرفی، و متن پیشنهادی ایشان همراه با تصویر سیاه و سفید دو رو ی سکه در کتاب سکه های شاهان اسلامی ایران[1] منتشر شده است. اصل سکه نیز متعلق به مجموعه شخصی آن شادروان بوده است. این سکه مسی، فرسوده و بی کیفیت بوده و ایشان عبارت «السلطان القاهر، شهنشاه ایران قزل ارسلان» را بر یک روی سکه خوانده و آن را به یکی از اتابکان آذربایجان(531 تا 622 ق) یعنی قزل ارسلان(587 582ق) نسبت داده است. با توجه به در دست نبودن اصل سکه متعلق به مجموعه ترابی، خانم دکتر مودت، نویسنده مقاله، تصویری از سکه ای مشابه را که در کنار مجموعه ای از سکه های سلجوقی در قلعه ورمزیار زنجان یافت شده و توسط خانم قاسمی اندرود در قالب مقاله ای منتشر کرده[2] به یاری گرفته اند. مجموعه ای که اکنون در موزه میراث فرهنگی استان زنجان محفوظ است.

    کلیدواژگان: سکه، شاهنشاه ایران، کاربرد، لقب، قزل ارسلان
  • حمیدرضا پاشازانوس* صفحات 1-22
    با مرگ یزدگرد سوم و تسلط اعراب بر بخش بزرگی از ایران ساسانی، سلسله های محلی طبرستان که برخی نژاد از ساسانیان داشتند، برای حفظ فرهنگ و هویت خویش طبرستان را به پایگاه مقاومت ایرانیان در برابر اعراب تبدیل کردند. از جمله معروف ترین این سلسله ها آل دابویه بود که در عصر امویان و عباسیان به شدت در مقابل اعراب پایداری کردند و حتی توانستند مرزهای خویش را از شرق تا نیشابور توسعه دهند. همزمان با ایستادگی اسپهبدان در برابر اعراب و ترکان، امپراتوری تانگ توانست ترکان را مغلوب کرده و به مجاورت مرزهای خراسان بزرگ برسد. حضور سپاهیان تانگ در نزدیکی مرزهای سرزمینی آل دابویه و نیاز این دو برای دفع خطر اعراب زمینه را برای تماس سیاسی بین آنها مساعد ساخت. جزییات این مناسبات در متون چینی دوره تانگ بازتاب یافته است. از آنجاکه تاکنون پژوهشی مستقل و جامع در مورد جزییات این اطلاعات ارایه نشده است، مقاله حاضر بر آن است تا نخست چگونگی اوضاع طبرستان در دوره آل دابویه را شرح داده، سپس دلیل تلاش این خاندان برای جلب حمایت امپراتوران تانگ را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهد. فرضیه محقق آن است که از یک سو، نخستین سفیر طبرستان در زمان فرخان بزرگ هنگامی که طبرستان زیر آماج حملات اعراب و ترکان قرار داشت، به دربار تانگ فرستاده شد. از سوی دیگر، سیاست دربار تانگ این بود تا علاوه بر حمایت از بازماندگان یزدگرد سوم در تخارستان، با حمایت از شاهان محلی مانند حاکمان طبرستان خطر اعراب را که مانع بلندپروازی هایش در آسیای مرکزی بودند، دفع سازد.
    کلیدواژگان: طبرستان، آل دابویه، اعراب، تانگ، چین
  • میرزا محمد حسنی*، کوروش صالحی صفحات 23-48
    با مرگ سلطان ابوسعید، آخرین ایلخان مغول در سال 736 ه.ق قلمرو ایلخانان بین سربداران و امرای قبایل مختلف تقسیم شد. امرایی مانند چوپانیان و آل جلایر در این برهه از تاریخ با برکشیدن افرادی از خاندان سلطنتی با وابستگی های خانوادگی به ایلخانان بزرگ مغول را به قدرت رسانیدند. این ایلخانان که تعداد آن ها 9 نفر عنوان شده در پژوهش های تاریخی به نام ایلخانان دست نشانده شهرت دارند. یکی از معروفترین این ایلخانان فردی به نام سلیمان خان است که با حمایت شیخ حسن کوچک چوپانی به قدرت رسید. این ایلخان در فاصله سال های 744 - 739 ه.ق بر بخش های وسیعی ا ز قلمرو امرای چوپانی حکومت کرد. بررسی شواهد سکه شناسی اثبات می کند 81 ضرابخانه مختلف به نام سلیمان خان سکه ضرب کرده اند. در این مقاله با بررسی مستندات تاریخی و تفکیک سکه های موجود بر مبنای سالشمار ضرب آنها سعی شده است داده های تاریخی مبنی بر فتح نواحی مختلف با شواهد ضرب سکه در آن قلمرو مقایسه شود. با توجه به اطلاعات بدست آمده از سکه ها مشخص می شود ضرابخانه هایی چند در آناتولی و دیاربکر در فاصله سال های 745 تا 748 ه.ق به نام سلیمان خان سکه ضرب کرده اند. این داده ها اثبات می کند مدت زمان حکومت سلیمان خان پس از پایان رسمی اعلام شده در متون تاریخی (سال 744 ه.ق) چند سالی بیشتر آن هم در بخش هایی از قلمرو حکومتی تداوم داشته است.
    کلیدواژگان: ایلخانان دست نشانده، سیلمان خان، شیخ حسن کوچک، امرای چوپانی، سکه های ایلخانی
  • محیا شعیبی عمرانی* صفحات 49-68

    با روی کار آمدن دولت صفوی و رسمیت یافتن آیین تشیع، نیاز به متونی وجود داشت که دستورالعمل ها و قواعد فقهی این مذهب را در حوزه های مختلف برای عموم افراد جامعه شرح دهند. یکی از این حوزه های فقهی، علم شروط و وثایق است که دستورالعمل های تدوین اسناد و قباله های شرعی را توضیح می دهد. اهمیت فراوان این حوزه و کمبود منابع مدون در خصوص آن، سبب شد عبدالحی بن عبدالوهاب حسینی، که منصب قضاوت هرات را در دوره شاه اسماعیل و شاه طهماسب صفوی بر عهده داشته و خود از نخبگان فرهنگی اواخر عصر تیموری محسوب می گردد، دست نامه ای آموزشی بر مبنای اصول فقه شیعه برای راهنمایی محضرداران شرعی تدوین کند. این دست نامه آموزشی فقهی که آن را از حیث اشتمال بر تعداد زیادی از نمونه های اسناد شرعی و نامه های تاریخی می توان یک مجموعه منشآت دانست، علی رغم اهمیت فراوانش تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است؛ ولی چنانچه با مجموعه های مشابه و معاصر خود مورد قیاس قرار گیرد و شرایط تاریخی در زمان تالیف آن بررسی شود، روشن خواهد شد که مولف با هدف تقویت ادبیات فقه شیعی به تالیف آن دست زده است. علاوه بر این، کتاب از حیث مطالعه وقایع تاریخی هرات در قرن دهم هجری اعم از پیامدهای حملات چندباره ازبکان به این منطقه و نیز نزاع ها و کشمکش های میان مقامات صفوی در خراسان و همچنین، از جهت شناخت اصول حاکم بر کار کاتبان محاضر شرعی در ابتدای دولت صفوی بسیار حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: جمال الانشاء، عبدالحی حسینی، فقه شیعی، منشآت، هرات، صفویه
  • حسین قاسمی، مقصود علی صادقی گندمانی* صفحات 69-91
    ایران عصر صفوی، دوران رواج تظلم خواهی های گسترده مردم دربرابر اجحافات کارگزاران حکومت و دیگر قدرتمندان بود. از این رو شناخت متظلمان و ویژگی های آنان در این دوران می تواند گوشه ای از حیات اجتماعی اقشار مردم را به واسطه اعتراضاتشان نسبت به عملکرد کارگزاران حکومت نشان دهد. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که سیاست های حکومت صفویه چه تاثیری بر رفتار متظلمان این عصر داشت و از نظر گونه شناسی چه تغییراتی را در آنان ایجاد کرد؟ با بررسی متظلمان دوره صفوی در اسناد، کتب و مدارک گوناگون، و بر اساس یافته های تحقیق باید گفت در اوایل این حکومت به جهت آشفتگی اوضاع مملکت، مجالی کمتر برای بروز خودنمایی متظلمان به وجود آمد، اما از زمان سلطنت شاه عباس یکم و نیز جانشینان او به تدریج ثبات حکومت موجب تثبیت نهاد تظلمات و بروز رفتارهایی چون شکایات دسته جمعی، مکتوب کردن تظلم خواهی ها و ایجاد نوعی انسجام، سماجت و حتی برنامه-ریزی، و همچنین ایجاد همبستگی های صنفی و گروهی از سوی متظلمان شد. ضمن اینکه عشایر، زنان، اقلیت ها و بیگانگان برای نخستین بار به صورتی گسترده وارد جرگه متظلمان شدند. این مسئله در تحقیق حاضر بر اساس روش تاریخی و به صورت توصیفی - تحلیلی و بر اساس داده یابی کتابخانه ای مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حکومت صفویه، نظام تظلمات، تظلم خواهی، متظلمان، رفتارشناسی، گونه شناسی
  • منصور صفت گل* صفحات 93-116
    گسترش افق های صفویه شناسی در دوره معاصر، ضرورت ارزیابی و بررسی پژوهش های این عرصه را از آغاز تا کنون مطرح می سازد. صفویه شناسی کوششی ریشه دار و در عین حال پراهمیت برای شناخت ایران در سده های دهم تا دوازدهم هجری بود. این کوشش از یکسو بازتاب تحقیقات ایرانی و از سوی دیگر دستاورد ایرانشناسان به ویژه ایرانشناسی اروپایی غربی بود. بررسی کنونی می کوشد تا ضمن اشاره به مراحل آغازین صفویه شناسی و دسته بندی ادوار اساسی آن، نمونه هایی از تحقیقات این عرصه را شناسایی و معرفی و به دیدگاه های مندرج در آنها در باره تحولات ایران در این دوره توجه کند. صفویه شناسی به دو دسته بزرگ ایرانی و غیر ایرانی قابل تقسیم بندی است. تحقیقات ایرانی پیرامون این موضوع از همان دوره صفویه آغاز شد اما در واقع در دوره های پس از آن و به ویژه در تاریخ نویسی معاصر ایران جایگاهی در خور یافت. مهم ترین بخش صفویه شناسی، تحقیقات غیر ایرانیان به شمار است که سهم اروپاییان و سپس مراکز علمی و ایرانشناسان آمریکا در آن چشم گیر است. پس از این بررسی، و اشاره به کمبودهای پژوهشی این موضوع، پیشنهادهایی برای گسترده ساختن عرصه های صفویه شناسی و توجه به استفاده از اسناد و مکتوبات و منابع ایرانی، لزوم توجه به منابع تصویری اروپایی و غربی بخصوص نقشه ها و تابلوهای نقاشی، توجه به تاریخ دریایی ایران عصر صفوی و بازاندیشی در مفهوم جهان ایرانی این دوره بخش دیگری از بررسی کنونی را تشکیل می دهد
    کلیدواژگان: ایران، تاریخ، صفویه شناسی، صفویه شناسان، جهان ایرانی، ایرانشناسی
  • مهرداد قدردان، زهره زرشناس* صفحات 117-135
    شریف آباد اردکان یزد، حدود قرن هشتم هجری، با دو روستای مجاور خود، احمدآباد و ترک آباد، مثلثی تاثیرگذار بر حیات دینی زرتشتیان را تشکیل دادند. این تاثیرگذاری نتیجه مهاجرت موبد موبدان و گروه موبدان همراه طی همین قرن از فارس به این خطه بوده است. با تحقیق پیش رو این نتیجه حاصل آمد که با سکونت دستکم دو خاندان از موبدان در شریف آباد، آنها سه وظیفه مهم را بر عهده گرفتند، نخست نگاهبانی از آتش مقدس که همراه موبد موبدان از فارس و آتشکده آذر فرنبغ به شریف آباد آورده شده بود، دوم نسخه برداری از نسخ خطی متون اوستایی که خود اکنون نسخ کهن و قدیمی به شمار می روند و سوم پاسخگویی به پرسش های فقهی همکیشان پارسی خود در هندوستان. برای رسیدن به این کارکرد مهم موبدان شریف آباد، علاوه بر بررسی متون و مقالات متعدد مرتبط، دفتر قدیمی صورتجلسات انجمن ناصری شعبه شریف آباد و دفتر صورتجلسات دهه های گذشته مورد بررسی دقیق قرار گرفت. با کاوش و جستجو در دفتر کهن موقوفات و اسناد و مدارک خاندان موبدی و کدخدایان پیشین روستا اطلاعات مهمی به دست آمد و در این راستا با پرسش از کهنسالان شریف آبادی نکات غامض مرتفع گردید. به تبع این جستجوها علاوه بر یافت شدن دفتر کهن موقوفات روستا، با شناسایی خانه های قدیمی موبدان، مکان احتمالی کتابت یکی از کهن ترین نسخ اوستای جهان (نسخه 976) معرفی گردید.
    کلیدواژگان: شریف آباد، موبدان، آذرخروه، دست نویس اوستا، پارسیان هند
  • محمد مشهدی نوش آبادی* صفحات 137-164
    جوشقان آبادی باستانی منطقه کاشان که در مجاورت تپه های سنگی واقع شده، از دیرباز محل استخراج و تولید سنگ بوده است. در قبرستان صفوی این آبادی30 قطعه سنگ قبر قدی بزرگ وجود دارد که از حیث تاریخی، هنری و محتوای فرهنگی و اجتماعی ارزشمند است. در این پژوهش میدانی ضمن توجه به ویژگی های هنری و ظاهری سنگ قبرهای جوشقان، متن سنگ نوشته ها مورد دقت قرار گرفت و محتوای آن استخراج شد. سپس نقوش و محتوای کتیبه سنگ ها از جنبه های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. این بررسی شامل شکل ظاهری، تزیینات، نوع و کیفیت خطوط و به ویژه محتوای مذهبی و فرهنگی کتیبه های شیعی، شناسایی نام و فرهنگ نام گذاری، خانواده ها، مشاغل و تاریخ سنگ قبرها است. محتوای دینی کتیبه ها عمدتا مربوط به شعار شیعی صلوات کبیره است. همچنین این سنگ ها به صورت اجمالی با دیگر نمونه های آن در ایران مقایسه شد. نتایج به دست آمده بخشی از تاریخ اجتماعی و فرهنگ و معیشت مردم جوشقان در دوره صفوی به عنوان نمونه ای از فرهنگ عموم نقاط ایران را تصویر می کند. البته معیشت اهالی جوشقان تحت تاثیر صنعت سنگ تراشی بوده و صاحبان تعدادی از متوفیان قبرها سنگ تراش بوده و یا از خاندان سنگ تراش اند. همچنین سنگ قبرهای بزرگ این قبرستان با پایان دوره صفوی کاربرد خود را ازدست داده است، روندی که در نقاط دیگر نیز کم وبیش وجود دارد.
    کلیدواژگان: جوشقان استرک، سنگ قبرهای صفوی، کتیبه های مذهبی، مردم شناسی، تاریخ اجتماعی
  • بهرام شایان آذر*، رسول جعفریان صفحات 165-186
    وقف به عنوان یکی از نهادهای تاییدی در تاریخ ایران محسوب می شود. واقف با تعیین متولی بر موقوفات، حفظ و نگهداری از امور موقوفه را مدیریت می کرد و همچنین در مواردی برای مراقبت کارهای متولی از شخصی به عنوان ناظر (استصوابی یا اطلاعی) استفاده می کند. ساختار نظارت بر موقوفات در دوره قاجاریه را می توان به دو دوره تقسیم کرد. دوره اول که بیشتر تحت اداره روحانیون و معتمدین محلی و خویشاوندان واقفان بود، و دوره دوم قانون مند شدن اداره موقوفات بود که تحقق قطعی آن در بعد از مشروطه در ماده 6 قانون شعبان 1328 و در متمم قانون 19 جمادی الثانی 1329 بیان شد. در بررسی 250 وقف نامه وابسته به نیشابور در دوره قاجاریه، با 56 وقف نامه مواجه هستیم که در آن صراحتا  بحث نظارت بر موقوفات در متن اصلی وقف نامه بیان شده است. از بررسی و مقایسه متن این اسناد به این نتیجه می رسیم که ناظرین بر موقوفات به طور کلی سه نوع وابستگی با واقف دارند؛ 1. رابطه خویشاوندی و بطنی ناظر با واقف، 2. رابطه غیر خویشاوندی ناظر با واقف، 3. معتبرین و معتمدین محلی. بحث نظارت بر موقوفات در جامعه نیشابور بیشتر به میل و انتخاب واقف بستگی داشته است و عمدتا آن را یا برای خود یا خویشاوندان مورد اعتماد خود واگذار کرده است، سیر جانشینی و فرض انقراض از نکاتی است که از چشم واقف دور نمی ماند و معمولا در نهایت نظارت به علماء و روحانیون محلی واگذار می شد و یا اینکه از همان ابتدا روحانیون و علماء محلی ناظر بر موقوفات بودند. از جمله معتبرین و معتمدین محلی دیگر سادات بودند که در برخی وقف نامه ها نظارت بر ایشان مفوض شده است.
    کلیدواژگان: وقف، ناظر، نظارت بر موقوفات، نیشابور، قاجاریه
  • سید بنیامین کشاورز*، احمد چایچیان امیرخیز صفحات 187-214
    در قرن نوزدهم کشور دولت علیه ممالک محروسه شاهنشاهی ایران، همانند دیگر دول و جوامع آسیایی (که اکثریت ایشان استقلال خود را ازدست دادند) بخاطر موقعیت استراتژیک خود تحت فشار دول امپریالیست به خصوص بریتانیای کبیر و روسیه قرار گرفت و مردم ایران به مانند بسیاری دیگر مردم آسیا سرنوشت رو به زوال خود و برتری غرب را پذیرفتند. شرایط به طور یکسان و بدون هیچ تغییری باقی ماند تا آنکه در اواخر قرن نوزدهم امپراتوری آفتاب تابان یا ژاپن موجی از اصلاحات مدرنیزم را شروع کرد که در عصر میجی به اوج خود رسیده و نتیجه آن ایجاد نیرویی شکست ناپذیر حتی در برابر امپراتوری روسیه، یک ابر قدرت غربی بود. در اینجا مطرح می شود که ایرانیان چه شناختی از تحولات ژاپن داشتند، منبع این شناخت چه بوده، چه تاثیری بر اندیشه و تحولات اجتماعی یا حتی اقتصادی ایران گذاشت و عکس العمل مردم و دولت ژاپن نسبت به تحولات جدید ایران چه بود. مقاله این طور نتیجه گیری نموده که با رسیدن اخبار ژاپن به وسیله روزنامه رویترز موجی از روحیه تحول خواهی و پروتو پان آسیاییسم در ایران را شکل داد که نتیجه آن انقلاب مشروطه بود درحالی که ژاپنیان یا ایران را نمی شناختند یا بنابر شرایط سیاسی هر دو کشور توجهی نشان نمی دادند.
    کلیدواژگان: ژاپن، ایران، جنگ ژاپن و روسیه، انقلاب مشروطه، اخبار بین الملل
  • حبیب الله سعیدی نیا*، حیدر بابلی نیا صفحات 215-237

    دو نفر از روشنفکران بهبهان که در انقلاب مشروطه نقش داشتند ابوطالب بهبهانی و میرزا معین الاسلام بهبهانی بودند. ابوطالب بهبهانی با کتاب «منهاج العلی» یا «رساله ای درباره حکومت قانون»، از قانون خواهی، مجلس و مشروطه سخن به میان آورده و سعی در تشویق و تحریک ناصرالدین شاه پادشاه قاجار به انجام اصلاحات و تغییر و تحول داشته است. معین الاسلام بهبهانی هم با کتاب «مفتاح التمدن فی سیاسه المدن» یا کلیدهای پیشرفت در سیاست اجتماعی، اندیشه های سیاسی دوران مشروطه و پس از آن را مورد توجه قرار داد. وی مسایل سیاسی و اجتماعی دوران مشروطه و مفاهیمی چون «پیدایش ملت»، «ارتش ملی»، «وکلای ملی»، اصلاحات در ایران و چالش های مشروطه بعد از پیروزی آن را مورد مطالعه و بررسی قرار داده است. سوال پژوهش حاضر این است که ابوطالب و معین الاسلام بهبهانی از روشنفکران بهبهان چه نقشی در انقلاب مشروطه داشته اند. و این پژوهش بر این فرض مبتنی است، ابوطالب بهبهانی به عنوان یک نظریه پرداز، در تدوین مبانی و تشکیل مفاهیم مشروطه، و میرزا معین الاسلام بهبهانی به عنوان یک اصلاح گر در تدوین راه های بهبود و اصلاح نظام مشروطه نقش اساسی داشته اند. روش تحقیق حاضر در این مقاله، توصیفی و تحلیلی است و ماهیتی کیفی دارد، تکنیک های این تحقیق نیز با توجه مقتضیات، بیشتر به شیوه کتابخانه ای بوده است.

    کلیدواژگان: مشروطه، بهبهان، قانون اساسی، مجلس، دولت ملی
|
  • Hamidreza Pashazanous * Pages 1-22
    With the death of Yazdgerd III and the Arab domination of a large part of Sassanid Iran, the local dynasties of Tabarestan turned there into a base of Iranian resistance against the Arabs in order to preserve their culture and identity. One of the most famous of these dynasties was the Dabuyids, which strongly resisted the Arabs at the time of the Umayyads and the Abbasids and even managed to expand their borders from the east to Neishabour. When the Spahbeds were resisting against the Arabs and the Turks, the Tang Empire was able to defeat the Turks and reach the vicinity of the borders of Greater Khorasan. The presence of Tang troops near the territorial borders of Al- Dabuyih and the need of the two to avert the threat of the Arabs paved the way for political contact between them. Details of these relationships are reflected in the Chinese texts. Since no independent and comprehensive research has been provided on the details of this information, the present article intends to first describe the situation of Tabarestan in the Dabuyid period, then analyze the reasons for their efforts to gain the support of the Tang emperors. The researcher believes that on the one hand, the first ambassador of Tabarestan was sent to the Tang court during the time of Farrukhan the Great, On the other hand, the policy of the Tang’s court was not only to support the descendants of Yazdgerd III in Tokharistan, but also to reduce the threat of the Arabs, who were hindering its ambitions in Central Asia, by submitting Tabarestan to Anxi Grand Protectorate
    Keywords: Tabarestan, Al-Dabuyih, Arabs, Tang, China
  • Mohammad Hasani *, Kourosh Salehi Pages 23-48
    With the death of Sultan Abu Sa'id, the last Mongol Ilkhanate in 736 AH, the Ilkhanate territory was divided between the Sarbadars and various emirs of the Mongol rule. Governors such as the Chopanian and the Al-e Jalayer came to power at this point in history by pull out members of the royal family with family ties to the great Mongol. These Ilkhans, numbering 9, are known in historical research as the puppet Ilkhans. One of the most famous of these Ilkhans is a man named Sulayman Khan who came to power with the support of Sheikh Hassan Kouchak Chopani. Between the years 744-739 AH, this ilkhan ruled over large parts of the territory of the pastoral rulers. Study of numismatic evidence proves that 82 different mints named Suleiman Khan minted coins. In this paper, by study the historical documents and separating the existing coins based on their minting year, an attempt has been made to compare the historical data on the conquest of different areas with the evidence of minting coins in that territory. According to the information obtained from the coins, it is clear that several mints in Anatolia and Diyarbakir between the years 745 to 748 AH called Sulayman Khan minted coins. These data prove that the period of Sulayman Khan's rule after the official end announced in the historical texts (744 AH) lasted a few more years in some parts of the government
    Keywords: : Puppet Ilkhans, Sulayman Khan, Sheikh Hassan Kouchak, Chopanian governors, Ilkhanid Coins
  • Mahya Shoeibi Omrani * Pages 49-68

    At the beginning of Safavid period and the conversion of Iran to Shia, there was a need for texts explaining the jurisprudence regulations of this religion in different fields to all members of society. The field of Shurūt and Vasāyiq that specifies the instructions of preparing and writing legal documents is one of the fields. Its great importance along with the lack of resources in this regard, made ‘Abdulḥai -ibn- ‘Abdulvahhāb Hosseini, Herat’s judge (Qāżī) in the reign of Shah Ismail I and Shah Tahmasb I and one of the cultural elites in last Timurid era, write a handbook based on Shia jurisprudence to guide the staff in religious registries. This handbook entitled Jamāl al-Inshā (Beauty of Inshā) containing plenty of legal documents and historical letters can also be considered as an example of sources called Munsha’āt (collection of letters). Despite its importance, the book has not been yet investigated on. If this text is compared with its contemporary and similar works and the historical context in the time of its compilation is regarded, then it will be clear that the author’s purpose in writing the book, has been strengthening Shia resources in jurisprudence. Furthermore, this book is so important in studying historical events in Herat in sixteenth century such as the results of repeated attacks by uzbeks to this area and also the conflicts among Safavid authorities in Khorasan.

    Keywords: Jamal-al-insha, Abdolhay Hosseini, Shia jurisprudence, Monsha’at, Herat, Safavid
  • Hosein Ghasemi, Maghsud Alisadeghigandomani * Pages 69-91
    Safavid Iran was a time of widespread grievances of the people against the injustices of government officials and other powerful people. Therefore, recognizing the oppressors and their characteristics in this period can show a part of the social life of the people through their protests against the performance of government agents. The main question of the present study is what effect did the policies of the Safavid government have on the praxis of the oppressors of this era and what changes did it make in them typologically? Examining the oppressors of the Safavid period in various documents, books and documents, and based on the findings of the research, it should be said that in the beginning of this government, due to the turmoil in the country, there was less opportunity for the oppressors to show themselves, but since the reign of Shah Abbas First, as well as his successors, the stability of the government gradually led to the establishment of the institution of grievances and the emergence of behaviors such as collective grievances, writing grievances and creating a kind of cohesion, perseverance and even planning, as well as trade union solidarity and It became a group of oppressors. For the first time, nomads, women, minorities and foreigners joined the oppressed category for the first time. In the present study, this issue has been investigated based on historical method and descriptively-analytical and based on library data retrieval.
    Keywords: Safavid reign, system of grievances, grievances, oppressors, Praxeology, Typology
  • Mansoor Sefatgol * Pages 93-116
    The development of Safavid studies in the contemporary period raises the need to evaluate and review researches in this field from the rise of Safavid studies until now. Safavid studies was a deep-rooted and at the same time important effort to know Iran in the 10th to 12th AH/16th to 18th centuries. This effort was on the one hand a reflection of Iranian scholars researches and on the other hand the achievement of Iranologists, especially Western and Europeans. This paper tries to identify and introduce examples of research in this field while pointing to the early stages of Safavid studies and classifying its basic periods, and to pay attention to the views on the developments in Iran during the Safavid era. Safavid studies can be divided into two major categories, Iranian and non-Iranian. Iranian researches on this subject began in the Safavid era, but in fact in later periods, and especially in contemporary Iranian historiography found a worthy place. The most important part of Safavid studies is the contribution of Europeans and then American scientific centers and Iranologists. There is also an indication to the research shortcomings of this issue, suggestions for expanding the fields of Safavid studies and attention to the use of Iranian historical documents, epistles, and sources, the need to pay attention to European and Western visual sources, especially historical maps and paintings and attention to Iranian maritime history. Safavid era and rethinking in the concept of the Iranian world is another part of the current study.
    Keywords: : Iran, history, Safavids, Safavid Studies, Safavid Scholars, Persian world
  • Mehrdad Ghadrdan, Zohreh Zarshenas * Pages 117-135
    Around the eighth century AH, three villages in the Ardakān region of Yazd: Sharifābād, Turkābād, and Ahmadābād, which were close together, greatly influenced the religious life of Zoroastrians. This influence was the result of the migration of Mubedān-e-Mubed and their servants from Fars to this region. As a result of research, it was determined with the migration of two families of Mubedān to this area, they took on important religious duties. These were their three main tasks and roles: first guarding the holy fire, they had brought this fire with them from the Azar-Faranbaγ temple in Fars. Second, duplication of old manuscripts of Avestan texts. Transcribed versions are now considered old versions themselves. Third, answering the religious questions of the Zoroastrians of India. In addition to reviewing numerous texts and articles, the administrative documents of the Nāseri Association of Sharifābād branch in different decades were carefully examined in this study. By examining the old documents of endowments and documents of Mubedān and the former chiefs of the village, important information was obtained. In this regard, the ambiguities were resolved by asking the elderly people of Sharifābād. Also, by identifying the old houses of the Mubedān, a possible place of transcription of the Avesta was found. This is one of the oldest versions of the Avesta in the world (version 976).
    Keywords: Sharifābād. Mubedān, manuscripts of Avesta, Azar-Xaruh, Parsees in India
  • Mohamad Mashhadinushabadi * Pages 137-164
    The ancient village of Joshaqan in the region of Kashan, which is located near the rocky hills, has long been a place of stone extraction. In the Safavid cemetery of this village, there are thirty large tombstones that are valuable in terms of history, art and cultural and social content. The present paper, which is based on field study, while paying attention to the artistic and visual characteristics of Joshaqan tombstones, the text and content of the inscriptions was carefully examined. Then, the designs and content of the stone inscriptions were evaluated from different aspects. The examination includes the form, decorations, type and quality of lines, and especially the religious and cultural content of Shiite inscriptions, identification of the names and nominal culture, families, occupations and the dating of the tombstones. The religious content of the inscriptions is mainly related to the Shiite slogan of salawat-i kabira. Moreover, these stones were briefly compared with other examples in Iran. The results depict a part of the social history and culture and livelihood of the people of Joshaqan in the Safavid period as an example of the culture of all parts of Iran. Of course, the livelihood of the people of Joshqan was affected by the stone-cutting industry, and the owners of a number of tombstones were stone-cutters or members of the stone-cutting family. Also, the large tombstones of this cemetery have lost their use with the end of the Safavid period, a trend that is more or less present in other places as well.
    Keywords: Joshaqan Estark, Safavid Tombstones, Religious Inscriptions, Anthropology, Social History
  • Bahram Shayan Azar *, Rasoul Jafarian Pages 165-186
    Endowment is considered as one of the confirming institutions in the history of Iran. Benefactor managed the maintenance of the endowment by appointing a trustee for the endowments. Also, in some cases, it uses a person as an observer (approving or informing) to take care of the work in charge. The structure of endowment supervision in the Qajar era can be divided into two periods; the first period which was mostly managed by the clergymen, local trustees and benefactors’ relatives. And the second period was the time for lawfulness of endowment organization that its certain realization was expressed after constitutional in the 6th article of constitution in Sha’ban and also in the constitution amendment on Jumada al-Thani 19 th .During the study of 250 endowments related to Neyshabour in the Qajar era, we face 56 endowments in which the topics like supervisor (informational or ascertainment) and supervision of endowments are mentioned in the main text. From reviewing and comparing the text of these documents, we come to the conclusion that According to the provided text in each endowment, supervisors have three types of dependence on the benefactor; 10 Kinship relation between the supervisor and benefactor 20 Non-kinship relation between the supervisor and benefactor 3. Reliable people and local Trustees. Endowment supervision in Neyshabour community has mostly depended on the benefactor’s desire and choice and he/she often has given it over to himself or his reliable relatives. Succession process and extinction assumption is among factors which won’t stay away of the benefactor and usually the supervision was given over to scholars and local clergymen or from the beginning clergymen and local scholars supervised the endowments. Among other reliable people and local trustees were Sayyids who have supervised in some endowments.
    Keywords: Endowment, supervisor, Supervision of Endowments, Neyshabur, Qajar
  • Seyed Benyamin Keshavarz *, Ahmad Chaichian Amirkhiz Pages 187-214
    In the nineteenth century, sublime government of protected countries of empire of Iran (SGPCEI), like other Asian states and societies (most of which lost their independence), came under pressure from imperialist states, especially Great Britain and Russia, because of its strategic position, and the Iranian people, like many other Asian peoples. They accepted their declining destiny and the supremacy of the West. The situation remained the same and unchanged until in the late nineteenth century the Sunny Empire or Japan began a wave of modernist reforms that culminated in the Meiji period and resulted in the creation of an invincible force even against the Russian Empire, a It was a Western superpower. The question here is what did the Iranians know about the developments in Japan, what was the source of this knowledge, what effect did it have on Iranian thought and social or even economic developments, and what was the reaction of the Japanese people and government to the new developments in Iran. The article concludes that with the arrival of the Japanese news by Reuters, a wave of revolutionary and proto-Pan-Asiaism was formed in Iran, which resulted in a constitutional revolution while the Japanese did not know either Iran or the political situation of both countries, they did not pay attention
    Keywords: Japan, Iran, Russo-Japanese war, Constitutional Revolution, international news
  • Habibollah Saeedinia *, Haeidar Babolinia Pages 215-237

    Two of the Behbahan intellectuals who were involved in the Constitutional Revolution were AbutalebBehbahani and MirzaMoin al-Islam Behbahani. AbutalebBehbahani has spoken of lawmaking, parliament, and the constitution in his book, "The Manhajul al-Ali" or "A Treatise on the Rule of Law", and has tried to encourage and stimulate the Qajar king Nasser al-Din. Mu'in al-Islam Behbahani also addressed the political ideas of the constitutional period and afterwards with the book Miftafa al-Tamdani fi Sayyid al-Mudn, or the Keys to Advancement in Social Policy. He has studied the political and social issues of the constitutional era and concepts such as the emergence of the nation, the "national army", the "national lawyers", the reforms in Iran and the constitutional challenges after its victory. The question of the present study is what role did Abu Talib and Moin al-Islam Behbahani, the intellectuals of Behbahan, play in the Constitutional Revolution? And this research is based on the assumption that Aboutaleb Behbahani as a theorist, in formulating the principles and formation of constitutional concepts, and Mirza Moin al-Islam Behbahani as a reformer have played a key role in formulating ways to improve and reform the constitutional system. The research method used in this article is descriptive and analytical and has a qualitative nature.

    Keywords: Constitutional, Behbahan, Constitution, Parliament, National Government